Βοηθήστε μας να τη βοηθήσουμε...

Λουκούμι

Νεοφερμένο μέλος

Η Λουκούμι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει από Βρέσθενα (Λακωνία). Έχει γράψει 15 μηνύματα.
Καλώς σας βρήκα! Να σας συστήσω τη Μουτζούρα μου...

Δεν ήμουν ποτέ η πιο φιλόζωη του κόσμου, αλλά ο άντρας μου κατάφερε σε 1 χρόνο να με αλλάξει! Κι αφού μαζέψαμε από το δρόμο το μικρό Κατέλι (κοριτσάκι, περίπου 6 μηνών σήμερα) και το υιοθετήσαμε, βρέθηκε πριν 10 μέρες στο δρόμο μας και η Μουτζούρα, ένα νεογέννητο κοριτσάκι (η γιατρός μας είπε max 2-3 εβδομάδων), σκεπασμένο από ψύλλους που το είχαν γεμίσει πληγές. Μετά από πλήρες σέρβις, αποφασίσαμε να το κρατάμε μέσα στο σπίτι μέχρι να μεγαλώσει λίγο (το Κατέλι ήδη ζει στον κήπο μας και μπαίνει μέσα τα απογεύματα που γυρνάμε από τη δουλειά).

Η Μουτζουρίτσα μας μετά τις πρώτες 3-4 μέρες (ήταν και Σ/Κ και είχε φουλ προσοχή από εμάς...) πήρε τα πάνω της, "τσούπωσε", σταμάτησε να κλαίει και να τρέμει και έγινε το πιο λατρεμένο διαβολάκι! Το κακό είναι ότι δεν έχω καμιά εμπειρία πάνω στο θέμα "γατάκι μέσα στο σπίτι" και θέλω να με βοηθήσετε να βοηθήσω τη Μουτζούρα μου!

1) Ενώ τις πρώτες μέρες, παρά το σοκ των αντιπαρασιτικών, του μπάνιου, του νέου σπιτιού κλπ τα έκανε στην άμμο της, εδώ και 2 μέρες τα κάνει παντού (και στην άμμο και σε 2-3 σημεία στο σπίτι που της αρέσουν). Ακολούθησα όλες τις οδηγίες που διάβασα στο site αλλά συνεχίζει. Έχω φρικάρει, γιατί δεν έχω συνηθίσει με ζώα και από τη μια νευριάζω, από την άλλη βλέπω τα στρογγυλά ματάκια να με κοιτάνε και λιώνω! Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι εμφάνισε και διάρροια. Μήπως σχετίζονται?

2) Όταν κάνει τα κακουλάκια της στην άμμο σκάβει ελάχιστα, ίσα ίσα δηλαδή (αν και έχει μπόλικη άμμο κλπ) και δεν τα σκεπάζει ΠΟΤΕ, τα κάνει και πάει να φύγει, αλλά επειδή είναι πολύ μικρούλα και δεν περπατάει και πολύ "συγκροτημένα" τα πατάει και τα πηγαίνει βόλτα στο κρεβατάκι της, στο πάτωμα, παντού... Και εγώ πάλι φρικάρω, αλλά πάλι λιώνω με τα ματάκια της! Αυτό έχει κάποια λύση?

3) Όταν είχε αρχίσει να συνέρχεται την πήγα σιγά-σιγά κοντά στο Κατέλι κι αυτή η χαζούλα πήγε να κάνει αναγνώριση αλλά το Κατέλι τη μίσησε, της αγρίεψε, έκανε χχχχχ κλπ. Η μικρούλα αδιαφόρησε αλλά το Κατέλι από τότε όταν τη βλέπει αγριεύει και μετά κλαίει παραπονιάρικα και πάει και κάθετε μόνο του με "τουπέ". Νομίζουμε ότι ζηλεύει αλλά πρέπει να βρούμε μια λύση, γιατί δεν μπορούμε αιωνίως να έχουμε το ένα ζωάκι αγκαλία εγώ και το άλλο ο άντρας μου για να μην αρπάξει η μεγάλη το μικρό! Να ξέρετε επίσης ότι το Κατέλι είναι κατά τα άλλα το πιο αξιαγάπητο ζώο, ανεβαίνει πάνω σε όποια αγκαλιά βρει, δεν αγριεύει ΠΟΤΕ και σε κανέναν, γουργουρίζει διαρκώς, ακόμα και την ώρα που κάνει εμβόλιά... Πώς θα γίνουν φίλες?

4) Η σημαντικότερη ανησυχία μου είναι ότι η Μουτζούρα είναι πολύ μωρό και μένει σπίτι μέχρι να κάνει το 1ο εμβόλιο, την έχουμε σε ένα μεγάλο άδειο δωμάτιο στο σπίτι με όλα τα κομφόρ, εκτός από ... παρέα! Ο άντρας μου κι εγώ δουλεύουμε πολλές ώρες, γυρνάμε σπίτι στις 8-9 το βράδυ και το ζωάκι είναι "φυλακισμένο" στο δωμάτιο όλη μέρα μόνο του. Φοβάμαι ότι θα τρελαθεί... Μόλις μας ακούει να μπαίνουμε στο σπίτι τρελαίνεται από χαρά, ανοίγουμε την πόρτα της "φυλακής" της και τρέχει ευτυχισμένο, παίζει, κάνουμε αγκαλιές μέχρι να κοιμηθούμε, αλλά μετά ξημερώνει άλλη μια μοναχική ημέρα. Εν συντομία: 30 λεπτά παρέα το πρωί και 3-4 ώρες το βράδυ... Δεν ξέρω τι να κάνω, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει? Μήπως θα ήταν πιο ευτυχισμένο το ζωάκι έξω στον κήπο, κι ας κινδυνεύει από αρρώστιες, αυτοκίνητα κλπ? Και τι θα συμβεί όταν κάνει τα εμβόλια και μετακομίσει στον κήπο με το Κατέλι? Θα μπορέσει να επιβιώσει στη ζούγκλα του έξω κόσμου ή θα είναι ανήμπορο επειδή μεγάλωσε κλεισμένο στην ασφάλεια του σπιτιού μας?

Συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά την έχω αγαπήσει τόσο πολύ αυτή την ψυχούλα που τρέμω μήπως της κάνω χειρότερο κακό από αυτό που την περίμενε αν δεν το είχαμε μαζέψει...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

• DSC00272.jpg
    DSC00272.jpg
    186,5 KB · Εμφανίσεις: 80
  • DSC00276.jpg
    DSC00276.jpg
    177,7 KB · Εμφανίσεις: 65
Α, το γατακι ειναι μια χαρα εκε που ειναι γιατι εχει εσενα για μαμα δε θελει ουτε κηπους ουτε τιποτις.
Β, δοκιμασε μια καλλη αμμο τυπου everclean less track γιατι μαλλον δεν εμαθε να γλυφεται η να τα σκεπαζει επειδη βρεθηκε μικρη χωρις αλλα γατακια να της δειξουν. Εσυ θα αντικαθαστησεις τη μανα γατα ετοιμασου, θα της παρεις τα χερακια και θα της μαθεις απαλα να σκαβει κι οταν τελειωσει θα παρκολουθησεις μια δυο μερες , ενα σκ που εχεις χρονο, και θα της μαθεις να τα σκεπαζει παιρνοντας τα ποδαρακια και δειχνοντας τη κινηση ενω τη χαιδευεις και μιλας γλυκα, οταν βγει παιρνεις μωρο μαντηλο και τη σκουπιζεις ολη πριν απομακρυνθει να καταλαβει οτι πρεπει να γλυφεται, εαν ειναι αεπιδεκτη μαθησεως παιρνεις ενα αλλο γατακι καλα εκπαιδευμενο με καλο χαρακτηρα που θα της τα σκεπαζει αυτο και θα χει και παρεα.
Γ. Δεν ειναι εγκατελλειμενη ειναι απλα μονη γατουλα δε εναι κακο αυτο αν θελεις να εχει παρεα μπορεις να παρεις δευτερο.
Δ . Τα πας μια χαρα και ειναι καλο που γραφεις και ανυσηχεις μονο μη τα τραγικοποιεις (στυλ:Συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά την έχω αγαπήσει τόσο πολύ αυτή την ψυχούλα που τρέμω μήπως της κάνω χειρότερο κακό από αυτό που την περίμενε αν δεν το είχαμε μαζέψει..), με καλη ψυχολογια και ψυχραιμια λυνονται ολα σιγα σιγα;)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ευχαριστώ Yasmin, έχεις δίκιο, με πιάνει πανικός γιατί είναι η πρώτη μου τόσο στενή επαφή με ένα ζωάκι και μάλιστα τόσο αβοήθητο! Χθες γύρισα από το γραφείο στις 11 το βράδυ, ο άντρας μου έλειπε ταξίδι και η ψυχούλα μου ήταν μόνη της 14 ώρες σε ένα δωμάτιο... Όταν με είδε έκανε σαν τρελή, κοιμηθήκαμε αγκαλιά, γιατί την πήγαινα στο δωμάτιό της και με κοίταζε με τόση θλίψη που δεν άντεχα να την αφήσω!

Το κακό με τον τρόπο ζωής μας είναι ότι η Μουτζουρίτσα δεν μπορεί να μείνει μόνιμα μέσα στο σπίτι μας, θέλουμε να την έχουμε ελεύθερη στον κήπο να τρέχει και να παίζει με το Κατέλι και να τα βάζουμε μέσα και τα 2 όταν γυρνάμε σπίτι - εννοείται ότι το Κατέλι εμβολιάζεται και παίρνει όλα τα φαρμακάκια της κανονικά από τότε που τη βρήκαμε πριν 2 μήνες - αλλά φοβάμαι ότι με τον τρόπο που μεγαλώνει τώρα το μωρό χωρίς επαφή με άλλα πλάσματα εκτός από εμάς θα έχει πρόβλημα στον έξω κόσμο.

Η γιατρός μας είπε να μη τη βγάζουμε καθόλου έξω μέχρι να κάνει το 1ο εμβόλιο και φοβάμαι ότι την πρώτη φορά που θα μείνει έξω σε ένα μήνα δεν θα έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει...

Καλησπερα και καλωσηρθατε!
Σας συμβουλεψε πολυ καλα η Γιασμιν.Ακολουθηστε τις συμβουλες της,κυριως οσον αφορα την τουαλετα,και θα μαθει,ειναι που δεν εζησε καθολου με τη μαμα της για να την εκπαιδευσει.Ολα θα πανε καλα,μην πανικοβαλλεστε,μπορει να σας φαινεται μικρουλα και ευθραυστη αλλα με τη σωστη φροντιδα σας και την αγαπη σε μερικους μηνες δεν θα την αναγνωριζετε!
Πρεπει να τη βγαλετε οπωσδηποτε εξω;Ο κηπος σας ειναι προστατευμενος;Εγω θα ελεγα αν σας φαινεται οτι αισθανεται μονη,να την εξοικειωσετε με την αλλη σας γατουλα και να τις κρατησετε μεσα και τις δυο.Θα βρειτε πολλες συμβουλες στην ενοτητα με τα αρθρα που θα σας βοηθησουν να τις κανετε να μαθουν σταδιακα η μια την αλλη χωρις προβλημα.Θα ειναι σιγουρα πιο ευτυχισμενες,εγω μετανιωνω που δεν ειχα παρεουλα για τον Σειριο πιο νωρις.
Καλως μας ηρθατε,και να σας ζησουν και τα δυο ζουζουνια σας!

Εγω παλι θα σου πω κατι:

Μη την βγαλεις εξω, αποδεδειγμένα τα γατακια που μπαινοβγαινουν μεσα εξω τους δημιουργειται συγχηση, και κινδυνετυουν περισσοτερα απο τα καθαρα αδεσποτα η απο τα μεσα γατακια. Χρειαζεται να την εχετε μεσα πια τωρα γιατι εμαθε με σας και εμπιστευτηκε ανθρωπους, αυτο ειναι πολύ επικυνδυνο σε γατακι που κυκλοφορει εξω γιατι θα πλησιασει τον οποιον να ναι κα δεν ξερουμε ποιον θα ακολουθησει μια και της λειπει η καχυποψια του αδεσποτου, Ξερω οτι θελετε να παιζει κι εχετε την ιδεα της ελευθερης γατας στο κηπο αλλα στην ελλαδα αυτο συνανταται μονο σε πολύ προστατευτμένες περιοχες οπου τα ζωα εχουν στειρωθει νωρις, ο κηπος εχει ειδικη περιφραξη να μη φευγουν , δεν εχει δρομο με αυτοκίνητα κοντα ουθτε γειτοηνες που πεταν φολες η εχουν εχθρικο σκυλι. Εαν τα εχετε ολα αυτα και την κρατησετε μεσα ως να στειρωθει στους 6-8 μηνες(γιατι αλλιως θα φυγει και μπορει να παθει ατυχημα ψαχνοντας ταιρι) τοτε οκ περιφραξτε κηπο και αφηστε την. Εαν ομως δεν τα εχετε το να την αφησετε εξω θα την μπερδεψει πολύ χειροτερα απο το ναειναι μεσα μονη.

Το θεμα οπως το βλεπω ειναι κααρα σε σενα η σε σας γιατι δεν γνωριζετε τους κινδυνους ακομη και λειτουργειτε λιγο θεωρητικα απο τη μια κα δευτερον ενοχικα και τραγικοποιειτε τα πραγματα (μάλιστα τόσο αβοήθητο! Χθες γύρισα από το γραφείο στις 11 το βράδυ, ο άντρας μου έλειπε ταξίδι και η ψυχούλα μου ήταν μόνη της 14 ώρες σε ένα δωμάτιο... Όταν με είδε έκανε σαν τρελή, κοιμηθήκαμε αγκαλιά, γιατί την πήγαινα στο δωμάτιό της και με κοίταζε με τόση θλίψη που δεν άντεχα να την αφήσω!). Σε πληροφορω λοιπον οτι.
α. δε ειναι αβοηθητη, ενα γατακι σε μικρη ηλικια μπορει να γρατσουνισει , ενα ανθρωπινο μωρακι ειναι παντα αβοηθητο .
β. δεν κανει σα τρελη, απλα της ελειψες και στο δειχνει ( εαν θελετε να χει παρεα παρτε και το κατελι μεσα η βρειτε της ενα αλλο μικρουλι και δεν προκειται να σας δινει σημασια μπαινοντας χεχεχε)
Μετα θα παρακαλατε , θα λετε αχ μα δεν ερχονται τα σκασμενα ολο νμαζι παιζουν , δε μου δινουν σημασια.
γ. μην προβαλεις τα δικα σου συναισθηματα στη γατουλα δεν ειναι θλιψη απλα εαν ειναι σ ενα δωματιο και δεν την αφηνετε να κυκλοφορει γιατι ακομη δεν αποφασισατε αν θα τη κρατησετε η οχι αυτο της κοστιζει, οποτε αποφασιστε το να τη βγαλετε κι εξω να την χαρειτε να χαρει κι αυτη η εχετε την ελει με ενα αλλο γατακι να παιζει το ιδιο ειναι.

Υποψην το μεσα εξω μιας γαας εκτος απο συγχυση θελει και συνεχη αποπαρασιτωση, στειρωση πριν την ωρα της για να μη φυγει, εξτρα εμβολια που ταλαπωρουν και τον οργανισμο και τα εντος ζωα δεν χρειάζεται να κανει γιατι εξω θα κινδυνευει πραγματικά απο γατησιο ειτζ λευχαιμια κ αλλα ενω εκει τι εχει? μονο μια τρελλουλα απο την ανυσυχια της γατομαμα που ακομα δεν ξερει τι να την κανει γιατι απο την μα την θαλει κι απο την αλλη φοβαται, τα κλασσικα δηλαδη των νεων γατογονιων που ανυσηχουν για ολα . Εχω καλα νεα, αν αντεξεις , περναει, θα ηρεμησεις με τον καιρο, θα μαθει κι αυτη, ειτε μονη της ειτε με παρεα. Υπαρχει μια περιπτωση να συνδεεται αυτο με την τουαλεττα και οτι εμνει μονη και να δειχνει τον θυμο της ετσι οποτε η θα της κανετε πιο πολλη παρεα κα θα την αφηνετε μαζι σας και οταν κοιμαστε θα τη κλεινετε η θα της παρετε εναν γατουλη η γατουλα.

Η συμβουλη μου ειναι παντως να μην την βγαλετε εξω.Σαν μετρο προστασιας οχι οτι δε θα ταν καλυτερα να ειχαμε ολοι τα ζωα μας εξω α ζουσαμε σ εναν ιδανικο τοπο με βιλλες και χορταρια και καλους γειτονες

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι εμφάνισε και διάρροια. Μήπως σχετίζονται?

Ναι, πρέπει να σχετίζονται. Έχει κάνει αγωγή για ενδοπαράσιτα; Μπορεί να είναι σκουληκάκια. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σας διαφωτίσει.

Όσο για τις σχέσεις της μικρής με το Κατέλι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην είστε τόσο υπερπροστατευτικοί. Αναφέρομαι κυρίως σε πράγματα όπως αυτό:

δεν μπορούμε αιωνίως να έχουμε το ένα ζωάκι αγκαλία εγώ και το άλλο ο άντρας μου για να μην αρπάξει η μεγάλη το μικρό!

Αφήστε τα να έρθουν σε επαφή και δοκιμάστε να παίξετε και με τα δυο μαζί. Τα κχχ και οι σφαλιαρίτσες είναι στο πρόγραμμα και δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Το Κατέλι είναι ακόμα μικρό και θα συνηθίσει πολύ γρήγορα (άσε που θα καταχαρεί που θα 'χει παρεούλα).

Για το μέσα-έξω με κάλυψε η Γιασμίν, το μέσα είναι προτιμότερο. Οι γάτες που βγαίνουν έξω θέλουν πολύ πιο συχνή αποπαρασίτωση και είναι εκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους και αρρώστιες. Μη νομίσεις ότι θα βαριούνται μες στο σπίτι. Αν έχουν παρέα και αν υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα γύρω τους, θα ζουν πολύ καλά!:)

Καλό θα ήταν επίσης να στειρώσετε τη μεγάλη, γιατί όπου να 'ναι θα γυρίσει σπίτι με "δωράκια".;)

Μην αναρωτιέσαι, Λουκούμι (ωραίο όνομα!!!), αν έκανες καλά, που μάζεψες τη Μουτζουρίτσα. Ακόμη κιαν γλύτωνε από τα αυτοκίνητα, ακόμη κι αν δεν τη μάσαγε κάποιος σκύλος, δεν είχε καμιά ελπίδα επιβίωσης μόνο και μόνο από τους ψύλλους:greycat::mpliaks::mpliaks: Οι ψύλλοι, πέρα από το ότι ρουφάνε το αίμα και εξασθενούν σιγά και σταθερά τον οργανισμό του ζώου, είναι και ενδιάμεσοι ξενιστές πολλών ασθενειών. Πέρα απ'αυτό, αν θέλεις να αφήσεις κάποια στιγμή το γατάκι στον κήπο, αυτό πρέπει να γίνει μόλις εμβολιαστεί πλήρως και μάλιστα, όχι απότομα, έτσι, μια μέρα να την αφήσεις εξω:confused::(:( Σιγά σιγά, μόλις εμβολιαστεί, για λίγο κάθε μέρα, να την αφήνεις να γνωρίσει το χώρο του κήπου, τις μυρωδιές και....φυσικά και το Κατέλι. Θέλει χρόνο, υπομονή και αγάπη. Δυστυχώς, αν δεν έχεις χρόνο να το μάθεις να κινείται έξω, φοβάμαι ότι δεν μπορεί το γατάκι ξαφνικά να βρεθεί στον κήπο. Τουλάχιστον, να έχουν γνωριστεί και συμπαθηθεί με το Κατέλι, να της δείξει αυτό τα κόλπα και τα κατατόπια, όμως, και η προσέγγιση δύο ξένων γατιών χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Αν την καταφέρεις να μάθει να κινείται στον κήπο, θα μάθει τη θέση της στην ιεραρχία των γάτων, που ίσως συχνάζουν εκεί. Οι κίνδυνοι από αυτοκίνητα, όμως, θα είναι πάντα εκεί, απειλητικοί για τα γατάκια σας:( Στον όροφό μας, μια κυρία είχε έναν γάτο, που τον είχε μάθει να κατεβαίνει στον κήπο, να συναναστρέφεται αλλες γάτες (στειρωμένος ήταν) και να περιμένει υπομονετικά στην είσοδο της πολυκατοικίας για να τον πάρει μέσα. Έζησε ημιελεύθερος, πολύ ωραία είναι αλήθεια, δεκατέσσερα χρόνια. Όμως, μια βροχερή βραδυά, ήταν και γερούλης και ίσως δεν το άκουσε μες τη βροχή, ένα αυτοκίνητο τον χτύπησε και σύρθηκε ο καημένος και πέθανε μες στον κήπο του. Θέλω με αυτό να πω, ότι αν εκπαιδευτεί σωστά το γατάκι και είναι και τυχερό, θα ζήσει καλά σε καθεστώς ημιελευθερίας. Αν δεν εκπαιδευτεί όμως σωστά, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. Να σου πω, τώρα, τι θα έκανα εγώ στη θέση σου (αν και δεν ρώτησες αυτό :D); Θα έπαιρνα και τη δεύτερη γατούλα μέσα, αντε να την έβγαζα πότε πότε, αφού έχει καλομάθει στις βολτίτσες και δεν θα ανυσηχούσα καθόλου για την ψυχολογία τους. Είναι υπερβέβαιο ότι θα ήταν ευτυχισμένα.
Υ.Γ. Και η Μουτζουρίτσα ευτυχισμένη είναι, μην ανησυχείς, αδέσποτα γατάκια βρίσκονται για χρόνια σε κλουβάκια περιμένοντας υπομονετικά να βρουν σπίτι. Για τα κακά της κάνε ό,τι σου έγραψε η Γιασμίν και....η Μουτζουρίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα γατάκια της περιοχής!!!:inlove::inlove::inlove::baby:

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, ακούω με πολύ προσοχή όλες τις γνώμες γιατί δυστυχώς δεν έχω καμιά εμπειρία από ζώα ... για να μην πω ότι δεν θα πίστευα πριν λίγο καιρό ότι θα ήμουν σε ένα φόρουμ για γατάκια να εκφράζω τις ανησυχίες μου!!!

Σχετικά με τη διάρροια, μου είπε η γιατρός (την παίρνω 3 φορές τη μέρα τηλ...) ότι πρέπει να της πάω δείγμα από τα κακάκια να τα στείλει για ανάλυση μήπως έχει κάτι που δεν κατάλαβα τι είναι, αλλά που ίσως θέλει αντιβίωση. Δεν μου είπε να της δώσω κάποιο αντιπαρασιτικό προς το παρόν... Τι λέτε?

Σχετικά με το βασικό ζήτημα, που είναι αν θα την κρατήσουμε μέσα-μέσα ή μέσα-έξω (όπως το Κατέλι), δυστυχώς δεν μπορούμε να την έχουμε μόνιμα μέσα (πέρα από αυτό τον πρώτο καιρό) για 2 λόγους αλληλοσχετιζόμενους: Πρώτον δεν μπορούμε να φροντίσουμε σε μόνιμη βάση ένα εξαρτώμενο ζωάκι, λείπουμε 12-14 ώρες την ημέρα, ταξιδεύουμε πολύ συχνά και περνάνε 8-10 μέρες το μήνα που δεν είναι κανείς στο σπίτι, δεν μπορούμε να της εξασφαλίσουμε την παρέα μας, αλλά ούτε την τροφή και το φρέσκο νεράκι της.

Σε συνάρτηση με τον πρώτο λόγο, δεν συμφωνώ ιδεολογικά με το να φυλακίσω 2 ζώα ξεχασμένα και μόνα μέσα σε ένα σπίτι για να νοιώθω εγώ καλά με τον εαυτό μου ότι δεν κινδυνεύουν, το Κατέλι μας είναι 2 μήνες μέσα-έξω και παίζει, τρέχει, ταΐζουμε άλλες 4-5 γάτες στον κήπο και έχει παρέα, δεν μπορώ να στερήσω από 2 ψυχές αυτό που όλοι θεωρούμε αυτονόητο: την ελευθερία τους!

Τα ζωάκια μας θέλω όσο λείπουμε από το σπίτι να είναι έξω, ελεύθερα να περνάνε καλά, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσω τις απειλές: το Κατέλι έχει κάνει ήδη 2 εμβόλια, παίρνει χάπια για τα παράσιτα της κοιλίτσας και βάζουμε φάρμακο για τα εξωτερικά παράσιτα, σε 2 εβδομάδες θα στειρωθούμε και μετά θα κάνουμε το εμβόλιο κατά της λευχαιμίας. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει και η Μουτζτούρα μας γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλω να μάθει να ζει έξω όταν λείπουμε, να χαίρεται τον έξω κόσμο τις 20 ώρες την ημέρα που λείπουμε και να απολαμβάνει την αγάπη μας της 4 ώρες που είμαστε σπίτι!

Σχετικά με τη γνωριμία της με το Κατέλι, σήμερα που ήμουν όλη μέρα σπίτι τα έβαλα μαζί, ακολούθησα τη συμβουλή να μην ανησυχώ για τις σφαλιαρίτσες και ... ας πούμε ότι γνωρίστηκαν, βασικά η Μουτζουρίτσα επειδή είναι μωρό ενθουσιάστηκε, ακολουθούσε παντού το Κατέλι, χωνόταν στα πόδια της, πήγαινε σαν το παιδί στη μαμά, αλλά το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ είναι ότι το Κατέλι ... την φοβάται, κρυβόταν στις γωνίες, προσπαθούσε να την αποφύγει, μέχρι που στριμώχθηκε πίσω από το ψυγείο και όταν η Μουτζούρα τη βρήκε το Κατέλι δεν ήξερε από που να ξεφύγει. Το Κατέλι είναι 2,6 κιλά και η Μουτζούρα κάτι λίγα γραμμάρια... Το Κατέλι είναι απίστευτα καλόψυχο ζώο και μάλλον επειδή μεγάλωσε με εμάς δεν ξέρει τους νόμους της ιεραρχίας!!! Πώς θα γίνουν φίλες? Μου άρεσε τρομερά η σκέψη ότι το Κατέλι θα μάθει στη Μουτζούρα τα κατατόποια του κήπου!

Πολύ χρήσιμη ήταν και η συμβουλή να βγάζω σταδιακά έξω τη Μουτζούρα για να μην πάθει "πολιτισμικό σοκ", αλλά δεν είμαι σίγουρη πότε, μετά το 1ο εμβόλιο, μετά από πόσο καιρό?

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια, κάθε συμβουλή που μου δίνεται είναι πολύτιμη!

γεια!!
έχω μια γατούλα που είναι και μέσα και έξω από το σπίτι και δεν έχει απόλυτος κανένα πρόβλημα.έχει το πρόγραμμα της, όταν την φωνάζω ΠAΝΤΑ έρχεται και δεν απομακρύνεται παραπάνω από 2 σπίτια απόσταση για να μπορεί να με ακούει.
υπάρχουν μερικά πράγματα που έδωσα βάση για να την εκπαιδεύσω για αυτό το πράγμα.
1. να μην τις κόβουμε τα νυχάκια όταν ζει και έξω από το σπίτι ώστε να μπορεί να αμυνθεί αν της επιτεθούν.
2. να είναι πάντα καλοφαγωμένη ώστε να μην φάει καμια φόλα από έξω.
3. να πηγαίνω με μηχανάκι η αυτοκίνητο σε κάποια κοντινή απόσταση και ΠΟΤΕ με τα πόδια , γιατί το σίγουρο είναι ότι θα με ακολουθήσει αν πάω με τα πόδια και θα μάθει έτσι να φεύγει ακόμα πιο μακριά από τα όρια της.
η μπουμπού ήταν μέσα στο σπίτι μέχρι 2 μηνών και μετά σταδιακά άρχισα να την μαθαίνω.
το μονο κακό από αυτή την απομόνωση της τους 2 πρώτους μήνες είναι ότι δεν έχει μάθει με άλλες gates να έχει επαφή, όμως αυτό λύνεται πιστεύω σιγά σιγά , τώρα έχω πάρει αλλα 2 γατάκια θα το χωνέψει κάποια στιγμή..

όσο αφορά το ότι εμφάνισε και διάρροια,μήπως κάποιος του έδωσε gala όχι ειδικό για μωρά γατάκια αλλα για ανθρώπους?:/:

zweet_dreamz, το μόνο μέσα, το μόνο έξω, ή το μέσα έξω, εξαρτάται πάντα από το ΠΟΥ είναι το σπίτι....;)

Εσύ μένεις Ελλάδα... αν αυτό ήταν ΠΑΤΗΣΙΑ... θα είχες ή μάλλον, ΔΕΝ θα είχες γάτα...:(

Το θεμα αυτο με την ελευθερια ειναι κατι πολύ σχετικο και βασιζεται σε φαντασιωσεις ελευθεριας. Στη πραγματικότητα αυτη η ελευθυερια μπορει να οδηγησει σε θανατο, εσυ ξερεις καλυτερα την περιοχη σου κα σε τι κινδυνους την εκθετεις. Εμεις σαν ομαδα παντως παιρνουμε καθημερινα τηλεφωνηματα για ημιαδεσποτα ζωα πατημένα η που χαθηκαν οποτε βαλτο κι αυτο σαν ενδεχόμενο. Απο κει και περα προφανως βλεπεις σαν καταπιεση το μεσα και σε αυτο μπορει κα το ιδιο το ζωο να αντιδρα επειδη μεταδιδεται η ατμοσφαιρα οτι ειναι δυστυχισμενο μεσα. Μακαρι να ζεις σε καλη περιοχη, να τη στειρωσεις και να μη κινδυνευει αλα δεν ειναι καθολου συχνο. Το θεμα φροντιδας λυνεται με καποιον να την επισκεπτεται αλλα αυτο σημαινει οτι θαααθεωρησετε καποιες αποψεις για το μέσα. Στην οπυσια ουτε εξω θα εχει νερο η φαι οταν λειπετε αν καταλαβα? Αρα δεν θελετε ενα ζωο στο σπιτι, το θεμα παραμενει οτι η γατουλα εμαθε με ανθρωπους κα δεν θα φοβαται εξω κι αυτο ειναι απικύνδυνο. Για να καταλαβεις σκιουρακια μαθημενα με ανθρωπο υφιστανται ειδικη εκπαδευση να ξαναγινουν αγρια πριν τα αφησουν. Εξισου να ξερεις οτι τα μικρα γατακια ειναι τα πρωτα που χανονται απο κηπους σε ποσοστο μαζι με αρσενικους αστειρωτους , εγω στα ειπα τωρα εσυ βλεπεις τι θα κανεις.

Προσωπικά διαφωνω εκτος εαν ειναι ημιαγριο ( οχι τρελλα χαδιαρικο)στειρωμενο το ζωο, ικανο σε ηλικια να αμυνθει και εαν οι συνθηκες εξω ειναι ιδανικες

Έχεις δίκιο, Λουκούμι μου όταν λες , πως δεν μπορείς να κλείσεις τα γατάκια σε τέσσερις τοίχους, αν είναι να λείπετε τόσες μέρες το μήνα. Κι εμένα, κάπως έτσι ήταν το πρόγραμμά μου και δεκαεπτά χρόνια δεν είχα γάτα :(, που ήταν η ψυχή μου και παρόλο που από μικρή ό,τι ζωάκι κυκλοφορούσε (κότες, περιστέρια, πάπιες) το είχα για pet με ατομικό κόπο και φροντίδα. Στο πατρικό μου ,που είχε κήπο, οι γάτες μας δεν έφευγαν, ακόμη κι αν λείπαμε αρκετές ημέρες. Τώρα, αν λείπετε, να βάζετε στα γατάκια αυτόματη ταΐστρα, να έχουν διαθέσιμη ξηρή τροφή πάντα, γιατί ο κίνδυνος από φόλες ή ποντικοφάρμακα είναι πολύ μεγάλος. Οι συμβουλές και η εμπειρία της sweet-dreamz είναι πάρα πολύ χρήσιμες. Η Μουτζουρίτσα μάλλον έχει πρόβλημα με παράσιτα, αφού είχε και τόσους ψύλλους, οι οποίοι όπως σου έγραψα παραπάνω, είναι ενδιάμεσοι ξενιστές ασθενειών, μεταξύ άλλων και της ταινίας, ασθένειας των εντέρων. Καταλαβαίνω, ότι λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορείς να πηγαίνεις συνέχεια στον κτηνίατρο, γι'αυτό, πρέπει να έχεις κάποιον πολύ καλό, με τη μία να μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και να δίνει τη σωστή θεραπεία. Αν συνεχίζεται ένα πρόβλημα του ζώου, αν ο κτηνίατρος δεν ασχολείται να σε ενημερώσει, να εξετάσει καλά το γατάκι, να ασχοληθεί όπως πρέπει, άλλαξε γιατρό ή πάρε μια δεύτερη γνώμη. Υπάρχουν γιατροί, που δεν ασχολούνται παρά με σκύλους και επικουρικά με γάτες ,άσε που έχω την υποψία, ότι κάποιοι δεν δίνουν και σημασία στα κεραμιδέ και αδέσποτα γατάκια:(

μάλλον έχεις δίκιο... :(
δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ! γλυφάδα μένω, αλλα απ ότι κατάλαβα η μαμά της μουτζούρας διαθέτει κήπο!!:up:

Καλημέρα! Ευχαριστώ zweet dreamz για την ανακούφιση, είχα αρχίσει να νοιώθω σαν τέρας γατο-εχθρός που δεν θέλω να έχω τη Μουτζουρίτσα μόνιμα στο σπίτι... Γάλα της είχα αγοράσει ένα ειδικό σε σκόνη για νεογέννητα γατάκια, αλλά μετά τη διάρροια μου είπε η γιατρός να το σταματήσω. Εφόσον δεν έχει βγει καθόλου έξω αποκλείεται να ήπιε κάτι άλλο. Πάντως σήμερα το πρωί πριν φύγω είδα ότι τα κακάκια είχαν πιο "σφιχτή" υφή, μάλλον της περνάει, αλλά αν προλάβω το απόγευμα θα την πάω στη γιατρό.

Σκέφτομαι κι εγώ μια αντίστοιχη λύση με αυτή που έκανες κι εσύ, να την αφήνω δηλαδή σταδιακά μετά το 2ο μήνα να εξερευνεί τον κήπο. Το Κατέλι μας ζει πολύ χαρούμενο, ούτε εμάς απομακρύνεται ποτέ, έρχεται στην πόρτα της κουζίνας που βγάζει στον κήπο σχεδόν με το που ακούει τα κλειδιά στην εξώπορτα του σπιτιού! Τρώει, παίζει, αποφασίζει μόνη της αν θέλει να ξαναβγει ή να ξαναμπεί, κάνει το κέφι της...

Julia έχεις δίκιο, αν μέναμε π.χ στο κέντρο δεν θα το σκεφτόμουν για μέσα-έξω, αλλά είμαστε στα Βριλήσσια σε μονοκατοικία με κηπάκο, δέντρα, πουλιά, σκουληκάκια, σαλιγκάρια... Ο κήπος μας δεν είναι "περιφραγμένος" με την γατίσια έννοια, έχει κάγκελα και γύρω γύρω δέντρα, αλλά για τις γάτες είναι παιχνιδάκι να πάνε στα γειτονικά σπίτια. Η γειτονιά όμως είναι πολύ ήσυχη, στα 2 διπλανά σπίτια και στη πολυκατοικία που περιβάλουν τον κήπο μένουν άνθρωποι που φαίνεται ότι αγαπούν τα ζωάκια, ξέρω ότι όλοι τα ταϊζουν, κάθε πρωί βγαίνουν από την πολυκατοικία και τα φωνάζουν, βλέπεις μπροστά "παρκαρισμένα" 3-4 πιατάκια για φαγητό! Γι'αυτό φτάσαμε να συντηρούμε εκτός από το Κατέλι άλλες 5 γάτες! Βέβαια το μόνο ζωάκι που έχει παρακολούθηση γιατρού και φοράει κολάρο είναι το δικό μας, για να μην το ζηλέψει κανείς που είναι τόσο φιλικό (η άλλες είναι πιο άγριες) και μας το πάρει.

Σίγουρα τα αυτοκίνητα είναι ένας κίνδυνος, αν και δεν είναι και ο πιο πολυσύχναστος δρόμος, ούτε χρειάζεται να τον διασχίσουν για να πάνε στα διπλανά σπίτια ή στην πολυκατοικία. Το βράδυ το Κατέλι μαζί με άλλες 2 γάτες κοιμούνται μαζί στον κήπο μας έξω από την πόρτα σε ένα μεγάλο καλάθι. Δεν νομίζω να κακοπερνάνε! Αυτό το μέλλον θέλω και για τη Μουτζουρίτσα μου όταν μεγαλώσει λίγο.

Απλά θέλω να τα βρει με το Κατέλι ρε γαμώτο, χθες η μεγάλη την τάραξε στη φάπα! Ζηλεύει?

Μη στεναχωριέσαι, τα κορίτσια που είναι πιο αυστηρά, βοηθούν εθελοντικά σε φιλοζωικές ομάδες, έχουν δει πολλά τα μάτια τους και προσπαθούν το καλύτερο για όλα τα γατάκια έχοντας σε κάποια θέματα πιο απόλυτες απόψεις. Τώρα, όσον αφορά στις....φάπες που τρώει το Μουτζουρίδιον, μικρή είναι, μέχρι να μεγαλώσει και να πάρει τα επάνω της, θα φάει μερικές, μετά θα δώσει κι αυτή, μέχρι να οριοθετήσει η κάθε μια την περιοχή της και να εδραιώσει κάποια θέση στην ιεραρχία των γάτων του κήπου!!! Φυσικά και ζηλεύει το Κατέλι, ζηλιαρόγατα γαρ, γι'αυτό, πρέπει να την έχετε ακόμη πιο πολύ στα ώπα ώπα και να την χαϊδεύετε αφού έχετε χαϊδέψει τη μικρή, για να συνηθίζει τη μυρωδιά της. Φοβάμαι ότι το μικρό έχει σκουληκάκια και πρέπει να πάρει θεραπεία. Η διάρροια φέρνει αφυδάτωση και υποθερμία κι αυτό το μικράκι είναι ταλαιπωρημένο και μπορεί πολύ γρήγορα να χειροτερέψει. Έχουμε δει πολλά τέτοια περιστατικά, γι αυτό, γίνε λίγο πιο φορτική στη γιατρό να δώσει την κατάλληλη θεραπεία:(
Φιλιά στα γατέλια

Φοβάμαι ότι το μικρό έχει σκουληκάκια και πρέπει να πάρει θεραπεία. Η διάρροια φέρνει αφυδάτωση και υποθερμία κι αυτό το μικράκι είναι ταλαιπωρημένο και μπορεί πολύ γρήγορα να χειροτερέψει.

Ελένη τι ακριβώς εννοείς θεραπεία? Συμφωνείς με την εξέταση στα κακάκια ή πρέπει απλά να πάρει κάποιο φάρμακο, χάπι, αλοιφούλα?

Το πιο σωστό είναι να την δει η γιατρός, θα καταλάβει, αν είναι πρησμένη η κοιλίτσα της, οπότε είναι σίγουρα από παράσιτα, δεδομένου ότι βρέθηκε στο δρόμο΄και θα της δώσει φάρμακο για την αποπαρασίτωση. Σε γατάκια κάτω των δύο μηνών η αποπαρασίτωση (εσωτερικά) γίνεται με κάποια παστούλα, που τους δίνουν (δεν την ξέρω, γιατί δεν την έχω δώσει, ξέρει η κτηνίατρος). Άνω των δύο μηνών παίρνουν χάπι παρασιτοκτόνο, εμείς το Milbemax. Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω, το μωρό να μην έχει σκουληκάκια, έστω σε αρχικό στάδιο, οπότε να ρωτήσεις τη γιατρό να σου απαντήσει με σαφήνεια. Εγώ άλλαξα τον πρώτο γιατρό της γάτας μου, γιατί δεν μου έδινε σαφείς οδηγίες, τί να κάνω σχετικά με την αποπαρασίτωση, παρά, μου φλόμωσε το γατί στα χάπια , με αποτέλεσμα, να κάνει κακάκια λασπώδη και τα χρειάστηκα, παρόλο που ήταν πιο μεγάλη από τη Μουτζουρίτσα σου και παρόλο που δεν είμαι καθόλου φοβιτσιάρα.Επίσης, ζήτα οδηγίες για τη διατροφή του κατα τη διάρκεια της διάρροιας. Συνιστάται ειδική τροφή (κροκέτες), αποχή από γάλα και μικρά γεύματα μέχρι να φτιάξει το εντεράκι. Βέβαια, αν είναι παράσιτα ,χωρίς θεραπεία δεν γίνεται τίποτα.Υπερβολή μου φάνηκε η εξέταση, μόνο αν έχει γίνει πλήρης αποπαρασίτωση και δεν ξέρει πού να το αποδώσει νομίζω ότι ενδείκνυται, αλλιώς, χάνεται πολύτιμος χρόνος. Το γατάκι μπορεί να "πέσει" απότομα από την εξάντληση.

Το πιο σωστό είναι να την δει η γιατρός, θα καταλάβει, αν είναι πρησμένη η κοιλίτσα της, οπότε είναι σίγουρα από παράσιτα, δεδομένου ότι βρέθηκε στο δρόμο΄και θα της δώσει φάρμακο για την αποπαρασίτωση.

Ελένη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον! Όντως, τώρα που το λες, σήμερα το πρωί παρατηρήσαμε ότι είναι αρκετά φουσκωτή η κοιλίτσα της (σαν το μεθύστακα του λιμανιού είναι!!!) και μάλιστα ο άντρας μου μου είπε ότι την παραταΐζουμε και χόντρινε! Η αλήθεια είναι ότι τρώει και πάρα πολύ - ζωή να ΄χει!

Λες θα φταίνε το παλιοπαράσιτα, ε? Έκλεισα ραντεβού το απόγευμα να τη δει η γιατρός.

Ωραια,ο γιατρος θα σας ενημερωσει για ολα!Μην ανησυχεις,ειναι θεμα ρουτινας τα παρασιτα,απλα μην παραλειψετε τις επαναληψεις γιατι ειναι επιμονα.Περιμενουμε νεα σας!:)

Πολύ καλά έκανες, ρώτα με λεπτομέρειες, οι γιατροί νομίζουν ότι είμαστε χαζοί και δεν καταλαβαίνουμε και λένε τα μισά, τα άλλα μισά τα τρώνε ή τα θεωρούν περιττά, εμείς κάπου διστάζουμε μη μας πουν ψωνάρες με τις γάτες και γίνεται φαύλος κύκλος. Όλα καλά θα πάνε με τη σωστή φροντίδα και με την αγάπη σας. Γράψτε μας τα νέα της κούκλας :baby::baby:(και η δικιά μου τρίχρωμη είναι , η Μπασσέτ, και είναι μια λλλλλλατρεία :inlove:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back