Με αφορμή λοιπόν το παρόν ποστ αλλά και την αύξηση της τιμής είπα να αρχίσω να το ψάχνω λίγο για αλλαγή ξηράς τροφής αλλά έχω μπερδευτεί. Κλίνω στο ότι τη Flatazor μάλλον καλό θα ήταν να τους την κόψω. Περιέχει τα εξής συστατικά: Αφυδατωμένο κρέας κοτόπουλου, πάπιας και γαλοπούλας. Καλαμπόκι.Ταπιόκα. Λίπος πάπιας. Προψημένο άμυλο. Ρύζι. Λιναρόσποροι. Γλουτένη αραβοσίτου. Ίνες μήλου. Σκόνη αυγού. Ζωικό λίπος. Αφυδατωμένα ψάρια. Προϊόντα υδρόλυσης ζωικών πρωτεϊνών. Φυτικό έλαιο. Χλωριούχο αμμώνιο. Πολτός ζαχαρότευτλου. Αυτόλυση ιχθύων (Οργανόλυση 0,6%). Θειικό κάλιο. Αρκουδοστάφυλλο. Ρείκη. Θαλασσινό αλάτι. Μεθιονίνη. Οξύκοκκος. Ηριγέρων ο καναδικός. Φρουκτο-ολιγοσακχαρίδια. Γιούκα. Ταυρίνη. Συντηρητικά. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Πώς σας φαίντονται τα παραπάνω συστατικά; Από μία γρήγορη αναζήτηση βρήκα ότι τα "προϊόντα υδρόλυσης ζωικών πρωτεϊνών" είναι τα λεγόμενα byproducts οπότε αυτό δεν είναι καλό, ε;
Τα προϊόντα υδρόλυσης ζωικών πρωτεϊνών είναι πιθανότατα το λεγόμενο
animal digest: Το προϊόν το οποίο έχει παραχθεί έπειτα από χημική ή ενζυματική υδρόλυση ζωικού ιστού. Μπορεί να περιλαμβάνει σε απειροελάχιστες ποσότητες: φτερά, τρίχες, κέρατα, οπλές, δόντια (σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν). Ο ζωικός ιστός μπορεί να προέρχεται από ζώα: πεθαμένα, άρρωστα, παράλυτα, σκοτωμένα και από ζώα στα οποία έχει γίνει ευθανασία σε καταφύγια ζώων, όπως επίσης και από κρέατα προερχόμενα από σουπερμάρκετ και εστιατόρια. Αν το όνομα υποδηλώνει συγκεκριμένο είδος ζώου, πχ. Chicken digest, τότε αποτελείται κυρίως από κοτόπουλο.
Χειρότερο δηλαδή και από τα by-products. Δεν ξέρεις ούτε από τι ζώο προέρχεται, ούτε σε τι κατάσταση ήταν το ζωο (πχ σε αποσύνθεση; ). Έχει πολλά συστατικά "fillers" αυτή η τροφή

Ακόμα και για το άμυλο δε διευκρινίζει από τι φυτό το απομόνωσαν. Επίσης έχει πααααααρα πολλά grains. Καλαμπόκι, ρύζι, γλουτένη καλαμποκιού. Με προβληματίζει και το ζωικό λίπος...από τι ζώα;
Να σημειώσω ότι από 3 μηνών περίπου μέχρι 8 τους έδινα την Flatazor kitten αλλά κάποια στιγμή άρχισαν να κάνουν συχνά εμετό και το γύρισα στη Sensitive. Επειδή ο αρσενικός έχει ευαισθησία στο στομάχι (ο υπέρηχος έδειξε παχιά τοιχώματα) η κτηνίατρος μου είχε πει να τους παίρνω τροφές sensible ή sensitive.
Πραγματικά δεν απορώ καθόλου που έκαναν εμετούς. Βάζω ότι θέλεις στοίχημα ότι αυτό που έπαθε ο αρσενικός σου είναι από την κακής ποιότητας τροφή. Ειδικά το καλαμποκί ενοχοποιείται για πολλά. Άσε τι σου είπε η κτηνίατρος και κρίνε τις τροφές με δικά σου κριτήρια - διάβαζε τα συστατικά. Οι περισσότεροι δυστυχώς είναι άσχετοι με θέματα διατροφής και προωθούν τις τροφές που πουλάνε στο ιατρείο τους. Ο δικός μου έκανε εμετούς σχεδόν καθημερινά όταν του έδινα κακές τροφές. Όταν άρχισα να του δίνω διαφορετικές τροφές, χωρίς grains άρχισε σιγα σιγα να βελτιώνεται. Επίσης τον πείραζε η ξηρά τροφή. Με τις κονσέρβες ήταν καλύτερα. Τώρα έχουν κοπεί οι εμετοί μαχαίρι. Το ίδιο και οι τριχόμπαλες (καθημερινές ήταν και αυτές).
Τελοσπάντων για να μη μακρυγορήσω (κι άλλο

) σκέφτομαι να δοκιμάσω την Acana ειδικά αν είναι τόσο ανώτερη σε σχέση με τη Flatazor. Ποια είναι η γνώμη σας; Επιπλέον μάλλον θα αρχίσω να τους βράζω ψάρι/κοτόπουλο συχνότερα μια και δεν μπορώ να βγάλω άκρη με το αν είναι καλύτερο να τους δίνεις μόνο τροφές για γάτες ή μόνο μαγειρεμένα (όχι τα δικά μας τα ανθρώπινα) σε συνδυασμό με βιταμίνες, οπότε λέω να τους δίνω λίγο απ' όλα.
είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την flatazor. Μη τους βράζεις μόνο κρέας αλλά και όργανα, νεφρά συκώτι, καρδιές (το συκώτι με μέτρο, όχι μεγάλες ποσότητες, ούτε συχνά). Αν έχεις σκοπό να πετάς τον ζωμό τότε είναι καλύτερα να τα ψήνεις για να μη χάνεται η ταυρίνη. Επείδη με τα μαγειρεμένα κρέατα δεν θα παίρνουν αρκετό ασβέστιο, μπορείς να παίρνεις τσόφλι αυγού, να το κάνεις σκόνη και να το προσθέτεις στο κρέας (1/4 κουταλάκι του γλυκού ανά γεύμα - δεν είμαι σίγουρη για την αναλογία, αλλά καλύτερα λίγο παραπάνω παρά καθόλου). Δίνε τους και αυγό αν θέλεις, είναι πολυ καλό. Εγώ δίνω τον κρόκο ωμό, το ασπράδι δεν κάνει ωμό. Μπορείς να το βράζεις ολόκληρο το αυγό και να το κόβεις κομματάκια.
Τελικά αυτό που πιστεύω είναι οτι τροφές υπάρχουν καλές, καλύτερες και άριστες, το θέμα είναι τί αντέχει η τσέπη μας...
Η μαμά σου Μαρία, ως έμπειρη γατομάνα, θα μπορεί να μας πει οτι εκατοντάδες γατες έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα ευτυχισμένες και υγιείς τρώγωντας friskies και σπιτικά φαγάκια...
Τώρα τις ταίζουμε Royal και Acana και δεν ξέρω εγώ τί άλλο και βγάζουν χίλια δυό χούγια...
αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι τότε ζούσαν καλύτερα επειδή έτρωγαν και σπιτικό φαγητό και δεν ζούσαν για χρόοοονια τρώγοντας αποκλειστικά ξηρά τροφή. Μπορεί να είμαι λάθος, μπορεί και όχι, αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι η ξηρά τροφή και έπειτα οι τροφές του εμπορίου και η παχυσαρκία είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ζωάκια μας. Είχα μια γάτα η οποία σπάνια τρεφόταν με ξηρά τροφή και σπάνια με τροφή του εμπορίου γενικότερα. Έτρωγε αποφάγια, ωμά κρέατα, κυνηγούσε πουλιά, ποντίκια, έντομα ακόμα και φίδια. Έζησε 15 χρόνια. Ούτε μια φορά δεν αρρώστησε. Εμβόλια δεν είχε κάνει. Αποπαρασίτωση για ενδοπαράσιτα της είχαμε κάνει μόνο μια φορά. Ποτέ δεν την είδα να είναι πεσμένη, λερωμένη με κόπρανα λόγω διάρροιας ή να έχει ανορεξία. Εμετό δεν την είδα να κάνει ούτε μια φορά. Στον κτηνίατρο δεν θυμάμαι να την είχαμε πάει ποτέ. Σε αντίθεση, ο δικός μου έχει πάει στον κτηνίατρο πάνω από 15 φορές στα πρώτα του 3 χρόνια. Υποτίθεται ότι ένα ζωο που ζει μέσα δεν κινδυνεύει από ατυχήματα, θηρευτές, μολύνσεις και μεταδοτικές ασθένειες. Το λογικό δεν είναι να χρειάζονται κτηνίατρο σπανιότερα; Συμβαίνει όμως το αντίθετο