Πολλές απορίες από ένα νέο μέλος...

kostasios

Νεοφερμένο μέλος

Ο kostasios αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 61 μηνύματα.
καλησπερα
Ονομαζομαι Κωστας και ειμαι νεο μελος στην ομορφη παρεα σας. μετα απο αρκετη σκεψη αποφασισα να γινω κατοχος μιας ομορφης Περσικης γατουλας. Οι αποριες που εχω ειναι βεβαια πολλες αλλα θα προσπαθησω να τις βαλω σε μια σειρα τις τοσες πολλες αναρχες ερωτησεις μου ετσι ωστε να μπορεσω να σας βοηθησω να με κατανοησετε.

Ειμαι σιγουρος οτι οι περισσοτερες αν οχι ολες οι ερωτησεις μου θα πρεπει να εχουν απαντηθει αλλα θα ηθελα την κατανοηση σας γιατι για εμενα το να μπορεσω να βρω τις απαντησεις σε ενα φορουμ σαν και αυτο με τοσα πολλα θεματα ειναι αρκετα δυσκολη δουλεια...

ας περασω λοιπον στις ερωτησεις μου

1η) επειδη θα γινω κατοχος οπως ειπα μιας μακροτριχης γατας υπαρχει αυτην την στιγμη αμμος η οποια δεν θα κολαει πανω στο τριχωμα ή τις πατουσιτσες του μικρου μου φιλου?

2η) τι αντικειμενα θα πρεπει να απομακρυνθουν απο το σπιτι μου (γκαρσονιερα) τα οποια μπορει να ειναι επικινδυνα για το γατακι?

3η) διατροφη... μεγαλο κεφαλαιο για μια γατα.. επειδη το γατακι θα ειναι 2-2,5 μηνων χρειαζεται καποια συμπληρωματα διατροφης? και αν ναι ποια? σαν κυριο πιατο στην διατροφη του να κινηθω σε ξερη τροφη? ή καλυτερα σε κονσερβες? και απο εκει και περα ειναι καλο το πιατακι του να ειναι παντα γεματο? η να το γεμιζω μονο καποια στιγμη της ημερας (ετσι ωστε να μαθει να τρωει με προγραμμα)

4η) επειδη ειμαι φοιτητης και καποιες ωρες λειπω απο το σπιτι το γατακι θα εχει καποιο προβλημα αν καθεται μονο του για 6-8 ωρες την ημερα?

ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΜΜμμ δεν ξέρω και πολλά για περσικές, ίσως κάποιο άλλο μέλος ξέρει πιο χρήσιμες πληροφορίες. Αλλά για αρχή:
1)Ναι, οι κρυσταλλικές συνίστανται για μακρύτριχες. Στη δική μου γάτα δεν αρέσουν όμως γιατί κάνουν πολύ θόρυβο, αλλά δεν είναι και μακρύτριχη. Γενικά όποια άμμο και να διαλέξεις θα σου συνιστούσα επιμελές καθημερινό καθάρισμα από ακαθαρσίες και αλλάγη και απολύμανση τουαλέτα σε 7-10 μέρες.
2)Για αρχή απορρυπαντικά και κάθε είδους καυστικό υγρό, κορδόνια και σχοινιά (δημοφιλές παιχνίδι που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο αν το καταπιούν) και ανθρώπινες τροφές που βλάπτουν τα γατάκια (π.χ. σοκολάτες). Επίσης πρέπει με κάποια μέθοδο να ασφαλίσεις καλώδια, μπαλκόνια, παράθυρα κτλ
3) Καλή τροφή για μικρά γατάκια, δες και τις κριτικές για γατοτροφές στο αντίστοιχο μέρος του σάιτ. Στο θέμα ξηρή τροφή-κονσέρβα οι απόψεις δίιστανται. Καλό όμως είναι σε μικρότερη ή μεγαλύτερη αναλογία να τρώνε και από τα δύο. Συνήθως σε μικρά γατάκια αρχίζεις με κονσέρβα και σταδιακά εισάγεις κροκέτες για να μάθουν την ξηρη τροφή. Επίσης κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα η γάτα να τρώει 2-3 φορές τη μέρα, συγκεριμένη ποσότητα (γράφουν πάνω οι συσκευασίες, ανάλογα με το βάρος και την ηλικία) και να της έχεις και φρέσκο νερό που θα αλλάζεις κάθε μέρα.
4) Σε γενικές γραμμές όχι, οι γάτες είναι αρκετά ανεξάρτητα ζώα. Σκέψου ότι κοιμούνται μέχρι και 16 ώρες την μέρα Να ξέρεις όμως ότι ειδικά τα μικρά γατάκια έχουν πάρα πολύ ενέργεια και αν λείπεις τόσες ώρες από το σπίτι να είσαι προετοιμασμένος για "άγρια γλέντια" μετά την επιστροφή!! Σημασία, όπως και με τα παιδιά, έχει τις ώρες που είσαι σπίτι να ασχολείσαι μαζί της/του, να παίζετε, να την χαϊδεύεις κτλ Γι αυτό μην ξεχάσεις να πάρεις πολλά πολλά παιχνιδάκια, μια βούρτσα γιατί οι περσικές θέλουν περιποίηση και ένα ονυχροδρόμιο για να μην σου κάνει την γκαρσονιέρα καλοκαιρινή!!!
Για τον κτηνίατρο δεν ρωτάς αλλά φαντάζομαι ξέρεις ότι θα χρειαστεί να κάνετε μια βόλτα το συντομότερο.
Αν δεν έχεις αγοράσει ήδη τη γατούλα, προτίμησε κάποιο εκτροφείο και όχι πετ σοπ για να είναι σε καλύτερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση το γατάκι σου. Επίσης αν δεν θέλεις όπωσδηποτε περσική (οι οποίες είναι και οι πλέον απαιτητικές γάτες ράτσας, πολύ περιποίηση, επιρρεπής σε συγγενικά νοσήματα κτλ) μπορείς να διαλέξεις και ένα από τα πανέμορφα γατάκια που δίνονται για υιοθεσία, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από κάποιο καθαρόαιμο!!!
Ό,τι θέλεις μας ρωτάς!
Καλώς να δεχτείς την καινούρια σου γατούλα:up:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ρίξε και μια ματιά στα καμάρια που χαρίζονται από εδώ;)
https://www.mycat.gr/forum/forumdisplay.php?f=17

Το μόνο που έχω να προσθέσω σε όσα είπε ήδη η Μαριγώ είναι να σκεφτείς να πάρεις 2 γατάκια. Πίστεψέ με είναι πολύ καλύτερα 2 από 1. Θα έχουν παρέα, δεν θα βαριούνται ποτέ μιας και θα παίζουν μαζί και θα είναι πιο ευτυχισμένα.
Για το θέμα της ρατσας διαφωνώ (αλλά και σε καταλαβαίνω- είναι κούκλες οι άτιμες οι Πέρσικες) και πίστεψέ με υπάρχουν πραγματικά πανέμορφα κεραμιδογατάκια!!!:)

βασικα ο λογος που αποφασισα να παρω καποιο γατακι περσιας ειναι η ιδιοσυγκρασια της συγκεκριμενης ρατσας.. πραγματικα λατρευω καθε ειδους γατακια αλλα οι λογοι που κατεληξα σε αυτην την επιλογη εχουν να κανουν και με το μεροςπου μενω...
φανταστειτε ειμαι στο κεντρο του πειραια κατι που σημαινει οτι το γατακι που πρεπει να επιλεξω δεν πρεπει να ειναι κανενας ξενυχτης γιατι πολυ απλα θα ειναι σχεδον αδυνατον να τον αφησω να βγει εξω απο το σπιτι και βεβαια κατι τετοιο θα εχει σαν επακολουθο να μου κανει το σπιτι καλοκαιρινο (φυσιολογικο εκ μερους του)
γενικα στην περιοχη που μενω το μονο γατακι το οποιο δεν θα πεσει σε μελαγχολια αλλα και γενικα θα περναει οσο καλυτερα γινεται βαση της ιδιοσυγκρασιας του ειναι σχεδον μονο η γατες Περσιας οι οποιες δεν εχουν αναγκη τοσο απο βολτιτσες εκτος σπιτιου αλλα και ειναι ηρεμες στην καθημερινοτητα τους.
αλλιως πιστεψε με θα ημουν ο πρωτος που θα κοιταζα να παρω καποιον κεραμυδογατο αλανιαρη να βολταρουμε μαζι τις νυχτες..:P

οσο για τον κτηνιατρο αποτι ξερω το γατακι που θα παρω ειναι 2 μηνων και εχει κανει το πρωτο του εμβολιο. τωρα αν σας ηταν ευκολο να μου πειτε γενικα τι χαπια χρειαζονται επι μονιμου βασεως θα μου ηταν πολυ χρησιμο...:):):)

Γεια σου Κωστα! Πρωτα ο κτηνιατρος θα κανει το τριπλο εμβολιο στο γατακι σου, το οποιο γινεται σε δυο δοσεις αν θυμαμαι καλα. Απο την δευτερη δοση και μετα κανεις το εμβολιο μια φορα το χρονο. Μετα καθε μηνα πρεπει να δινεις στο γατακι αμπουλα για τα παρασιτα, υπαρχει μια και για ενδοπαρασιτα και για εξωπαρασιτα. Αλλα θα σε βοηθησει και ο κτηνιατρος που θα απευθυνθεις. :) Και νομιζω για τις μακριτριχες θα πρεπει να εχεις και κρεμα για τις τριχομπαλες. Θα πρεπει επισης να σκεφτεις και για στειρωση αργοτερα. Ελπιζω να τα ειπα σωστα :redface: Διορθωστε με αν εκανα κανενα λαθος...

βασικα ο λογος που αποφασισα να παρω καποιο γατακι περσιας ειναι η ιδιοσυγκρασια της συγκεκριμενης ρατσας.. πραγματικα λατρευω καθε ειδους γατακια αλλα οι λογοι που κατεληξα σε αυτην την επιλογη εχουν να κανουν και με το μεροςπου μενω...
φανταστειτε ειμαι στο κεντρο του πειραια κατι που σημαινει οτι το γατακι που πρεπει να επιλεξω δεν πρεπει να ειναι κανενας ξενυχτης γιατι πολυ απλα θα ειναι σχεδον αδυνατον να τον αφησω να βγει εξω απο το σπιτι και βεβαια κατι τετοιο θα εχει σαν επακολουθο να μου κανει το σπιτι καλοκαιρινο (φυσιολογικο εκ μερους του)
γενικα στην περιοχη που μενω το μονο γατακι το οποιο δεν θα πεσει σε μελαγχολια αλλα και γενικα θα περναει οσο καλυτερα γινεται βαση της ιδιοσυγκρασιας του ειναι σχεδον μονο η γατες Περσιας οι οποιες δεν εχουν αναγκη τοσο απο βολτιτσες εκτος σπιτιου αλλα και ειναι ηρεμες στην καθημερινοτητα τους.
αλλιως πιστεψε με θα ημουν ο πρωτος που θα κοιταζα να παρω καποιον κεραμυδογατο αλανιαρη να βολταρουμε μαζι τις νυχτες..:P

οσο για τον κτηνιατρο αποτι ξερω το γατακι που θα παρω ειναι 2 μηνων και εχει κανει το πρωτο του εμβολιο. τωρα αν σας ηταν ευκολο να μου πειτε γενικα τι χαπια χρειαζονται επι μονιμου βασεως θα μου ηταν πολυ χρησιμο...:):):)
Ο κεριμιδογατος δεν σημαινει οτι πρεπει και να σε συνοδευει στις νυχτερινες σου τσαρκες. Αν παρει κανεις μικρό γατάκι συνηθίζει και αγαπα το περιβαλλον που μεγαλώνει είτε είναι σε διαμερισμα κλεισμένο είτε σε κήπο. Αλλιώς όλη η Αθήνα θα είχε Περσιας:P
Αλλά αφού το έχεις διαλεξει καλώς να το δεχτεις το γατάκι σου.
Οσο για τα χαπια θα σου εξηγησει ο κτηνιατρος οταν το πας για το εμβολιο του. Ο κτηνιατρος μου, συστήνει εκτος απο τα επαναληπτικά εμβόλια, αποπαρασίτωση εσωτερική ανά τρίμηνο και εξωτερική ανα οσο διαστημα αναφερεται στην συσκευασια της αμπουλας (στα μικρα γατακια συστηνουν σπρει)

lactoula δεν προλαβα να δω το μηνυμα σου και γραφω πανω κατω τα ιδια.

καλως να δεχτεις το ψιψι σου

Οκ Κειρα δεν πειραζει :)

Κείρα σιγουρα αν παρεις ενα γατακι απο μικρη ηλικια μπορεις να του πλασεις σε καποιον βαθμο τον χαρακτηρα του αλλα το ενστικτο παραμενει...
σιγουρα δεν μπορω να πω οτι εχω την καταλληλη εμπειρια αλλα μικροτερος (10χρονια πριν) ειχα μια ωραια κεραμυδογατα η οποια δυστυχως δεν την παλευε μεσα στο σπιτι.. την εβλεπα.. και καπου την καταλαβαινα... οταν δεν υπαρχει η δυνατοτητα να βγει απο το σπιτι εστω και 1-2 ωρες την μερα ειναι δυσκολο για αυτες τις γατες..δυστυχως για μενα επρεπε να την αποχωριστω και να την παω στο χωριο της γιαγιας γιατι ειχε πεσει σχεδον σε μελαγχολια.. βεβαια μολις την πηγα πανω στο βουνο μαζι με τις αλλες 10 γατουλες της γιαγιας βρηκε την χαρα της..
βεβαια η αγορα μιας γατας ειδικα και απο pet shop για μενα ειναι οτι χειροτερο μπορει να κανει καποιος.. υπαρχουν πολλα μικρα γατακια που ψαχνουν μια αγκαλια τα οποια μπορεις και να τα παρεις και χωρις να δωσεις ενα τοσο μεγαλο κεφαλαιο οπως αυτα που πουλιουνται σε pet shop. για αυτον τον λογο εψαξα να βρω αν καποια γατακια (Περσιας) χαριζονται απο καποια οικογενεια αλλα δυστυχως τιποτα.. τελικα κατεληξα σε ερασιτεχνικα εκτροφεια στα οποια θελω να πιστευω υπαρχει περισσοτερη αγαπη αναμεσα στα ζωα και στους ιδιοκτητες τους...
βεβαια οταν πηγα στο σπιτι της οικογενειας που εδιναν συνολικα 5 γατακια περσιας ηταν και αλλοι 4 που ψαχνανε για γατακι... (μαλλον μας εκλεισε ολους μαζι ραντεβου) ηταν 3 ασπρα 1 μαυρο και 1 γκρι μιλαμε οι τυποι μαλωνανε ποιος θα παρει ποιο... κανεις δεν ηθελε το μαυρο... το καημενο καθοταν σε μια γωνια και κοιταζε τα αλλα μικρα να τα παιζουν ολοι οι υπολοιποι... ηταν σαν να εκλεγε το καημενο... μολις το ειδα ειπα ''εδω ειμαστε'' και χωρις να σκεφτω ενω οι αλλοι μαλωνανε λες και θα αγοραζαν τιποτα πουκαμισα (ντροπη τους) εγω ειπα να δωσω λιγη χαρα στον καινουργιο μου φιλο... οποτε αφου εδωσα ραντεβου για αυριο να παω να τον παρω ετρεξα να αγορασω τροφη, κρεβατακι, αμμο, παιχνιδια και γενικα οτι αλλο θα κανει την ζωη του νεου μου φιλου ευκολοτερη

Και πολυ καλα εκανες! :up: Το καημενο το μαυρακι, δεν μου αρεσει οταν το κανουν αυτο οι ανθρωποι! (για τους αλλους λεω που δεν το κοιταζαν καν)! Αντε με το καλο να το δεχτεις αυριο! Τι ειναι αρσενικο η θηλυκο? Ονοματακι του βρηκες η θα αποφασισεις με το χαρακτηρα του?

αντρακλας ειναι.. τον φανταζαι σε λιγο καιρο διπλα μου στο κρεβατι να τρωμε πιτσες μαζι με μπυρες και να βλεπουμε μπαλα!! κλασσικοι αντρες..:P (πλακα κανω βεβαια)

οσο απο ονομα δεν εχω βρει ακομα... και δεν τα παω καλα με αυτα..:/:
καθε βοηθεια δεκτη.. αποτι βεβαια μου ειπαν οι ιδιοκτητες του κοιμαται μεχρι αηδιας.. που ειπαν χαρακτηριστικα οτι ετρωγε και τον πηρε ο υπνος. οποτε ισως τον βγαλω Μορφεα... :lol::lol:

:D :lol: :lol: Τον χαζουλη! Τον πειναλα και υπναρα! :lol: Εσυ μπυρα και αυτος γαλατακι... :cool:

:lol: :lol: :lol:
Καλώς να τον δεχτείς τον μικρό μαλλιαρό υπναρά και να μας βάλεις και σύντομα φωτογραφία να τον δούμε!

φωτογραφια θα βαλω απο αυριο...
αληθεια με το γαλα τι παιζει?? καλο ειναι μαζι με το νερο του να εχω και λιγο γαλατακι διπλα??
αγορασα ξηρα τροφη kitten για
τον μικρο αλλα και κονσερβες kitten για να του δινω αλλα ξεχασα να ρωτησω για το γαλατακι του...

αληθεια και κατι αλλο... μου ειπαν πως εχει μαθει να κανει την ''δουλεια'' στην αμμο... τωρα που θα αλλαξει περιβαλλον τι θα ηταν καλο να κανω για να συνεχισει να την κανει εκει την δουλεια του??

Για το γάλα επιφυλάσσομαι να σου πω, αλλά με την άμμο λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα.
Απλώς πήγαινέ τον εκεί (ιδανικά μετά το φαΐ) και άφησέ τον να σκάψει λιγάκι. Θα μπει στο νόημα.;) Μονάχα φρόντισε να μην είναι κοντά στο μπολάκι και στο μέρος όπου κοιμάται.

Μονάχα φρόντισε να μην είναι κοντά στο μπολάκι και στο μέρος όπου κοιμάται

ναι το φροντισα αυτο..:)

Καλώς ήρθες και από μένα και καλώς να δεχτείς και τον μικρό!:)

Σχετικά με το γάλα που ρωτάς, θα σου πρότεινα να μη του δίνεις, γιατί μπορεί να του προκαλέσει διάρροια. Η ξηρά τροφή και οι κονσέρβες τον καλύπτουν μια χαρά.
Επίσης, δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά οι μακρύτριχες γάτες χρειάζονται περισσότερη περιποίηση, γι'αυτό φρόντισε να αγοράσεις μια ειδική βούρτσα και γενικά προσπάθησε να τον χτενίζεις καθημερινά.
Περιμένω να δω και τις φωτογραφίες του γατούλη!

Να σου ζησει το μικρουλι και καλα εκανες που διαλεξες το μαβρακι
ακους εκει να μη το νταντεβουν και αυτο.Περιμενουμε συντομα φοτο του αντρακλα:D :P

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back