Raktia
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ioanna82
Νεοφερμένο μέλος
Τι κατάλαβα: Ο "ποιητής", προφανώς λίγο άσχετος από ζωάκια, νόμιζε ότι θα φαγωθεί από τα σκυλάκια. Κάτι τέτοιο προς μεγάλη του έκπληξη δε συνέβη και ως εκ τούτο συμπεραίνει ο ποιητής "ε, αφού δε μας τρώνε, αφήστε τα να γεννοβολούν ελεύθερα γιατί όταν τα βλέπω παρατημένα στους δρόμους μου προκαλούν μία νοσταλγία και ρομαντική διάθεση!"
Γι' αυτό λοιπόν κακοί άνθρωποι σταματήστε να στειρώνετε τα ζώα γιατί αν - θεός φυλάξοι- κάποια στιγμή κατορθώσετε με στειρώσεις, υιοθεσίες, κλπ να μην υπάρχουν ταλαίπωρα αδέσποτα στους δρόμους, θα καταστρέψετε την έμπνευση του ανθρώπου!!!
Το κακό είναι ότι το μήνυμα "μη στειρώνετε" το έβαλε στον τίτλο, γιατί αν υπήρχε κάπου στο κείμενο δεν θα έφτανε κανείς να το διαβάσει!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
julia
Διακεκριμένο μέλος
Πήρα κουράγιο πάντως απο τις απαντήσεις σας.

Piwaki
Νεοφερμένο μέλος
εσυ δηλαδη θες να μου πεις οτι αν εσυ ησουν εκτροφεας εκανες του κοσμου τις εξετασεις στο γατι σου ωστε να ειναι σιγουρος οτι τα γατια δεν θα γεννηθουν με καποια ασθενεια(ενδεικτικα να σου πω οτι ΜΟΝΟ η εξεταση για aids και λευχαιμια κοστιζουν μαζι 70ευρω) κανουν εξετασεις βιοχημικες μεχρι και dna δινουν του κοσμου τα λεφτα στις τροφες αμμους κλπ γεννιουνται καμποσα γατακια τη φορα για 3 μηνες τα εχει σπιτι του..βαλε και τα εξοδα για τσιπ για τα χαρτια τους τα εμβολια τους και τις τροφες τους εσυ θες να μου πεις οτι θα τα χαριζες???αν ηταν ετσι μπραβο σου..ανοιξε εκτροφειο να παιρνουμε ολοι τα γατακια ετσι..αλλα πιστεψε με δεν θα σου εφτανε ουτε ο μισθος 2 μηνων για ολα αυτα..
στο θεμα της στειρωσης τωρα..καταρχην να σου πω οτι στειρωση γινεται και στους ανθρωπους..απο κει και περα τα ζωα ζευγαρωνουν μονο και μονο για να κανουν γατακια-σκυλακια κλπ και τιποτα αλλο..ουτε συναισθηματα εχουν σε αυτο το θεμα ουτε ερωτευονται ουτε παθαινουν ψυχικο τραλαλα αν δεν γινουν μανες..και ναι ειμαι υπερ της στειρωσης..και αν γενναγα 30-40 παιδια το χρονο δεν ειχα τι να τα κανω τα αφηνα και μου τα σκοτωναν αμαξια μου τα δηλητηριαζαν μου τα βασανιζαν τοτε ΝΑΙ θα ηθελα να μου κανουν στειρωση..λυπαμαι παρα πολυ που υπαρχουν ακομοι ανθρωποι με τετοιες αντιληψεις..

Υποθετικά δεν μπορώ να μιλήσω αν ήμουν εκτροφέας ιερέας η κουρέας τι θα έκανα.
Αναγνωρίζω πως έχουν κάποιο κόστος δεν το αμφισβητώ.
Δεν είναι όμως όλοι ευσυνείδητοι,ούτε υπεράνω χρημάτων.
Στους ανθρώπους εάν πρέπει να γίνει στείρωση δεν με αφορά,συντρέχουν ίσως κάποιοι λόγοι το θέμα είναι πως αυτή η επιλογή η αναγκή είναι Συνειδητή..... εσύ μπορείς και είσαι ελεύθερη να προκαλέσεις το οτιδήποτε πάνω σου..... ακόμη και το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει στείρωση....
Στο ζωάκι γιατί πρέπει να αποφασίζει κάποιος άλλος εκτός απο το ίδιο?Ο θεός, η Φύση έτσι τα έφτιαξε και εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα δεχθώ αυτούσια.
Ερευνές έχουν δείξει πως με τις στειρώσεις χάνουν την ζωτικότητα τους, διάφορες μορφές καρκίνου, ακράτεια, διαταραχές του θυρεοειδή και συμπεριφοριακές διαταραχές που συχνά περιλαμβάνουν και υπερβολική επιθετικότητα.
Γιατί μιλάς με τόση σιγουριά και γίνεσαι χορηγός υπέρ μιας κατάστασης που εξαρχής είναι κόντρα στην φύση και απο λόγια τρίτων είσαι φανερά επηρεασμένη που πιθανόν έχουν συμφέροντα για δικούς τους λόγους, ενώ μπορείς να είσαι ανοικτή σε όλες τις εκδοχές και να το ψάχνεις......?
Αν εμφανιστεί πρόβλημα στην υγεία του και χρειάζεται στείρωση οκ είναι μια εξαίρεση....Η εξαίρεση δεν θα πρέπει στρεβλώνεται και να διογκώνεται ώστε να γίνει κανόνας.
Εγώ δεν λυπάμαι,έχω αποδεκτεί την διαφορετικότητα απο άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hlianna
Διάσημο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Υποθετικά δεν μπορώ να μιλήσω αν ήμουν εκτροφέας ιερέας η κουρέας τι θα έκανα.
Αναγνωρίζω πως έχουν κάποιο κόστος δεν το αμφισβητώ.
Δεν είναι όμως όλοι ευσυνείδητοι,ούτε υπεράνω χρημάτων.
Στους ανθρώπους εάν πρέπει να γίνει στείρωση δεν με αφορά,συντρέχουν ίσως κάποιοι λόγοι το θέμα είναι πως αυτή η επιλογή η αναγκή είναι Συνειδητή..... εσύ μπορείς και είσαι ελεύθερη να προκαλέσεις το οτιδήποτε πάνω σου..... ακόμη και το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει στείρωση....
Στο ζωάκι γιατί πρέπει να αποφασίζει κάποιος άλλος εκτός απο το ίδιο?Ο θεός, η Φύση έτσι τα έφτιαξε και εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα δεχθώ αυτούσια.
Ερευνές έχουν δείξει πως με τις στειρώσεις χάνουν την ζωτικότητα τους, διάφορες μορφές καρκίνου, ακράτεια, διαταραχές του θυρεοειδή και συμπεριφοριακές διαταραχές που συχνά περιλαμβάνουνκαι υπερβολική επιθετικότητα.
Γιατί μιλάς με τόση σιγουριά και γίνεσαι χορηγός υπέρ μιας κατάστασης που εξαρχής είναι κόντρα στην φύση και απο λόγια τρίτων είσαι φανερά επηρεασμένη που πιθανόν έχουν συμφέροντα για δικούς τους λόγους, ενώ μπορείς να είσαι ανοικτή σε όλες τις εκδοχές και να το ψάχνεις......?
Αν εμφανιστεί πρόβλημα στην υγεία του και χρειάζεται στείρωση οκ είναι μια εξαίρεση....Η εξαίρεση δεν θα πρέπει στρεβλώνεται και να διογκώνεται ώστε να γίνει κανόνας.
Εγώ δεν λυπάμαι,έχω αποδεκτεί την διαφορετικότητα απο άνθρωπο σε άνθρωπο.
μπορεις σε παρακαλω να μας δωσεις references για τις ερευνες που αναφερεις; Ενδιαφερομαι να διαβασω τις ερευνες που λες γιατι δεν εχω δει κατι τετοιο στο literature.
Zbeebz
Περιβόητο μέλος
Συμφωνώ με τη sakura-chan. Κάνε καμιά παραπομπή για να δούμε ποιοι τις έκαναν τις έρευνες και για λογαριασμό ποιων.Ερευνές έχουν δείξει πως με τις στειρώσεις χάνουν την ζωτικότητα τους, διάφορες μορφές καρκίνου, ακράτεια, διαταραχές του θυρεοειδή και συμπεριφοριακές διαταραχές που συχνά περιλαμβάνουνκαι υπερβολική επιθετικότητα.
Απορώ μάλιστα πώς δεν έπεσαν στα χέρια σου έρευνες για τα πλεονεκτήματα της στείρωσης που και πιο πολλές είναι και έχουν διαπιστωμένα πραγματικά ερείσματα.
Αν θέλεις εσύ πάλι, είσαι ελεύθερη να αφήνεις τον αρσενικό σου γάτο να υποφέρει από έλλειψη θηλυκού. Ή να τον αφήνεις να βγαίνει έξω και να γεμίζει τον τόπο ως επί το πλείστον κακόμοιρα και κακότυχα αδέσποτα. Μπορείς επίσης να περιμένεις να πάθει η θηλυκιά σου πυομήτρα για να τη στειρώσεις "χωρίς τύψεις". Αν επιβιώσει από την εγχείρηση (διότι η πυομήτρα είναι πολύ σοβαρή κατάσταση και επιβαρύνει πολύ τον οργανισμό της γάτας), στατιστικά, σε μεγαλύτερη ηλικία, θα σου πάθει καρκίνο στους μαστούς. Δεν χρειάζεται να μου ζητήσεις τεκμηρίωση για αυτά. Ρώτα οποιονδήποτε κτηνίατρο.
Piwaki
Νεοφερμένο μέλος
Το θέμα της στείρωσης και των θετικών και αρνητικών παρενέργειων που προκαλεί, αλλά ακόμα και το ζήτημα της σωστής ηλικίας για την επέμβαση είναι καυτά θέματα συζήτησης στους κύκλους των κτηνιάτρων σε χώρες σαν την Αμερική όπου η έρευνα στο θέμα είναι σημαντική. Εδώ https://avmajournals.avma.org/doi/pdfplus/10.2460/javma.231.11.1665
επιστημονική μερίδα του American Veterinary Medical Association το οποίο αναλύει τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις των στειρώσεων στα ζώα μας. Εδώ ακόμα, https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/javma.231.2.236 μπορείτε να διαβάσετε την σύνοψη από άρθρο που προσπαθεί να μετρήσει επιστημονικά την αντίδραση από τον πόνο των γάτων μετά από υστερεκτομή για λόγους στείρωσης (αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών). Αυτά είναι στοιχεία (ελάχιστα μπροστά στο τι υπάρχει στην επιστημονική βιβλιογραφία)
Η σημασία της στείρωσης στις γάτες (από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου)
Οι γάτες έχουν μπει πλέον για τα καλά μέσα στη ζωή μας. Έχουμε καταφέρει σχεδόν, να τις προσαρμόσουμε στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας χωρίς να μας προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Όμως σαν ξεχωριστό ζωικό είδος δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, ούτε και να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να γεννά 2-3 φορές τον χρόνο, επειδή για εμάς (στο μικρό μας χώρο) είναι μεγάλο πρόβλημα. Έτσι μπαίνει βασανιστικά το ερώτημα η αναγκαιότητα της στείρωσης.
Όλοι οι κτηνίατροι συστήνουν τη στείρωση της γάτας η οποία γίνεται με διάφορες τεχνικές (συστήνεται η αφαίρεση των 2 ωοθηκών και της μήτρας) στην ηλικία των 6-12 μηνών.
Τα πλεονεκτήματα αρκετά:
1) Λύνουν το πρόβλημα με τις συνεχούς εγκυμοσύνες. Σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι από μια και μόνο γάτα αν όλοι οι απόγονοι τους ζήσουν μπορεί να γεννηθούν 30 γατάκια σε 24 μήνες.
2) Αποφεύγουμε την διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννας με όλη την επιβάρυνση πάνω στην γάτα.
3) Τις διαταραχές συμπεριφοράς της γάτας καθώς και τις ακαθαρσίες της, κατά την διάρκεια του οίστρου
4) Αποφεύγουμε διάφορα ατυχήματα και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του οίστρου και της σύζευξης και πέψης, και το σημαντικότερο, ελέγχεται ο πληθυσμός των γάτων.
Με τις στειρώσεις δημιουργούνται και προβλήματα στις γάτες. Η στειρωμένη γάτα έχει μειωμένες ενεργειακές ανάγκες και αυξημένη όρεξη. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες κατά τέσσερις φορές να αναπτυχθεί σακχαρώδες διαβήτης, κατά τρείς φορές να εμφανίσει χωλότητες λόγω οστεοαρθρίτιδας και κατά δύο φορές να εμφανιστούν αλλεργικές δερματοπάθειες.
Η θεραπεία και αποφυγή όλως αυτών των προβλημάτων είναι η σταδιακή χορήγηση στη γάτα ειδικής διατροφής, μία εβδομάδα προτού στειρωθεί.
Ειδική διατροφή πρέπει αναλόγως της ηλικίας της γάτας να είναι ελεγμένη στην περιεκτικότητα της στο λίπος και στο PH της. Ειδική σημασία έχει η έξτρα προσθήκη βιταμίνης Ε.
https://www.alphamega.com.cy/el/pet-food
https://earthliberation.blogspot.com/2008/12/blog-post_1207.html εδώ έχει ΖΟΥΜΙ...
https://www.vets.gr/articles.php
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Η αφή είναι μία από τις πέντε βασικές αισθήσεις μας, τόσο για τον άνθρωπο όσο για τα ζώα. Με την αφή γίνεται εκπομπή και λήψη ηλεκτρομαγνητικών ρευστών, που οδηγούν σε ανάλογες χημικές διεργασίες στον κάθε οργανισμό, και προσφέρουν διάφορα αισθήματα.
Η γάτα, ο σκύλος και ο άνθρωπος είναι τα πιο χαδιάρικα πλάσματα στη φύση. Έχουμε κατά κάποιο τρόπο δύο είδη αφής. Έχουμε την εξωτερική και την εσωτερική αφή. Με την ονομαζόμενη εξωτερική αφή εννοούμε ην αίσθηση που μας προκαλεί ένα αντικείμενο, αν δηλαδή αυτό είναι σκληρό ή μαλακό. Αν πάλι το αντικείμενο μας γεννά την αίσθηση του λείου ή του τραχύ, του κρύου ή του ζεστού. Με την ονομαζόμενη εσωτερική αφή αντιλαμβανόμαστε κάθε πόνο και κάθε κατάσταση των εσωτερικών μας οργάνων. Και εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα. Τα ζώα αισθάνονται πόνο; Αν τα ζώα μπορούν να αισθάνονται πόνο ή όχι είναι ένα μεγάλο αλλά και αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Ένα θέμα που στις ημέρες μας έχει πια ξεκαθαρίσει. Ασφαλώς και αισθάνονται πόνο τα ζώα, αφού τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι έχουν τους ίδιους μηχανισμούς ανίχνευσης πόνου. Έχουν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου και τέλος άνθρωποι και ζώα παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά πόνο. Κάθε πόνος έχει δύο συνιστώσες. Το φυσικό κακό (ενόχληση), που προκαλείται από τραυματισμό ή ασθένεια, και τη συναισθηματική ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύω θα συμφωνούν ότι τα ζώα είναι ικανά να αισθάνονται πόνο, κατά την πρώτη εκδοχή, δηλαδή το φυσικό κακό. Όμως, αισθάνονται και τον συναισθηματικό πόνο, αλλά είναι λιγότερο σαφές. Τελικά τα ζώα μπορούν να αισθάνονται συναισθηματικό πόνο; Ασφαλώς ναι, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πίθηκοι, οι σκύλοι, οι γάτες και τα πτηνά μπορούν να δείξουν σημάδια συναισθηματικού πόνου καθώς και συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια οδυνηρή εμπειρία.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ ΣΕ ΖΩΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Μεταξύ 8 και 12 μηνών, τόσο τα σκυλιά αλλά όσο και οι γάτες φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα τους. Αρχικά αυτό είναι κάτι σαν παιχνίδι για πολλούς ιδιοκτήτες ζώων. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η σεξουαλική ενστικτώδης αναζήτηση του μικρού σας φίλου γίνεται ένα δύσκολο πρόβλημα. Τότε μπαίνει το δίλημμα αν και κατά πόσο είναι καλό να προχωρήσουμε σε μια χειρουργική επέμβαση στείρωσης ή ευνουχισμού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπολογίσει κανείς τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.
ΥΠΕΡ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1.- Εξαφάνιση της σήμανσης του χώρου με τα ούρα, τόσο στους σκύλους, όσο και στους γάτους για τον καθορισμό των ορίων. Τα αιλουροειδή σταματούν επίσης κατά την εποχή της ερωτικής ανησυχίας τους. και τη σήμανση του χώρου με την ούρηση. Η στείρωση – ευνουχισμός αποτρέπει το φαινόμενο αυτό, το οποίο εξ αιτίας της έντονης δυσοσμίας είναι πολύ δυσάρεστο.
2.- Μειωμένη επιθετικότητα. Ο αγώνας ανάμεσα στα αρσενικά για την κατάκτηση του θηλυκού είναι έντονος και βίαιος. Είναι γνωστά τα τρομερό δαγκώματα, η δημιουργία αποστημάτων ακόμα και τα κατάγματα. Μόλις γίνει η επέμβαση το ζώο δεν έρχεται εύκολα σε σύγκρουση με τους συνομηλίκους του και θα παραμείνει κατά κύριο λόγο κοντά στο σπίτι του.
3.- Εξαφάνιση της ερωτικής ανησυχίας και συμπεριφοράς. Η σκληρή και αδιάκοπη αναζήτηση των γατιών σε εποχές ερωτικής αναταραχής είναι επώδυνες, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ορισμένα σκυλιά, αποκτούν τη συνήθεια να ζευγαρώσουν με το πόδι του ιδιοκτήτη τους ή όποιου τους πλησιάσει.. Όλες αυτές οι δυσάρεστες συμπεριφορές γίνονται μια κακή ανάμνηση με μια επέμβαση.
4.- Από καθαρά ιατρικό ενδιαφέρον στη σκύλα, η στείρωση, προλαμβάνει την εμφάνιση των νευρικών και πολύ συχνών κατά φαντασία κυήσεων, λοιμώξεις της μήτρας συχνά σοβαρές και τέλος. μειώνει τον κίνδυνο των μαστικών όγκων σε προχωρημένης ηλικίας ζώα.
5.- Αποφυγή μόλυνσης από αφροδίσια νοσήματα. Σχεδόν όλοι οι ζωόφιλοι γνωρίζουν το αφροδίσιο μεταδοτικό λεμφοσάρκωμα και τους κινδύνους του.
6.- Απουσία κινδύνου μόλυνσης των γατιών από τον ιό FIV (AIDS της γάτας). Νοσος θανατηφόρος και δυστυχώς χωρίς θεραπεία.
ΚΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1.- Προδιάθεση στην παχυσαρκία. Αυτό είναι ίσως το κύριο μειονέκτημα. Η παχυσαρκία οφείλεται στην έλλειψη δραστηριότητας, ιδίως σε γάτες. Στην αυξημένη όρεξη και στην αλλαγή του μεταβολισμού με συνέπεια την αύξηση συσώρευσης του λίπους. Μετά την επέμβαση, είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η διατροφή του χειρουργημένου ζώου και να αναζητηθεί μια ιατρική διατροφική πρόταση με ισορροπημένο το προσφερόμενο διαιτολόγιο.
2.- Ακράτεια ούρων. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί στη σκύλα και μάλιστα συχνά. Εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά την επέμβαση. Θεραπείες βεβαίως υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απλό.
3.- Διαταραχή Ανάπτυξης. Οι σεξουαλικές ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και του οργανισμού γενικότερα. Για τον λόγο αυτό ποτέ δεν πρέπει να γίνεται μια επέμβαση στείρωσης – ευνουχισμού σε μια γάτα μικρότερη από 5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Στα μικρόσωμα σκυλιά ποτέ πριν τους 8 μήνες και στα μεγαλόσωμα ποτέ πριν τους 12 μήνες.
Oι μισοί,κυρίως κτηνίατροι λένε πως έχει επιπτώσεις μια στείρωση στα ζώα και οι άλλοι μισοί λένε πως η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου...
Θα πω πως είναι ''γκρί'' ζώνη......
Piwaki
Νεοφερμένο μέλος
Συμφωνώ με τη sakura-chan. Κάνε καμιά παραπομπή για να δούμε ποιοι τις έκαναν τις έρευνες και για λογαριασμό ποιων.
Απορώ μάλιστα πώς δεν έπεσαν στα χέρια σου έρευνες για τα πλεονεκτήματα της στείρωσης που και πιο πολλές είναι και έχουν διαπιστωμένα πραγματικά ερείσματα.
Αν θέλεις εσύ πάλι, είσαι ελεύθερη να αφήνεις τον αρσενικό σου γάτο να υποφέρει από έλλειψη θηλυκού. Ή να τον αφήνεις να βγαίνει έξω και να γεμίζει τον τόπο ως επί το πλείστον κακόμοιρα και κακότυχα αδέσποτα. Μπορείς επίσης να περιμένεις να πάθει η θηλυκιά σου πυομήτρα για να τη στειρώσεις "χωρίς τύψεις". Αν επιβιώσει από την εγχείρηση (διότι η πυομήτρα είναι πολύ σοβαρή κατάσταση και επιβαρύνει πολύ τον οργανισμό της γάτας), στατιστικά, σε μεγαλύτερη ηλικία, θα σου πάθει καρκίνο στους μαστούς. Δεν χρειάζεται να μου ζητήσεις τεκμηρίωση για αυτά. Ρώτα οποιονδήποτε κτηνίατρο.
Δεν έχω πρόθεση να τον αφήνω έξω τον γάτο, αν έρθει εκείνη η ώρα του ζευγαρώματος έχω λύση δεν θα του στερήσω την επαφή. Για να πω την αλήθεια περι στείρωσης θέλω να το ερευνήσω εκτενέστερα,ίσως και να κάνω λάθος με τις τωρινές αντιλήψεις που έχω..θα δείξει...αν και δεν αλλάζει η γνώμη μου πως είναι βάρβαρο να ευνουχίζεις ψυχές..
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Οκ,Λοιπόν αυτά μου τα έχουν στείλει πρόσφατα στο mail account μου, αν βρω και τα υπόλοιπα θα τα βάλω.
Το θέμα της στείρωσης και των θετικών και αρνητικών παρενέργειων που προκαλεί, αλλά ακόμα και το ζήτημα της σωστής ηλικίας για την επέμβαση είναι καυτά θέματα συζήτησης στους κύκλους των κτηνιάτρων σε χώρες σαν την Αμερική όπου η έρευνα στο θέμα είναι σημαντική. Εδώ https://avmajournals.avma.org/doi/pdfplus/10.2460/javma.231.11.1665
επιστημονική μερίδα του American Veterinary Medical Association το οποίο αναλύει τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις των στειρώσεων στα ζώα μας. Εδώ ακόμα, https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/javma.231.2.236 μπορείτε να διαβάσετε την σύνοψη από άρθρο που προσπαθεί να μετρήσει επιστημονικά την αντίδραση από τον πόνο των γάτων μετά από υστερεκτομή για λόγους στείρωσης (αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών). Αυτά είναι στοιχεία (ελάχιστα μπροστά στο τι υπάρχει στην επιστημονική βιβλιογραφία)
Η σημασία της στείρωσης στις γάτες (από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου)
Οι γάτες έχουν μπει πλέον για τα καλά μέσα στη ζωή μας. Έχουμε καταφέρει σχεδόν, να τις προσαρμόσουμε στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας χωρίς να μας προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Όμως σαν ξεχωριστό ζωικό είδος δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, ούτε και να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να γεννά 2-3 φορές τον χρόνο, επειδή για εμάς (στο μικρό μας χώρο) είναι μεγάλο πρόβλημα. Έτσι μπαίνει βασανιστικά το ερώτημα η αναγκαιότητα της στείρωσης.
Όλοι οι κτηνίατροι συστήνουν τη στείρωση της γάτας η οποία γίνεται με διάφορες τεχνικές (συστήνεται η αφαίρεση των 2 ωοθηκών και της μήτρας) στην ηλικία των 6-12 μηνών.
Τα πλεονεκτήματα αρκετά:
1) Λύνουν το πρόβλημα με τις συνεχούς εγκυμοσύνες. Σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι από μια και μόνο γάτα αν όλοι οι απόγονοι τους ζήσουν μπορεί να γεννηθούν 30 γατάκια σε 24 μήνες.
2) Αποφεύγουμε την διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννας με όλη την επιβάρυνση πάνω στην γάτα.
3) Τις διαταραχές συμπεριφοράς της γάτας καθώς και τις ακαθαρσίες της, κατά την διάρκεια του οίστρου
4) Αποφεύγουμε διάφορα ατυχήματα και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του οίστρου και της σύζευξης και πέψης, και το σημαντικότερο, ελέγχεται ο πληθυσμός των γάτων.
Με τις στειρώσεις δημιουργούνται και προβλήματα στις γάτες. Η στειρωμένη γάτα έχει μειωμένες ενεργειακές ανάγκες και αυξημένη όρεξη. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες κατά τέσσερις φορές να αναπτυχθεί σακχαρώδες διαβήτης, κατά τρείς φορές να εμφανίσει χωλότητες λόγω οστεοαρθρίτιδας και κατά δύο φορές να εμφανιστούν αλλεργικές δερματοπάθειες.
Η θεραπεία και αποφυγή όλως αυτών των προβλημάτων είναι η σταδιακή χορήγηση στη γάτα ειδικής διατροφής, μία εβδομάδα προτού στειρωθεί.
Ειδική διατροφή πρέπει αναλόγως της ηλικίας της γάτας να είναι ελεγμένη στην περιεκτικότητα της στο λίπος και στο PH της. Ειδική σημασία έχει η έξτρα προσθήκη βιταμίνης Ε.
https://www.alphamega.com.cy/el/pet-food
https://earthliberation.blogspot.com/2008/12/blog-post_1207.html εδώ έχει ΖΟΥΜΙ...
https://www.vets.gr/articles.php
Η αφή είναι μία από τις πέντε βασικές αισθήσεις μας, τόσο για τον άνθρωπο όσο για τα ζώα. Με την αφή γίνεται εκπομπή και λήψη ηλεκτρομαγνητικών ρευστών, που οδηγούν σε ανάλογες χημικές διεργασίες στον κάθε οργανισμό, και προσφέρουν διάφορα αισθήματα.
Η γάτα, ο σκύλος και ο άνθρωπος είναι τα πιο χαδιάρικα πλάσματα στη φύση. Έχουμε κατά κάποιο τρόπο δύο είδη αφής. Έχουμε την εξωτερική και την εσωτερική αφή. Με την ονομαζόμενη εξωτερική αφή εννοούμε ην αίσθηση που μας προκαλεί ένα αντικείμενο, αν δηλαδή αυτό είναι σκληρό ή μαλακό. Αν πάλι το αντικείμενο μας γεννά την αίσθηση του λείου ή του τραχύ, του κρύου ή του ζεστού. Με την ονομαζόμενη εσωτερική αφή αντιλαμβανόμαστε κάθε πόνο και κάθε κατάσταση των εσωτερικών μας οργάνων. Και εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα. Τα ζώα αισθάνονται πόνο; Αν τα ζώα μπορούν να αισθάνονται πόνο ή όχι είναι ένα μεγάλο αλλά και αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Ένα θέμα που στις ημέρες μας έχει πια ξεκαθαρίσει. Ασφαλώς και αισθάνονται πόνο τα ζώα, αφού τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι έχουν τους ίδιους μηχανισμούς ανίχνευσης πόνου. Έχουν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου και τέλος άνθρωποι και ζώα παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά πόνο. Κάθε πόνος έχει δύο συνιστώσες. Το φυσικό κακό (ενόχληση), που προκαλείται από τραυματισμό ή ασθένεια, και τη συναισθηματική ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύω θα συμφωνούν ότι τα ζώα είναι ικανά να αισθάνονται πόνο, κατά την πρώτη εκδοχή, δηλαδή το φυσικό κακό. Όμως, αισθάνονται και τον συναισθηματικό πόνο, αλλά είναι λιγότερο σαφές. Τελικά τα ζώα μπορούν να αισθάνονται συναισθηματικό πόνο; Ασφαλώς ναι, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πίθηκοι, οι σκύλοι, οι γάτες και τα πτηνά μπορούν να δείξουν σημάδια συναισθηματικού πόνου καθώς και συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια οδυνηρή εμπειρία.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ ΣΕ ΖΩΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Μεταξύ 8 και 12 μηνών, τόσο τα σκυλιά αλλά όσο και οι γάτες φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα τους. Αρχικά αυτό είναι κάτι σαν παιχνίδι για πολλούς ιδιοκτήτες ζώων. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η σεξουαλική ενστικτώδης αναζήτηση του μικρού σας φίλου γίνεται ένα δύσκολο πρόβλημα. Τότε μπαίνει το δίλημμα αν και κατά πόσο είναι καλό να προχωρήσουμε σε μια χειρουργική επέμβαση στείρωσης ή ευνουχισμού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπολογίσει κανείς τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.
ΥΠΕΡ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1.- Εξαφάνιση της σήμανσης του χώρου με τα ούρα, τόσο στους σκύλους, όσο και στους γάτους για τον καθορισμό των ορίων. Τα αιλουροειδή σταματούν επίσης κατά την εποχή της ερωτικής ανησυχίας τους. και τη σήμανση του χώρου με την ούρηση. Η στείρωση – ευνουχισμός αποτρέπει το φαινόμενο αυτό, το οποίο εξ αιτίας της έντονης δυσοσμίας είναι πολύ δυσάρεστο.
2.- Μειωμένη επιθετικότητα. Ο αγώνας ανάμεσα στα αρσενικά για την κατάκτηση του θηλυκού είναι έντονος και βίαιος. Είναι γνωστά τα τρομερό δαγκώματα, η δημιουργία αποστημάτων ακόμα και τα κατάγματα. Μόλις γίνει η επέμβαση το ζώο δεν έρχεται εύκολα σε σύγκρουση με τους συνομηλίκους του και θα παραμείνει κατά κύριο λόγο κοντά στο σπίτι του.
3.- Εξαφάνιση της ερωτικής ανησυχίας και συμπεριφοράς. Η σκληρή και αδιάκοπη αναζήτηση των γατιών σε εποχές ερωτικής αναταραχής είναι επώδυνες, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ορισμένα σκυλιά, αποκτούν τη συνήθεια να ζευγαρώσουν με το πόδι του ιδιοκτήτη τους ή όποιου τους πλησιάσει.. Όλες αυτές οι δυσάρεστες συμπεριφορές γίνονται μια κακή ανάμνηση με μια επέμβαση.
4.- Από καθαρά ιατρικό ενδιαφέρον στη σκύλα, η στείρωση, προλαμβάνει την εμφάνιση των νευρικών και πολύ συχνών κατά φαντασία κυήσεων, λοιμώξεις της μήτρας συχνά σοβαρές και τέλος. μειώνει τον κίνδυνο των μαστικών όγκων σε προχωρημένης ηλικίας ζώα.
5.- Αποφυγή μόλυνσης από αφροδίσια νοσήματα. Σχεδόν όλοι οι ζωόφιλοι γνωρίζουν το αφροδίσιο μεταδοτικό λεμφοσάρκωμα και τους κινδύνους του.
6.-Απουσία κινδύνου μόλυνσης των γατιών από τον ιό FIV (AIDS της γάτας). Νοσος θανατηφόρος και δυστυχώς χωρίς θεραπεία.
ΚΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1.- Προδιάθεση στην παχυσαρκία. Αυτό είναι ίσως το κύριο μειονέκτημα. Η παχυσαρκία οφείλεται στην έλλειψη δραστηριότητας, ιδίως σε γάτες. Στην αυξημένη όρεξη και στην αλλαγή του μεταβολισμού με συνέπεια την αύξηση συσώρευσης του λίπους. Μετά την επέμβαση, είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η διατροφή του χειρουργημένου ζώου και να αναζητηθεί μια ιατρική διατροφική πρόταση με ισορροπημένο το προσφερόμενο διαιτολόγιο.
2.- Ακράτεια ούρων. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί στη σκύλα και μάλιστα συχνά. Εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά την επέμβαση. Θεραπείες βεβαίως υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απλό.
3.- Διαταραχή Ανάπτυξης. Οι σεξουαλικές ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και του οργανισμού γενικότερα. Για τον λόγο αυτό ποτέ δεν πρέπει να γίνεται μια επέμβαση στείρωσης – ευνουχισμού σε μια γάτα μικρότερη από 5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Στα μικρόσωμα σκυλιά ποτέ πριν τους 8 μήνες και στα μεγαλόσωμα ποτέ πριν τους 12 μήνες.
Oι μισοί,κυρίως κτηνίατροι λένε πως έχει επιπτώσεις μια στείρωση στα ζώα και οι άλλοι μισοί λένε πως η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου...
Θα πω πως είναι ''γκρί'' ζώνη......![]()
τα αρθρα που εβαλες δυστυχως (για σενα) δεν στηριζουν τις αποψεις σου. Τα πλεονεκτηματα υπερτερουν απο τα "side effects" απο οποια οπτικη γωνια και αν το δεις. Στο 1ο review article που μας παρεπεμψες λεει τα θετικα και τα αρνητικα, αλλα τα αρνητικα ειναι σχεδον αμελητεα. Θα επικεντρωθω σε μια φραση στο συγκεκριμενο αρθρο που λεει οτι τα στειρωμενα ζουν πολυ περισσοτερο σε σχεση με τα αστειρωτα. Αυτο νομιζω τα λεει ολα. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το ζωο πρεπει να στειρωνεται αφου εχει αναπτυχθει πληρως, αλλα απο την αλλη καθε οιστρος αυξανει τις πιθανοτητες για καρκινο του μαστου, και πιστεψε με, οι γατουλες εχουν πολυ αυξημενα ποσοστα να πεθανουν απο καρκινο του μαστου. Επισης για τις διαταραχες στο ουροποιητικο δεν ευθυνεται μονο η στειρωση. Θα λεγα οτι η #1 αιτια για ουρολιθιαση και προβλημα στα νεφρα ειναι η διατροφη τους. Οταν η γατα τρεφεται αποκλειστικα με ξηρα τροφη, η οποια περιεχει χαμηλης ποιοτητας πρωτεινη και πολλες φυτικες ινες, επιβαρυνονται και τα νεφρα και η ουροδοχος κυστη και ολο το ουροποιητικο.
Οσο για τον πονο, κανεις δεν αμφεβαλλε οτι τα ζωα πονανε. Ακομα και εσυ οταν πεφτεις πονας. Τι σημαινει αυτο; Οτι επειδη πονανε απο την επεμβαση για μερικες μερες, πρεπει να μη στειρωνουμε τα ζωα μας; Δηλαδη εσενα οταν σου εχει φυτρωσει στραβα ο φρονιμητης και πρεπει να τον βγαλεις και αφου τον βγαλεις πονας για μερες, τι πρεπει να κανεις; Να τον αφησεις και να σου χαλασουν τα διπλανα δοντια; Επιπλεον, η στειρωση εχει αρχισει να γινεται με laser και μεσα σε λιγες ωρες η γατα σου τρεχει σα να μη συνεβει τιποτα. Για το συναισθηματικο δεν ξερω τι επιπτωσεις εχει, ξερω ομως οτι απο την στιγμη που η γατα ειναι μεσα και εχει ορμες χωρις να μπορει να ζευγαρωσει, ειναι πολυ χειροτερο για την ιδια.
Νομιζεις οτι εμεις δεν το ψαξαμε πριν τα στειρωσουμε; Εγω παντως το εψαξα πολυ καλα. Διαβασα απειρα επιστημονικα αρθρα και σε συνδιασμο με τις γνωσεις μου και με συζητηση με τον κτηνιατρο μου κατεληξα στην στειρωση σε ηλικια 1.5 ετους. Κατω απο 12 μηνων παντως δεν ειχα σκοπο να τον στειρωσω. Πολλα απο τα μειονεκτηματα της στειρωσης εξαφανιζονται οταν το ζωο στειρωθει λιγο πιο μεγαλο και επισης το προβλημα της παχυσαρκιας δεν οφειλεται τοσο στην στειρωση οσο στους υδατανθρακες της ξηρας τροφης
Hlianna
Διάσημο μέλος
οσο για τον πονο που γραφει ο γιος του Γιωργος εννοειται οτι τα ζωα πονανε..και καταθλιψη παθαινουν και απο ολα..αυτο ομως δεν εχει να κανει με την στειρωση..και δεν καταλαβαινω γιατι εβαλες ενα ασχετο αρθρο που μιλαει για τον πονο και τον συνδεεις με την στειρωση..
Piwaki
Νεοφερμένο μέλος
Ευτυχώς για εμένα πάντα ερευνώ το καθετί πριν καταλήξω να πάρω μια απόφαση.
Θέλω και είμαι υπαρξιακή αυτό σημαίνει πως γενικά τα λόγια του κόσμου ναι μεν τα ακούω αλλά αν δεν διαπιστώσω επί προσωπικού αν ισχύουν τα όσα λέγονται δεν μπορώ να ακολουθώ τυφλά επειδή έτσι κάνουν όλοι η οι περισσότεροι..η γιατί το λένε μερικοί κτηνίατροι...ιδεολογικά & ουσιαστικά το άρθρο στο blog τα λέει όλα. https://earthliberation.blogspot.com/2008/12/blog-post_1207.html
Σε προηγούμενα μηνύματα κάπου λέω οτί οι έρευνες για τις στειρώσεις κλπ..... + για γκρίζα ζώνη,πιστεύω πως η έρευνα γενικά δεν σταματά ποτέ και το θεωρώ σωστό.Γκρίζα ζώνη χαραχτηρίζεται η ψυχοπαθολογία της γάτας και δεν είναι ξεκάθαρο αυτό το θέμα αν δηλαδή επηρεάζεται η όχι..
Να σας θυμίσω πόσες φορές η επιστήμη ανακάλυψε θεραπείες,φάρμακα,για ανθρώπους, κυκλοφόρησαν επίσημα στην αγορά εγινάν ευρέως γνωστά,τα συστήνουν οι γιατροί χρόνια τώρα και μετά απο μια νέα έρευνα απαγορεύεται η κυκλοφορία του φαρμάκου? Οι περιπτώσεις είναι πολλές και όλοι μας τις έχουμε ακούσει, συνάνθρωποι μας έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές . Ποιός μας λέει πως η ξηρά τροφή και οι κονσέρβες δεν περιέχουν μέσα μελαμίνη,και όχι μόνο...? Παράδειγμα απο το μπλόκ....
(Όσον αφορά τους κτηνίατρους πιο συγκεκριμένα, έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε μια άλλη, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, συναίνεση.
Αυτή του ότι η καλύτερη και πιο ταιριαστή τροφή για τα σκυλιά και τα γατιά είναι η βιομηχανικά παρασκευασμένη ξηρά τροφή.
Και όχι μόνο αυτό αλλά τα παραδοσιακά σπιτικά αποφάγια, κόκκαλα και ψάρια είναι μάλιστα επικίνδυνα.
Ενάντια σε κάθε λογική, οι κτηνίατροι σύσσωμοι υποστηρίζουν ότι για χιλιάδες χρόνια τα ζώα τρέφονταν λάθος (είναι να απορείς που υπάρχουν ακόμη ζώα) και μάλιστα τις σωστές απαντήσεις τις έχει η κατεξοχήν ένοχη για διατροφικά σκάνδαλα, βιομηχανία. Παρά τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλούνται στα ζώα από την ξηρά τροφή (ουρολογικά προβλήματα στα γατιά, απώλεια δοντιών στα σκυλιά, αρθριτικά κτλ), παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες οικόσιτων ζώων που πεθάναν τα τελευταία 10 χρόνια στην αμερική από την –εμπλουτισμένη με μελανίνη- ξηρά τροφή, οι κτηνίατροι συνεχίζουν να εμμένουν σ΄αυτή την άποψη.
Ο κτηνίατρος όμως δεν είναι και διαιτολόγος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας κτηνίατρος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και όταν όλα τα διατροφικά συνέδρια στα οποία καλείται να συμμετάσχει, διοργανώνονται από την Purina π.χ. ή τη Friskies και όταν διάφορα δώρα και «δωρεάν δείγματα» διακινούνται στα πλαίσια της επιστημονικής δεοντολογίας, γιατί κάποιος κτηνίατρος να ρισκάρει το κύρος του υποστηρίζοντας κάτι αντίθετο; Τα δικά του σκυλιά βέβαια, αν έχει, θα τα ταΐσει με μαγειρεμένο φαγητό ή αποφάγια.
Η επιστημονική –άρα και αυτομάτως- έγκυρη προπαγάνδα βρίσκει στις ιδιαιτερότητες της φιλοζωικής ψυχοπαθολογίας πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία της παρούσας ευγονικής σταυροφορίας. Που παρασέρνει στη δολοφονική της αποστολή και ανθρώπους με ένα κάπως συγκεχυμένο και γενικό ενδιαφέρον για το θέμα των ζώων. Όταν βομβαρδίζεσαι από παντού με μια προπαγάνδα που τη συνυπογράφουν τόσο οι φιλόζωοι όσο και μεγάλο μέρος των επιστημόνων δε μπορείς παρά να συμφωνήσεις.
Piwaki
Νεοφερμένο μέλος
ο παπαΪωαννου ειναι ο κτηνιατρος που πηγαινω τα γατια μου..σε πληροφορω οτι ειναι υπερ της στειρωσης..οχι απλα 100% 1000%..αν δεις στο σαιτ του γραφει οτι πρεπει να στειρωνονται τα ζωα..εχει χασει μαλιστα και την δικη του γατα επειδη δεν προλαβε να την στειρωσει..ποναει πολυ τα αδεσποτα και εχει κανει πολλα γι αυτα..οταν εφερα το 2ο γατι μου σπιτι ο ιδιος μου ειπε οτι η θυληκη μου πρεπει να στειρωθει αμεσα για να μην εχουμε ζευγαρωματα..και μαλιστα επειδη το αμελησα 2 μηνες γιατι το αλλο μου γατι πεθαινε με πηρε ο ιδιος τηλ να μου το υπενθυμισει..
οσο για τον πονο που γραφει ο γιος του Γιωργος εννοειται οτι τα ζωα πονανε..και καταθλιψη παθαινουν και απο ολα..αυτο ομως δεν εχει να κανει με την στειρωση..και δεν καταλαβαινω γιατι εβαλες ενα ασχετο αρθρο που μιλαει για τον πονο και τον συνδεεις με την στειρωση..
Μα αναφορές απο το σάιτ του είναι όλα τα παραπάνω,δεν αφαιρέσα ούτε πρόσθεσα εγώ κάτι στα γραφώμενα.
Λυπάμαι αλλά δεν φταίω εγώ αν το άρθρο το άλλαξαν η το διόρθωσαν....
Hlianna
Διάσημο μέλος
Μα αναφορές απο το σάιτ του είναι όλα τα παραπάνω,δεν αφαιρέσα ούτε πρόσθεσα εγώ κάτι στα γραφώμενα.
Λυπάμαι αλλά δεν φταίω εγώ αν το άρθρο το άλλαξαν η το διόρθωσαν....
δεν σου ειπα οτι αλλαξαν κατι απλα δεν μπορω να καταλαβω που κολλαει ο ψυχικος και σωματικος πονος που γραφει ο γιωργος με την στειρωση που το κολλας εσυ..οπως και να εχει εγω θα πω στον γιωργο ή στην κατερινα να γραφτουν εδω αν εχουν χρονο να σου λυσουν οποια απορια και να εχεις αν δεν σου φτανει η γνωμη του γιατρου του φορουμ..
Piwaki
Νεοφερμένο μέλος
δεν σου ειπα οτι αλλαξαν κατι απλα δεν μπορω να καταλαβω που κολλαει ο ψυχικος και σωματικος πονος που γραφει ο γιωργος με την στειρωση που το κολλας εσυ..οπως και να εχει εγω θα πω στον γιωργο ή στην κατερινα να γραφτουν εδω αν εχουν χρονο να σου λυσουν οποια απορια και να εχεις αν δεν σου φτανει η γνωμη του γιατρου του φορουμ..
Εφόσον υπάρχουν ομοιότητες με τον άνθρωπο και αισθάνονται τον πόνο,η στείρωση αφαιρεί τα γεννητικά όργανα εγχείρηση είναι... πόνος ίσως να υπάρχει,το αν επηρεάζεται η συμπεριφορά η κάτι άλλο δεν το γνωρίζω...και ίσως αυτό να θέλει μελέτη.
Καλά όταν πάρω τον γάτο πάω και εγώ απο κοντά να τους δω, δεν κολλάμε εκεί.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool