Μωρό γατάκι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Βοήθεια! Τι να κάνω με το γατάκι που βρήκα;

Παιδιά γεια σας,
είμαι καινούργια στο forum, όπως επίσης και στην φροντίδα γατιών. Προχθές βρήκα ένα γατάκι στο δέντρο έξω απ' το σπίτι μου παρατημένο και του έβαλα αρχικά λίγο γαλατάκι. Μέχρι σήμερα το φρόντιζα με τον ίδιο τρόπο, με γάλα και νεράκι και ύστερα το πήγα στο σπίτι ενός φίλου που μένει σε ισόγειο και έχει αυλή. Το βάλαμε μέσα σε κάτι σαν κρεβατάκι, πήραμε ξηρά τροφή για μικρά γατάκια και ένα γάλα πιο ειδικό και μένει εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι απ' την πρώτη στιγμή μου φάνηκε αρκετά υποτονικό. Πρώτα απ' όλα δέχτηκε κατευθείαν επαφή με άνθρωπο παρόλο που είναι αδέσποτο και δεύτερον, για να το μεταφέρουμε χρειάστηκε να το έχουμε αγκαλιά πάνω σε μηχανάκι, όπου δεν έκανε καν καμία ανησυχητική κίνηση. Δεν πολυσηκώνεται, δεν νιαουρίζει (μόνο 1-2 φορές), είναι πολύ αδύνατο και δεν μπορώ να πω ότι καταβροχθίζει με πολλή όρεξη. Μέχρι στιγμής πρέπει να το ταίζουμε για να φάει, μόνο του δεν κάνει την κίνηση. Ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβαίνει; Επίσης, επειδή σίγουρα θα χρειαστεί, μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον καλό αλλά κυρίως οικονομικό κτηνίατρο στο Δήμο Αθηναίων;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Βοήθεια! Τι να κάνω με το γατάκι που βρήκα;

το γατάκι ξέρεις αν είναι αγόρι η κορίτσι? α μήπως το "φαγητό" που του δίνεις δεν κάνει γιατί είναι πολύ μικρό?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Απάντηση: Βοήθεια! Τι να κάνω με το γατάκι που βρήκα;

Το γατάκι πόσο μικρό είναι; Επίσης, τι γάλα του έδινες;

Απάντηση: Μωρό γατάκι στο σπίτι! Φροντίδα και άλλες απορίες

wannabefree καλησπέρα και καλώς ήρθες!
Από ό,τι καταλάβαίνω το γατάκι το έχετε και το φροντίζετε κάποιες μέρες.Η γνώμη μου είναι να πάτε αρχικά σε έναν κτηνίατρο-από αύριο κι όλας αν είναι δυνατόν- ώστε να σου δώσει κ τις πληροφορίες που χρειάζεσαι αλλά και να το εξετάσει για παράσιτα.

Δες κ αυτά τα θέμταα όπου προτείνονται κάποιοι κτηνίατροι από διάφορα μέλη:
https://www.mypetz.gr/threads/Λίστα-κτηνιάτρων.221742/
https://www.mypetz.gr/threads/Γράψτε-έναν-κτηνίατρο-εδώ.220641/

SOS βρηκα γατακι, τι να κανω??

Βρηκαμε ενα γατακι στο δρομο, νεογεννητο, και το πηραμε.. Το αφησαμε στο μπαλκονι και του βαλαμε γαλατακι για λιγο μεχρι να δουμε τι θα κανουμε,αλλα δεν ξερουμε ΤΙΠΟΤΑ απο γατες πραγματικα και δεν ξερουμε τι να κανουμε.. Η μαμα μου δεν το ξερει και δεν νομιζω να συμφωνησει πολυ με την ιδεα, οποτε δεν μπορουμε να παμε σε πετ σοπ και τετοια να παρουμε πραγματα, αυτο αποκλειεται.. Διαβασα οτι θελει οπωσδηποτε εξωτερικη θερμοτητα, πως θα το κανουμε αυτο ενω ειναι εξω?? Και γενικα οτι πληροφορια εχετε για την φροντιδα του και τετοια δεκτη, γιατι τα εχω παιξει λιγο..
Επισης ειανι αληθεια οτι δεν κανει να το πιανω επειδη προκαλει ασθενειες??
Ευχαριστω....

Απάντηση: SOS βρηκα γατακι, τι να κανω??

Δείτε εδώ: https://www.mypetz.gr/threads/Βοήθεια-Φροντίδα-νεογέννητου.226761/, εδώ: https://www.mypetz.gr/threads/Πού-πρέπει-να-βάλω-τα-γατάκια-για-να-είναι-ασφαλή-και-ζεστά.234657/ και εδώ: https://www.mypetz.gr/forumdisplay.php?f=172&type= (επιλογή θέματος σχετικά με αυτό που μπορεί να σε ενδιαφέρει).
Γενικά, το γατάκι πρέπει να μπει μέσα σε μια κούτα ή να περιοριστεί σε κάποιο χώρο ελεγχόμενο για την ασφάλειά του. Να του βάλετε μπουκαλάκια με καυτό νερό τυλιγμένα όμως με πανί για να αποφύγετε τυχόν έγκαυμα και οπωσδήποτε να το ταίζετε με μπιμπερό κάθε 2-3 ώρες με γαλατάκι ειδικό για μωρά γατάκια που θα προμηθευτείτε από πετ shop.
Αν μπορεί να τρώει και λίγο μόνο του πιθανότατα θα είναι πάνω από 20 ημερών οπότε θα πρέπει να πάρετε μους κονσέρβες, και να τις αραιώνετε με λίγο νεράκι για να είναι πιο εύκολο να φάνε. Επίσης αν είναι τόσο μεγάλα σιγά σιγά θα χρειαστείτε σκάφη και άμμο για να πάνε για την ανάγκη τους, αλλιώς στο χώρο που θα τα έχετε στην κούτα θα βάλετε κάτω υποσέντονα και μπόλικο χαρτί κουζίνας ώστε όταν θα λερώνει να μπορείτε να αλλάζετε το χαρτί και να ναι πάντα καθαρό. Αν είναι ακόμα πιο μικρό θα χρειαστεί μετά από κάθε γεύμα να του τρίβετε την κοιλίτσα για να κάνει την ανάγκη του. Αν δείτε διάρροιες σίγουρα θα πρέπει να το δει και κτηνίατρος.
Η αρχή είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά μετα αποζημιώνεστε! μόλις αρχίσει να τρώει μόνο του και να χρησιμοποιεί την άμμο όλα είναι μια χαρά!
Αυτά σε γενικές γραμμές, εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μπορέσετε να πείσετε τη μητέρα σας να μείνει μαζί σας, είναι μεγάλη χαρά να έχεις ζώο και να μεγαλώνεις μαζί του!

Τελευταία επεξεργασία:
Μπράβο σας που κάνατε την καλή πράξη και το πήρατε το μωράκι για να το φροντίσετε. Εγώ απλά να προσθέσω να μη φοβάσαι, δεν κολλάς τίποτα.

Απάντηση: SOS βρηκα γατακι, τι να κανω??

Ευχαριστω πολυ, θα τα εχω ολα υποψην μου και πραγματικα ελπιζω να πανε ολα καλα! Τωρα το εβαλα σε μια κουτα με μια πετσετα απο κατω, εβαλα 3 μπουκαλια με ζεστο νερο (εχει στριμωχτει αναμεσα στα δυο :D ), της αφησα ενα πιατακι με γαλα και την σκεπασα με ενα αλλο χαρτοκουτο για να κανει σκια... Ηπιε πολυ γαλα αλλα δεν μπορω να την κανω να κανει την αναγκη της! Δεν πειραζει, ο Θεός βοηθος τωρα, μολις περασει και λιγος καιρος θα συνηθισω κιολας, και μετα θα δουμε και για εμβολια και τετοια.. Ευχαριστω πολυ!! :D

Πολύ ωραία. Πάντως να ξέρεις πως πρέπει να κάνει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ την ανάγκη της. Το αντίθετο είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πόσο μικρό είναι το γατάκι; Μπορεί να πηγαίνει μόνο του στην άμμο ή είναι πολύ μωρό και χρειάζεται βοήθεια από εσένα; Μπορείς να το πας σε ένα κτηνίατρο να το δει και να σε συμβουλέψει τι να κάνεις (κάθε πότε και πόσο να το ταΐζεις) ανάλογα με την ηλικία του; Βγάλε και μια φωτογραφία να το θαυμάσουμε το μικρούλι!!! Καλή επιτυχία!

Πολύ ωραία. Πάντως να ξέρεις πως πρέπει να κάνει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ την ανάγκη της. Το αντίθετο είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πόσο μικρό είναι το γατάκι; Μπορεί να πηγαίνει μόνο του στην άμμο ή είναι πολύ μωρό και χρειάζεται βοήθεια από εσένα; Μπορείς να το πας σε ένα κτηνίατρο να το δει και να σε συμβουλέψει τι να κάνεις (κάθε πότε και πόσο να το ταΐζεις) ανάλογα με την ηλικία του; Βγάλε και μια φωτογραφία να το θαυμάσουμε το μικρούλι!!! Καλή επιτυχία!

Ναι μια απο αυτες τις μερες θα το παω και στον κτηνιατρο να μου πει κι αυτος.. Αλλα ειναι μια γλυκα!! Η μαμα μου λεει οτι αυτο θα φυγει, σιγα μην καθισει λεει, αληθεια ειναι?? Αυτη ειναι η αγαπη μουυ.. (Τα μπουκαλια ειναι με ζεστο νερο για να ζεσταινεται και το ρολοι γιατι διαβασα οτι ακουει τους χτυπους και νιωθει αδφαλης, δεν ξερω αν ισχυει αλλα το εκανα...) Βρηκε και την γωνιτσα της αναμεσα στη ζεστη, μια χαρα πιστευω πως ειναι (για την ωρα)... Στην πορεια θα δουμε, θα με ενημερωσει και ο κτηνιατρος αυριο.. :)

Συνημμένα

• CAM00096.jpg
    CAM00096.jpg
    318 KB · Εμφανίσεις: 43
  • CAM00097.jpg
    CAM00097.jpg
    324,7 KB · Εμφανίσεις: 51

Καλέ δεν είναι και τόοοοοοσο μικρό αυτό.. Ε;; Φτου σου ομορφιά μου!!

Καλέ δεν είναι και τόοοοοοσο μικρό αυτό.. Ε;; Φτου σου ομορφιά μου!!

Εε ειπαμε δεν ξερω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ απο γατες οποτε δεν μπορω να υπολογισω ετσι μονο που το βλεπω.. Εμενα συγκριτικα με άλλες γατες μου φανηκε μικρο.. Δηλαδη ποσο περιπου ειναι? :redface::hmm::hmm:

Εε ειπαμε δεν ξερω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ απο γατες οποτε δεν μπορω να υπολογισω ετσι μονο που το βλεπω.. Εμενα συγκριτικα με άλλες γατες μου φανηκε μικρο.. Δηλαδη ποσο περιπου ειναι? :redface::hmm::hmm:

Από το ψάξιμο που έκανα για να καταλάβω πόσο είναι η δικιά μου, κοντά 2 μηνών μου φαίνεται -αν μπορεί να πει κανένας πιο έμπειρος βέβαια θα ήτανε καλύτερα. Λογικά θα μπορεί να φάει μόνη της και θα πηγαίνει κανονικά στην άμμο. Αλλά μην της δίνεις φρέσκο γάλα, τους κάνει πολύ κακό στην κοιλίτσα.

Από το ψάξιμο που έκανα για να καταλάβω πόσο είναι η δικιά μου, κοντά 2 μηνών μου φαίνεται -αν μπορεί να πει κανένας πιο έμπειρος βέβαια θα ήτανε καλύτερα. Λογικά θα μπορεί να φάει μόνη της και θα πηγαίνει κανονικά στην άμμο. Αλλά μην της δίνεις φρέσκο γάλα, τους κάνει πολύ κακό στην κοιλίτσα.

Α ειναι μεγαλη δηλαδη.. Βασικα αυτες τις μερες μονο αυτο εχω, μολις οργανωθω και την παω και στον κτηνιατρο θα της παρω και το ειδικο γαλατακι που θα μου πει, αν μου πει.. Αλλα εγω φοβαμαι μην φοβαται η παθει τιποτα, ειναι πολυ απομονωμενη εκει που την εχω γιατι η μαμα μου δεν την θελει μεσα και γυρω απο το σπιτι, και φοβαμαι μην φυγει η παθει τιποτα.. Αλλα αυτα αλλη φορα.. Σ'ευχαριστω για ολες σου τις πληροφοριεες :D:D:D

Α ειναι μεγαλη δηλαδη.. Βασικα αυτες τις μερες μονο αυτο εχω, μολις οργανωθω και την παω και στον κτηνιατρο θα της παρω και το ειδικο γαλατακι που θα μου πει, αν μου πει.. Αλλα εγω φοβαμαι μην φοβαται η παθει τιποτα, ειναι πολυ απομονωμενη εκει που την εχω γιατι η μαμα μου δεν την θελει μεσα και γυρω απο το σπιτι, και φοβαμαι μην φυγει η παθει τιποτα.. Αλλα αυτα αλλη φορα.. Σ'ευχαριστω για ολες σου τις πληροφοριεες :D:D:D

Έλα μωρέ, 2 μηνών κουτσούνι είναι, δεν είναι μεγάλο, θέλει πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα. Μπορείς να της δώσεις εβαπορέ αραιωμένο αν έχεις! Σ'αυτήν την ηλικία μπορεί να φάει και κροκετούλα για γατάκια που είναι μικρή, ίσως να τη μουλιάσεις στην αρχή με λίγο γάλα ή και νεράκι. Κακά της έκανε; Αν η μαμά σου δεν τη θέλει μήπως να την έδινες για υιοθεσία; :)

Ναι μια απο αυτες τις μερες θα το παω και στον κτηνιατρο να μου πει κι αυτος.. Αλλα ειναι μια γλυκα!! Η μαμα μου λεει οτι αυτο θα φυγει, σιγα μην καθισει λεει, αληθεια ειναι?? Αυτη ειναι η αγαπη μουυ.. (Τα μπουκαλια ειναι με ζεστο νερο για να ζεσταινεται και το ρολοι γιατι διαβασα οτι ακουει τους χτυπους και νιωθει αδφαλης, δεν ξερω αν ισχυει αλλα το εκανα...) Βρηκε και την γωνιτσα της αναμεσα στη ζεστη, μια χαρα πιστευω πως ειναι (για την ωρα)... Στην πορεια θα δουμε, θα με ενημερωσει και ο κτηνιατρος αυριο.. :)

Το γατάκι είναι πανέμορφο!:inlove:
Εύχομαι να είναι τυχερό, να μείνει μαζί σας και να γίνει σιγά σιγά μέλος της οικογένειας:)

Γάλα να του δίνεις ειδικό για γάτες (π.χ. ormilac) γιατί αυτό που προορίζεται για ανθρώπους και πουλάνε τα σούπερ μάρκετ πιθανότατα θα του φέρει κοιλιακά και διάρροιες :worry: και είναι κρίμα, γιατί φαίνεται υγιέστατο!:) Πράγμα που θα επιβεβαιώσει και κτηνίατρος που πιστεύω θα το δει. Πρέπει να'ναι 2 μηνών περίπου αν κρίνω από τη φωτογραφία. Μεγαλώνοντας θα γίνει κουκλάρα!:D
Και δεν θα φύγει όσο το ταϊζεις και το φροντίζεις (κόντρα στους ευσεβείς πόθους της μαμάς:P).
Όχι, δεν πρόκειται να κολλήσετε καμιά ασθένεια από αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το δει γιατρός να του κάνει αποπαρασίτωση για το δικό του καλό.
Τα "μικρόβια" και οι "ιοί "των γατιών (ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που συμβεί) δεν κολλάνε στον άνθρωπο.
Το μόνο που μπορεί να κολλήσεις από γάτα και είναι λίαν μεταδοτικό (το έχουμε κολλήσει κι εμείς όλοι εδωμέσα:P)
είναι η λατρεία που έχουμε στα "μωρά" μας:D
Να σου ζήσει!:flowers:

Παρατημενο γατακι

Καλησπερα στην παρεα!!!

Ειναι πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα σας και κατατοπιστικα αρκετα,αλλα μου αρεσει η συζητηση :)

Βρηκα σημερα το απογευμα ενα γατακι το οποιο ζητουσε βοηθεια νιαουριζοντας δυνατα..
μου ειπαν οτι καποιος το πεταξε
το πηρα σπιτι και το εκανα μπανιο γιατι ηταν βρωμικο με σαμπουαν σκυλου...( το προτιμησα απο τα ανθρωπινα )
μετα το καλο μου κουρνιασε στην αγκαλια μου στην πετσετα και κοιμηθηκε...
νομιζω ξερει απο σκυλια γιατι δεν τα φοβαται καθολου παιζει μαζι τους ...
ειναι μικροσωμα ατ σκυλια μου..
την ηλικια του δεν μπορω να την κατατοπισω ακριβως..υπολογιζω ενος μηνου
ειναι με την ουριτσα ορθια ,τα ματακια ψιλοαλλοιθωρα με δυσκολια εστιασης και περπαταει με ανοιχτα ποδια :P
του εδωσα κονσερβα γατας αλλα εφαγε λιγακι,εχει δοντακια...

λοιπον...

Θελει και γαλα γατιων με μπιμπερο η σε μπωλακι?

απο τις 8μιση το απογευμα μεχρι τωρα δεν εχει καναει κακα ουτε τσισα ουτε εχει πιει νερο..
αμμο δεν του εχω απο αυριο αυτα..

και τελος ξερει κανεις κανα κτηνιατρο να ειναι λιγο ευαισθητος και να κανει καλες τιμες σε κατοικιδια?
για εμβολια κ.λ.π. ??
ειμαι δυτικα προαστεια

Καλησπερα στην παρεα!!!

Ειναι πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα σας και κατατοπιστικα αρκετα,αλλα μου αρεσει η συζητηση :)

Βρηκα σημερα το απογευμα ενα γατακι το οποιο ζητουσε βοηθεια νιαουριζοντας δυνατα..
μου ειπαν οτι καποιος το πεταξε
το πηρα σπιτι και το εκανα μπανιο γιατι ηταν βρωμικο με σαμπουαν σκυλου...( το προτιμησα απο τα ανθρωπινα )
μετα το καλο μου κουρνιασε στην αγκαλια μου στην πετσετα και κοιμηθηκε...
νομιζω ξερει απο σκυλια γιατι δεν τα φοβαται καθολου παιζει μαζι τους ...
ειναι μικροσωμα ατ σκυλια μου..
την ηλικια του δεν μπορω να την κατατοπισω ακριβως..υπολογιζω ενος μηνου
ειναι με την ουριτσα ορθια ,τα ματακια ψιλοαλλοιθωρα με δυσκολια εστιασης και περπαταει με ανοιχτα ποδια :P
του εδωσα κονσερβα γατας αλλα εφαγε λιγακι,εχει δοντακια...

λοιπον...

Θελει και γαλα γατιων με μπιμπερο η σε μπωλακι?

απο τις 8μιση το απογευμα μεχρι τωρα δεν εχει καναει κακα ουτε τσισα ουτε εχει πιει νερο..
αμμο δεν του εχω απο αυριο αυτα..

και τελος ξερει κανεις κανα κτηνιατρο να ειναι λιγο ευαισθητος και να κανει καλες τιμες σε κατοικιδια?
για εμβολια κ.λ.π. ??
ειμαι δυτικα προαστεια

Γεια σου Gatseli! Καταρχάς, πολλά μπράβο που το μάζεψες το μικρούλι! Μπάνιο την επόμενη φορά αν χρειαστεί μην το κάνεις, πέρασέ το με μωρομάντηλο :) Ανάλογα με την ηλικία του μπορείς να του δώσεις γάλα σε μπολ -αφού έφαγε κονσέρβα θα μπορεί να το πιει από εκεί, αν και αφού έχει δοντάκια, μπορείς να ξεκινήσεις διαλυμένη κονσέρβα με νερό. Του πήρες άμμο; Εγώ στη δικιά μου την πρώτη μέρα έβαλα απλώς χώμα σ'ένα χαρτονένιο κουτί, την έβαλα μέσα, της έκανα λίγο τα ποδαράκια για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται (αν και δεν της χρειαζόταν, ήξερε πολύ καλά εντέλει) και μετά έκανε τα πάντα μόνη της. Αν δεν ξέρει δείξε της την κίνηση εσύ (σκάψε με τα ποδαράκια της). Αν είναι πιο μικρή και δεν το καταφέρει, θα χρειαστεί να της τρίψεις την κοιλίτσα.
Για κτηνίατρο δυστυχώς δεν γνωρίζω, ο δικός μου είναι Δ.Προάστια αλλά "τσιμπάει" λίγο..

Εγω παλι εχω αλλο προβλημα.. Εκτος απο το οτι δεν καθεται ποτε σε ενα σημειο, τριγυρναει ολη την ωρα, την εβαλα κι εγω στην αμμο να κανει την αναγκη της (δεν εχει κανει 2 μερες οποτε λογικα θα θελει κι αυτη, δεν την ενοχλει??), αλλα δεν κανει τιποτα, δεν ξερω που και πως να την τριψω και αυτη δεν μου το κανει πιο ευκολο, τριγυρναει και θελει να φυγει ολη την ωρα και ανησυχω.. Μολις εφαγε ενα ολοκληρο ταπερακι παστιτσιο ψιλοκομμενο (βασιλισσα την εχω :D) και ενα ποτηρακι γαλα, δεν μπορει να μην θελει να τα βγαλει!! Τι να κανω??

Λογικό είναι να τριγυρνάει, μες στην περιέργεια είναι τα γατάκια. Εγώ προσωπικά δεν θα έδινα παστίτσιο (κρεμμύδι-μπαχαρικά,ποτέ) και γάλα το ίδιο. Δεν ξέρω αν οφείλεται σ'αυτό το ότι δεν έχει ενεργηθεί το ζωντανό, αλλά πήγαινέ το στον κτηνίατρο, γιατί 2 μέρες είναι πολύ.

Κάποιος πιο έμπειρος ίσως σε βοηθήσει πιο πολύ, αλλά ούτως ή άλλως το γατάκι πρέπει να πάει στον κτηνίατρο, και τίποτα να μην έχει.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back