η κτηνιατρος όσο αφορα το ουροποιητικο προβλημα στα στειρωμενα αρσενικα εκτος απο τροφη για στειρωμενα αρσενικα προτεινε να του βρεχω και την τροφη.. δεν ξετρελάθηκε ο όλιβερ αλλα αφου του το βάζω μια βδομαδα τωρα ξηρα τροφη με λίγο νερακι μαζι τρωει...
εσας όμως σας εχουν δωσει ποτε τετοια συμβουλη ???
Πρώτη φορά το ακούω. Όχι μόνο μου φαίνεται παράξενο αλλά είναι και τελείως μη πρακτικό. Αν βρέχεις την ξηρή τροφή, ακυρώνεις αμέσως την ευκολία που προσφέρει η ξηρή: το ότι δε χαλάει όσες ώρες κι αν μείνει στο μπολάκι. Η ξηρή τροφή αν βραχεί πρέπει να φαγωθεί και όση δε φαγωθεί πρέπει να πεταχτεί.
Υπάρχει μια παστούλα (Uropet) που μπορείς να χρησιμοποιείς και προληπτικά αλλά και θεραπευτικά (φυσικά με διαφορετικές δοσολογίες) για προβλήματα του ουροποιητικού. Πιο πρακτικό απ' το να βρέχεις τις κροκέτες.
γενικα εχω αγχωθει ιδιαιτερα για τα προβλήματα που προκαλει η στειρωση ... και θα είμαι αρκετα αυστηρη μου φαινεται σε αυτο το θεμα!!
Μην αγχώνεσαι. Όσα γατιά είναι να πάθουν κάτι στο ουροποιητικό τους, θα το πάθουν ούτως ή άλλως. Ο κυρίαρχος παράγοντας είναι πάλι η προδιάθεση. Τα στειρωμένα αρσενικά έχουν απλά στατιστικά μια παραπάνω πιθανότητα.
Για να συνεισφέρεις όσο γίνεται σε καλή ουροποιητική υγεία
- τροφούλα ειδική για στειρωμένα
- να φροντίζεις να πίνουν αρκετό νερό (πάντα έχε καθαρό νερό στα μπολάκια τους γιατί αλλιώς δεν το θέλουν - είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα πιάνει τριχούλες και σκόνη, εμείς προσπαθούμε να το αλλάζουμε 3 φορές τη μέρα)
- αν έχεις γατιά που δεν τους αρέσει το νερό και δεν πίνουν παρά ελάχιστο, τότε ξεγέλασέ τα όσο πιο συχνά μπορείς με ζωμό ή δίνε οπωσδήποτε ένα υγρό γεύμα τη μέρα (εμείς βράζουμε λίγο κοτοπουλάκι και το τρώμε σα σουπίτσα με λίγο ζουμάκι)
- καλό είναι να τους δίνεις συμπληρωματικά και λίγη υγρή τροφή (είτε κονσέρβα καλής ποιότητας είτε κοτόπουλο/γαλοπούλα νερόβραστη, ώστε να σου έρχεται οικονομικά αλλά και πάλι να είναι ασφαλές για τη γάτα) - εμείς έχουμε καταργήσει το 1 απ' τα 3 γεύματα ξηρής που τρώγαμε ημερησίως και το κάναμε υγρή, δλδ 2 ξηρή, 1 υγρή τη μέρα*
- και ΚΥΡΙΩΣ να έχεις το νου σου στο τι κάνουν στην αμμοδόχο (δηλαδή, κατουράνε; Κατουράνε κανονικά όπως πάντα; Ή άρχισαν ξαφνικά να πηγαίνουν πολλές φορές στην αμμοδόχο, να ζορίζονται αλλά να κάνουν ελάχιστα/καθόλου τσίσα; Κλαψουρίζουν όταν πάνε στην αμμοδόχο; Είδες πουθενά καμια σταγόνα αίμα; Βουρ κτηνίατρο)
*με 3-4 ευρώ παίρνεις ένα πακέτο κοτόπουλα απ' το σουπερ, συνήθως κάτι φιλετάκια, τα βράζεις, κρατάνε στο ψυγείο 5 μέρες άφοβα. Αν δε έχεις και κατάψυξη είσαι άρχοντας. Βράζεις ένα κιλό φιλετάκια, καταψύχεις μεριδίτσες και βγάζεις μία κάθε μέρα/όποτε θες. Λέω φιλετάκια για να μη ζορίζεσται στο καθάρισμα μετά, γιατί καλύτερα να μην τους δώσεις κόκαλα μέσα στο σπίτι, θα τα βγάλουν σίγουρα απ' το μπολ και θα λαδώσουν το σύμπαν.
Οκ μπορεί να φαίνονται πολλά όλα αυτά και να σκεφτείς "πω πολύς κόπος", αλλά δεν είναι τίποτα, αλήθεια.