'Τιμωρείτε' καθόλου την άτακτη γατίτσα σας;

μουσταρδούλα

Δραστήριο μέλος

Η μουσταρδούλα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 535 μηνύματα.
..άλλη μια απορία...
σήμερα τα ξημερώματα κατά τις 4 ο μιχάλης ήθελε να κάνει τη γνωστή του τσάρκα έξω από το δωμάτιο και άρχισε να χτυπάει πόρτα και πάτωμα...ξύπνησα και σκέφτηκα να τον βάλω 'τίμωρία'
έφερα την γατοφόρα και τον έκλεισα μέσα για κάνα 3λεπτο και μετά τον έβγαλα...τσατίλας ο μιχάλης αλλά δεν ξαναχτύπησε πόρτα και πάτωμα...

ήταν καλό αυτό που έκανα;
εσείς 'τιμωρείτε' τα γατίνια σας και αν ναι πώς;
είναι σωστό να 'τιμωρούμε' τα πλασματάκια μας όταν είναι άτακτα;

ευχαριστώ!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Δυστυχως, οσο και αν μας αρεσει να "ανθρωποποιουμε" τα πλασματακια μας, δεν εχουν την δικη μας νοημοσυνη. Μια επαναλαμβανομενη "κακη"¨συμπεριφορα, δεν μπορει να λυθει μεσω του διαλογου (οπως μια φιλη μου που επιανε την γατα της να κανει ζημια και της ελεγε: αυτα τα εχουμε ξανασυζητησει!) παρα μονο απο μια εξισου επαναλαμβανομενη αντιμετωπιση. Για μενα μια απλη δυσαρεστη κατασταση για την γατουλα μας, αρκει. Οχι να την πλακωσεις στις κλωτσιες, ουτε να την βαλεις μια βδομαδα στην απομονωση. Αλλα, θες κουρια μου να κανεις τον κοσμο λιμπα οταν βλεπεις οτι κοιμαμαι? Θα μπεις στην γατοφορο 5 λεπτα. Με δαγκωνεις και με εχεις κανει σουρωτηρι? Θα σε ψεκασω με νερο, να γλυφεσαι μεχρι να λιωσεις. Μια κοπελα που ξερω βαραει το γατι της (οχι δυνατα, αλλα δεν μου αρεσει και παλι) για να μην ανεβαινει στο τραπεζι, και αυτο εχει μαθει. Μια αλλη, δεν τιμωρει ποτε το γατι της οτι και να κανει, και ειναι το πιο δυστροπο και κακομαθημενο γατι του κοσμου. Παν μετρον αριστο!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

γεια σου jappo-kid για μια ακόμα φορά!
νομίζω ότι όλα αυτά που γράφεις είναι πολύ πολύ σωστά!!:clapup:
απλά για να παίρνουμε ιδέες σε αντίστοιχες περιπτώσεις καλό είναι να αναφέρουμε τί κάνει η καθεμία και ο κάθε ένας από εμάς ώστε να αποφεύγουμε περιστατικά και συνήθειες..
στεναχωρέθηκα που έβλεπα το μιχάλη να χτυπιέται 3 λεπτά στη γατοφόρα αλλά δεν είχα άλλη επιλογή γιατί θα γρατσουνούσε την πόρτα και θα την χαλούσε!...όποιες άλλες ιδέες δεκτές

ευχαριστώ και πάλι!

Ναι και εγω αυτο εκανα στον Κολλητηρι μου οταν εκανε ζημιες, μεσα στην γατοφόρα του για λιγα λεπτα και οταν ήταν πολύ χοντρο, τον γυριζα να βλεπει και τοιχο......μετα από κάποιο καιρο οταν έκανε τη ζημια πηγαινε και καθόταν από μονος του μέσα και δεν εκλεινα καν τη πορτα. Καθόταν εκει και αν εβγαινε αμεσως, τον ρωτουσα "Δεν ειπαμε να πας μεσα στο κουτι σου;" Και πηγαινε παλι.....τα γραφω και στεναχωριεμαι.....γιατί μας άφησε νωρίς. Τετοιο γατι δεν εχω ξαναδει. :(

πραγματικά μοναδικός!
λυπάμαι αν με το θεματάκι σου έφερε δύσκολες αναμνήσεις....

απλά καλό είναι όποιοι δεν ξέρουμε καλά να χειριζόμαστε τα γατάκια μας να παίρνουμε συμβουλές για να μην δημιουργούμε μετά παρεξηγημένες σχέσεις που εύκολο είναι δηλαδή να δημιουργηθούν λόγω απειρίας και έλλειψης υπομονής...

ευχαριστώ xoxlidaki για τις σκέψεις σου, δηλαδή η μέθοδος γατοφόρα πιάνει!

επίσης μια άλλη ερώτηση...όταν τα πιάνει όλα μαζί η τρέλα και τρέχουν πάνω κάτω στο δωμάτιο πρέπει να επέμβουμε ή να τα αφήνουμε να χαίρονται; όχι ότι επεμβαίνω συνήθως μαζεύω τα επικίνδυνα πράματα, απλά ρωτάω για να ξέρω... και πάλι ευχαριστώ!

Τελευταία επεξεργασία:
Σε εμενα το κολπο με τη γατοφόρα έπιασε, αλλά και πάλι οι γάτες δεν είναι όλες ίδιες....στα νεα γατακια που είχα τώρα, ο Χουρχούρης μου είναι ζημιάρης γιατι είναι λιχούδης και όσες φορες έχει ανεβει σε τραπεζια και εχει κανει αταξίες είναι γιατί εκει ξερει οτι βρίσκεται όχι οποιοδήποτε πιάτο φαί, αλλά αποκλειστικά το δικό του φαι. Πχ. δεν μου εχει ανεβει σε παγκους οταν εχω δικο μου φαι. Ετσι βαζω το φαί του σε σημείο που να μην μπορεί να το προσεγγίσει (αν και τώρα εχει δει οτι το βαζω στο ντουλαπι και κανει προσπαθείες να το ανοίξει και όταν τον ακουω φωναζω το ονομα του και ερχεται απο την κουζινα ανεμελος ο κύριος). Από μικρός που ήταν για να τον μάθω να μην ανεβαίνει σε τραπεζια, κτλ. χρησιμοποιούσα τη λεξη "οχι" ή του εβαζα το δακτυλό μου στο κεφάλι του και πίεζα ελαφρά κατω, λεγοντας πάλι όχι. Μπορείς να διαλέξεις μια λεξη άλλη που θα την χρησιμοποιείς σε αναλογες περιπτώσεις. Η Θάλεια μου ομως είναι ήσυχη και δεν χρειάστηκε ποτε ισως να τη μαλώσω....για αυτό σου είπα αναλόγως το γατί. Ο Κολλητήρης έκανε πολλές χαζομάρες που δεν αφορούσαν μονο το φαί του.

Όταν τρεχουν σαν παλαβα, άστα....αυτο κανω εγω, αλλά πχ. στο τραπεζακι του σαλονιού δεν εχω βαζα κτλ. Είναι ώρες ώρες που μουρλαινονται και τα βλεπω να πηδούν απο καναπε σε πολυθρόνα κτλ., αλλα δεν λεω τίποτα, Περισσότερο φοβαμαι μην βρεθω εγω στη μεση του κυνηγητού, γιατί μια φορα έγινε μετωπική συγκρουση και κόντεψα να πεσω κατω. βασικά εχω απομακρύνει αντικείμενα που αν τα έριχναν θα ήταν επικίνδυνο και για αυτα (πχ. έσπασαν κατι μια μερα και παρα που σκουπισα καλα, ο Χουρχούρης βρεθηκε σε ανύποπτη στιγμή με ενα κομματι γυαλι στο στόμα του!!!!)

Αρχική Δημοσίευση από みことftw;2228542:
Δυστυχως, οσο και αν μας αρεσει να "ανθρωποποιουμε" τα πλασματακια μας, δεν εχουν την δικη μας νοημοσυνη. Μια επαναλαμβανομενη "κακη"¨συμπεριφορα, δεν μπορει να λυθει μεσω του διαλογου (οπως μια φιλη μου που επιανε την γατα της να κανει ζημια και της ελεγε: αυτα τα εχουμε ξανασυζητησει!) παρα μονο απο μια εξισου επαναλαμβανομενη αντιμετωπιση. Για μενα μια απλη δυσαρεστη κατασταση για την γατουλα μας, αρκει. Οχι να την πλακωσεις στις κλωτσιες, ουτε να την βαλεις μια βδομαδα στην απομονωση. Αλλα, θες κουρια μου να κανεις τον κοσμο λιμπα οταν βλεπεις οτι κοιμαμαι? Θα μπεις στην γατοφορο 5 λεπτα. Με δαγκωνεις και με εχεις κανει σουρωτηρι? Θα σε ψεκασω με νερο, να γλυφεσαι μεχρι να λιωσεις. Μια κοπελα που ξερω βαραει το γατι της (οχι δυνατα, αλλα δεν μου αρεσει και παλι) για να μην ανεβαινει στο τραπεζι, και αυτο εχει μαθει. Μια αλλη, δεν τιμωρει ποτε το γατι της οτι και να κανει, και ειναι το πιο δυστροπο και κακομαθημενο γατι του κοσμου. Παν μετρον αριστο!

:whistle::whistle::whistle:
Ελπιζω αυτο να μην ειναι για μενα χαχαχα!!!!

πραγματικά μοναδικός!

απλά καλό είναι όποιοι δεν ξέρουμε καλά να χειριζόμαστε τα γατάκια μας να παίρνουμε συμβουλές για να μην δημιουργούμε μετά παρεξηγημένες σχέσεις που εύκολο είναι δηλαδή να δημιουργηθούν λόγω απειρίας και έλλειψης υπομονής...

επίσης μια άλλη ερώτηση...όταν τα πιάνει όλα μαζί η τρέλα και τρέχουν πάνω κάτω στο δωμάτιο πρέπει να επέμβουμε ή να τα αφήνουμε να χαίρονται; όχι ότι επεμβαίνω συνήθως μαζεύω τα επικίνδυνα πράματα, απλά ρωτάω για να ξέρω... και πάλι ευχαριστώ!

εγω δεν τον εχω τιμωρησει σχεδον ποτε :whistle:. Απλα αν δω οτι κανει κατι που δεν πρεπει, πχ αν τον δω να μασουλαει κατι, τον απομακρυνω και του λεω μη. Αλλες φορες αν κανει κατι χοντρο, τον παιρνω αγκαλια, τον πηγαινω στο μπανιο, ανοιγω την βρυση του νιπτηρα και του δειχνω το νερο να τρεχει και μετα τον αφηνω να συνεχισει το παιχνιδι του :P Αν κανει κατι παρα πολυ επικινδυνο, πχ να μασουλησει κανενα καλωδιο, τοτε παιρνω φλουδα πορτοκαλιου/λεμονιου και την τριβω στο καλωδιο για να τον απωθησω (πολυ αποτελεσματικη μεθοδος για τον ναρουτο):D

πραγματικά μοναδικός!

εεεεε οχι βρε συ να τους στερουμαι και το παιχνιδι....ελεος δηλαδη.....αυτο ειναι φυσιολογικοτατο και πρεπει να γινεται για να ειναι χαρουμενα τα γατακια μας...εμμ που δεν βγαινιουν εξω...να τους στερησουμε και το παιχνιδι;..αλλιως βρε παιδια να τα δεσουμε λοιπον...να καθονται σε μια καρτεκλα και να τα θαυμαζουμε ....:)

καλά chan σε καταλαβαίνω...κι εμένα ήταν η πρώτη φορά που έπεσε τιμωρίτσα!
να φανταστείτε ένα βράδυ που τα κάναν όλα μαντάρα [γιατί έγινε σεισμός μικρής έντασης και το έμαθα μετά από 2 μέρες] δεν τιμωρήθηκε κανένας, ίσως επειδή δεν είχα τόσες γατοφόρες! :P. αλλά ευτυχώς τότε που δεν έπεσε τιμωράκι γιατί είχαν δίκιο τα γατουλάκια, έγινε μικρός σεισμός και αντέδρασαν έτσι [πλάκα πλάκα να ανοίξω σχετικό θέμα!]

πουπουλίνα έχεις απόλυτο δίκιο, ήθελα όμως να ρωτήσω τί κάνετε κι εσείς στις περιπτώσεις που βλέπετε ένα σωρό γατίνια να τρέχουν πάνω κάτω 2-2 ή όλα μαζί.... αν χρειάζεται να επεμβαίνουμε ή είναι λογικό να αρχίσουν τα ακροβατικά και ότι άλλο φανταστείτε, μέχρι και σάλτους στο πολυέλαιο και κούνια μπέλα στις κουρτίνες.....[οι οποίες έχουν γίνει μεσαιωνικές από τις πιέτες που απόκτησαν και τις τρυπίτσες]

στην περίπτωση της κουρτίνας τί κάνουμε; [δεν το ρωτάω για μένα, η κουρτίνα ήδη διαμορφώθηκε, ίσως έπρεπε να το είχα ρωτήσει νωρίτερα:P]

εγω τα αφηνω να χαρουνε το παιχνιδι..απλα δεν εχω πλεον επικυνδυνα πραγματα πανω στα τραπεζακια...:)

ωραία χαίρομαι για την απάντηση πουπουλίνα γιατί κι εγώ το ίδιο κάνω, τα αφήνω να παίζουν....απλά ήθελα να ρωτήσω κι εσείς τί κάνετε....
για την περιέργεια του γραφείου τί λέτε; όταν κάνεις μια δουλειά και ανεβαίνουν συνέχεια για να σε τσεκάρουν αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου;:P εδώ απλά ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς γάτες....

ωραία χαίρομαι για την απάντηση πουπουλίνα γιατί κι εγώ το ίδιο κάνω, τα αφήνω να παίζουν....απλά ήθελα να ρωτήσω κι εσείς τί κάνετε....
για την περιέργεια του γραφείου τί λέτε; όταν κάνεις μια δουλειά και ανεβαίνουν συνέχεια για να σε τσεκάρουν αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου;:P εδώ απλά ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς γάτες....
κοιτα..εμενα μονο η πουπυ ανεβαινει καμμια φορα...αλλα σπανια....παντως γενικα αν κανει κατι που δεν θελει,το μονο που κανω ειναι να φωναζω αποτομα και δυνατα..και το παιρνει το μνμ γιατι τρομαζει και φευγει με την ουρα στα σκελια...τωρα αν θα το ξανακανει..ειναι αλλο θεμ,α...

εγω τον αφηνω να πηγαινει οπου θελει (δεν παει και σε πολλα σημεια :P) και εννοειται πως τον αφηνω να τρεχει οσο θελει. Υπαρχει καλυτερη γυμναστικη απο το τρεξιμο και το σκαρφαλωμα; Πολλες φορες τον κυνηγαω κιολας :D

παιδια εγω απο τιμωρια...μ οχι...βασικα ηταν και φρονιμο πολυ το μοκατσινι...
το μονο αν δεν ηθελα να ανεβει στο κρεβατι η καπου αλλου εβαζα το χερι μου μπροστα στο προσωπο του και του ελεγα οχι...
και το καταλαβαινε...τπτ αλλο ομως..δεν μου εδινε και αφορμη....

καλά chan, τώρα που ανέφερες το τρέξιμο κι εδώ μια από τα ίδια!!
τα τρομάζω λίγο στα ψέματα κι αυτά κάνουν ότι ψαρώνουν και πέφτει τρελό κυνήγι!!
έχει πολύ πλάκα να τρέχεις πίσω από μια γάτα...ή και περισσότερες...

Το πιο βασικό σχετικά με την τιμωρία είναι να γίνεται αμέσως μετά την "αταξία" (εντός δευτερολέπτων δηλαδή) και να επαναλαμβάνεται σταθερά, κάθε φορά που το γατί κάνει αυτό που δεν θέλουμε. Διαφορετικά, αποκλείεται να συνδέσει το ένα γεγονός με το άλλο και να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του.
Αυτό που έχει αποτέλεσμα στα δικά μου γατιά είναι ένα δυνατό παλαμάκι.

Και εγω θα συμφωνησω με την Αλίκη, ότι πρεπει η τιμωρία να γίνεται αμεσως, γιατί πολύ μετά δεν θα καταλάβει και τον λόγο για την οποία το μαλώνεις. Και το παλαμάκι αποτελεσματικο.....
Στον κολλητηρι μου είχα ενα ψεκαστήρι, που σπάνια τον ψεκαζα γιατί ήξερα οτι δεν του άρεσε και με το που το εβλεπε σταματουσε να μου σκαρφαλώνει στις σίτες των παραθύρων.
Όσο για τις κουρτίνες.....όταν παίζουν σαν παλαβα δεν μπορώ να κάνω κα΄τι. Αν επι τούτου ανεβαινουν και το δω, λεω ένα "οχι" ή παλαμακι οπως και η Αλίκη.
Έχω καταλήξει ότι ό,τι και να κάνεις η γάτα είναι γάτα....100% να τη δαμάσουμε δεν μπορούμε καθόλου...παντα κάτι κρύβει στο μανίκι της:clapup: για να την αγαπάμε περισσότερο. Περα απο αυτα, πρεπει να έχουν κάποια όρια και να μην είναι κακομαθημενα. Αλλα τι να πω στον Χουρχουράκο μου όταν θελει να μυριζει όλων τις τσαντες όταν ερχονται επίσκεψη;;;;;:)

Η τιμωρία της "απομόνωσης" είναι καλή, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνεται στη γατοφόρο, γιατί το γατί θα τη συνδέσει με αρνητικές εμπειρίες και μετά θα αρνείται να μπει όταν χρειάζεται. Όμως μπορούμε να τα κλείσουμε για λίγο στο μπάνιο ή απλώς να τα βγάλουμε απ' το δωμάτιο, αν κάνουν κάτι που μας ενοχλεί. Γενικά εγώ ενοχλούμαι πολύ δύσκολα και δεν είναι λίγες οι φορές που κάθομαι στον υπολογιστή με τον Φένστερ χυμένο μπροστά μου να μου στηρίζει διάφορα χαρτιά ως αναλόγιο.:P

Όσον αφορά τρεχαλητά και τέτοια, τα αφήνω να εκτονωθούν, εκτός αν αρχίσουν να πλακώνονται, οπότε πάω και τα χωρίζω. Αν και τις περισσότερες φορές αρκεί να σηκωθώ και το διαλύουν από μόνα τους.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική τιμωρίας είναι το corporal cuddling, που μπορεί να εξελιχθεί και σε νέα μορφή τέχνης.:D

Η τιμωρία της "απομόνωσης" είναι καλή, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνεται στη γατοφόρο, γιατί το γατί θα τη συνδέσει με αρνητικές εμπειρίες και μετά θα αρνείται να μπει όταν χρειάζεται. Όμως μπορούμε να τα κλείσουμε για λίγο στο μπάνιο ή απλώς να τα βγάλουμε απ' το δωμάτιο, αν κάνουν κάτι που μας ενοχλεί. Γενικά εγώ ενοχλούμαι πολύ δύσκολα και δεν είναι λίγες οι φορές που κάθομαι στον υπολογιστή με τον Φένστερ χυμένο μπροστά μου να μου στηρίζει διάφορα χαρτιά ως αναλόγιο.:P

Όσον αφορά τρεχαλητά και τέτοια, τα αφήνω να εκτονωθούν, εκτός αν αρχίσουν να πλακώνονται, οπότε πάω και τα χωρίζω. Αν και τις περισσότερες φορές αρκεί να σηκωθώ και το διαλύουν από μόνα τους.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική τιμωρίας είναι το corporal cuddling, που μπορεί να εξελιχθεί και σε νέα μορφή τέχνης.:D

O Mικοτο ξερει ποτε πρεπει να μπει στην γατοφορο για τιμωρια, και ποτε πρεπει να μπει για αλλο λογο. Οταν ειναι να παμε στο πλοιο, η στην γιατρο, απλα αφηνω την γατοφορο μπροστα του και μπαινει μονος του. Οταν αφιονιζεται και προσπαθω να τον βαλω μεσα για τιμωρια, με κανει ριγε, πουα, καρο, εμπριμε, και αντιστεκεται σαν το μουλαρι. :D

Οσον αφορα το An engineer's guide to Cats, για οσους δεν το εχουν δει ΣΠΕΥΣΑΤΕ! :clapup::hehe:

πολύ καλό και εύστοχο το σχόλιο για τη γατοφόρα :clapup:αλλά στην δική μας περίπτωση ο μιχάλης ο ακροβάτης και κασκαντέρ αυτό ήθελε να πετύχει, να βγει από το δωμάτιο... το μπάνιο θα έχω άλλη φορά στο μυαλό μου αλλά κι εκεί του αρέσει να πηγαίνει!

όσο για το γραφείο, τείνουν ας πούμε οταν διαβάζω να κάθονται ακριβώς εκεί που διαβάζω! όταν κάθομαι στο pc κάθονται και βλέπουν την οθόνη... το δεύτερο δε με πειράζει αλλά το πρώτο είναι λίγο αστείο εώς κουραστικό γιατί διαρκώς ανεβοκατεβαίνουν γάτες

το χουαιτάκι δεν καταλαβαίνει από παρατηρήσεις, τις αγνοεί...λίγο το φύσημα την ενοχλεί αλλά δεν φεύγει κι όλας.. θα δοκιμάσω τα χέρια να δω αν πιάνει! γενικά όταν τους κάνω παρατηρήσεις ενώ έχουν ανέβει στο γραφείο απλά φεύγουν από αυτό το σημείο και πάνε σε κάποιο άλλο σημείο του γραφείου!

ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις και πάω να δω το λινκ της τέχνης της γατο-επίπληξης!:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back