Τα πάντα σχετικά με τον οίστρο και τη στείρωση θηλυκής γάτας

Ναι καλη μου.Τουλαχιστον αυτο,πρεπει να το κανεις.Μπας και συνειδητοποιησει ποσο ανευθυνη ηταν και οτι μπορει να παρει στο λαιμο της αθωες ψυχες αν λεει τετοιες βλακειες.:mad:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Περαστικα της!!!! Σταθηκατε πολυ τυχεροι!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

παιδιά καλησπέρα.. το γατάκι μου περίπου δυο χρονών το στείρωσα πριν δυο εβδομάδες με τρεις περίπου έχει διάφορα αλλεργικά και φοβόμουνα πολύ την ύπνωση να σας πω την αλήθεια και την άργησα τέλος πάντων όλα καλά όλα εντάξει της έκανα χωνευτά ραματα δεν παιδευτήκαμε... το μόνο σήμερα μου κανε κάτι σαν οίστρο και απο χθες μου γουργούριζε σαν να ήθελε χαδάκια που συνήθως μόνο οταν είχε οίστρο τα ήθελε.. δεν έδωσα βάση γιατί λέω θα νε που στειρώθικε και ηρέμησε τωρα σήμερα μου φώναξε... σαν να ζητάει... δεν έκανε συχνά οίστρους και οταν έκανα φώναζε ενα μιαουυυυυ μαμαμιαουυυ μαουυυυ ακριβώς οπως σας το γράφω ακριβός έτσι μια δυο φορές την μέρα και για κανα δυο τρις μέρες μου θελε χαδάκια και τέλος... αυτό μου κανε και σήμερα ξερό πως ειναι ο οίστρος της και είμαι σχεδόν σίγουρη πως ήταν φωνή οίστρου.. παίζει να χει οίστρο??? επειδή είναι πολύ κοντά που κανε το χειρουργικό να μην έχει ηρεμήσει ακόμα???

Ναι είναι δυνατόν να υπάρχουν υπολείματα ορμονών τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα πάψουν να υπάρχουν και να είναι υπεύθυνα για τη συμπεριφορά οίστρου.
Για πιο έγκυρη απάντηση όμως, μπορείς να απευθυνθείς και στο γιατρό του σάϊτ, εδώ
smiley-sick027.gif

Συγνωμη αλλα τριβω τα ματια μου με "τον γιατρο του σαιτ"!
Δεν ειχα ιδεα οτι παιζει γιατρος εδω.. :clapup:

Συγνωμη αλλα τριβω τα ματια μου με "τον γιατρο του σαιτ"!
Δεν ειχα ιδεα οτι παιζει γιατρος εδω.. :clapup:
Αμίιι! Τι νόμιζες?;) Είμαστε οργανωμένο σάϊτ εδώ :pfff: :D

Εμένα η γατίτσα μου σε 1 βδομάδα κλείνει τους 6 μήνες κι ακόμη δεν είχε οίστρο. Έχω αγχωθεί βέβαια εδώ κι ένα μήνα εγώ, σκεπτόμενη τη στείρωση και λέω την άλλη βδομάδα, που θα γυρίσω από ένα σύντομο ταξίδι μου, να αρχίσω να ρωτάω τιμές σε 2-3 καλούς γιατρούς, γιατί δεν είμαστε κ πλούσιοι γαρ :P

Λέτε να αργήσει πολύ να εμφανίσει οίστρο? Είναι σύνηθες οι θηλυκές να εμφανίζουν μετά τον 6ο μήνα? Γιατί ως τώρα για πιο νωρίς έχω δει σε άλλους κι όχι για πιο αργά.
Φυσικά θα κάνω μια επίσκεψη σε κτηνίατρο σε λίγες μέρες ούτως ή άλλως για αποπαρασίτωση οπότε θα ρωτήσω, αλλά κι οι δικές σας γνώμες είναι πολύτιμες ως πιο έμπειροι γατο-γονείς εδώ μέσα!

Και σε μας πάντως είχε αργήσει να εμφανιστεί ο πρώτος οίστρος... Νομίζω κάπου στον 8ο - 9ο μήνα... Εκτός αν άργησα εγώ να το αντιληφθώ, γιατί πιο πριν δεν είχα άλλη γάτα...

Οι 6 μήνες είναι ο μέσος όρος, το σύνηθες, δεν αποτελεί standard όμως. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: οργανικούς, μορφολογικούς(μικρόσωμη ή μεγαλόσωμη), ιδιοσυγκρασία, ακόμα ακόμα κι από τη διάρκεια στην έκθεσή της στο φυσικό φως του ήλιου (δλδ όσο μεγαλώνει η ημέρα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, διεγείρουν και επισπεύδουν αυτή τη διαδικασία) ακόμα και στο τεχνητό φως.
Θα σου έλεγα να μην αγχώνεσαι διότι έτσι κι αλλιώς το έχεις προγραμματίσει, αλλά μη το αναβάλλεις για πολύ.. διότι σ'αυτή την περίπτωση ρισκάρεις να της έρθει ξαφνικά και τότε θα περιμένεις ενδεχομένως να της περάσει, καθότι υπάρχουν πολλοί γιατροί που δεν χειρουργούν γάτα που διανύει περίοδο οίστρου.
Εύχομαι καλή στείρωση και... ο οίστρος μπορεί να περιμένει;):)

Παιδιά νομίζω πως η γάτα μου έχει οίστρο. Θα σας πω τα συμπτώματα να μου πείτε τη γνώμη σας. Φυσικά μέχρι τέλος βδομάδας θα πάω και στο γιατρό.

Εδώ και μέρες άρχισε να τρίβεται στο πάτωμα και να κάνει πρρρ πρρρ αλλά δε καταλάβαινα το γιατί.
Έλειψα για 2 μέρες στο πατρικό μου σε άλλη πόλη, έμεινε με το μπαμπά της ο οποίος μου έλεγε πως καθόταν να τη χαιδεύει συνέχεια, τριβόταν συνέχεια σε όλα τα έπιπλα και του τούρλωνε τον πωπό.

Σήμερα που ήρθα αρχικά δε τα έκανε, ίσα ίσα που έτρεχε κι έπαιζε όλη μέρα. Μόλις όμως βράδιασε κι άρχισε να ηρεμεί, άρχισε πάλι να τρίβεται στο πάτωμα και να χαιδεύεται στα έπιπλα. Κάναμε λοιπόν σα πείραμα κι άρχισε ο σύντροφός μου να της κάνει πρρρρ πρρρ κι αμέσως τούρλωνε τον πωπό της!
Βέβαια δε φωνάζει πολύ αλλά τώρα κατάλαβα γιατί τρίβεται συνέχεια στο πάτωμα χωρίς λόγο και κάνει πρρρρ....

Τί λέτε...?

Έχω φρικάρει είναι η αλήθεια αλλά αν ήρθε ο οίστρος θα κανονίσω στείρωση αμέσως!

Αυτα ειναι τα προεορτια του οιστρου....θα αρχισουν και τα εντονα νιαουρισματα σε λιγο...:/: ετσι εκανε και εμας και σε μια εβδομαδα δεν σταματουσε να νιαουριζει βραδυ πρωι...

ωχ κατάλαβα!
θα πάρω σήμερα κιόλας το γιατρό, μπας και προλάβουμε!
θα γίνεται λέτε στείρωση ή πρέπει να περιμένουμε να έρθει κι ο κανονικός οίστρος?!

Αμα βλεπεις τουρλωμα πωπου,να μην εχεις καμιιιιια αμφιβολια!:hehe:
Καλυτερα να σου πει ο γιατρος,γιατι οκ..6 μηνων ειναι καπως νωρις,αν και οχι υπερβολικα νωρις για στειρωση,αλλα δες καλυτερα τι θα σου πει πρωτα.:)

Hi guyzzzzz.....χρειάζομαι απεγνωΖΖΖμένα και εναγωνίως τη γνώμη σας. Το Πάσχα του 2013 υιοθέτησα μικρόσωμη μονόφθαλμη γατούλα που την είχαμε πάει για ευθανασία στον κτηνίατρο στο τελευταίο στάδιο σηψαιμίας με νεκρά γατάκια μέσα της και χωρίς καμία ζωτική λειτουργία. Να μην πολυλογώ μετά από ένα θρίλερ τσακωμών και χειρουργείου και εντατικής 15 ημερών, η γατούλα έζησε και την υιοθέτησα και είναι η Μπέλα μου (σχετική φωτο). Η Μπέλα ήρθε σπίτι σε κακή κατάσταση, με τρύπες από τα σωληνάκια, αδύναμη, αδύνατη, με τριχοφάγο, ψύλλους ΚΑΙ ΜΕ ΟΙΣΤΡΟ (!!!). Θεωρήθηκε για ένα διάστημα (6 μηνών) φυσιολογικό, όμως έχει περάσει ένας χρόνος και η Μπέλα εξακολουθεί να έχει συχνούς οίστρους με φοβερή ένταση που όσο πάει και αυξάνεται, τώρα πια της φεύγουν και τα ούρα, διαστέλλονται οι κόρες των ματιών της και ορμάει επιθετικά ακόμα και σε μένα. Αυτό γιατί (μάλλον) στη σηψαιμία που είναι όλα λιωμένα μέσα κάποιο απειροελάχιστο κομμάτι σάλπιγγας/ωοθήκης μπορεί να έμεινε και να προσκολλήθηκε στα τοιχώματα και παράγει ορμόνες (δεν σηκώνει επέμβαση γιατί κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται). Τον υπόλοιπο καιρό είναι ένα πάνγλυκο, ήσυχο και χαδιάρικο γατάκι. Δεδομένου ότι μένω σε ένα διαμέρισμα/στούντιο με ενιαίο χώρο και έχω μια γατούλα ακόμα που είναι εντελώς τυφλή δεν έχω δυνατότητα να την απομονώσω κάπου την περίοδο του οίστρου συν του ότι έχω ακούσει τα χίλια μύρια από τους γείτονές μου γιατί ακούγονται μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας οι φωνές της. Την λατρεύω όμως και δεν υπάρχει περίπτωση να την δώσω γιατί έκανα μεγάλο αγώνα για να την ξανακάνω "γάτα" από το κουρελάκι που πήρα από την κλινική και δεν ρισκάρω για κανένα λόγο. Ο κτηνίατρος μου μου μίλησε για ένεση αναστολής του οίστρου και φυσικά μου είπε και τις συνέπειες της για πιθανό καρκίνο στους μαστούς και επίσης για πιθανή διαταραχή και στη συμπεριφορά της. Μέχρι τώρα προσπαθούσα να κάνω υπομονή αλλά πια έφθασε ο κόμπος στο χτένι και βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας, την εμπειρία και τις απόψεις σας.

Oπωσδηποτε πηγαινε σε δευτερο κτηνιατρο,ασχετον με την προηγουμενη επεμβαση.Ειδικα αν αυτος που σου ειπε αυτα:
Ο κτηνίατρος μου μου μίλησε για ένεση αναστολής του οίστρου και φυσικά μου είπε και τις συνέπειες της για πιθανό καρκίνο στους μαστούς και επίσης για πιθανή διαταραχή και στη συμπεριφορά της.
,ειναι ο κτηνιατρος που εκανε την προηγουμενη εγχειρηση.Ειναι σιγουρο οτι δεν θα παραδεχοταν οτι αφησε κατι μεσα,ουτε θα εκανε δευτερη επεμβαση και καλα επειδη δεν γινεται.
Πολλοι κτηνιατροι επειδη τους βολευει,ειναι πιο ευκολο δηλαδη δεν κανουν ολικη στειρωση και ακομα χειροτερα κανουν περιδεση των σαπλιγγων και οχι στειρωση.Ετσι,δεν μενουν εγγυες,αλλα εχουν κανονικα οιστρο και βεβαια τελικα παθαινουν πυομητρα,οπου μπορει να καταληξει σε θανατο αν δεν το προλαβεις.Για να εχει λοιπον οιστρο,ισως,ισως ξαναλεω αυτο εχει κανει και ειναι οτι χειροτερο!Βεβαια για νενα ειναι εντελως παραλογο να μην εχει αφαιρεσει μητρα,αλλα δεν μπορουμε να ξερουμε τι πραγματικα εκανε ο γιατρος,και ολο αυτο σιγουρα δεν ειναι καλο.
Ακομα και περιδεση να μην εκανε και απλα να εμεινε καποιο κομματι,η απαντηση του οτι δεν μπορει να βρεθει και οτι πρεπει να παιρνει ενεσεις δεν με πειθει,λυπαμει..αλλα δεν με πειθει.
Πραγματικα σου κρουω τον κωδωνα του κινδυνου για τη γατα σου.Πηγαινε σε αλλον κτηνιατρο να την δει,οχι στον ιδιο που εκανε την επεμβαση.
Και να ξερεις οτι αυτες οι ενεσεις ειναι ΣΙΓΟΥΡΟς ΚΑΡΚΙΝΟΣ.
Ευχομαι να πανε ολα καλα.

Τελευταία επεξεργασία:
Θα εκφράσω μια διαφορετική άποψη από την Έφη.

Ας πάρουμε σα δεδομένο ότι -στατιστικά, με ό,τι αυτό σημαίνει- οι στειρώσεις θηλυκών γατιών γίνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ολική αφαίρεση των οργάνων. Ας πάρουμε επίσης σα δεδομένο ότι η γάτα είχε τέτοια χάλια (σηψαιμία, πεθαμένα γατάκια μέσα της κλπ) που ο κτηνίατρος κατά πάσα πιθανότητα έκανε ό,τι μπορούσε δεδομένης της κατάστασης της γάτας, κρατάω το ότι είπες ότι η γάτα δεν είχε καμία ζωτική λειτουργία.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο κτηνίατρος επιχείρησε να κάνει κανονικά τη στείρωση όπως κάνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κτηνίατροι με ολική αφαίρεση. Πιθανόν να μην μπόρεσε -λόγω της φρικαλέας κατάστασης της γάτας- να αφαιρέσει πλήρως τα πάντα. Πιθανώς προτείνει τώρα τις ενέσεις ως έσχατη λύση γιατί ίσως φοβάται δεύτερο χειρουργείο στην ίδια περιοχή (πιθανότατα να θεωρεί την κατάσταση της γάτας ακόμη επιβαρυμένη).

Σαφώς οι ενέσεις ενοχοποιούνται για καρκίνους αλλά κάποιες φορές οι γιατροί (κτηνίατροι και μη) προτείνουν πράγματα που σε καμία άλλη περίπτωση δε θα πρότειναν.

Αυτό που θα έκανα είναι μια αναλυτική συζήτηση με τον κτηνίατρο που την έχει ήδη αναλάβει και την έχει ουσιαστικά κρατήσει στη ζωή με την επέμβαση που της έκανε. Δε θα του γύριζα την πλάτη επειδή πρότεινε κάτι αμφιλεγόμενο, αν ήταν ο κτηνίατρος ο οποίος έκανε τέτοια επέμβαση στη γάτα, την κράτησε στην εντατική 15 μέρες και τελικά μου την έδωσε ζωντανή και όσο γίνεται σε καλή κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι η γάτα πήγε εκεί για να ευθανατωθεί και τώρα είναι ζωντανή. Αυτό έχει τη σημασία του.

Επίσης ακόμα κι έτσι να μην το έβλεπα, σίγουρα θα θεωρούσα ότι ο γιατρός αυτός ξέρει από μέσα κι από έξω (κυριολεκτικά) τη γάτα μου. Πρωτίστως λοιπόν μ' αυτόν θα μιλούσα γιατί αυτός ξέρει όλο το ιστορικό. Στη συνέχεια θα έπραττα ανάλογα. Θεωρώ πιο επικίνδυνο το να πάω σε έναν άλλο κτηνίατρο ο οποίος θα πει "απαπα ο συνάδελφος δεν έκανε καλή δουλειά, θα κάνω χειρουργείο και θα τα φτιάξω όλα" γιατί ενδέχεται να παίζει κάτι που ο δεύτερος κτηνίατρος δεν ξέρει.

Τεσπα πολυλόγησα. Εν περιλήψει, εγώ θα έκανα τα εξής

α. αναλυτική κουβέντα με τον κτηνίατρό μου σχετικά με το τι έκανε στη γάτα, έκανε κανονικά στείρωση; Θεώρησε ότι ήταν επίφοβο και έκανε μερική αφαίρεση; Γενικά τι ακριβώς έκανε και γιατί;

β. θα ζητούσα να γίνει υπέρηχος (ή ακτίνες; δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι σίγουρη, ο υπέρηχος ακούγεται πιο σωστός) για να δούμε τι γίνεται μέσα στη γάτα, έχει μείνει κάτι; Φαίνεται πουθενά; Επίσης αυτό θα μας αποδείξει και ακράδαντα τι έκανε ο γιατρός στη γάτα, αν τυχόν παίζει αμφιβολία.

γ. επίμονη κουβέντα σχετικά με το γιατί προτείνει ενέσεις ενώ και ο ίδιος λέει ότι συχνά προκαλούν καρκίνο. Θεωρεί ότι είναι η μόνη λύση; Θεωρεί ότι αφού τα αναπαραγωγικά όργανα έχουν αφαιρεθεί, άρα παράγονται λιγότερες ορμόνες, άρα ο κίνδυνος για καρκίνο πέφτει και άρα αξίζει να πάρει το ρίσκο;

δ. θα του ζητούσα να συντάξει ένα έγγραφο όπου θα περιγράφει τι είχε η γάτα και τι χειρουργεία έκανε ώστε να μπορώ να ζητήσω δεύτερη γνώμη, δίνοντας το ιστορικό της γάτας όσο γίνεται καλύτερα. Σαφώς θα του ξεκαθάριζα ότι δεν παίζει θέμα εμπιστοσύνης (με το δεδομένο ότι όντως τον εμπιστεύεσαι, αν όχι είναι στη δική σου ευχέρεια το πώς θα το "δικαιολογήσεις") και ότι απλά θέλω μια δεύτερη γνώμη.

ε. ανάλογα με το πόσο με ικανοποιούν οι απαντήσεις του κτηνιάτρου, θα συνέχιζα να τον εμπιστεύομαι και να τον προτιμώ ή θα επέλεγα κάποιον άλλον.

Το θεμα ειναι καλη μου Koukimanster,οτι οταν ο κτηνιατρος κανει την κουτσουκελα του,η οταν δεν ειναι ικανος να αναλαβει κατι..απλα δεν το παραδεχεται.Ποτε δεν θα πει πχ..πηγαινε σε εναν αλλο κτηνιατρο για να της κανει την επεμβαση.:/:
Σε μια τοσο σοβαρη κατασταση και μαλιστα οταν προτεινεται κατι τοσο κακο,δεν ειναι πολυ πιο λογικο να παρει οπωσδηποτε και τη γνωμη ενος δευτερου κτηνιατρου που δενε χει εμπλακει σε αυτην την διαδικασια;Μα ειναι οτι πιο λογικο.
Ουτως η αλλως σε σοβαρα ζητηματα εγω παιρνω ΠΑΝΤΑ και δευτερη γνωμη.Ειναι το πιο ενδεδειγμενο.
Και ουτε ειναι τοσο δυσκολο ,εφοσον ενημερωθει για την κατασταση και την εξετασει να βγαλει πορισμα.Θα μαθει το ιστορικο θα δει την κατασταση της και θα πει αν μπορει να κανειε γχειρηση ή οχι.
Εγω σε καμια περιπτωση δεν θα εμενα με την γμωμη ,καταρχην ενος μόνο κτηνιατρου,που προτεινει αυτες τις ενεσεις αντι για εγχειρηση,κατα δευτερον στην γνωμη του κτηνιατρου που πριν ειχε κανει την εγχειρηση.

Ο καθένας πράττει όπως κρίνει καλή μου Έφη. Εγώ δε θα τον ξέκοβα έτσι απλά, αλλά μετά την έκβαση της διαδικασίας που ανέφερα παραπάνω. Μετά από συζήτηση δηλαδή. Το να πάω απλά σε έναν δεύτερο κτηνίατρο, χωρίς να δώσω την ευκαιρία στον πρώτο να μου πει γιατί πρότεινε ό,τι πρότεινε, θεωρώ ότι πιο πολύ συσκοτίζει την κατάσταση παρά τη φωτίζει.

Άλλωστε δεν είμαι της λογικής ότι όποτε δε μου αρέσει κάτι που ακούω τότε απλά θα αλλάζω γιατρό, γιατί αυτό ενδέχεται να είναι ατέλειωτο. Δηλαδή αν και ο δεύτερος πει "ενέσεις", θα πάω σε τρίτο γιατρό; Και αυτό πού θα σταματήσει, αφού θέλω να βρω μια λύση στο πρόβλημα και όχι να κάνω τουρνέ σε γιατρούς;

Τέλος, ο γιατρός δεν είμαι εγώ, αλλά ο άλλος. Το δικό μου χρέος δεν είναι να κρίνω κάποιον ως ανεπαρκή χωρίς να του δώσω την ευκαιρία να μου πει γιατί πρότεινε ό,τι πρότεινε, γιατί αυτός έχει τελειώσει Κτηνιατρική και όχι εγώ. Οπότε το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τον ακούσω και εν συνεχεία θα κρίνω. Άλλωστε μιλάμε για τον κτηνίατρο που έσωσε μια γάτα που ήταν όχι απλά στα τελευταία της, αλλά κάτι παραπάνω. Άρα κάτι έκανε σωστά. Ίσως να έκανε και κάτι λάθος, αλλά αυτό θα το διαπίστωνα μετά από συζήτηση, όπως επανέλαβα πολλάκις. Τέλος πάντων, είναι θέμα οπτικής.

Εύχομαι καλή επιτυχία και περαστικά στη γατούλα που αποδείχτηκε survivor :)

Koukin μου,εγω δεν ειπα γενικα για εγκαταλειψη κτηνιατρου,ουτε για ξεκομα.Ομως σε μια κατασταση σοβαρη και επειγουσα,λυπαμαι..αλλα η πρωτη μου σκεψη ειναι η γατα μου και οχι ο κτηνιατρος.Και μπορει να μην υπαρχει πολυς χρονος για ψαξιμο ,συζητησεις κια τα τοιαυτα.Και για αυτο,πρεπει οπωσδηποπτε να συμβουλευτω και δευτερο κτηνιατρο.Αναλογα με το τι θα μου πει θα πραξω.:)
Καλη τυχη στην γατουλα.

Δεν έχει πολύ νόημα εν προκειμένω να το συνεχίσουμε, μιας και οι απόψεις μας ήδη γράφτηκαν, αλλά επειδή έγραψες κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πρέπει να το διευκρινήσω. Τα παραπάνω δεν τα προτείνω έχοντας στο μυαλό μου τον κτηνίατρο, να μην τον θίξω ή κάτι, αλλά έχοντας στο μυαλό μου την ευζωία και την υγεία της γάτας μου. Όλες οι παραπάνω κινήσεις που περιγράφω ότι θα έκανα, θεωρώ ότι προωθούν ακριβώς αυτό.

Εσύ αλλά και άλλοι άνθρωποι δε συμφωνείτε και θα πράττατε διαφορετικά, αυτό είναι στην ελευθερία του καθένα να κρίνει και να πράξει ανάλογα :)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back