Μαρίνα έχω ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο πρόβλημα. Βέβαια, καθε γάτα ειναι διαφορετική, αλλά σε καταλαβαίνω ΑΠΟΛΥΤΑ και θα σου πω την εμπειρία μου, μπορεί να βοηθήσει μπορεί και όχι. Ο Ραούλ μου απο μικρός (τον β΄ρηκα στον δρόμο περίπου 2 μηνών) ήταν γλυκύτατος και κοινωνικότατος. Λίγο μετά τη στείρωση, πρεπει να ήταν περίπου ενός άρχισε τις επιθέσεις. Μια μέρα κυνήγησε τον φίλο της αδερφής μου που έμπαινε συχνά στο σπίτι και τον ήξερε και δεν είχε πειράξει ποτέ το γατούλι. Μετά, όπως ακριβώς λες, ανεξήγητα και στα καλά του καθουμένου επιτιθόταν σε όλους. Και σε εμένα κυρίως, επειδή εκ των πραγμάτων είχα περισσότερη επαφή μαζί του.
Και κανει ζημιά, όχι αστεία! Έχω σημάδια απίστευτα πολλά. Για να μην μιλήσουμε για το ψυχολογικό χάλι που ήμουν, ειναι τραγικό να φοβάσαι το ζώο σου και να τρέμεις ποιον θα φάει και πότε...
Ρώτησα γιατρους, έψαξα στο ιντερνετ, δοκίμασα τα πάντα. Χάπια όχι, αλλά απο οτι φαίνεται δεν θα έπιαναν.
Τιμωρία και εκφοβισμός (κατάβρεγμα, φωνές, κλπ) δεν βοήθησαν αλλά έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Και η συνεχής απομόνωση σίγουρα δεν βοηθάει...
Φαντάσου πέρασαν 2-3 μήνες που το ζώο με έβλεπε και μου έκανε χι στην καλύτερη περίπτωση...
Σιγά σιγά, με το καλό ηρέμησε. Φαντάσου για ένα διάστημα κυκλοφορούσα κοντά του κρατώντας μια σκούπα. Δεν τον απειλούσα, απλά την κρατούσα και για κάποιο λόγο δεν με πείραζε.
Μετά μετακόμισα και σιγά-σιγά η κατάσταση έγινε πιο ελεγχόμενη. Τώρα μπορεί να "μουρλαθεί" αλλά 1-2 φορες το χρόνο και συνήθως υπάρχει κάποια αιτία. Πχ πρόσφατα τρόμαξε με ένα δυνατό θόρυβο και έτυχε να είμαι δίπλα και μου έκανε το πόδι κομμάτια. Ή κάποια περίοδο μισούσε το φίλο μου επειδή τον είχε τρομάξει σε κάποια φάση.
Κατα τα άλλα, ναι, μαζί μου ειναι ενα γλυκύτατο ζώο, τρυφερός, παιχνιδιάρης και δεν τον αλλάζω με τίποτα στο κόσμο. Αλλά είναι σαν τους τρελούς... Θέλει με το καλο και ήρεμα.
Εγώ κάνω τα εξής:
Όταν έχω κόσμο τον περιορίζω στο ένα κομμάτι του σπιτιού την περισσότερη ώρα, τον βγάζω για λίγο να δει τον κόσμο αλλά μετά απομόνωση.
Αποφεύγω τα πράγματα που τον τρομάζουν.
Και να αγριέψει, και να μου επιτεθεί, επιτοπου του μιλάω ήρεμα και τρυφερά και τον πάω στο δωμάτιο μόνο του να ηρεμήσει και να ξεχαστεί.
Παίζω πολύ μαζί του και έχω φτιάξει τα μπαλκόνια ώστε να έχει δραστηριότητες και να εκτονώνεται.
Επειδή μιλάω πολύ, (αλλά επιτέλους βρίσκω κάποιον να κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος) σκέψου οτι η γάτα σου στην ουσία φοβάται πιο πολύ απο εσένα, για αυτό αντιδρά έτσι. Παράνοια. Δεν θα απαλλαγεί ποτέ απο αυτό, αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις με τρυφερότητα (και προσοχή!)
Σκέψου οτι εγώ συμβιώνω με το Ραούλ 7 και χρόνια τώρα και παρόλα τα προβλήματα δεν θα τον άλλαζα με τίποτα!! Αν θες επικοινώνησε μαζί μου με Pm να τα πούμε και τηλεφωνικά, μπορεί να ανοίξουμε και σύλλογο κακοποιημένων απο τις γάτες τους!