Χρησιμοποιώ την Öko Plus σχεδόν ένα χρόνο κι έχω σωθεί. Πιο πριν έβαζα Catsan και η μυρωδιά αμμωνίας ήταν αφόρητη. Επιπλέον, σε 1 μήνα η αμμολεκάνη ήταν άχρηστη καθώς έμοιαζε σα να είχα ρίξει βιτριόλι! Η Öko είναι οργανικό πέλλετ χωρίς χημικά, μυρίζει φρέσκο ξύλο, δε σηκώνει σκόνη, έχει τεράστια απορροφητικότητα, είναι αποτελεσματική, πανεύκολη στο καθάρισμα
και βιοδιασπώμενη - πετάω το σβωλαράκι στην τουαλέτα και ξεμπερδεύω. Ένα 10λιτρο σακί κρατάει χαλλλαρά 40 ημέρες και καθώς είναι clumping, η υπόλοιπη παραμένει πεντακάθαρη. Ο δε πάτος της αμμολεκάνης είναι λες και την πήρα χτες. Δεν υπάρχουν καθόλου μυρωδιές, σχεδόν ξεχνάς οτι έχεις γατί. Η δική μου προσαρμόστηκε αμέσως και τη χρησιμοποίησε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.
Είναι ελαφρύτερη από το μπετονίτη, το σακί είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την Catsan και κοστίζει από 9,69 μέχρι 12,30€, αν και κολάζομαι να παραγγείλω από γερμανικό ebay που είναι φτηνότερα.
3-4 tips για να μην παιδεύεσαι:
Χρησιμοποίησε φτυαράκι με μεγάλο grid για να περνάει το πέλλετ.
Για να μη διαλύονται τα σβωλαράκια ή γίνονται σα ζελέ, έχε πάντα στη λεκάνη πάνω από 5 εκ άμμου. Κάθε 4-5 μέρες συμπλήρωσε λίγη για να αναπληρώσεις αυτή που πέταξες.
Περίμενε να περάσουν 10' πριν μαζέψεις τα αποτελέσματα των κόπων τους.
Προτίμησε κλειστή αμμολεκάνη γιατί τα γατιά 'φχαρστιούνται σκάψιμο!
Άλλαξα τον τρόπο που την καθαρίζω κι έτσι κάνω μεγάλη οικονομία: Με τη χρήση, συγκεντρώνεται στον πάτο τριμμένο ψιψιρίδι. Μη σε απασχολήσει, παραμένει πάντα κάτω όσο και να σκάψει το βλαστάρι μας. Για να το καθαρίσω όμως, έπρεπε να πετάξω μεγάλη ποσότητα άμμου που ουσιαστικά ήταν καθαρή. Έτσι, αγόρασα ένα 2ο ψιλό φτυαράκι και ανα 3 εβδομάδες κοσκινίζω τα πέλλετς σε μια σακούλα/λεκάνη/κουβά. Ξεφορτώνομαι το πριονίδι, πλένω, απολυμαίνω και στεγνώνω τη λεκάνη και επιστρέφω τα καθαρά πέλλετς συμπληρώνοντας την απαραίτητη ποσότητα.
Το μόνο - ας πούμε - μείον?
Το πέλλετ είναι πιο ελαφρύ και καθώς η Σοράγια έχει τούφες μαλλί ανάμεσα στα μαξιλαράκια της, όταν... "ξαλαφρώσει", τινάζει ακατάδεκτα τα πατούσια της και μου σκορπίζει εξω λίγους κόκκους, κάτι που θεωρώ ασήμαντο. Με ένα πατάκι ίσως το γλυτώσεις κι αυτό.
Για μακρύτριχες έχουμε τη Nature Gold αλλά είναι εξωφρενικά ακριβή και δεν έχει καλές κριτικές γιατί το πέλλετ είναι πολύ μεγάλο και τα σβωλαράκια διαλύονται.

Σόρρυ για τη σινδόνη αλλά ήθελα καιρό τώρα να γράψω ένα review για την Öko Plus και το post σου μου έδωσε την αφορμή!