Νεφρική ανεπάρκεια της γάτας

Επειδη μου έχουν τύχει περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας σε αρκετά αδέσποτα, οι τιμέ αυτές δεν είναι σοβαρές, μην ανησυχεις.
Με ειδικη διατροφή πάνω στο μήνα λογικά θα πέσουν.
Επίσης καλά αποτελέσματα έχω δει και με ένα φάρμακο που νομιζω λέγεται sodiazot ή κάπως έτσι που καθαρίζει την αμωνία απο το αίμα και χορηγείται μια φορά το μήνα.
ΑΛΛΑ, για ολα αυτά καλύτερα να μιλάς με τον γιατρό σου που παρακολουθεί το γατάκι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ειδικα η νεφρικη ανεπαρκεια στις γατες προχωραει με πολυ πιο αργους ρυθμους απο οτι στα σκυλια,με καταλληλη φροντιδα μπορει να ζησει και χρονια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Για ρίξε μια ματιά σε αυτό το site
https://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=987
Σύμφωνα με αυτό το στάδιο 2 μπορεί να κρατήσει μήνες ή χρόνια!
Ελπίζω να πάνε όλα καλά!
Θα μας ενημερώνεις ε;

δεν υπαρχουν συγκεκριμμενα χρονικα ορια για ζωα με νεφρικη ανεπαρκεια. ολα εξαρτωνται απο τον οργανισμο του ζωου και ποσο μπορει να κρατησει το νεφρο. Το μονο συγουρο ειναι οτι θελει πλεον ειδικη διατροφη και φαρμακευτικη αγωγη και τουλαχιστον κθε 6μηνο εξετασεις αιματος για να παρακολουθηται η εξελιξη της νοσσου.

δεν υπαρχουν συγκεκριμμενα χρονικα ορια για ζωα με νεφρικη ανεπαρκεια. ολα εξαρτωνται απο τον οργανισμο του ζωου και ποσο μπορει να κρατησει το νεφρο. Το μονο συγουρο ειναι οτι θελει πλεον ειδικη διατροφη και φαρμακευτικη αγωγη και τουλαχιστον κθε 6μηνο εξετασεις αιματος για να παρακολουθηται η εξελιξη της νοσσου.

Γιατρέ από ότι έχω δει, όταν η νόσος είναι στην αρχή δεν υπάρχουν συμπτώματα...Είναι αλήθεια αυτό;
Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος;

Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ, με έχετε γεμίσει ελπίδα! Δεν περίμενα τόσο γρήγορη ανταπόκριση. σας ευχαριστώ και πάλι!

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον κτηνίατρο John DVM μια και είμαστε τυχεροί να τον έχουμε στο forum το εξής. Η γάτα μου (με την νεφρική ανεπάρκεια) πίνει μεγάλες ποσότητες νερού και ουρεί σχεδόν την ίδια ποσότητα (άχρωμα ούρα). Δεν έχει διαβήτη (καναμε εξετάσεις). Τα νεφρά στην ψιλάφιση ήταν ελαφρώς διογκωμένα και σκληρά. Όταν της χορηγήσαμε ορρό και βιταμίνες, τον ορρό ήταν σαν να μην μπορούσε να το απορροφήσει. Ουρούσε σχεδόν την ίδια ποσότητα. Ποιά είναι η εξήγησή σας για το τι συμβαίνει στο νεφρό, δηλαδή ποιό τμήμα του να έχει χαλάσει? Και ποια θα είναι η συντήρηση της γάτας - ο ορρός ουσιαστικά δεν την ενυδατώνει. Μιλήστε μου ελεύθερα όσο δυσοίωνα και να είναι τα πράγματα. Απλά θέλω να ξέρω τι συμβαίνει( είμαι βιολόγος) κι ο κτηνίατρος μου απλά μου λέει θα δούμε.

Γεια σου και από μένα εύχομαι το καλύτερο για τη γατούλα σου.
Επειδή είδα ότι ανέφερες διογκωμένους νεφρούς, και άχρωμα ούρα, ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις κάνει κάποιο υπέρηχο στην γάτα σου. Το ρωτάω αυτό γιατί και ο δικός μας ο γατούλης που έχει τα ίδια συμπτώματα και αρχικά νομίσαμε νεφρική ανεπάρκεια, μόλις κάναμε τον υπέρηχο διαπιστώσαμε ότι έχει πολυκυστικούς νεφρούς. Επίσης επειδή είχα άλη γάτα που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια δεν είχαμε διαπιστώσει σε αυτήν να είναι διογκωμένοι οι νεφροί της, όπως στην περίπτωση του τωρινού.

'Εχω κάνει. Μου είπε ο γιατρός ότι δεν παρουσιάζει κάποιο μόρφωμα ο νεφρός. Ούτε είναι πολυκυστικός. Αυτό που μου κάνει εντύπωση στην περίπτωση της δικής μου γάτας σε σχέση με τις ιστορίες που έχω διαβάσει στο ίντερνετ, είναι ότι η δικιά μου απλά δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό - οπότε και δεν ενυδατώνεται, η ουρία παραμένει υψηλή και τα νεφρά δουλεύουν ακόμα πιο πολύ. Επίσης δεν κάνει εμετούς.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με τον δικό μας.
Γι' αυτό ρώτησα για πολυκυστικούς. Αν και μας έχει κρεατινίνη 7:(.
Τι να σου πω καλή τύχη και στα δυο και κουράγιο σε μας:).

Σ'ευχαριστώ Gatοuni! Να σε ρωτήσω τι κάνετε για συντήρηση - πέραν από την ειδική διατροφή. Χρησιμοποιείτε σκευάσματα όπως ερυθροποιητίνη, κάλλιο κλπ? Βάζεις ορρούς στο σπίτι? Είναι και σένα αφυδατωμένος παρά το νερό που πίνει?

Εμείς πριν λίγες μέρες το ανακαλύψαμε. Αφυδατωμένος δεν είναι προς το παρόν, οπότε δε χρειάζεται ακόμα ορρό. Αυτή τη στιγμή μόνο ειδική τροφή και αντιβίωση γιατί έχει πάθει ουρολοίμωξη. Περιμένω τα αποτελέσματα και από κάποιες ακόμα εξετάσεις.
Στην προηγούμενη που είχε νεφρική ανεπάρκεια είχα βάλει ορρό κυρίως το τελευταίο εξάμηνο και ενδοφλέβιο, όχι στο σπίτι, αυτή έκανε και πολλούς εμετούς, επίσης έδινα ένα κάποια σιρόπια για φώσφορο και κάλιο και αντιεμετικά.
Αν και δεν ξέρω τι θα κάνω στην τωρινή περίπτωση γιατί με την προηγούμενη ειδικά το τελευταίο εξάμηνο είχα μια αίσθηση ότι ίσως και να την ταλαιπωρούσα. Αν και έτσι κι αλλιώς από ότι μας είπε τώρα με τους πολυκυστικούς, υπάρχουν ακόμα λιγότερες ελπίδες, το πιο πιθανό να ζήσει περίπου έξι μήνες, χωρίς βέβαια να το θεωρούμε και απόλυτο. Η άλλη γάτα με τη νεφρική ανεπάρκεια έζησε τέσσερα χρόνια. Τα τρία αρκετά καλά χωρίς ταλαιπωρία για αυτήν.

Στα πρωτα σταδια της νεφρικης ανεπαρκειας παρατηρηται πολυδιψια και πολυουρια δηλαδη το γατι οσο πινει τοσο βγαζει, σε αυτη τη φαση καλο ειναι να ελεγχονται το καλιο και το νατριο και αναλογα να χορηγουνται συμπληρωμα. Σε πιο προχωρημενα σταδια εμφανιζεται η ολιγουρια και ο εμετος. Στην νεφρικη ανεπαρκει α δεν λειτουργει ο νεφρωνας που ειναι το λειτουργικο κομματι του νεφρου και λειτουργει σαν φιλτρο αποβαλλοντας ολα τα αχρηστα απο τον οργανισμο και συγρατωντας ολα τα ωφελιμα. Οταν δεν δουλευει αυτο το καομματι ολα μπορει να παραμενουν στον οργανισμο η ολα να αποβαλλονται και στις δυο περιπτωσεις χανεται η ισορροπια του οργανισμου. το σημαντικο ειναι να αντιμετωπιστει η αφυδατωση. Η προγνωση της ασθενειεας θα εξαρτηθει απο το ποσο γρηγορα αντιδρα ο οργανισμος στη θεραπεια και ποσο αναστρεψιμη ειναι η ζημια που εχει γινει στον νεφρωνα

Στα πρωτα σταδια της νεφρικης ανεπαρκειας παρατηρηται πολυδιψια και πολυουρια δηλαδη το γατι οσο πινει τοσο βγαζει, σε αυτη τη φαση καλο ειναι να ελεγχονται το καλιο και το νατριο και αναλογα να χορηγουνται συμπληρωμα. Σε πιο προχωρημενα σταδια εμφανιζεται η ολιγουρια και ο εμετος. Στην νεφρικη ανεπαρκει α δεν λειτουργει ο νεφρωνας που ειναι το λειτουργικο κομματι του νεφρου και λειτουργει σαν φιλτρο αποβαλλοντας ολα τα αχρηστα απο τον οργανισμο και συγρατωντας ολα τα ωφελιμα. Οταν δεν δουλευει αυτο το καομματι ολα μπορει να παραμενουν στον οργανισμο η ολα να αποβαλλονται και στις δυο περιπτωσεις χανεται η ισορροπια του οργανισμου. το σημαντικο ειναι να αντιμετωπιστει η αφυδατωση. Η προγνωση της ασθενειεας θα εξαρτηθει απο το ποσο γρηγορα αντιδρα ο οργανισμος στη θεραπεια και ποσο αναστρεψιμη ειναι η ζημια που εχει γινει στον νεφρωνα

Ευχαριστούμε πολύ γιατρέ! :)

Υπερηχο κανατε;

Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ! Με μια παράγραφό σας μου εξηγήσατε όσα έψαχνα τόσην ώρα στο ίντερνετ (είμαι βιολόγος/βιοχημικός αλλά με τα νεφρά κάπου μπερδεύτηκα). Lucretia, έχω κάνει υπέρηχο - μορφολογικά τα νεφρά είναι απλώς ελαφρώς διογκωμένα (δεν είδαμε κύστες ή όγκους). Και το συκώτι έδειχνε να είναι οκ.

Γεράσιμε έχουν περάσει από μένα πολλά σκυλιά και γάτες με νεφρική ανεπάρκεια και αρκετά πήγαν καλά.Θα πρέπει όμως να προσέξεις την διατροφή της, δηλαδή μόνο ειδικές κονσέρβες k/d ή renal για γάτες, υπάρχουν και σε κροκέτα.΄Ισως στην αρχή δεν θα τις θέλει αλλά σιγά-σιγά θα μάθει.Οι εξετάσεις για crea πρέπει να γίνονται τακτικά. Ενδεικτικά σου λέω ότι είχα μεγαλόσωμο αδέσποτο σκύλο με 4 crea για 4 χρόνια.

Νεφρική ανεπάρκεια

Καλησπέρα ,ο γάτος μου ο Μίκυ ,δυστυχώς έχει πρόβλημα στο ένα νεφρό ,αύριο πάμε για υπέρηχο με την ελπίδα ότι το άλλο νεφρό είναι καλά. Έχει ξανακούσει κανείς σας κάποια παρομοια περίπτωση και αν ανταπεξήλθε ο γάτος ?? έχω αγχωθεί πάρα πολύ …ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Καληνύχτα..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεν έχω ζήσει κάποιο τέτοιο πρόβλημα με γατάκι. Νομίζω κάποια άλλα μέλη εδώ έχουν σχετική εμπειρία.
Εύχομαι πάντως να πάνε όλα καλά

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εφοσον ο ενας νεφρος λειτουργει κανονικα θα αναλαβει αυτος τη λειτουργια του αλλου απλως θα πρεπει να τρωει ειδικη τροφη για να μην ζοριζεται ο υγιης νεφρος και ισως καποια φαρμακευτικη αγωγη υποστηρικτικα:hmm:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back