Εγώ έχω να θέσω δύο τρία ερωτήματα ως προς αυτούς που επιλέγουν το ξύλο ώς μόνη λύση,σε ένα αντίστοιχο παράδειγμα βίαιης συμπεριφοράς της γάτας τους προς αυτούς αυτή τη φορά,όταν η γάτα ενοχλείται απο τη συμπεριφορά τους και πραγματικά είμαι πολύ περίεργη να δώ τις απαντήσεις τους.
Εάν η γάτα σας λοίπόν,αρχίσει να σας νιαουρίζει(όπως αντίστοιχα εσείς φωνάζετε),εσείς θα καταλάβετε τι εννοεί και τι θέλει να σας πεί εκείνη ακριβώς την ώρα που το κάνει??????

Σαφώς και όχι(!)
Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή,η γάτα τί θα έπρεπε να κάνει, που ενώ σας νιαουρίζει εσείς δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να σας πεί?????Να κατεβάσει τα αυτιά,να αγριέψει και να σας αρχίσει στις ανελέητες γρατζουνιές(όπως αντίστοιχα εσείς τη χτυπάτε) επειδή δεν καταλαβαίνετε τι σας "λέει"?

Πώς θα σας φαινόταν αυτό σαν αντίδραση της γάτας σας,κάθε φορά που
εσείς κάνετε κάτι που εκείνη δε θέλει???????????????????
Τρόποι εκπαίδευσης υπάρχουν ευτυχώς πολλοί,οι οποίοι όμως απαιτούν
όρεξη,
υπευθυνότητα,
σεβασμό και
αγάπη απο τον ιδιοκτήτη προς το ζώο για να το πετύχει και πανω απο όλα
ΥΠΟΜΟΝΗ και
ΧΡΟΝΟ!Όποιος δέ διαθέτει τα παραπάνω "προσόντα",δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχει κατοικίδιο, όταν με την πρώτη ζημιά θα το αρχίσει στα σκαμπίλια ή και στο "γερό ξύλο να πονέσει και να καταλάβει",όπως μία κοπέλα προείπε"??????????............

Το κατοικίδιο,είναι μια ζωντανή ύπαρξη,με αισθήσεις,αισθήματα όμοια με τα δικά μας και ασφαλώς,
ΔΕΝ είναι σάκος του μπόξ να εκτονώνουμε τα νευράκια μας κάθε φορά που κάνει κάτι με το οποίο δε συμφωνούμε

!Όταν επιλέγουμε να πάρουμε κατοικίδιο το επιλέγουμε επειδή έχουμε περίσσευμα αγάπης,στοργής,φροντίδας ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ,να του δώσουμε και βεβαίως,θα πρέπει να γνωρίζουμε ήδη απο πρίν τι θα πεί "έχω γάτα μέσα στο σπίτι".
Πρέπει να έχουμε εξ'αρχής απόλυτη επίγνωση των άσχημων γεγονότων που μπορεί να συμβούν,συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών-αταξιών αλλά και να έχουμε ήδη ψάξει να βρούμε,να μάθουμε και να ενημερωθούμε για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.Και εάν μετά απο όλα αυτά,νομίζουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά απέναντί του,με το καλό να ρθεί και η ώρα να το πάρουμε.Όταν όμως δεν έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε με όλα τα παραπάνω,ποιός ο λόγος να πάρουμε γατί?
Τη δική μου τη γάτα την πήρα σε ηλικία 2μηνών και 11ημερών.Δύο μήνες πρίν πάρω γάτα,είχα φροντίσει και είχα ενημερωθεί για ΟΛΑ όσα αφορούν τη συμπεριφορά,την εκπαίδευση,τις απαιτήσεις της,τη διατροφή της,τη φροντίδα της ακόμα και την ψυχολογία της(!) και όταν την πήρα,ήμουν σε θέση να γνωρίζω πως να αντιμετωπίσω το κάθε τι-
και σε αυτό το σημείο να σας πώ πως στο παρελθόν δεν είχα ΠΟΤΕ γάτα για να γνωρίζω ήδη κάποια πράγματα,απλώς ασχολήθηκα και τα έμαθα-!Τώρα που είναι ήδη 7μιση μηνών και πάνω σε όλη τη φούρια της νεανικής τζαναμπετιάς,έχω να σας πώ,πως χέρι πάνω της δεν έχω σηκώσει ούτε για αστείο!Επιθετική ή αγρια συμπεριφορά δεν είχα ποτέ απέναντί της.Η σχέση Εύας-Νεράϊδας έχει βασιστεί έως τώρα
μόνο στα χάδια,στα γλυκόλογα και στην απόλυτη τρυφερότητα.
Πώς θα σας φανεί λοιπόν(και αναφέρομαι σε όσους θεωρούν το ξύλο ως τη μόνη λύση),αν σας πώ απο τη δική μου πείρα και εμπειρία ως τώρα,οτι όλα μέσα στο σπίτι είναι στη θέση τους;ζημιά ως τώρα η Νεράϊδα, δε μου έχει κάνει ΠΟΤΕ και δε μένω σε άδειο σπίτι(!)Οι κουρτίνες,οι καναπέδες,τα έπιπλα και ΟΛΑ τα διακοσμητικά αντικείμενα γενικότερα,είναι εκτεθειμένα αλλά ταυτόχρονα και αλόβητα όπως και τη μέρα που τα αγόρασα,χωρίς ίχνος γρατζουνιάς,ακαθαρσίας κλπ και το κυριότερο?????Το χαρακτηριστικό "κχχχχχχ" απο τη δική μου τη γάτα δεν το έχω ακούσει ΠΟΤΕ και όσο υπερβολικό και να σας φανεί,λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια!Γρατζουνιά απο τη γάτα πάνω μου,δέν ξέρω τι θα πεί και όλα αυτά, επειδή έχουμε μία αμφίδρομη σχέση αγάπης,απόλυτης αφοσίωσης και σεβασμού ανάμεσα μας.Άλλωστε το παιδί,όπως και το γατί,είναι όπως το μάθεις και το λέω με ΑΠΟΛΥΤΗ σιγουριά πιά!
Και να σας πώ και τό άλλο?Έχουμε αναπτύξει τον δικό μας κώδικα επικοινωνίας (κι όμως!),θα μου πείτε"χωρίς ξύλο"????Ναι,χωρίς ξύλο!!!!!!!!Πώς έγινε αυτό?ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ,όσο υπερβολικό και να φανεί σε ορισμένους/μενες!
Απλώς,
κατανόησα τις δικές της ιδιαιτερότητες,
σεβάστηκα την ύπαρξή της ώς
συγκάτοικο και όχι ώς "ΖΩΟ"(με την έννοια που ορισμένοι το εννοούν),
έψαξα,
ενημερώθηκα και τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνω μια,ΚΑΘ΄ΌΛΑ,αρμονική και ευχάριστη συμβίωση μαζί της

(Και δεν είμαι η εξαίρεση στον κανόνα,ούτε εγώ,ούτε η γάτα μου,είμαι σίγουρη,πως υπάρχουν άπειρες τέτοιες περιπτώσεις εδώ μέσα ανθρώπων που αφιέρωσαν λίγο χρόνο απο τη ζωή τους στα γατούνια τους και τώρα ζούν μια ζωή καραμελένια,χωρίς να τους είναι απαραίτητο το ξύλο.ΝΑΙ,ΧΩΡΙΣ ΞΥΛΟ!Γίνεται και είναι πολύ εύκολο αρκεί να αφιερώσετε μόνο λίγο απο το χρόνο σας

)
Συμπερασματικά λοιπόν έχω να πώ,πως όταν έχουμε συνείδηση και θέλουμε να λεγόμαστε υπεύθυνοι ανάδοχοι "γατογονείς",η εκπαίδευση,θα πρέπει πρώτα να ξεκινά
απο εμάς τους ίδιους(πρίν καν πάρουμε το κατοικίδιο) και μετά να περνάει στο γατάκι μας,αν θέλουμε να λέμε πως σεβόμαστε την ύπαρξή του !
Τα ζωάκια μας,χρειάζονται την αγάπη μας,την κατανόησή μας,την υπομονή μας,τη στοργή,τη φροντίδα μας και λίγο απο το χρόνο μας.Χαρίστε τα τους απλόχερα και
σας εγγυώμαι πως σε λίγο καιρό, αντί να μπαίνετε και να αναρωτιέστε ποιός είναι ο πιό σωστός τρόπος να της "φάει" το γατί για να συνετιστεί,θα μπαίνετε και θα γράφετε για το πόσο ευχάριστα σας εκπλήσσει το γατάκι σας καθημερινα..

Κάντε το,αξίζει.....