Επειδή ξεκινάς λέγοντάς μου ότι έχω μπερδέψει πράματα, I don't mean to blow my own horn αλλά η βιοχημική ανάλυση ήταν περιττή καθώς θαρρώ τα ξέρω αυτά αρκετά καλά. Ευχαριστώ που υπέθεσες το αντίθετο πάντως και μου έκανες όλη αυτή την ανάλυση
Θα σταθώ μόνο στο δεύτερο point σου, ότι παρόλο που η φυσική δίαιτα της γάτας είναι χωρίς σιτηρά και η ρόγιαλ είναι τίγκα στα σιτηρά, αυτό τελικά δεν είναι κακό γιατί ο ιδρυτής της το έκανε σήμα κατατεθέν...;

Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό. Εννοείς ότι είναι καλό το ότι κατόρθωσαν, παρόλο που πουλάνε μια τροφή που έχει γλουτένη, σόγια, καλαμπόκι κλπ, να είναι ανεκτή από το πεπτικό σύστημα της γάτας; Μα οι περισσότερες τροφές έτσι είναι. Eukanuba, IAMS, Royal, Hill's, Purina κλπ.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι αυτό που είπα και πριν. Το ποσοστό του λίπους δεν παίζει κανένα ρόλο
από μόνο του. Η μπολονέζ είναι λιπαρό φαΐ και μπορεί να έχει και λίπος 30% αλλά το πιτόγυρο με τη λαδωμένη πίτα και τις προτηγανισμένες πατάτες που μπορεί να έχει λίπος 22% είναι σαφώς "χειρότερο φαΐ", με μπακαλίστικους όρους και πάλι. Δε χρειάζεται να αρχίσω να παραθέτω κομμάτια από βιοχημείες τροφίμων για να πείσω κανέναν, ούτε ενδιαφέρει κανέναν αυτό ούτε και θα καταλάβει κανείς την τεχνική ανάλυση.
Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η δική μου στειρωμένη γάτα τρώει 2 χρόνια τώρα μόνο τροφές του στυλ της ακάνα και παραμένει 4 κιλά. Όπως και να 'χει, στα στειρωμένα το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι ουρολιθιάσεις και όχι τόσο η παχυσαρκία, καθώς μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι είτε είναι στειρωμένη είτε αστείρωτη πάλι δεν κινείται πολύ, οπότε πιο πολύ με ενδιαφέρει να έχει η τροφή πράγματα που ρυθμίζουν το πεχά των ούρων και φυσικά χαμηλό μαγνήσιο, παρά το 5 κάτω 5 πάνω στο λίπος.
Όπως και να 'χει ο καθένας κοιτάει τα συστατικά των τροφών και επιλέγει. Εγώ όταν συνειδητοποίησα ότι τα μισά συστατικά που έχει η ρόγιαλ είναι πράματα που θα έδινα στις κότες μας να φάνε, δεν την πλησίασα ξανά. Η συζήτηση περί τροφών δεν είναι τόσο τεράστια όσο λες, λίγη σκέψη θέλει και φυσικά να ταιριάζει στο γατί η τροφή που θα επιλέξεις. Εμείς αποφασίσαμε να δίνουμε υποαλλεργικές και ολιστικές, μετά από λίγη σκέψη και δοκιμή. Άλλοι αποφασίζουν κάτι άλλο. Αυτά
Επανέρχομαι για να φέρω παράδειγμα.
Η τροφή πχ που ανέφερες παραπάνω ως σχετικά καλή τροφή, έχει τα ακόλουθα συστατικά
Composition: Chicken (dried chicken 25%, fresh Swedish chicken 4%), bakery wheat meal, maize meal, meat meal, animal fat, rice, chicken digest, cellulose fiber, maize gluten, Arctic fish, whole egg powder, molasses yeast, beet fiber, potassium chloride, methionine, dicalcium phosphate, yeast (ß -1.3/1.6-glucan, 0.05%), L-carnitine (0,005%).
H acana έχει τα παρακάτω:
INGREDIENTS
Boneless lamb*, lamb meal, boneless duck*, Pollock meal, duck fat, green lentils, boneless perch*, herring meal, red lentils, salmon meal, chickpeas, green peas, herring oil, whole eggs*, lamb fat, sun-cured alfalfa, dried kelp, pumpkin*, butternut squash*, spinach greens*, carrots*, apples*, pears*, cranberries, mixed tocopherols (preservative), chicory root, dandelion root, chamomile, peppermint leaf, ginger root, caraway seeds, turmeric, rose hips, freeze-dried lamb liver, freeze-dried duck liver, freeze-dried lamb, Enterococcus faecium fermentation product, plus premium vitamins and minerals.
* DELIVERED FRESH FROM OUR REGION DAILY
Θεωρώ ότι η διαφορά είναι χαοτική.
Αυτό που ανέφερες με το αν είναι 100% ταιριαστή για στειρωμένα με προβληματίζει και μένα, αλλά ευτυχώς δε χρειάζεται να ανησυχώ καθώς έχω θηλυκή γάτα που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει όσο κινδυνεύουν τα αρσενικά από ουρολιθιάσεις. Το θέμα της παχυσαρκίας δε με απασχολεί καθώς τρώει λίγο. Ως αντιπαράδειγμα μπορώ να σκεφτώ τα στειρωμένα αρσενικά που έχουμε στο νησί, που ζουν κυρίως έξω αλλά είναι τελείως τόφαλοι γιατί οι δικοί μου τους δίνουν κάτι τροφές μέτριας προς κακής ποιότητας. Παρατήρησα επίσης όταν ήμουν εκεί ότι τρώνε μεγάλες ποσότητες και πεινάνε σχεδόν συνεχώς.