Ismini
Διάσημο μέλος
Οι abοriginals που κατοικουσαν πρωτοι την Αυστραλια δεν πηγαν μονοι τους εκει (στα βουνά και στα λαγκάδια). Οι λευκοι που ηρθαν αφου τους σκότωσαν στο μεγαλυτερο ποσοστο και τους πηραν τη γη, τωρα τους εδιωξαν και τους περιθωριοποιησαν. Τα ιδια και χειροτερα με τους Ινδιάνους στην Αμερικη.Τόση γη, εκεί στην ερημιά την άγονη με τις αγριόγατες πήγαν κι εγκαταστάθηκαν κι αυτοί; Αλλά πως έφτανε η γρια τη γάτα στο τρέξιμο; Περίεργα πράματα.
Μάλλον καμιά δεισιδαιμονία και ηλίθιο έθιμο είναι καλά λέει η Μιμικάκι, και οι γάτες πολύ ήμερες και τις πιάνουν εύκολα.
Ή μπορεί να είναι στο πρόγραμμα φαγητού. Αλλά αν τη σφάξει εκεί που την έχει αγκαλιά, ή της κάνει ψψψψψ κι έρθει η γάτα, θα νοιώσει ενοχές η γιαγιά οπότε παίρνει το ξύλο κι αρχίζει να την κυνηγάει, έτσι για να νοιώσει ότι κάνει κυνήγι.
Οσον αφορα το θεμα αυτο (δηλαδή χορτοφαγία και φιλοζωία) εχει ξανασυζητηθει εδω https://www.mypetz.gr/threads/Ημερολόγιο-χορτοφαγίας.219284/
Μηπως θα επρεπε να ενωθει?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vicki v.
Δραστήριο μέλος
Η ζωή κάθε πλάσματος στη γη είναι ιερή, δε χωράει αμφιβολία σε αυτό.
Χωράει αμφιβολία - Πως υπογραμμίζεται η ιερότητα αυτή όταν το ζώο το ξεκοιλιάζεις και το τρως; Αυτό δεν είναι σεβασμός. Το ζώο για το σύγχρονο άνθρωπο είναι σκλάβος. Αυτό και μόνο.
αν υποθέσουμε ότι κανείς δεν τρεφόταν με μοσχάρια, κοτόπουλα κτλ, τότε πλήθος αυτών θα ζούσαν και θα πολλαπλασιάζονταν ελέυθερα στη φύση, επομένως ο αριθμός τους σίγουρα θα προκαλούσε πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Επίσης αν όλοι ήμασταν χορτοφάγοι, τότε θα καταναλώναμε πολύ γρήγορα τα αποθέματα βλάστησης του πλανήτη, θα καταστρέφαμε τη χλωρίδα και θα οδηγούσαμε στον αφανισμό χιλιάδες είδη.
Αν τα ζώα βρίσκονταν στο περιβάλλον δεν θα αναπαράγονταν με τους ρυθμούς που γίνεται τώρα στις βιομηχανικές φάρμες. αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια ζώα γεννιούνται στις φάρμες αυτές και εκατομμύρια σφαγιάζονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Είναι φυσική διαδικασία αυτή;;;;

όσο για το αν θα πεινάσουμε ως είδος.....Διάβασε το παρακάτω.
Για κάθε κιλό ζωϊκής πρωτεϊνης που παράγεται, τα ζώα καταναλώνουν σχεδόν έξι κιλά φυτικής πρωτεϊνης από σιτηρά. Χρειάζονται πάνω από 100.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος. Χρειάζονται 3.500 λίτρα για να παραχθεί ένα κοτόπουλο. Χρειάζονται μόνο 900 λίτρα για να παραχθεί ένα κιλό σιτάρι και 500 λίτρα για να παραχθεί ένα κιλό πατάτες. Η κτηνοτροφία καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του υπεδάφους και τη μόλυνση του αέρα και του νερού. Τα ζώα που τρώμε παράγουν δισεκατομμύρια αποβλήτων κάθε χρόνο και αυτά τα απόβλητα ρίχνονται μέσα σε νερό που καταλήγει στη βρύση μας. Κι επειδή αυτή η κτηνοτροφία καταναλώνει τόσες πηγές ενέργειας, στην ουσία καταδικάζει ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου σε πείνα. Πάνω από το 50% της αμερικανικής παραγωγής σε σιτηρά και το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ταϊζεται σε ζώα για να παράγουν κρέας, αντί να καταναλωθούν κατευθείαν από ανθρώπους. Χρειάζεται μόλις το 1/6 ενός εκτάριου για να τραφεί ένας vegan για ένα χρόνο ; Χρειάζονται 3 1/4 για να τραφεί ένας κρεατοφάγος. Αυτό σημαίνει πως ένα εκτάριο γης μπορεί να θρέψει 20 φορές περισσότερους vegans από ότι κρεατοφάγους.Επειδή το έχω ψάξει το θέμα, σου ποστάρω τα στοιχεία για να μη νομίζεις πως λέω λόγια του αέρα.
Ωστόσο σκεφτήκατε όλοι εσείς οι χορτοφάγοι πως και τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, άρα η βρώση τους σημαίνει και θανάτωσή τους; Ή μήπως δε γνωρίζετε πως τα δέντρα, τα φυτά και τα λουλούδια έχουν κι αυτά έναν κύκλο ζωής, όπως τα κοτόπουλα και οι γάτες και ο άνθρωποι, ο οποίος τερματίζεται βιαίως κάθε φορά που τα κόβουμε;
τα φυτά, δεν έχουν ψυχή - αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τα σεβόμαστε γενικα. Γι' αυτό και δεν θα αγοράσω μπουκέτο λουλούδια για φίλους. Προτιμώ τα ζωντανά φυτά.
Αλλά τα φυτά δεν νιώθουν πόνο, φόβο, ευχαρίστηση παρα μόνο οι αντιδράσεις τους στα ερεθίσματα είναι χημικές. Δεν έχουν συνείδηση του πόνου. Ακόμη και όταν τους μιλούμε και μεγαλώνουν πιο γρήγορα είναι λόγω των δονήσεων. Αλλά ας μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί οι πηγές είναι εκεί έξω. Όποιος θέλει να μάθει, μαθαίνει.
Είναι αποδεδειγμένο πως τα γουρουνάκια έχουν νοημοσύνη τρίχρονου παιδιού. Πως μπορεί κάποιος να αποστρέψει τα μάτια σε αυτό και να κλείσει τα αυτιά του;
Αν το πάρουμε αντίστροφα, για τα ζώα είναι αποδεδειγμένο πως νιώθουν φόβο, πόνο, ευχαρίστηση, για τα φυτά όχι. Πως είναι δυνατόν να αγνοούν οι κρεατοφάγοι το προφανές και να αναρωτιούνται για την ηθική της χορτοφαγίας όταν οι ίδιοι συμμετέχουν σε ένα συνειδητό μαρτύριο;

Ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο θηλαστικό. [...]
Στη σωστή ποσότητα το κρέας είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και δεν υπάρχει τίποτε κακό ή ενοχοποιητικό σε αυτό. Αντίθετα, η φτωχή διατροφή και τα υποκατάστατα αρρωσταίνουν τον οργανισμό και ας υποστηρίζουν πολλοί το αντίθετο.
Ζούμε ένα ολοκληρωτικό διατροφικό καθεστώς κρεατοφαγίας, γαλακτοκομικών και επεξεργασμένων τροφών που απορρίπτει κάθε άλλο τύπο διατροφής(βλέπε χορτοφαγία) αν όχι ως επικίνδυνο, τουλάχιστον ως υποδεέστερο.
Ευτύχως η επιστήμη αλλά και η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύουν περίτρανα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων στο κόσμο που είναι χορτοφάγοι και που μάλιστα ζουν υγιέστερα και περισσότερο από τους κρεατοφάγους.
Αν μελετήσει κανείς τη κατασκευή των ανθρώπων ως οργανισμών και τις ικανότητές τους να σκοτώσουν και να καταναλώσουν ένα ζώο είναι ολοφάνερο πως δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε κρέας. Τα παμφάγα ζώα διαθέτουν δόντια ικανά να σκίσουν την ωμή σάρκα και να γραπώσουν το θήραμά τους. Ο άνθρωπος σε κανένα σημείο της εξέλιξής του δεν το κατάφερε αυτό. Χρειάστηκε όπλα για το καταφέρει.
Τα δόντια μας σε μία σύγκριση πλάι πλάι με αυτά των πιθήκων και άλλων χορτοφάγων ζώων είναι παρόμοια στην κατασκευή ενώ δεν έχουν καμία ομοιότητα με αυτά των σαρκοφάγων και παμφάγων ζώων. Επίσης η κίνηση που κάνουν τα σαγόνια μας όταν τρώνε, συναντάται στα χορτοφάγα ζώα.
Τα χορτοφάγα ζώα και οι άνθρωποι είναι αναγκαίο να μασήσουν την τροφή πριν την καταναλώσουν, τα παμφάγα και σαρκοφάγα ζώα την καταπίνουν ολόκληρη ή απλά την 'σπάνε' σε δύο κομμάτια.
Το σύστημα όλο της χώνεψης και τα έντερά μας είναι όμοια με τον χορτοφάγων. Όταν ο άνθρωπος καταλανώνει κρέας κάνει δύο ημέρες να το αποβάλει ---- ένα σαρκοφάγο ή παμφάγο ζώο έχει μικρότερο μήκος εντέρων και απορρίπτει την τροφή του μετά από μερικές ώρες. Εδώ τίθεται το ζήτημα της υγείας για τους ανθρώπους. Δεν διαθέτουμε το σύστημα για να διαλύουμε το κρέας και τις τοξίνες του όσο γρήγορα θα έπρεπε.
Και το πιο απλό, αν ήμασταν σαρκοφάγοι/παμφάγοι γιατί ποτέ δεν είχαμε την ταχύτητα να κυνηγήσουμε θήραμα; Όλα τα σαρκοφάγα είναι καταπληκτικοί κυνηγοί.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι μία από τις πολλές αναφορές στο θέμα σε πολλά δοκίμια
Το συγκεκριμένο είναι από την "Συγκριτική Ανατομία της Διατροφής"
του Μίλτον Ρ. Μιλς, M.D.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Αρχίζει να φωτίζεται η υπόθεσηΟι abοriginals που κατοικουσαν πρωτοι την Αυστραλια δεν πηγαν μονοι τους εκει (στα βουνά και στα λαγκάδια). Οι λευκοι που ηρθαν αφου τους σκότωσαν στο μεγαλυτερο ποσοστο και τους πηραν τη γη, τωρα τους εδιωξαν και τους περιθωριοποιησαν. Τα ιδια και χειροτερα με τους Ινδιάνους στην Αμερικη.
Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εκεί διωγμένοι και υποχρεωμένοι και τρέφονται με ότι υπάρχει εκεί.
Αρα το θέμα με τους αυστραλούς γατοφάγους θα έπρεπε να τεθεί διαφορετικά μάλλον.
rotonda
Δραστήριο μέλος
Ο άνθρωπος, μέσα στο πλαίσιο ότι πρέπει να τρώει κρέας, τα ζώα που τρώει τα θεωρεί τροφή και όχι ζώα με την έννοια ζωή, αλλά με την έννοια πράγμα. Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω ποιος είναι, (ίσως για να μην νοιώσει εγκληματίας) αποφάσισε να μην τρώει όλα τα είδη και έτσι μέρος από αυτά τα παρουσίασε στον εαυτό του ως ζώα που δεν τρώγονται. Αυτό συνέβη για διαφορετικά είδη ζώων σε κάθε λαό.
Δεν νομίζω ότι ο άνθρωπος έκανε τις τροφικές του επιλογές με κριτήριο το πόσο "εγκληματίας" θα ένιωθε. Κατά κύριο λόγο (πλην εξαιρέσεων, φυσικά) επέλεξε να τρώει χορτοφάγα ζώα. Η γάτα, ο σκύλος κτλ. είναι κρεοφάγα και επομένως επιβλαβέστερα λόγω τοξινών. Η επιλογή αυτή προφανώς δεν έγινε συνειδητά ίσως, όμως στη φύση σε γενικές γραμμές αυτό γίνεται: τα κρεοφάγα (και, στην περίπτωση του ανθρώπου, τα παμφάγα) τρώνε τα χορτοφάγα -μαζί με το φυτικό περιεχόμενο του στομαχιού τους.
Γι' αυτό πιστεύω ότι μας "ξενίζει" τόσο -πέρα από τη ζωοφιλία- η ιδέα της κατανάλωσης κρεοφάγων ζώων, ερπετών, όρνιων κτλ.
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
Θαναση και Σαρδελα εχω γελασει πολυ με τα αστεια που γραφετε, εχετε πολυ χιουμορ!

( Συγνωμη που δεν βλεπω τα ονοματα, εχω καποιο προβλημα στον υπολογιστη)
Καποιος ειπε πριν...
Η ζωή κάθε πλάσματος στη γη είναι ιερή, δε χωράει αμφιβολία σε αυτό.
Και καποιος απαντησε...
Χωράει αμφιβολία - Πως υπογραμμίζεται η ιερότητα αυτή όταν το ζώο το ξεκοιλιάζεις και το τρως; Αυτό δεν είναι σεβασμός. Το ζώο για το σύγχρονο άνθρωπο είναι σκλάβος. Αυτό και μόνο.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Ναι μπορεί. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκε και μια ψυχολογία απέναντι στα ζώα που δεν τρώγονται, ο μετέπειτα άνθρωπος θεωρεί άγριους αυτούς που τρώνε τέτοια ζώα, μέρος της κοινωνίας έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με αυτά και το θεωρεί εγκληματικό. Πέρα από το πώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να τρώει. Στο ξεκίνημα του δεν νομίζω να ένοιωθε τίποτα για έγκλημα κλπ. Μπορεί στην επιλογή του να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι κάποια ζώα ήταν πιο επικίνδυνα κάποια λιγότερο ή και καθόλου οπότε προτίμησε τα πιο εύκολα. Σ αυτά τα εύκολα όμως ήταν και οι γάτες και τα σκυλιά, τα οποία άρχισε να συναναστρέφεται και θα μπορούσε εύκολα να τα φάει, αλλά ανέπτυξε άλλου είδους σχέση μ αυτά.Δεν νομίζω ότι ο άνθρωπος έκανε τις τροφικές του επιλογές με κριτήριο το πόσο "εγκληματίας" θα ένιωθε. Κατά κύριο λόγο (πλην εξαιρέσεων, φυσικά) επέλεξε να τρώει χορτοφάγα ζώα. Η γάτα, ο σκύλος κτλ. είναι κρεοφάγα και επομένως επιβλαβέστερα λόγω τοξινών. Η επιλογή αυτή προφανώς δεν έγινε συνειδητά ίσως, όμως στη φύση σε γενικές γραμμές αυτό γίνεται: τα κρεοφάγα (και, στην περίπτωση του ανθρώπου, τα παμφάγα) τρώνε τα χορτοφάγα -μαζί με το φυτικό περιεχόμενο του στομαχιού τους.
Γι' αυτό πιστεύω ότι μας "ξενίζει" τόσο -πέρα από τη ζωοφιλία- η ιδέα της κατανάλωσης κρεοφάγων ζώων, ερπετών, όρνιων κτλ.
Όλα αυτά είναι υποθέσεις που κάνω, γιατί δεν είμαι και σε θέση να ξέρω τι ακριβώς έγινε… το δε ερώτημα δεν είναι γιατί το ανθρώπινο είδος τρώει κάποια ζώα και κάποια δεν τα τρώει, αλλά γιατί μέρος του ανθρώπινου είδους τρώει ζώα που για άλλο μέρος του ίδιου είδους θεωρείται εγκληματικό ή απλά λάθος. Πάντως το γεγονός ότι τα τρώει είναι απόδειξη ότι τρώγονται.
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
Επισης αν θυμιθειτε τις γιαγιαδες μας στα χωρια στο κοντινο παρελθον, σφαζανε τα ζωα με εναμ τετοιο τροπο που το ζωο ηταν ηρεμο, και δεν βασανιζοταν και πεθαινε ακαριαια.
Δεν ειχα τετοια γιαγια εγω αλλα ξερω πολλες τετοιες γυναικες.
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
Απλη σκεψη πανω στο θεμα: Στην Ινδια υπαρχει φοβερη βρωμια, το γουρουνι μπορει να ειναι και πιο καθαρο απ το σπιτι εκει. ...
Εδω ειναι τρελο να εχεις γουρουνι για καδο. Εχεις γατα να πιανει τα ποντικια..
Ismini
Διάσημο μέλος
Ok!Ισμηνη το θεμα δεν ειναι μονο χορτογαφια και ζωοφιλια. Εδω τιθεται θεμα για τα ταμπου των πολιτισμών, τις διαδικασιες θυσιας ενως ζωου και τα ενστικτα των ανθρψπων. Ειναι πιο πολυπλευρο.

aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
Γιαγια εχω δυο γατακια! Δεν ειναι πολυ γλυκα;
Γιαγια: Και τι τα κανεις παιδι μου;
Τί, τι τα κανω γιαγια, τα αγαπαω
Τι να σου πω βρε παιδακι μου...
Η γιαγια μου μπορει να ειχε στη ζωη της καμια 20-30 σκυλια, καμια 20 αγελαδες και βαλε, προβατα, κατσικια, πουλια, κηπο, χωραγια. Αγροτισα. Το να εχεις ζωο μεσα στο σπιτι ειναι παραξενο γιαυτην γιατι αυτη ζει αναμεσα στα ζβα ολη της την ζωη και οχι κλεισμενη σε ενα διαμερισμα σε τσιμεντα της πολης και καυσαερια. Η σχεση της με τη φυση σαφεστατα ειναι πιο εναρμονισμενη απ οτι η δικη μου με αυτην.
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
Φερτε μου τον δυτικο ανθρωπο που δεν κανει αυτο και εχει κατοικιδιο αγελαδα να του πλεξω δαφνες στα μαλλια..

Θα παω στη ζουγκλα με τον ταρζαν...

Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Και αν δεν έχει μαλλιά;Φερτε μου τον δυτικο ανθρωπο που δεν κανει αυτο και εχει κατοικιδιο αγελαδα να του πλεξω δαφνες στα μαλλια..![]()
Ismini
Διάσημο μέλος
Δεν ξερω. Ολα τα θεματα εχουν πολλές παραμέτρους και πρέπει να εξετάζονται πιο βαθιά.Αρα το θέμα με τους αυστραλούς γατοφάγους θα έπρεπε να τεθεί διαφορετικά μάλλον.
Επισης και τις γατες τις εφεραν εκει οι Δυτικοι. Η Αυστραλια ειχε μια πολυ ιδιαιτερη χλωριδα και πανιδα που εχει υποστει μεγαλη φθορα.
Το ιδιο και τα κουνέλια. Εχουν αυξηθει πολυ καταστερφοντας αλλα υπαρχοντα ειδη ζωων και τα ειχαν επικηρυξει. Αυτο το ειχα δει σε ντοκυμαντερ παλαιοτερα.
Παντως η κατασταση με τους aboriginal ειναι τραγικη. Εδω εχει κάποια εγκυκλοπαιδικά στοιχεία γι αυτους, δυστυχως μονο στα αγγλικα https://www.crystalinks.com/aboriginals.html
aiorasky
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο ανθρωπος θεωρειται απο τους επιστημονες ως το πρωτο πανφαγο θηλαστικο και δευτερος ερχεται ο καρχαριας. Επισης δεν τρεχουμε σαν λιονταρια οχι επειδη δεν ειμαστε σαρκοφαγα αλλα γιατι εχουμε αλλο οπλο: Το μυαλο μας. Η φυση το ισσοροπησε και αυτο γιατι αν τρεχαμε και σαν λιονταρια, τωρα δεν θα ηταν κανεις μας μπροστα απο τον υπολογιστη. Ισως οι τελευταιοι να ηταν στο, Αρη ή καπου αλλου. ....στον παραδεισο μαζι με τη γη! Υπαρχουν πολλα σαρκοφαγα που διαθετουν και λιγοτερα οπλα απο εμας.
Τα φυτα αισθανονται , αναπνευουν και σε πολλες περιπτωσεις εχουν αναπτυξει συνειδηση. Ενα δενδρο σε καπιοα χωρα εκανε τα παντα για να συνεχισει να ζει, γιατι ειχε σαπισει απο βριοχες και γυρισε ενα κλαδι του προς τα κατω και το εκανε ριζα! Θεωρειτε το παλαιοτερο δεντρο και με ισχηρη θεληση για ζωη. Απλα τα δεντρα ζουνε σε αλλους χρονους απο εμας και η κινηση τους δεν ειναι ορατη στο ματι μας. Μια χαρα ψυχη εχει. Απλα δεν μιλαει και δεν ειναι θηλαστικο. Αλλη οικογενεια...
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Οι χορτοφαγοι εχουν μια διαφορετικη αποψη για τα ζωα και το αν ειναι φαγωσιμα ή οχι. Και αφου ετσι το θελουν, καλα κανουν.
Δεν πιστευω στην ισοτητα φιλοζωος=χορτοφαγος.
Δεν πιστευω οτι ολοι εμεις που τρωμε κρεας δεν αγαπαμε τα ζωα, επειδη αυτα βρισκονται στο πιατο μας.
Ολα τα πραγματα στην φυση, ειναι μια ΑΛΥΣΙΔΑ. Αν σπασει ενας κρικος της, χαλαει η ισορροπια μας. Και ο κρικος αυτος μπορει να ειναι οποισδηποτε!
Εννοώ το είδος μας αλλά γιατί κάνεις έτσι; Τι έπαθες κι έφτασες στο σημείο να αντιδράς έτσι; Αν χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη τόσο εύκολα τότε τι να πουν τα όντα που γδέρνονται ζωντανά; Εγώ δεν πρόκειται να προκαλέσω πόνο σε κανέναν όλα θα γίνονται τελείως ανώδυνα. Και τέλος, μίλησα για βρώμικες ψυχές όχι έτσι άντε-άντε, είμαι επιλεκτικός.
Δηλαδη?
Ποιος θα κρινει πια ψυχη ειναι βρωμικη και πια οχι?Με ποια κριτηρια?Ποια λογικη?
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Προσωπικά θα ήθελα να μας πείτε τη γνώμη σας και για το γεγονός ότι ο άνθρωπος προκαλεί πόνο προς πάσα κατεύθυνση.Η lukretia, με καλυψε απολυτα. Ειπα ολα οσα σκεφτομουνα, με πιο επιστημονικο και πειστικο(για μενα)τροπο.
Προσωπικά θα ήθελα να μας πείτε τη γνώμη σας και για το γεγονός ότι ο άνθρωπος προκαλεί πόνο προς πάσα κατεύθυνση.
Γιατι μου μιλας στον πληθυντικο? Η απευθυνεσαι και στην lukretia?
Ο πονος ειναι μια εννοια σχετικη. Ποναω οταν με χτυπαει η αδελφη μου την ωρα του παιχνιδιου, αλλα ποναω και οταν χανω καποιο δικο μου. Ποιον πονο εννοεις?Τον εσωτερικο ή τον εξωτερικο?
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool