Απορίες διατροφής

νομιζω δεν ευσταθουν αυτα που λες συγνωμη, αλλα ξερω κι εγω πολλες γατες που εζησαν πανω απο 18 χρονια τρωγοντας ξηρη τροφη ή κονσερβα. και εννοειται δεν μιλαμε για τροφες του σουπερμαρκετ αλλα μια ειδικη τροφη για το καθε σταδιο ηλικιας και αναγκης. και ποιος εβγαλε αυτο το στατιστικο οτι οσες τρωνες μαγειρευτο μειωνονται οι πιθανοτητες? τι μαγειρευτο εννοεις? αλλο να μαγειρευεις σωστα για την γατα σου και αλλο να της δινεις αυτα που τρωμε εμεις...

ενοειτε πωσ του super ειναι οι χειρώτερεσ!!! την ταιζα ri=oyal canin απο τοτε που αρχισε να τρεφεται κανονικα!!! ενοειτε πωσ αναφερομαι για το σωστο μαγειρευτο, το οποιο για τισ πρωτεσ μερεσ θελει παρακολουθησει για να μπορει κανεισ να καταλαυει αν το φαγητο ταιριαζει στην γατα. παραδειγμα η γατα κανει να φαει φακεσ μια φορα τον μηνα. αν τισ φαει όμοσ και φουσκοσει σαν βαρελι, ή κανει εμετό, ή γενικότερα αντιδράσει ο οργανισμόσ τησ, τοτε πρεπει να μην ξαναφαει κατι τετοιο! η διατροφη τησ αν προκειτε για μαγειρευτο πρεπει να παρακολουθητε τουσ πρωτουσ καιρουσ απο εμασ αλλα και τον κτηνιατρο. - ναι δικιο εχεισ, οχι ακτριβωσ αυτα που τρωμε εμεισ!!! -

αυτο το στατιστικο μου το ειπε απο καπου ο κτηνιατροσ κανοντασ αναφορα σε συγκεκριμενεσ καρκινογονεσ ουσιεσ που περιεχει η καθε τροφη, στα μεταλαγμενα και στα ποσοστα αλατιου...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

[/u]

ενοειτε πωσ του super ειναι οι χειρώτερεσ!!! την ταιζα ri=oyal canin απο τοτε που αρχισε να τρεφεται κανονικα!!! ενοειτε πωσ αναφερομαι για το σωστο μαγειρευτο, το οποιο για τισ πρωτεσ μερεσ θελει παρακολουθησει για να μπορει κανεισ να καταλαυει αν το φαγητο ταιριαζει στην γατα. παραδειγμα η γατα κανει να φαει φακεσ μια φορα τον μηνα. αν τισ φαει όμοσ και φουσκοσει σαν βαρελι, ή κανει εμετό, ή γενικότερα αντιδράσει ο οργανισμόσ τησ, τοτε πρεπει να μην ξαναφαει κατι τετοιο! η διατροφη τησ αν προκειτε για μαγειρευτο πρεπει να παρακολουθητε τουσ πρωτουσ καιρουσ απο εμασ αλλα και τον κτηνιατρο. - ναι δικιο εχεισ, οχι ακτριβωσ αυτα που τρωμε εμεισ!!! -

αυτο το στατιστικο μου το ειπε απο καπου ο κτηνιατροσ κανοντασ αναφορα σε συγκεκριμενεσ καρκινογονεσ ουσιεσ που περιεχει η καθε τροφη, στα μεταλαγμενα και στα ποσοστα αλατιου...
εννοωντας σωστο μαγειρευτο σημαινει να βρεις τα αναλογα ποσοστα πρωτεινων, λιπων, ταυρινης, αλατων, μαγνησιου, ινων κτλ και να τους τα φτιαχνεις εσυ. αυτο που ομως ειπες δεν εχει καμια σχεση με φαι για γατες

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εγω λεω οτι οταν δεν ειμαστε σιγουροι για κατι...η οταν δεν το κατεχουμε το αθλημα...καλυτερα να μην δινουμε συμβουλες.........ε......μην παρουμε και κοσμο στο λαιμο μας!!!!!!!!

λιγη πειρα να εχει καποιος απο γατες ξερει οτι δεν δινουμε γαλα στις γατες γιατι τους κανει διαρροια...εκτος απο γαλα ειδικο για γατες....δεν ειδα πουθενα να γραφεις κατι τετοιο.........

το γαλα τησ γατασ ενδινκνυτε. απο κει και περα το γαλα δεν ενοχλει την γατα ουσιαστικα, αλλα προκαλει διαριεσ οι οποιεσ διαρκουν 2 μερεσ το πολυ. για τον λογο αυτο δεν δεινουμε γαλα στισ γατεσ. απλωσ για να αποφυγουμε την διαρια. επειδη το γαλα εχει καποιεσ ουσιεσ που προκαλουν κατι(δεν θυμαμαι και πολυ καλα!!!) και η γατα κανει διαροια. αλλα σε καμια περιπτωση δεν επιρεαζεται ολοκληροσ ο οργανισμοσ τησ! διαροια ίσωσ πολλεσ φορεσ κανουν και οι γατεσ που πηνουν το ειδικο γαλα.

skai-animal........το ς το τελικο ειναι στο κουμπι με το w ...σου ειναι πολυ δυσκολο να το πατας?...συγνωμη...αλλα βγαζει ματι....

το γαλα τησ γατασ ενδινκνυτε. απο κει και περα το γαλα δεν ενοχλει την γατα ουσιαστικα, αλλα προκαλει διαριεσ οι οποιεσ διαρκουν 2 μερεσ το πολυ. για τον λογο αυτο δεν δεινουμε γαλα στισ γατεσ. απλωσ για να αποφυγουμε την διαρια. επειδη το γαλα εχει καποιεσ ουσιεσ που προκαλουν κατι(δεν θυμαμαι και πολυ καλα!!!) και η γατα κανει διαροια. αλλα σε καμια περιπτωση δεν επιρεαζεται ολοκληροσ ο οργανισμοσ τησ! διαροια ίσωσ πολλεσ φορεσ κανουν και οι γατεσ που πηνουν το ειδικο γαλα.
δυσανεξια στην λακτοζη λεγεται αυτο το κατι που ειναι σαν αλλεργια σε καποιο τροφιμο..δεν νομιζω εσυ να τρως κατι που εχεις αλλεργια μεχρι να σου περασει...

εννοωντας σωστο μαγειρευτο σημαινει να βρεις τα αναλογα ποσοστα πρωτεινων, λιπων, ταυρινης, αλατων, μαγνησιου, ινων κτλ και να τους τα φτιαχνεις εσυ. αυτο που ομως ειπες δεν εχει καμια σχεση με φαι για γατες

εγω λεω οτι οταν δεν ειμαστε σιγουροι για κατι...η οταν δεν το κατεχουμε το αθλημα...καλυτερα να μην δινουμε συμβουλες.........ε......μην παρουμε και κοσμο στο λαιμο μας!!!!!!!!

ισωσ λεω κατι αθοσ, αλλα σε γενικεσ γραμμεσ - επειτα απο συμβουλη κτηνιατρου - δεν εχουν αρρωστισει ποτε οι γατεσ μου, εκτοσ την μια που ετρωγε κονσερβεσ και ξηρα τροφη... επειτα δεν πολυσυμπαθω και την τυποποιημενη τοφη γιατι εχω δει πωσ κατασκευαζεται οποτε το θεωρω απαισιο να δωσω κατι τετοιο στα γατια μου!

ισωσ λεω κατι αθοσ, αλλα σε γενικεσ γραμμεσ - επειτα απο συμβουλη κτηνιατρου - δεν εχουν αρρωστισει ποτε οι γατεσ μου, εκτοσ την μια που ετρωγε κονσερβεσ και ξηρα τροφη... επειτα δεν πολυσυμπαθω και την τυποποιημενη τοφη γιατι εχω δει πωσ κατασκευαζεται οποτε το θεωρω απαισιο να δωσω κατι τετοιο στα γατια μου!
εγω λεω να αλλαξεις κτηνιατρο...

Κατ' αρχάς χαίρομαι που η γατούλα σου πάει καλύτερα.:)

Αυτά που έγραψες τώρα είναι αρκετά διαφορετικά, γιατί διαβάζοντας το προηγούμενο μήνυμα μπορεί κάποιος να νόμιζε ότι είναι εντάξει να δώσει στη γάτα του ιμάμ μπαΐλντί.:P Συμφωνώ ότι το καθαρό ψητό ή βραστό κρέας με προαιρετικά κάποιους υδατάνθρακες είναι ασφαλές, αν και εξακολουθώ να επιμένω ότι χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα για την ταυρίνη και για να έχει τα σωστά επίπεδα από άλλα συστατικά (π.χ. ασβέστιο, που η γάτα θα το έπαιρνε τρώγοντας τα μικρά κοκαλάκια των θηραμάτων της, αλλά είναι ελάχιστο στο κρέας που τους δίνουμε).

Κι εγώ πιστεύω ότι οι τροφές του εμπορίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή διατροφή (ιδίως εκείνες που είναι τίγκα στα σιτηρά), αλλά δεν νομίζω πως είναι και τόσο επικίνδυνες. Με την ευκαιρία, μπορείς να μας παραπέμψεις σε κάποια σχετική μελέτη γι' αυτό που λες εδώ;

μια γατα που τρωει μαγειρευτο μειονονται κατα 50 περιπου οι πιθανοτητεσ να παθει καρκινο η νεφρικη ανεπαρκια...

Όσο για το πείραμα, η εμφάνιση σκουλικιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, διαφορετική σύνθεση (η κονσέρβα μπορεί να έχει δημητριακά, λιπή κ.λπ.) και ένα σωρό άλλα που ενδεχομένως επηρεάζουν τη διαδικασία της σήψης. Δεν δείχνει κάτι για την ποιότητα της τροφής. Κι ένα πτώμα αν το αφήσεις ένα μήνα θα βγάλει σκουλήκια (σόρι για το μακάβριο).

skai-animal........το ς το τελικο ειναι στο κουμπι με το w ...σου ειναι πολυ δυσκολο να το πατας?...συγνωμη...αλλα βγαζει ματι....

συγγνωμη βρε παιδια! αλλα να με συγχωρεσετε γιατι εχω προβλημα δυσλεξιας και μπερδευομαι συνεχεια με την ορθογραφια!!!

καπου ειχα διαβασει ενα αρθρο σχετικο με το γαλα και την γατα... θα ψαξω ξανα να το βρβωμηπωσ και το βαλω εδω να το δειτε...

ετσι ειναι εβελυν...θελει πολλες γνωσεις και παρα πολυ ψαξιμο για να μαγειρευεις σωστα για τα ζωα σου..δεν ειναι απλη υποθεση......

και οταν καποιος χρειαστει να λειψει και δεν εχει που να αφησει τις γατες του....και αναγκαστικα τα αφησει σπιτι,οπως κανω εγω,τι θα τους βαλει...μαγειρευτο φαι???και οταν η γατα συνηθισει με μαγειρευτο φαι και μονο,με τιποτα δεν τρωει μετα την ξηρη τροφη........και εαν η γατα μας παθει απο τα νεφρα της και πρεπει να τρωει ειδικη ξηρη τροφη πως θα την φαει???:hmm::hmm::hmm:

Κατ' αρχάς χαίρομαι που η γατούλα σου πάει καλύτερα.:)

Αυτά που έγραψες τώρα είναι αρκετά διαφορετικά, γιατί διαβάζοντας το προηγούμενο μήνυμα μπορεί κάποιος να νόμιζε ότι είναι εντάξει να δώσει στη γάτα του ιμάμ μπαΐλντί.:P Συμφωνώ ότι το καθαρό ψητό ή βραστό κρέας με προαιρετικά κάποιους υδατάνθρακες είναι ασφαλές, αν και εξακολουθώ να επιμένω ότι χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα για την ταυρίνη και για να έχει τα σωστά επίπεδα από άλλα συστατικά (π.χ. ασβέστιο, που η γάτα θα το έπαιρνε τρώγοντας τα μικρά κοκαλάκια των θηραμάτων της, αλλά είναι ελάχιστο στο κρέας που τους δίνουμε).

Κι εγώ πιστεύω ότι οι τροφές του εμπορίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή διατροφή (ιδίως εκείνες που είναι τίγκα στα σιτηρά), αλλά δεν νομίζω πως είναι και τόσο επικίνδυνες. Με την ευκαιρία, μπορείς να μας παραπέμψεις σε κάποια σχετική μελέτη γι' αυτό που λες εδώ;

Όσο για το πείραμα, η εμφάνιση σκουλικιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, διαφορετική σύνθεση (η κονσέρβα μπορεί να έχει δημητριακά, λιπή κ.λπ.) και ένα σωρό άλλα που ενδεχομένως επηρεάζουν τη διαδικασία της σήψης. Δεν δείχνει κάτι για την ποιότητα της τροφής. Κι ένα πτώμα αν το αφήσεις ένα μήνα θα βγάλει σκουλήκια (σόρι για το μακάβριο).

ναι θα ψαξω να το βρω κι αυτο... απλα μελετω διαφορα κατα καιρουσ και μετα δεν συγγρατω συγγεκριμενα θεματα. αυτό μου το ειχε πει ο κτηνιατροσ, αλλα θα τον ξαναρωτησω την αλλη εβδομαδα να μου πει, που θα παω την γατα για επομενη ενεση!!!

εκτοσ την μια που ετρωγε κονσερβεσ και ξηρα τροφη...

Σύμφωνοι, αλλά η ασθένεια της γατούλας σου μπορεί να οφειλόταν σε πολλούς άλλους παράγοντες, όπως κληρονομικότητα. Η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθορίζει τα πάντα (λέω τα προφανή, το ξέρω).:P

Με την ευκαιρία, μπορείς να μας παραπέμψεις σε κάποια σχετική μελέτη γι' αυτό που λες εδώ;

Άκυρο, τωρα είδα ότι απάντησες παραπάνω.

ναι θα ψαξω να το βρω κι αυτο... απλα μελετω διαφορα κατα καιρουσ και μετα δεν συγγρατω συγγεκριμενα θεματα. αυτό μου το ειχε πει ο κτηνιατροσ, αλλα θα τον ξαναρωτησω την αλλη εβδομαδα να μου πει, που θα παω την γατα για επομενη ενεση!!!
προς το παρων δες ενα βιντεο για το γαλα https://paratrixa.skai.gr/default.asp?pid=15&vdID=138

Αυτό που σίγουρα έχω καταλάβει, από τότε που ήρθε στην ζωή μου η Μυρτούλα, είναι ότι οι γάτες σαν αιλουροειδή ζώα, είναι κυρίως σαρκοφάγα.Σε αντίθεση με τον σκύλο(που έχει μαγαλύτερη διατροφική ποικιλία) η διατροφή της γάτας πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτείνες.:hmm:Οι μακρυνοί συγγενείς της γάτας, τα μεγάλα αιλουροειδή δεν τρέφονται αποκλειστικά με κρέας?:hmm:
Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο να δίνουμε στην κατοικίδια γάτα μας αποκλειστικά μαγειρευτό κρέας για αυτό καταφεύγουμε στην σίγουρη λύση των κροκετών.Εχουμε επιπλέον το "αβαντάζ" του εμπλουτισμού σε βιταμίνες και συμπληρώματα στην δοσολογία που πρέπει να έχει η διατροφή της.Επιπλέον η μάσηση της σκληρής τροφής βοηθάει πολύ και στην στοματική υγεία της γάτας.:hmm:
Προσωπικά πιστεύω ότι η ιδανική διατροφή για την κατοικίδια γάτα είναι οι κροκέτες(καλής ποιότητας) σε συνδυασμό με μαγειρευτό κρέας.
Τις κονσέρβες ούτε εγώ τις θεωρώ απαραίτητες στην διατροφή τους.:hmm:
Δυστυχώς όμως πολλές φορές καταφεύγουμε σε αυτές είτε γιατί θέλουμε να τους δώσουμε κάτι που ξέρουμε ότι τους αρέσει πολύ,κατά πάσα πιθανότητα.Είτε για να τις ανταμείψουμε, είτε γιατί είναι κοινό μυστικό, ότι οι αγαπημένες μας γατούλες καμιά φορά γίνονται πολύ μίζερες με την τροφή τους και την βαριούνται εύκολα.;)

Η απορία μου είναι η εξής: Τη δυσανεξία στη λακτόζη άραγε την έχουν όλες οι γάτες;
Χωρίς φυσικά να υποστηρίζω ότι το αγελαδινό γάλα είναι σωστή τροφή για τις γάτες, αν δεν υπάρχει πρόβλημα στη γάτα, σε πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να αναμειχθεί με άλλη τροφή.
:hmm:

Η απορία μου είναι η εξής: Τη δυσανεξία στη λακτόζη άραγε την έχουν όλες οι γάτες;
Χωρίς φυσικά να υποστηρίζω ότι το αγελαδινό γάλα είναι σωστή τροφή για τις γάτες, αν δεν υπάρχει πρόβλημα στη γάτα, σε πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να αναμειχθεί με άλλη τροφή.
:hmm:
Την ίδια απορία έχω και εγώ angela.:hmm:
Για να πώ την αμαρτία μου, ο Αρης μου τρελένεται για γάλα.
Για το αδιάλυτο εβαπορέ light, αυτό που βάζω στον καφέ μου.Του έχω πάρει το cat milk και φυσικά ούτε που να το φτύσει.:(Όπως επίσης τρελένεται για κάθε τι γαλακτικομικό.:hmm:
Οπότε ενέδωσα στις ζητιανιές του:redface: , και του έδωσα λίγο δεν έδειξε να τον πειράζει..ούτε διάροια ούτε τίποτα.:hmm:
Η Μυρτώ ποτέ δεν ήθελε το γάλα, και μικρή όταν την βρήκα και χωρίς να ξέρω τότε , της έδινα αλλά και δεν το ήθελε και την πείραζε.:(
Το έχω σκεφτεί και εγώ, νομίζω ότι δεν έχουν όλες οι γάτες στον ίδιο βαθμό δυσανεξία στην λακτόζη.:hmm:

Niki και εγώ δίνω στο Τζο. Στη Ραλλού δεν άρεσε ποτέ, ούτε το ειδικό για γατάκια όταν ήταν μικρή. Ο Τζο όμως μόλις βλέπει τη κόρη μου να πίνει γάλα ζητιανεύει και η μικρή μου αφήνει πάντα ένα δαχτυλάκι για το Τζο. :)
Του βάζω και μερικές φορές για να αραιώσω ή να ζεστάνω το φαγητό του και γίνεται ανάρπαστο. Αλλά ποτέ δεν έχω δώσει πάνω από 10-20 γρ τη φορά. Δεν είχε ποτέ διάρροια αλλά δε θέλω να φουσκώνει με υγρά και να μην τρώει την τροφή του.

Niki και εγώ δίνω στο Τζο. Στη Ραλλού δεν άρεσε ποτέ, ούτε το ειδικό για γατάκια όταν ήταν μικρή. Ο Τζο όμως μόλις βλέπει τη κόρη μου να πίνει γάλα ζητιανεύει και η μικρή μου αφήνει πάντα ένα δαχτυλάκι για το Τζο. :)
Του βάζω και μερικές φορές για να αραιώσω ή να ζεστάνω το φαγητό του και γίνεται ανάρπαστο. Αλλά ποτέ δεν έχω δώσει πάνω από 10-20 γρ τη φορά. Δεν είχε ποτέ διάρροια αλλά δε θέλω να φουσκώνει με υγρά και να μην τρώει την τροφή του.

Ακριβώς το ίδιο με την Μυρτώ και τον Άρη.:) Μόνο που ο Άρης δεν έχει κανένα πρόβλημα να φάει και όλες τις κροκέτες του μετά.;):P

το σιγουρο ειναι παντως..οτι σε μικρα γατακια..τουλαχιστον αγελαδινο γαλα,δεν πρεπει να δινουμε........το ξερω και απο προσωπικη πειρα,γιατι οταν βρηκα το πουπακι,επειδη δεν ηξερα(...δεν ημουν ακομα μελος του γατοσαιτ..:D) της εδινα εβαπορε...και ειχε τρελαθει το κακομοιρο στην διαρροια.το ιδιο και το αδελφακι της το βαρελακι...αλλα και παλιοτερα,οποτε εδινα εβαπορε...παντα τρελαινοντουσαν στη διαρροια..:)

Back