Στείρωση στις γάτες

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
σε κατανοω και εγω ειχα τρελλαθει απο το αγχος μου και περιμενα μεσα στο κτηνιατριο μεχρι να τελειωσει η επεμβαση!μονο στην ιδεα οτι κατι δε θα πηγαινε καλα τρελλαινομουν!αλλα ευτυχως!μη ξεχνας οτι γιαυτους ειναι επεμβασεις ρουτινας πιο πολυ εμεις εχουμε το αγχος!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Στείρωση

Καλησπέρα παιδιά!!!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μία γάτα που έχει στειρωθεί, συνεχίζει να έχει ορμές...

Ευχαριστώ!!!:):D

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα στειρωθεί η γάτα.
Οι περισσότεροι κτηνίατροι κάνουν ορχεκτομή στους αρσενικούς γάτους και ωοθηκυστερεκτομή στις θηλυκές. Με αυτές τις τεχνικές, αφαιρούνται οι αδένες που παράγουν τις σχετικές ορμόνες, οπότε εξαλείφεται και η επιθυμία για ζευγάρωμα (μαζί και τα δυσάρεστα επακόλουθά της, όπως η ανησυχία, η επιθετικότητα, οι φωνές, το "μαρκάρισμα" κ.λπ.).
Σε περίπτωση όμως που γίνει βαζεκτομή στο αρσενικό και αφαίρεση μόνο της μήτρας (ή μόνο των ωοθηκών) στο θηλυκό, τότε απλώς δεν μπορούν να αναπαραχθούν, συνεχίζουν όμως κανονικά να έχουν οίστρο και επιθυμία για ζευγάρωμα.
(Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό θα έκανε κανείς κάτι τέτοιο :hmm:).
Πριν στειρώσεις το γάτο ή τη γάτα σου, μίλησε με τον κτηνίατρο και ζήτησέ του να σου λύσει τις απορίες σου.

Επίσης ΠΟΣΟΣ καιρός έχει περάσει, μπορεί απλά να μην έχουν φύγει ακόμα οι ορμόνες. Εχω αρσενικό το οποίο στείρωσα 4 χρονών, εδώ και 5 μήνες και ακόμα ψεκάζει, και τσακώνεται. (Ολική αφαίρεση όρχεων):)

Μετακόμιση και στείρωση μαζί;

Καλησπέρα!
Έχω ένα σκύλο, μια θηλυκιά γάτα (στειρωμένη) κι έναν αρσενικό 1ος έτους τον οποίο σκόπευα να στειρώσω μετά το καλοκαίρι. Μου προέκυψε όμως μετακόμιση και επειδή ο γατούλης δεν έχει αλλάξει ποτέ ξανά περιβάλλον σκεφτόμουν μήπως θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή γι' αυτόν αν τον στειρώσω πριν πάω στο καινούριο σπίτι. Πότε μου προτείνετε λοιπόν να τον στειρώσω, πριν ή μετά;;
Οι γάτες έχουν μάθει και οι δύο στις βόλτες μιας και το παλιό και το νέο σπίτι έχουν κήπο. Αυτός είναι και ο λόγος της ανησυχίας μου μήπως χαθεί στο καινούριο. Επίσης, πόσες μέρες λέτε να τα κρατήσω κλεισμένα μέσα στο καινούριο μέχρι να συνηθίσουν;;
Περιμένω με αγωνία τις συμβουλές σας...
Ευχαριστώ πολύ-πολύ!!
Καλλιόπη

Καλύτερα νομίζω στείρωση πρίν....:hmm:
Να πάει στο νέο σπίτι στειρωμένος, και σιγά σιγά με τα άλλα ζωα να μάθει το σπίτι και το περιβάλλον. Και να τον στειρώσεις, να ξέρεις, ότι ΔΕΝ θα του φύγουν οι ορμόνες, και το ένστικτο να την κοπανήσει αμέσως. Θα πάρει τουλάχιστον 2 μήνες, ίσως και παραπάνω μέχρι να καθαρίσει τελείως απο τις ορμόνες.

Θέλει πολύ προσοχή η έξω βόλτα... Φυσικά με συνοδεία, και με λουράκι, θα έλεγα εγώ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να τρομάξουν απο κάτι, και να τρέξουν να φύγουν, να κρυφτούν. Εκεί, μπορεί να βρεθούν σε δρόμο, κάτω απο αμάξι, μπροστά σε άλλο σκύλο, κλπ κλπ....

Δεν θα γνωρίζουν το μέρος, και δεν θα ξέρουν να προφυλαχθούν. Εγώ αυτό που έκανα, ήταν να τον έχω 2-3 μήνες μόνο μέσα... μετά με συνοδεία και λουράκι έξω στην αυλή και κήπο.. να γνωριστεί με τα άλλα γατάκια και το μέρος.. και μετά απο άλλους 2 μήνες μόνο του. Φυσικά και τα βράδια είναι μέσα.:)

Εγώ είμαι επαρχεία... εσύ δεν ξέρω. Αλλά αν είσαι Αθήνα ή σε άλλη μεγάλη πόλη, θα σου έλεγα να το σκεφτείς κατα πόσο θα τα αφήνεις έξω...:(

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και τη γρήγορη απάντηση!! :D
Μετακομίζω στη Λούτσα και ο δρόμος μπροστά είναι αδιέξοδο και δεν περνάνε αυτοκίνητα ευτυχώς!
Γενικά είμαστε πολύ του κήπου κ ξέρω πως θα δυσκολευτώ να τα περιορίσω, αλλά τον πρώτο καιρό μάλλον θ' αναγκαστώ!
Οπότε Δευτέρα ραντεβού για στείρωση...
Καλό απόγευμα!!

να ρωτησω κ γω κατι: ο γατουλης μου μενει σε διαμερισμα, στον τεταρτο οροφο και δεν υπαρχει πιθανοτητα να βγει εξω. παρολα αυτα αποφασισα να τον στειρωσω (εχω ραντεβου με τη γιατρο μεσα στην εβδομαδα), αλλα τωρα εχω τυψεις:(επιπλεον, ολοι οι φιλοι μου, μου την λενε που θα στειρωσω τοσο ομορφο γατο. εγω απλα θελω να ειναι υγιης κ να μακροημερευσει. να προχωρησω χωρις δευτερες σκεψεις η τζαμπα θα τον ταλαιπωρησω?

Σε διαβεβαιώ, ο γάτος σου δεν θα ασχημύνει αν τον στειρώσεις. Αν πάλι εννοείς ότι, στειρώνοντάς τον, δεν θα γεννηθούν άλλα γατάκια παρόμοιας ομορφιάς, έχω να σου πω δύο πράγματα:
1ον, δεν θα πρέπει να είσαι καθόλου σίγουρος ότι οι απόγονοί του αναγκαστικά θα του μοιάσουν. Μπορεί να μοιάσουν του κουμπάρου :P
2ον, μια επιπόλαιη ματιά να ρίξεις στο φόρουμ "Χαρίζονται", είμαι σίγουρη ότι κάποιο από τα γατάκια θα σου θυμίσει τόσο πολύ το γάτο σου που θα πρέπει να κοιτάξεις ενδελεχώς για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι εκείνος μωρό.
Με λίγα λόγια, αν θέλεις το γατάκι σου να είναι ήρεμο και να μακροημερεύσει, το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να του κάνεις είναι η στείρωση. Έτσι θα το προστατεύσεις από ασθένειες, συσσωρευμένες ορμόνες που ευθύνονται για εμφάνιση νεοπλασιών και, φυσικά, από το άγχος του ζευγαρώματος.
Και το αν υπάρχει περίπτωση να βγει έξω ή όχι, λυπάμαι που σου το λέω, αλλά δεν είναι στο χέρι σου... :( Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αστείρωτων γάτων που στην κυριολεξία έκαναν ταχυδακτυλουργικά για να βγουν έξω και τα κατάφεραν.

Αγαπητέ Τάκη, είναι λογικό οι φίλοι σου να σου την λένε.. γιατί μάλλον δεν ξέρουν απο γάτες, και είναι της απαρχαιωμένης άποψης, ότι η στείρωση "χαλάει" το ζώο.;)

Ο γατούλης σου θα είναι υγιείς, και σωματικά αλλά κυριότερα ψυχολογικά!!. Δεν θα θέλει να φύγει, να την κοπανήσει, δεν θα δείχνει εχθρικότητα, ούτε θα έχει τους κινδύνους να πάθει προστάτη, ή στρες απο τις συσσωρευμένες ορμόνες. Δεν θα σου ψεκάζει τα έπιπλα και τα ρούχα... και δεν θα ψάχνει ευκαιρία να την κοπανήσει απο όποιο παράθυρο ή τρύπα θα βρεί ανοιχτό...

Διάβασε και τις πρώτες σελίδες, έχει απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα.

διαβασα κ τα προηγουμενα αρθρα, κ γιαυτο κ αποφασισα να τον στειρωσω. ομως ειλικρινα, το τι εχω ακουσει αυτες τις μερες που πλησιαζει η επεμβαση του δν λεγεται. μεχρι οτι εχω δικα μου θεματα κ κανω προβολη στον γατο... απλα ειχα αναγκη να ακουσω κ καμια καλη κουβεντα, γιατι μου ειχαν προκαλεσει ενοχες. βλακειες δηλ, γιατι σιγα μην νοιαζεται αλλος το μωρο μου οσο εγω. ευχαριστω για τη γρηγορη ανταποκριση.

Διατυπώνονται διάφορες ενστάσεις για τη στείρωση στα ζώα φίλε μου, προσωπικά έχω ακούσει πάρα πολλά. Μερικά φαίνεται οτι θα μπορούσαν να στέκουν κιόλας. Όλες αυτές οι ενστάσεις όμως ξεκινούν από μια διαστροφή, αν θέλεις της λογικής: σαν αφετηρία έχουν τον παραλληλισμό γάτας με άνθρωπο. Μια πολύ καλή αντιπαράθεση, μπορείς να διαβάσεις και στα αρχικά σχόλια αυτού του άρθρου. Οι απόψεις του-της neisseria, θα μπορούσαν να στέκουν, καλοδιατυπωμένες κτλ. Ναι αλλά θα διαβάσεις σε πολλά σημεία, απόψεις του στυλ:

"κι εσύ μπορείς να κολλήσεις αφροδίσια νοσήματα, δηλαδή πρέπει να σε στειρώσουμε?"
"ο καθένας μπορεί να κάνει ένα παιδί, και μετά να το παρατήσει, τι δηλ. θα πρέπει να στειρωθούμε όλοι?"

Τελείως λάθος δηλαδή από τη βάση τους αυτή οι ισχυρισμοί. Ελπίζω να βλέπεις τη διαφορά.

Άσε το άλλο το κουφό που άκουσα πρόσφατα: "Τι δηλαδή, πρέπει να στερήσουμε από το ζωάκι τη χαρά του έρωτα?". Δηλαδή, έλεος. Η γατούλα μου όταν τελειώνει το φαγητό, ο,τι μένει, προσπαθεί να το θάψει επί 5 λεπτά, ξυνοντας το παρκέ, κι αυτό το κάνει κάθε μέρα...Δηλαδή ξεκολλήστε.....Δεν έχει συνειδητό το ζώο, ζευγαρώνει για να σταματήσει να υποφέρει, έλεος πια με όλα αυτά...

Καλημερα σε όλη την παρέα!

Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν μπορώ να κάνω στείρωση σε μια αδεσποτη γατούλα, χωρίς εμβόλια....

Ναι μπορείς.

Περί στείρωσης...

Οπως ειπα σε αλλο ποστ οπου παρουσιαστικα εχω μια γατουλα τεσσαρων μηνων που κατοικει στην αυλη μου. Στην πρωτη μου επιστεψη στη γιατρο αφου της εκανε τα απαραιτητα εμβολια, χαπι, αμπουλες κλπ. μου προτεινε να τη στειρωσω τις πρωτες μερες του οιστρου της. Κυριως για να μην εχω τον φοβο πως θα εξαφανιστει απο το σπιτι με σκοπο να ζευγαρωσει και να γυρισει εξαντλημενη με κινδυνο πιθανου τραυματισμου αγνωστου αποτελεσματος για τη ζωη και την υγεια της γατας.
Περαν ομως αυτης της προτροπης δεν εχω γνωση για το τι αλο μπορει να επιφερει η στειρωση στην υγεια και ψυχολογια της γατας. Δε θα ηθελα ξαφνικα να χασει το κεφι της ή να στερηθει τα ενστικτα της απλα και μονο στο φοβο ενος κινδυνου.
Θα μου ηταν πολυτιμη η γνωμη σας αφου θελω να ειμαι προετοιμασμενος οταν ερθει εκεινη η ωρα και να μην ερθω αντιμετωπος με το διλιμα τελευταια στιγμη.

Ποσο περιπου κοστιζει μια στειρωση?

Εξαρτάται απο το φύλο της γάτας και τον γιατρό.

Μια λογική τιμή για σπιτική γάτα είναι 80-100 για θηλυκό 60-80 για αρσενικό.

Στείρωση.....απορίες..

Η Φαιδρούλα μου είναι πλέον 1 έτους κ 2 μηνών κ πρίν από μια βδομάδα είχε τον πρώτο της οίστρο..που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για στείρωση...Επιτρέψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις κ τις απορίες μου όμως...:/::/:
1. η στείρωση είναι κανονικό χειρουργείο, και θέλω να ξέρω ότι έχω επιλέξει τον κατάλληλο γιατρό (από Οκτώβρη μετακομίζω στη Ζωγράφου,Αθήνα.Αν ξέρει κάποιος έναν καλό κτηνίατρο...)

2. με την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων δεν επηρεάζονται η ανάπτυξη και οι ορμόνες της γατούλας?

3. πότε είναι η κατάλληλη εποχή για μία στείρωση??

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back