Μωρό γατάκι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Λογικό είναι να τριγυρνάει, μες στην περιέργεια είναι τα γατάκια. Εγώ προσωπικά δεν θα έδινα παστίτσιο (κρεμμύδι-μπαχαρικά,ποτέ) και γάλα το ίδιο. Δεν ξέρω αν οφείλεται σ'αυτό το ότι δεν έχει ενεργηθεί το ζωντανό, αλλά πήγαινέ το στον κτηνίατρο, γιατί 2 μέρες είναι πολύ.

Κάποιος πιο έμπειρος ίσως σε βοηθήσει πιο πολύ, αλλά ούτως ή άλλως το γατάκι πρέπει να πάει στον κτηνίατρο, και τίποτα να μην έχει.

Δεν ειχα τιποτε αλλο ομως, πραγματικα! Τι να της εδινα, ψωμι ξερω οτι δεν τρωνε, τιποτα ψαρικο/κρατικο εννοειται δεν ειχα προχειρο, οποτε.. Γαλα δεν της εδωσα κανονικο, καπου μου ειχατε πει εβαπορε αραιωμενο και της εδωσα τετοιο.. Της αρεσε και πιο πολυ απο το αλλο, ολο το φλιτζανακι ηπιε :) Θα την παω οπωσδηποτε σημερα η αυριο, παντως ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια!! :):)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεν ειχα τιποτε αλλο ομως, πραγματικα! Τι να της εδινα, ψωμι ξερω οτι δεν τρωνε, τιποτα ψαρικο/κρατικο εννοειται δεν ειχα προχειρο, οποτε.. Γαλα δεν της εδωσα κανονικο, καπου μου ειχατε πει εβαπορε αραιωμενο και της εδωσα τετοιο.. Της αρεσε και πιο πολυ απο το αλλο, ολο το φλιτζανακι ηπιε :) Θα την παω οπωσδηποτε σημερα η αυριο, παντως ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια!! :):)

Μπράβο για το γάλα :) Στον γιατρό γρήγορα να σας κάνει το απαραίτητο σέρβις για να είσαι κι εσύ ήσυχη ;)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πάντως αν δεν έχει πάει ακόμα τουαλέτα είναι σημαντικό. Αν δεν πας σήμερα στον γιατρό μήπως να τον πάρεις ένα τηλέφωνο για να σου δώσει οδηγίες; :worry:

Πάντως αν δεν έχει πάει ακόμα τουαλέτα είναι σημαντικό. Αν δεν πας σήμερα στον γιατρό μήπως να τον πάρεις ένα τηλέφωνο για να σου δώσει οδηγίες; :worry:

Μαλλον αυτο θα κανω, γιατι δεν μπορω να περιμενω αλλο.. Ευχαριστω! :)

Καλησπερα στην παρεα!!!

Ειναι πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα σας και κατατοπιστικα αρκετα,αλλα μου αρεσει η συζητηση :)

Βρηκα σημερα το απογευμα ενα γατακι το οποιο ζητουσε βοηθεια νιαουριζοντας δυνατα..
μου ειπαν οτι καποιος το πεταξε
το πηρα σπιτι και το εκανα μπανιο γιατι ηταν βρωμικο με σαμπουαν σκυλου...( το προτιμησα απο τα ανθρωπινα )
μετα το καλο μου κουρνιασε στην αγκαλια μου στην πετσετα και κοιμηθηκε...
νομιζω ξερει απο σκυλια γιατι δεν τα φοβαται καθολου παιζει μαζι τους ...
ειναι μικροσωμα ατ σκυλια μου..
την ηλικια του δεν μπορω να την κατατοπισω ακριβως..υπολογιζω ενος μηνου
ειναι με την ουριτσα ορθια ,τα ματακια ψιλοαλλοιθωρα με δυσκολια εστιασης και περπαταει με ανοιχτα ποδια :P
του εδωσα κονσερβα γατας αλλα εφαγε λιγακι,εχει δοντακια...

λοιπον...

Θελει και γαλα γατιων με μπιμπερο η σε μπωλακι?

απο τις 8μιση το απογευμα μεχρι τωρα δεν εχει καναει κακα ουτε τσισα ουτε εχει πιει νερο..
αμμο δεν του εχω απο αυριο αυτα..

και τελος ξερει κανεις κανα κτηνιατρο να ειναι λιγο ευαισθητος και να κανει καλες τιμες σε κατοικιδια?
για εμβολια κ.λ.π. ??
ειμαι δυτικα προαστεια

:)Μπράβο σου που έσωσες το γατάκι από το δρόμο, είναι τόσο μικρούλι που δύσκολα θα επιβίωνε:/:
Για το φαγητό του τις πρώτες ώρες που το έχεις, θα σου πρότεινα κονσέρβα-πατέ (έστω κι από σούπερ μάρκετ) είναι μαλακή και την τρώνε πιο εύκολα.
Θεωρώ οτι καλά έκανες και προτίμησες το σαμπουάν σκύλου σίγουρα προτιμώτερο από τα "ανθρώπινα":) Ελπίζω να το στέγνωσες καλά το μικρούλι και να το έβαλες σε μέρος ζεστό χωρίς ρεύματα. Είναι ευαίσθητα τα γατο-μωράκια:baby:
Για νερό, τσισάκια, κακάκια τις πρώτες ώρες και μέχρι να συνηθίσει στο περιβάλλον, μην ανησυχείς.
Αν αύριο όμως εξακολουθεί και δεν πίνει ούτε αφοδεύει, τότε θα πρέπει να το δει κτητίατρος. Που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να το πας σύντομα να δει τη γενική κατάσταση της υγείας του.
Κτηνίατρο στα δυτικά προάστεια δεν ξέρω (μένω κέντρο), αλλά μπορείς να δεις εδώ ορισμένους που προτείνουν τα μέλη του φόρουμ: https://www.mypetz.gr/threads/Λίστα-κτηνιάτρων.221742/

Εγω παλι εχω αλλο προβλημα.. Εκτος απο το οτι δεν καθεται ποτε σε ενα σημειο, τριγυρναει ολη την ωρα, την εβαλα κι εγω στην αμμο να κανει την αναγκη της (δεν εχει κανει 2 μερες οποτε λογικα θα θελει κι αυτη, δεν την ενοχλει??), αλλα δεν κανει τιποτα, δεν ξερω που και πως να την τριψω και αυτη δεν μου το κανει πιο ευκολο, τριγυρναει και θελει να φυγει ολη την ωρα και ανησυχω.. Μολις εφαγε ενα ολοκληρο ταπερακι παστιτσιο ψιλοκομμενο (βασιλισσα την εχω :D) και ενα ποτηρακι γαλα, δεν μπορει να μην θελει να τα βγαλει!! Τι να κανω??

Πρέπει να επικοινωνήσεις σύντομα με κτηνίατρο, ίσως χρειαστεί να του δώσει κάποιο σκεύασμα να το βοηθήσει να κάνει κακάκια. Μπορείς στο μεταξύ να του κάνεις ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα για να το βοηθήσεις, αλλά επειδή όπως είπες είναι 2 μέρες τώρα χωρίς "παραγωγή", χρειάζεται να το δει γιατρός. Παστίτισιο και ανθρώπινα φαγητά μη της δίνεις, τα αντεράκια τους είναι τόσο ευάλωτα σ'αυτήν την ηλικία... Για να μη της δημιουργηθούν προβλήματα, πάρε μια κονσερβούλα, έστω κι από το σούπερ μάρκετ(σαν προσωρινή λύση) και δώσ'της λίγο, μέχρι ο γιατρός να σου συστήσει τι ακριβώς και πόσο θα τρώει.Κατάλληλη τροφή και καλή τροφή πάντως, διαθέτουν τα πετ σοπ και τα κτηνιατρεία.

Το νεογέννητο γατακι μου,δεν κάνει την ανάγκη του καθόλου.Η κοιλια του είναι πρησμενη! Τι πρέπει κάνω;;

Απάντηση: Μωρό γατάκι στο σπίτι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Αγαπητή babycatt, το γατάκι έχει κοντά τη μητέρα του ώστε να έχει και τη δική της φροντίδα;
Διότι εάν την έχει, υποθέτω πώς θα το φροντίσει κι εκείνη όπως πρέπει λόγω ενστίκτου.
Εάν το μεγαλώνεις μόνη σου το γατάκι, πόσες μέρες έχει να κάνει την ανάγκη του;
Επειδή είναι μικρό ακόμα θα πρέπει να το βοηθάς εσύ σ' αυτό.
Μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να του τρίβεις απαλά την κοιλιά του ώστε να ενεργείται.

Θυμάμαι μου είχε πει ο κτηνίατρος για το γατάκι μου όταν ήταν μωρό ότι αν την τρίτη ημέρα δεν έχει πάει τουαλέτα πρέπει να του το πάω ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για να το βοηθήσει να ...γίνει η δουλειά. Μετά μου έδειξε να το κάνω μόνη μου πάντα την τρίτη ημέρα. Οπότε μην το αφήνεις γιατί είναι επικίνδυνο, αλλά όλα θα πάνε καλά.

Καλησπέρα!:)
Βρήκα πριν απο 4 μέρες ένα γατάκι που έκλαιγε κ το έφερα σπίτι μου! Έχω πάρει Lactopet σκόνη κ το ταίζω! Κάνει κακάκια του αλλα δν καταλαβαίνω αν είναι διάρροια ή όχι, είναι κιτρινοπορτοκαλί! Επίσης, δν καταλαβαίνω πόσο ημερών είναι. έχει ανοιχτά μάτια αλλά δν έχει βγάλει δοντάκια ακόμη! Πάντως από την πρώτη μέρα που το βρήκα έχουν πεταχτεί λίγο πιο έξω τα αυτάκια του! :D
Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει? :)

Γειά σου Joannachri. Να σου ζήσει το μικρό!:) Σίγουρα όσο το γατουλίνι πίνει γάλα δεν θα είναι σχηματισμένα τα κόπρανα και θα έχουν αυτό το χρώμα.

Σ'ευχαριστώ tinkaki! Δεν το ήξερα αυτό!! Όμως από χθες το βράδυ δν κλαίει όσο έκλαιγε κ το βρήκα το πρωί λίγο κρύο (το τυλίγουμε με κουβέρτα) κ ακόμη κ τώρα φαίνεται λίγο κουρασμενο κ το έβαλα κοντά σε σόμπα( δν το καίω) μήπως φταίει ότι θέλει κ άλλη ζέστη! θα γίνει εντάξει η να το πάω σε κτηνίατρο;;

μπορεις να του βαλεις μεσα στη φωλια του μια θερμοφορα η' τυλιγμενα με πετσετα μπουκαλια με ζεστο νερο για να παραμεινει ζεστο το γατουλινι.παρολα αυτα πρεπει να το πας και στον κτηνιατρο για να δει αν ειναι καλα (που θα ειναι σιγουρα) και να σου δωσει οδηγιες ποσο και καθε ποτε να το ταιζεις αναλογα με την ηλικια του.καλη επιτυχια!ολα θα πανε καλα!με την επισκεψη στον κτηνιατρο θα σε συμβουλευσει κηαι θα σου λυσει ολες τις αποριες.

Απορίες για 3 νέα γατάκια...

Καλησπέρα!

Πριν απο λίγες ώρες βρήκα 3 γατάκια πεταμένα σ'ενα κάδο σκουπιδιών μέσα σ'ενα κουτί πίτσας με ένα κομμάτι ψωμί (!) και ένα πιατάκι γάλα. Μιας και δεν μου πήγαινε καρδιά να τα αφήσω, τα πήρα και τα πήγα με μια φίλη σ'ενα κτηνίατρο που διαπίστωσε ότι είναι 3 εβδομάδων και υγειή εκ πρώτης όψεως. Μας συνέστησε γάλα με μπιμπερό και μας έδωσε και μια μους για να τα ταίζουμε. Αλλά έχω διάφορες απορίες όπου λόγω ώρας δεν μπορώ να βρω απάντηση...

1) Πως ταίζεις ένα γατί με μπιμπερό όταν δεν θέλει να φάει??? Δοκίμασα και πιατάκι αλλά το αγνοήσανε πλήρως, εκτός από τις στιγμές που ξεφεύγανε και βουτάγανε μέσα..

2) Κάθε πότε πρέπει να κάνουν κακά? Με τα ούρα δεν έχουμε θέμα.. Τα χάιδεψα λιγάκι με μία υγρή γάζα (just in case) αλλά τίποτα τις τελευταίες 6-7 ώρες.

3) Μιας και είναι 3 εβδομάδων, υποθέτω ότι κάποιου η γάτα γέννησε, τα κράτησε για να θηλάσουν 3 βδομάδες και μετά τα παράτησε στο έλεος του θεού... Ακούγεται λογικό?

btw, έχω διαβάσει πολλά από τα παρόμοια θέματα που υπάρχουν αλλά εχω μπερδευτεί...

Απάντηση: Απορίες για 3 νέα γατάκια...

Καλησπέρα και μπράβο σας που σώσατε τις μικρές ζωούλες!:)
Επειδή ναι μεν και τη δική μου την είχαν βρει στα σκουπίδια, αλλά ήταν λίγο μεγαλύτερη όταν την υιοθέτησα, δεν ξέρω να σου απαντήσω για τόσο νεαρά γατάκια στις απορίες σου. Όμως βρήκα αυτό, σε περίπτωση που δεν το έχεις διαβάσει αν μπορεί να βοηθήσει, μέχρι να απαντήσουν και πιο έμπειρα σε μωρο-γατάκια μέλη:
https://www.mypetz.gr/threads/Ορφανά-γατάκια-και-πώς-να-τα-μεγαλώσετε.220884/

Αν τρώνε τη μους, δεν νομίζω να υπάρχει επείγον πρόβλημα μέχρι αύριο που μπορείτε να ξαναρωτήσετε τον κτηνίατρο:hmm:
.
Λογικό στο 3. αυτό που λες, αλλά δεν έχει σημασία το πώς και το γιατί. Ασυνείδητοι υπάρχουν δυστυχώς που τα πετάνε στα σκουπίδια :(
Σημασία έχει που κάνατε το καλό και τα περιθάλψατε και τα βοηθάτε να ζήσουν. Εύχομαι όλα καλά να πάνε και καλή συνέχεια:)

Συμπεριφορά γάτας

Μενω στο εξοχικο μου στο χωριο . Φροντιζω διαφορες αδεσποτες γατουλες .Τωρα τελευταια μια γατουλα γεννησε 5 γατακια.Στην αρχη μου εφερε μεσα στο σπιτι ενα γατακι κρεμασμενο στο στομα της και μετα την αφησα και γεννησε τα υπολοιπα μεσα .Την ταιζα πολυ την αφηνα εβγαινε και εξω ερχοταν τα ταιζε και παλι εξω,τη νυχτα την εκλεινα μεσα κ.ο.κ.Περασαν τρεις εβδομαδες ,ξαφνικα την ειδα με ενα γατακι στο στομα να φευγει,την προλαβα και την ξαναφερα μεσα.Αυτο το εκανα γιατι ηθελα να την προφυλαξω (και τα γατακια) απο τους 3 αδεσποτους γατους που κυκλοφορουν εξω.Σημειωτεον οτι σε μια φιλη στο γειτονικο σπιτι ενας γατος της επνιξε τα δυο γατ ακια.Απο αυτο το φοβο φυλαγα τα γατακια μεσα και προσεχα και τη γατα.Ομως υπαρχει τ ω ρ α σοβαρο προβλημα .Η γατα δεν θελει τα γατακια δεν τα ταιζει ε ιναι νηστικα δυο μερες την πηγα σενα αλλο μερος πιο ησυχο ομως κα εκει τα ιδια .Τα διωχνει τα αγριευει και αυτα ολο φωναζουν,Ειναι τοσο μικρουλια ,Τωρα την εχω κλεισμενη μεσα μαζι με τα μικρα της μηπως και τα ξανασυνηθισει και την παρακολουθω απο ενα μικρο παραθυρακι ,ομως ειναι τελειως αδιαφορη.Τι να κανω .Τα λυπαμαι.Οταν πηγαινω κοντα τους ερχονται σε μενα .Τα σπρωχνω σαυτην αλλα τιποτα .Τα ποδοπατα τα αποφευγει και γριλιζει και τα φοβεριζει.Οταν πανε να θηλασουν γυριζει απο την αλλη λιγο τα γλυφει ελαχιστα και μετα τα διωχνει .Τι συμβαινει δεν ξερω τι να κανω βοηθηστε με .Θα πεθανουν ειναι τοσο μικρουλια και χαριτωμενα.

Απάντηση: Συμπεριφορά γάτας

καλησπερα,ποσα ειναι τα γατακια?ειναι 3 εβδ ετσι?με φροντιδα δικη σου ισως τα καταφερουν:/:δεν εχω τοση πειρα με μικρα,εκτος απο ενα την Συλβιτσα μου που ηρθε στα χερια μου τοσο μικρη !τις πρωτες μερες έδινα γαλατακι αλλα πολυ γρηγορα αρχισε τα τρωωει και κροκετουλες(μπεμπε) και κονσερβα(μους και πατε)

πρόωρο γατάκι

Καλησπέρα και από εμένα στην παρέα. Πριν 20 μέρες ακριβώς έμελλε να γίνω και εγώ γατομπαμπάς. Επισκέφθηκα ένα φίλο και όταν έφτασα, μόλις είχε πατήσει ένα αμάξι, μια έγκυο γάτα εκεί μπροστά. Το θέαμα ήταν ανατριχιαστικό αλλά από μέσα της πετάχτηκαν 2 γατάκια ζωντανά! Αφού ήταν τόσο τυχερά και επέζησαν δεν μου πήγε η καρδιά να τα αφήσω να πεθάνουν στο δρόμο. Πήγα στο πρώτο pet shop που βρήκα μιάς και δεν είχα ποτέ γάτες για πληροφορίες και ο ιδιοκτήτης μου πούλησε κροκέτες(!!!) για γατάκια παρόλο που του είπα την κατάσταση. Επισκεφθήκαμε τελικά κτηνίατρο εκεί κοντά και μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για τις πρώτες μέρες.

Ξεκίνησα να ταϊζω τα γατάκια με γαλα royal canin ανα 2 με 3 ώρες καθώς και να τους βάζω θερμοφόρα στο κουτί τους. Δυστυχώς στο πρώτο 24ωρο το ένα από τα δύο γατάκια σταμάτησε να τρώει και έπεσε σε κώμα. Πέθανε λίγες ώρες μετά.
Σήμερα, 20 μέρες μετά το άλλο μεγαλώνει γρήγορα. Άνοιξε τα μάτια του στις 19 μέρες, αργοπορημένα από ότι διαβάζω, αλλά υποθέτω είναι λογικό καθώς ήταν πρόωρο. Από χθές που άνοιξε τα μάτια του μου φαίνεται πως έχει χάσει λίγο την όρεξη του και δεν τρώει τόσο πολύ αλλά μου φαίνεται μιά χαρά. Είναι δραστήριο και όποτε το χαΪδεύω γουργουρίζει. Είναι μήπως ανησυχητικό;

Καθώς οι μέρες περνάνε θα ήθελα τη βοήθειά σας. Δεν είχα ποτέ γάτα και δεν γνωρίζω αρκετά. Θα ήθελα να μου πείτε πότε θα ήταν καλό να κάνουμε επίσκεψη στον κτηνίατρο καθώς και αν γνωρίζετε να μου προτείνετε κάποιο γιατρό στη Θεσσαλονίκη που να είναι καλός και να έχει λογικές τιμές. Διαβάζω για αποπαρασιτώσεις, σκουλίκια, κλπ και έχω μπερδευτεί λίγο. Γενικά στο στάδιο που είμαι, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνω και να προγραμματίσω και υπάρχει κάτι απαραίτητο που θα πρέπει να αγοράσω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση: πρόωρο γατάκι

Κατ' αρχήν καλωσόρισες με το γατουλάκι σου!!
Για μένα το καλύτερο που έχεις να κάνεις αρχικά είναι να επικοινωνήσεις με το γιατρό σας, όλο και κάποιον θα βρεις εκεί κοντά στη γειτονιά σου, για τις πρώτες ημέρες και συστάσεις. Εκείνος θα σου πει πως είναι ιατρικά το γατάκι, αν όλα είναι καλά και πως πρέπει να κινηθείς όσον αφορά αποπαρασιτώσεις κλπ. Είναι μικρούλι και θέλει προσοχή αλλά πιστεύω πως πια έχει ξεπεράσει το μεγάλο κίνδυνο!

Τώρα που 20 ημερών ίσως σιγά σιγά να δοκίμαζες μήπως μπορεί να φάει λίγο μους κονσέρβα για μωράκια αραιωμένη με λίγο νεράκι...ίσως και να είναι νωρίς....θα το δεις αυτό. Αλλά συνήθως από αυτή την περίοδο και μετά έχουν αρχίσει και βγάζουν δοντάκια οπότε θα μπορεί να φάει! Λίγο λίγο μην φανταστείς ότι θα τρώει πολύ. Και μπορείς αν θέλεις να βάλεις και σε μία σύριγγα λίγο μους αραιωμένο με νεράκι για να μπορέσει να εισέλθει στη σύριγγα και να το ταίσεις λίγο λίγο. Θέλει μεγάλη προσοχή, για να μην πνιγεί. Επίσης μπορείς να του βάλεις μια μικρή (σε ύψος) λεκάνη ή ένα μικρό ταψάκι (από γλυκά) με λίγη άμμο και να του δείξεις να πηγαίνει (εγώ τα έβαζα μέσα και έπιανα το ποδαράκι και "έσκαβα" με το ποδαράκι τους για να καταλάβουν). Θα εκπλαγείς πόσο γρήγορα θα μάθει την άμμο. Αυτά νομίζω προς το παρόν.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να ζήσετε πολλά χρόνια μαζί!! Και όταν μπορέσεις μας βάζεις και φωτογραφίες από το μικρούλι σου!

Απάντηση: πρόωρο γατάκι

Κατερίνα, ευχαριστώ για την απάντηση. Χθές παρατήρησα ότι πρέπει να έχει αρχίσει να βγάζει δόντια, οπότε ίσως δοκιμάσω αυτές τις μέρες κονσέρβα. Για την άμμο όμως μου φαίνεται ακόμη πολύ νωρίς. Δεν βλέπει σχεδόν καθόλου, καθώς άνοιξε χθές μάτια και είναι ακόμη μικρό για να περπατήσει ακόμη.

Θα το δεις για την άμμο... απλά είναι η ηλικία που σιγά σιγά προσαρμόζονται.... απλά να το έχεις το νου σου! και πήγαινέ το και μια επίσκεψη στο γιατρό...θα δει και τα ματάκια του και γενικά ότι είναι όλα καλά με την υγεία του και έτσι και εσύ θα ηρεμήσεις!!!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back