Ξηρά τροφή VS Κονσέρβα

Εγω πιστευω πως θα τρωει και την ξηρη τροφουλα της. Κανονικα οι γατουλες πρεπει να τρωνε και κονσερβα, καλης ποιοτητας βεβαια εφ' οσον μπορουμε για να παιρνουν επιπλεον υγρα. Νομιζω λοιπον πως αν της εδινες το ενα γευματακι της κονσερβα και της ειχες στην διαθεση της για την υπολοιπη μερα κροκετουλες, θα ηταν μια χαρα. Θα περιμενε πως και πως την ωρα της κονσερβας της και τις υπολοιπες ωρες οταν πεινουσε θα ετρωγε και την ξηρα τροφη της που ειναι καπως πιο περιεκτικη.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Βάσω σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά! Αν είναι, θα της δίνω κονσέρβα μέρα παρα μέρα, ή μια φορά στις 2-3 και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Λέγοντας για κονσέρβα καλής ποιότητας, εγώ έχω ξεχωρίσει 2 οι οποίες μου φαίνονται καλές και ο μικρός εξτασιάζεται μόλις τις μυρίζει, καμία σχέση με το πως έκανε για άλλες. Η μία είναι τα φακελάκια Gourmet της Purina και η άλλη τα φακελάκια ή η μεγάλη κονσέρβα της Kitekat.
Γενικά σας ποιότητα τι γνώμη έχετε για τις συγκεκριμένες, είναι καλές? Από γεύση δεν το συζητώ, μου το έχει δείξει και με το παραπάνω ο Garfield!

Συζητώντας σήμερα με την κτηνίατρό μας, η οποία προσπαθεί να με πείσει εδώ και καιρό να μη δίνω συχνότερα από 15 μέρες κονσέρβα στα μικράκια (τονίζοντας το μου μάλιστα ειδικά για τον Ορφέα που είναι αρσενικός) και αφού σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να το αναλύσουμε περαιτέρω (καθώς ποτέ δεν είχαμε χρόνο ή όλο κάτι συνέβαινε) μου είπε τα εξής: Εκτός από τα κλασικά περί υγείας των δοντιών και ούλων με την ξηρή τροφή και τον κίνδυνο να μην τρώνε την ξηρά αν συνηθίσουν σε υγρή τροφή, μου είπε επιπλέον πως με τις κονσέρβες υπάρχει κίνδυνος να μην ελέγχω το βάρος τους και να μην υπολογίζονται το ίδιο καλά οι δοσολογίες, να μην έχω ελεγχόμενα κακάκια αλλά το κυριότερο, λέει, είναι πως συνήθως οι κονσέρβες είναι ένοχες για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που δεν θέλουμε φυσικά για το ουροποιητικό τους! :eek: Προβληματίστηκα πολύ και ψάχνοντας στα συστατικά τόσο της schesir όσο και της RC (της ξηράς που δίνουμε) δεν κατάφερα να βρω κάτι σε αλάτι ή χλωριούχο νάτριο κλπ.... Εσάς οι δικοί σας κτηνίατροι τι λένε; :hmm:

Να σου πω Φωτεινη μου, δεν εχει τυχει να συζητησω τοσο πολυ διεξοδικα με κτηνιατρο το θεμα της κονσερβας, ξερω ομως απο την πειρα μου πως καλυτερα να μην εχουμε γερα δοντακια και να τα χασουμε παρα να παθουμε τις νοσους του ουροποιητικου.
Ο Κοκος μου που εφυγε 18,5 χρονων, ετρωγε κυριως κονσερβες, ειχαμε παντα και ξηρη τροφη αλλα την ειχε σαν σνακ ενδιαμεσα στα γευματα. Τελικα εχασε ολα του τα δοντια, οχι οτι εφταιγαν οι κονσερβες γι' αυτο, απλα οταν ηταν μικρος και δουλευα ακομα του εδινε η πεθερα μου που του ειχε αδυναμια οτι ηθελε. Ετσι ειχαμε εναν Κοκο που ετρωγε γαλα ζαχαρουχο, σαντιγυ και πολλα αλλα σαχλα που και σε ανθρωπο θα εκαναν ζημια.
Ομως ποτε δεν ειχαμε κανενα προβλημα με το ουροποιητικο του συστημα, αρα καταληγω πως η ισσοροπημενη διατροφη, για μενα μισο-μισο, κονσερβα και ξηρα τροφη ειναι το ιδανικο. Υπαρχουν γατακια που παρουσιαζουν προβληματα απο πολυ μικρη ηλικια στο ουροποιητικο τους, αρα φαινεται πως καθοριστικος παραγοντας ειναι η προδιαθεση, την οποια ομως μπορουμε να καθυστερησουμε αρκετα με τροφη που περιεχει πολυ υγρασια.

Εγώ πάντως δίνω 2 ή 3 γεύματα την ημέρα. Ξηρά τροφή και από πάνω σε κάθε γεύμα ξηράς τροφής 1 1/2 κουτ. γλυκού κονσέρβα. Της αρέσει και απολαμβάνει το γεύμα της και νομίζω ότι για 10 μηνών γατούλα είναι περίπου 3,5 κιλά, δεν θεωρείται χοντρή.

Φωτεινή,εγώ να δεις προβληματισμένος που είμαι.
Στο διάστημα που ξεκίνησα μεθοδικά να δίνω κονσέρβα (Seschir) μαζί με τη ξηρά τροφή (Royal Canin Neutered Male) δεν είδα τα αποτελέσματα που περίμενα.Υπερβολική απώλεια τρίχας ( αν και είμαστε σε περίοδο τριχόπτωσης ) και ...βάρους.
Το αποδίδω εκεί γιατί πρώτον η γλωσσίτιδα ξεκίνησε πριν 4 μέρες και δεύτερον τόσους μήνες που τρεφόταν αποκλειστικά και μόνο με ξηρά τροφή ( Royal Canin ) δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.
Μ'αυτά και μ'αυτά τη Schesir τη σταματάω συνεχίζω με ξηρά τροφή και για συμπλήρωμα θα του αγοράζω τα φακελάκια της Royal Canin.

Να σου πω Φωτεινη μου, δεν εχει τυχει να συζητησω τοσο πολυ διεξοδικα με κτηνιατρο το θεμα της κονσερβας, ξερω ομως απο την πειρα μου πως καλυτερα να μην εχουμε γερα δοντακια και να τα χασουμε παρα να παθουμε τις νοσους του ουροποιητικου.
Ο Κοκος μου που εφυγε 18,5 χρονων, ετρωγε κυριως κονσερβες, ειχαμε παντα και ξηρη τροφη αλλα την ειχε σαν σνακ ενδιαμεσα στα γευματα. Τελικα εχασε ολα του τα δοντια, οχι οτι εφταιγαν οι κονσερβες γι' αυτο, απλα οταν ηταν μικρος και δουλευα ακομα του εδινε η πεθερα μου που του ειχε αδυναμια οτι ηθελε. Ετσι ειχαμε εναν Κοκο που ετρωγε γαλα ζαχαρουχο, σαντιγυ και πολλα αλλα σαχλα που και σε ανθρωπο θα εκαναν ζημια.
Ομως ποτε δεν ειχαμε κανενα προβλημα με το ουροποιητικο του συστημα, αρα καταληγω πως η ισσοροπημενη διατροφη, για μενα μισο-μισο, κονσερβα και ξηρα τροφη ειναι το ιδανικο. Υπαρχουν γατακια που παρουσιαζουν προβληματα απο πολυ μικρη ηλικια στο ουροποιητικο τους, αρα φαινεται πως καθοριστικος παραγοντας ειναι η προδιαθεση, την οποια ομως μπορουμε να καθυστερησουμε αρκετα με τροφη που περιεχει πολυ υγρασια.

Στο ότι η προδιάθεση παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο μου το έχουν πει όλοι οι κτηνίατροι. Αυτό που με εντυπωσίασε Βάσω είναι πως υπάρχει η άλλη άποψη: πως οι κονσέρβες είναι χειρότερες και κατηγορούνται για πιθανά προβλήματα του ουροποιητικού σε σχέση με την ξηρά, ενώ εδώ τόσον καιρό συζητάμε το ακριβώς αντίθετο! :eek:

Εγώ πάντως δίνω 2 ή 3 γεύματα την ημέρα. Ξηρά τροφή και από πάνω σε κάθε γεύμα ξηράς τροφής 1 1/2 κουτ. γλυκού κονσέρβα. Της αρέσει και απολαμβάνει το γεύμα της και νομίζω ότι για 10 μηνών γατούλα είναι περίπου 3,5 κιλά, δεν θεωρείται χοντρή.

Κατερινάκι μου πιο πολύ με θορύβησε όλο αυτό περί της επικινδυνότητας για το ουροποιητικό, θέλω να ελπίζω πως το βάρος θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε (κι ο γατοθεός βοηθός! ;) )

Στο διάστημα που ξεκίνησα μεθοδικά να δίνω κονσέρβα (Seschir) μαζί με τη ξηρά τροφή (Royal Canin Neutered Male) δεν είδα τα αποτελέσματα που περίμενα.Υπερβολική απώλεια τρίχας ( αν και είμαστε σε περίοδο τριχόπτωσης ) και ...βάρους.
Το αποδίδω εκεί γιατί πρώτον η γλωσσίτιδα ξεκίνησε πριν 4 μέρες και δεύτερον τόσους μήνες που τρεφόταν αποκλειστικά και μόνο με ξηρά τροφή ( Royal Canin ) δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.
Μ'αυτά και μ'αυτά τη Schesir τη σταματάω συνεχίζω με ξηρά τροφή και για συμπλήρωμα θα του αγοράζω τα φακελάκια της Royal Canin.

Ηλία έχω τόσον καιρό να δώσω schesir στα μικρά εξαιτίας της διάρροιας που πέρασαν που δεν μπορώ να σου πω αν είχαν περισσότερη ή λιγότερη τριχόπτωση... Τώρα για το βάρος ότι έχασε... Εύγε! Πρέπει να είναι ο μοναδικός! Φαντάζομαι βέβαια σε ανεκτά πλαίσια, όχι κάτι ανησυχητικό; Δεν ξέρω κι εγώ ειλικρινά. Πάντως τώρα που τους δίνω RC kitten sterilized και τα χτενίζω και με τη furminator (κυρίως τον Ορφέα, ο οποίος βγάζει περισσότερη τρίχα) μου φαίνεται πως είναι καλύτερα από όταν ξεκίνησε η τριχόπτωση.

Ρε παιδιά αν τύχει και βρείτε κάποια στιγμή εύκαιρους τους γιατρούς σας ρωτήστε συγκεκριμένα για τη σχέση κονσέρβας-ουροποιητικού... Δεν το είχα ξανακούσει πως μπορεί οι κονσέρβες να ενοχοποιούνται και θα ήταν ωφέλιμο να ακούγαμε και επιπλέον απόψεις επί του θέματος.

Φωτεινούλα μου, όταν είχα μιλήσει με τη Vicky Halls, (γνωστή Βρετανίδα Cat Behaviour Consellor με χρόνια εμπειρία με γάτες) με συμβούλεψε να δίνω στον Disney περισσότερη υγρή τροφη και λιγότερη ξηρή.
Μου είπε ακόμα ότι είναι μύθος ότι η ξηρά τροφή "καθαρίζει" τα δόντια ή ευνοεί γενικά την υγεία τους, κάτι που επιβεβαίωσε και η κτηνίατρός του.

Ηλία κατ' αρχήν περαστικά στον πανέμορφο γατούλη σου!!!
Και στην Κίρα δίνω schesir...πιστεύεις δηλ. ότι μπορεί να ενοχοποιείται η κονσέρβα...;;; :(
Τι πρόβλημα κι αυτό ρε παιδί μου....άλλοι γιατροί λένε μόνο ξηρά τροφή, άλλοι λένε και τα δύο....η δική μας δεν τις θέλει τις κονσέρβες. Πιστεύει ότι μια καλή ξηρά τροφή είναι αρκετή για τη διατροφή τους και ότι με τις κονσέρβες χαλάνε τα δόντια. :hmm:Πάντως δεν πιστεύω ότι τα δόντια τους καθαρίζουν με την ξηρά τροφή, κι αν υπάρχει προδιάθεση για κάτι σίγουρα μπορεί να του το ενισχύσει μια τροφή. Η Κίρα χάνει κάποια τουφάκια που και που τώρα...ο Από την αρχή όμως που την τάισα τρώει ξηρά τροφή με κονσέρβα, οπότε δεν μπορώ να ξέρω:confused:

Σίγουρα η γλωσσίτιδα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και δε συζητάμε γι'αυτό.
Όμως! Η απώλεια βάρους και η υπερβολική τριχόπτωση, προσωπικά πιστεύω πως έχουν να κάνουν με τη διατροφή του.(Αν και η αιμοτολογική του είναι άψογη σε γενικές γραμμές ), αλλά πώς να το κάνουμε ? Δε μπορεί τόσους μήνες με τη συγκεκριμένη μάρκα να είμασταν σε όλα τέλειοι και τώρα τελευταία που του ξεκίνησα και την άλλη ταυτόχρονα να έχουμε ...θεματάκια.Sorry αλλά έτσι το βλέπω.Το κρίνω εκ του αποτελέσματος δηλαδή και το αποτέλεσμα θα το έχω σε λίγο καιρό που πλέον θα τρέφεται αποκλειστικά με μία μάρκα.Εκεί θα δούμε αν του έφταιγε αυτό ή έκανα λάθος.

ΥΓ.Ούτε ο κτηνίατρος μου θέλει τις κονσέρβες.( εγώ δε τον ακούω όμως )
Ψηφίζει ξηρά τροφή, δαγκωτό!

η τριχοπτωση ειναι λογικη παντως και λογω εποχης. και εμεις RC τρωμε απο ξηρα και κονσερβες schezir και sheba κυριως και ειμαστε μια χαρα και απο τριχωμα (νταξει πεφτει ειδικα τωρα αλλα οχι κατι υπερβολικο) και απο βαρος. οποτε δε νομιζω οτι εχει να κανει με την κονσερβα η απωλεια βαρους (το αντιθετο λενε συνηθως αλλωστε).

ως προς αυτο που λες φωτεινη μου πραγματικα νομιζω οτι ο καθενας εχει και διαφορετικη αποψη (θα ρωτησω και τη δικη μας κτηνιατρο με την πρωτη ευκαιρια). αλλα εχω την εντυπωση οτι μονο εδω οι κτηνιατροι επιμενουν τοσο για την ξηρα οτι δηθεν ειναι καλυτερη, γενικα οσοι ασχολουνται στο εξωτερικο πολυ συχνα ειναι υπερ της κονσερβας. αυτο που παντως μπορω να διαβεβαιωσω ειναι οτι ο γατος μου εκανε αποτομα ουλιτιδα και μαλιστα εντονη τρωγοντας σχεδον μονο ξηρα τροφη rc και ηταν μολις ενος ετους. και οταν ειπα στην κτηνιατρο μα πως γινεται αυτο αφου τρωμε την ξηρα μας κανονικα? μου ειπε οτι δεν παιζει και πολυ ρολο. αρα γιατι μας πασαρουν οτι δηθεν ειναι καλυτερη για τα δοντια?? :confused: ως προς αυτο με το αλατι και τις κονσερβες λιγο αυθαιρετο μου φαινεται :hmm: ειδικα αν μιλαμε για γατα που τρωει κονσερβα μια φορα στις 3-4 μερες. και παντως και τα προβληματα ουροποιητικου και πολλα αλλα εμφανιζονται κυριως σε γατες που ζουν μεσα στο σπιτι (και αρα κινουνται λιγοτερο) και τρεφονται αποκλειστικα ή κυριως με ξηρα τροφη (αρα πολυ περιορισμενη διατροφη και με ελαχιστη υγρασια). ασε που μου τη δινει που οι ξηρες τροφες μπορει να προερχονται απο ενα σωρο αηδιες και εμεις τις χρυσοπληρωνουμε.

φυσικα η προδιαθεση παιζει πολυ μεγαλο ρολο στα παντα αλλα για αυτο δεν μπορουμε να κανουμε κατι... εγω αν μπορουσα θα ταιζα τον γατουλη μαγειρευτα και κονσερβες και συμπληρωματικα λιγη ξηρα.

Συζητώντας σήμερα με την κτηνίατρό μας, η οποία προσπαθεί να με πείσει εδώ και καιρό να μη δίνω συχνότερα από 15 μέρες κονσέρβα στα μικράκια (τονίζοντας το μου μάλιστα ειδικά για τον Ορφέα που είναι αρσενικός) και αφού σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να το αναλύσουμε περαιτέρω (καθώς ποτέ δεν είχαμε χρόνο ή όλο κάτι συνέβαινε) μου είπε τα εξής: Εκτός από τα κλασικά περί υγείας των δοντιών και ούλων με την ξηρή τροφή και τον κίνδυνο να μην τρώνε την ξηρά αν συνηθίσουν σε υγρή τροφή, μου είπε επιπλέον πως με τις κονσέρβες υπάρχει κίνδυνος να μην ελέγχω το βάρος τους και να μην υπολογίζονται το ίδιο καλά οι δοσολογίες, να μην έχω ελεγχόμενα κακάκια αλλά το κυριότερο, λέει, είναι πως συνήθως οι κονσέρβες είναι ένοχες για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που δεν θέλουμε φυσικά για το ουροποιητικό τους! :eek: Προβληματίστηκα πολύ και ψάχνοντας στα συστατικά τόσο της schesir όσο και της RC (της ξηράς που δίνουμε) δεν κατάφερα να βρω κάτι σε αλάτι ή χλωριούχο νάτριο κλπ.... Εσάς οι δικοί σας κτηνίατροι τι λένε; :hmm:

Καλημέρα! Επειδή με προβλημάτισε λίγο το ερώτημά σου, έστειλα ένα mail στην εξυπηρέτηση πελατών της Schesir για να μάθουμε τι παίζει με το αλάτι.

Ερώτηση
[FONT=&quot]
Hello,

I have a question regarding the canned, single portion cat food of your company. When browsing through the ingredients, I found nothing stating the exact amount of salt (sodium chloride or otherwise) included in each food portion (70-85 g). Moreover, is there extra salt added, apart from the one originally existing in the food ingredients (e.g. tuna)? Could you please enlighten me on this matter?

Thanks a lot in advance.

Best regards,
Athina (happy buyer) and Arya (delighted consumer)
[/FONT]
Απάντηση
[FONT=&quot]Dear Athina[/FONT]
[FONT=&quot]Thanks for your attention in our company.[/FONT]
[FONT=&quot]You don’t find any salt in declaration, because NO salt is added in Schesir products. [/FONT]
[FONT=&quot]Best regards (to Arya too!)[/FONT]
Οπότε, οι Schesir κονσέρβες έχουνε μέσα όσο αλάτι έχει το φαΐ που περιέχουν, χωρίς πρόσθετο αλάτι. Ενθαρρυντικό, αν μη τι άλλο.

Καλημέρα! Επειδή με προβλημάτισε λίγο το ερώτημά σου, έστειλα ένα mail στην εξυπηρέτηση πελατών της Schesir για να μάθουμε τι παίζει με το αλάτι.

Ερώτηση
Απάντηση
Οπότε, οι Schesir κονσέρβες έχουνε μέσα όσο αλάτι έχει το φαΐ που περιέχουν, χωρίς πρόσθετο αλάτι. Ενθαρρυντικό, αν μη τι άλλο.

Kouki είσαι απίθανη! Πολύ χρήσιμη η απάντηση που έλαβες! Χαίρομαι ιδιαίτερα! Χθες έφαγαν για πρώτη φορά μετά από καιρό από μισή schesir. Και παλιότερα που τους έδινα δεν είχα πρόβλημα. Τώρα που στειρώθηκε κι ο Ορφέας θα είμαι λίγο πιο παρατηρητική με το βάρος τους και φυσικά το ουροποιητικό του κι ελπίζω να μην έχουμε κανένα άλλο θέμα! Σε ευχαριστώ!

Καλησπέρα κ από εμένα!
Από ό,τι φαίνεται οι γνώμες των γιατρών διίστανται τελείως και σε αυτό το θέμα!
Ο δικός μας κτηνίατρος έχει προτείνει να της δίνουμε σπιτικό φαγητό (εννοείται χωρίς πολύ αλάτι ή μπαχαρικά) και ξηρά τροφή.
Δεν απέκλεισε την κονσέρβα αλλά δεν ήταν θερμός κ σίγουρα όχι για καθημερινή βάση.

Πάντως η δική μου-γιατί έχουμε κ προσωπικότητα!-δεν τρώει σπιτικό φαγητό εύκολα και ποτέ δεν τρώει την κονσέρβα.Έτσι,τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ξηρά τροφή και σχεδόν αποκλειστικά με Purina proplan (έχει κ ακριβά γούστα πανάθεμα την!).
Σκέφτομαι να δοκιμάσω καμιά κονσέρβα ακόμα,καλής ποιότητας τί προτείνετε;

Καλημέρα και από εμένα.
Μου γεννήθηκε μια απορία αυτές τις ημέρες που κάνει ζέστη.
Στον Πίπο από τότε που τον πήρα αποκλειστικά του δίνω RC kitten sterilized και μια μικρή κονσερβούλα σε 3 δόσεις μέσα στην ημέρα. Καμιά φορά αντί για κονσέρβα του δίνω μια φέτα βραστής γαλοπούλας. Φαινόταν να τρελλαίνεται και για τις κονσέρβες και για τη γαλοπούλα (ακόμα και αν αυτή ήταν από το ψυγείο). Μου την έπαιρνε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια, πριν προλάβω να την κόψω σε κομματάκια.
Τις τελευταίες ημέρες δεν θέλει καθόλου την κονσέρβα, μου νιαουρίζει για λιχουδιές, αλλά όταν του την βάζω, τη μυρίζει και πάει στην ξηρά τροφή.
Πριν τον αναλάβω έτρωγε κατώτερη τροφή (Whiskas), αλλά το τρίχωμά του είχε μια απίστευτη λάμψη και δεν έπεφτε όσο πέφτει τώρα. Ξέρω, διάβασα, ότι είναι της εποχής, αλλά δεν είναι ούτε τόσο λαμπερό ούτε τόσο μαλακό όσο πριν. Επίσης έχει αδυνατίσει λίγο, αλλά η κτηνίατρος μου είπε ότι δεν είναι παχύς, αλλά μεγάλος γάτος και να μην τον αδυνατίσω υπερβολικά.
Δεν ξέρω πότε σταματά η τριχόπτωση για να καταλάβω τι φταίει. Επίσης, νομίζω ότι λόγω ζέστης δε θέλει τις κονσέρβες. Ή απλά του πέρασε η διάθεση για αυτή τη συγκεκριμμένη? Θα την αλλάξω να δω πως θα συμπεριφερθεί και θα δω.
Επίσης παρατήρησα ότι αυτές τις 4 τελευταίες ημέρες που δεν τρώει κονσέρβα τα κακάκια του είναι πολύ περιορισμένα, πριν γινόταν χαμός μέσα στην ημέρα.
Γνωρίζετε τίποτε από τα παραπάνω? Καμιά συμβουλή? Τι κάνετε αλήθεια όταν έχει πολλή ζέστη?

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back