Κόκκοι τουαλέτας CatOkay
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη του pet-shop και της συσκευασίας, αυτή η άμμος υγιεινής είναι πολύ καλύτερη απο τις κλασσικές μιας και διασπά τα ούρα και τα περιττώματα τα κάνει τόσο σκληρά που εύκολα αφαιρούνται με μια χαρτοπετσέτα. Επίσης αφαιρεί κάθε είδους οσμή ώστε η τουαλέτα της γατούλας να μην μυρίζει ούτε στο ελάχιστο. Και το καλύτερο? Κρατάει έναν ολόκληρο μήνα!
Τι απο αυτά άραγε ισχύει στην πραγματικότητα?
Ομολογώ οτι δεν είχα ξαναδοκιμάσει ποτέ κρυσταλλική άμμο σε καμία γάτα μου και ένα τέτοιο προιόν μου φάνηκε το λιγότερο ενδιαφέρον. Όπως συμβαίνει συνήθως βέβαια, κάποια απο αυτά ίσχυαν και άλλα όχι τόσο.
Η συσκευασία δεν με προιδέαζε θετικά μιας και φαινόταν αρκετά "φτηνής" αισθητικής, αν και έχω δει και χειρότερα. Ανοίγοντας την και αδειάζοντας την στην άμμο σηκώθηκε στον αέρα μια άσπρη λεπτή σκόνη που ίσως να ενοχλούσε κάποιους με πιο ευαίσθητες μύτες (μια κοπέλα που χρησιμοποιήσε το προιόν είπε οτι έβηξε και αυτή και η γάτα της).
Η τιμή ήταν αρκετά τσουχτερή σε σχέση με τις παραδοσιακές άμμους. Περίπου 8,5 ευρώ για ένα πακέτο 5 λίτρων το οποίο με το ζόρι έφτανε για να γεμίσει σε έναν ανεκτό βαθμό την σκεπαστή τουαλέτα της γάτας μου.
Απο ούρα δεν είδα ούτε ίχνος όταν την καθάριζα άρα ο πρώτος ισχυρισμός είναι αληθής. Επίσης, τα περιττώματα ήταν όντως αρκετά σκληρά, αν και δεν βοηθά και πολύ αυτό όταν τα παίρνεις με φτυαράκι αλλά σίγουρα είναι λιγότερο αντιαισθητικό για όσους χρησιμοποιούν χαρτοπετσέτα. Όσο για τη μυρωδιά, μπορεί όντως ώρες μετά την ανάγκη της γάτας να μην μυρίζει, αλλά μην τυχόν και την πλησιάσετε όταν τα περιττώματα είναι σχετικά πρόσφατα. Προσωπικά όταν έτυχε κάτι τέτοιο μου ήρθε αναγούλα - και δεν αηδιάζω εύκολα.
Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να βρείτε αποτελεσματικό φτυαράκι μιας και οι κόκκοι της είναι τεράστιοι. Θέλει αρκετή προσοχή αν τα μαζεύετε με φτυαράκι ώστε να μην σπαταλήσετε υπερ τη δέουσα ποσότητα προιόντος. Μπορεί να σας φαίνεται γελοίο να προσέχετε κάτι τέτοιο, αλλά δεδομένης της τσουχτερής τιμής του προιόντος, με τον καιρό θα μαζευτεί ένα υπολογίσιμο ποσο που "πετάξατε".
Ένα εντυπωσιακό πλεονέκτημα της άμμου αυτής είναι οτι μπορείτε να πετάξετε τα περιττώματα κατευθείαν στη λεκάνη και να διαλυθούν κανονικότατα μιας και το προιόν είναι βιοδιασπώμενο (το οτι τα περιττώματα είναι βιοδιασπώμενα ελπίζω να μην χρειάζεται να το αναφέρω

). Μόλις τα ρίξετε στη λεκάνη θα αρχίσουν σιγά σιγά να διαλύονται οι κόκκοι βγάζοντας λίγο αφρό, παρόμοιο με αυτόν που βγάζει η μαγειρική σόδα όταν τη ρίξουμε σε νερό. Για τους περιβαλλοντολογικά ευαίσθητους αξίζει να αναφέρω επίσης οτι σύμφωνα με τη συσκευασία, οι κόκκοι είναι φιλικοί στο περιβάλλον και ασφαλείς για τη γάτα. Βέβαια δεν εξηγεί πουθενά γιατί υποτίθεται ότι μόνο αυτοί οι κόκκοι είναι ασφαλείς και οι άλλοι βλαβεροί.

Σας κράτησα το σημαντικότερο κατ εμε μειονέκτημα για το τέλος. Δυστυχώς, τουλάχιστον όπως έδειξε η προσωπική μου εμπειρία, δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός περι της μεγάλης διάρκειας των κόκκων, όπως άλλωστε είναι λογικό. Σε 3-4 μέρες για τους σχολαστικούς σαν εμένα χρειάζόταν προσθήκη νέας ποσότητας, οπότε ας υποθέσω αυθαίρετα ένα δεκαήμερο για τους λιγότερο σχολαστικούς (ή για τις πιο δυσκοίλιες γάτες

). Άρα υποθέτοντας οτι κάποιος γατόφιλος αγοράζει ένα πακέτο κάθε 10 ημέρες, θα πληρώνει 8,5*3=25,5 ευρώ το μήνα μόνο για την τουαλέτα της γάτας του. Θεωρώ δεδομένο στον υπολογισμό αυτό, οτι θέλετε να νιώθει άνετα το γατάκι σας όταν κάνει την ανάγκη του και να μην ταλαιπωρείται προσπαθώντας επι ματαίω να σκάψει και να βρίσκει πλαστικό...
Συμπερασματικά, πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη άμμο για γάτες, αρκεί να μην υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Για φιλόζωους φοιτητές ή άτομα χωρίς οικονομική άνεση (ή έστω πρόθεση να δίνουν ένα υπολογίσιμο ποσό μόνο σε αυτό) δεν θεωρώ οτι αξίζει τον κόπο και καλύτερα να προτιμήσουν κάποια κλασσική αρωματική άμμο.
Παρακάτω παραθέτω μια φωτογραφία για να δείτε την υφή των κόκκων και μία που να δείχνει το (ανοιγμένο) πακέτο του προιόντος. Κάντε κλικ στις μικρογραφίες για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος: