χριστινα
Διάσημο μέλος
Το κακό ειναι πως δεν προλαβαινω καν για εμας να μαγειρεψω..... Αλλά σκοπεύω να βρω το χρόνο να το οργανώσω ωστε να τους φτιαχνω κάτι..... Ή θα τις φροντιζω σωστα ή κακώς τις ανελαβα υπο την φροντίδα μου!!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος
Από τη μία πλευρά είναι σίγουρο ότι οι έτοιμες τροφές περιέχουν συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης και διάφορα άλλα τέτοια ανεπιθύμητα (όπως άλλωστε και τα περισσότερα τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση - το κοτοπουλάκι που αναφέρεται συνέχεια μήπως δεν έχει κι αυτό ορμόνες, αντιβιωτικά και ποιος ξέρει τι άλλο; ) Από την άλλη πλευρά όμως, οι έτοιμες τροφές έχουν εγκριθεί από κτηνιάτρους και Οργανισμούς Τροφίμων και Φαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον πληρούν κάποιες μίνιμουμ προϋποθέσεις.
Όταν διαβάζω τα σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις της γάτας (τόσο τοις εκατό πρωτεΐνες, τόσα λίπη, ταυρίνη κ.ο.κ.) αγχώνομαι. Πώς μπορώ να ξέρω αν μια γάτα που τρώει μαγειρεμένο φαγητό παίρνει όλα αυτά που χρειάζεται, στις ποσότητες και τις αναλογίες που τα χρειάζεται; Αφήστε όλα αυτά που ΔΕΝ πρέπει να τρώει: πόσα από τα φαγητά που φτιάχνουμε για εμάς ΔΕΝ περιέχουν σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά, αλάτι;
Βέβαια, όπως θα πουν πολλοί, οι γατοτροφές εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, οι γάτες που για αιώνες επί αιώνων τρέφονταν με σπιτικό φαγητό (και ό,τι κυνηγούσαν) έπαθαν τίποτα; Όχι, αλλά δε νομίζω ότι ζούσαν και 15 και βάλε χρόνια. Ο Ηρακλής, ο γάτος που είχα από μικρή και τώρα μένει με τη μαμά μου, έχει κλείσει τα 16 χρόνια και είναι απολύτως υγιής. Σε όλη του τη ζωή τρεφόταν με έτοιμες γατοτροφές και μάλιστα από το σούπερ μάρκετ και όχι από τις ακριβές των pet shop. Το ίδιο και οι άλλοι δύο γάτοι της μαμάς μου (ετών 12 και 7 αντίστοιχα).
Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω σκοπό να προσβάλλω κανέναν, ούτε βέβαια να προωθήσω τις γατοτροφές. Ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο. Αλλά εγώ, αφού ζύγισα όλα τα παραπάνω, την Αρήθα την ταΐζω με κροκέτες για γατάκια και είμαι τουλάχιστον σίγουρη ότι παίρνει αυτά που της είναι απαραίτητα. Τις τρώει με όρεξη, το πεπτικό της σύστημα τις δέχεται μια χαρά, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, είναι ζωηρή και παιχνιδιάρα. Όταν βέβαια τρώμε κάτι που φαίνεται σχετικά ασφαλές γι' αυτήν (ψητό ψάρι ή κρέας χωρίς σάλτσες) της δίνουμε μεζέ. Αλλά συμπληρωματικά μόνο, όχι ως κύρια διατροφή.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
chrisidor
Δραστήριο μέλος
Όταν αναφέρομαι σε μαγειρεμένο φαγητό, εννοώ αποκλειστικά για τις γάτες, χωρίς μπαχαρικά, χωρίς λάδι κτλ. Το δικό μας φαγητό δεν το θεωρώ κατάλληλο. Πιστεύω πως ένα κομμάτι κρέας έχει πολύ περισσότερες πρωτεϊνες από μια κονσέρβα, ακόμη και αν θεωρήσω ότι όντως περιέχουν αυτά που αναγράφονται στη συσκευασία.
Όντως, το κοτόπουλο πχ έχει ορμόνες και δεν ξέρω και τι άλλο, αλλά μήπως και το κοτόπουλο που μπαίνει στις κονσέρβες δεν έχει; Και όχι απλώς έχει ορμόνες, αλλά και ένα σωρό άλλα που προσθέτουν οι άνθρωποι όπως συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης κτλ. Η γνώμη μου είναι πως όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι κάποιο φαγώσιμο, τόσο καλύτερο είναι!
Το θέμα με τις έτοιμες τροφές ζώων είναι μεγάλο, γιατί παίζονται τεράστια οικονομικά ποσά! Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει αν ξαφνικά όλοι σταματήσουν να αγοράζουν αυτές τις τροφές και όλοι οι κτηνίατροι διαδίδουν ότι είναι βλαβερές για τα ζωάκια; Χαμός!!!
Και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, πως το γεγονός ότι στις μέρες μας οι γάτες ζουν πολλά χρόνια οφείλεται στις έτοιμες τροφές. Οφείλεται περισσότερο στην εξέλιξη της ιατρικής και στην καλύτερη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη φροντίδα των ζώων.
Και στην τελική το παίρνω και αλλιώς... εγώ τι τρώω και θεωρώ καλύτερο; Τις κονσερβοποιημένες τροφές; Όχι. Ε λοιπόν αφού οι άνθρωποι αποφεύγουν τις κονσέρβες και προτιμούν το κανονικό κρέας, γιατί για τις γάτες να μην ισχύει το ίδιο όσον αφορά στο θέμα της υγείας;
Αυτή βέβαια, είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη και σε καμία περίπτωση δεν περιμένω να συμφωνεί όλος ο κόσμος μαζί μου!

χριστινα
Διάσημο μέλος
Από την άλλη η ταυρίνη που απ' όσο γνωρίζω ειναι απαραίτητη στη δικη μας τροφή δεν υπάρχει. Λογικα οι ξηρα τροφή τα καλύπτει αλλά κι αυτη τι περιεχει;;;;;

mimikaki
Διάσημο μέλος
πολλες φορες λυπαμαι τον γατουλη μου που του δινω τετοια κατασκευασματα που βρωμανε τρελλα...
απο την αλλη παλι αυτο που ειπε η χριστινα.. πως θα ξερουμε την περιεκτηκοτητα των συστατικων που πρεπει να παιρνει μια γατα???
aretha
Περιβόητο μέλος
Είτε μαγειρεμένες, είτε ωμές, όλες οι συνταγές περιέχουν μια σειρά από πρόσθετα στοιχεία που είναι απαραίτητα στη γάτα και τα οποία προφανώς δεν καλύπτονται από το κρέας, το αυγό κ.λπ.: Λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ταυρίνη, ιώδιο, βιταμίνη Α (εκτός αν το κρέας είναι συκώτι που περιέχει από μόνο του αρκετή), αμινοξέα, ασβέστιο (εκτός αν τρώει και κόκκαλα μαζί με το κρέας, που είναι και η φυσική πηγή του ασβεστίου) και διαιτητικές ίνες.
Αν λοιπόν ταΐζουμε τη γάτα μας αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο με σπιτικό φαγητό, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι παίρνει όλα αυτά που της χρειάζονται, μέσω κάποιου διατροφικού συμπληρώματος.
Ismini
Διάσημο μέλος
Μερικά δεν ξεγιελιούνται Θανάση, όσες τεχννητές μυρωδιές κι αν προσθέτουν. Και μην ξεχνάς ότι η γάτα διαθέτει πολύ πιο έντονη όσφρηση από τον άνθρωπο.δεν θα περίμεναν από τα γούστα της γάτας. Και τους ανθρώπους ξεγελάνε και τους ταΐζουν οτιδήποτε με έντονες και νόστιμες γεύσεις το ζώο δεν θα ξεγελάσουν;
Υπάρχουν διάφορες βιταμίνες για γάτες, που μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικά. Κάποιες από αυτές περιέχουν ταυρίνη.Από την άλλη η ταυρίνη που απ' όσο γνωρίζω ειναι απαραίτητη στη δικη μας τροφή δεν υπάρχει.![]()
![]()
Γωγω
Δραστήριο μέλος
Υγιέστατο είναι. Όπως έχω ξαναπεί, οι γάτες είναι σαρκοβόρα από τη φύση τους. Αυτά περί μη υγιεινού είναι σύγχρονοι μύθοι. Εκείνο που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι η επιλογή κρέατος, διότι κινδυνεύουν, όπως κι εμείς, από σαλμονέλα.
Λόγω της αμφιβόλου ποιότητας κρεάτων που βγαίνουν πλέον στην αγορά, αρκετοί κτηνίατροι συνιστούν να μην τις ταϊζουμε με ωμό φαγητό. Επιπλέον, μιλούν για διαταραχές του στομάχου, και τα σχετικά. Διαταραχές δημιουργούνται όταν αλλάζεις την τροφή της γάτας, από κονσέρβες που την είχες 3-4 χρόνια, και την γυρνάς στο ωμό. Αν, όμως, τη συνηθίσεις από μικρή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ξέρεις πόσους γνωρίζω (εκτός Ελλάδας) που ταϊζουν τις γάτες τους ωμό φαγητό και φτάνουν την ηλικία των 19 και 20 με ελάχιστα προβλήματα υγείας;
αρχιζω να συμφωνω και γω μαζι σου κουκλα...
καμια κονσερβα και καμια κροκετα δε μπορει να συγκριθει με τον φρεσκο γαυρο ή με τη φρεσκια σαρδελα...
και ενταξει δεν ειναι απαραιτητο να τρωνε μονο φρεσκο..
μπορειτε πχ να του δινετε μερα παρα μερα...
ψαξτε το λιγο..
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Τρώνε σκάρτα και ζούνε ως τα είκοσι με τη φροντίδα γιατρού και με φάρμακα. Το ίδιο ισχύει ή θα ισχύσει στο μέλλον και για πολλά άλλα είδη ζώων που έχουν γίνει οικόσιτα, χελώνες φίδια ιγουάνα ψάρια και οτιδήποτε άλλο φέρνεται ή θα κάνει οικόσιτο ο άνθρωπος. Όπως πάμε, μελλοντικά όλα τα είδη θα είναι οικόσιτα με σκάρτη διατροφή με σκάρτη ζωή γενικότερα, με μακροζωία με γιατρούς και φάρμακα.
Γωγω
Δραστήριο μέλος
το ζωο ηταν χαλια..ειχε παρα πολλα προβληματα υγειας..και οπως λεει ο θανασης το κρατουσε στη ζωη με φαρμακα..μιλαμε ομως για πολλα φαρμακα..οχι χαζα.. τελικα αποφασισε να τα σταματησει και μετα απο 2 μερες τελειωσε...
ειναι ομως καλο αυτο τωρα?
δε ξερω..εγω παντα ημουν υπερ της θανατικης ενεσης..οταν δεν υπαρχει περιθωριο και οταν το ζωο βασανιζετε...βεβαια ειναι δυσκολο οπως και να το κανεις...
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Η ευθανασία είναι ένα άλλο θέμα που συζητείται διαφορετικά.
aretha
Περιβόητο μέλος
Ο Ηρακλής, ο γάτος που είχα από μικρή και τώρα μένει με τη μαμά μου, έχει κλείσει τα 16 χρόνια και είναι απολύτως υγιής. Σε όλη του τη ζωή τρεφόταν με έτοιμες γατοτροφές και μάλιστα από το σούπερ μάρκετ και όχι από τις ακριβές των pet shop.
Έτσι, ζούμε με ασθένειες, με σκάρτη τροφή και με γνήσια φάρμακα. Άρρωστοι αλλά ζωντανοί. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Τρώνε σκάρτα και ζούνε ως τα είκοσι με τη φροντίδα γιατρού και με φάρμακα.
δε ξερω..εγω παντα ημουν υπερ της θανατικης ενεσης..οταν δεν υπαρχει περιθωριο και οταν το ζωο βασανιζετε...βεβαια ειναι δυσκολο οπως και να το κανεις...
Θανάση και Γωγώ επειδή υποθέτω ότι τα σχόλιά σας αναφέρονται στο παράδειγμα που έφερα εγώ σχετικά με τον Ηρακλή, να ξεκαθαρίσω ότι:
1) Το να κρατάει κανείς ένα ζώο στη ζωή χωρίς να του εγγυάται ικανοποιητική ποιότητα ζωής το θεωρώ απαράδεκτο και εγκληματικό. Εξ ου και το παίρνω πολύ προσωπικά το γεγονός ότι υπονοήθηκε κάτι τέτοιο για μένα.
2) Ο συγκεκριμένος γάτος που έφερα ως παράδειγμα έχει μέχρι στιγμής αρρωστήσει δύο φορές στα 16 χρόνια της ζωής του, και τις δύο από φαρυγγίτιδα (παντελώς άσχετη με τη διατροφή) και τις δύο όταν ήταν σχετικά νέος (η τελευταία φορά όταν ήταν 8 ετών). Δεν παίρνει απολύτως κανένα φάρμακο, ούτε συμπληρώματα διατροφής ή ο,τιδήποτε άλλο.
3) Σήμερα, στα 16 του, είναι απολύτως υγιής, συμπεριφέρεται φυσιολογικότατα, παίζει, χαϊδεύεται και σκαρφαλώνει (καταθέτω και φωτογραφικό πειστήριο, με τον Ηρακλή στην κορυφή της βιβλιοθήκης, αν και η φωτογραφία είναι περσινή). Νομίζω ότι αυτή δεν είναι η εικόνα ενός ζώου που ζει "σκάρτη ζωή" ή που χρειάζεται ευθανασία.
Επιλέγω να πιστέψω ότι αυτό που υπονοήσατε και οι δύο δεν έγινε με κακή πρόθεση και με σκοπό να με προσβάλλει και θεωρώ το θέμα λήξαν. Θα ήθελα ωστόσο να παρακαλέσω για λίγη περισσότερη κομψότητα και διακριτικότητα σ' αυτά που γράφονται.
Συνημμένα
Γωγω
Δραστήριο μέλος
εγω απαντησα στον Θαναση..κατι που ουτε εκεινος καταλαβε, τι ηθελα να πω..
και συγνωμη..δηλ δε καταλαβα...γιατι το μηνυμα μου να απευθυνεται σε σενα...ελεος ρε παιδια... και τι σχεση εχει το δικο μου μην με το οτι ο δικος σας γατος εζησε υγιης μεχρι τα 16 του?
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Καμιά σχέση. Ότι έγραψα έχει σχέση με το γεγονός ότι φοβάμαι τις γατοτροφές, με τον τρόπο ζωής που έχουμε, και με το γεγονός ότι είμαι κατά της κονσέρβας γενικώς.Θανάση και Γωγώ επειδή υποθέτω ότι τα σχόλιά σας αναφέρονται στο παράδειγμα που έφερα εγώ σχετικά με τον Ηρακλή, να ξεκαθαρίσω ότι:
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Για τα δικα μου περνω καλη τροφη της χιλς αλλα σε μεγααλο σακι 10 κιλο βγαινει πιο φτηνο και τρωνε λιγοτερο γιατι χορταινουν πιο πολυ με αυτη τη καλη τροφη.
Για τον βουλιτσο που πρεπει να τρωει τροφη cd περνω παλι το 5κιλο αντι 2 κιλο ετσι εχω το ενα κιλο δωρεαν.
Για τα αδεσποτα μου φερνουν καθε διμηνο απο το πετσοπ μια μεγαλη 20 κιλη τροφη που κανει 30 ευρω,, εκει τωρα χωραει πολυ ζουμι γιατι παρατηρησα οτι η τροφη με τα ιδια 30-32 ευρω ποικιλει αναλογα με την εταιρεια κα αλλες ειναι πιο ποιοτικες αλλες χαλι σα του λιντλ ( δε τα τρωνε ) και ολες ομως κοστιζουν 30-32 ευρω,, εχοντας δοκιμασει λοιπον τρεις τεσερις θα λεω του κτηνιατρου να μου παραγγελνει την καλυτερη, ετσι βαζω μια φορα τη βδομαδα μια λεκανη περιπου και αυτα κανονιζουν μονα τους και τρωνε.
Για τις κονσερβες οντως οι φτηνες ειναι νοστιμες μεν αλλα δεν θα τις ετρωγα ποτε εγω.. ενω οι γκουρμε πχ ε αυτο το κοτοπουλο μεχρι κι εγω θα το ετρωγα τοσο καλο φαινεται. Επειδη ομως δε γινεται συνεχεια καλες κονσερβες τους τα δινω οταν μου περισευυουν καθως και στα κατω, .. ολες οι στειρωσεις με τροφες γκουρμε κοτοπουλα και ψαρακια γινονται προκειμενου να τα πιασω χεχε
Υποψην ολα αυτα τα κανω γιατι μου τα στελνουν ντελιβερυ χωρις εξτρα κοστος ετσι ειναι εδω στη θεσσαλονικη.
RedCat
Διάσημο μέλος
παιδια και μια ερώτηση: γνωρίζετε μήπως τις τροφές της εταιρειας BOSCH,με ονομασία SANNABELLE. σας λέει κάτι; πήγα εδώ σε ένα συνοικιακό πετ σοπ και μου την έδωσε ως πολύ καλή (και ακριβή ταυτόχρονα βεβαια), μην έχοντας την Proplan της Purina, Young and active, που ο δικός μου τρελαίνεται..αυτήν όμως ούτε να την χ#$^..οπότε μάλλον στα αδέσποτα βλέπω να καταλήγει..
evelynaRoidou
Νεοφερμένο μέλος
Lactoula καλησπέρα.Ο Μισκα μας (ο κακομαθημενος) τρωει μονο κονσερβες (τονο η ελαφι!!!!) .
Την κονσέρβα ελάφι που τη βρίσκεις;;;;
evelynaRoidou
Νεοφερμένο μέλος
yasmin καλησπέραΥποψην ολα αυτα τα κανω γιατι μου τα στελνουν ντελιβερυ χωρις εξτρα κοστος ετσι ειναι εδω στη θεσσαλονικη.
Και εγώ Θεσ\νίκη μένω.Το delively από ποιό pet shop γίνεται;;;
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
evelynaRoidou
Νεοφερμένο μέλος
Μένω Ωραιόκαστρο.Καμιά ιδέα για την τριγύρω περιοχή;;απο ολα κι απο αυτο στην αγιας θεωδωρας απο το αλλο στην ανθεων απο το τριτο στην Ολγας ραδιο σιτυ και απο τον νικο το γιατρο του αργους
Όταν λες Αγίας Θεοδώρας εννοείς στο κέντρο απέναντι από τον ΟΤΕ στο πεζόδρομο;;Έχει εκεί pet shop;;
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool
) .