Περί στείρωσης

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Πάντως ατυχίες συμβαίνουν σε όλους τους γιατρούς... δε ξέρω αν είναι σωστή η επίθεση σε τέτοιο βαθμό για ένα περιστατικό... ισως και να είναι αλλα εγω δε θα το εκανα.

Μπορει να ηταν οντως λαθος της επεμβασης αλλα δε χρειαζεται να γινει τοσο θεμα γιατι αρκετοι κτηνιατροι κανουν λαθη. Το θεμα ειναι να αγαπουν τα ζωα και να μην ειναι αδιαφοροι.

Μαρίνα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μιλάω κυρίως για ένα μεσαίου μεγέθους σκύλο, αλλά ακόμα και σε μεγαλόσωμα, μικρές τομές κάνουν οι κτηνιατροι που συνεργαζόμαστε και αυτοί μας συμβουλεύουν να λειτουργούμε έτσι. Η τομή των 15 εκατοστών π.χ., κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτη και την έκαναν οι γιατροί πριν αιώνες... δε χρειάζεται να τη δεχόμαστε ακόμα και τώρα.

Σίγουρα είναι επιλογή του γιατρού αλλά προσωπικά αρνούμαι να αφήσω ζώο σε κτηνίατρο που έκανε μεγάλη τομή σε προηγούμενη επέμβαση ή που με ενημερώνει πως κάνει μεγάλες τομές, γιατί έχουν συμβεί πάρα πολλά και πρέπει κάπως να προστατεύουμε τα ζώα αντί να τα αφήνουμε στην τύχη τους.

Σας πληροφορώ ότι πολλοί κτηνίατροι, ακόμη και σήμερα, κάνουν μεγάλες τομές. Και βέβαια, καλά κάνουν, αν έτσι νομίζουν. Δεν είναι λάθος.

Όπως, καταλαβαίνετε, θα πρέπει να κρατήσετε την άποψή σας για τον εαυτό σας, γιατί δεν είναι καθόλου επιστημονική.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κι εγω δεχομαι οτι οι γιατροι μπορουν να κανουν λαθη,γι'αυτο κι απ'την αρχη κρατησα καποιες επιφυλαξεις κι ηθελα να μιλησω και με η γιατρο.το θεμα ειναι αν οντως τυχει και γινει καποιο λαθος,να εχουμε την μαγκια να το παραδεχτουμε και να ζητησουμε συγνωμη.ο σχολιασμος του isavvas στα σημερινα λεγομενα της γιατρου με καλυψε.και δυστυχως δεν τα ηξερα αυτα πριν τη συνομιλια μας για να της τα αναφερω.

.μιλωντας εκ των υστερων με το γιατρο του αιλουρου μου ελεγε για την τομη της στειρωσης που ειναι κανονικα 1(!!!)εκατοστο.

Καλά, να μη λέμε και ότι θέλουμε!!!!
Με τομή 1 εκατοστό δεν μπορείς να στειρώσεις ούτε γάτα, ούτε φυσικά σκύλο. Ακόμα κι αν θεωρήσω ότι από μια τόσο μικρή τομή χωράει να περάσει η μήτρα (με τα κέρατά της και τον τράχηλο) και οι ωοθήκες (που πολύ αμφιβάλω, ακόμα και για γάτα), για να κάνεις χειρισμούς μέσα στην κοιλιά και να βρεις τα όργανα, (πόσο μάλλον να τα αφαιρέσεις χωρίς κίνδυνο) χρειάζεσαι τουλάχιστον λαπαροσκόπιο!!!!

Ο καλύτερος Έλληνας κτηνίατρος χειρουργός που γνωρίζω, κάνει μεγάλες τομές και θεωρεί ότι είναι ασφαλέστερες.
Αρκεί φυσικά να γίνουν όλα σωστά ;);)

Προφανώς κύριε δε μιλάω σαν επιστήμονας και κακώς αν κάποιος το θεώρησε αυτό. Αλλά δε νομίζω πως ζητήθηκε επιστημονική άποψη από εμένα.

Μαρίνα

Καλά, να μη λέμε και ότι θέλουμε!!!!
Με τομή 1 εκατοστό δεν μπορείς να στειρώσεις ούτε γάτα, ούτε φυσικά σκύλο. Ακόμα κι αν θεωρήσω ότι από μια τόσο μικρή τομή χωράει να περάσει η μήτρα (με τα κέρατά της και τον τράχηλο) και οι ωοθήκες (που πολύ αμφιβάλω, ακόμα και για γάτα), για να κάνεις χειρισμούς μέσα στην κοιλιά και να βρεις τα όργανα, (πόσο μάλλον να τα αφαιρέσεις χωρίς κίνδυνο) χρειάζεσαι τουλάχιστον λαπαροσκόπιο!!!!

Ο καλύτερος Έλληνας κτηνίατρος χειρουργός που γνωρίζω, κάνει μεγάλες τομές και θεωρεί ότι είναι ασφαλέστερες.
Αρκεί φυσικά να γίνουν όλα σωστά ;);)

Άρα να υποθέσω πως οι εμπειρότατοι κτηνίατροι που συνεργαζόμαστε χρόνια με το σωματείο μας που έχουν στειρώσει εκατοντάδες ζώα, ή κάνουν λάθος ή ίσως εγώ δε ξέρω να μετράω. Σεβαστή κάθε άποψη, απλά ίσως θα έπρεπε να είναι σεβαστές όλες οι απόψεις.

Θα κοιτάξω μήπως έχω φωτογραφίες για να μη φαίνεται πως λέω και υπερβολές.

Μαρίνα

Η τελευταια γατα που μας στειρωσαν δεν πρεπει να χει τομη πανω απο 3 εκ παντως. Θα δω αν μπορω να τη βγαλω φωτογραφια.
To 10-15 cm νομιζω ειναι αστειο στις μερες μας, ειδικα οταν αναφερομαστε σε αδεσποτα. Και οχι, αν ι στειρωση μπορει να γινει απο ενα γιατρο με μικρη τομη, δε θα αφησω το ζωο μου ειτε το αδεσποτο που φροντιζεω να το κανει καποιος αλλος που, χαρην ευκολιας και μονο, θα ανοιξει μεγαλη τομη στο ζωο.
Εφοσον η δουλεια μπορει να γινει με μικρη τομη (οπως εχει δειξει η εμπειρια μας με τα αδεσποτα), προφανως δεν υπαρχει λογος να ταλαιπωρουμε ενα ζωο με μεγαλες τομες, που ειναι και πηγη μολυνσεων...
Κωστας

Αρχική Δημοσίευση από ktsirig:
To 10-15 cm νομιζω ειναι αστειο στις μερες μας, ειδικα οταν αναφερομαστε σε αδεσποτα. Και οχι, αν ι στειρωση μπορει να γινει απο ενα γιατρο με μικρη τομη, δε θα αφησω το ζωο μου ειτε το αδεσποτο που φροντιζεω να το κανει καποιος αλλος που, χαρην ευκολιας και μονο, θα ανοιξει μεγαλη τομη στο ζωο.
Εφοσον η δουλεια μπορει να γινει με μικρη τομη (οπως εχει δειξει η εμπειρια μας με τα αδεσποτα), προφανως δεν υπαρχει λογος να ταλαιπωρουμε ενα ζωο με μεγαλες τομες, που ειναι και πηγη μολυνσεων...

Αρχική Δημοσίευση από dragonfly-kishar:
Άρα να υποθέσω πως οι εμπειρότατοι κτηνίατροι που συνεργαζόμαστε χρόνια με το σωματείο μας που έχουν στειρώσει εκατοντάδες ζώα, ή κάνουν λάθος ή ίσως εγώ δε ξέρω να μετράω.

yasmin1gr, όπως έγραψα και παραπάνω, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθορίσουμε κριτήρια αξιολόγησης του καλού γιατρού. Βλέπεις και μόνη σου: κάποιοι αξιολογούν τους κτηνιάτρους από το μέγεθος της τομής, κάτι που είναι τελείως λάθος. Πώς μετά να συντάξεις λίστες καλών και κακών γιατρών; Δες και μια προηγούμενη συζήτηση.

Παιδιά συγνώμη αλλά σε λίγο το πράγμα θα χάσει τη σοβαρότητα του, εαν αρχίσουμε να αξιολογούμε τη επαγγελματική αρτιότητα του γιατρού ως αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της τομής που κάνει και δεν ξέρω τι άλλο. Σε όλα τα πράγματα υπάρχει μια πιθανότητα στατιστικά τουλάχιστον λάθους και μη έχοντας άλλα στοιχεία ας τη κρατήσουμε στη πίσω μεριά του κεφαλιού μας γιατί έτσι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια όσο το δυνατόν αντικειμενικώτερη άποψη. Στη περίπτωση της Μάριελ έχουμε τρεις απόψεις. Μια που λέει δεν έγινε τίποτα, εξωτερικά ράμματα έσπασαν μόνο, μια που λέει δε ξέρω εάν είναι εξωτερικά ή εσωτερικά ας περιμένουμε για να δούμε και μια που λέει ότι το περιστατικό χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και έχουμε και ένα καλό χωρίς να δοκιμαστεί όμως πρακτικά γιατρό ο οποίος επί της ουσίας δεν άσκησε το επάγγελμα του κτηνιάτρου αλλά του εφησυχαστή ιδιοκτήτη και ο οποίος θεωρήθηκε a priori καλός γιατρός για αυτά που είπε όχι που έκανε και ο οποίος και αυτό του το αναγνωρίζω πρότεινε κάτι που δεν του δώσατε σημασία, πρότεινε να ξαναπάει στη πρώτη γιατρό και αφού ακολουθηθεί μια αντίστροφη πορεία να καταλήξει η Μάριελ σ' αυτόν.
Σύνολο με Ιωάννη και Μελ πέντε γιατροί.
Ποιος είναι ο καλός και -ποιος πρέπει να καταγγελθεί, γιατί εγώ θα εντόπιζα εκτός των δύο δικών μας οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούσαν να παρέμβουν λάθος συμπεριφορά σε όλους.
Οι πέντε πλην της πρώτης συμφώνησαν σε κάτι: ότι έτσι κι αλλιώς αυτό που συνέβη δυνητικά είναι ή θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τη γάτα.:confused:

Νερινα μου,συμφωνω σε αυτα που λες.ειτε 2 ειτε 3 ειτε 4 εκατοστα να ηταν η τομη δε θα με πειραζε,αρκει να εβλεπα οτι η γατα μου μετα δεν υποφερει,συνερχεται γρηγορα κι ο γιατρος ενδιαφερεται για τη μετεγχειρητικη της πορεια.για να ειμαι ειλικρινης ομως,αν ακουγα οτι ο γιατρος κανει πολυ πιο μεγαλες τομες,δεν ξερω αν θα πηγαινα.οσο πιο μεγαλη ειναι η τομη,συνηθως τοσο πιο επωδυνη ειναι.

οσο για τους γιατρους και τις διαφορετικες γνωμες,ειπα ξανα οτι θεωρω ανθρωπινο το να γινει καποιο λαθος,μπορει να συμβει ακομα και στον καλυτερο γιατρο.γι'αυτο δεν ηθελα να δωσω τα στοιχεια της γιατρου.αυτο ομως που θεωρησα απαραδεκτο ηταν η αντιμετωπιση που ειχα και ο ειρωνικος τροπος της γιατρου που εβγαλε τη γατα μου νευρικη κι εμενα υπερβολικη και τρομερα αγχωδη.ουτε καν ζητησε να δει την Τσικι που η ιδια ειχε χειρουργησει,παρα μονο οταν επεμεινα στις ερωτησεις μου,μου ειπε να τη φερω να τη δει μονο και μονο για να σταματησω να αγχωνομαι χωρις λογο,και μου το ειπε λες και μου εκανε χαρη!!αγχωνομουν χωρις λογο τη στιγμη που ολοι οι αλλοι γιατροι συμφωνουσαν για την επικινδυνοτητα της καταστασης!

επισης,στο γιατρο που μιλησα τηλεφωνικα,εκτιμησα πρωτον το οτι μου ειπε οπως λες κι εσυ ν'ακολουθησω πρωτα αντιστροφη πορεια μπας και βγαλω ακρη για το τι εγινε,και δευτερον το οτι μου αφιερωσε τοσο χρονο απαντωντας σε ολες μου τις ερωτησεις.σαν γιατρο στην πραξη δεν τον ξερω,μπορει να ειναι καλος,μπορει να ειναι και ο χειροτερος.γι'αυτο δεν μπορω να εχω αποψη.τουλαχιστον θεωρητικα ομως,οσα μου ειπε ηταν συμφωνα με αυτα που ειπε κι ο isavvas.

υ.γ.Νερινα,γιατι μου βγαινει ενας γιατρος παραπανω?τεσσερις θα επρεπε να ειναι με τους δικους μας.

Άρα να υποθέσω πως οι εμπειρότατοι κτηνίατροι που συνεργαζόμαστε χρόνια με το σωματείο μας που έχουν στειρώσει εκατοντάδες ζώα, ή κάνουν λάθος ή ίσως εγώ δε ξέρω να μετράω. Σεβαστή κάθε άποψη, απλά ίσως θα έπρεπε να είναι σεβαστές όλες οι απόψεις.

Θα κοιτάξω μήπως έχω φωτογραφίες για να μη φαίνεται πως λέω και υπερβολές.

Μαρίνα

Θέλεις να μου πεις ότι τα εκατοντάδες ζώα που έχουν στειρώσει οι εμπειρότατοι κτηνίατροι που συνεργαζόσαστε έχουν τομή 1 εκατοστό;;;;;;; (Για να μη παρεξηγούμαστε.... άλλο 1 και άλλο 3 εκατοστά).
Αν είναι έτσι μήπως δεν τα έχουν ακριβώς στειρώσει;;;;;;;;

Το μέγεθος της τομής είναι το τελευταίο κριτήριο για το πόσο καλός είναι ένας χειρουργός. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι σε θέση να κρίνει ένας ιδιοκτήτης ζώου.....

Παιδια εδω δεν ειναι ποστ για την τομη ειναι ποστ για τη μαριελ και τη γατα της .. τι θα γινει θ ασχολουμαστε με το ποιος γιατρος εχει δικιο?? η με το πως θα ξεμπλεξει η γατουλα?? Οσο για τα κριτηρια για το ποιος ειναι καλος γιατρος ενα ειιναι το κριτηριο: το αποτελεσμα! και το ενδιαφερον! Για μενα δεν πα να κανει οτι τονμες θελει κι οπου θελει?απο τη στιγμη που ξερει τοι κανει κι ενδιαφερεταοι ακι το αποτελεσμα ειναι καλο αυτο αρκει ειναι καλος γιατρος αν δε προσαρμοζει τη τεχνικη του σε καθε περιπτωση ειναι παραπανω απο καλος κα αν δε ενδιαφερεται σαν ανθρωπος πραγματικα αυτο αρκει για να του στειλουμε κοσμο αν ομως ειναι μεσα στην αρνηση οταν κανει λαθος ειρωνικος εχθρικος μη διαθεσιμος εγωιστης αναποτελεσματικος και ακριβος ε θελετε κι αλλα για νατον πειτε κακο??

ο καλος γιατρος πανω απ ολα ειναι ανθρωπος και φερεται με συναισθηση και σιγουρα δεν ειναι εμπορος η αδιαφορος

Μηπος μαθατε και ποσο περνει για στηρωση λεω να παω εκει το ντινακι απ τα λεγομενα φενεται εμπειρος και καλος ανθρωπος ωστε μετα να μη τρεχουμε για περεταιρο.

Εννοείται ότι οι γιατροί είναι άνθρωποι και πιθανώς κάνουν λάθη. Οι δικαιολογίες όμως και η γενικότερη συμπεριφορά της κτηνιάτρου που έκανε την στείρωση της Τσίκι είναι ανεκδιήγητες. Θα μπορούσε απλά να προσπαθήσει να διορθώσει το λάθος της και όχι να τα ρίξει στη γάτα. Φυσικά και είναι ζωηρή, γάτα είναι δεν είναι δεν είναι φίκος! Δηλαδή αν ήταν η γάτα της Βίκυς τι θα έλεγε; Τώρα όσο αφορά το μήκος της τομής δεν έχω να πω κάτι, απλά ότι εφόσον όλα πάνε καλά για το ζώο τότε μάλλον είναι οκ δεν θα κυκλοφορούμε και με χάρακα να κάνουμε τα στατιστικά! Μαριέλ κουράγιο και πάλι και να πάνε όλα καλά για την Τσίκι χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα.

Η τομη και των δυο γατων μας που στειρωθηκαν προσφατα και μαλιστα απο διαφορετικους κτηνιατρους, ηταν 5-6 εκατοστα.
Κανενα απο τα δυο δεν αντιμετωπισε προβλημα πονου(απο οτι εβλεπα)εκτος απο ενα ατυχημα που ειχε το γατακι με το κινητικο προβλημα, και του εφυγαν δυο ραμματα.
Το ποση ειναι η τομη και το τι διαδικασια θα ακολουθησει ο καθε κτηνιατρος δεν νομιζω πως μας αφορα. Αυτοι ειναι επιστημονες, εχουν σπουδασει και γνωριζουν την κτηνιατρικη καλυτερα απο τον καθενα μας. Βεβαια υπαρχουν και οι εξαιρεσεις, κτηνιατροι οι οποιο κοιτανε μονο πως θα εισπραξουν.
Μαριελ, καλο κουραγιο και ελπιζω η περιπετεια σας να τελειωσει συντομα και αισια!

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι έχετε μετρήσει τις τομές. Εγώ ειλικρινά ποτέ δεν το πρόσεξα αυτό. Άλλωστε οι γάτες ήταν καλά μετά τη στείρωση (δεν πείραζαν ράμματα π.χ.), οπότε δεν βρήκα λόγο να το ψάξω.

Δεν νομίζω πως είναι το τελευταίο, αλλά τέλος πάντων, δεν έχω καμία όρεξη να τσακώνομαι για ένα εκατοστό ούτε μπορώ να φέρω τους γιατρούς μας οnline γιατί από ότι μου είπαν έχουν πολλή δουλειά για να chattaρουν.

Εγώ τη γνώμη μου είπα σύμφωνα με την εμπειρία μου από τα αμέτρητα αδέσποτα που έχουν περάσει από εμάς και τους αρκετούς γιατρούς με τους οποίους είμαι σε επαφή καθημερινά, οι οποίοι με ενημερώνουν και γιαυτα που λέω και μου λένε να μην πηγαίνω σε γιατρούς που σφάζουν. Από εκεί και πέρα εσείς κρινετε πως και που θέλετε να πάτε...

Δε λέω ποτέ κάτι από την κεφάλα μου αλλά όπως είπαν και οι κτηνίατροι του forum, δεν είναι επιστημονική η άποψη μου οπότε μάλλον δε μετράει...

Μαρίνα

Δε τις έχουμε μετρήσει γιαυτό πέσαμε και ένα εκατοστό έξω.... το νόημα της απάντησης μου ήταν να μην επιλέγετε γιατρούς που σφάζουν αλλά αυτούς που είναι σωστά ενημερωμένοι και δε χρειάζονται ένα μέτρο άνοιγμα για να εγχειρίσουν.

Τώρα αν εσείς επιλέγετε να πηγαίνετε, είναι δικά σας τα ζώα. Εμείς θα προτιμήσουμε γιατρούς με τους οποίους συμφωνούμε, ακόμα και αν πρόκειται για αδέσποτα.

Τέλος, τη γνώμη μου είπα γιατί ρωτήσατε κριτήρια και αυτό είναι ένα από τα κριτήρια, δεν ήξερα ότι πρέπει να ανοίγω εγκυκλοπαίδιες πριν απαντήσω σε forum για να έχω επιστημονική απάντηση ούτε ότι αν πει κάποιος την εμπειρική αποψη του θα πεσετε να τον φατε. Αν ειναι ετσι καντε το vet forum και οχι forum γενικών συζητήσεων.

Μαρίνα

Συμφωνω με τη dragonfly απο την αλλη επιμενω οτι το βασικο ειναι το αοτελεσμα να στειρωνει χωρις προβλημα ο γιατρος οποια τομη κι αν κανει να την ξερει καλα κι αυτην και τις συνεπειες της αν μπορει με μικρη οντως θα τον προτιμουσα αν οχι παλι αν ειχα ακουσει καλα θα πηγαινα εξισου , το βασικο ειναι να ξερει τι κανει αλλωστε εχει μεγαλη διαφορα το να στειρωσεις ασδεσποτο ζωο που εκει καλο ειναι η τομη να ειναι μικρη και η τεχνικη με ραματα που αποροφουνται απο τον οργανισμο γιατι δεν μπορεις νατο ξαναπιασεις και γιατι ζει αγρια ζωη και ταλαιπωρει το σωμα του οποτε οσο πιο μικρη τοσο πιο καλη αν παλι ειναι στο σπιτι και το φροντιζει κανεις ο γιατρος εχει πιο πολλες δυνατοτητες. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Mariel εγραψα στον κτηνιατρικο συλλογο για το τι μπορεις να κανεις για να καταγγειλεις τη γιατρο και μου απαντησαν τα εξης οποιος θελει να καταγγειλει καποιο γιατρο:

Θα πρέπει να στείλετε στα γραφεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου(Χαλκοκονδύλη 15, 10432, Αθήνα) τη γραπτή καταγγελία σας, καθώς και όσα αποδεικτικά στοιχεία έχετε.

Sorry παιδια, αλλα νομιζω οτι οντως ξεφυγατε...
Οι απαντησεις των κτηινατρων προηγουμενως νομιζω οτι κακως ειναι επιθετικες... Πρωτον, προφανως ενας γιατρος δεν κρινεται ΜΟΝΟ απο το μεγεθος της τομης που κανει. Δευτερον, προφανως ενας γιατρος κρινεται ΚΑΙ απο το μεγεθος της τομης που κανει. Τριτον, προφανως μεταξυ των δυο καταστασεων θα επιλεξει κανεις την μικρη τομη, οπως προειπαμε, για να μην ταλαιπωρειται το ζωο μερες μεχρι να επουλωθει. Τεταρτον, προφανως η Μαρινα κι εγω δεν ειμαστε ειδικοι και επιστημονες, ομως ασχολουμαστε (και η Μαρινα περισσοτερο απο μενα) παρα πολλα χρονια με αδεσποτα και αναμφιβολα εχουμε δει πολυ περισσοτερα περιστατικα απ'οσα ενας τυπικος κτηνιατρος θα δει ενδεχομενως σε ολοκληρη την καριερα του. Αρα η αποψη μας μπορει να μην ειναι τοσο επιστημονικα τεκμηριωμενη αγαπητοι φιλοι, σιγουρα ομως εχει προκυψει απο μακροχρονη εμπειρια και ανταλλαγη αποψεων και ενημερωσης οχι απο 1-2, αλλα απο πολλους κτηνιατρους. Πεμπτον, και συγχωρειστε την αγνοια μου, δεν καταλαβαινω πως Λεκτορες της Κτηνιατρικης Σχολης, που υποτιθεται διδασκουν στους αυριανους κτηιατρους, γραφουν ατακες του στυλ: "Οι τομες ειναι στην ευχερεια του γιατρου" ,αντι να λενε οτι οσο μικροτερη ειναι μια πληγη σε ενα ζωο, τοσο καλυτερη και γρηγοροτερη θα ναι η επουλωση του. Αν ειναι ετσι, να ανοιγουμε και ολοκληρη την κοιλια τοτε σε καθε στειρωση...
Προς Θεου...

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back