Μωρό γατάκι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Καλησπέρα και καλώς τα δέχτηκες τα μωράκια! :D
Τι να κάνεις? Κατ'αρχήν υπομονή!:P
Βρίσκονται στην ηλικία που ανακαλύπτουν τον κόσμο, διαρκώς περίεργα και αεικίνητα. Ασφαλώς και δεν παίρνουν από λόγια -ίσως λίγο πιο έντονη και σταθερή φωνή ένα απλό "Μη", θα βοηθούσε. Πολύ περισσότερο και αποτελεσματικό είναι να τους έχεις στη διάθεσή τους άφθονα παιχνιδάκια
mini-graphics-cats-016691_1_orig.gif

Και οπωσδήποτε ένα ονυχοδρόμιο να ξύνουν τα νυχάκια. Θα τους δείξεις στην αρχή εσύ, πιάντοντας τα δυο ποδαράκια τους και μιμούμενη την κίνηση ακονίσματος που θα έκαναν μόνα τους. Μια, δυο, τρεις φορές και μετά μια μικρή λιχουδίτσα για επιβράβευση;) Ετσι έκανα και στη δική μου και έμαθε. Βέβαια επιπροσθέτως την έμαθα από μωρό να μου κάθεται να της κόβω και τα νυχάκια, αλλά με κομένα ή μη νύχια, το ακόνισμα πάντα το χρειάζονται.
Για το θέμα της διάρροιας, μπορεί να φταίει και το air condition, δεν ξέρω να σου πω στα σίγουρα. Αποπαρασίτωση τους έχεις κάνει? Αν όχι, να τους κάνεις το συντομότερο. Το δεύτερο που ενοχοποιείται για διάρροια, είναι η τροφή. Μήπως θα πρέπει να την αλλάξεις, μήπως τους δίνεις γάλα και τα ενοχλεί στο εντεράκι τους?:hmm:

Το να έχεις πολλές απορίες και να νιώθεις λίγο πελαγωμένη, είναι λογικό κι αναμενόμενο, αλλά διανύετε μια περίοδο προσαρμογής κι εσύ κι εκείνα. Δώσ'τους λίγο χρόνο και θα σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα μεγαλώνοντας θα μάθουν, όσο θα τα μαθαίνεις κι εσύ. Δες αν θέλεις κι αυτό το άρθρο με τα βασικά που χρειάζονται και όλα θα πάνε καλά, θα το δεις.
Να σου ζήσουν εύχομαι και να χαίρεσαι τη συντροφιά τους για πολλά πολλά χρόνια :)

738590b2ftdy227a_orig.gif

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

καλησπερα

εδω και λιγες μερες έχω υοθετησει 2 γατακια μικρα... ( 2-3 μηνων) και αν και ειχα παντα γατες ποτε δεν ετυχε να υοθετησω απο τοσο μικρη ηλικια. Ετσι αντιμετωπιζω καποια θεματα με τα μικρουλια και θα ηθελα τις συμβουλες σας... :)

1) Ειναι πολυ ζωηρουλια και ολη μερα τρεχουν και μου ανακατευουν ολο το σπιτι... ανεβαινουν στα τραπεζια.. μου τρωνε τα καλωδια μου γρατσουνανε τους καναπεδες.... δεν ξερω πως να το σταματησω.. δεν παιρνουν απο λογια οσο κι αν τα διωχνω!! Τι μου προτεινετε να κανω?

2) εδω και δυο μερες ειναι με διαρροια και επειδη βαζω το ερκοντισιον σκεφτομαι μηπως φταιει αυτο?? Σας εχει τυχει κατι τετοιο??:hmm:
Καλησπέρα φίλη catgirlbarbara. :)
Σχετικά με το πρώτο σου ερώτημα το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να παίζεις αρκετά μαζί τους για να κουράζονται, πράγμα δύσκολο σ' αυτή την ηλικία. ΄Εχω κι εγώ μια μικρή αυτή την εποχή και καταλαβαίνω την κούρασή σου.
Βέβαια η αλήθεια είναι πως τις γατούλες δύσκολα μπορεί να τις εκπαιδεύσει κάποιος, μάλλον εκείνες μας εκπαιδεύουν να ζούμε μαζί τους. :P
Βέβαια υπάρχουν κάποιοι τρόποι να τις αποτρέψεις να ανεβαίνουν στα σημεία που δεν θέλεις και είμαι σίγουρη πως κάποια άλλα μέλη μας θα σου προτείνουν διάφορους. Εγώ προσωπικά τα γατιά μου τα αφήνω να ανεβαίνουν όπου θέλουν. Βλέπεις έχω πολλά χρόνια γατούλες και με έχουν εκπαιδεύσει καλά. :/:
Για το γρατζούνισμα των καναπέδων και ίσως και άλλων επίπλων, υπάρχουν τα γνωστά στους γατογονείς ονυχοδρόμια, ή ακόμα και γατόδεντρα που είναι μια καλή επένδυση για το μέλλον, αν τα οικονομικά σου στο επιτρέπουν. ΄Ετσι γλυτώνουν τα έπιπλά μας (αν και όχι πάντα) και συγχρόνως εκτονώνονται με σκαρφαλώματα και τέτοια. ;)
Στο δεύτερό σου ερώτημα έχω να ρωτήσω αρχικά τι τροφούλα τους δίνεις; Συνήθως η διάρροια προέρχεται από τροφές που δεν τις δέχονται καλά, ή ακόμα και τροφές που δεν είναι κατάλληλες γι' αυτά.
Επίσης αν τα γατάκια σου έχουν αποπαρασιτωθεί εσωτερικά για τα σκουληκάκια. Αν όχι, είναι πιθανόν η διάρροια να προέρχεται από τα παράσιτα.
Αν τελικά τρώνε στην σωστή τροφή και είναι και αποπαρασιτωμένα, ίσως να έχουν αρπάξει κάποια ιωσούλα και καλό θα ήταν να τα έβλεπε κτηνίατρος.
Ελπίζω να σε βοήθησα λιγουλάκι.:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας κοριτσια :)

Η τροφή που τους δινω ειναι whiskas μονο.... γάλα καθολου...δεν ξερω αν τα πειραζει...διοτι τις πρωτες μερες που τα ειχα και δεν εβαζα ερκοντισιον δεν παρατηρησα διαρροια... εδω και 2-3 μερες ειναι που κανουν...
Για τα σκουληκακια ακομα δεν εχουν παρει καποιο φαρμακο... Σε μια βδομαδα που θα τα παω για το εμβολιο θα τους δωσει την παστα για τα σκουληκια ο κτηνιατρος.

Τα νυχια δοκιμασα να τους τα κοψω και αποτελεσμα ηταν να μεινουν με μισοκομενα νυχια :P. Δεν με αφηναν... που να μεγαλωσουν κι αλλο !! χαχα
Για ονυχοδρομιο δεν ξερω... το σκεφτηκα να τους παρω αλλα δεν ξερω αν θα το χρησιμοποιουν.. φοβαμαι μη πανε χαμενα τα λεφτα... ειναι και μαζεμενα τα εξοδα μας αυτην την περιοδο... :worry:

Δε με αφηνουν και να τα κανω μπανιο τα ατιμουλικα... με τη διαρροια λερωνεται ο ποπος τους και τα ποδαρακια και γεμιζουν ολο το σπιτι και τα ριχταρια ... τα παιρνω να τα πλυνω λιγο στον ποπο η εστω με ενα βρεγμενο πανακι να τα σκουπισω και δε μου καθονται....κανουν σα δαιμονισμενα μεχρι να τα αφησω να φυγουν... Αχ ελπιζω να μη κρατησει πολυ ακομα ολο αυτο γιατι τα εχω παιξει!! :(

Η whiskas δεν είναι καλή τροφή δυστυχώς. Και δεν είναι ανάγκη να παρατηρήσεις αν τα πειράζει κάτι από το πρώτο γεύμα, καμμιά φορά χρειάζεται λίγος χρόνος για να δείξει τα αποτελέσματά της μια τροφή.
Βέβαια αυτό που ξέρω για την συγκεκριμένη τροφή είναι πως είναι jund food αλλά δεν έχει τύχει να ακούσω να φέρνει διάρροια. Οπότε είναι πιθανόν να προέρχεται από τα σκουληκάκια που ίσως έχουν στην κοιλίτσα τους. Λες κιόλας πως δεν κάθονται σε χλωρό κλαρί οπότε μάλλον δεν έχουν ιωσούλα γιατί θα ήταν πιο νωθρά. :hmm:
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας σε ένα καλό pet shop και να ζητήσεις να σου δείξουν διάφορες kitten τροφούλες, δεν χρειάζεται να πάρεις την πιο ακριβή, απλά να είναι σωστή τροφή (σωστά συστατικά και αναλογίες).
΄Οσο για το γατόδεντρο, αν σε παίρνει οικονομικά, ειλικρινά δεν θα το μετανιώσεις. Η δικιά μου η μικρή λυσσάει με δαύτο.:P

Η τροφή που τους δινω ειναι whiskas μονο.... γάλα καθολου...δεν ξερω αν τα πειραζει...διοτι τις πρωτες μερες που τα ειχα και δεν εβαζα ερκοντισιον δεν παρατηρησα διαρροια... εδω και 2-3 μερες ειναι που κανουν...
Όχι whiskas, δεν είναι καθόλου κατάλληλη, ειδικά τώρα που είναι μωρά και χτίζεται ο οργανισμός τους. Πήγαινε σε ένα πετ σοπ και ζήτα κονσερβούλες με βάση το κοτόπουλο, π.χ. applaws. Μπορεί να μην είναι τόσο οικονομικές, όσο οι φτηνές του σούπερ μάρκετ, αλλά μειώνεις κατά πολύ τις πιθανότητες να τα χρήματα που γλυτώνεις τώρα με την αγορά τους, να τα δώσεις μαζεμένα σε τυχόν μελλοντικά προβλήματα με την υγεία τους. Από την άλλη, αν ακόμα υποψιάζεσαι ως "ένοχο" το air condition, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις να τα περιορίσεις σε κάποιο δωμάτιο χωρίς κλιματισμό.
Ή, αν αντέχεις να ζήσεις για λίγες μέρες χωρίς, να το καταργήσεις και ενδεχομένως να το αντικαταστήσεις με ανεμιστήρα.
fan-smileyb_orig.gif

Τα νυχια δοκιμασα να τους τα κοψω και αποτελεσμα ηταν να μεινουν με μισοκομενα νυχια :P. Δεν με αφηναν... που να μεγαλωσουν κι αλλο !! χαχα
Για ονυχοδρομιο δεν ξερω... το σκεφτηκα να τους παρω αλλα δεν ξερω αν θα το χρησιμοποιουν.. φοβαμαι μη πανε χαμενα τα λεφτα... ειναι και μαζεμενα τα εξοδα μας αυτην την περιοδο...
Δεν πειράζει που έμειναν μισο-κομένα. Σημασία έχει να συνηθίζουν τη διαδικασία. Κι όχι όποτε να'ναι, αλλά όταν θα τα βλέπεις γλαρωμένα και να ετοιμάζονται να κοιμηθούν ή όταν θα ησυχάζουν κοντά σου. Και μη ξεχνάς, μόνο τα νύχια από τα μπροστινά ποδαράκια και να προσέχεις μόνο το διαφανές μέρος όχι το ροζ γιατί θα αιμορραγήσουν (το ροζ αντιστοιχεί σε αιμοφόρα αγγεία).
Όσο για το ονυχοδρόμιο (και δεν εννοώ γατόδεντρο που είναι κάπως ακριβό), εδώ σου δείχνω τη δική μου σε αντίστοιχη ηλικία τη σχέση της με το ονυχοδρόμιο στο οποίο συχνά είναι προσαρμοσμένο κάποιο παιχνιδάκι για να τα δελεάζει
image.jpg

Πάλι αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για ένα μικρό, μπορείς για την ώρα εναλλακτικά να βάλεις κι ένα πατάκι κατάλληλο. Υπάρχουν τέτοια που μιμούνται σε υλικά το ονυχοδρόμιο σε πολύ μικρή τιμή.

Για το λέρωμα, δεν θα συνιστούσα γενικό μπάνιο (μήπως κι όλο το βρέξιμο σε συνδυασμό με το κλιματιστικό είναι που τους φέρνει διάρροια), αλλά μόνο τοπικό, με ένα βρεγμένο πανάκι ή υγρό μαντηλάκι ειδικό γι αυτό το σκοπό.

Οι πρώτες μέρες είναι ακόμα, μην αγχώνεσαι. Όσο περνάει ο καιρός θα βρείτε τους ρυθμούς σας και θα είναι όλα πιο καλά και ήρεμα :)

Δεν ηξερα οτι δεν κανει το whiskas... νομιζα επειδη ειναι επωνυμο θα ειναι και καλο... :worry: Αυτο που πηρα γραφει οτι ειναι για Junior γατακια... Εν πασει περιπτωση... θα τους το αλλαξω... Οντως μοιαζει με junk food ετσι πως το βλεπω ( που ειναι γεμιστα.. ).
Στις προηγουμενες γατες μου επαιρνα friskies και δεν ειχαν παρουσισασει προβλημα...τους αρεσε κιολας.... Τι λετε? Να τους παρω απο αυτο? Η δεν κανει?? :hmm:

Θα ψαξω για ονυχοδρομιο μηπως βρω καποιο οικονομικο..... Ελπιζω να το χρησιμοποιησουν!!
Αμα παρω απο αυτο θα μου τη γλιτωσουν οι καναπεδες ή θα τα ακονιζουν τα νυχια οπου βρεθουν πιο κοντα?? :P Ειναι και καινουρια γαμωτο.. να τα χαρω λιγο καιρο!! :D

Όσο πιο νωρίς αρχίσουν να πηγαίνουν στο ονυχοδρόμιο (σου έγραψα σε πριν σε άλλο ποστ πώς να τα ενθαρρύνεις), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες (χωρίς βέβαια να μηδενίζονται) να τη γλυτώσουν οι καναπέδες.

animal-graphics-cats-877293_orig.gif

Τελευταία επεξεργασία:
Στις προηγουμενες γατες μου επαιρνα friskies και δεν ειχαν παρουσισασει προβλημα...τους αρεσε κιολας.... Τι λετε? Να τους παρω απο αυτο? Η δεν κανει?? :hmm:]
Και η friskies στην ίδια κατηγορία με την whiskas είναι. Γενικά μην πάρεις τίποτα που το έχει και το super market, προτίμησε να πάρεις έστω μια καλή χύμα τροφούλα από pet shop. :)

καλησπερα κι απο εμενα. καλς ηρθες και μπραβο που πηρες τα μικρακια.
μπορει τωρα να σε τρελαινουν λγο αλλα οσο περναει ο καιρος θα σε ανακουφιζει σε πολλα πραγματα το οτι ειναι δυο κι οχι ενα μονο του. αλλωστε κι ενα μονο του τις ιδιες διαολιες κανει χαχαχαχα

για την τροφη σου ειπαν παραπανω, οχι γουισκας-φρισκις. πηγαινε σε ενα πετ σοπ αι κανε ερευνα αγορας ή δες και σε θεματα εδω στο φορουμ τι τροφες ειναι καλες, βασικο ειναι να μην εχουν σαν βαση δημητριακα και σιτηρα αλλά κρέας. υπαρχουν για ολα τα βαλαντια, ασε που κι οι γουσισκας δν ειναι φθηνες τελικα. κι εγω π εχει τυχει να δωσω ειτε καποια κονσερβα ειτε στην αρχη που μαζεψα το μικρο ειτε απο δειγματα δωρεαν παντα μου εκανα διαρροια.

το ονυχοδρομιο εμενα με εσωσε κατα κορον. επισης με εσωσαν τα ριχταρια που καρφιτσωσα στον καναπε κι ησυχασε το κεφαλι μου. στο ονυχοδρομιο παντως πανε και τα δυο και στον καναπε ποτέ πια. το μικρο σκαμπουδακι την πληρωνει γτ δεν εχει καρφιτσωμενο ριχταρι δυστυχως αλλα θα γινει κι αυτο. δες ακομη και στο τζαμπο εχει οικονομικα ονυχοδρομια αλλα και σε μεγαλα πετ σοπ,ειδικα αν μενεις αττικη, δεν χρειαζεται να ξεπαραδιαστεις.

να μας κανεις κι ενα θεματακι στην ενοτητα "οι γατες μου" να γνωρισουμε τα γατονια σου!

ok !! Θα το ψαξω για την τροφη... θα ρωτησω και το κτηνιατρο να μου προτεινει τπτ καλο!!

Για ουχοδρομιο λεω να παρω απο τα τζαμπο για αρχη.. που ειναι και οικονομικα... και βλεπουμε! ;)

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!! :)

Ευχαριστω για τις συμβουλες.Ειναι 2 παντως τα γατακια,οχι 4!
Ξηρα τροφη τους δινουμε 2-3 κροκετες πολυ μικρες 1 φορα την ημερα.Η μια τις τρωει,η αλλη ετσι κι ετσι.
Μας ειπε η κτηνιατρος να τους δινουμε σιγα σιγα κονσερβα πατε.Σημερα φαγανε λιγο,περιπου μιση κονσερβα.
Ανεβασα και ενα μικρο βιντεο με μια ωραια στιγμη!
https://www.youtube.com/watch?v=UaKNPp94dfI&feature=youtu.be

Χαίρομαι!!:D Πώς πάνε;;

Καλησπέρα σας! Είμαι νέο μέλος στο φορουμ και αν και σκυλάνθρωπος, πρώτη φορά βρέθηκα να φροντίζω δυο μικρά γατάκια 3 εβδομάδων και έχω πελαγώσει… Οποιαδήποτε συμβουλή θα με βοηθήσει πολύ.

Η ιστορία έχει ως εξής. Κατέβηκα την προηγούμενη εβδομάδα επαρχία για υποχρεώσεις και όταν έφτασα στο σπίτι όπου φιλοξενούμαι, ένα μικρό γατάκι έκλαιγε όλη μέρα. Μου είπαν ότι γέννησε η γάτα ενός γείτονα 5 μικρά (2 είχαν ήδη πεθάνει) και τα άλλα τα μετακίνησε αλλα το συγκεκριμένο το είχε παρατήσει από την προηγούμενη μέρα. Τέλος πάντων, το μάζεψα, το πήγα σε κτηνίατρο, το ψέκασε με frontline, πήρα ειδικό γάλα, και ζωντάνεψε ο μικρός. Προσπάθησα να το δώσω στη μάνα του όταν την εντόπισα αλλα επί 2 ώρες και με εμένα κρυμμένη ούτε καν το πλησίασε. Οπότε το κράτησα σε μια κούτα στο δωμάτιο μου και τελικά βρήκαμε τις ισορροπίες μας

Το γατάκι όμως αφού για 2-3 μέρες ηταν πολύ καλά, εμφάνισε δυσκοιλιότητα και μετά από 3 24ωρα χωρίς να έχει ενεργηθεί, χθές το πήγα και πάλι στον κτηνίατρο ο οποίος του έκανε ένα κλύσμα και του έδωσε πάστα banminth. Το βράδυ δυστυχώς έκανε διάρροια (μια σεβαστή ποσότητα ) και από τότε «στάζει» κάπως ο ποπός του όταν του κάνω την τουαλέτα του. Τρώει και παίζει κανονικά. Στα περιττώματα βλέπω κάτι λευκά κομματάκια σαν ρύζι.

Σήμερα η περιπέτεια συνεχίζεται. Από νωρίς το πρωί άκουγα ασταμάτητα νιαουρίσματα και το απόγευμα (έβρεχε όλη μέρα) βρήκα σε κάτι χόρτα ένα από τα αδελφάκια του βρεγμένο και παγωμένο. Πάλι στον κτηνίατρο για frontline, και μετά πιστολάκι και ηλεκτρική κουβέρτα μέχρι να ζεσταθεί. Το πρόβλημα είναι πως δεν το κατάφερα να φάει (μόλις 5 ml κάθε φορά που το τάισα) ούτε να κάνει την τουαλέτα του (πρέπει να ούρησε στο υποσέντονο, αλλα δεν μπορώ να ειμαι σιγουρη ποιο απο τα 2 γατάκια ήταν). Αφού ζεστάθηκε, από διάθεση είναι καλά.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:
1. Για το πρώτο γατί, αυτού του είδους η διάρροια είναι φυσιολογική? Μπορώ να κάνω κάτι? Του δίνω λίγο πιο αραιωμένο γάλα, έπειτα από συμβουλή του κτηνιάτρου.
2. Για το δεύτερο, να περιμένω λίγο μήπως δεν τρώει επειδή φοβάται?
3. Υπάρχει πρόβλημα αν πίνουν από το ίδιο μπιμπερό? Το ένα αποπαρασιτώθηκε και το άλλο όχι.
4. Έχει νόημα να τους πάρω άμμο από αυτήν την ηλικία?
5. Είναι ακόμα νωρίς για άλλο φαγητό πέρα από γάλα? Έχουν βγάλει δοντάκια.
6. Το δεύτερο γατί ήταν καλοταισμένο από τη μάνα του, αλλά αυτή είναι άφαντη. Μήπως δεν έκανα καλά που το πήρα?
7. Ερώτηση μπόνους: Την Παρασκευή γυρνάω στην Αθήνα, όπου έχω μια μικρόσωμη(7 kg) σκυλίτσα 2 ετών πολύ παιχνιδιάρα, ελαφρώς διαολεμένη. Τις μεγάλες γάτες μάλλον τις φοβάται. Τι μπορώ να κάνω για να μην αγριέψει στα γατάκια?

Αυτά, συγγνώμη για το μεγάλο ποστ, δεν ξέρω αν είμαι στη σωστή ενότητα ή αν πρέπει να ανοίξω νέο θέμα.

Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα σας! Είμαι νέο μέλος στο φορουμ και αν και σκυλάνθρωπος, πρώτη φορά βρέθηκα να φροντίζω δυο μικρά γατάκια 3 εβδομάδων και έχω πελαγώσει… Οποιαδήποτε συμβουλή θα με βοηθήσει πολύ.

Η ιστορία έχει ως εξής. Κατέβηκα την προηγούμενη εβδομάδα επαρχία για υποχρεώσεις και όταν έφτασα στο σπίτι όπου φιλοξενούμαι, ένα μικρό γατάκι έκλαιγε όλη μέρα. Μου είπαν ότι γέννησε η γάτα ενός γείτονα 5 μικρά (2 είχαν ήδη πεθάνει) και τα άλλα τα μετακίνησε αλλα το συγκεκριμένο το είχε παρατήσει από την προηγούμενη μέρα. Τέλος πάντων, το μάζεψα, το πήγα σε κτηνίατρο, το ψέκασε με frontline, πήρα ειδικό γάλα, και ζωντάνεψε ο μικρός. Προσπάθησα να το δώσω στη μάνα του όταν την εντόπισα αλλα επί 2 ώρες και με εμένα κρυμμένη ούτε καν το πλησίασε. Οπότε το κράτησα σε μια κούτα στο δωμάτιο μου και τελικά βρήκαμε τις ισορροπίες μας

Το γατάκι όμως αφού για 2-3 μέρες ηταν πολύ καλά, εμφάνισε δυσκοιλιότητα και μετά από 3 24ωρα χωρίς να έχει ενεργηθεί, χθές το πήγα και πάλι στον κτηνίατρο ο οποίος του έκανε ένα κλύσμα και του έδωσε πάστα banminth. Το βράδυ δυστυχώς έκανε διάρροια (μια σεβαστή ποσότητα ) και από τότε «στάζει» κάπως ο ποπός του όταν του κάνω την τουαλέτα του. Τρώει και παίζει κανονικά. Στα περιττώματα βλέπω κάτι λευκά κομματάκια σαν ρύζι.

Σήμερα η περιπέτεια συνεχίζεται. Από νωρίς το πρωί άκουγα ασταμάτητα νιαουρίσματα και το απόγευμα (έβρεχε όλη μέρα) βρήκα σε κάτι χόρτα ένα από τα αδελφάκια του βρεγμένο και παγωμένο. Πάλι στον κτηνίατρο για frontline, και μετά πιστολάκι και ηλεκτρική κουβέρτα μέχρι να ζεσταθεί. Το πρόβλημα είναι πως δεν το κατάφερα να φάει (μόλις 5 ml κάθε φορά που το τάισα) ούτε να κάνει την τουαλέτα του (πρέπει να ούρησε στο υποσέντονο, αλλα δεν μπορώ να ειμαι σιγουρη ποιο απο τα 2 γατάκια ήταν). Αφού ζεστάθηκε, από διάθεση είναι καλά.

1. Για το πρώτο γατί, αυτού του είδους η διάρροια είναι φυσιολογική? Μπορώ να κάνω κάτι? Του δίνω λίγο πιο αραιωμένο γάλα, έπειτα από συμβουλή του κτηνιάτρου.

Είναι φυσικολογικό, μπορεί να συμβαίνει, ειδικά αν έχει σκουληκάκια...ίσως χρειάζεται κι άλλη αποπαρασίτωση. Για να κάνει αποπαρασίτωση ο γιατρός λογικά θα είναι πάνω από 20 ημερών....έχουν βγάλει και δοντάκια έτσι;;;

Θα πρότεινα να μην το αφήσεις να εξασθενήσει γιατί μετά δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορείς να ανατάξεις την κατάσταση... πίεζέ το λίγο - ίσως και πιο συχνά - μήπως φάει...Αν έχει και δοντάκια ίσως μια πατέ κονσερβούλα να βοηθούσε. Εάν δεν μπορεί να φάει τότε σε ένα μπωλάκι ανακάτεψε λίγο πατέ κονσέρβα με λίγο νερό ώστε να είναι εύκολο να το βάλεις το μείγμα σε σύριγγα και να το ταίσεις. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι 20 ημερών τουλάχιστον...

3. Υπάρχει πρόβλημα αν πίνουν από το ίδιο μπιμπερό? Το ένα αποπαρασιτώθηκε και το άλλο όχι.

Οχι δεν πιστεύω πως υπάρχει πρόβλημα εκτός και αν ένα εκ των δύο νοσεί.....

Εάν είναι 20+ ημερών τότε θα μπορούσες να βάλεις άμμο σε ένα μικρό ταψάκι να δεις πως θα πάνε... ίσως να τα έβαζες και μέσα και να βοηθούσες πιάνοντας το ποδαράκι τους και σκάβοντας για να καταλάβουν...εμένα τότε μετά τις 20 ημέρες πήγαιναν βολίδα.

Οπως σου είπα εάν έχουν βγάλει δοντάκια λογικό είναι να μπορούν να φάνε. Μπορείς να βράσεις κοτόπουλο και να το αλέσεις με λίγο νερό ή απλά να βάλεις λίγο πατέ κονσέρβα που θα τους είναι πιο εύκολο.

6. Το δεύτερο γατί ήταν καλοταισμένο από τη μάνα του, αλλά αυτή είναι άφαντη. Μήπως δεν έκανα καλά που το πήρα?

Νομίζω από τα λίγα που έχω διαβάσει ότι όταν οι γάτες τα αφήνουν κάτι συμβαίνει...τώρα είτε η μανούλα κινδύνευε οπότε δεν μπόρεσε να τα πάρει όλα, είτε το μωράκι δεν ήταν καλά, είτε απλά επέλεξε να πάρει όσα μπορούσε και πρόλαβε.... Πιστεύω πως έκανες καλά και μπράβο σου γιατί αλλιώς δεν θα είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει.

7. Ερώτηση μπόνους: Την Παρασκευή γυρνάω στην Αθήνα, όπου έχω μια μικρόσωμη(7 kg) σκυλίτσα 2 ετών πολύ παιχνιδιάρα, ελαφρώς διαολεμένη. Τις μεγάλες γάτες μάλλον τις φοβάται. Τι μπορώ να κάνω για να μην αγριέψει στα γατάκια?

Κοίταξε τα γατάκια είναι μωρά και μπορείς να αφήνεις τη σκυλίτσα σου - με επιτήρηση πάντα - να τα βλέπει ώστε να συνηθίζονται. Θα βοηθήσει πολύ ώστε όταν μεγαλώσουν κι άλλο να μην την βλέπουν σαν απειλή. Θα προσπαθήσεις και εσύ βεβαίως μιλώντας καθησυχαστικά στη σκυλίτσα σου, να τη βάζεις να κάθεται και να της μιλάς ήρεμα, ώστε όταν πλησιάζουν τα γατάκια να μην φοβούνται...σιγά σιγά θα συνηθίσουν και θα απολαμβάνουν όλα την παρεούλα. Δουλεύεται αυτό μην σε αγχώνει!

Αυτά, συγγνώμη για το μεγάλο ποστ, δεν ξέρω αν είμαι στη σωστή ενότητα ή αν πρέπει να ανοίξω νέο θέμα.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μπορέσεις να τα απολαύσεις μεγαλώντας! Θα δουν το μήνυμά σου κι άλλα εμπειρότερα μέλη και σίγουρα θα σου πουν πολύ περισσότερα. Επίσης μπορείς να περιηγηθείς στο φόρουμ και να δεις τι γράφεται για μωράκια για να μπορέσεις να τα φροντίσεις όσο καλύτερα γίνεται! Καλημέρα σας!:)

καλημέρα καταρχήν και μπράβο που τα έσωσες τα μικρά. θα στο ανταποδώσουν πολλαπλάσια, να το ξέρεις!
η κατερίνα νομίζω σε κατατόπισε πολύ καλά, εγώ δεν έχω μεγάλη πείρα με μωρά, το μόνο που μπορώ να απαντήσω είναι το πρωτο. επειδή γράφεις ότι στα κ@κά του βλέπεις κάτι άσπρα κομματάκια σαν ρύζι, αυτό είναι ενδοπαράσιτα. δυστυχώς θέλει όλες τις δόσεις banmith (στον προκαθορισμενο χρόνο που αναγράφεται ή που θα σου πει ο κτηνίατρος)- δεν αρκεί 1 φορά(δόση) για να φύγουν τα σκουλικάκια. κι ίσως για αυτό ακόμη κάνει διάρροια το μικρούλι.

ρώτησε και τον κτηνίατρο να είσαι σίγουρη, όπως επίσης ο κτηνίατρος μπορεί να καταλάβει την ηλικία τους και το φύλο τους.
εφόσον έχουν βγάλει δοντάκια νομίζω με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρουν να είναι καλά και τα δυο και να γίνεται μια ομορφη οικογένεια.

υ.γ. για το σκυλάκι θα συμφωνήσω σε όσα έγραψε κι η κατερίνα. επαφή με δική σου πάντα επιτήρηση για αρκετό διάστημα, μέχρι να μεγαλώσουν και να παίζουν με ασφάλεια.

Καλησπέρα Μυρτώ και καλώς ήρθες στο MyCat.:)
Πάμε τώρα στα ερωτήματά σου.
1. Συνήθως μετά την πρώτη αποπαρασίτωση και ειδικά αν έχουν πολλά σκουληκάκια, κάνουν διάρροια. Το διαπίστωσα κι εγώ στην πρώτη μου γατούλα. Μάλιστα αυτά τα ρυζάκια που βλέπεις, είναι νεκρά σκουληκάκια. Είναι πιθανόν να χρειαστεί κι άλλη δόση από την παστούλα που του έδωσε ο κτηνίατρος, συνήθως γίνεται σε 3 δόσεις η αποπαρασίτωση στα μικράκια.
2. Στο είπαν και τα κορίτσια πριν, θα στο πω κι εγώ μια και συμφωνώ. Καλύτερα να το πιέσεις να φάει για να δυναμώσει, είναι αρκετά μικρό ακόμα για να φοβάται.
3. ΄Οπως σου έγραψε ήδη και η Κατερίνα, μόνο αν το ένα είναι άρρωστο από κάτι κολλητικό είναι επικίνδυνο να κολλήσει και το άλλο. Από την άλλη το κέρδος να βρίσκονται συνέχεια μαζί είναι πιστεύω μεγαλύτερο μια και δεν γράφεις κάπου πως το ένα από τα δυό είναι αρρωστούλι μ' αυτό τον τρόπο.
4. Θα έλεγα ναι, μια και έχουν βγάλει δοντάκια, είναι τουλάχιστον 20 ημερών οπότε καλύτερα να την μαθαίνουν σιγά σιγά. Βάλε άμμο σε ένα μικρό και χαμηλό σκεύος και βοήθησέ τα να καταλάβουν πως να την χρησιμοποιήσουν. Πιστεύω πως δεν θα αργήσουν να μάθουν.
5. ΄Οχι δεν είναι νωρίς, είναι ακριβώς η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουν μια μους κονσερβούλα για μωρά γατάκια και μάλλον θα τους αρέσει πολύ. ΄Ισως αυτό φταίει που το δεύτερο δεν πολυθέλει το γάλα, το αντιμετώπισα με κάτι γατάκια που μεγάλωσα πριν δυό χρόνια. Το κοριτσάκι δεν ήθελε το γάλα του και ανησυχούσα, μέχρι που κατάλαβα πως ήταν έτοιμη για στερεή τροφούλα, ενώ ο αδελφούλης το ήθελε ακόμη και το μπιμπερώ του. Δεν ωριμάζουν ακριβώς με την ίδια ταχύτητα και συνήθως τα κοριτσάκια το καταφέρνουν κάπως νωρίτερα.
6. Εγώ πιστεύω πως έκανες πολύ καλά που το πήρες, μπορεί όταν το βρήκες να ήταν καλοταϊσμένο, αλλά αν δεν το μάζευες εσύ δεν νομίζω να είχε πιθανότητες να επιβιώσει χωρίς κάποιον να το φροντίζει.
7. Στο τελευταίο σου ερώτημα δεν θα πω τίποτα μια και δεν είχα ποτέ μου σκυλάκια και γατάκια μαζί. Στα είπε όμως η Κατερίνα μας που έχει και σκυλάκι και γατούλες.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά με τα μικράκια και ενημέρωνέ μας τι γίνεται.:)

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και τις 3! Με βοηθήσατε πολύ! Καλώς σας βρήκα κιόλας! :D

Σχετικά με την αποπαρασίτωση, ο γιατρός μου είπε να περιμένω 15 μέρες για την επόμενη δόση, και να μην δώσω στο νέο μικρό ακόμα μέχρι να δυναμώσει...

Έχουμε εξελίξεις με τα αγοράκια!

Το μικρό με τη διάρροια πάει καλύτερα, σιγά σιγά τα περιττώματα σκληραίνουν. Δεν είναι ακόμα "κανονικά", αλλά πάμε καλά.
Το δεύτερο γατάκι το τάισα ολόκληρη τη δόση του γάλατος με μεθόδους Γκουανταναμο, δεν του άρεσε αλλά έφαγε.
Δυστυχώς κτηνιατρείο και πετ σοπ ήταν κλειστά σήμερα, και βρήκα στο σούπερ μάρκετ ένα πατέ για μωρά της Gourmet με γεύση μοσχάρι. Να του το δώσω ανακατεμένο με νερό? Είναι καλή ποιότητα? Γενικά δεν τις εμπιστεύομαι τις τροφές του σ/μ...

Αυτό που με προβληματίζει είναι το ότι το δεύτερο μικρό δεν ουρεί με το τρίψιμο, άντε 2-3 σταγόνες. Όμως σήμερα και τα δυο μικρά αφόδευσαν μόνα τους, και βρήκα την πάνα τους λερωμένη με τσισάκια. Νομίζω πως το δεύτερο μωρό είχε μάθει να "πηγαίνει" μόνο του και μου επηρέασε και το 1ο :P .Μου κάνει εντύπωση πως η πάνα είναι λερωμένη μετά το παιχνίδι τους... Άρα λέω να δοκιμάσω άμμο. Πήρα μαρκα friskies από το σουπερ μαρκετ.

Προς το παρόν τα μικρά κοιμούνται (και λερώνουν) σε ένα χαρτόκουτο. Να βάλω εκεί μέσα το αμμοδοχείο ή να το έχω έξω και να τα βάζω εγώ μέσα?

Και μια τελευταία ερώτηση. Το γάλα της Royal Canin που τους δίνω λεει 15 ml ανα 5 ώρες. Μήπως θέλουν πιο συχνά όμως? φαίνεται να χορταίνουν με τη μερίδα τους...

Ουφ, μ αρέσει πως όταν μεγάλωσε η σκυλίτσα μου (1,5 μήνα την πήρα σπίτι, και αυτή μωρό του μπιμπερό και τρομερά μπελαλίδικη), είχα πει "Όχι άλλα μωρά ζώα"... Πάλι καλά που το τήρησα! Αλλά είναι φάτσες τα άτιμα!

Σχετικά με την αποπαρασίτωση, ο γιατρός μου είπε να περιμένω 15 μέρες για την επόμενη δόση, και να μην δώσω στο νέο μικρό ακόμα μέχρι να δυναμώσει...
Επομένως ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες του κτηνιάτρου σου, φαίνεται σωστά ενημερωμένος και εξάλλου είναι επιστήμονας. Νομίζω και αν θυμάμαι καλά, τόσο είναι ανάλογα με την περίπτωση. Ανά 15 ή 10 μέρες και ανάλογα φυσικά και με την ηλικία τους.

Δυστυχώς κτηνιατρείο και πετ σοπ ήταν κλειστά σήμερα, και βρήκα στο σούπερ μάρκετ ένα πατέ για μωρά της Gourmet με γεύση μοσχάρι. Να του το δώσω ανακατεμένο με νερό? Είναι καλή ποιότητα? Γενικά δεν τις εμπιστεύομαι τις τροφές του σ/μ...
Καλέ ναι, δώς του του μωρού. Μόνο να ήξερες πόσα μωράκια έχω αναστήσει με τις kitten τροφούλες της Gold... Προτιμώ όταν είναι έτοιμα για ξηρά τροφούλα να τους παίρνω μια καλή, όπως της Royal Canin ας πούμε και πιο οικονομική κονσερβούλα, παρά το αντίθετο. Μην ξεχνάμε πως στην ξηρά θα καταλήξουν τελικά.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το ότι το δεύτερο μικρό δεν ουρεί με το τρίψιμο, άντε 2-3 σταγόνες. Όμως σήμερα και τα δυο μικρά αφόδευσαν μόνα τους, και βρήκα την πάνα τους λερωμένη με τσισάκια. Νομίζω πως το δεύτερο μωρό είχε μάθει να "πηγαίνει" μόνο του και μου επηρέασε και το 1ο :P .Μου κάνει εντύπωση πως η πάνα είναι λερωμένη μετά το παιχνίδι τους... Άρα λέω να δοκιμάσω άμμο. Πήρα μαρκα friskies από το σουπερ μαρκετ.
Οπότε είτε δεν ουρεί με το τρίψιμο επειδή τα έχει κάνει ήδη στην πάνα, είτε θέλει περισσότερη προσπάθεια και επιμονή. Το θέμα είναι πως τα μωράκια δυσανασχετούν μ' αυτή την διαδικασία και οι περισσότεροι νομίζουν πως τα βασανίζουν και δεν επιμένουν. Θα έλεγα για μια φορά να επιμείνεις αρκετά και αν και πάλι δεν κάνει πάει να πει πως τα κάνει στην πανούλα του το μικράκι. Κι έτσι θα ησυχάσεις κι εσύ.;)

Προς το παρόν τα μικρά κοιμούνται (και λερώνουν) σε ένα χαρτόκουτο. Να βάλω εκεί μέσα το αμμοδοχείο ή να το έχω έξω και να τα βάζω εγώ μέσα?
Αν η κούτα είναι αρκετά μεγάλη, πράγμα που θα συνιστούσα στην παρούσα φάση, ναι. Καλύτερα μέσα στην μια άκρη η άμμος και στην άλλη ο χώρος του ύπνου. Αν είναι μικρή καλύτερα να την αντικαταστήσεις με μια μεγαλύτερη.

Και μια τελευταία ερώτηση. Το γάλα της Royal Canin που τους δίνω λεει 15 ml ανα 5 ώρες. Μήπως θέλουν πιο συχνά όμως? φαίνεται να χορταίνουν με τη μερίδα τους...
Εγώ πάντα τους έδινα όσο ήθελαν για να χορτάσουν και δεν μετρούσα ποτέ ποσότητες. Δοκίμασε να δεις αν πεινάνε σε μικρότερα χρονικά διαστήματα και βλέπεις. Αν και πιστεύω πως αφού θα ξεκινήσουν κονσερβούλα θα χορταίνουν καλύτερα.:)

Ουφ, μ αρέσει πως όταν μεγάλωσε η σκυλίτσα μου (1,5 μήνα την πήρα σπίτι, και αυτή μωρό του μπιμπερό και τρομερά μπελαλίδικη), είχα πει "Όχι άλλα μωρά ζώα"... Πάλι καλά που το τήρησα! Αλλά είναι φάτσες τα άτιμα!
Ακριβώς όπως το τηρούμε όλοι μας. Τι να κάνουμε που είναι ακαταμάχητα τα σκατούλια κι εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα αδιαφορήσουν για μωράκια που μας έχουν ανάγκη.:D

Σ'ευχαριστώ Βάσω! Θα ξεκινήσουμε το πατέ το πρωί που θα είμαι όλη μέρα σπίτι για επίβλεψη!

όσο για την τουαλέτα του μικρού γκρινιάρη μου, το τρίβω πάνω από 2-3 λεπτά, και ίσα που βγάζει σταγονίτσες, ενώ το άλλο μουσκεύει τον τόπο...

Τα έβαλα στην άμμο πρώτη φορά πριν λίγο, και τους έτριβα τα πόδια μέσα, και αντί να κάνουν τη δουλειά τους πήγαν να την φάνε... Οπότε την έβγαλα έξω από την κούτα για να μην έχουμε ατυχήματα, και θα προσπαθώ μετά απο κάθε γεύμα μπας και πάνε εκει... Τουλαχιστον μάλλον είμαστε έτοιμοι για στερεά τροφή αφού πάμε να φάμε και τις πέτρες :P

Καλησπέρα σας! Έφερα τα γατάκια στο σπίτι και ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα με τη σκυλίτσα μας! Είναι λίγο επιφυλακτική, αλλά σχετικά ήρεμη και που και που τα γλύφει κιόλας! Μάλιστα σε κάποια φάση το ένα μικρό πήγε να "θηλάσει" και η χαζοβιόλα μου κάθισε, αν και τα χώρισα αμέσως γιατί φοβάμαι μήπως είναι κακό για το σκύλο. Βέβαια τα έχω απομονωμένα σε διαφορετικούς χώρους προς το παρόν για να αποφύγουμε ιστορίες.

Ευτυχώς ο μικρούλης που έκανε διάρροιες (Κeiji) μετά την αποπαρασίτωση συνήλθε. Ο αδερφούλης του ο Mamoru πλέον πάει ολομόναχος στην άμμο του, αν και ο Κeiji θέλει ακόμα βοήθεια...

Σαν νέα γατομάνα έχω και πάλι απορίες...

1. Τελικά ο κτηνίατρος μου πρότεινε να ξεκινήσω να τους δίνω την ξηρά τροφή weaning της Royal Canin. Την τρώνε και σκέτη, αλλά τους την ανακατεύω με γατογάλα και σιγά σιγά θα μειώνω το γάλα και θα βάζω ζεστό νερό, μέχρι να απογαλακτιστούν. Το φαγητό τους το καταβροχθίζουν, δεν πίνουν όμως καθόλου νερό από το πιατάκι τους, μόνο από το μπιμπερό και αυτό με το ζόρι... Κανένα κόλπο υπάρχει?

2. Tα έχω σε ένα πάρκο εκπαίδευσης τέτοιου τύπου, τώρα που είναι μικρούλια έχω βάλει 4 πάνελ οπότε είναι ένας χώρος 80x80cm, με υποσέντονα στο πάτωμα και ένα χαρτόκουτο 40χ40cm για κρεβάτι.
PARKO%205%20PANNEL-500x500.jpg

Αλλά:
a. Έχουν αρχίσει να το σκαρφαλώνουν (έχει ύψος 60cm), και σκέφτομαι να το ντύσω με πλαστικό ρολό για να γλιστράει. Έχετε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο?
b. Την ηλεκτρική θερμοφόρα που τους έχω βάλει τη σνομπάρουν. Είναι 4 εβδομάδων τα μικρά, μήπως δεν τη χρειάζονται πια?
c. Το αμμοδοχείο το έχω έξω από το χώρο τους γιατί καμιά φορά τρώνε την άμμο (έχω πάρει αυτήν που είναι μικρά μικρά πετραδάκια). Μήπως όμως τώρα που πηγαίνουν μόνα τους να το βάλω μέσα? Είναι επικίνδυνο?
d. Είναι νωρίς για ονυχοδρόμιο? Γενικά τί μπορώ να τους βάλω στο πάρκο για να απασχολούνται αλλά να μην κινδυνεύουν?

Καλησπέρα σας! Έφερα τα γατάκια στο σπίτι και ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα με τη σκυλίτσα μας! Είναι λίγο επιφυλακτική, αλλά σχετικά ήρεμη και που και που τα γλύφει κιόλας! Μάλιστα σε κάποια φάση το ένα μικρό πήγε να "θηλάσει" και η χαζοβιόλα μου κάθισε, αν και τα χώρισα αμέσως γιατί φοβάμαι μήπως είναι κακό για το σκύλο. Βέβαια τα έχω απομονωμένα σε διαφορετικούς χώρους προς το παρόν για να αποφύγουμε ιστορίες.

Μπράβο πολύ καλά τα νέα σας!! όλα μια χαρά θα πάνε!!!:)

Ευτυχώς ο μικρούλης που έκανε διάρροιες (Κeiji) μετά την αποπαρασίτωση συνήλθε. Ο αδερφούλης του ο Mamoru πλέον πάει ολομόναχος στην άμμο του, αν και ο Κeiji θέλει ακόμα βοήθεια...

Σιγά σιγά θα συνηθίσει, ζήτημα ημερών είναι! όλα εξελίσσονται πολύ καλά!;)

Σαν νέα γατομάνα έχω και πάλι απορίες...

1. Τελικά ο κτηνίατρος μου πρότεινε να ξεκινήσω να τους δίνω την ξηρά τροφή weaning της Royal Canin. Την τρώνε και σκέτη, αλλά τους την ανακατεύω με γατογάλα και σιγά σιγά θα μειώνω το γάλα και θα βάζω ζεστό νερό, μέχρι να απογαλακτιστούν. Το φαγητό τους το καταβροχθίζουν, δεν πίνουν όμως καθόλου νερό από το πιατάκι τους, μόνο από το μπιμπερό και αυτό με το ζόρι... Κανένα κόλπο υπάρχει?

Αν δεν πίνουν νερό καθόλου μπορείς να δίνεις λίγο νεράκι με σύριγγα ή να τους δίνεις λίγο κονσέρβα με λίγο νεράκι ανακατεμένη. Θα συνηθίσουν σιγά σιγά μην αγχώνεσαι και θα πίνουν!:) Η ξηρά τροφή που πρότεινε είναι πολλή καλή για μωράκια, οπότε τους δίνεις άφοβα. Αργότερα βλέπεις ποια θα θέλεις να τους δώσεις.

2. Tα έχω σε ένα πάρκο εκπαίδευσης τέτοιου τύπου, τώρα που είναι μικρούλια έχω βάλει 4 πάνελ οπότε είναι ένας χώρος 80x80cm, με υποσέντονα στο πάτωμα και ένα χαρτόκουτο 40χ40cm για κρεβάτι.
PARKO%205%20PANNEL-500x500.jpg

Αλλά:
a. Έχουν αρχίσει να το σκαρφαλώνουν (έχει ύψος 60cm), και σκέφτομαι να το ντύσω με πλαστικό ρολό για να γλιστράει. Έχετε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο? Αυτό δεν το ξέρω να θα λειτουργήσει...ίσως...αλλά όπως και να το κάνεις πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να μένουν μέσα. Βιάζονται να ανακαλύψουν τον κόσμο....:P
b. Την ηλεκτρική θερμοφόρα που τους έχω βάλει τη σνομπάρουν. Είναι 4 εβδομάδων τα μικρά, μήπως δεν τη χρειάζονται πια? Νομίζω ότι πλέον δεν χρειάζεται. Μια κουβερτούλα αν τους έχεις είναι μια χαρά. Δεν κάνει πια και κρύο...

c. Το αμμοδοχείο το έχω έξω από το χώρο τους γιατί καμιά φορά τρώνε την άμμο (έχω πάρει αυτήν που είναι μικρά μικρά πετραδάκια). Μήπως όμως τώρα που πηγαίνουν μόνα τους να το βάλω μέσα? Είναι επικίνδυνο?
Είναι επικίνδυνο όντως να τρώνε την άμμο. Το κάνουν καμιά φορά τα μωράκια....θέλει λίγο προσοχή.... Κανονικά πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην άμμο τους αλλά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μήπως να ρωτούσες νομίζω πως υπάρχει άμμος που δεν δημιουργεί πρόβλημα όπως αυτές με μπεντονίτη στην περίπτωση που φάνε...αλλιώς θα πρέπει να έχεις το νου σου....

d. Είναι νωρίς για ονυχοδρόμιο? Γενικά τί μπορώ να τους βάλω στο πάρκο για να απασχολούνται αλλά να μην κινδυνεύουν?
Οχι δεν είναι νωρίς! πάρε τους ένα μικρό για να σκαρφαλώνουν και να μην βαριούνται!! θα το απολαύσουν τις ώρες που θα λείπεις και δεν θα έχουν το νου τους να σκαρφαλώσουν!

Θα περιμένουμε φωτο να τα απολαύσουμε!:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back