Δεν θέλει το λουράκι/κολάρο

Απάντηση: Νέα γάτα στο σπίτι - Απορίες, προβληματισμοί

καλημέρα, όταν λες κολάρο εννοείς λουράκι προφανώς ε? :)

εγώ πριν καιρό, όσο ήταν ακόμη μικρή η shanti αγόρασα σαμαράκι-οδηγό, που πιάνεται σε δυο σημεία κι είναι ειδικό για γάτες-ασφαλέιας κιόλας, κι όποτε της το φορούσα για να εξοικειωθεί λίγο, να μπορώ να της το φορέσω σε μια ώρα ανάγκης να μη μου φύγει, δε το ήθελε με τίποτα.

όταν όμως κάναμε τη στείρωση έπρεπε αναγκαστικά να φοράει το ελισσαβετιανό, το οποίο στη μοντέρνα του εκδοχή στηρίζεται στο λαιμουδάκι με λουράκι.
έτσι όταν βγάλαμε το ελισσαβετιανό, αφήσαμε το λουράκι, αφού πλέον είχε συνηθίσει στην αίσθηση και δε της κάνει εντύπωση. διαφορετικά δεν το δεχόταν.

από ότι έχω καταλάβει πάντως έχει να κάνει με τη γάτα. άλλες το δέχονται αμέσως, σε όποια ηλικία κι αν τους το βάλεις, άλλες καθόλου.
ίσως κάποιο πιο έμπειρο μέλος γατογονιός σου δώσει κάποιες συμβουλές με το πώς να το κάνεις. ίσως αν το έβαζες όταν κοιμάται ώστε να φτιάξεις το μήκος να μη βγαίνει.
ή να το βάζεις για λίγο κάθε μέρα μέχρι να συνηθίσει, ίσως.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Έχει αρκετές συμβουλές στο ίντερνετ για το πώς να καλοπιάσεις το γατί και να το κάνεις να συνηθίσει το λουρί με τον καιρό- είτε δίνοντάς του λιχουδιές παράλληλα, είτε δοκιμάζοντας να το αφήνεις να το φοράει για μικρά χρονικά διαστήματα και μέχρι να το συνηθίσει, αλλά όλα εξαρτώνται πάντα και από την ίδια τη γάτα.
Εγώ δοκίμασα να βάλω λουρί στη Shiba όταν ήταν 4 μηνών, δεν της άρεσε η αίσθηση και προσπαθούσε να το βγάλει την πρώτη μέρα, αλλά συνήθισε αρκετά γρήγορα. Το πρόβλημα ήταν ότι, όταν κάποια στιγμή το έβγαλα, είδα ότι το τρίχωμα στο λαιμό της στο μέρος όπου φόραγε το λουρί, είχε εξαφανιστεί. Η κτηνίατρός μου είπε ότι συμβαίνει αυτό, καθώς η ευκινησία της γάτας έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε διαρκή τριβή το δέρμα με το λουρί. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και πληγή στο ζώο.
Μετά από κάποιους μήνες, το τρίχωμά της επανήλθε, αλλά από τότε δεν της ξαναέβαλα, και δεν έχω βρει πουθενά κάποια συμβουλή σχετικά, αν είναι δηλαδή θέμα υλικού ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο για να αποφευχθεί αυτό.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Υποθέτω αναφέρεσαι όχι το λουρί (που χρησιμεύει ως "οδηγός" και δένει στο σαμαράκι) αλλά στο ίδιο σαμαράκι που προσαρμόζεται κι έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα της γατούλας.
Μήπως το έχεις πολύ σφιχτά δεμένο και την πληγώνει καθώς κινείται?:hmm: Έχε υπ'όψη σου οτι μια πρακτική μέθοδος για να διαπιστώνουμε αν είναι σωστά φορεμένο (χωρίς να σφίγγει, αλλά ούτε και χαλαρό), είναι να περνάει άνετα ο δείκτης των δαχτύλων μας μεταξύ των λουριών του σαμαριού και του σώματος(στα σημεία που έρχονται σε διαρκή επαφή, δλδ λαιμό και κοιλιά) του γατιού
t09058.gif

Άλλος λόγος μπορεί να είναι η ακαταλληλότητα σχεδιασμού της κατασκευής του σαμαριού - συγκεκριμένα εμείς χρησιμοποιούμε αποκλειστικά της αυτά της Trixie και μάλιστα με κλιπάκια που όμως κλείνουν ερμητικά ώστε και ασφάλεια να παρέχουν και να μη χρειάζεται κάθε φορά να την ταλαιπωρώ ρυθμίζοντας το σωστό μέγεθος.

Τέλος, (πολύ σπάνια) μπορεί να είναι αλλεργική στα υλικά που χρησιμοποιούνται για περιλαίμια, σαμαράκια κλπ.

Αν δεν ισχύει το τελευταίο κι αν υπάρχουν περιθώρια θα μπορούσες να ξαναδοκιμάσεις. Μας έχει σώσει, το συνιστώ δε ανεπιφύλακτα όχι τόσο για βόλτες, όσο για ασφάλεια σε απερίφρακτους ή με επισφαλή περίφραξη χώρους :)

DSCN2400.jpg

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
γεια σας... με απασχολει κ μενα το θεμα με το λουρακι-κολαρο. εμενα ο δικος μου καθεται μεσα στο διαμερισμα κ λιγο στο μπαλκονι μεχρι τωρα δεν χρειαστηκε λουρι για προστασια εξω... απλα θελω να του βαλω κολαρο με κουδουνακι κ ταυτοτητα και σαν αισθητικη ομορφια αλλα κ να συνηθισει να το εχει αλλα ματαια εχω αγορασει 5-6 και δεν τα κραταει τρελαινεται τρεχει σε ολο το σπιτι το δαγκωνει και καθεται με το στομα ανοιχτο και τον πιανει πανικος... καταλαβαινς ειναι θεμα συνηθειας αλλα πως θα γινει αυτη η αρχη? :confused:

Πόσο χρονών είναι ο γατούλης σου? Γιατί, καλό είναι αν είχες εξαρχής σκοπό να του φορέσεις κολάρο να άρχιζε από μικρό να το συνηθίζει.
Αν είναι ενήλικος θα δυσκολευτεί να το δεχτεί (ορισμένα γατιά δεν δέχονται με κανένα τρόπο). Ωστόσο μη χάνεις την ελπίδα σου, δοκιμάζοντας να του το φοράς για πολύ ελάχιστο χρονικό διάστημα στην αρχή και πάντα συνοδευόμενο με ανταμοιβή-λιχουδιά, ώστε η διαδικασία να του γίνει ανεκτή. Και προοδευτικά θα αυξάνεις το χρόνο παραμονής του κολάρου με πάντα σταθερή την ακολουθούμενη επιβράβευση;)
Το κουδουνάκι καλύτερα να το ξεχάσεις (προσωπικά είμαι κατά του κουδουνιού) γιατί μπορεί να είναι βολικό για μας ο θόρυβός του να δηλώνει την παρουσία τους, αλλά είναι εκνευριστικό για τα γατιά που είναι πλάσματα "διακριτικά" και αρέσκονται στο "αθόρυβο".
Μακάρι να σε βοήθησα και να χαρείς κι εσύ σύντομα το καμάρι σου φορώντας το στολίδι του
t09141.gif

ειναι 3 μηνων ο μικρος μου του ειχα κολαρο χωρις κουδουνακι ναι κ μενα δεν μου αρεσει... αλλα τον εβλεπα δυσκολευοταν ηταν κ μικρο και το λυπομουν... πιστευω μετα την στειρωση να μπορεσω να του βαλω κατι μονιμα... μακαρι :) ευχαριστω παντως

αν ειναι αγορι δεν θα φορεσει κολαρο στη στειρωση απο οτι ξερω. οποτε καλυτερα σιγα σιγα να τον βαζεις να συνηθιζει οσο ειναι μικρος. και καλυτερα να το κανεις με σαμαρακι-οδηγο μια και καλη, που ειναι χρησιμο σε πολλες περιπτωσεις.

Α όχι, δεν αναφερόμουν στο σαμαράκι. Μιλούσα για το κολάρο-περιλαίμιο, που φέρει κουδουνάκι και τα στοιχεία της.
Αν και δεν βγαίνει από το σπίτι ποτέ, θα μπορούσε να κάνει βόλτες στο μπαλκόνι, αλλά είναι αρκετά επίφοβα γιατί μένουμε στον πρώτο. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη έξω (όταν είχε οίστρο, είχαμε γάτους συχνά πυκνά ανεβασμένους στο μπαλκόνι για την κυρία :P ).
Δε χρειάζεται λουράκι για αισθητικούς λόγους, είναι στολίδι από μόνη της ^^ αλλά σε περίπτωση που συνέβαινε το κακό και έφευγε, κακά τα ψέματα, αν την έβρισκε κανείς, δεν νομίζω ότι θα την πήγαινε σε κτηνίατρο για να διαπιστώσει αν έχει τσιπάκι.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back