'Αγριο γατάκι... τι να κάνω;

Με τα παιχνιδάκια ειμαστε λίγο επιφυλακτικοί γιατί της δώσαμε ένα μικρό αρκουδάκι και μόλις το είδε αγρίεψε αρκετά άσε που εκτός απο ένα μικρό ποντικάκι σε καλάμι που της κουνούσα δεν πείραξε τίποτα άλλο σε παιχνίδι αλλά ούτε σε αντικείμενο.Δεν γρατζούνισε τίποτα, δεν ανέβηκε σε τραπέζια και καναπέδες δεν έσπασε κάτι ηθελημένα.Μόνο να κρυφτεί την νοιάζει.Να φανταστείς κρύβετε στο κενό ανάμεσα στο κάτω και το πάνω στρώμα του καναπέ κρεβάτι και τώρα που για να τη βγάλω έχω βγάλει όλο το κάτω κρεβάτι κάθεται πίσω στο κενό εκτεθειμμένη απο παντού και τάχα κρύβεται.Και δεν την δελεάζεις με ΤΙΠΟΤΑ.Μόνο με το ζόρι ή αν την τύχω έξω.
:hmm::hmm:Οι γατες ειναι ζορικες απο μονες τους και το πολυ ζορισμα το δικο μας,μαλλον δεν κανει τιποτα.Κανε εσυ τα βασικα ,φαι-νερο-αμμο κλπ
και καποια στιγμη θα το ζητησει μονη της το κατι περισσοτερο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:hmm::hmm:Οι γατες ειναι ζορικες απο μονες τους και το πολυ ζορισμα το δικο μας,μαλλον δεν κανει τιποτα.Κανε εσυ τα βασικα ,φαι-νερο-αμμο κλπ
και καποια στιγμη θα το ζητησει μονη της το κατι περισσοτερο.
Μπορεί και όχι όμως:(Ήδη έχει το πάνω χέρι, κι εφόσον βολεύεται με το μαμ , κακά και νάνι και λίγο στρίμωγμα που και που, γιατί να το αλλάξει; Νομίζω ότι τέλειωσε η περίοδος της απόλυτης χάριτος και τώρα πρέπει να τη δοκιμάσεις με το υποχρεωτικό χάιδεμα .Νομίζεις θα είναι τόσο τραυματικό να την βάλεις στη γατοφόρο και να την έχεις συνέχεια κάπου κοντά σου χωρίς να την πιάνεις και να την πηγαίνεις σε περιορισμένο χώρο,στο μπάνιο πχ για φαγητό, να σε συνδέσει άμεσα με κάτι καλό και μετά, χάδια μέσα στο μπάνιο και μετά την ώρα των χαδιών πάλι στη γατοφόρο και δίπλα σου; Εγώ νομίζω ότι μετά σχεδόν 20 μέρες απόλυτης αποχής (για εμένα είναι απόλυτη αποχή αυτή), αν δεν δράσεις με κάποιο τρόπο, το μικράκι δεν θα γίνει ποτέ "δικό σου":(:(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλημερα, συμφωνω απολυτα με την Ελενη, αν δεν κανετε κατι τωρα, η κατασταση θα διαιωνιστει.
Και οπως ειπε η moukelis, ισως περιμενει απο εσας, αυτο ομως δεν την κανει να παραβλεπει το "φοβο" της...
Η μεθοδος της καταναγκαστικης αγκαλιας και της γατοφορου πιστευω οτι θα αποδειχτει αποτελεσματικη στην παρουσα φαση. Αυτο με την καταναγκαστικη αγκαλια το εχω κανει εγω σε μια αδεσποτουλα, η οποια παραμενει αδεσποτη αλλα με αφηνει πλεον και την πιανω.

Θα συμφωνήσω και εγώ με τα κορίτσια. Στην τελική σκέψου οτι δεν έχεις και τίποτα να χάσεις αν το προσπαθήσεις αυτό!! Κάντο για μια βδομάδα συνεχόμενα, χωρίς καμια διακοπή και ενημέρωνέ μας για τα αποτελέσματα! Καλή επιτυχία!

Οι γατες μην το ξεχναμε αυτο ,εχουν χαρακτηρα.Αυτο λοιπον σημαινει οτι ,αν θελει να τη χαιδεψεις θα καθησει αν δεν θελει θα την κανει.Οσο για τη μεθοδο της γατοφορου ,συγχωρηστε με,αλλα το βρισκω τιμωρια για κατι κακο που δεν εχει κανει το καημενο το γατακι.Πιο ανωδυνοι τροποι ,οπως παιχνιδι μαζι της ,μην ξεχναμε ειναι παιχνιδιαρες,περισσοτερη ωρα βουρτσισμα,γιατι τις ξυνει και τις ανακουφιζει θα βοηθησουν να αφεθει πιο χαλαρα στα χερια σου.Αλλωστε εμεις αποφασιζουμε να την θελουμε,εκεινη τη ρωτησαμε αν θελει;

Οι γατες μην το ξεχναμε αυτο ,εχουν χαρακτηρα.Αυτο λοιπον σημαινει οτι ,αν θελει να τη χαιδεψεις θα καθησει αν δεν θελει θα την κανει.Οσο για τη μεθοδο της γατοφορου ,συγχωρηστε με,αλλα το βρισκω τιμωρια για κατι κακο που δεν εχει κανει το καημενο το γατακι.Πιο ανωδυνοι τροποι ,οπως παιχνιδι μαζι της ,μην ξεχναμε ειναι παιχνιδιαρες,περισσοτερη ωρα βουρτσισμα,γιατι τις ξυνει και τις ανακουφιζει θα βοηθησουν να αφεθει πιο χαλαρα στα χερια σου.Αλλωστε εμεις αποφασιζουμε να την θελουμε,εκεινη τη ρωτησαμε αν θελει;

Ο καθενας, ειτε προκειται για ζωο ειτε για ανθρωπο αναδεικνυει το χαρακτηρα υπο συνθηκες ελευθεριας, ασφαλειας, αγαπης και αποδοχης... Κατι που δεν αισθανεται τωρα το μικρο...
Ειναι καλυτερα δλδ για αυτο να περναει τη ζωη του κρυμμενο??
Το συγκεκριμενο δεν καθεται να το κοιταξεις, θα κατσει να το βουρτισεις? :blink:
Οσο για την γατοφορο, δεν ειναι τιμωρια και δεν το βλεπει ετσι η γατα. Ισα ισα νιωθει προστατευμενη απο αυτα που γινονται γυρω της και με αυτον τον τροπο συνιθιζει τους τροπους των ανθρωπων και τους καθημερινους ηχους...
Η starter δε νομιζω οτι θελει το γατακι να ειναι κρυμμενο συνεχεια ουτε ομως και να γινει η super απολυτα χαδιαρα γατα. Ο μονος τροπος να μαθει ομως τι χαρακτηρα εχει το μικρο, ειναι αυτο να τους εμπιστευτει. Και ο μονος τροπος να γινει αυτο ειναι γατοφορος και καταναγκαστικη αγκαλια.

edit: Αν η γατα δε θελει, εχει τον τροπο της να το δειξει και ας μην μπορουμε να την ρωτησουμε...
Θα φωναζε, θα γρατζουναγε, θα εκανε επιθεσεις...κλπ....

Το θέμα είναι οτι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες για την αγκαλιά και μάλλον δεν έχω την εμπειρία να τις αντιμετωπίσω.Και την πρώτη φορά και εχθές κάθεται στριμωγμένη στο παράθυρο να την χαιδέψω αν την πετύχω ή την αναγκάσω να βγεί απο την κρυψώνα της αλλά έτσι και πάω να την μετακινήσω ή να την σηκώσω παθαίνει πανικό.Εχθές που προσπάθησα να την σηκώσω έκανε αμέσως κίνηση να φύγει πάνω απο τον κεφάλι μου κιόλας.Δεν την άφησα απο το σβέρκο και την ξαναζούληξα κάτω αλλά αυτό ήταν μετά απο λίγο μου έδωσε μια απροειδοποίητη και έφυγε.Η αλήθεια είναι οτι δεν νιώθω και σίγουρη για να το κάνω.Δεν το έχω ξανακάνει και δεν εχω εμπειρία με ζώα.Μπορει να σας ακούγεται κάπως αλλά μου είναι δύσκολο χωρίς έστω μια μικρή συνεργασία απο μέρους της.Αντε και την τύλιξα,αν αυτό την εξαγριώσει περισσότερο αντι να την ηρεμήσει θα γίνουμε μαλλιά κουβάρια και θα καταλήξουμε μόνο με γρατζουνιές.
Ηδη εχθές που την ζόρισα να βγει απο την κρυψώνα της δεν πήγε εκεί και έφαγε ολο το σπίτι να βρει μια καινούργια.Τελικά κατέληξε πάνω στην ντουλάπα και όλη την νύχτα ήταν πάνω κάτω.Το πρωι ξαναπήγε.

Το γατοφόρο δε είναι μια άλλη ιστορία.Απο τότε που το έβγαλα στο μπαλκόνι δεν πλησιάζει καν εκείνο το παράθυρο γιατί είναι ακριβώς μπροστα της.Την έχω δει να πλησιάζει το παράθυρο και να φεύγει πανικόβλητη προς τα πίσω.Αντε τώρα να την βάλω μέσα.

Το φαγητό της όταν το ακούει βγαίνει είμαστε δεν είμαστε στο δωμάτιο,απλώς κάποιες φορές το τρώει σε τρεις ή τέσσερις διαδρομές.Τώρα πλέον κυκλοφορει και μέρα μέσα στο σπίτι αλλά μας αποφεύγει σταθερά.

Εχει τύχει να διασταυρωθούμε να κοιταχτούμε και μετά να κρυφτεί.Καταλαβαίνω διαφορά βέβαια, δεν την πιάνει πια πανικός απλώς μάλλον δεν θέλει και πολλά πολλά.

edit: Αν η γατα δε θελει, εχει τον τροπο της να το δειξει και ας μην μπορουμε να την ρωτησουμε...
Θα φωναζε, θα γρατζουναγε, θα εκανε επιθεσεις...κλπ....

Ακριβώς. Η starter έχει ήδη δοκιμάσει να χαϊδέψει το μικρό κι αυτό ανταποκρίθηκε με γουργούρισμα, άρα μάλλον δεν του είναι και τόσο δυσάρσετο.;) Πιστεύω πως σ' αυτή τη φάση λίγα καταναγκαστικά χάδια θα ωφελήσουν.
Δεν βγαίνει ούτε για να φάει;

Γράφαμε παράλληλα.:)

Το φαγητό της όταν το ακούει βγαίνει είμαστε δεν είμαστε στο δωμάτιο,απλώς κάποιες φορές το τρώει σε τρεις ή τέσσερις διαδρομές.Τώρα πλέον κυκλοφορει και μέρα μέσα στο σπίτι αλλά μας αποφεύγει σταθερά.

Δοκίμασες να τοποθετήσεις το μπολάκι κοντά σου, ώστε να την χαϊδέψεις την ώρα που τρώει; Αν δεν βλέπουν χέρια να απλώνονται καταπάνω τους,:P το δέχονται πιο εύκολα.

Σίγουρα η μικρούλα δεν ηταν γάτα για αρχαρίους και μπορεί να μην θέλει πάρε δώσε με ανθρώπους.Δεν ξέρω, ίσως θα πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι οτι δεν θα καταλήξουμε εκεί που φανταζόμουν.Τουλάχιστον θα έχω πετύχει το ένα σκέλος αυτής της ιστορίας και θα της έχω δώσει μια ευκαιρία να ζήσει (το καλυτερα συζητιέται). Καλύτερα κάτω απο τον καναπέ παρά κατω απο το τρακτέρ.

Αν θέλει να ζήσει έτσι ή το αλλάξει αργότερα ας το αποφασίσει εκείνη.Θα κάνω ότι μπορώ αλλά με το ζόρι γάμος δεν γινεται. Δεν φανταζόμουν οτι θα ήταν τόσο δύσκολο ψυχολογικά.

Εχεις απολυτο δικιο για το ποσο δυσκολο ειναι ψυχολογικα και πρακτικα...
Ομως πιστεψε με ολα αυτα που λεμε τα εχω δοκιμασει και εχουν αποφερει καρπους.... Γατια που στη θεα μου εξαφανιζονταν μετρα μακρια, μετα δεν ξεκολλουσαν απο κοντα μου... Και πιστεψτε με, οι γατες το θελουν....οχι ολες, αλλα το δικο σου το θελει σιγουρα.
Επιμονη και υπομονη....δε θα του κανεις κακο, μονο καλο.

Θα δείξει,πάντως με έπεισε οτι δεν είναι και τόσο ευθραυστη και απροστάτευτη όσο πίστευα.Μόλις βρήκε τα κατατόπια (με δοκιμη και σφάλμα) το διαβολάκι μια χαρά βρήκε τον τρόπο να κάνει αυτό που θέλει και να χρησιμοποιεί το σπίτι χωρίς να κινδυνεύει.Ας πούμε οτι είναι και αυτό ένα κέρδος μέχρι στιγμής συν το οτι τρώει και μεταβολίζει κανονικά πλέον.Και το χάδι είναι ένα βήμα μπροστά αλλά δεν αντέχω προς το παρον να την κυνηγάω για να την στριμώξω. Είναι που στο σπίτι έχουμε και άλλες δραστηριότητες καθημερινα και άρχισε αυτή η κατάσταση να προκαλεί γκρίνιες και αναστάτωση που πάλι στο δικό μου το κεφάλι σκάζει. Θα την αφήσω κανα δυο μέρες να κάνει τον εναερίτη (αν συνεχίσει) και μετα βλέπουμε.Εκτός και αν παρουσιαστεί μια ευκαιρία οπότε και θα έχουμε άλλο ενα επεισόδιο.Το σ/κ περιμένω και την κατ'οικον κτηνίατρο μας. Κάτι μπορεί να γίνει και τότε.

Οι βελτιωσεις αυτες της συνπεριφορας της αποδεικνυουν οτι προσαρμοζεται σιγα-σιγα ,απλα θελει το χρονο της.Μηνν ξεχναμε οτι ηταν φοβισμενο με οτι της συναιβει οσο ηταν εξω και το ξεπερναει πιο αργα .Μην πανικοβαλλεσαι ,οι προσπαθειες προσεγγησης που κανεις θα αποζημιωθουν.

Ξέρω οτι η ερώτηση μου είναι μάλλον χαζή αλλά θα την κάνω όπως και να έχει για να μου φύγει. Μήπως υπάρχουν επαγγελματίες εκπαιδευτές για γάτες όπως και για τους σκύλους;Γιατί αν μπορούσαμε να βρούμε έναν στη Θεσσαλονίκη (λέμε τώρα) θα ήταν το ιδανικό.

Εχθές συζητούσαμε ποσο χρόνο να προσπαθήσουμε ακόμη.Δεν θα πρέπει μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες να δείξει αν θα κοινωνικοποιηθεί μαζί μας;Πόσο είναι το μέγιστο που μπορούμε να περιμένουμε;

Αν περάσουν οι μήνες χωρίς βελτίωση μήπως να σκεφτούμε την πιθανότητα να την χαρίσουμε κάπου με κήπο ή άλλα γατάκια.Δεν θέλω βέβαια να το σκέφτομαι αλλά δεν αποφασίζω μόνη μου για εκείνη.

Σε αυτο θα σε βοηθησει η yasmin...
Ξερω οτι καποια προσπαθεια πηγε να γινει, ρωτα της ομως μηπως γνωριζει κατι για αυτο που ρωτας για εκπαιδευτες....
Προσωπικη μου αποψη, επειδη αυτο θα χρειαστει καποια χρηματα αν γινεται, οτι ειναι τζαμπα τα λεφτα.
Θα επιμεινω στην μεθοδο της καταναγκαστικης αγκαλιας αν σας φαινεται υπερβολικη η γατοφορος.
Συγγνωμη αν γινομαι κουραστικη, αλλα ειμαι κατα 99% σιγουρη οτι θα αποδωσει.
Και ναι 3-4 μηνες ειναι αρκετα μεγαλο διαστημα, μη νομιζετε ομως οτι θα δειξει τον πραγματικο του χαρακτηρα το μικρο. Αν το αφησετε ετσι, υπαρχει παντα το ενδεχομενο να μην σας ανοιχτει.

Προσωπικά είμαι κατά της καταναγκαστικής αγκαλιάς. Είμαι 100% σίγουρη ότι από τη στιγμή που το γατάκι θα συνδέσει το φαγητό με την παρουσία σας, είναι πλέον θέμα χρόνου.

Ο λόγος που δεν μου αρέσει η ιδέα της καταναγκαστικής αγκαλιάς, είναι επειδή στρεσάρει το ζωάκι. Προτιμότερο είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του αργά αργά κατά τη γνώμη μου.

Κάποια στιγμή θα βγεί από την κρυψώνα του και θα αρχίσει να τρίβεται σε έπιπλα τριγύρω σας πρώτα, και ύστερα θα τολμήσει να τριφτεί και στα πόδια σας. Μόνο τότε θα προσπαθούσα να το χαϊδέψω, στη θέση σας.

Καλή τύχη!

Συμφωνώ με την Αλίκη.
Δεν υπάρχουν επαγγελματίες εκπαιδευτές γάτας και, ούτως ή άλλως, η γάτα χρειάζεται άλλη προσέγγιση απ' το σκύλο.
Συνέχισε να την πιέζεις να βγει και να έρθει κοντά σου για να φάει. Και το καταναγκαστικό χάδι αποδίδει*.

Αν μέσα σε 3-4 μήνες δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο, τότε ναι, θα είναι καλή ιδέα να βρεις ένα μέρος με κήπο. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί έχει ήδη κάνει βήματα, έτσι δεν είναι;;)

* για όσους γνωρίζουν: Όταν ήταν μικρός ο Ρουμποτύρης, με μισούσε.:P Αλλά όποτε τον πετύχαινα, του έκανα το καταναγκαστικό χάδι και παρόλο που με τρέλαινε στα χχχ ούτε πήγαινε να φύγει ούτε έκανε επίθεση, οπότε μάλλον δεν του ήταν και τόσο δυσάρεστο. Για την ιστορία, ήταν ο πρώτος απ' τα αδερφάκια που ήρθε στην αγκαλιά μου.:)

Ο λόγος που δεν μου αρέσει η ιδέα της καταναγκαστικής αγκαλιάς, είναι επειδή στρεσάρει το ζωάκι. Προτιμότερο είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του αργά αργά κατά τη γνώμη μου.

Η καταναγκαστική αγκαλιά είναι μέθοδος απευαισθητοποίησης. Δεν λέμε να το έχει στην αγκαλιά της με τις ώρες, αλλά είναι σημαντικό να αρχίσει να συνηθίζει στο άγγιγμα το μικρό. Και αν ο ίδιος ο άνθρωπος που το κάνει είναι ήρεμος και στοργικός, η εμπειρία δεν θα είναι τόσο στρεσογόνα για το μικρό.
Φυσικά, αν είμαστε και οι ίδιοι αγχωμένοι, καλύτερα να το πάμε σιγά-σιγά, με τον τρόπο που περιέγραψες.

Πάντως το συγκεκριμένο γατάκι βγαίνει, έφαγε απ' το χέρι της starter και δέχτηκε το χάδι με γουργουρητό, οπότε προφανώς δεν τη φοβάται τόσο πολύ.:P

Το πρόβλημα μου δεν είναι η μέθοδος και το γατοφόρο θα μπορούσα να εφαρμόσω.Το θέμα είναι οτι δεν μπορώ να την πιάσω.Και για το χαίδεμα την δεύτερη φορά την κυνηγούσα σε όλο το σπίτι και έκλεινα τις κρυψώνες χώρια που την έβγαλα απο τη δικιά της. Για να καταλήξουμε στο παράθυρο πήρε περίπου καμία ώρα κρυφτό κυνηγητό.Και πάλι δεν με άφησε να την σηκώσω για να την πάρω.Εχθές σκέφτηκα να την κουκουλώσω και μετά να την πάρω. Μόνο που δεν κυνηγηθηκαμε πολύ.Μόλις κατάλαβε οτι θα κάνουμε τα χθεσινά πήρε δρόμο και ανέβηκε πάνω στην ντουλάπα και απο εκεί δεν μπορώ με τίποτα να την κατεβάσω, ούτε η σκάλα μου είναι αρκετά ψηλή για να την βουτήξω οπότε η προσπάθεια και κάθε άλλη προσπάθεια θα σταματήσει εκεί.Δεν κατέβηκε το σκατό με τίποτα.Άπλωσε μπροστα τα ποδαράκια της και με κοιτούσε.Σήμερα θα ψάξω να βρώ τρόπο να κλείσω και εκείνο το κενό αν αντέξω.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back