ladycat
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
chrisidor
Δραστήριο μέλος
) = Christina + Isidoros =Chrisidor(το έχω αναφέρει και σε κάποιο άλλο θέμα)
Αυτό το ψευδώνυμο χρησιμοποιώ πάντα και παντού!
Και μου αρέσει επίσης γιατί δεν διακρίνει κάποιος αν είμαι γυναίκα ή άντρας, εκτός εαν το δηλώσω εγώ.
Και αυτό το λέω γιατί υπάρχουν μερικοί περίεργοι τύποι που αν δουν γυναικείο όνομα κάτι παθαίνουν και γίνονται ενοχλητικοί!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
HBH
Νεοφερμένο μέλος
georgia-odysseas
Εκκολαπτόμενο μέλος

olg_aki
Νεοφερμένο μέλος
δηλαδή καμία σχέση με το υποκορίστικό του ονόματός μου ... σε αυτή την ηλικία άλλωστε δεν είμαι για υποκοριστικά 
kitsoyla
Πολύ δραστήριο μέλος
το kitsoyla, βγαίνει από το όνομά μου, με λένε κυριακή και ο άντρας μου με φωνάζει κική ή κιτσουλα.
τωρα είμαι στην δουλεία και βαριεμαι απίστευτα, δεν μπορώ να δουλέψω!

cloud
Εκκολαπτόμενο μέλος

το cloud είναι από τη λέξη νεφέλη, που σημαίνει σύννεφο και είναι και το όνομά μου

ΥΓ: Φοβερά τα γατο-emoticons !!!

nefeli
Εκκολαπτόμενο μέλος
παλια που κουτσοεγραφα κυριως.το πηρα απο τη μαρια νεφελη του ελυτη,που την διαβασα 11 χρονων και αποφασισα να γινω ποιητρια(ευτυχως για την ανθρωποτητα αλλαξα σχεδια
)το ονομα μου ειναι αλεξανδρα και ολοι με πειραζουν και μου λενε πως ετοιμολογικα σημαινει αυτη που διωχνει τους αντρεςΣημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κείρα
Δραστήριο μέλος
Να τους απαντας για το Αλεξανδρα οτι το συνθετικό "αλεξι-" δεν σημαινει διωχνω αλλα "αποκρούω κάποιο κακό" το οποιο δηλωνεται με το β'συνθετικό της λέξης.το νεφελη το χρησιμομποιω παντου σαν ψευδωνυμοπαλια που κουτσοεγραφα κυριως.το πηρα απο τη μαρια νεφελη του ελυτη,που την διαβασα 11 χρονων και αποφασισα να γινω ποιητρια(ευτυχως για την ανθρωποτητα αλλαξα σχεδια
)το ονομα μου ειναι αλεξανδρα και ολοι με πειραζουν και μου λενε πως ετοιμολογικα σημαινει αυτη που διωχνει τους αντρες
(Μου δημιουργήθηκε η απορία και κοίταξα στο λεξικό
) Αρα αποκρούς τους κακούς άντρες
georgia-odysseas
Εκκολαπτόμενο μέλος

nefeli
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ismini
Διάσημο μέλος
Στα 11???!!!!!!το πηρα απο τη μαρια νεφελη του ελυτη,που την διαβασα 11 χρονων και
Εγω τη διάβασα στα 23...
και ακομη το ξαναδιαβάζω και το ξαναδιαβάζω....Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nefeli
Εκκολαπτόμενο μέλος
)φυσικα και δεν καταλαβα σχεδον τιποτα σε αυτη την ηλικια απο τοτε το ξαναδιαβαζω κατα διαστηματα και καθε φορα βρισκω και κατι καινουριο(με τα περισσοτερα βιβλια που εχουν κατι να πουν νομιζω πως σε καθε ηλικια και φαση της ζωης γενικοτερα εισπρατεις διαφορετικα μηνυματα διαβαζοντας τα)Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aspasiapef
Διάσημο μέλος
Εμένα που το Ασπασία προέρχεται από το ασπάζομαι και σημαίνει "Φιλημένη" τι να λέω????Να τους απαντας για το Αλεξανδρα οτι το συνθετικό "αλεξι-" δεν σημαινει διωχνω αλλα "αποκρούω κάποιο κακό" το οποιο δηλωνεται με το β'συνθετικό της λέξης.(Μου δημιουργήθηκε η απορία και κοίταξα στο λεξικό
) Αρα αποκρούς τους κακούς άντρες
![]()

nefeli
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ασπασία | Εκτύπωση | Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα, οι γυναίκες στην Αθήνα είχαν λίγα δικαιώματα και λίγη ευκαιρία να συμμετέχουν στον αθλητισμό, το θέατρο ή τη δημόσια ζωή. Για το λόγο αυτό ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για τη ζωή, τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις τους. Για την Ασπασία όμως η ζωή ήταν διαφορετική…
Γεννήθηκε στη Μίλητο και δε δεσμευόταν από τους ίδιους κανόνες που περιόριζαν τις Αθηναίες γυναίκες. Ο πατέρας της ο Αξίοχος είχε επιμείνει στο να εκπαιδευτεί η κόρη του από τη μητέρα της και τους οικιακούς σκλάβους, με έναν ασυνήθιστα λεπτομερή τρόπο για γυναίκα. Από μικρή ηλικία έμαθε τις ιστορίες και τους μύθους για τις μεγάλες γυναίκες που έμειναν στην Ιστορία. Δεν άργησε να εγκαταλείψει την πόλη της και περίπου στα 455 π.Χ. πήγε στην Αθήνα. Η πράξη της αυτή ήταν αξιοπρόσεκτη για μια γυναίκα της ηλικίας της.
Λίγο μετά την άφιξή της στην Αθήνα, δεσμεύτηκε με τον Περικλή, το δημοκρατικό ηγέτη της πόλης. Ο Περικλής, για να μπορέσει να έχει σχέση με την Ασπασία, χώρισε τη γυναίκα του και την άφησε μόνη της με δύο γιους. Σαν σύντροφος του Περικλή, η Ασπασία έγινε γρήγορα στόχος κουτσομπολιού και κατηγορήθηκε ως εταίρα.
Η Ασπασία διατηρούσε ένα σχολείο για τα κορίτσια των πλούσιων οικογενειών. Εκεί σύχναζαν πολλοί μεγάλοι Πολιτικοί και Φιλόσοφοι, που μαζί με τους συντρόφους τους έπαιρναν τις γνώσεις της. Μέσω των διδασκαλιών και της επιρροής που με τόση δεξιοτεχνία ασκούσε στους ανθρώπους, έχουμε τις μεγάλες εργασίες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Περικλή.
Πιο πολύ από όλους η Ασπασία επηρέασε τον Περικλή, όχι μόνο με τις γνώσεις της, αλλά και μέσα από την καθημερινή επαφή που είχαν. Ο Πλάτωνας επίσης, αν και δεν ήταν εραστής της, είχε εντυπωσιαστεί από τη διάνοια και τις γνώσεις της και είχε τονίσει ανοιχτά τη συμβολή της στις δράσεις του Περικλή. Ο Σωκράτης ονομάζει την Ασπασία σαν τη μεγαλύτερη Δασκάλα του στη ρητορική και τονίζει τη συμβολή της στο να γίνει ο Περικλής ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ομιλητές.
Ο Περικλής, βλέποντας την ιδιαιτερότητα της Ασπασίας, δε δίστασε να φανερώσει στο λαό του το σεβασμό και την αγάπη του για αυτήν, ανατρέποντας τα αθηναϊκά δεδομένα που ήθελαν τη γυναίκα να περνάει απαρατήρητη.
Τα κακόβουλα κουτσομπολιά δεν άργησαν να ακουστούν. Έλεγαν πως η Ασπασία διατηρούσε πορνείο και πως η ίδια έγραφε τις ομιλίες του Περικλή. Επίσης λεγόταν πως αυτή τον επηρέασε να κάνει τους πολέμους εναντίον της Σάμου, των Μεγάρων και τον Πελοποννησιακό πόλεμο, για να καταφέρει να προστατέψει τη γενέτειρά της. Όλα αυτά ακολουθούσαν την Ασπασία για την υπόλοιπη ζωή της. Το 432 π.Χ. την παρέπεμψαν σε δίκη για ασέβεια και αθεΐα, αλλά οι δικαστές της Ηλείας την αθώωσαν χάρη στη συνηγορία του Περικλή, ο οποίος την υπερασπίστηκε με δάκρυα.
Ο Περικλής ποτέ δεν παντρεύτηκε την Ασπασία, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε. Το 451, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις αριστοκρατικές οικογένειες από το να συμμαχούν με άλλες πόλεις, είχε εισάγει ένα νόμο υπηκοότητας. Κατά συνέπεια, οι γιοι των μη Αθηναίων γυναικών δε θα μπορούσαν να γίνουν πλήρεις πολίτες. Ο Περικλής επομένως θα διακινδύνευε ολόκληρη την πολιτική του σταδιοδρομία, εάν παντρευόταν την Ασπασία. Έτσι η Ασπασία έζησε στο πλευρό του Περικλή ως σύντροφός του.
Απέκτησε από τον Περικλή ένα γιο, τον Περικλή το νεότερο, ένα από τους στρατηγούς που νίκησαν στις Αργινούσες το 406 π.Χ. Οι δύο νόμιμοι γιοι του Περικλή είχαν πεθάνει, κι έτσι ο γιος της Ασπασίας έγινε ο νόμιμος κληρονόμος του. Έτσι η Ασπασία απόλαυσε πλέον σχεδόν όλα τα προνόμια μιας Αθηναίας ευγενούς γυναίκας.
Αργότερα όμως, μετά το θάνατο του Περικλή, τα πράγματα δυσκόλεψαν για την Ασπασία και το γιο της. Η πόλη φάνηκε ψυχρή και στους δυο τους. Πολύ γρήγορα η Ασπασία βρήκε τον αντικαταστάτη του Περικλή. Άρχισε να συζεί με τον Πυσικλέα, ο οποίος ήταν προβατοπώλης. Με τις γνώσεις και τη μαεστρία της δεν άργησε να τον κάνει Πολιτευτή και Ρήτορα.
Είκοσι τρία έτη μετά το θάνατο του Περικλή, ο Περικλής ο νεότερος εκλέχτηκε γενικός ελεγκτής πυροβολαρχίας. Δυστυχώς όμως εκτελέστηκε μετά τον πόλεμο με τη Σπάρτη.
Η ιστορία δεν καταγράφει αν η Ασπασία ήταν ζωντανή την εποχή που ο γιος της πέθανε. Αν όμως ήταν, οι ιστορικοί υποστηρίζουν, πως ο πρόωρος θάνατος του γιου της, θα ήταν ένα τραγικό τέλος για μια εμπνευσμένη και μη συμβατική γυναίκα όπως η Ασπασία.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το θάνατο της Ασπασίας. Αυτό κάνει μερικούς να υποθέτουν ότι ο θάνατός της ήταν πολύ δύσκολος και οι ιστορικοί της εποχής δεν ήθελαν να φανερώσουν άσχημες στιγμές της ζωής της.
Για την Ασπασία έχει γράψει ο Αισχίνης ένα διάλογο, από τον οποίο φαίνεται ότι ο Πλούταρχος έχει αντλήσει κάποια στοιχεία στο δοκίμιό του για τον Περικλή.
Ismini
Διάσημο μέλος
Συμφωνώ!ημουν 11 οταν το εφερε ο μπαμπας μου στο σπιτι και ως συνηθως οτι εντυπο μπαινει το καταβροχθιζω(ο μηνας μου λεει πως αν δεν βρω κατι να διαβασω θα αρχισω να διαβαζω τους λογαριασμους τησ δεη)φυσικα και δεν καταλαβα σχεδον τιποτα σε αυτη την ηλικια απο τοτε το ξαναδιαβαζω κατα διαστηματα και καθε φορα βρισκω και κατι καινουριο(με τα περισσοτερα βιβλια που εχουν κατι να πουν νομιζω πως σε καθε ηλικια και φαση της ζωης γενικοτερα εισπρατεις διαφορετικα μηνυματα διαβαζοντας τα)
Εγω διαβάζω τα ιδια και τα ιδια σχεδόν, μια δεκαετία τωρα...

yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Πιο πολύ από όλους η Ασπασία επηρέασε τον Περικλή, όχι μόνο με τις γνώσεις της, αλλά και μέσα από την καθημερινή επαφή που είχαν
χεχεχεχε

nefeli
Εκκολαπτόμενο μέλος
ενα βιβλιο που το αγαπας και το ξαναανοιγεις ειναι σαν να γυριζεις σε ενα αγαπημενο μερος,σαν να γυριζεις σπιτι μετα απο πολυ καιρο.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aspasiapef
Διάσημο μέλος
Μικρότερη με κορόιδευαν και τα έπαιρνα στο κρανίο. Στο σχολείο επιχείρησαν να μου το κόψουν σε Σία ή Άσπα, τα οποία και σιχαίνομαι όπως άλλωστε και τα υποκοριστικά εν γένει. Είναι το όνομα της γιαγιάκας μου (θείας του πατέρα μου) που υπεραγαπούσα και το θέλω ΟΛΟΚΛΗΡΟ! Έχω διαβάσει σχεδόν ότι έχει γραφτεί για την Ασπασία και πραγματικά ήταν αξιοθαύμαστη προσωπικότητα. Μακάρι να της είχα μοιάσει περισσότερο...ασπασια ειναι υπεροχο το ονομα σου!υπαρχει ενα βιβλιο(δεν θυμαμαι δυστυχως συγγραφεα)που ονομαζεται ασπασια και μιλαει για την ιστορικη ασπασια που εκτος απο γυναικα του περικλη ηταν και πολυ σπουδαια γυναικα της εποχης της.δεσ αυτα που βρηκα ετσι προχειρα
Διαβάζω ακατάπαυστα! Είμαι κυριολεκτικά βιβλιοφάγος. Μια δασκάλα στο δημοτικό μας είχε πει να διαβάζουμε ότι πέφτει στα χέρια μας ακόμα και φυλλάδια, γιατί όλα έχουν κάτι να μας προσφέρουν και έκτοτε ακολουθώ τη συμβουλή της κατά γράμμα. Θέλω 2-3 βιβλία την εβδομάδα και είναι λίγο ασύμφορο. Έτσι πολλές φορές διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα πιο αγαπημένα μου. Τα κορυφαία όλων είναι "Η Μεγάλη Χίμαιρα" του Καραγάτση και το "Η μοναξιά είναι από χώμα" της Μάρως Βαβμβουνάκη τα οποία τα έχω λιώσει! Και φυσικά από ποίηση ο Καβάφης... Το πρόβλημά μου είναι ότι δε χωράει η βιβλιοθήκη μου και έχω κούτες με βιβλία στην αποθήκη. Το όνειρό μου είναι ένα δωμάτιο βιβλιοθήκη σαν αυτά που βλέπουμε σε ταινίες σε παλιά αγγλικά αρχοντικά...Συμφωνώ!
Εγω διαβάζω τα ιδια και τα ιδια σχεδόν, μια δεκαετία τωρα...![]()

Nanaki
Εκκολαπτόμενο μέλος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool