Aλλάζει άραγε η συμπεριφορά τους μετά τη στείρωση;

Απάντηση: Βοήθεια με γάτο! Άλλαξε συμπεριφορά μετά τη στείρωση

Τι ειναι αυτα που λετε καλεεεεε και ειναι να στειρωσω τωρα την δικια μου....Εχω αρχισει και προβληματιζομαι μηπως και αλλαξει...... Μεχρι τωρα κανενα δεν ειχε αλλαξει απο τα αλλα μου γατακια.....Αλλα με προβληματισατε τωρα με ολα αυτα......:confused:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Η Τζίντζερ για ένα δίμηνο μετά τη στείρωση είχε γίνει επιθετική....είχε τρομάξει πάρα πολύ που την άφησα προφανώς στο ιατρείο τη νύχτα (στειρώθηκε την επομένη το πρωί) και μετά όταν πήγα να την πάρω το απόγευμα ήταν πολύ τρομαγμένη. Με αναγνώρισε μεν αλλά ήταν φοβισμένη πολύ. Τη δε γιατρό δεν ήθελε ούτε να την ακούει...όλο κιχχχχ τις έκανε λες και έβλεπε το διάολο. Στο σπίτι μας απλά ήταν υπερδιεγερτική, ακοινώνητη θα έλεγα και ήθελε να δαγκώνει, να τρέχει, να απομονώνεται. Μετά το 2μηνο αυτό που της αφήσαμε το χρόνο της να ηρεμήσει από την όλη τραυματική εμπειρία για εκείνη άρχισε να ηρεμεί και σταδιακά έχει γίνει πολύ ήρεμη και πολύ γλυκειά!!!
Ισως όλη αυτή η αλλαγή στις ορμόνες αλλά και στο περιβάλλον να τα "τρελαίνει" και να χρειάζονται λίγο απόσταση από εμάς για να ηρεμήσουν. Οπότε μην αγχώνεσαι για τη στείρωση, η όποια αλλαγή είναι κάτι προσωρινό, εάν συμβεί.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ομολογώ ότι δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο και με άγχωσες λίγο γιατί και εγώ θα στειρώσω σύντομα το κοριτσάκι μου..
Όταν στείρωσα τον αρσενικό δεν θυμάμαι κάποιο θέμα πάντως. Εκτός του ότι δεν ήθελε να ξαναμπει στο κλουβί του για πολλά χρόνια (πριν εβλεπε το κλουβί και ετρεχε από την χαρά του) ήταν καλά..
Έχουν περάσει χρόνια βέβαια και ίσως έχω απωθήσει την εμπειρία, αλλά αν είχα παρατηρήσει κάτι ακραίο θα το θυμώμουν.. Εύχομαι σύντομα τα γατόνια σας να βρουν τον εαυτό τους..

p.s. υπάρχει πιθανότητα η γάτα να φοβαται τον φίλο σου επειδή είναι άντρας - αν ήταν άντρας και ο γιατρός - για αυτό να επιτίθεται..
Αυτό ίσως να ισχύει και για τον γάτο...

Πολυ σπανια αλλαζουν συμπεριφορα παντως.Εμενα τα δικα μου,εμειναν ακριβως το ιδιο.:)

Το ίδιο κι εμένα. :)

Ούτε και εγώ έχω ακούσει κάτι τόσο ακραίο ως προς την αλλαγή συμπεριφοράς μετά την στείρωση. Τόσο στον Τάσο όσο και στην στείρωση της Μάντυ μου παρατήρησα αλλαγή στην συμπεριφορά τους προς το καλύτερο, με εξαίρεση βέβαια όπως είναι φυσικό την πρώτη μέρα μετά την στείρωση που λόγο των φαρμάκων ήταν νευρική η Μάντυ (μαστουρωμένη ίσως). Θα έλεγα ότι έγιναν πολύ πιο φιλικά και προσιτά προς εμένα αλλά ο χαρακτήρας τους έμεινε ο ίδιος, ο δέ Τάσος κοινωνικός σε σημείο παρεξήγησης και αντίστοιχα η Μάντυ μου ντροπαλή όπως πάντα με τους ξένους !!!!

Το ίδιο κ σένα έμειναν το ίδιο εννοείς;

Ναι!! Κι αν θέλεις να σε καθυσηχάσω κι άλλο, καθόλου δεν άλλαξαν ούτε τα δύο γατιά της μαμάς μου, ο Κάσπερ και η Μάγια. Εκείνος παρέμεινε ιδιότροπος κι εκνευριστικός :wall: και η άλλη το ίδιο διαόλι :devil:
Ο χαρακτήρας του γάτου δεν αλλάζει! Τώρα αν κάποια γατάκια παρουσίασαν λίγο μετά τη στείρωση κάτι διαφορετικό, μάλλον ήταν η ταλαιπωρία που πέρασαν. :/:

Ούτε εγώ πιστεύω ότι ο χαρακτήρας της γάτας αλλάζει με την στείρωση.
Η δική μου με την στείρωση δεν άλλαξε συμπεριφορά ούτε έχω εντοπίσει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή.
Ίσως μια αλλαγή είναι ότι την πιάνει λίγο πιο συχνά η επιθυμία για χάδια αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι μεγαλώνει κι αλλάζει φυσιολογικά η συμπεριφορά της. :)

Ούτε εγώ πιστεύω ότι ο χαρακτήρας της γάτας αλλάζει με την στείρωση.
Η δική μου με την στείρωση δεν άλλαξε συμπεριφορά ούτε έχω εντοπίσει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή.
Ίσως μια αλλαγή είναι ότι την πιάνει λίγο πιο συχνά η επιθυμία για χάδια αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι μεγαλώνει κι αλλάζει φυσιολογικά η συμπεριφορά της. :)

Πιο χαδιαρα αντεχωωωωωωω

Απάντηση: Ερωτήσεις για τη στείρωση

καλησπέρα!!είμαι καινούργια εντελώς μα γατάκι είχα πάντα σκύλο!έχω ένα γάτο 8 μηνών και έχω μια απορία που δεν ξέρω αν είναι στην φαντασία μου!!
μετά την στείρωση νομίζω άλλαξε λίγο!τι εννοώ!!ήταν ο βασιλιάς τον χαδιών τώρα δεν θέλει πολλά και δεν κάθεται πια πάνω μας ενώ πριν μην κάτσεις τσούρ αγκαλιά!!δεν είναι επιθετικός όμως μου φαίνεται σαν να έγινε πιο ανεξάρτητος να το πω!!και πριν τον καθάριζα τώρα δεν κάθεται καθόλου!!φταίει η στείρωση φταίει που άρχισε να βγαίνει έξω φταίω εγώ??συγγνώμη όπως είπα είμαι νέα με τα γατιά και έχω πολλές ερώτηση!!και μια ακομα ερωτηση τι ειναι καλυτερο για τις ψιρες διοτι εχω κηπο και σιγουρα θα φερνει παρεα και κοιμαμαι μαζι του!!βρηκα ενα τσιμπουρι πανω του!!
πως τον καθαρίζω έρχεται με μαύρα πόδια από έξω αλλα δεν κάθεται να τον πλύνω!!και κοιμάται στο κρεβάτι μου!!
ροκ θα του κόψω τα νύχια δεν θα με επιτεθεί??κοιμάται διπλα μου υπάρχει περιπτώσει να με γρατζουνίσει στον ύπνο??θα σταματήσω εδώ γιατί έκανα ήδη "πολλες" ερωτήσεις:)

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
χεχεχε!!! καλησπέρα δελφινακο :P

Λοιπόν να σου πω την δική μου άποψη χωρίς αυτό όμως να είναι απαραίτητα και το μοναδικό σωστό.
Εγω τα 5 μωράκια μου τα στείρωσα νομίζω 7,5 μηνών. Χριστούγεννα κιόλας και να μην μπορώ να πάω πουθενα!
:(
ήταν μικρά πάρα πολύ διαόλια μετα όμως την στείρωση και ενώ ο κτηνίατρος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αλλάξει κατά πολύ η συμπεριφορά τους. τελικα και τα 5 από διαόλια μεσα σε 2 μήνες γίνανε μητερες τερέζες!
Βέβαια ο αδερφός μου που έχει 7 γάτες παρακαλώ(μένει σε εξοχή βέβαια) και έχει στειρώσει τις 6 είναι όλες όπως ήταν και πριν καμία αλλαγή!

εξαρτάται λοιπόν από την κάθε γάτα και φυσικά από την ηλικία που βιώνουν κάθε μία έχει τα χαρακτηριστικά της!
ψιρες? μαλλον ψίλλους εννοείς έτσι??
καλή είναι η αμπούλα frontline.
Αυτά και μην απογοητεύεσαι!!

Ο δικός μου ο γάτος πάντως ζιζάνιο ήταν πριν τη στείρωση, ζιζάνιο και μετά. Τίποτα δεν άλλαξε στον χαρακτήρα του...

H δική μου άποψη είναι η εξής και είναι εντελώς προσωπική , θεωρητικά λέγεται και ακούγεται οτι δεν αλλάζει η συμπεριφορά της γάτας μετά τη στείρωση, εγώ θα έλεγα ναι και οχι,
συνήθως στειρώνουμε τα γατιά μας όταν αυτά είναι έφηβα, στους 7-9 μήνες η γάτα αφήνει πίσω της το γατάκι περνάει μια μουρτζούφλικη περίοδο και μετά σιγά σιγά διαμορφώνει τον ενήλικο χαρακτήρα της, έχοντας κάνει μια σημαντική παρέμβασει στις ορμές, ορμόνες και καιτεπέκταση στη σεξουαλικότητα της είναι λογικό να χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής στις νέες συνθήκες που επικρατούν στον οργανισμό της.
Κάποιες γάτες το παινρούν στο φλου, κάποιες γατες το παιρνουν βαριά είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και ταπεραμεντου ΚΑΙ φυσικά το πως θα το χειριστουμε εμεις.
Σε αυτές τις περιόδους η τρυφερότητα και η φροντίδα αλλά και η ενασχόληση με παιχνίδια πολύ κοντα στα ίδια τα ένστικτα της γάτας (hunting games) είναι σημαντικά για να μη καταπέσει, καλός η κακός υπεθυνη ιδιοκτησία σημαίνει στειρώνω το ζωάκι μου δεν το αφηνω να υποφερει με ορμές μέσα σε ένα σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι νήπτω τα χειςρας μου και δεν το βοηθώ να είναι όσο κοντα γίνεται στη φύση του.
Αυτό σημαίνει παιχνίδια, ενασχόληση και πάλι παιχνίδια...!
Μια δραστήρια γατούλα δύσκολα δυστηχεί!;)

Αλλαγή συμπεριφοράς μετά τη στείρωση

Καλησπερα. Εχω δυο γατουλες η μια 11 μηνων και η αλλη 8. Το προβλημα το εχω με την μικρη καθως μια βδομαδα πριν την στειρωσα.Απο τοτε που γυρισε σπιτι εχει αλλαξει τελειως η συμπεριφορα της. Ολη μερα νιαουριζει σε σημειο οταν λειπουμε να μας παρουν τηλ οι γειτονες,τριβεται σε καθε επιφανεια του σπιτιου και ολη μερα θελει χαδια.Γενικα ειναι χαδιαρα αλλα απο τοτε που γυρισε οταν ειμαστε σπιτι πρεπει καποιος να την χαιδευει αλλιως νιαουριζει.Αυτο το νιαουρισμα για ποιο λογο το κανει?Επισης η <φωνη της> εχει βραχνιασει και τρωει πολυ περισσοτερο απο πριν <αυτο δν με ανησυχει>.Επισης πριν την στειρωση ηταν πολυ φοβικη με το που γυρισε μπαινοβγαινει στα δωματια πολυ ανετα και παει και καθετε και σε αλλους ανθρωπους περα απο μενα<αυτο προ στειρωσης δν γινοταν ποτε>.Βασικα μαλλον πηρα αλλη γατα τωρα που το σκεφτομαι.....Αλλη μια απορια αν και λιγο ασχετη ειναι οτι καθε βραδυ απο μικρη ακομα <την βρηκα 40 ημερων>θελει να κοιμαται κατω απτην κουβερτα μου και ολοοοοο το βραδυ να μου κανει πατουσακια ποτε θα σταματησει μπας και κοιμηθω?????Συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα δεν ειχα ποτε γατα και με την μεγαλη δεν ειχα κανενα προβλημα μετα την στειρωση.ευχαριστω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γεια σου Κατερίνα, θα σου έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, αφού η γατούλα σου βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάρρωσης ουσιαστικά και ίσως να έχει και μικροπονάκια οπότε πιθανόν να της βγαίνει έτσι σε παράπονο και να αποζητά περισσότερο την προσοχή σας...Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να ηρεμήσει! Το ότι τρώει πάντως με όρεξη είναι καλό σημάδι. Η φωνούλα της έχει βραχνιάσει προφανώς επειδή νιαουρίζει πολύ αυτές τις μέρες. Γενικότερα ο χαρακτήρας τους δεν αλλάζει μετά από τη στείρωση, γίνονται ωστόσο πιο ήρεμες από την άποψη ότι απαλλάσσονται από τις ορμές!
Τώρα όσο για τι βραδινές ώρες που σε ...διεκδικεί, προσπάθησε απλά να την κρατάς σε εγρήγορση όσο γίνεται με διάφορα παιχνίδια κατά τη διάρκεια της μέρας ώστε τα βράδια να κοιμάται πιο ήσυχη..Μη ξεχνάς εξάλλου ότι έχεις να κάνεις μ΄ένα πολύ νεαρό γατάκι και πιο δραστήριο γενικά, μεγαλώνοντας ηρεμούν ούτως ή άλλως περισσότερο ανεξάρτητα από το χαρακτήρα τους :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πόσο επεμβαίνουμε με τη στείρωση;

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα.

Έχω ένα γατάκι, κι απ' όταν το απέκτησα περιττό να σας πω πόσες φορές έχω συβουλευτεί τις αναρτήσεις σας.. :)

Σας γράφω για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και αν θέλετε να με συμβουλέψετε αφού έχετε σίγουρα πιο μεγάλη εμπειρία και γνώσεις.

Το γατάκι μου είναι 10 μηνών και εδώ κι ένα διάστημα είχε πολλούς και συνεχόμενους οίστρους. Όλοι μα όλοι με παρότρυναν να τη στειρώσω. Η αλήθεια είναι πως μου ήταν τρομερά δύσκολη απόφαση, διάβασα άρθρα, ξαναδιάβασα, το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα, ρώτησα ανθρώπους φιλόζωους που εμπιστεύομαι... σχεδόν όλοι επέμεναν πως το καλύτερο θα ήταν να στειρωθεί. Κατάλαβα απ' όλες αυτές τις κουβέντες ότι αν μιλάμε για γατάκι που μένει σε διαμέρισμα είναι αδύνατον να μη στειρωθεί, εκτός κι αν ζευγαρώνει κάθε χρόνο και δίνονται ίσως τα γατάκια του. Κάτι που λογικά δε θα είναι πάντα εφικτό. Ο μόνος ίσως λόγος για να μη στειρωθεί θα ήταν να την άφηνα ελεύθερη, σε κάποιο χωριό ίσως. Η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα, ίσως εγωιστικά σκεπτόμενη, αλλά επίσης δε μου πήγαινε η καρδιά να την παρατήσω έτσι σε ένα χωριό, άμαθο κι όλας εντελώς, κι ό,τι γίνει ή ό,τι πάθει. Έτσι σκέφτηκα, οπότε μονόδρομος η στείρωση... κι έτσι τελικά τη στείρωσα.

Περιττό να σας πω πως όσο δύσκολο μου ήταν να αποφασίσω, τώρα μου είναι 10 φορές πιο δύσκολο που τελικά τη στείρωσα. Εκτός του ότι την ημέρα της στείρωσης ταλαιπωρήθηκε και αγχώθηκε πολύ, εκτός του ότι την έβαλα σ' αυτήν την ταλαιπωρία στα καλά καθούμενα, σήμερα, μία μέρα μετά, τη βλέπω ακόμα να είναι κάπως διαφορετική. Δεν ξέρω εάν είναι φυσιολογικό λόγω της επέμβασης και της νάρκωσης, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο ήσυχη, κοιμάται αρκετά και δεν έχει τη ζωντάνια που είχε. Ευτυχως τρώει κανονικά.

Ανησυχώ πραγματικά εάν όλα αυτά είναι συνέπεια της επέμβασης και αν θα παραμείνουν. Επίσης, ακούω συνέχεια διάφορες απόψεις που λένε ότι τώρα η γάτα θα παχύνει, θα λεπτύνει η φωνή της, θα τεμπελιάζει περισσότερο, θα βαρύνει και θα είναι πιο υπάκουη. Πραγματικά δε θέλω τίποτα απ' τα παραπάνω.

Εσείς που σίγουρα έχετε μεγαλύτερη εμπειρία και φαντάζομαι θα έχετε στειρωμένα τα γατάκια σας, τι άποψη έχετε για τα παραπάνω; Είδατε όντως διαφορά στη συμπεριφορά τους; Επίσης, το θέμα του πάχους και της ουρολιθίασης λύνεται όντως με τροφή για στειρωμένα ή πιο χαμηλή σε λιπαρά, μαγνήσιο κτλ ή εκ των πραγμάτων θα παχύνει κ η καλή διατροφή ίσως απλά βοηθάει;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπερα ,εκανες το καλυτερο για την γατουλα σου,που την στειρωσες.Εναι λογικο να ειναι λιγο πιο ησυχη τωρα λογω της επεμβασης που εκανε πριν λιγες μερες,αλλα να εισαι σιγουρη οτι θα ειναι περαστικο και σε λιγο καιρο θα ειναι η γατουλα που ηξερες πριν.Απο την πειρα μου οτι χαρακτηρα εχουν πριν την στειρωση τα γατια το ιδιο μενει και μετα απο αυτην.Τουλαχιστον τα δικα μου ετσι ηταν και ειναι!
Τωρα αν τρεφεται με μια ποιοτικη τροφη χωρις καλαμποκια και σιτηρα που φουσκωνουν τα γατια ,δεν θα παχυνει.Βεβαια αυτο εξαρταται και απο τον σωματοτυπο καθε γατας.Αλλες ειναι κομψες,αλλες ειναι νταρντανες,οπως ειμαστε και μεις οι γυναικες!! Σκοπος να μην παρουν πολλα κιλα πανω απο το φυσιολογικο βαρος του σωματοτυπου τους.
Τωρα επειδη ειναι θηλυκο δεν εχει τοσο μεγαλο προβλημα να παθει ουρολιθιαση,συνηθως τα στειρωμενα αρσενικα εχουν την ταση,αλλα καλο ειναι για να αποφυγεις μελλοντικα προβληματα λογω ηλικιας να της δινεις μια ξηρη τροφη με χαμηλο μαγνησιο και φωσφορο.Καλο θα κανει δεν κανει κακο!! Και πολυ νερο!!Αυτα απο μενα καλη αναρρωση στην μικρουλα σου,καλως ηρθε στο κλαμπ των στειρωμενων και αυτη και να την δωσεις πολλα πολλα φιλακια!!:D

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Πόσο επεμβαίνουμε με τη στείρωση;

Σ' ευχαριστώ πολύ Φλώρα για την απάντησή σου :)

Απάντηση: Πόσο επεμβαίνουμε με τη στείρωση;

Καλη μου φιλη καλησπερα και να χαιρεσαι την γατουλα σου!
Οτι ακριβως ειπε και η Φλωρα μας παραπανω.Εκανες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το καλυτερο για την γατα σου.
Εκτος του οτι θα βασανιζοταν μεσα στο σπιτι,χωρις να βρισκει συντροφο...ουτε ο συντροφος θα ηταν λυση.Εκτος του πολυ σημαντικου γεγονοτος του τι θα εκανες τοσα γατακια,η γατα σου θα εξανλτουνταν παρα πολυ με τοσες γεννες.Και τι θα εκανες;Μια στις τοσες θα την εβαζες να πηγαινει με γατο;Η καθε φορα που θα ειχε οιστρο θα πηγαινε;

Να ξερεις επισης οτι στειρωνοντας την γατα μας μειωνουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τις πιθανοτητες για καρκινο στο στηθος και στην μητρα.Τα στατιστικα ειναι φοβερα πραγματικα.

Επισης γατα που εχει οιστρους χωρις να πηγαινει με γατο,ειναι δεδομενο οτι θα παθει πυομητρα,κατι που αν δεν το προλαβεις καταληγει σε θανατο.
Δεν συζητουμε καν για να την αφηνες στο χωριο.Δεν ηταν εγωιστικη η σκεψη σου,ηταν η απολυτα σωστη για την γατουλα.
Ειναι δεδομενο οτι οι περισσοτερες γατες που ζουν ελευθερες δεν εχουν πολλα χρονια ζωης,μεσος ορος τα 3 χρονια.
Αυτοκινητα,αρρωστιες,φολες,ποντικοφαρμακα,ανωμαλοι κλπ.

Και ειναι λαθος να νομιζουμε οτι η γατα εχει επιγνωση οτι στειρωθηκε και παθαινει ψυχικο τραλαλα κλπ.Τα ζωα δενε χουν επιγνωση της καταστασης,δεν γνωριζουν οτι δεν θα γινουν μανες...απλα ηρεμουν.Αυτα ειναι ανθρωπινα συναισθηματα γιατι ο ανθρωπος εχει συνειδητοτητα των καταστασεων,οχι ομως και τα ζωα.

Οποτε ,οχι μονο να μην εχεις τυψεις,αλλα να εισαι και χαρουμενη για την αποφαση σου.
Επισης να σου πω οτι η ουρολιθιαση στις θηλυκες γατες ειναι σπανια και αυτο εχει να κανει με την κατασκευη της ουρηθρας τους.Τα αρσενικα γατια εχουν πιο στενο και πιο μακρυ σωληνα ουρηθρας,οποτε και πιο ευκολα φραζουν απο ουρολιθους,αντιθετα με τις θηλυκες που εχουν κοντυτερη και πιο φαρδια.
Αλλα προφανως για να εισαι σιγουρη χρειαζεται καλη τροφη ειδικη για στειρωμενα γατια.
Να χαιρεσαι την κουκλα σου και θα χαρουμε πολυ να μαθαινουμε νεα της.:D

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back