Εμβόλια και αποπαρασιτώσεις

απορια......

οταν ειναι εγκυος η γατα κανει να της δινω χαπακια για τα σκουληκακια και αμπουλες για τους ψυλλους αραγε?????

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

οταν ειναι εγκυος η γατα κανει να της δινω χαπακια για τα σκουληκακια και αμπουλες για τους ψυλλους αραγε?????
Μήπως πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για νάσαι σίγουρη?Εγώ δεν ξέρω να σου πω...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όχι,όσο εγκυμονει δεν κανει να παιρνει καθολου φαρμακα,γι'αυτο αλλωστε γινεται μια πολυ καλη αποπαρασιτωση πριν το ζευγαρωμα.

απο εμβολια τι;;;;;

γεια σας!
εχω μια γατουλα 5 μηνων, την βρηκα στο δρομο οταν ηταν πολυ μικρη και επειδη τη λυπηθηκα την πηρα σπιτι. της εχω κανει 2 εμβολια μεχρι στιγμης. προβληματιζομαι γιατι εχω παει σε 2 κτηνιατρους και ο ενας μου ελεγε να της κανω 2 εμβολια και ο αλλος 3. τι να κανω;

στον δικο μου του εχω κανει το 5πλο (FVR, FCV, FPV, FelV, Chlamydia) και του εχει μεινει αυτο για την λυσσα. Θα του το εκανα νωριτερα, αλλα φοβηθηκα επειδη οταν του εκανα το επαναληπτικο 5πλο του εμφανιστηκε ενα μικροσκοπικο μπαλακι και τα ειχα παιξει επειδη νομιζα οτι ηταν sarcoma αλλα τελικα με καθησυχασε ο κτηνιατρος οτι δεν ειναι τιποτα (αντιδραση στο εμβολιο) και οντως δεν ηταν αφου μετα απο λιγο καιρο του περασε. Αυτο που φοβαμαι με τα εμβολια ειναι η εμφανιση ενος ειδους καρκινου - vaccine associated sarcoma (πολυ θανατηφορο). Κυριως εμφανιζεται απο τα εμβολια για την λυσσα και την λευχαιμια. O κτηνιατρος μου ειπε να μην του κανω αλλα εμβολια αφου τον εχω μεσα στο σπιτι. Τι αλλα εμβολια πιστευετε πως θα ηταν καλο να του τα εκανα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αποπαρασιτώσεις

εχω μερικες αποριες...
  • καθε ποτε πρεπει να κανουμε εξωτερικη αποπαρασιτωση (σε γατουλη που ζει μονιμα μεσα και βγαινει με λουρι εξω σχεδον καθημερινα); Δεν του εχω κανει καμμια αποπαρασιτωση ως τωρα γιατι δεν εχει ψυλλους και το θεωρω λιγο χαζο να τον αποπαρασιτωνω χωρις να υπαρχει λογος. Ειδα κατι σχετικα θεματα στο φορουμ και μου εκανε εντυπωση η εξωτερικη αποπαρασιτωση καθε λιγους μηνες. Τελικα μηπως πρεπει να του βαζω advantage ακομα και αν δεν συντρεχει κανενας λογος; :/:
  • καθε ποτε κανουμε εσωτερικη αποπαρασιτωση (αναφερομαι στην περιπτωση που ζει μονιμα μεσα); Τον κανω καθε 3 μηνες αλλα η κτηνιατρος μου μου ειπε πως απο 1 ετους και μετα να τον κανω καθε 6 μηνες. Οταν ρωτησα εναν φιλο μου κτηνιατρο (απο ελλαδα αυτος) μου ειπε καθε 3 μηνες. Τελικα τι να κανω; Του εχω κανει 2 fecal exams και δεν ειχε παρασιτα, μηπως ειναι καπως υπερβολικο το καθε 3 μηνες; :hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αυτές είναι οι οδηγίες απο τα σκευάσματα, και απο τους Κτηνιάτρους.

Σίγουρα υπάρχει και θέμα πωλήσεων, marketing κλπ κλπ;)

Ειδικά σε γάτες που βγαίνουν και έξω είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσουν και ψύλλους και σκουλήκια.

Εγώ έχω υιοθετήσει το σύστημα ΒΛΕΠΩ. Αν δώ ψύλλο ή σκουλήκια/διάρροια δίνω την σχετική θεραπεία. Έχω και πολλές γάτες και είναι αδύνατο, και να δίνω κάθε 3 μήνες, και να είναι όλα τέλεια. Εδώ κολλάνε ψύλλους και σκουλήκια και οι γάτες που δεν βγαίνουν καθόλου έξω, απο τα παπούτσια μας....

Μάλλον δεν είμαι "καλή πελάτισσα" και τόσο υστερική.;):redface:

στον δικο μου του εχω κανει το 5πλο (FVR, FCV, FPV, FelV, Chlamydia) και του εχει μεινει αυτο για την λυσσα. Θα του το εκανα νωριτερα, αλλα φοβηθηκα επειδη οταν του εκανα το επαναληπτικο 5πλο του εμφανιστηκε ενα μικροσκοπικο μπαλακι και τα ειχα παιξει επειδη νομιζα οτι ηταν sarcoma αλλα τελικα με καθησυχασε ο κτηνιατρος οτι δεν ειναι τιποτα (αντιδραση στο εμβολιο) και οντως δεν ηταν αφου μετα απο λιγο καιρο του περασε. Αυτο που φοβαμαι με τα εμβολια ειναι η εμφανιση ενος ειδους καρκινου - vaccine associated sarcoma (πολυ θανατηφορο). Κυριως εμφανιζεται απο τα εμβολια για την λυσσα και την λευχαιμια. O κτηνιατρος μου ειπε να μην του κανω αλλα εμβολια αφου τον εχω μεσα στο σπιτι. Τι αλλα εμβολια πιστευετε πως θα ηταν καλο να του τα εκανα;

Νομίζω με το 5πλο είσαι υπερ καλυμμένος. :)
Δεν ξέρω την νομοθεσία του Καναδά... αλλά εδώ είναι υποχρεωτικό της λύσσας μόνο αν ταξιδέψει εξωτερικό η γάτα...

δεν ξερω αν ειναι υποχρεωτικο απο τον νομο ή οχι, καλο ειναι να γινει παντως γιατι ειναι επικινδυνη ασθενεια και γι'αυτα και για μας. Για να τον παρω εξωτερικο πρεπει να εχει κανει προσφατο εμβολιο κατα της λυσσας, οποτε δεν γινεται να το αποφυγω. Απλα φοβαμαι μην του εμφανιστει τιποτα στο μελλον γιατι την προηγουμενη φορα του εμφανιστηκε ενα μπαλακι μεταξυ ποδιου και στηθους και τα ειχα παιξει ασχημα. Του το εκανα πριν λιγο καιρο και προς το παρον δεν εχει εμφανιστει τιποτα. Ευτυχως το επομενο ειναι μετα απο 1 χρονο και μετα καθε 3.
Για τα παρασιτα δεν μπορω να βασιστω να βλεπω τα κακακια του γιατι ειναι μερικοι τυποι που δεν φαινονται με γυμνο ματι. Μαλλον θα παρω τηλεφωνο την κτηνιατρο να με διαφωτισει (και να αρχισει να μου φωναζει γιατι την εχω πρηξει την αμοιρη :lol: -"hello" / "oh it's you again" :lol::lol::lol:)

Στην Ελλάδα δέν έχει παρατηρηθεί λύσσα στις γάτες εδώ και χρόνια....

Το μπαλάκι μετά την ένεση, δέν είναι τίποτα. Απλά είναι το υγρό, που αργά αργά το απορροφά ο οργανισμός.
Τώρα για τις επιπτώσεις κλπ σαρκώματα.. δεν είμαι ειδική.

Αν μιλάμε για μια δύο τρείς γάτες είναι εύκολα τα πράγματα, με τις αποπαρασιτώσεις.:)

να ρωτησω αποπαρασιτωση με αμπουλα μπορω να κανω σε μικρα 2,5-3 εβδομαδων? θελω να τους δωσω και παστα για τα ενδοπαρασιτα. ειναι πολυ μικρα για αποπαρασιτωση?:hmm::hmm:

Καλησπέρα σε όλους,
Πριν 10 μέρες περίπου πήρα στο σπίτι ενα πανέμορφο γάτο 10 μηνών. Πρώτη φορά έχω γατάκι και φυσικά δεν γνωρίζω όλα τα απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας του. Διαβάζοντας λοιπόν για τα εμβόλια έχω μπερδευτεί μιας και η κυρία από το Σωματείο αδεσπότων που τον πήρα μου είπε πως έχει κάνει όλα τα εμβόλια και θα χρειαστεί ένα επαναληπτικό σε 2 μήνες περίπου. Ποιό όμως απ' όλα δεν μου ανέφερε.. Τώρα θα μου πείτε "πάρε τηλέφωνο και ρώτα" αλλά η απορία μου είναι ποιό ακριβώς εμβόλιο είναι αυτό που γίνεται κάθε χρόνο? Τώρα να ρωτήσω κάτι άλλο, ο γιατρός που τον είδε, μου είπε οτι έχει ένα ελαφρύ φύσημα στην καρδιά, αυτό πόσο σοβαρό είναι? Ο ίδιος μου είπε οτι ένα μεγάλο ποσοστό των γάτων έχει αυτό το πρόβλημα και ενδέχεται ποτέ να μην εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα. Μήπως κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία να με διαφωτήσει? Έπειτα, επειδή ήταν λίγο "συναχωμένος" (φτερνιζόταν συνέχεια) μου σύστησε μια αγωγή με αντιβιωτικά χάπια. Όμως έχω παρατηρήσει οτι τις τελευταίες μέρες (μία ή δύο φορές τη μέρα) ο γάτος μου συμπεριφέρεται κάπως περίεργα, δηλαδή αν το συγκρίνω με τον άνθρωπο κάνει κάτι σαν να προσπαθεί να κάνει εμετό και δεν μπορεί, ή σα να βήχει. Υπάρχει περίπτωση να καταπίνει τρίχες και να προσπαθεί να τις αποβάλει? Μήπως φταίνε τα χάπια που παίρνει? Το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορώ να το περιγράψω στο γιατρό. Το συνάχι του έφυγε πάντως. Και τέλος, μήπως υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο να βοηθάει στην αποβολή των τριχών από το στομαχάκι του?
Να σημειώσω τέλος οτι είνια αρκετά κινητικός, παίζει πολύ, χουζουρεύει, κάθεται αρκετή ώρα στην αγκαλιά μου για χάδια και παιχνίδια και γενικά είναι πολύ χαρούμενος, οπότε αποκλείω το γεγονός να είναι τα συμπτώματα αυτά ψυχολογικά. Αυτά βασικά είχα να σας ρωτήσω, όποιος γατόφιλος έχει όρεξη ας μου απαντήσει παρακαλώ.

(Τώρα που τα βλέπω και γραπτώς αγχώθηκα περισσότερο...)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μαρίνα

Καλησπέρα σε όλους,
Πριν 10 μέρες περίπου πήρα στο σπίτι ενα πανέμορφο γάτο 10 μηνών. Πρώτη φορά έχω γατάκι και φυσικά δεν γνωρίζω όλα τα απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας του. Διαβάζοντας λοιπόν για τα εμβόλια έχω μπερδευτεί μιας και η κυρία από το Σωματείο αδεσπότων που τον πήρα μου είπε πως έχει κάνει όλα τα εμβόλια και θα χρειαστεί ένα επαναληπτικό σε 2 μήνες περίπου. Ποιό όμως απ' όλα δεν μου ανέφερε.. Τώρα θα μου πείτε "πάρε τηλέφωνο και ρώτα" αλλά η απορία μου είναι ποιό ακριβώς εμβόλιο είναι αυτό που γίνεται κάθε χρόνο? Τώρα να ρωτήσω κάτι άλλο, ο γιατρός που τον είδε, μου είπε οτι έχει ένα ελαφρύ φύσημα στην καρδιά, αυτό πόσο σοβαρό είναι? Ο ίδιος μου είπε οτι ένα μεγάλο ποσοστό των γάτων έχει αυτό το πρόβλημα και ενδέχεται ποτέ να μην εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα. Μήπως κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία να με διαφωτήσει? Έπειτα, επειδή ήταν λίγο "συναχωμένος" (φτερνιζόταν συνέχεια) μου σύστησε μια αγωγή με αντιβιωτικά χάπια. Όμως έχω παρατηρήσει οτι τις τελευταίες μέρες (μία ή δύο φορές τη μέρα) ο γάτος μου συμπεριφέρεται κάπως περίεργα, δηλαδή αν το συγκρίνω με τον άνθρωπο κάνει κάτι σαν να προσπαθεί να κάνει εμετό και δεν μπορεί, ή σα να βήχει. Υπάρχει περίπτωση να καταπίνει τρίχες και να προσπαθεί να τις αποβάλει? Μήπως φταίνε τα χάπια που παίρνει? Το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορώ να το περιγράψω στο γιατρό. Το συνάχι του έφυγε πάντως. Και τέλος, μήπως υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο να βοηθάει στην αποβολή των τριχών από το στομαχάκι του?
Να σημειώσω τέλος οτι είνια αρκετά κινητικός, παίζει πολύ, χουζουρεύει, κάθεται αρκετή ώρα στην αγκαλιά μου για χάδια και παιχνίδια και γενικά είναι πολύ χαρούμενος, οπότε αποκλείω το γεγονός να είναι τα συμπτώματα αυτά ψυχολογικά. Αυτά βασικά είχα να σας ρωτήσω, όποιος γατόφιλος έχει όρεξη ας μου απαντήσει παρακαλώ.

(Τώρα που τα βλέπω και γραπτώς αγχώθηκα περισσότερο...)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μαρίνα
Καλησπερα και καλωσηρθατε!
Ολα τα εμβολια θελουν επαναληψη καθε χρονο,αλλα αφου θελει επαναληψη σε δυο μηνες μαλλον ειναι το τριπο ή τετραπλο.Θα το δειτε στο βιβλιαριο του.Μην ξεχνατε επισης την τακτικη ενδο και εξωπαρασιτωση του.Για το φυσημα δε γνωριζω,αλλα ισως κατι διαφωτιστικο σας πει ο γιατρος του φορουμ,δοκιμαστε να γραψετε στη στηλη "γιατρε αρρωστησε;".Ο βηχας ισως ειναι συμπτωμα της ιωσης,συνηθως πανε πακετο με το φτερνισμα και ενδεχομενως δακρυα στα ματακια.Υπαρχει ειδικη παστουλα για τις τριχομπαλες,μπορειτε να βρειτε σε οποιοδηποτε πετ σοπ και κτηνιατρειο και να του δινετε καθε εβδομαδα αν ειναι μακρυτριχος.Οποιαδηποτε απορια σας μη δισταζετε να την αναφερετε στο γιατρο που τον παρακολουθει,γιατι ειναι και ο πιο ερμοδιος,μονο συμβουλες απο την πειρα μας μπορουμε να σας δωσουμε.Περαστικα του!:)

χτες εκανε ο πεπιτο τα ετησια εμβολια.
απο χθες αλλα και σημερα παρατηρω οτι δεν ειναι τοσο ζωηρος.. ρωτησα τον κτηνιατρο κ μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικο μετα απο τα εμβολια.
αλλα πριν λιγο παρατηρησα οτι ειναι πολυ ζεστα τα αυτακια του κ αγχωθηκα μηπως εχει ανεβασει θερμοκρασια...
μηπως ειναι κ αυτο απο τα χθεσινα εμβολια?ντρεπομαι να τον ξαναπαρω να τον ρωτησω.θα περιμενω και αυριο.
παντως εχει ορεξη για φαγητο αλλα οπως ειπαμε του δινω λιγο λογω διαιτας.

Ναι, μπορεί να κάνει και πυρετό. Θα περάσει μόνος του.:)

Ψυχραιμία, δεν είναι όλα τα εμβόλια εξίσου απαραίτητα!

Αν το ζώο δεν βγαίνει καθόλου έξω δεν ειναι αναγκαία η περιτονίτιδα και η λευχαιμία ας πούμε. Δικαίως σε ρώτησε ο γιατρός κατά την άποψή μου, και εμένα με έχουν ρωτήσει όλοι όσοι έχω περάσει για την λευχαιμια για τον λόγο αυτο.

Της λύσας και πάλι τυπικά γίνεται αφού στην χώρα μας έχει εξαληφθεί η ασθένεια. Απαιτείται για ταξίδια αλλά συστήνεται και σε περιπτώσεις που το ζώο ειναι επιθετικό, ώστε να είναι κανείς καλυμένος σε περίπτωση που δαγκώσει κάποιον άσχετο.

Εγώ ας πούμε το τετραπλό κάνω ετήσια και όχι κάτι άλλο.

Αποπαρασίτωση από το στόμα καλό είναι να παίρνει συστηματικά γιατί τα ενδοπαράσιτα είναι επικίνδυνα.

Τονίζω, το θέμα αυτό είναι ενδεικτικό και περιλαμβάνει το φουλ πρόγραμμα εμβολιασμών και αποπαρασιτώσεων. Ο κτηνίατρός μας είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα αυτο.
Ο κτηνίατρος μου μου έχει προτείνει μια αμπούλα που την βάζεις στο τρίχωμα της/του γάτας/του και καλύπτει και τα παράσιτα της τρίχας και του εντέρου.Τα δικά μου γατάκια δεν δέχονταν την παρασίτωση απο το στόμα.Έβαζα το χάπι της παρασίτωσης στο στόμα ξέρετε με τον τρόπο που σου δείχνει ο κτηνίατρος,και αύτα έβρισκαν τρόπο και το έφτυναν και αν δεν κατάφερναν να το φτύσουν αυτό έλιωνε στο στόμα τους και γέμιζαν σάλια.Το συζήτησα με τον κτηνίατρο και μου είπε να το βάλω σε ένα κομματάκι κρέας απο την κονσέρβα τους.Το απίστευτο ήταν οτι έτρωγαν το κρέας και άφηναν το χάπι παρόλο που το είχα κρύψει μέσα στο κομάτι του κρέατος.έτσι βρίκαμε αυτή την αμπούλα που σου καλύπτει και την τρίχα και το έντερο και σταμάτησε ο πόλεμος του χαπιού.

Το χάπι είναι απαραίτητο, είναι για άλλα παράσιτα απο αυτά της αμπούλας, και έχει και καλύτερα αποτελέσματα.

Ναι, στο κρέας το μυρίζουν και το ξεχωρίζουν, υπάρχουν διάφορα κόλπα, ανάλογα με την γάτα και με μας, πρέπει να βρούμε αυτό που μας κάνει.

Εγώ τα δίνω στο στόμα, το βάζω πίσω απο την γλώσσα, και ή πιέζω λίγο, ή απλά κρατάω λίγο το στόμα κλειστό. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι.

Για σένα, θα σου έλεγα να θρυμματίσεις το χάπι, και ή να το βάλεις σε ζουμί απο κονσέρβα, και να το δώσεις, ή αν πάλι δεν πιάνει μπορείς σε ένα κομματάκι βούτυρο, ή και σε ζουμάκι και σε μια σύριγγα.:)

Julia γνωρίζεις κάτι για το εμβόλιο για λοιμώδη περιτονίτιδα?
Κυκλοφορεί στην Ελλάδα?

Ναι.:) Είναι λίγο βάρβαρο (το κάνουν στην μύτη)... και δεν ξέρω πραγματικά ΑΝ αξίζει, και άν προστατεύει... (γνώμη μου καθαρά) :hmm:

Ναι.:) Είναι λίγο βάρβαρο (το κάνουν στην μύτη)... και δεν ξέρω πραγματικά ΑΝ αξίζει, και άν προστατεύει... (γνώμη μου καθαρά) :hmm:

Ευχαριστώ πολύ Julia μου.:D:D:D
Ξέρω οτι πολλοί θα με πείτε υπερβολική, αλλά από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο ,τα δικά μου θα βγαίνουν στο οικόπεδο στο κτήμα(είναι αδύνατον να τα κρατήσω), κάθε Σ/Κ.
Και επειδή κάθε βράδυ αφήνω κροκέτες και νερό για τα αδέσποτα που έρχονται την νύχτα να φάνε, φοβάμαι μήπως κάποιο αρσενικό επιτεθεί στον Αρη.:hmm:Για αυτό το ψάχνω με τα εμβόλια, να προλάβω οτι είναι δυνατό.:hmm:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back