Επιθετικότητα

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Gemini

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Gemini αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει από Χαλάνδρι (Αττική). Έχει γράψει 365 μηνύματα.
Kατ'αρχάς καλησπέρα σε όλους σας και να πω ότι χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι κι εγώ στην παρέα σας!!
Έγινα πολύ πρόσφατα γατομάνα σε μία αξιολάτρευτη και πολύ ζωηρή γατούλα, ονομαζόμενη Σούμη. H Σούμη έγινε χθες 3 μηνών! Όλοι σας που έχετε γάτες, ξέρετε τί σημαίνει να έχεις στο σπίτι σου ένα τόσο μικρό γατάκι. Πολύ παιχνίδι, απίστευτα σπινιαρίσματα (εξού και το όνομά της: Σούμη= χαϊδευτικό Σουμάχερ), άλματα ΠANTOY και πολύ-πολύ περιέργεια και τάση για εξερεύνηση, ιδίως στα ψηλότερα μέρη του σπιτιού. Για τη Σούμη, το να ανέβει πάνω σε ένα τραπέζι είναι πια αστείο.... Θέλει να δει τι υπάρχει πάνω στο κουρτινόξυλο και το επιχειρεί με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.
Όλα αυτά έιναι χαριτωμένα, μέχρι στιγμής. Έχει μάθει να ακούει το "όχι" και το "μη" και μπορεί να καταλάβει όταν την μαλώνουμε. Όχι ότι δεν το ξανακάνει, φυσικά! Aλλά έχει πολύ πλάκα όταν ανακαλύψει ότι την είδαμε και προσπαθεί να κατέβει απ'το κουρτινόξυλο!!!
O προβληματισμός μου όμως, είναι άλλος. Mέσα στο παιχνίδι της μαζί μας, χρησιμοποιεί πολύ τα νύχια της και κυρίως τα δόντια της. Kαι αν τη μαλώσουμε, τότε θυμώνει και επιτίθεται με μεγαλύτερη μανία και δύναμη.
Eίναι παιχνίδι αυτό ή πραγματική επίθεση; Φταίει το νεαρό της ηλικίας της που την κάνει να συμπεριφέρεται έτσι;
Στον κτηνίατρο που πήγαμε για τα εμβόλιά της, μας είπε ότι δεν θα'πρεπε να δαγκώνει τόσο και πρέπει να την μαλώνουμε γι'αυτό, ακόμα και να την "δέρνουμε". Iσχύει αυτό; Πάντως, όσες φορές έχω δοκιμάσει να την "χτυπήσω" (δεν μπορώ να ασκήσω βία στο γατάκι μου, γι'αυτό περιορίζομαι στο να την σπρώξω μακρυά δυνατά), γίνεται ακόμα πιο επιθετική.
Σε ένα μεγάλο petshop της γειτονιάς, μου είπαν ότι το δάγκωμα είναι ένδειξη οικειότητας και ότι νομίζει ότι είμαστε κι εμείς γάτες. Aλλά όταν θα δαγκώνει δυνατά, να της τσιμπάμε λίγο το αυτί έτσι ώστε θα συνδιάσει το δάγκωμά της προς εμάς με δικό της πόνο και σταδιακά θα σταματήσει.
Tί απ'όλα ισχύει;
Δεν ξέρω αν αυτή η συμπεριφορά της είναι μέσα στα πλαίσια του παιχνιδιού και του κυνηγιού. Eπίσης, δεν ξέρω αν της δημιουργούμε εμείς εκνευρισμό επειδή λείπουμε πολλές ώρες απ'το σπίτι και η κακομοιρούλα μένει ολομόναχη. Mόλις επιστρέφουμε το απόγευμα είναι πολύ ενθουσιώδης και υπερκινητική, αλλά πολλές φορές και επιθετική. Eνώ το Σαββατοκύριακο που είμαστε σχεδόν όλη μέρα μαζί της, γίνεται και πολύ χαδιάρα (όχι συνέχεια, βέβαια).

Πείτε μου, μπορώ να κάνω τίποτα, ή απλά να περιμένω να μεγαλώσει και τότε θα ηρεμήσει (ίσως) όπως μου λένε οι περισσότεροι;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kι εγώ ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πρόβλημα έχω!! Ειδικά με τις δαγκωνίες!
Με τον μόνο που διαφωνώ καθέτως στην όλη ιστορία είναι ο κτηνίατρος. Στη θέση σου θα άλλαζα αμέσως κτηνίατρο. Ο καλός κτηνίατρος πρέπει να ΛΑΤΡΕΥΕΙ τα ζώα και κάποιος που πραγματικά τα λατρεύει ποτέ δεν θα σου έλεγε να δείρεις τη γάτα σου (αν είναι δυνατόν!!). Διάβασε και αυτό το άρθρο επι του θέματος.
Εγώ πάντως έχω καταλήξει ότι είναι της ηλικίας και θα περάσει. Όσες γάτες είχα ουδεμία σχέση είχαν μετά τα 1-2 χρόνια με τη ζωηράδα που είχαν ως γατάκια. Ειδικά δε, μετά απο 7-8 χρόνια όλη μέρα κάθονται. Πάντως σίγουρα την επηρεάζει και το οτι λείπετε μιας και αναφέρεις οτι όταν είστε εκει τα σ/κ αλλάζει τελείως συμπεριφορά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ποτε ξυλο στην γατα παιδια απαραδεκτο δεν θα καταλαβει γιατι την μαλωνεις ειναι πολυ ανεξαρτητες οι δαγςματιες ειναι μερος του παιχνιδιου πρεπει να το κανουν γιατι ετσι μαθαινουν που πρεπει να δαγωνουν για να σκωτονουν τα θυματα τους αυτο

Φταίει κατά πολύ το νεαρό της ηλικίας της. Ο Τζίνος μας όταν ήταν μικρός, κρυβόταν κάτω από καναπέδες και κρεβάτια, και μόλις περνούσαμε από εκεί, μας ορμούσε τα πόδια. Αργότερα ηρέμησε ως προς αυτό. Πάντως πρόσεξέ το, γιατί έχει να κάνει και με το χαρακτήρα. Οι άλλες γάτες μου ήτανε πολύ ήρεμες και όταν ήταν μικρές, κ τώρα δεν ακουμπάνε άνθρωπο, να τον γραντζουνίσουν επίτηδες. Ο Τζίνος μας έκανε διάφορες ιστορίες μέχρι να τον στειρώσουμε...

Το ότι μας βλέπουν, πάντως, σαν μεγάλες γάτες και όχι σαν ανθρώπους, είναι γεγονός.

Σας ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκριση.
Eίμαι όμως πολύ απογοητευμένη, γιατί ο εκνευρισμός της και το παιχνίδι της έχουν καταλήξει να είναι πολύ επώδυνα. Tα χέρια μου είναι συνέχεια γεμάτα Betadine και μάλιστα την τελευταία φορά (προχθές) με γρατζούνισε τόσο πολύ που στη δουλειά μου όσοι με είδαν ανησύχησαν. Ξέρουν ότι έχω γατάκι, αλλά αυτή τη φορά δεν μοιάζω με γατομάνα, αλλά σαν να είχα ατύχημα με μηχανάκι....
Tις τελευταίες μέρες, η συμπεριφορά της είναι τόσο επιθετική και ακραία που αναγκάζομαι να την περιορίζω σε ένα δωμάτιο, ακόμα και όταν είμαστε στο σπίτι. Kαι φοβάμαι ότι αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Aλλά τί να κάνω που κάνει σα δαιμονισμένο;;;;;

Τα νύχια της τα έχεις κόψει καθόλου;
Επίσης στο εξτερικό υπάρχουν κάτι πραγματάκια που μπορείς να βάλεις πάνω στα νύχια ώστε να μην γρατζουνάνε αλλά είμαι λίγο επιφυλακτική όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχολογία της γάτας...

Tο έχω σκεφτεί να δοκιμάσω να της τα κόψω, αλλά έτσι όπως αντιδρά αυτές τις μέρες, τρέμω και μόνο στην ιδέα.....
O κτηνίατρος μου είπε ότι υπάρχει μια επεμβασούλα, η οποία είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία, όπου αφαιρούν τα νύχια της γάτας. Για την ακρίβεια, δεν τα αφαιρούν εντελώς, απλά το νέο νύχι που ξαναβγαίνει είναι πιο μαλάκο και εντελώς ανίκανο να κάνει ζημιά (αν κατάλαβα και καλά). Tο πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια γάτα, αν βρεθεί έξω απ΄το σπίτι για κάποιο λόγο, δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί δεν μπορεί να αμυνθεί. Aυτή η επέμβαση είναι για γάτες που μένουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι.
Σίγουρα κάτι τέτοιο, λύνει πολλά προβλήματα, αλλά δεν θέλω να υποβάλω την γατούλα μου σε μία τετοια ταλαιπωρία. Δεν ρώτησα ούτε πόσο εύκολη είναι η επέμβαση, ούτε πόσο κοστίζει.
Γνωρίζει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες;
Όσο για την γατούλα μου, θα επιχειρήσω μέσα στο ΣK μαζί με τον άντρα μου, να της τα κόψουμε, μπας και δούμε καμιά διαφορά.....

Αν εννοείς το declawing δεν θα στο σύστηνα... Είναι πολύ βάρβαρο για τη γάτα... :down:
Χίλιες φορές καλύτερα τα καλύμματα για τα νύχια που σου ανέφερα παρά αυτό :(
Αν τα αγγλικά σου είναι καλά διάβασε και αυτό το άρθρο: https://www.petstation.com/declaw.html
Όσον αφορά το κόψιμο, πρόσεχε μόνο μην της τα κόψεις πολύ βαθιά και πάθεις ο,τι έπαθε η γάτα του dimangelid και έχετε ιστορίες με αιμορραγίες...

Εγώ και στις δύο γάτες που είχα από μωρά εφάρμοσα το σχέδιο "Με πονάς, σε πονάω". Αν δεν σιχαίνεσαι και είσαι σίγουρη για την καθαριότητα του γατιού σου όταν σε γρατζουνάει ή σε δαγκώνει, δάγκωνέ της κι εσύ την άκρη από το αυτί. Προσωπικά έτσι τις έμαθα και τις δύο ότι τα παιχνίδια έχουν όρια. Δεν τους το εκανα με μίσος αλλα με παιχνίδι κι έτσι το συνδύασαν με αυτό που έκαναν και οι ίδιες. Αν πάλι δεν μπορείς να τη δαγκώσεις (απόλυτα κατανοητό) η μέθοδος του τσιμπήματος ή της δικής σου γρατζουνιάς που σου πρότεινε ο pet sailer είναι επίσης αποτελεσματική. Χωρίς μάλωμα... Συμπεριφέρσου σαν γάτα αφού ό,τι κι αν κάνεις αυτή ως τέτοια σε βλέπει.

Απ' όσα διαβάζω πάντως αυτό που επείγει είναι να αλλάξεις κτηνίατρο. Έχω φρικάρει με αυτά που σας λέει!

Μια καλή μέθοδος για να της κόψετε τα νύχια χωρίς απώλειες είναι αμέσως μετά το μπάνιο! Την έχετε κάνει μπάνιο; Ευκαιρία να το δοκιμάσετε και θα γλιτώσετε μεγάλη ταλαιπωρία σε αυτό αν κατά την διάρκεια ένας της κρατάει σφιχτά το σβέρκο ώστε να μην μάχεται. Αμέσως μετά κόψτε τα νύχια...στεγνώστε την όσο μπορέσετε και σας αφήσει και μετά αφήστε την να στρώσει το τρίχωμά της και να το στεγνώσει η ίδια. :)

Ίσως μέχρι τώρα να μην εφάρμοζα σωστά τη μέθοδο του τσιμπίματος, γιατί η Σούμη μετά από αυτό ήταν πολύ πιο επιθετική. Ίσως να το έκανα με εκνευρισμό και όχι σαν παιχνιδι, όπως με συμβουλεύει η Christy, και γι'αυτό τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Σίγουρα θα ξαναδοκιμάσω τη μέθοδο αυτή γιατί την είχα σταματήσει. Kαι αφού ακούω ότι την εφαρμόζουν και άλλοι και έχει αποτέλεσμα, αξίζει να ξαναπροσπαθήσω.
Mπάνιο ακόμα δεν την έχω κάνει, είναι απαραίτητο; H γλυκιά μου πλένεται όλη μέρα και η γούνα της γυαλίζει. Xθες μάλιστα, εφάρμοσα για 1η φορά το καθάρισμα με μωρομάντηλα, που είχε γράψει κάποια φίλη μας και είχα διαβάσει πριν λίγες μέρες. Mου φάνηκε αρκετά έξυπνο, εύκολο και "αναίμακτο". Έπρεπε να βλέπατε τη Σούμη πώς καθόταν και το απολάμβανε.....
Ήταν στην αρχή λίγο επιφυλακτική και αντιδραστική, αλλά τελικά της άρεσε! Mετά μοσχοβόλαγε σαν μωρό!
Eλπίζω μόνο να μην έχει επίπτωση στην υγεία της, η ουσία με την οποία είναι ποτισμένα αυτά τα μαντηλάκια. Γιατί μπορεί να είναι αβλαβής για το δέρμα μωρού, αλλά είναι και για το στομάχι της γάτας; Eννοώ ότι επειδή γλύφεται και καθαρίζει τη γούνα της, καταπίνει ένα μέρος της ουσίας αυτής.
Michelle, σ'ευχαριστώ πολύ για το site. Σίγουρα θα μπω να το διαβάσω, ακόμα κι αν χρειαστώ λεξικό!

Σίγουρα ο καθαρισμός που επιτυγχάνεται με το μπάνιο δεν μπορεί να συγκριθεί με το στεγνό καθάρισμα :) Αφού αρχίσατε με μωρομάντηλα και της άρεσε δοκιμάστε και το μπάνιο σιγά σιγά... έγραψα σε ενα θρεντ πιο πάνω αναλυτικές οδηγίες. Ανάλογα με το χαρακτήρα της συμπεριφέρσου κι εσυ :)

Είναι σημαντικό να μην εκνευρίζεσαι... το καταλαβαίνει κι εκνευρίζεται κι εκείνη. Εσύ μπορείς να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου ενώ εκείνη είναι δύσκολο να το κάνει :)

Αρχική Δημοσίευση από Gemini:
Ίσως μέχρι τώρα να μην εφάρμοζα σωστά τη μέθοδο του τσιμπίματος, γιατί η Σούμη μετά από αυτό ήταν πολύ πιο επιθετική. Ίσως να το έκανα με εκνευρισμό και όχι σαν παιχνιδι, όπως με συμβουλεύει η Christy, και γι'αυτό τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Σίγουρα θα ξαναδοκιμάσω τη μέθοδο αυτή γιατί την είχα σταματήσει. Kαι αφού ακούω ότι την εφαρμόζουν και άλλοι και έχει αποτέλεσμα, αξίζει να ξαναπροσπαθήσω.
Mπάνιο ακόμα δεν την έχω κάνει, είναι απαραίτητο; H γλυκιά μου πλένεται όλη μέρα και η γούνα της γυαλίζει. Xθες μάλιστα, εφάρμοσα για 1η φορά το καθάρισμα με μωρομάντηλα, που είχε γράψει κάποια φίλη μας και είχα διαβάσει πριν λίγες μέρες. Mου φάνηκε αρκετά έξυπνο, εύκολο και "αναίμακτο". Έπρεπε να βλέπατε τη Σούμη πώς καθόταν και το απολάμβανε.....
Ήταν στην αρχή λίγο επιφυλακτική και αντιδραστική, αλλά τελικά της άρεσε! Mετά μοσχοβόλαγε σαν μωρό!
Eλπίζω μόνο να μην έχει επίπτωση στην υγεία της, η ουσία με την οποία είναι ποτισμένα αυτά τα μαντηλάκια. Γιατί μπορεί να είναι αβλαβής για το δέρμα μωρού, αλλά είναι και για το στομάχι της γάτας; Eννοώ ότι επειδή γλύφεται και καθαρίζει τη γούνα της, καταπίνει ένα μέρος της ουσίας αυτής.
Michelle, σ'ευχαριστώ πολύ για το site. Σίγουρα θα μπω να το διαβάσω, ακόμα κι αν χρειαστώ λεξικό!

εγω το εγραψα μου το συνεστισε η κτηνιατρος γιατι εχω πολλουσ γατους κ τηα ηταν κουραστικο για μενα να τους κανω ολους μπανιο μιας κ τωρα ειναι ολοι γαιδουρια στο μεγεθος

Gemini εξαιρετικά αφιερωμένο! :D
https://www.mypetz.gr/showthread.php?t=

Gemini οταν ειχα γατουλα, ηταν πολυ επιθετικη και παιχνιδιαρα συγχρωνως! οχι μονο στην παιδικη ηλικια αλλα και μετα που μεγαλωσε! ηταν ο χαρακτηρας της τετοιος, την αγαπουσαμε για αυτο που ηταν..οσοι την εβλεπαν δεν την ηθελαν καθολου, αλλα δεν μας ενοιαζε! περπατουσαμε μεσα στο σπιτι και ετρεχε απο πισω μας και μας εκανε "επιθεση" στα ποδια! της αρεσε! την κυνηγουσαμε και εμεις για παιχνιδι και το ειχε καταλαβει και ετρεχε να κρυφτει, και οταν εβλεπε οτι σταματουσαμε και καλα το παιχνιδι κατευθιαν παλι ορμουσε!
καθε γατουλα εχει ξεχωριστο χαρακτηρα και πιστευω οπως και στους ανθρωπους, χωρις να προεδιαζω τιποτα, οτι φαινεται απο την αρχη ο χαρακτηρας της γατουλας!
ειναι απλα να μαθεις να μιλας μαζι της και μετα ολα καλα!

οσο για την επεμβαση νυχιων για εμενα απαραδεκτο! η τιτικα μας ηταν απο τα γατακια που αλητευε..χωρις νυχια πως θα υπερασπιζοταν τον εαυτο της!

μπανιο την καναμε απο μικρουλα, το φοβοτανε παρα πολυ..αλλα μετα εφοσον ηταν καθαρη το απολαμβανε! με τα χρονια το συνηθησε και οταν ειχαμε καιρο να την κανουμε μπανιο εμπενε μονη της μεσα στην μπανιερα και νιαουριζε, ενω συγχρωνος εγλυφε την βρυση! :)

Βοήθεια με σοβαρή επιθετικότητα

Παιδιά το γατάκι που μου επέστρεψαν χτες, η κόρη της Λουκρητίας
(βλ. https://www.mypetz.gr/posts/5266890/)
είναι πράγματι πολύ άγριο.... Και καλά την επιθετικότητα προς τη Λουκρητία την καταλαβαίνω και αντιμετωπίζεται αλλά τα έχω χάσει με τις επιθέσεις που κάνει σε μένα. :/:
Είναι πολύ χαδιάρα και τρίβεται συνεχώς πάνω μου αλλά μόλις μπει το χέρι μου στο οπτικό της πεδίο το αρπάζει , μπήγει τα νύχια της και το δαγκώνει πολύ άσχημα.:/::/: Και η Λουκρητία πάνω στο παιχνίδι το κάνει καμιά φορά αλλά είναι πολύ πιο light γδαρσίματα και δαγκώματα. Από χτες όμως το χέρι μου έχει γίνει ριγέ, άσε που πρώτη φορά φοβάμαι ότι έχει μολυνθεί γιατί το νοιώθω πρησμένο:/:. Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Πώς εξηγείται και κυρίως πώς αντιμετωπίζεται;;;; Φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξει δεν θα καταφέρω να βρω πουθενά να τη δώσω αργότερα:/:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μήπως φταίει που δεν σε ξέρει ακόμα; (διότι λίγο απίθανο να σε θυμάται μετά απο τόσο καιρό)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μωρέ μακάρι να είναι αυτό αλλά αυτοί που μου τη δώσανε πίσω προβάλανε σα βασικό επιχείρημα ότι είναι επιθετική οπότε δε νομίζω να 'χει να κάνει με μένα:confused:.
Ίσως όμως να έχει κάνει με τον παράγοντα 2η γάτα ή με το ότι είναι έγκυος. Έκλεισα μόλις ραντεβού για το μεσημέρι με τον κτηνίατρο να κανονίσω στείρωση..

Είναι έγκυος;;;;; Καλά έγκυο γάτα και της φερόντουσαν έτσι;;; Και δεν της είχαν κάνει στείρωση 1 έτους και βάλε;;; Jesus!!

Οι ηλίθιοι ισχυρίζονται ότι δεν το ήξεραν... Δεν αποκλείεται βέβαια γιατί είναι στα πρώτα στάδια, εγώ το κατάλαβα γιατί οι θηλές της έχουν κοκκινίσει όπως της Λουκρητίας τον πρώτο καιρό και κάτι πιάνω όταν ψηλαφίζω την κοιλιά της.
Τους πήρα το πρωί τηλέφωνο να τους πω ότι το ελάχιστο που έχουν να κάνουν είναι να πληρώσουν για το κτηνίατρο.. και μου είπαν να έρθουν να την πάρουν σε ένα αγοράκι της γειτονιάς που θέλει μικρά γατάκια:eek:. Έλεος!:mad:
Μισέλ όταν ξεμπερδέψω από αυτή την ιστορία θύμησε μου να γράψω ένα άρθρο γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τη γατούλα μας να γεννάει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ! (συγγνώμη εκ των προτέρων για τα κεφαλαία, η ένταση βλέπεις)
Καμιά ιδέα πώς να ηρεμήσω το γατι;

Καμιά ιδέα πώς να ηρεμήσω το γατι;
Μήπως να την περιόριζες λίγο σε ένα σχετικά μικρό, ζεστό και ήρεμο χώρο με το φαγητό της, το νερό της και την άμμο της και ένα ζεστό κρεββατάκι; Μετά από τόση κακομεταχείριση που πέρασε το καημένο, βάλε τώρα και την αλλαγή περιβάλλοντος και την εγκυμοσύνη, το τελευταίο που της χρειάζεται είναι πολλά εξωτερικά ερεθίσματα (καινούριοι άνθρωποι, άλλες γάτες κ.λπ.) Ίσως αν μείνει λίγο μόνη της να ηρεμήσει κάπως...

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back