Να επιχειρήσω να σου δώσω μερικές δικές μου συμβουλές.

1.Όταν πλησιάζει η γάτα τον καναπέ να χτυπάς δυνατά παλαμάκια για να συνδέσει αυτόν τον ήχο με το ξύσιμο των νυχιών στον καναπέ.
Εναλλακτικά μπορείς σε κουτί από αναψυκτικό να ρίξεις μικρά κέρματα και να το κουνήσεις δυνατά, τους ενοχλεί σίγουρα αυτός ο ήχος.
2.Έλεγξε καλά την θέση που έχεις το ονυχοδρόμειο της.Πρέπει να είναι στο "πέρασμα" της δηλαδή μέσα στις συνηθισμένες τις διαδρομές.
3.Υπάρχει και το Feliway σπρευ που ηρεμεί την γάτα λόγω των φερομονών που περιέχει, μπορείς δοκιμαστικά να ψεκάσεις το σημείο του καναπέ που συνήθως ξύνει τα νυχάκια της.Είναι άχρωμο και άοσμο ,δεν δημιουργεί λεκέδες, η γάτα το αντιλαμβάνεται σαν κάτι "πολύ φιλικό για αυτήν" και δεν θα το χρησιμοποιήσει για ονυχοδρόμειο.Μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενα όλο αυτό, αλλά εμένα με βοήθησε.Πολύ πιο σπάνια πηγαίνουν πια στον καναπέ για αν ξύσουν τα νυχάκια τους. Θέλει όμως να επαναλαμβάνεις τον ψεκασμό κάθε 2-3 μέρες για αρκετό διάστημα.
4.Τέλος να πας με τα νερά της γάτας.

Δηλαδή να καλύψεις την γωνία του καναπέ που πηγαίνει η γατούλα με το ειδικό ονυχοδρόμειο που υπάρχει για αυτήν την δουλειά.Πωλείται σε πετ-σοπ, θα το βρεις σίγουρα στο διαδίκτυο.

Καλή τύχη.
Υ.Γ Προσωπική μου γνώμη δυστυχώς αυτή η ενοχλητική συνήθεια των γατιών μου πολύ δύσκολα "κόβεται¨τελείως.