Νέο γατί στο σπίτι. Θα μπορέσουν να συνυπάρξουν;

Απάντηση: Θέλω την συμβουλή σας

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μου είπες Ριάνα μου. Ο γατούλης ο πρώτος είναι τώρα 1,5 χρονών περίπου.
θα βάλω σε εφαρμογή αυτά που μου πες. ευτυχώς από παιχνίδια αμμολεκάνες και τα λοιπά είμαι εφοδιασμένη.
σε ευχαριστώ πάρα πολύ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα!

Με λένε Χρύσα και έχω ήδη μία γατούλα περσική 2,5 ετών που ονομάζεται Ζαχαρούλα.

Πρόσφατα βρήκα στο δρόμο μία γατούλα περίπου 3 μηνών που αρχικά τάιζα μόνο τα βράδια γυρνώντας από τη δουλειά. Ωστόσο, μία ημέρα βρήκα τη γατούλα σε άσχημη κατάσταση, βρώμικη, με αίματα στο μπροστινό ποδαράκι της από μία πληγούλα που ήδη είχε όταν την είχα βρει και φαινόταν να επουλώνεται και δύο άλλες νέες πληγές στο σωματάκι της.

Με τη βοήθεια και μίας άλλης κοπέλας από τη γειτονιά μας, τη μεταφέραμε στον κτηνίατρο της περιοχής, ο οποίος καθάρισε τις πληγές πιθανότατα από δάγκωμα σκύλου και της έκανε το πρώτο εμβόλιο. Η γατούλα είναι πλέον μια χαρά, πολύ φιλική και φιλοξενείται προσωρινά στο κτηνιατρείο.

Η αρχική σκέψη ήταν να βάλουμε αγγελίες για υιοθεσία. Όμως πλέον σκέφτομαι πολύ σοβαρά να την κρατήσω εγώ. Πέραν της ανησυχίας μου για την αντίδραση της γάτας μου, που προσπαθώ να αποβάλω διαβάζοντας στο site εμπειρίες άλλων και διάφορες συμβουλές, θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται να κάνω στο νέο γατάκι κάποιες εξετάσεις πριν εγκατασταθεί στο νέο του σπιτάκι και γνωρίσει τη Ζαχαρούλα. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να φέρω σε κίνδυνο την υγεία της πρωτότοκης!

Αν μπορούσατε να με διαφωτίσετε, θα σας ήμουν ευγνώμων.

Ευχαριστώ πολύ!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Θα υιοθετήσω δεύτερο γατάκι. Θα μπορέσουν να συνυπάρξουν;

Μίλησε με τον κτηνίατρό σου και πες του ακριβώς αυτά! Εκείνος θα σε κατευθύνει :)
Καλό θα ήταν να της κάνεις αιματολογικές μιας και είναι από το δρόμο και δεν είναι απίθανο να κουβαλάει κάτι μεταδοτικό. Μίλα στο κτηνίατρο και αν χρειαστεί να την πάρεις σπίτι νωρίτερα, μπορείς, απλά φρόντισε να μένει μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και να μην έρχεται σε επαφή με την πρωτότοκη :P

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Θα κάνουμε λοιπόν τις αιματολογικές μας και ό,τι άλλο μας πει ο κτηνίατρος, ελπίζοντας να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο στα σχέδια μας.

Απάντηση: Θα υιοθετήσω δεύτερο γατάκι. Θα μπορέσουν να συνυπάρξουν;

Το εύχομαι!:flowers: :)

Νέο μέλος στη γατοοικογένεια! Και τώρα;

καλησπερα! ειμαι καινουρια στο γκρουπ και θα ηθελα να σας ρωτησω σχετικα με τους 2 μου γατους! ο ενας 4,5 χρονων (ο μπιρμπιλης!), αρσενικος στειρωμενος χωρις κυριαρχικη συμπεριφορα και το καινουριο μου γατακι ειναι ουτε 2 μηνων (το γαριδακι!), αδεσποτουλι που το μαζεψα γιατι σπαραζε η καρδια μου να το βλεπω τρομοκρατημενο, μονο κ πεινασμενο να πλανταζει στο κλαμα.. :(
επι 2 βδομαδες ειχαν οπτικη επαφη μεσα απο μπαλκονοπορτα και φροντιζα ο μεγαλος να αρχιζει να συνηθιζει τη μυρωδια του μικρου! επιτελους προχθες τα γνωρισα κ παρατηρησα οτι ο μεγαλος δ νευριασε, απλα αδιαφορουσε κ ο μικρος του ειχε γινει τσιμπουρι κ τον κυνηγουσε! ειναι γεγονος βεβαια οτι ο μεγαλος φαινεται στενοχωρημενος, ομως δ εχει επιτεθει στο μικρο κ πλεον δ τον ενοχλει η μυρωδια του. λετε να συνηθισει κ να παιζουν μαζι η διακινδυνευω να χειροτερεψουν τα πραγματα??

Απάντηση: νεο μελος στη γατοοικογενεια! και τωρα??

Καλως ηρθες φιλη μου!
Καταρχην να χαιρεσαι τα γατακια σου και συγχαρητηρια για την ευγενικη σου πραξη να υιοθετησεις ενα αδεσποτακι!
Στο θεμα μας τωρα.
Κοιτα σιγουρα χρειαζονται πολυ χρονο,κυριως ο μεγαλυτερος γατουλης ωστε να συνηθισει ο ενας την παρουσια του αλλου!Ηταν πολυ καλο το γεγονος οτι ο μεγαλος δεν του "επιτεθηκε"!
Δεν μπορω να ξερω αν θα παιζουν μαζι στο μελλον,αλλα και να αγνοουνται μεταξυ τους παλι στα θετικα ειναι!
Ειμαι της αποψης οτι δεν χρειαζεται δυο ζωακια να γινουν φιλοι αλλα να μπορουν να συμβιωνουν οσο το δυνατον καλυτερα χωρις το ενα να δημιουργει προβλημα στο αλλο.
Δωστους χρονο και αγαπη και ολα μια χαρα θα πανε!:)
Τωρα αν παιζουν που και που καμια μπουφλιτσα ε, αμελητεο! Καλη τυχη!

χαχαχ! απλα σκεφτομουν οτι αν ειναι να μη συμπαθηθουν και να εχει επιπτωση στη συμπεριφορα του μεγαλου επομενως και το μικρο να μην ειναι χαρουμενο, θα μπορουσα να δωσω το γατακι σε καποιον που θα ξερω οτι θα το αγαπησει οσο κ εγω! το παν ειναι να νιωθουν αυτα ευτυχισμενα κ να μην τα εγκλωβισω επειδη αγαπω τις γατες!

χαχαχ! απλα σκεφτομουν οτι αν ειναι να μη συμπαθηθουν και να εχει επιπτωση στη συμπεριφορα του μεγαλου επομενως και το μικρο να μην ειναι χαρουμενο, θα μπορουσα να δωσω το γατακι σε καποιον που θα ξερω οτι θα το αγαπησει οσο κ εγω! το παν ειναι να νιωθουν αυτα ευτυχισμενα κ να μην τα εγκλωβισω επειδη αγαπω τις γατες!
Απολυτα λογικο να εχεις τετοιου ειδους φοβο!
Προσωπικα πιστευω πως αν ο γατουλης σου ειχε προβλημα με τον μικρο,θα το εδειχνε απο το πρωτο λεπτο της γνωριμιας τους!
Οι γατες ειναι ζωα που οταν τους δωσεις τον απαιτουμενο χρονο,προσαρμοζονται πληρως στις νεες συνθηκες!
Μην διστασεις αν θες την γνωμη μου!Δοκιμασε το και πιστευω οτι θα τα πανε περιφημα και δεν θα χρειαστει να αποχωριστεις το μικρακι!

μακαρι!! σ'ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και το κουραγιο! ;)

μακαρι!! σ'ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και το κουραγιο! ;)
Μην ευχαριστεις!Οτι χρειαστεις εδω ειμαστε! καλο βραδυ!

Κοίτα, είναι πιο εύκολο να συνηθίσει ένας ενήλικας γάτος τον νεοφερμένο, όταν αυτός είναι μικρούλης από το αν ήταν κι αυτός ενήλικας.
Καταρχήν πρέπει να δώσεις χρόνο στη σχέση τους να αναπτυχθεί, αλλά να μην δίνεις τροφή στη ζήλια του μεγάλου. Επιπλέον, χωρίς να γνωρίζω πως είναι διαμορφωμένο το σπίτι σου, θα σου δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να έχουν μια καλύτερη συμβίωση τα γατιά σου.
Οι γάτες είναι πλάσματα της ρουτίνας, δένονται με τον χώρο τους και τον διεκδικούν. Προβλήματα θα δημιουργηθούν εφόσον ο καινούριος γάτος επηρεάσει με τον άλφα ή βήτα τρόπο την ρουτίνα του πρώτου ή τον κάνει να αισθανθεί απειλή. Γι' αυτό, είναι σοφό να εκμεταλλευτείς όλες τις διαστάσεις του σπιτιού σου. Να αυξήσεις δηλαδή τους χώρους όπου οι γάτες θα μπορούν να ανέβουν ψηλά ( γνωρίζεις βέβαια ότι οι γάτες αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια όταν εποπτεύουν το χώρο τους από ψηλά). Ακόμη είναι συνετό να αυξήσεις τα ζεστά μέρη όπου θα μπορούν να κουρνιάζουν για να κοιμηθούν καθώς και τις κρυψώνες. Μια δεύτερη αμμολεκάνη, τοποθετημένη σε ένα άλλο μέρος, μακριά από την πρώτη, αλλά πάντα κάπου ήσυχα και μακριά από απειλές, θα μειώσει επίσης τον ανταγωνισμό. Αύξησε τα μπωλάκια του νερού και δίνε μικρά συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Παράσυρε τους γάτους σου σε παιγνίδι, ενθαρρύνοντάς τους να συνυπάρξουν ευχάριστα.

Απάντηση: Νέο μέλος στη γατοοικογένεια! Και τώρα;

τα κανω ολα αυτα και πιστευω οτι η καθημερινοτητα του μεγαλου δ εχει αλλαξει! ισως το μονο που αλλαξε ειναι οτι πλεον ο μεγαλος δ μπορει να κατσει για πολυ ωρα καπου γιατι ο μικρος πηγαινει για παιχνιδι και τον "ενοχλει"! Και δεν ξερω αν πρεπει να επεμβω η να τα αφησω να τα βρουν μονα τους!

Όχι Φανή μου, να μην επέμβεις! Και γενικά να αποφεύγεις την οποιαδήποτε παρέμβαση, εκτός κι αν είναι μεγάλης ανάγκης. Άσε τα γατόνια σου να κτίσουν τη σχέση τους μόνα τους. Στο κάτω κάτω, αν κατι που κάνει ο μικρός ενοχλεί τον μεγάλο, και ο μεγάλος έχει μέρη για να ανέβει ψηλά και να αποφύγει τον μικρό, αυτό θα κάνει ακριβώς. Θα ανέβει κάπου ψηλά για να τον αποφύγει και να βρει την ησυχία του. Αν δεν το κάνει, είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν τον πολυενοχλεί ο μικρός ;)

:D

να σου ζησουν τα γατια σου!η γνωμη μου ειναι πως νε μεν ο μικρος λογο της διαθεσης του θα σπαει στην αρχη λιγο τα νευρακια του μεγαλου (:devil:) ,αλλα μετα θα ηρεμησει (:angelnot:)....και παλι να σου ζησουν!:P:P:P

Φανή μην ανησυχείς, η συμβίωσή τους ακούγεται θετική και όλα θα πάνε καλά! Κι όταν μεγαλώσει ο μικρός να δεις που θα παίζουν κ περισσότερο σαν ισότιμα μέλη πια. Όπως λέει κι η Jez άστα να τα βρούνε μόνα τους...θα φωνάξουν, θα πλακωθούν, θα αγνοηθούν, θα κυνηγηθούν αλλά θα λήξει κάποια στιγμή το θέμα της κυριαρχίας κ της ιεραρχίας, θα στειρωθεί κι ο μικρός οπότε θα ηρεμήσει κ μια χαρά. Κι εγώ περνάω παρόμοια φάση, αφού κουβάλησα στον 1 χρονών γάτο μου μια αδεσποτούλα σουσουράδα 5-6 μηνών που μάζεψα από το δρόμο. Η πλάκα είναι ότι τις αγριάδες και τα κχχχ τα έκανε η μικρή σ'αυτόν κι όχι το ανάποδο. Ο γάτος μου ένας κύριος, ούτε νύχια δεν της έβγαζε, απλά την αγνοούσε (βέβαια χρησιμοποιούσε την άμμο της κι έτρωγε από το πιατάκι της για να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό εδώ μέσα...αλλά κι αυτή του έκανε τα ίδια). Τώρα βλέπω ότι άρχισαν να παίζουν συχνά (βασικά η μικρή τον πειράζει όλη την ώρα) χωρίς φωνές και κχχχ, τα άφησα κ 3 μέρες μόνα τους που έφυγα ταξίδι και δεν έγινε τίποτα κακό ούτε ζημιά. Κ πριν από λίγες μέρες, χουζουρεύαμε όλα τα ζωντανά (2ποδα κ 4ποδα) στο κρεβάτι, κι ο γάτος άρχισε να γλύφει κ να καθαρίζει την ουρίτσα της μικρής. Σου εύχομαι γρήγορα να ζήσετε κι εσείς όμορφες εμπειρίες ήρεμης συγκατοίκησης :)

Επείγον

Γεια σας παιδιά,

θα ήθελα πολύ την βοηθεια σας.. εχουμε ενα γατουλη ο οποιος ειναι τωρα 1,5 χρονων στειρωμενος μενει στο σπιτι και δεν εχει βγει ποτε εξω. Τελη Αυγουστου μαζεψαμε και αλλο ενα γατουλη που ειναι τωρα 5,5 -6 μηνων. προσπαθησαμε 3-4 φορες να τον φερουμε στο σπιτι και ο μεγαλος δεν τον δεχεται με τιποτα (ισως παιζει ρολο και το οτι δεν ειναι κοινωνικοποιημενος με αλλα ζωα). το μικρο γατουλη τον βγαλαμε πους και τον μεγαλο τον λενε λοκι! πηγαμε τον πους για εμβολια κλπ και μας ειπε η κτηνιατρος πως ακομα και μετα την στειρωση ειναι πολυ λιγες οι πιθανοτητες να τον δεχτει σπιτι ο αλλος. ξεχασα να σας πω πως τοσο καιρο τον εχουμε στην αυλη και εχει προσβαση και σε να μικρο δωματιακι. το προβλημα μας ειναι οτι αρχιζει και φευγει και εχουμε ανησυχησει πολυ περα απο το γεγονος οτι εχει αρχισει και εχει κρυο. σημερα το πρωι τον βρηκαμε εξω απο το γκαραζ μας. υπαρχει καποιος τροπος να τον δεχτει ο λοκι. δοκιμασαμε και να του φερουμε πραγματα του αλλου γατουλη αλλα γριλιζε και να τους φερουμε σιγα σιγα σε επαφη και ειχε τρελαθει.

ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

Απάντηση: Επείγον

Θα μπορουσατε να παρετε και τον Πους στο σπιτι και να τον κρατατε σε καποιο δωματιο ξεχωριστα και σταδιακα να γνωριστουν και να συνηθισουν ο ενας τον αλλο. Το να τον βαζετε μεσα για λιγο και μετα να τον ξαναβγαζετε εξω δεν μπορει, κατα τη γνωμη μου παντα, να λειτουργησει γιατι ο Πους κουβαλαει μαζι του μυρωδιες απ' εξω που ο Λοκι δεν γνωριζει. Να ξερετε πως υπαρχει πιθανοτητα να μην συμπαθηθουν ποτε, αλλα μπορουν να μαθουν να συμβιωνουν ωραιοτατα.

Απάντηση: Επείγον

Το δοκιμασαμε και αυτο αλλα για 1 μερα μονο. με το που τον μυριζει ουρλιαζει ασταματητα ο λοκι. θελουμε πολυ να τον φερουμε πανω. η κτηνιατρος μας ειπε πως ειναι πολυ δυσκολο γιατι ο λοκι μυριζει τις ορμες του αλλου και δεδομενου οτι εκεινος δεν εχει ορμες δεν μπορει να τον δεχτει.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back