Γιατί αφήνετε τις γάτες σε εξωτερικούς χώρους;

AdHoul

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο AdHoul αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 136 μηνύματα.
Επειδή ακούω από διάφορους-ες στο φόρουμ που βγάζουν τις γάτες τους έξω, για περιπτώσεις επιθέσεων στις γάτες τους, είτε από γάτες - είτε από ανθρώπους - είτε από αυτοκίνητα κλπ κλπ κλπ,

ξεκινάω αυτό το ποστ για να ρωτήσω,

ποιοι είναι εκείνοι οι λόγοι που σας οδηγούν να βγάζετε τις γάτες σας έξω από το σπίτι?

είναι αυτό αναγκαίο? αν ναι γιατί?

ρωτάω με αφορμή όλα αυτά επειδή θα ήθελα και εγώ να γνωρίζω αν τελικά χρειάζεται ή όχι να βγαίνει ένας γάτος / μία γάτα έξω, ειδικά στην περίπτωση όπου τον έχουμε για σπιτόγατο.

Λοιπόν?
(ευχαριστώ :/:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ανδρέα, αν αναφέρεσαι στο post της Andria, δεν κατάλαβες καλά.
Πρόκειται για γάτα που ζει έξω, κοντά στο εξοχικό της, κι εκείνη τη συμπάθησε και τη φροντίζει.
Όσο για τις υπόλοιπες (λίγες) γάτες που αναφέροναι εδώ να ζουν έξω, μάλλον είναι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ήδη γάτα/-ες και δεν μπορούν να βάλουν μέσα και άλλη, αλλά θέλουν να δώσουν λίγο φαγάκι και φροντίδα στα αδέσποτα. Απόλυτα κατανοητό...
Μην ξεχνάς ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που καταλήγουν "μέσα" (σαν τη δική μου), τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Κι εγώ ξεκίνησα με το "έξω" (δεν είχα κανένα σκοπό να πάρω γάτα, με βρήκε) και σιγά σιγά εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε η υπόθεση και η Νιάρα έγινε με το σπαθί της μέλος της οικογένειας. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να υποχρεώσει κανεναν να πάρει σπίτι του γατάκι!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Για να μην χτικιάσει ρε Αντρέα!!! Ρωτάς σαν να ακούς για έξω πρώτη φορά στη ζωή σου. Για να ξεσκάσει. Για τον ίδιο λόγο που θέλουν όλοι να βγουν λίγο έξω. Εσυ όταν βγαίνεις έξω γιατί βαίνεις;:):up::lol:

Για να μην χτικιάσει ρε Αντρέα!!! Ρωτάς σαν να ακούς για έξω πρώτη φορά στη ζωή σου. Για να ξεσκάσει. Για τον ίδιο λόγο που θέλουν όλοι να βγουν λίγο έξω. Εσυ όταν βγαίνεις έξω γιατί βαίνεις;:):up::lol:

Αθανασία την περίπτωση που δεν μπορείς στις ήδη υπάρχουσες να προσθέσεις και άλλη(στο σπίτι σου), το καταλαβαίνω και ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.

Thanasis46 : φίλτατε λέμε διαφορετικό πράγμα.

δε θεωρώ ότι για τον ίδιο λόγο βγαίνει ένας άνθρωπος και μία γάτα έξω.

τώρα αν η δικιά σου η γάτα βγαίνει για να πιει κανά ποτάκι, ή για να πάει θέατρο, ή να κάνει ψώνια, πάω πάσο, και να μου την γνωρίσεις κάποια στιγμή να κάνουμε και παρέα.

αλλά άμα προορίζεται -ξαναλέω- για σπιτόγατος-σπιτόγατα, δεν καταλαβαίνω γιατί να την βγάζεις έξω και να τρέχεις μετά να μην στην πατήσουν τα αυτοκίνητα.

και στην τελική δεν γνώριζα πως οι γάτες στα σπίτια "χτικιάζουν" ή "βαράνε μπιέλα" ή οτιδήποτε.

P.S : Μην ανησυχείς, κάτι λίγα μπορεί να ξέρουμε και εμείς από έξω:cool:

Νομίζω ότι αυτό το "έξω" είναι στη φύση όλων των πλασμάτων, και των ζώων, τουλάχιστον αυτών που κάνοντας τα φίλους, μάθαμε λίγα πράγματα για το χαρακτήρα, τις επιθυμίες τους κλπ, όσο για τα άλλα που απλώς τα εκμεταλλευόμαστε, πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε για το χαρακτήρα και τις επιθυμίες τους (δυστυχώς φυσικά). Εμείς έχουμε στο σπίτι δύο σκυλιά που έχουν δυνατότητα να τρέχουν όλη τη μέρα σε δύο στρέμματα, όμως όταν έλθει η ώρα για τη μικρή βόλτα τους, κάνουν σαν τρελλά. Θέλουν να αλλάζουν παραστάσεις νομίζω. Για τις γάτες, που έχω γνωρίσει πολλές, όλες θέλουν να βγαίνουν έξω, δηλ. ότι σημαίνει αυτό το έξω κήπος, μπαλκόνι. Είναι πολύ αξιέπαινοι αυτοί που βγάζουν έξω τις γάτες, το κάνουν για να τους δώσουν όσο γίνεται περισσότερα, με προσωπικό τους κόστος, γιατί θα πρέπει ή να τις παρακολουθούν από κοντά όπως κάνει η Όλγα Vegie που χάνει μια και δυο ώρες την ημέρα από το χρόνο της ή να έχουν την αγωνία της επιστροφής όπως κάνουν άλλοι.

αυτό ρώταγα Paris και ευχαριστώ που το διευκρίνισες.

Ήξερα για τους σκύλους ότι χρειάζονται τις βόλτες τους ΟΚ.

Αλλά για τις γάτες δεν ήξερα ότι πρέπει να τις βγάζεις π.χ στον κήπο.

Σύμφωνα με τα όσα λες, η ανάγκη είναι η ίδια στον σκύλο και τη γάτα ε?

μάλιστα. ενδιαφέρον διότι φανταζόμουνα πως οι σπιτόγατες δεν χρειάζεται να βγαίνουν κλπ.

εγω τους βγαζω στην ταρατσα μας για να λιαζονται να περνουν κ λιγο ματι γιατι ειναι κουτσομπολιδες μεγαλοι ολοτην μερα την βγαζουν στο παραθυρο

Για να είμαι πιο σαφής σ' αυτό που θέλω να πω δεν θα θα χρησιμοποιούσα ρήματα όπως "πρέπει" και "χρειάζεται" . Νομίζω απλά ότι το θέλουν και ότι εμείς όταν το κάνουμε νοιώθουμε ότι τις έχουμε έτσι πιο κοντά στη φύση τους. Δεν πιστεύω ότι είναι σαν τα σκυλιά σ΄αυτό. Απλά θέλουν, γιατί μη ξεχνάς ότι είναι και πολύ περίεργες οι γάτες, άρα φιλομαθείς (καμιά φορά και ευμαθείς ίσως). Αλλά σίγουρα μπαίνει θέμα και χαρακτήρα και συνήθειας για κάθε γάτα. Το "σπιτόγατος" δεν πρέπει να είναι τυχαίο, ούτε η κλασσική απεικόνιση της γάτας δίπλα στο τζάκι, ακόμη και το ψευδώνυμο "χουζούρης" κάτι λέει. Αγαπούν το σπίτι οι γάτες, αλλά είναι και "κυνηγοί" άρα ....... και αν πράγματι ο λύγκας είναι ο πιο κοντινός τους πρόγονος .......άρα .....

εχω διαβασει διαφορες αποψεις πανω σ'αυτο το θεμα.καποιοι ειναι φανατικα υπερ του να αφηνονται οι γατες εξω,ακομα κι αν υπαρχουν κινδυνοι.πιστευουν οτι ειναι προτιμοτερο να ζησουν πιθανον λιγοτερο και ευτυχισμενοι παρα περισσοτερο και κλεισμενες μεσα σ'ενα σπιτι.θεωρουν οτι εχουν αναγκη να βγαινουν εξω,να τρεχουν,να σκαρφαλωνουν σε δεντρα,να κυνηγανε κτλ.

εγω για να πω την αληθεια φοβαμαι να την αφησω εξω,δε θα το ρισκαρα.ο μονος τροπος να την αφησω εξω θα ηταν να εχω ενα σπιτι με κηπο περιφραγμενο και να μενει μονο εκει.προσπαθω να της εχω πολλα παιχνιδια για να μη βαριεται μεσα στο σπιτι.

ειναι καθαρα θεμα του καθε ιδιοκτητη να ζυγισει τα υπερ και τα κατα και αναλογα και με την περιοχη που μενει να αποφασισει για το τι θα κανει

Ανδρεα θα σου πω και γω την αποψη μου για το "εξω". Καταρχην εξαρταται. Μερικες φορες ειναι αδυνατο να περιοριστει μεσα. Πχ. στο προηγουμενο μας σπιτι που ηταν στον 1ο εβγαινε στο μπαλκονι και ειχε και επαφη με αλλους αδεσποτους που ανεβαιναν απο μια Ροδια. Ευτυχως δεν δοκιμασε ποτε να κατεβει! Ομως ποτε δεν θελησαμε να τον περιορισουμε μονο μεσα στο σπιτι ουτε και να αποτρεψουμε τις αλλες γατες να ανεβαινουν.
Απο οσο γνωριζω οι γατες διαθετουν "περιοχες" απο τις οποιες δεν απομακρυνονται, εκτος απο τους αρσενικους σε περιοδους ζευγαρωματος.
Για τις οικιακες γατες αυτες οι "περιοχες" ειναι το σπιτι του "ιδιοκτητη" τους. Οσο πιο κοντα στο φυσικο περιβαλλον ειναι αυτο (φως, ανεση χωρου, καθαρος αερας κ.α.) τοσο το καλυτερο. Απο εκει και περα κανενα ειδικο βιβλιο για γατες, site, και κτηνιατρος δεν μου εχει συστησει να πηγαινω βολτα τις γατες σε αντιθεση με τα σκυλια (ιδιαιτερα τα μεγαλοσωμα) που χρειαζονται περπατημα και εξασκηση. Εξαλλου τα σκυλια συνηθως κανουν την αναγκη τους εξω και οχι στην αμμο οπως οι βολικες γατες.
Συμπερασμα: Καλο ειναι να βγαινει αλλα με την προϋποθεση να ειναι ασφαλης και να μπορει να ξαναγυριζει.

Don, κι εμείς τη βγάζουμε τη βόλτα της στον κήπο, μάλιστα μάς τη ζητάει. Πάει στη πόρτα και νιαουρίζει ρίχνοντάς μας ματιές, "σκάβει" με τα χεράκια της πάνω στην πόρτα και στα πλακάκια για να βγει...
Τη βγάζουμε όμως με το λουρί (το έμαθε, δεν έχει πρόβλημα, αλλά κουμπώνει σε σαμαράκι και όχι στο λαιμό, έχει μάλιστα και ειδική πατέντα με πολλά μέτρα για να νιώθει πιο ελεύθερη) και συνεχή παρουσία μας, γιατί μπαίνουν και άλλες γάτες στον κήπο ή μπορεί να πάει στο διπλανό κήπο που έχει σκυλιά (κάποτε την άρπαξαν) ή στο δρόμο και να φοβόμαστε για αυτοκίνητα... Γνωστοί οι κίνδυνοι, αλλά έχω διαπιστώσει και εγώ ιδίοις όμμασι ότι έχει ανάγκη το έξω και της κάνει πολύ καλό (και σ'εμάς, γιατί μετά έχει άψογη συμπεριφορά στο σπίτι!:cool:) Μασουλάει το απαραίτητο χορταράκι, κυλιέται στο γκαζόν... Και της παρέχουμε κι ένα ωραιότατο μπαλκόνι για σεργιάνι και ξύνει τα νύχια της στον κορμό της γιούκας (καλύτερα από ψεύτικο ονυχοδρόμιο) στην οποία σκαρφαλώνει κιόλας για να μην ξεχνιέται! Πέρασε ~4 μήνες στο δρόμο μέχρι να την κλείσουμε σπίτι και είχε ήδη σκαρφαλώσει όλα τα δέντρα της γειτονιάς και είχε σουλατσάρει παντού!
Είναι η Νιάρα η αλανιάρα!!!

δυστυχως εμενα ουτε να δει δε θελει το λορι.μολις αισθανθει οτι της το φοραω αρχιζει να αγριευει και μετα προσπαθει να το βγαλει:hmm:

Δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό αυτό. Κι έτσι εγώ προτιμώ να μην τις βγάζω στον κήπο, τουλάχιστον τις 5 που έχω μέσα στο σπίτι (της αφήνω ωστόσο στη βεράντα που έχει φυτά και μπόλικο ήλιο). Τις "αδέσποτες" τις ταϊζω και εύχομαι να μην βρεθούν στο δρόμο τους οι γείτονές μου.... Η μία η ασπρομαυρούλα την οποία δεν πρόλαβα να στειρώσω ανακάλυψα ότι έχει 4 μικρά γατάκια, πανέμορφα. Δυστυχώς τα έχει γεννήσει στον κήπο μιας κατοικίας του συγκροτήματος που δεν έχει κατοικηθεί ακόμα, ο οποίος (κήπος) είναι ανάμεσα στους κήπους των δύο "υπόπτων" γειτόνων μου. Πραγματικά ανησυχώ για τα μικράκια!
Και μου κάνει εντύπωση γιατί δεν τα φέρνει στο δικό μου κήπο που υπάρχει άφθονη τροφή. Και το κακό είναι ότι δεν πιάνονται κιόλας :( Ανησυχώ πολύ για τα μικρούλια...:(

Τον δικό μου πολύ θα ήθελα να τον βγάζω μόνο στην αυλή ώστε και να 'ξεσκάει ' και να μην εχω το άγχος ότι θα πάθει τίποτα. Όμως το τέρας σκαρφαλώνει και φεύγει. Ευτυχώς περιορίζεται στο διπλανό σινεμά που είναι κλειστό (αλλά και όταν ήταν ανοικτό ευτυχώς ο ιδιοκτίτης του ήταν φιλόζωος) και δεν πολυαπομακρύνεται. Πάντως το μόνιμό μου άγχος είναι μην τυχόν πάει στο διπλανό ξυλουργείο και του συμβεί τίποτα κακό. Είναι πολύ επικίνδυνα για τις γατούλες να κυκλοφορούν έξω.

Προσωπικά αφήνω τη γάτα μου έξω απλά γιατί όταν είναι για ώρες κλεισμένη μέσα, αρχίζει να σαλτάρει!!Θέλει το έξω της, πώς να το κάνουμε.Εκεί έμαθε να ζει μέχρι να τη βρούμε και μέχρι να μας κερδίσει και να μπει μέσα στο σπίτι.Πάντως τα μικρά της που γεννήθηκαν στο σπίτι και δεν ξέρουν ότι υπάρχει κόσμος έξω, δεν δείχνουν καμία επιθυμία να βγουν, ακόμα και όταν η πόρτα είναι ανοιχτή.

Κιττυ εαν δεν τα στειρωσεις οταν μεγαλωσουν λιγο θα θελουν κι εκεινα να φυγουν με πολυ αβεβαια αποτελεσματα.

Thanasis46 : φίλτατε λέμε διαφορετικό πράγμα.

δε θεωρώ ότι για τον ίδιο λόγο βγαίνει ένας άνθρωπος και μία γάτα έξω.

τώρα αν η δικιά σου η γάτα βγαίνει για να πιει κανά ποτάκι, ή για να πάει θέατρο, ή να κάνει ψώνια, πάω πάσο, και να μου την γνωρίσεις κάποια στιγμή να κάνουμε και παρέα.
Πολύ ευχαρίστως… Απο δω η Νίνα

Συνημμένα

• Clip_103β.jpg
    Clip_103β.jpg
    18,3 KB · Εμφανίσεις: 65
είδατε τελικά έχει μεγάλο βάθος η συζήτηση.

πάντως από ότι καταλαβαίνω η ανάγκη για έξω είναι εμφανής σε όσες γάτες είχαν αρχικά μεγαλώσει/συνηθίσει έξω.

ο δικός μου πάλι και ανοιχτή να είναι η πόρτα άντε να βγει για δευτερόλεπτα στο μπαλκόνι, και μετά ξαναμπαίνει, που σημαίνει πως μια χαρά την καταβρίσκει και μέσα!

Ε, θα φοβάται το άγνωστο, λογικό είναι...

Ανδρέα μου, θα σου προτείνω να ανατρέξεις στο: Articles>Φροντίδα και υγεία>Πρέπει να βγαίνει η γάτα έξω;
Εκεί έγω γράψει και βάλει φωτογραφίες που δείχνουν εξω απο το σπίτι μου. Η δική μου πικρή ιστοριούλα θα σου λύσει πιστεύω τις απορίες που έχεις. Αν διαβάσεις, δε, το Μέλανι αντίο γλυκειά μου αγάπη, η εικόνα θα «δέσει». Είναι όμως πολύ στενάχωρη μην πλακωθείς κιόλας. Ηταν η μαυρόασπρη στο άβαταρ.
Η άλλη μου γατούλα η Μπιάνκα, για αυτήν μιλάει η Paris, έχει σταματήσει να βγαίνει βόλτα. 2-3 ώρες τη μέρα-με λιγότερο δεν συμβιβαζόταν- με εξάντλησαν κυριολεκτικά. Η βόλτες μας κράτησαν 3 μήνες περίπου, με εμένα που δεήθελα να τη χάνω απο τα μάτια μου να τρέχω πίσω της μέχρι το χείλος του ρέματος και νύχτα τις περισσότερες φορές ότι ώρα και να γυρνούσα απο τη δουλειά, ακόμα και 2 το πρωί!!!! Δεν το συνιστώ σε κανέναν! Ο γιατρός επιμένει οτι νομίζει οτι θέλει να βγει. Δεν το νομίζω. Ομως βολευόμαστε με την οικοδομή του πρώτου ορόφου που περνάει εκεί το περισσότερο της μέρας. Εχει γνωρίσει το έξω γι αυτό και ανοιξε ολόκληρο συρώμενο παράθυρο και βγήκε πριν 10 μέρες. Ομως δεν γίνεται να την αφήσω. Κόντεψα να πεθάνω απο τις τύψεις και τον πόνο, με το θάνατο της Μέλανι. Δεν θα ξαναγίνω υπεύθυνη για κάτι παρόμοιο.
Η μικρή μου Καρμέλα δεν θα μάθει ποτέ το έξω. Θα αρκεστεί στο μια χαρά μπαλκόνι που θα έχει στη διάθεσή της απο τα Χριστούγεννα. Οτι δεν γνωρίζουμε δεν μας πληγώνει...
Σημασία έχει να περνούν καλά στο σπίτι και να νιώθουν αγάπη απο εμάς. Αυτή η αποψη υποστηρίζεται δυνατά και παντού στο ίντερνετ. Οι γάτες δεν πρέπει να βγαίνουν έξω.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back