endorama
Εκκολαπτόμενο μέλος
εγώ επιβραβεύω το γατούλη μου όταν τον δω να τα κάνει στην αμμολεκάνη, την ώρα που είναι μεσα του μιλώ γλυκά και μόλις βγει τον χαίδεύω και του δίνω λιχουδιά. Αν τα κάνει εκτός τον μαλώνω, του μιλώ θυμωμένα και φροντίζω, το επόμενο 24ωρο να μην τον έχω στο χώρο που είμαι κι εγώ......τον βάζω στο άλλο υπνοδωμάτιο όπου δεν κοιμάται κανείς. Δεν τον χτυπάω. Δεν του στερώ φαγητό ή νερό, έχει και αμμολεκάνη στο δωμάτιο και μέρος να ξαπλώσει. Απλά, του στερώ τα χάδια και την προσοχη μου. Εννοείται πως έχω αποκλείσει κάθε πρόβλημα υγείας, και πως αλλάζω άμμο μια φορά την εβδομάδα. Με όλα αυτά έχω περιορίσει το λέρωμα εκτός στη μια φορά το μήνα. Μου λερωνει -ευτυχώς-το μπάνιοΑν τα κανει και την δω ακριβως εκεινη τη στιγμη,απλα φωναζω δυνατα.Σε καμια περιπτωση δεν την χτυπαω ή δεν την τιμωρω .Αν τα εχει κανει ομως πιο πριν και το αντιληφθω αργοτερα,δεν εχει κανενα νοημα η φωνη.Δεν μπορει να το συνδεσει με το κατουρημα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Προσωπικα δεν συμφωνω με αυτο.Δεν μπορει να συνδεσει το κατουρημα με αυτην την συμπεριφορα σου.Μαλιστα..ισως να επιδεινωνει την κατασταση..τον βάζω στο άλλο υπνοδωμάτιο όπου δεν κοιμάται κανείς. Δεν τον χτυπάω. Δεν του στερώ φαγητό ή νερό, έχει και αμμολεκάνη στο δωμάτιο και μέρος να ξαπλώσει. Απλά, του στερώ τα χάδια και την προσοχη μου.
Η τιμωρια στις γατες δεν εχει κανενα θετικο αποτελεσμα.Το μονο που μπορει κατι να κανει,ειναι οταν επι τοπου και εκεινη τη στιγμη που θα συμβει η στραβη,φωναξεις δυνατα,κανεις κροτο ξαφνικο..κατιο τελοσπαντων για να το συνδεσει.Το να την απομονωνεις σε ενα δωματιο χωρις χαδια και να αλλαζει η συμπεριφορα σου,δεν μπορει σε καμια περιπτωση να το ταυτισει..και ειναι και αδικο θα ελεγα.Δεν το κανει επιτηδες..δεν εχει συναισθηση οτι σε ενοχλει
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος
Η τιμωρια στις γατες δεν εχει κανενα θετικο αποτελεσμα.Το μονο που μπορει κατι να κανει,ειναι οταν επι τοπου και εκεινη τη στιγμη που θα συμβει η στραβη,φωναξεις δυνατα,κανεις κροτο ξαφνικο..κατιο τελοσπαντων για να το συνδεσει.Το να την απομονωνεις σε ενα δωματιο χωρις χαδια και να αλλαζει η συμπεριφορα σου,δεν μπορει σε καμια περιπτωση να το ταυτισει..και ειναι και αδικο θα ελεγα.Δεν το κανει επιτηδες..δεν εχει συναισθηση οτι σε ενοχλει
Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό.
Απ' όσο γνωρίζω, κανενός είδους τιμωρία δεν έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα όταν είναι ετεροχρονισμένη.
Ο μόνος τρόπος για να δείξεις στην γάτα σου ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά της σε ενοχλεί είναι να της μιλήσεις πχ με αυστηρό τόνο όταν κάνει κάτι, να της πεις ένα αποφασιστικό "Όχι" ή κάτι τέτοιο.
Εάν η τιμωρία είναι ετεροχρονισμένη τότε δε μπορεί να την συνδέσει με τη λανθασμένη της συμπεριφορά και να αναπτύξει αρνητικές στάσεις συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα να αρχίσει να σε φοβάται ή να μη μπορεί να καταλάβει για ποιό λόγο την απομονώνεις κλπ.
endorama
Εκκολαπτόμενο μέλος
καλά μη νομίζετε πως τηρώ το 24ωρο, ο γατούλης μου είναι χουρχουρομηχανή και δύσκολα αντέχω μακριά του.....Οπότε για τη μείωση της συμπεριφοράς του (από 2-3 φορες/βδομάδα εγινε 1φορά το μήνα) ευθύνεται η άμεση επιβράβευση που του δίνω όποτε τον βλέπω να πηγαίνει στην άμμο, σωστά? επομένως σταματώ την απομόνωση (πιστέψτε με ούτε για μένα είναι ευχάριστο) και συνεχίζω να τον επιβραβεύω με γλυκόλογα χάδια και λιχουδιές κάθε φορά που τον βλέπω μέσα στην αμμοδοχο
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος
Πιστεύω πως η επιβράβευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς κι ο τόνος της φωνής σου.
Για παράδειγμα, ένας σταθερός, έντονος κι επιτακτικός τόνος προκειμένου να κάνει κάτι κι ένας τρυφερός κι ήρεμος τόνος όταν κάνει κάτι θετικό.
Τα γατιά είναι σαν τα μικρά παιδιά αλλά πολλές φορές αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζουμε.

Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
καλά μη νομίζετε πως τηρώ το 24ωρο, ο γατούλης μου είναι χουρχουρομηχανή και δύσκολα αντέχω μακριά του.....Οπότε για τη μείωση της συμπεριφοράς του (από 2-3 φορες/βδομάδα εγινε 1φορά το μήνα) ευθύνεται η άμεση επιβράβευση που του δίνω όποτε τον βλέπω να πηγαίνει στην άμμο, σωστά? επομένως σταματώ την απομόνωση (πιστέψτε με ούτε για μένα είναι ευχάριστο) και συνεχίζω να τον επιβραβεύω με γλυκόλογα χάδια και λιχουδιές κάθε φορά που τον βλέπω μέσα στην αμμοδοχο
Πιστεύω ότι πολύ καλά θα κάνεις να σταματήσεις την απομόνωση, ναι.

Ξέρεις, ο γατούλης μου παρουσίασε τεράστιο πρόβλημα ψεκασμού για περίοδο 2 χρόνων περίπου (μου χε σχεδόν καταστρέψει καινούριο σαλόνι). Μίλησα με γατοψυχολόγο, Αγγλίδα και με βοήθησε βασικά να καταλάβω πως ο Disney δεν έκανε κάτι που θεωρείται "κακό", αλλά απλούστατα εξέφραζε φυσική συμπεριφορά/αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα που προφανώς τον ενοχλούσε. Έτσι η οποιαδήποτε "τιμωρία" δεν θα μπορούσε να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα αφού τα γατιά δεν αντιλαμβάνονται πως κάνουν κάτι "κακό". Αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε σε τέτοιες ομολογουμένως δισεπίλυτες περιπτώσεις είναι να αναλύσουμε το κάθε τι προσπαθόντας να καταλάβουμε γιατί το γατί αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Και να δοκιμάσουμε άπειρες λύσεις μεχρι να βρούμε την καλύτερη. Ο γάτος μου εκεί που ψέκαζε 10 φορές τη μέρα, τώρα πια ψεκάζει μια φορά τον μήνα.

Και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν τον τιμώρησα ποτέ (δεν άκουσα κάποιους που με συμβούλεψαν να το κάνω) αλλά έκανα απεριόριστη υπομονή, έδειξα αμέτρητη αγάπη και έψαξα λύσεις μέχρι που ο Ντίζνευ κι εγώ "συμβιβαστήκαμε" σε χρυσές τομές.
Ηρώ*Betoven
Νεοφερμένο μέλος
Έχω και 'γω μια ερώτηση όσο αναφωρά τη γάτα που δεν πηγαίνει στη λεκάνη της: ο γάτος μου δεν πήγαίνει στη λεκάνη του! Κάποιες φορές πάει στη λεκάνη του, αλλά το βράδει, που τον βάζουμε σε ένα μόνο δωμάτιο, εκεί όπου είναι και η λεκάνη του και το νερο με το φαγητο του, για να μην κάνει αταξίες, όπως να ανεβαίνει στο πάγκο της κουζίνας... Τότε πάει αμέσως και κάνει την ανάγκη του διπλα από τη λεκάνη! Τι να κάνω;;;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Και κατά τη διαρκια της μέρας κάποιες φορες πάλι απ' έξω κάνει! Τι να κάανωωω;;;;; Αυτό είναι κουραστικό! Και δεν ενοχλεί μόνο εμένα! Ενοχλεί όλη την οικογένια!

nikolll
Πολύ δραστήριο μέλος
Υπαρχει περιπτωση να μην του αρεσει η αμμος που χρησιμοποιειτε ή να μη βρισκει αρκετα καθαρη την αμμολεκανη του.
Ομως θα πρεπει να ξερεις οτι απο τη στιγμη που επιλεγετε να αφησετε τον αρσενικο γατο σας αστειρωτο, ειναι πολλες οι πιθανοτητες να κατουραει και να μαρκαρει μεσα στο σπιτι.
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος
Ομως θα πρεπει να ξερεις οτι απο τη στιγμη που επιλεγετε να αφησετε τον αρσενικο γατο σας αστειρωτο, ειναι πολλες οι πιθανοτητες να κατουραει και να μαρκαρει μεσα στο σπιτι.
Ακριβώς αυτό...
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
ουφ... χθές ο δικός μου μάρκαρε σε 3 σημεία. Κάτι τον ενοχλεί, αλλά δεν μπορώ να βρω τι. Υποψιαζόμαι ότι τον αφήνω πολλές ώρες μόνο του και δεν του αρέσει. Το περίεργο είναι ότι μαρκάρει πάντα μπροστά μου... δεν μαρκάρει ποτέ όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι (ψάχνω το σπίτι το βράδυ με blacklight για να βρίσκω που κατουράει και να τα καθαρίζω). Θα δοκιμάσω το feliway αυτές τις μέρες μήπως και δω διαφορά και θα καθαρίσω εξονυχιστικά με ενζυματικό καθαριστικό όλα τα σημεία που έχει μαρκάρει. Τι άλλο μπορώ να κάνω;; Καμιά ιδέα;;;
MissKit
Επιφανές μέλος
Τα ίδια κι εμείς. Και είμαι σίγουρη πως τον ενοχλεί το ότι μένει μόνος του, γιατί δεν αλλάζει κάτι συχνά στο περιβάλλον του και δεν έχει δυσκολία προσαρμογής, όταν πηγαίνουμε στα άλλα σπίτια μας, απλώς θέλει να είναι το κέντρο του κόσμου.
Κάθομαι στο πισι και νιαουρίζει πίσω από τα παράθυρα σαν το καημένο, σηκώνομαι να δω τι θέλει και γουργουρίζει χαρούμενος ή τρέχει προς την κουζίνα και πάλι πίσω, για να παίξουμε.Δεν έχω βρει λύση, απλώς δεν τον αφήνω στα υπνοδωμάτια, γιατί στα κρεβάτια πάει και κάνει τις... χαριτωμενιές του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το καλοκαίρι που έλειπα από το σπίτι πάνω από 8 ώρες και με το που γύρισα πήγε και μου κατούρησε το κρεβάτι. -.-'
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
χαχαχαχαχ..επιδημια επεσε;Και η πουπυ τα ιδια...παλι κατουρησε πριν μια βδομαδα το κρεββατι μου,και χτες τα μαξιλαρια του μπουκακου..

MissKit
Επιφανές μέλος
Μπα, έχει καιρό να μου λερώσει, αλλά αν τον αφήσω στο δωμάτιό μου, είμαι σίγουρη πως θα το κάνει.
Βλέπεις, αυτός μου λερώνει το κρεβάτι κι εγώ κάθομαι στον καναπέ, δίπλα στο γατόδεντρό του, ανεβαίνει πάνω και κοιμόμαστε παρέα, οπότε ησυχάζει που με κοιτάει από ψηλά.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Χθές πήγε στην βιβλιοθήκη και λέρωσε μερικά βιβλία, μετά πήγε στον τοίχο που ακουμπάει ο καναπές και μετά πήγε στο παντελόνι μου που μόλις έριξα στο καλάθι των απλύτων
Και πάντα νιαουρίζει πριν μαρκάρει. Ευτυχώς θα έρθουν τον επόμενο μήνα οι δικοί μου για χριστούγεννα και ελπίζω να ηρεμίσει λίγο
Υποθέτω ότι άρχισε να ζηλεύει και νομίζει ότι όταν λείπουμε από το σπίτι παίζουμε με άλλη γάτα (παίζαμε με έναν γατούλη πριν κατι εβδομάδες και φέραμε τις φερομόνες του στο σπίτι και από τότε άρχισε το μαρκάρισμα ο δικός μου
).Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ*Betoven
Νεοφερμένο μέλος
ΒΟΗΘΕΙΑΑΑ!!! ΣΟΣ! Και έμενα τα κάνει έξω από τη λεκάνη του ειδίκα το βράδυ που τον κλείνουμε στο δωμάτιο με τη λεκάνη, το νερό και το φαγητό του. Αλλά και κατά τη διαρκια της ημέρας δεν πάει πίσω !! Τι να κάνωωω!!!;;;

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
ΒΟΗΘΕΙΑΑΑ!!! ΣΟΣ! Και έμενα τα κάνει έξω από τη λεκάνη του ειδίκα το βράδυ που τον κλείνουμε στο δωμάτιο με τη λεκάνη, το νερό και το φαγητό του. Αλλά και κατά τη διαρκια της ημέρας δεν πάει πίσω !! Τι να κάνωωω!!!;;;![]()
Τι ηλικία έχει ο γάτος; Είναι στειρωμένος;
Ηρώ*Betoven
Νεοφερμένο μέλος
Είναι 6 μηνών και αστήρωτος. Ακόμα δεν έχει τάση για ζευγάρωμα. Κάνει την ανάγκη του ακριβώς διπλά από τη λεκάνη!!! Είναι ένας μικρός

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Μερικά μαρκάρουν από την ηλικία των 6 μηνών. Η λεκανή του είναι καθαρή; Πολλές γάτες αποφεύγουν να την χρησιμοποιούν όταν είναι λερωμένες (με το λερωμένες εννοώ να έχουν 1 ή και περισσότερους σβώλους από ούρα που δεν έχουν αφαιρεθεί). Μπορεί να τον ενοχλεί που τον κλείνετε σε ένα δωμάτιο τα βράδια. Ο δικός μου για παράδειγμα θέλει παρέα. Όπου και αν πάω τρέχει από πίσω μου και ποτέ δεν κάθεται μόνος του σε ένα δωμάτιο. Αν τον έκλεινα μοναχό του, είμαι σίγουρη ότι θα κατουρούσε μέχρι και το ταβάνι από το στρες. Αν η άμμος είναι αρωματική, μπορεί να τον απωθεί το άρωμα. Το ίδιο ισχύει και με την υφή της άμμου.
Ηρώ*Betoven
Νεοφερμένο μέλος
Λέμεεε! Δεν ΜΑΡΚΑΡΕΙΙΙ! Την ανάγκη του κάνει το ζωο!! Το είπα χίλιες φορές!

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Δεν είναι και τόσο φυσιολογικό να κλείνεις το γατί σε ένα δωμάτιο για να μη ανεβαίνει σε τραπέζια, κρεβάτια και πάγκους ή μπαίνει σε δωμάτια. Και εγώ στη θέση του, στρεσσαρισμένη θα ήμουν. Ζωντανό πλάσμα είναι, θέλει παρέα και θέλει να ακολουθεί την οικογένειά του. Όταν του στερείς τα βασικά, επόμενο είναι να αρχίσει να δείχνει το στρες του με λέρωμα εκτός λεκάνης

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 10 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool