Κλουβί ως μέσο εκπαίδευσης: Ναι ή όχι;

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Δηλαδη οταν ενα παιδακι κατουραει συνεχεια το κρεβατι του στην ηλικια των 5 χρονων που τοσο ειναι ενα γατακι λιγοτερο του χρονου το κλεινουμε σε κλουβι? Ξεφυγαμε και γιναμε πιο συζητησιμοι ανθρωποι οσον αφορα τα παιδια μας και γινομαστε χειροτερα ως προς τα ζωα?
Όχι βέβαια,θα δοκίμαζες να του εξηγήσεις που πρέπει να πηγαίνει,θα σηκωνόσουν εσύ να το πηγαίνεις τουαλέτα,θα του έκοβες σιγά σιγά τις πάνες...Δεν είπε κανείς ότι δεν δοκιμάστηκαν οι ανάλογοι τρόποι.Αν διάβαζες το θέμα μου θα γνώριζες,δεν είναι σκοπός μου η στείρα αντιπαράθεση,ούτε να την "πω" σε κάποιον σχετικά με το πόσο συζητήσιμος ή ανοιχτόμυαλος είναι.Αλλά δυστυχώς ενώ με ένα παιδάκι μπορείς να μιλήσεις και να καταλάβεις γιατί όποτε το αφήνεις για δέκα λεπτά τα κάνει μπροστά στην πόρτα,ή μπορεις να το παίρνεις μαζί σου όπου πας(που και πάλι δεν το βρίσκω σωστό,γιατί μετά απο δυο βδομάδες μπορεί να θέλει να τρώει χώματα κι αν δεν το αφήνεις να κλαίει,θα πρέπει να μην του το κόψεις; )με το ζωάκι δεν γίνεται αυτό.Οπότε όπως αναφέρεται και σε αρκετά εγχειρίδια,και όπως με συμβούλεψε και η γιατρός μου,θα πρέπει να περιοριστεί σε έναν χώρο με την άμμο του,για να σταματήσει να το κάνει.Αφού δοκίμασα λοιπόν όλα τα υπόλοιπα κόλπα,ως ανοιχτόμυαλος και συζητήσιμος άνθρωπος πρέπει να σκεφτώ και τη λύση της γιατρού μου.Έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επιπλέον, συστήνεται και όταν θέλεις να συμφιλιώσεις 2 ή περισσότερα ζώα μετά τον ερχομό του καινούριου, ειδικά όταν κάποιο από ολα ειναι πολύ επιθετικο.

Προσωπικά, δε θα έβαζα ένα γατί που μόλις έφερα σπίτι και είχε προβλήματα συμπεριφοράς με τις, ήδη υπάρχουσες, γάτες μου. Θα φρόντιζα να εξοικειωθεί πρώτα με τους ανθρώπους και το χώρο και σταδιακά θα το γνώριζα και στα υπόλοιπα. Δεν θα το έβαζα, πάντως, σε κλουβί...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Η απαντηση μου δεν ηταν για σενα Δωρα.. Εσυ αν τον εβαλες θα τον εβαλες για 1-2 μερες οχι για μηνες! Εχει διαφορα το ενα απο το αλλο.. Και πιστευω οτι αυτο θα το κανεις μονο οταν λειπεις και οχι ολη τη διαρκεια της ημερας!!

Η απαντηση μου δεν ηταν για σενα Δωρα.. Εσυ αν τον εβαλες θα τον εβαλες για 1-2 μερες οχι για μηνες! Εχει διαφορα το ενα απο το αλλο.. Και πιστευω οτι αυτο θα το κανεις μονο οταν λειπεις και οχι ολη τη διαρκεια της ημερας!!

Ακριβώς! Συμφωνώ :up:

Ναι,εννοείται πως μόνο όταν λείπω,γιατί όσο είμαι σπίτι θα προσπαθώ με το "μη" ή με το να τον πηγαίνω εγώ στην άμμο να το μάθει!Γι'αυτό είπα παραπάνω ότι το θεωρώ μέσο εκπαίδευσης ανάλογα με την περίπτωση και υπό προϋποθέσεις.Σίγουρα δε βοηθά σε τίποτα να κλείνεις ένα ζωό στο κλουβί όλη μέρα και να περιμένεις ότι θα μάθει κάτι από αυτό και μόνο.
Και σίγουρα ανέφερα ότι ίσως θυμώσει παραπάνω τον Ρωμαίο,αν αυτό που τον ενοχλεί είναι ο κόσμος στο σπίτι.Γι'αυτό πρότεινα το σαμαράκι ως μέση λύση,και ο γατούλης να μπορει να πλησιάσει τους καλεσμένους,και να υπάρχει τρόπος να συγκρατηθεί σε περίπτωση που αυτή η συμπεριφορά επαναληφθεί.Εν πάση περιπτώση,ο ιδιοκτήτης του γνωρίζει καλύτερα από όλους μας το χαρακτήρα του,και πως θα αντιδρούσε στο καθένα,και θα αποφασίσει και θα πράξει αναλόγως.

συγνώμη που επεμβαίνω αλλά θεωρώ ότι ο καθένας μιλάει από προσωπική εμπειρία και αυτό από μόνο του δε μπορεί να κάνει την άποψη του αντικειμενική ή τη μόνη ορθή σκέψη.Πρέπει να σκεφτόμαστε κ τις παραμέτρους,τις συνθήκες,το βαθμό επιθετικότητας που μπορεί το κλουβί ή γατοφόρος να είναι αποτελεσματική για κάποιον.
Είναι υποκειμενικό.Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος 100%Επίσης οι γάτες μοιάζουν αλλά δεν είναι σα τα μωρά.Γιατί τα συγκρίνουμε?Δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο παραδειγματίζονται με την τραυματική εμπειρία.
Για να μη παρεξηγηθώ εννοώ να συνδέσουν μια ανάρμοστη συμπεριφορά με κάτι που δε τους αρέσει.Ας μη κολλάμε σε μια λέξη (κλουβί) που είπε η yasmin αλλά ας δούμε γιατί κ σε ποια περίπτωση το προτείνει.Ας διαβάσουμε όλη την άποψη της.
Μην απορρίπτουμε μια μέθοδο αν δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης κ κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να βοηθήσει αυτό.Η γάτα καλό είναι να εκπαιδεύεται (όσο κ όπως γίνεται:))όχι όμως να βασανίζεται εφόσον είναι εσώκλειστη.
Εγώ δε θα χρησιμοποιούσα το κλουβί ως μέσο αλλά σε μια αντίστοιχη περίπτωση αν ήταν αναγκαίο και τελευταία μου λύση ίσως να το σκεφτόμουν.

Αρχική Δημοσίευση από Prince;:
Καλημέρα,
ειλικρινά νομίζω πως υπερβάλουμε λιγάκι. Τι σας κάνει να νομίζεται ότι η γάτα θα ειναι δυστιχισμένη αν είναι σε ένα κλουβάκι που χωράει τα παιχνίδια της, το νερό της και την άμμο της για λίγο; Επιπλέον όλοι μιλάνε για εκπαίδευση και όχι για μόνιμη παραμονή εκεί μέσα.
Σας πειράζει η ολιγόωρη παραμονή σε κλουβί;

η παραμονη ενός ζώου για λίγο , η για λίγες ώρες , δεν ενοχλει κανέναν, η παραμονή όμως ενος ζώου για εβδομαδες η για μηνες , ειδικα αν αυτο το ζώο έχει πρόβλημα ειναι απαράδεκτο! :/::/:

Χμ παιδιά μην εξάπτεστε... Δεν ξεχνάμε ότι κάθε γάτα έχει δικό της χαρακτήρα. Και πρέπει να εκπαιδευτεί για να αποβάλει την όποια αρνητική συμπεριφορά.
Κάθε μία έχει τον τρόπο της και πρέπει να τον ανακαλύψουμε.
Ας μην ξεχνάμε ότι γαι τον ρωμαίο του Σεξπιρ,και για την βίαιη επίθεση που έκανε, ο κτηνίατρος πρότεινε ευθανασία και όχι εκπαίδευση.... Μήπως μπροστά στην ευθανασία η εκπαίδευση με κλουβάκι μπορεί να έιναι καλύτερη;

Χμ παιδιά μην εξάπτεστε... Δεν ξεχνάμε ότι κάθε γάτα έχει δικό της χαρακτήρα. Και πρέπει να εκπαιδευτεί για να αποβάλει την όποια αρνητική συμπεριφορά.
Κάθε μία έχει τον τρόπο της και πρέπει να τον ανακαλύψουμε.
Ας μην ξεχνάμε ότι γαι τον ρωμαίο του Σεξπιρ,και για την βίαιη επίθεση που έκανε, ο κτηνίατρος πρότεινε ευθανασία και όχι εκπαίδευση.... Μήπως μπροστά στην ευθανασία η εκπαίδευση με κλουβάκι μπορεί να έιναι καλύτερη;

Κανείς δεν εξάπτετε:happy:, διάλογο κάνουμε!!! :D

Η καθε γάτα όντως έχει το δικό της χαρακτήρα! Για αυτο θα πρεπει να τις σεβόμαστε και όχι να τις κλεινουμε σε κάποιο κλουβακι για εβδομάδες η μήνες:happy:!!

Τι ευθανασία καλέ? Αν ενα ζώο κάνει την ανάγκη του απ'εξω η δεν δεχεται κάποιο αλλο ζώο πρέπει να του κάνουμε ευθανασία;η να το κλέινουμε σε κλουβι με το ζορι για να αλλάξει χαρακτήρα; Αυτές μόνο οι λύσεις υπάρχουν; Μόνο κάποιος τρελός θα το πρότεινε αυτό:down:!

Δηλαδη εχουμε να συγκρινουμε αντιστοιχα την θανατικη ποινη με την ισοβια καθειρξη ετσι? Τι ειναι προτιμοτερο ηλεκτρικη καρεκλα η φυλακη? ;) Τα λεμε παιδια μας,κλαιμε γι αυτα αλλα οταν γινεται κατι δεν ειναι και ανθρωποι ε? Συγχωρείστε με αν εγω βλεπω τις γατες σαν μικρα παιδια..

Νομίζω ότι μεταξύ ηλεκτικής καρέκλας και ισόβειας κάθιρξης δεν τίθεται θέμα. Είναι εναντίον της ηλεκτικής καρέκλας. Πάντως όταν ένας άνθρωπος εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά δεν τον εκπαιδεύουν.,.. Τον μαζεύουν κατ'ευθείαν. Ή άσυλο ή φυλακή.

Υπάρχουν σαφώς και άλλες μέθοδοι εκπαίδευσης. Χμ η αρωματοθεραπεία για παράδειγμα. Τα ανθοϊάματα. Αλλά δεν γνωρίζω να σου πώ για αυτά. Δεν έχω δοκιμάσει δεν ξερω. Υπάρχουν ειδικοί που θεραπεύουν έτσι τη συμπεριφορά των ζώων, και μαζί και τη δική μας.

Πάντως όταν ένας άνθρωπος εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά δεν τον εκπαιδεύουν.,.. Τον μαζεύουν κατ'ευθείαν. Ή άσυλο ή φυλακή.

Τον άνθρωπο ναι , τις περισσοτερες φορες, αφου εξετάσουν την περίπτωση!

Το ζώο όμως όχι! ;)

Πάντως με κάνετε να αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί οι δικές μου γατούλες (ακόμη και όταν ήταν 5, με 2 να μισούνται θανάσιμα μεταξύ τους) δεν χρειάστηκαν ποτέ κανενός είδους εκπαίδευση. Το ίδιο & ο Leopoldo (πρώην Τοmmy, πρώην γατούλης που είχε μείνει μοναχός), που εντάχθηκε στον κήπο & έγινε ισότιμο μέλος της παρέας του κήπου, χωρίς καμιά περίοδο προσαρμογής. Μήπως τελικά τα πράγματα είναι απλά & εμείς τα "μπερδεύουμε"?

για να πω λίγο κι εγω μια άποψη, μήπως και ξεκαθαρισουμε κάποια πράγματα...μην μπρεδευόμαστε, αλλο το παιδι κι άλλο το γατί....τα παιδια και οι ανθρωποι διαμορφώνουν κοινωνίες, τα ζώα κάνουν αγέλες....νομιζω οτι υπάρχει τεράστια διαφορά...επίσης τα ζώα προσπαθούν να μας βάλουν στην αγέλη τους και πολλές φορες προσπαθουν να γίνουν και οι αρχηγοί της αγέλης...οπότε θα πρέπει κάπως να τους δείξουμε ότι εμεις είμαστε οι αρχηγοί ώστε να συμβιωνουμε αρνητικά...ο τρόπος τώρα εκπαιδευσης δεν γνωρίζω ποιος είναι ο καλύτερος για τον καθένα ...:(

Πάντως -τα δικά μου ζωάκια δεν προσπάθησαν να με εντάξουν στην "αγέλη" τους (αν και δεν νομίζω ότι οι γάτες είναι "αγελαία" ζώα). Ετσι δεν χρειάστηκε να δείξω ποιός είναι το "αφεντικό", το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν είμαι. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που προσέχει τα ζωάκια που επέλεξε να έχει & δεν έχω να μοιράσω τίποτα με αυτά

οντως οι γατες μενουν μονες τους αλλα οταν τις αναγκαζουμε να μεινουν μαζι μας,αναγκαστικα γινονται αγελη...τωρα το ποιος ειναι το αφεντικο φαινεται απο απλα πραγματα που μπορει να σου διαφευγουν...

Πάντως -τα δικά μου ζωάκια δεν προσπάθησαν να με εντάξουν στην "αγέλη" τους (αν και δεν νομίζω ότι οι γάτες είναι "αγελαία" ζώα).

Οι γάτες δεν ζουν σε αγέλες - τα σκυλιά είναι αυτά που ζουν ομαδικά και "ορίζουν" και τον αρχηγό της ομάδας;) Γι' αυτό και είναι τόσο υπάκουα και πιστά στο αφεντικό τους, τον αναγνωρίζουν, κατά κάποιο τρόπο, ως τον αρχηγό. Οι γάτες είναι από μόνες τους τα αφεντικά:D

δεν ειναι σε αγελες το παμε!αλλα αν παρακολουθησεις σε μια γειτονια βλεπεις ποια γατα ειναι το αφεντικο ή ποιος γάτος!στο εξοχικο μας παντως μαζευονται πολλες μαζι και σας πληροφορω οτι η σειρα με την οποία τρωνε δείχνει ακριβως ποια ειναι η αρχηγος....απλη παρατηρηση θελει...;)

Μα όταν επέλεξα να έχω γάτες ήξερα ότι θα πρέπει να συμβιβαστώ με κάποιες "απώλειες" στην ανεξαρτησία μου. Το ίδιο και όταν επέλεξα να είμαι με κάποιον άνθρωπο. Δεν με ενδιέφερε ποτέ (άλλο πόσο τώρα) το ποιός είναι το αφεντικό αλλά το πόσο με γεμίζει η κάθε σχέση. Και οι γατούλες μου με "γέμισαν" από συναισθήματα & βιώματα μοναδικά, μέσα από τον δικό τους "παράλληλο" κόσμο

Δηλαδή αν δεν την είχε τόσους μήνες στο κλουβί , θα είχε πεθάνει; :blink:

αν θυμασαι καλα αυτην την γάτα την άφησαν στο συλλογο 8 χρονων γιατι η ιδιοκτήτρια της δεν την ήθελε πλεον.
Στο σπιτι εθελοντριας που ηταν με αλλες γάτες ειχε παθει καταθληψη και σταματησε να τρωει, απέκτησε προβλημα στο συκώτι και θα πέθαινε.
Η γιασμιν την ανελαβε και την ταιζε καιρο με σύριγγα μεχρι να συνελθει. Η Καλυψω δεν ήθελε με τίποτα τις αλλες γάτες και δεν βρέθηκε κανένας να την παρει χωρις γάτες. 8 χρονων ζωο δεν υιοθετειται ευκολα οπως ολοι ξέρουμε.

Εσυ κιτσουλα προσφερθηκες και μπράβο σου, αλλα δεν μπορει ο αλλος να ρισκαρει οτι θα παρεις τη γάτα, θα βγάλει το μάτι σε κανένα απο τα δικά σου και θα γυρισει θεσσαλονικη. Παράλογο ειναι αυτο;

Αν ειχατε παρακολουθησει το θεμα, η Γιασμιν δοκιμασε τα παντα, ακομα και να εχει τα ζώα της κλεισμενα στο μπαλκόνι και την Καλυψω μέσα στο σπιτι.

Το κλουβι τελικα ηταν αυτο που απεδωσε και τελικως η κατασταση παει καλα.

Ναι λοιπον, αν την γατα δεν την ειχε αναλαβει η Γιασμιν θα είχε πεθάνει τώρα.

Τωρα γιατι αυτη η επίθεση σε αυτην την κοπελα που ανέλαβε μια γάτα που κάποια άλλη που την ειχε 8 χρονια την παράτησε, δεν ξέρω. Μια γάτα μεγάλη σε ηλικια, άρρωστη και επιθετικη...

Εγω στην Γιασμιν μόνο μπράβο έχω να πω και τίποτα αλλο.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back