Και η δική μας γατούλα είχε μικρή τομή, 2 εκατοστά το πολύ, μπορεί και λιγότερο, αλλά έγινε ολική αφαίρεση.
Εγώ σε αντίθεση με τη Βάσω και την Έφη θα σου προτείνω να πας στον ίδιο κτηνίατρο, κυρίως για να μιλήσετε διεξοδικά σχετικά με το τι ακριβώς έκανε στη γατούλα σου. Έκανε περίδεση; Έκανε μερική αφαίρεση; Έκανε ολική αφαίρεση αλλά παρέμεινε μέσα κάποιος ιστός; Πρέπει να συνεννοηθείτε σχετικά με το τι ακριβώς έγινε στην επέμβαση. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα ευρήματα, ίσως να αποφασίσεις ότι θα είναι καλύτερο να πας σε έναν άλλον κτηνίατρο, αφού όμως έχεις όλα τα στοιχεία που θα χρειάζεται αυτός. Αυτό θα διευκολύνει και εσένα, και τον κτηνίατρο και κυρίως την ίδια τη γατούλα.
Αν τυχόν ο τωρινός σου κτηνίατρος έκανε κάποιο σφάλμα ή κάποια αβαρία, τότε σίγουρα πρέπει να πας σε άλλον. Ωστόσο, αναφορικά με το θέμα της τεχνικής της στείρωσης, θα σου πω τη γνώμη μου.
Επειδή όταν ήταν να στειρωθεί η γατούλα μας είχα ΠΟΛΥ άγχος, έψαξα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να ψαχτεί. Διάβασα ό,τι κτηνιατρικό paper μπορούσα να βρω αναφορικά με το θέμα. Και, φυσικά, ενόχλησα (τηλεφωνικά και μη) πολλούς κτηνιάτρους - περισσότερες από μία φορές! Αυτό λοιπόν το οποίο κατάλαβα είναι ότι η αφαίρεση μόνο της μήτρας είναι μια κανονική κτηνιατρική τεχνική, αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, δεν είναι δηλαδή εσφαλμένη ούτε είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Μετά από συζήτηση με διάφορους κτηνιάτρους, όλοι μου είπαν ότι εκείνοι προτιμούν να κάνουν την ολική αφαίρεση αλλά ότι και η μερική είναι μια legit κτηνιατρική διαδικασία.
Βέβαια, επισήμαναν ότι η παραμονή ενός κομματιού ιστού μέσα στο σώμα της γάτας, εν προκειμένω των ωοθηκών, δεν είναι κάτι το ευκταίο και ότι οι ίδιοι προτιμούν να μην το αφήνουν μέσα.
Το καλύτερο θα ήταν να είχες συνεννοηθεί εκ των προτέρων, να ήξερες δηλαδή τι ακριβώς σκόπευε να κάνει, έτσι ώστε αν σου έλεγε για περίδεση ή μερική αφαίρεση, να μην είχες πάει σ' αυτόν τη γατούλα σου. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, δεν είναι δυνατό να τα προβλέπουμε όλα, άνθρωποι είμαστε και πάνω στο άγχος μας ξεχνάμε ή αμελούμε κάποια πράματα.
Για μένα το καλύτερο θα είναι να πας στον τωρινό κτηνίατρο να το συζητήσετε και ίσως να δει και τη γατούλα σου. Ανάλογα με το τι θα σου πει, κρίνε αν θα πρέπει να πάψεις να τον εμπιστεύεσαι. Για παράδειγμα, αν σου πει "κακώς έκανα μερική στείρωση, πρέπει να ολοκληρώσω την επέμβαση στη γατούλα σου", και αν εσύ τον ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ σαν γιατρό, δε βρίσκω το λόγο να μην τον προτιμήσεις. Ναι, κι εγώ θα εκνευριζόμουν, θα απογοητευόμουν, θα φοβόμουν κιόλας, αλλά αν ήξερα ότι είναι καλός χειρουργός και αν η γατούλα ήταν οκ μετά την πρώτη επέμβαση, θα φοβόμουν να την πάω σε άλλον. Είμαι γενικά λίγο φοβιτσιάρα μ' αυτά.
Βέβαια, όπως είπα, όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του και τα ευρήματα. Σε καμία περίπτωση δε θα τον ξαναπροτιμούσα αν έδειχνε αντιεπιστημονική συμπεριφορά ή αν έδειχνε αδιαφορία για μένα ή, κυρίως, τη γατούλα.
Εύχομαι περαστικά και να μην είναι τίποτα σοβαρό. Αν είσαι στη Θεσσαλονίκη, μπορώ να σου συστήσω μια καταπληκτική κτηνίατρο. Καλά χριστούγεννα σε σένα και τη γατούλα σου