Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι;

Μετα απο την ουρολιθιαση αρχιζω να σκεφτομαι σοβαρα την ωμη διατροφη και προσπαθω να μαζεψω πληροφοριες.Οχι μονο ξηρη τροφη παιδια.Οι κροκετες πρεπει να δινονται σαν συμπληρωματικο και οχι σαν κυριως γευμα. Οποιος μπορει να υποστηριξει ποιοτικη κονσερβα(καθημερινα) με ξηρη(επισης ποιοτικη) ειναι το ιδανικο.Αλλιως μαγειρευτο.Πρεπει ομως να ψαχτουμε με τις βιταμινες και την ταυρινη που χρειαζεται η γατα και που με το μαγειρεμα καταστρεφονται.
Υπαρχουν σκευασματα που τα πουλανε οι κτηνιατροι αλλα και pet shop που δουλευονται απο ζωοτεχνολογους και εχουν αδεια να πουλανε κτηνιατρικα φαρμακα, που εχουν μεσα ολοκληρα συμπλεγματα συστατικων που χρειαζεται ο οργανισμος της γατας, βιταμινες, ιχνοστοιχεια, μεταλλα και φυσικα την απολυτως απαραιτητη ταυρινη. Μπορειτε να παρετε καποιο τετοιο μετα απο συμβουλη του κτηνιατρου και να βαζετε την ενδεδειγμενη ποσοτητα που θα καθορισει ο κτηνιατρος σε καθε γευμα τους.
Ομως και η ξηρη τροφη δεν πρεπει να κοπει τελειως γιατι οπως ειπα ειναι ο μονος τροπος να διατηρηθει το στομα τους σε καλη κατασταση, σε μικρες ποσοτητες εστω, σαν συμπληρωμα οπως λες αλλα πρεπει να υπαρχει κι αυτη.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μετα απο πολυ ψαξιμο και ατελειωτες ωρες συζητησης με τον κτηνιατρο μας (τον ζαλισα τον ανθρωπο) εχουμε καταληξει στον εξης τροπο διατροφης για τη Σοφη που φαινεται οτι της ταιριαζει πολυ βλεποντας την κατασταση της υγειας της αλλα και το λαμπερο της τριχωμα. Της δινω μαγειρευτο φαγητο σε συνδιασμο με κροκετες και μια βιταμινουχα παστα που μου εχει προτεινει ο κτηνιατρος και περιεχει μεσα ολα τα απαραιτητα για τον οργανισμο της γατας και ταυρινη.
Οποτε μαγειρευω το φαγητο της το οποιο ειναι: κοτοπουλο με ρυζι και ελαιολαδο(για λαμπερο τριχωμα), μοσχαρι με λαχανικα (χωρις καθολου μπαχαρικα αλατι κ.α). Στη συνεχεια οταν το σερβιρω στο πιατο της βαζω και λιγες κροκετες και τα ανακατευω ολα μαζι γιατι οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω πρεπει να γυμναζουμε και τα ουλα της γατουλας μας. Δυο με τρεις φορες την εβδομαδα περνει την παστα (ενα κουταλακι του γλυκου) ειτε σκετη ή μεσα στο φαγητο. Τελος καθε Κυριακη τρωει κονσερβα με κροτετες. Αυτος ο τροπος την εχει βολεψει πολυ και εχει μαθει να τρωει απ'ολα.
:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κατερινα μου κι εγω αυτο σκεφτομαι να εφαρμοσω επειδη εμενα τις κροκετες σκετες ουτε να τις φτυσει!Οσο για τη κονσερβα,πλεον του δινω καθημερινα απο μιση,δλδ 50 γρ,οχι παραπανω.Εχω ηδη παρει και φιλετακια κοτοπουλο να του τα δινω μαγειρευτα με ρυζι και ελαιολαδο οπως λες κι εσυ,αλλα θα σου στειλω πμ να σε ρωτησω για τη συνταγη με τα λαχανικα και το μοσχαρακι.

Εγω περνω ολοκληρο κοτοπουλο και βραζω ειναι πιο οικονομικο.;) Βεβαια του δικου σου μπορει να μην του ταιριαξει αυτη η διατροφη αλλα δεν χανεις κατι να το δοκιμασεις.

Κατερίνα, το λάδι σολωμού είναι πιο ωφέλιμο από το ελαιόλαδο για τις γάτες. ( ο λόγος είναι ότι η αναλογία ω3/ω6 λιπαρων οξέων είναι πιο σωστη) Επίσης, σκέψου λίγο να της δίνεις και λαχανικά και φρούτα, σε μικρή ποσότητα , περίπου 10% του συνολικού γεύματος.

^ Ευχαριστω για τη συμβουλη σου!! :D

Μετα απο πολυ ψαξιμο και ατελειωτες ωρες συζητησης με τον κτηνιατρο μας (τον ζαλισα τον ανθρωπο) εχουμε καταληξει στον εξης τροπο διατροφης για τη Σοφη που φαινεται οτι της ταιριαζει πολυ βλεποντας την κατασταση της υγειας της αλλα και το λαμπερο της τριχωμα. Της δινω μαγειρευτο φαγητο σε συνδιασμο με κροκετες και μια βιταμινουχα παστα που μου εχει προτεινει ο κτηνιατρος και περιεχει μεσα ολα τα απαραιτητα για τον οργανισμο της γατας και ταυρινη.
Οποτε μαγειρευω το φαγητο της το οποιο ειναι: κοτοπουλο με ρυζι και ελαιολαδο(για λαμπερο τριχωμα), μοσχαρι με λαχανικα (χωρις καθολου μπαχαρικα αλατι κ.α). Στη συνεχεια οταν το σερβιρω στο πιατο της βαζω και λιγες κροκετες και τα ανακατευω ολα μαζι γιατι οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω πρεπει να γυμναζουμε και τα ουλα της γατουλας μας. Δυο με τρεις φορες την εβδομαδα περνει την παστα (ενα κουταλακι του γλυκου) ειτε σκετη ή μεσα στο φαγητο. Τελος καθε Κυριακη τρωει κονσερβα με κροτετες. Αυτος ο τροπος την εχει βολεψει πολυ και εχει μαθει να τρωει απ'ολα.
:)
Και εμεις το ιδιο κανουμε! Τους δινω 4 γευματα.Τα 2 λοιπον ειναι κρεατακι μαζι με κροκετες(αν βαζεις πολυ ζουμακι μην το δινεις κατευθειαν.Οι κροκετες φουσκωνουν με το νερο και δεν πρεπει να φουσκωνουν μεσα στο στομαχι της γατας.Καλυτερα αφηνε το ενα μισαωρο)
Μπορεις να μου πεις ποια παστα της δινεις για συμπληρωμα?

Και εμεις το ιδιο κανουμε! Τους δινω 4 γευματα.Τα 2 λοιπον ειναι κρεατακι μαζι με κροκετες(αν βαζεις πολυ ζουμακι μην το δινεις κατευθειαν.Οι κροκετες φουσκωνουν με το νερο και δεν πρεπει να φουσκωνουν μεσα στο στομαχι της γατας.Καλυτερα αφηνε το ενα μισαωρο)
Μπορεις να μου πεις ποια παστα της δινεις για συμπληρωμα?

Δεν βαζω καθολου νερο στα φαγητο που της δινω στο πιατο της.:) Βαζω και λιγο ρυζακι που ρουφαει ολο το νερο.
Χρησιμοποιω την calopet pasta. Περιεχει μεσα ταυρινη.

Ασβέστιο από που παίρνουν οι γατούλες σας?

Υποθετω,απο τα φαγητα που τους δινουμε,απο την παστουλα,κι απο τις κροκετες τους.Εσενα απο που παιρνουν? :hmm:

Και εγω απο εκει υποθετω. Ενταξει μην τρελαθουμε κιολας σε λιγο θα κοψουμε εμεις να τρωμε γιατι δεν θα βγαινουμε με τις ρουαγιαλ και τα μοσχαρια που τρωνε τα γατια μας.Αν ηταν αδεσποτα τι θα ετρωγαν?

Νομίζω η κάθε γάτα έχει τις δικές της διατροφικές ανάγκες και επίσης τα δικά της...γούστα :P
Από κει και πέρα προσπαθούμε να συμβιβάσουμε αυτά που της αρέσουν και θέλει να τρώει, με αυτά που πρέπει να τρώει.
Και είναι ευτύχημα αν τυγχάνει να είναι συμβατά :)

Για παράδειγμα για τη δική μου η κτηνίατρος έχει προτείνει μεταξύ άλλων να της δίνω και λίγο ελαιόλαδο ωμό με το φαγητό της, αλλά ενώ όταν ήταν πολύ μικρή το έβρισκε ενδιαφέρον, τώρα ούτε πλησιάζει το φαγητό αν έχει μέσα λάδι. Δοκίμασα και λάδι σολωμού με βιταμίνες επιπλέον
(μιλάμε για 10 σταγόνες που λέει η συνταγή), ούτε κι αυτό δεν της πολυ-αρέσει.
Αντίθετα δείχνει πρόθυμη να φάει αντί λαδιού, μαργαρίνη και αναρωτιέμαι αν μπορώ άφοβα να της δίνω καθημερινά λίγο τέτοιο βούτυρο με το φαγητό της (μιλάμε το πολύ για 1/2 κ.γ. "κοφτό") :hmm:δεδομένου οτι έχει και τάσεις δυσκοιλιότητας και μάλλον θα βοηθήσει.

Νομίζω η κάθε γάτα έχει τις δικές της διατροφικές ανάγκες και επίσης τα δικά της...γούστα :P
Από κει και πέρα προσπαθούμε να συμβιβάσουμε αυτά που της αρέσουν και θέλει να τρώει, με αυτά που πρέπει να τρώει.
Και είναι ευτύχημα αν τυγχάνει να είναι συμβατά :)

Για παράδειγμα για τη δική μου η κτηνίατρος έχει προτείνει μεταξύ άλλων να της δίνω και λίγο ελαιόλαδο ωμό με το φαγητό της, αλλά ενώ όταν ήταν πολύ μικρή το έβρισκε ενδιαφέρον, τώρα ούτε πλησιάζει το φαγητό αν έχει μέσα λάδι. Δοκίμασα και λάδι σολωμού με βιταμίνες επιπλέον
(μιλάμε για 10 σταγόνες που λέει η συνταγή), ούτε κι αυτό δεν της πολυ-αρέσει.
Αντίθετα δείχνει πρόθυμη να φάει αντί λαδιού, μαργαρίνη και αναρωτιέμαι αν μπορώ άφοβα να της δίνω καθημερινά λίγο τέτοιο βούτυρο με το φαγητό της (μιλάμε το πολύ για 1/2 κ.γ. "κοφτό") :hmm:δεδομένου οτι έχει και τάσεις δυσκοιλιότητας και μάλλον θα βοηθήσει.

Για τη μαργαρινη που λες μου ειπε ενας κτηνιατρος οτι ειναι καλο να τη βαζουμε στο φαγητο τους γιατι βοηθαει και στην τριχομπαλα.;)

Κατερινα μου κι εγω αυτο σκεφτομαι να εφαρμοσω επειδη εμενα τις κροκετες σκετες ουτε να τις φτυσει!Οσο για τη κονσερβα,πλεον του δινω καθημερινα απο μιση,δλδ 50 γρ,οχι παραπανω.Εχω ηδη παρει και φιλετακια κοτοπουλο να του τα δινω μαγειρευτα με ρυζι και ελαιολαδο οπως λες κι εσυ,αλλα θα σου στειλω πμ να σε ρωτησω για τη συνταγη με τα λαχανικα και το μοσχαρακι.

Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να ανακατεύεις την κονσερβούλα με λίγες κροκέτες, ειδικά αν περιέχει αρκετό ζουμί η κονσέρβα και σιγά σιγά θα τις συνηθίσει πιστεύω.
Η δική μου στην αρχή με δυσφορία έτρωγε τις κροκέτες, ενώ η κονσέρβα ήταν η καλύτερή της.
Άρχισα να κάνω αυτό το κόλπο ελαττώνοντας σταδιακά την ποσότητα της υγρής τροφής, και στο τέλος έτρωγε σκέτες κροκέτες με όρεξη.
Μέχρι τώρα που φτάσαμε στο σημείο να της αρέσουν περισσότερο οι κροκέτες από την κονσέρβα (πήγαμε στο άλλο άκρο τώρα):/:
Και τι κονσέρβα! Applaws παρακαλώ! Και δεν τις τρώει με μεγάλη προθυμία, ειδικά αν είναι από κοτόπουλο, δεν της πολυ-αρέσει το κοτόπουλο.
Τις Σεζίρ που λένε οτι είναι αρκετά ποιοτικές για κονσέρβες, ούτε να τις φτύσει!:mpliaks:
Αυτές που της αρέσουν είναι οι Gourmet diamand κι αυτές της δίνω, από μισή κάθε μέρα.
Όχι μόνο ξηρή τροφή για το ουροποιητικό τους, αλλά και όχι μόνο υγρή γιατί οι κροκέτες βοηθούν και τα δοντάκια τους, τουλάχιστον τα ασκούν.

Προσοχη στις βιταμινουχες παστες.Και μιλαω κυριως για αυτους που τις δινουν σταθερα,οχι για μια φορα στο τοσο.Δειτε και τσεκαρετε τα συστατικα τους.Καποιες δυστυχως περιεχουν parabens.Τα parabens ειναι χημικα συντηρητικα και καρκινογονα.:)

Αυτος ειναι ο λογος που κι εγω δισταζα να του δινω παστα...Παρηγγειλα την calopet αλλα δε σκοπευω να του δινω πιο συχνα απο μια φορα τη βδομαδα,ισως και σπανιοτερα.Δε ξερω,αυτο περι parabens με εχει προβληματισει κι εμενα...Α επισης παρηγγειλα και το plaque off,που αναγραφεται οτι ειναι απο φυτικα συστατικα,απο φυκια αν θυμαμαι καλα,και κανει καλο στη στοματικη υγιεινη των γατιων και των σκυλιων.

Αυτος ειναι ο λογος που κι εγω δισταζα να του δινω παστα...Παρηγγειλα την calopet αλλα δε σκοπευω να του δινω πιο συχνα απο μια φορα τη βδομαδα,ισως και σπανιοτερα.Δε ξερω,αυτο περι parabens με εχει προβληματισει κι εμενα...Α επισης παρηγγειλα και το plaque off,που αναγραφεται οτι ειναι απο φυτικα συστατικα,απο φυκια αν θυμαμαι καλα,και κανει καλο στη στοματικη υγιεινη των γατιων και των σκυλιων.
Εγω θα ελεγα τετοια σκευασματα μονο οταν τα συστηνει κτηνιατρος για καποιο προβλημα και συμφωνα παντα με την δοσολογια που θα προτεινει. Χρησιμοποιουμε κι εμεις το plaque off αλλα μας ειπε η κτηνιατρος και το πηραμε γιατι ειχαμε αρχες ουλιτιδας, αλλιως δεν νομιζω να υπαρχει λογος.

Επειδή αυτές τις μέρες που λείπουν όλοι ταΐζω τις γάτες της θείας μου που έχει σε αυλή και αυτές του δρόμου, μου έχει αφήσει δύο διαφορετικά είδη ξηρών τροφών. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ποιοτική διαφορά έχει η πιο ακριβή τροφή για τις γάτες που ζουν στην αυλή από την πιο φθηνή που δίνω στα αδέσποτα; Αν δώσω από την "φθηνή" σε αυτά του σπιτιού, υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν διαταραχές;

Όλες αυτές η τροφές πόσο στοιχίζουν και πόσα γραμμάρια είναι;

Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να ανακατεύεις την κονσερβούλα με λίγες κροκέτες, ειδικά αν περιέχει αρκετό ζουμί η κονσέρβα και σιγά σιγά θα τις συνηθίσει πιστεύω.
Η δική μου στην αρχή με δυσφορία έτρωγε τις κροκέτες, ενώ η κονσέρβα ήταν η καλύτερή της.
Άρχισα να κάνω αυτό το κόλπο ελαττώνοντας σταδιακά την ποσότητα της υγρής τροφής, και στο τέλος έτρωγε σκέτες κροκέτες με όρεξη.
Μέχρι τώρα που φτάσαμε στο σημείο να της αρέσουν περισσότερο οι κροκέτες από την κονσέρβα (πήγαμε στο άλλο άκρο τώρα):/:
Και τι κονσέρβα! Applaws παρακαλώ! Και δεν τις τρώει με μεγάλη προθυμία, ειδικά αν είναι από κοτόπουλο, δεν της πολυ-αρέσει το κοτόπουλο.
Τις Σεζίρ που λένε οτι είναι αρκετά ποιοτικές για κονσέρβες, ούτε να τις φτύσει!:mpliaks:
Αυτές που της αρέσουν είναι οι Gourmet diamand κι αυτές της δίνω, από μισή κάθε μέρα.
Όχι μόνο ξηρή τροφή για το ουροποιητικό τους, αλλά και όχι μόνο υγρή γιατί οι κροκέτες βοηθούν και τα δοντάκια τους, τουλάχιστον τα ασκούν.

Ευτυχώς που άρχισε να τρώει ξηρή. Βρήκα μία ξένη σελίδα που ανέλυε κάποιες μάρκες ξηρών και υγρών τροφών για γάτες. Λοιπόν δεν ήξερα ότι applaws, scherir, almo ( υγρές ) δεν είναι complete και ότι πρέπει να συνοδεύονται μέσα στη μέρα από complete ξηρή. Αντιθέτωw για της royal ( όσο κατώτερη κι αν είναι από τις προαναφερθείσες ), υγρές και κροκέτες είναι πλήρη γεύματα

αλήθεια τι μάρκα ξηρής τρώει?

Το γατουλίνι σου είναι κουκλάκι!!!

Όλες αυτές η τροφές πόσο στοιχίζουν και πόσα γραμμάρια είναι;

Αν ρωτάς για τις κονσερβούλες της applaws & της schesir, αρχίζουν από 70g, 85g, 156g, 140g. Εγώ της applaws των 156g την αγοράζω 1,65€ τη μία από το petneeds. Πρέπει να συνοδεύονται όμως μέσα στη μέρα από ξηρή πλήρη τροφή.
Κάνε αναζήτηση με τα ονόματα από αυτές μάρκες και θα βρεις και που τις πουλάνε. ;)

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Back