Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Το πως βλεπεις τον εναν οργανισμο διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο. Πολλοι δεν καταναλωνουν ζωικα προιοντα για να μη βασανιζονται τα ζωα... τι γινεται ομως με τα σφουγγαρια τα οποια ειναι ζωα χωρις νευρικο συστημα; Προσωπικα, αυτο που δεν μου αρεσει στην χορτοφαγια ειναι η εμμεση διακριση ανωτερης-κατωτερης μορφης ζωης. Τα ζωα δεν ειναι ανωτερα απο τα φυτα, ουτε οι μελισσες ειναι κατωτερες απο τα προβατα. Οταν περναω εξω απο ενα ανθοπωλειο αισθανομαι ακριβως το ιδιο με οταν περναω απο ενα κρεοπωλειο.
Τον συλλογισμο που θεωρεις ακυρο, σκαι, ξανασκεψου τον. Ψαξε για την αλειια γαριδας και θα καταλαβεις τι εννοω

και κατι για just for fun:
https://www.youtube.com/watch?v=JnlULOjUhSQ&feature=related
(δεν ειναι απιστευτο το θαυμα της ζωης ακομα και σε κυτταρικο επιπεδο;;;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
skai-animals
Δραστήριο μέλος
αυτο που ηθελα να τονισω με τα αρθρα ειναι οτι δεν πρεπει να βλεπουμε τα φυτα ως αψυχα αντικειμενα. Μπορει να μην τρεχουν για τη ζωη τους και να μη φωναζουν, αισθανονται ομως. Οχι με τον ιδιο τροπο οπως το αντιλαμβανομαστε εμεις, αλλα με διαφορετικο. Το λαθος που κανουμε ειναι που τα συγκρινουμε με βαση το πως βλεπουμε εμεις τον κοσμο. Το οτι βλεπουμε επειδη εχουμε rods & cones στο ματι μας τα οποια διεγειρονται απο την ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια, δεν διαφερει και σε πολυ απο τον τροπο που το φυτο αντιλαμβανεται το φως. Εμεις εχουμε νευρικο συστημα για να αντιλαμβανομαστε και να αλληλεπιδρουμε με το περιβαλλον και τα φυτα εχουν ορμονες. Εμεις εξελιχθηκαμε για να επικοινωνουμε με τον διπλανο μας με την φωνη και τα φυτα με χημικες ουσιες. Η επικοινωνια υπαρχει, απλα γινεται με διαφορετικο τροπο. Επισης τι ειναι ο πονος; Δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα "σημα" που μας ειδοποιει για τις αλλαγες στο περιβαλλον και στην φυσιολογια μας. Το ιδιο σημα εχουν και τα φυτα οταν μια καμπια αρχισει να τρωει ενα φυλλο.
Το πως βλεπεις τον εναν οργανισμο διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο. Πολλοι δεν καταναλωνουν ζωικα προιοντα για να μη βασανιζονται τα ζωα... τι γινεται ομως με τα σφουγγαρια τα οποια ειναι ζωα χωρις νευρικο συστημα; Προσωπικα, αυτο που δεν μου αρεσει στην χορτοφαγια ειναι η εμμεση διακριση ανωτερης-κατωτερης μορφης ζωης. Τα ζωα δεν ειναι ανωτερα απο τα φυτα, ουτε οι μελισσες ειναι κατωτερες απο τα προβατα. Οταν περναω εξω απο ενα ανθοπωλειο αισθανομαι ακριβως το ιδιο με οταν περναω απο ενα κρεοπωλειο.
Τον συλλογισμο που θεωρεις ακυρο, σκαι, ξανασκεψου τον. Ψαξε για την αλειια γαριδας και θα καταλαβεις τι εννοω
(δεν ειναι απιστευτο το θαυμα της ζωης ακομα και σε κυτταρικο επιπεδο;;;![]()
sakura συμφωνώ με αυτά που λες, και πράγματι όλοι θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται την ζωή ως κάτι ανεκτίμιτο, σε όποια μορφή κι αν την συναντάνε. εδώ έρχομαι και λέω. υπάρχουν οι συνειδιτοποιημένοι χορτοφάγοι, και αυτοί που δεν είναι συνειδιτοποιημένοι. οι πραγματικά συνειδιτοποιημένοι, δε θα αγοράσουν λουλούδια, ούτε θα χρησιμοποιήσουν σφουγκάρι που προέρχεται από ζωο. γενικότερα, ακόμη και τα μαλάκια τα σεβόμαστε και δεν τα τρώμε, ακόμα κι αν λένε πως είναι απλά μύες. σχετικά με τα φυτά, σύγουρα ούτε αυτά θα έπρεπε να τρώμε κανονικά, αλλά θα έπρεπε να τρώμε καρπούς και μόνο. αλλά στο σημείο αυτό παίζει ρόλο το κατά πόσο έχει κανείς την δύναμη και την ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο...
και ναι, δεν είναι μόνο τα ζώα. είναι τα κύτταρα, που λές, είναι τα έντομα, οι μύκιτες, οι μικροοργανισμοί, ακόμη και ο ίδιος ο πλανήτης, τα άστρα κλπ. όλα αυτά σε σύνολο έχουν ζωή. για το λόγο αυτό και εγώ τουλάχιστον ορίζωτην φιλοζωία ως αγάπη προς τη ζωή, κι όχι αποκλυστηκά προς τα ζώα. γιατί ό,τι μας περιβάλει έχει ζωή!επείσης θα σου πω πως το δάγκωμα του ανθρώπου ισούτε με πολύ λιγότερες λίβρες από ότι το δάγκωμα των σαρκοφάγων ζώων. ο άνθρωπος δεν έχει σχεδιαστεί λιπόν για α μπορεί να καταναλώσει ωμό κρέας, που αυτό συμαίνει πως δεν είναι στην φύση του να το τρώει, ακόμη και μαγειρεμένο...
αυτό που λέω ότι το βρίσκω άτοπο, το λέω απλά και μόνο διότι δεν ζούμε στον ιδανικό κόσμο όπου ο καθένας θα είχε την ευκαιρία να παράγει και να ελέγξει την τροφή του. συνεπώς όλες οι απώλειες είναι αναμενόμενες...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ruko
Διάσημο μέλος

Το οτι βλεπουμε επειδη εχουμε rods & cones στο ματι μας τα οποια διεγειρονται απο την ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια, δεν διαφερει και σε πολυ απο τον τροπο που το φυτο αντιλαμβανεται το φως. Εμεις εχουμε νευρικο συστημα για να αντιλαμβανομαστε και να αλληλεπιδρουμε με το περιβαλλον και τα φυτα εχουν ορμονες. Εμεις εξελιχθηκαμε για να επικοινωνουμε με τον διπλανο μας με την φωνη και τα φυτα με χημικες ουσιες. Η επικοινωνια υπαρχει, απλα γινεται με διαφορετικο τροπο.
Ναι, είναι αλήθεια όλα αυτά. Αλλά δεν αρκούν για να πούμε ότι τα φυτά είναι sentient, ότι έχουν δηλαδή υποκειμενική αντίληψη των ερεθισμάτων που λαμβάνουν. Μ' αυτή τη λογική, όπως λέει και το κείμενο που λίνκαρα παραπάνω, πρέπει να δεχτούμε ότι και τα διάφορα συστήματα του οργανισμού μας, όπως το ανοσοποιητικό στο βιντεάκι σου, είναι κι αυτά sentient.
Για να εξηγήσω λίγο παραπάνω: τα αισθητήρια όργανά μας (π.χ. τα μάτια) δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον και τα μεταβιβάζουν στον εγκέφαλο που τα επεξεργάζεται με τρόπους που είναι απλά beyond me.
Αλλά το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας (η όραση) είναι κάτι που το αντιλαμβάνομαι μόνο εγώ, ανήκει στο δικό μου συνειδητό και όχι στο συνειδητό των ματιών μου, που δεν υπάρχει κιόλας.Φυσικά, η συνειδητότητα έχει πολλές παραμέτρους και είναι δύσκολο να οριστεί, αλλά κάτι που φαίνεται να "κάνει τη διαφορά" είναι η παρουσία εγκεφάλου. Φυσικά, ο εγκέφαλος δεν είναι διόλου απαραίτητος για να λειτουργήσει ένας ζωντανός οργανισμός (π.χ. πολλά αντανακλαστικά μας δεν περνούν καν απ' τον εγκέφαλο, αλλά ρυθμίζονται από νεύρα της περιοχής), αλλά είναι μάλλον απαραίτητος για να υπάρξει συνειδητότητα και υποκειμενική αντίληψη των ερεθισμάτων - το οποίο είναι το morally relevant στην προκειμένη περίπτωση.
Γιατί είναι morally relevant; Επειδή, όταν κάτι αντιλαμβάνεται υποκειμενικά αυτά που του συμβαίνουν, τότε έχει συμφέροντα (interests) ή/και δικαιώματα, αναλόγως της ηθικής σχολής που ακολουθεί κανείς.
Αλλιώς θα λέγαμε "όχι, μην κάνεις σπληνεκτομή, γιατί και ο σπλήνας έχει συμφέρον να υπάρξει".Πάμε τώρα στα υπόλοιπα:
Επισης τι ειναι ο πονος; Δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα "σημα" που μας ειδοποιει για τις αλλαγες στο περιβαλλον και στην φυσιολογια μας. Το ιδιο σημα εχουν και τα φυτα οταν μια καμπια αρχισει να τρωει ενα φυλλο.
Μόνο "σήμα" είναι ο πόνος; Δεν έχει ποιοτική διάσταση; Συνήθως είναι κάτι πολύ δυσάρεστο.
Απ' όσα γνωρίζουμε, τα φυτά δεν έχουν ούτε νευρικό σύστημα ούτε εγκέφαλο που επεξεργάζεται αυτά τα ερεθίσματα, οπότε πώς ακριβώς αισθάνονται τον πόνο;Επίσης, μην ξεχνάς, ότι για να δαπανήσει ένας οργανισμός τόσους πόρους, ώστε να αποκτήσει αίσθηση του πόνου, πρέπει να υπάρχει εξελικτικό πλεονέκτημα, π.χ. να μπορεί να απομακρυνθεί από την πηγή του πόνου, πράγμα αδύνατο για τα φυτά. Το σήμα και η αντίδραση υπάρχουν (όπως υπάρχουν όταν κάτι πλησιάζει τα μάτια μας και τα κλείνουμε), αλλά είναι αυτά αρκετά για να πούμε ότι υπάρχει πόνος;
Ελπίζω αυτά να απαντούν και σ' αυτό που λες περί διάκρισης μεταξύ ανώτερων και κατώτερων μορφών ζωής. Δεν είναι θέμα διάκρισης, αλλά θέμα των κριτηρίων που θέτουμε για να πάρουμε ηθικές αποφάσεις.
Π.χ. ξέρω ότι η γάτα έχει συναισθήματα, οπότε είναι ανήθικο να τη βασανίσω για τη διασκέδασή μου, αλλά μπορώ ευλόγως να πω το ίδιο για ένα μπρόκολο;
Το λαθος που κανουμε ειναι που τα συγκρινουμε με βαση το πως βλεπουμε εμεις τον κοσμο.
Τα συγκρίνουμε με βάση αυτά που ξέρουμε για τη βιολογία και τη φυσιολογία των ζωντανών οργανισμών. Αν ξέρεις κάποιον άλλο τρόπο, συμβατό με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, να μας τον πεις.

Συγγνώμη που σας ζάλισα, αν φτάσατε μέχρι εδώ, συγχαρητήρια!
ruko
Διάσημο μέλος
δεν το ηξερα.
Παντως χωρις τη γευση του κρεατος θα αντεχα, χωρις φετα...σκοτωστε με αλλα δεν αντεχω!![]()
αντί για φέτα μπορείς να δοκιμάσεις το τοφου!!! δε είναι το ίδιο οκ, αλλά είαι σαν τυρί! βασικά θα ρωτήσω και αλλού γιατί νομίζω πως υπάρχει και υποκατάστατο φέτας!![]()
Σόρι για το καρα-άσχετο, αλλά επειδή το βλέπω συχνά αυτό, το τόφου είναι αυτόνομο τρόφιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστο τυριού (εκτός κι αν κάνετε tofu ricotta ή κάτι τέτοιο, που κι αυτό είναι μόνο για λαζάνια και όχι για να καταναλωθεί όπως τρώμε συνήθως το τυρί).
Τέλως πάντων, ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς, αλλά εμένα μου αρέσει και βγήκα να το υπερασπιστώ!

Nonika
Διακεκριμένο μέλος

,με καλυψες πληρως.
Επειδη το εχω σκεφτει πολυ διεξοδικα το θεμα εχω καταληξει σ'αυτο:
Βιγκαν δεν θα μπορεσω να γινω ποτε αλλα μπορω να τρωω ελαχιστο κρεας το μηνα(κοτοπουλο κ ψαρι),μπορω να αντικαταστησω τα περισσοτερα απο τα γαλακτοκομικα με σογιας και να τρωω αυγα μονο απο του θειου μου τις κοτες που ζουνε σε μεγαλο οικοπεδο και τρωνε χορταρακι.

Για οσους δεν εχουνε ...θειο με κοτες
μπορουνε να αγοραζουν αυγα απο κοτοπουλα ελευθερας βοσκης τουλαχιστον,οχι απο κοτες που ζουνε παστωμενες σε κλουβια μεχρι τον θανατο τους.Το μελι θα το φαω,εχω κανει και μελισσοκομια στην σχολη μου και δεν βρισκω τον λογο που θα επρεπε να εχω τυψεις γι'αυτο.

Οταν αγοραζουμε γαλα μπορουμε να παιρνουμε απο εταιριες που χρησιμοποιουν ζωα ελευθερας βοσκης,εχω παει σε πολλες φαρμες με τη σχολη-για Θεσσαλια μιλαμε παντα-και υπαρχουν οντως ζωα που ζουνε ελευθερα σε λιβαδια και που μαζευονται 2 φορες την ημερα για να αρμεχτουν,αυτα τα ζωα εχουνε μια καλη ποιοτητα ζωης.
Αυτο αφορα και το αιγοπροβειο γαλα.
Τωρα το αν καταληγουν σε σφαγη αυτο αφορα το αν τρως μοσχαρισιο κρεας-εγω δεν τρωω,οπως και χοιρινο,αρνι,κυνηγι κτλ.
Σκηνες με μονιμως δεμενα ζωα που βλεπω σε βιντεο στο φεις να σας πω την αληθεια δεν εχω δει στα μερη μας.

Αυτο που ειναι το τραγικοτερο ολων ειναι το πως ζουνε τα γουρουνια μεχρι να θανατωθουν,τα εβλεπα στη σχολη και τα ΤΕΙ κι ηταν τραγικο,τουλαχιστον αν θελει καποιος να ελαττωσει το κρεας ας ξεκινησει απο το χοιρινο,δεν εχουν καμια ποιοτητα ζωης.

Το ψαρι να σας πω την αληθεια δεν σκοπευω να το κοψω,(το κοτοπουλο ισως το καταφερω)ξερω οτι πονανε κτλ αλλα εχοντας ενυδρειο κι εχοντας παρατηρησει ωωωωρες ατελειωτες την συμπεριφορα τους εχω καταληξει πως το μυαλο τους ειναι στο πως θα βρουνε αδυναμο καποιο αλλο για να το σκοτωσουν και να το φανε-ακομα και τα πιο φιλησυχα-κι οπως και στη φυση το μεγαλο τρωει το μικρο εχουνε ολα την ιδια καταληξη:να φαγωθουν!!!
Κανενα ψαρι δεν πεθαινει στη φυση απο γηρατεια,τρωγονται μεταξυ τους οποτε γιατι να μην φαω εγω τον μπακαλιαρο αφου καποια αλλη ψαρουκλα θα το χλαπακιασει;;;
Μπορει να ακουγεται χαζομαρα αλλα ετσι το σκεφτομαι,αφου θα φαγωθει που θα φαγωθει γιατι να μην το φαω εγω;;;
Το ξερω οτι δεν ειναι οτι καλυτερο αυτο που κανω απο την στιγμη που τρωω κοτοπουλα και ψαρια απλα πιστευω οτι τουλαχιστον ειναι καλυτερο απο το να τρωω κρεας αβερτα,τουλαχιστον τρωω πολυ λιγοτερα ζωα...
Ευελπιστω καποια στιγμη να τρωω μονο ψαρι και απο τα ζωικα προιοντα να τρωω μονο αυγα και μελι,θα ειμαι ικανοποιημενη αν τα καταφερω.
skai-animals
Δραστήριο μέλος
Σόρι για το καρα-άσχετο, αλλά επειδή το βλέπω συχνά αυτό, το τόφου είναι αυτόνομο τρόφιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστο τυριού (εκτός κι αν κάνετε tofu ricotta ή κάτι τέτοιο, που κι αυτό είναι μόνο για λαζάνια και όχι για να καταναλωθεί όπως τρώμε συνήθως το τυρί).
Τέλως πάντων, ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς, αλλά εμένα μου αρέσει και βγήκα να το υπερασπιστώ!![]()
εμένα δεν μου αρέσει, αλλά βρήκα μια συνταγή για φετα από τοφου - δεν την έχω εύκαιρη τώρα - οπότε θα ξαναπειραματιστό!!!!

Νηρηιδα
Πολύ δραστήριο μέλος
αυτο που ηθελα να τονισω με τα αρθρα ειναι οτι δεν πρεπει να βλεπουμε τα φυτα ως αψυχα αντικειμενα. Μπορει να μην τρεχουν για τη ζωη τους και να μη φωναζουν, αισθανονται ομως. Οχι με τον ιδιο τροπο οπως το αντιλαμβανομαστε εμεις, αλλα με διαφορετικο. Το λαθος που κανουμε ειναι που τα συγκρινουμε με βαση το πως βλεπουμε εμεις τον κοσμο. Το οτι βλεπουμε επειδη εχουμε rods & cones στο ματι μας τα οποια διεγειρονται απο την ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια, δεν διαφερει και σε πολυ απο τον τροπο που το φυτο αντιλαμβανεται το φως. Εμεις εχουμε νευρικο συστημα για να αντιλαμβανομαστε και να αλληλεπιδρουμε με το περιβαλλον και τα φυτα εχουν ορμονες. Εμεις εξελιχθηκαμε για να επικοινωνουμε με τον διπλανο μας με την φωνη και τα φυτα με χημικες ουσιες. Η επικοινωνια υπαρχει, απλα γινεται με διαφορετικο τροπο. Επισης τι ειναι ο πονος; Δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα "σημα" που μας ειδοποιει για τις αλλαγες στο περιβαλλον και στην φυσιολογια μας. Το ιδιο σημα εχουν και τα φυτα οταν μια καμπια αρχισει να τρωει ενα φυλλο.
(δεν ειναι απιστευτο το θαυμα της ζωης ακομα και σε κυτταρικο επιπεδο;;;![]()
Δεν ηξερα ποιο σημειο να υπογραμμισω, διοτι συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις. Διαβαζα προσφατα στο focus ενα αρθρο για τα σηματα κινδυνου τις απιστευτες χημικες αντιδρασεις που προκαλει σε ενα φυτο το ασημαντο-οπως το βλεπουμε εμεις-δαγκωμα μιας καμπιας σε ενα φυλλο τους και οτι ειναι κατι αντιστοιχο με μια κραυγη αγωνιας. Επισης αν ενα φυτο δεν εχει συνειδηση για το τι γινεται περα απο το ιδιο, δε θα υπηρχαν φυτα να μιμουνται μυρωδιες, χρωματα, σχηματα εντομων και ζωων, για την ακριβεια δεν θα ειχαν επιβιωσει

Για εμενα μονο αν τρεφομασταν με φωτοσυνθεση δε θα καναμε κακο σε μια αλλη υπαρξη με το να τρεφομαστε, οποτε κατι τετοιο ειναι αδυνατον. Απο εκει και περα ας επιλεγει καθενας αναλογα με το τι πιστευει ως καλυτερο αλλα αρνουμαι να με κανουν να νιωσω ενοχες που εχω αλλη αποψη και αλλες διατροφικες συνηθειες!
Nonika
Διακεκριμένο μέλος
Το μαρουλι δεν αισθανεται πραγματικο πονο και τρομο οταν το κοβουν με το μαχαιρι,δεν συνειδητοποιει οτι χανει την ζωη του,ειναι καθαρα χημικες αντιδρασεις,ας μην τα ισοπεδωνουμε ολα.

Τα γουρουνια ειναι το ιδιο εξυπνα με τα σκυλια,τα εχω ζησει αυτα τα ζωα στη σχολη,οπως και τις αγελαδες και τα αρνακια.Ενα ζωο που εχει ματια και ψυχη και με κοιταζει οπως η γατουλα μου ή πχ το σκυλακι μου δεν μπορω να το φαω.

Αν σας τυχει ποτε να βρεθειτε φατσα φατσα με ενα μοσχαρακι και το αφησεις να σου γλειψει το χερι θα καταλαβετε για τι πραγμα μιλαω.
Ειναι το ιδιο συναισθημα με το να σου χαιδευεται η ψιψινα σου και βλεπεις το ιδιο βλεμμα που θα σου εριχνε ενας σκυλακος με τα καστανα του ματακια.Θεια της μαμας μου ειχε αγελαδα και ελεγε πως ηταν πανεξυπνη,μονο που δεν μιλουσε-κατι που λεμα για τα σκυλια συνηθως.Οπως ειπα και πριν ουτε το ψαρι θα το βαλω στην ιδια κατηγορια,ειναι ζωα που δρουν καθαρα με το ενστικτο και το μονο τους ενδιαφερον ειναι το πως θα φανε το διπλανο τους,γι'αυτο και δεν σκοπευω να το κοψω,κι ας ακουγεται σπισιστικο-σορρυ βιγκανς.

Οι ασιατες που εφταναν να γινονται αιωνοβιοι ζουσαν με χορταρικα,ψαρι και ρυζι,απο τοτε που αρχισαν να τρωνε κρεατα και σαβουρες-σαν τους δυτικους -αρχισαν να αρρωσταινουν και να παχαινουν,αυτο σημαινει κατι πιστευω,πως το κρεας δεν ειναι και τοσο απαραιτητο και που μπορουμε -αν οχι να το κοψουμε-να το τρωμε μια στις τοσες κι οχι να καταλαμβανει πρωτη θεση στο διαιτολογιο μας.
I'm just sayin'...

skai-animals
Δραστήριο μέλος
Δεν μπορω να βαλω στο ιδιο καζανι ενα μαρουλι με ενα μοσχαρακι ή ενα κατσικακι,αφου κατι πρεπει να φαω θα προτιμησω αυτο που δεν εχει εγκεφαλο,νευρικο συστημα,μαμα.θεληση για ζωη και παιχνιδι,προσωπικοτητα.
Το μαρουλι δεν αισθανεται πραγματικο πονο και τρομο οταν το κοβουν με το μαχαιρι,δεν συνειδητοποιει οτι χανει την ζωη του,ειναι καθαρα χημικες αντιδρασεις,ας μην τα ισοπεδωνουμε ολα.
Τα γουρουνια ειναι το ιδιο εξυπνα με τα σκυλια,τα εχω ζησει αυτα τα ζωα στη σχολη,οπως και τις αγελαδες και τα αρνακια.Ενα ζωο που εχει ματια και ψυχη και με κοιταζει οπως η γατουλα μου ή πχ το σκυλακι μου δεν μπορω να το φαω.
Αν σας τυχει ποτε να βρεθειτε φατσα φατσα με ενα μοσχαρακι και το αφησεις να σου γλειψει το χερι θα καταλαβετε για τι πραγμα μιλαω.Ειναι το ιδιο συναισθημα με το να σου χαιδευεται η ψιψινα σου και βλεπεις το ιδιο βλεμμα που θα σου εριχνε ενας σκυλακος με τα καστανα του ματακια.Θεια της μαμας μου ειχε αγελαδα και ελεγε πως ηταν πανεξυπνη,μονο που δεν μιλουσε-κατι που λεμα για τα σκυλια συνηθως.
Οπως ειπα και πριν ουτε το ψαρι θα το βαλω στην ιδια κατηγορια,ειναι ζωα που δρουν καθαρα με το ενστικτο και το μονο τους ενδιαφερον ειναι το πως θα φανε το διπλανο τους,γι'αυτο και δεν σκοπευω να το κοψω,κι ας ακουγεται σπισιστικο-σορρυ βιγκανς.
Οι ασιατες που εφταναν να γινονται αιωνοβιοι ζουσαν με χορταρικα,ψαρι και ρυζι,απο τοτε που αρχισαν να τρωνε κρεατα και σαβουρες-σαν τους δυτικους -αρχισαν να αρρωσταινουν και να παχαινουν,αυτο σημαινει κατι πιστευω,πως το κρεας δεν ειναι και τοσο απαραιτητο και που μπορουμε -αν οχι να το κοψουμε-να το τρωμε μια στις τοσες κι οχι να καταλαμβανει πρωτη θεση στο διαιτολογιο μας.
I'm just sayin'...![]()
εν μέρη συμφωνω με αυτά που λες.πριν λίγους μήνες βρέθηκα μέσα σε σφαγείο. έβλεπα τα γουρουνάκια να ουρλιάζουν και να παλεύουν να ξεφύγουν από την σφαγή. τα έβλεπα ζωντανα ποθ τα έπλεναν πριν τα σφάξουν και με το που πλησίασα έτρεξαν όλα κοντά μου. κοίταζα με ένα βλέμα όλο φόβο. τα μάτια τους ήταν κατακόκκινα και σπροχνωνταν μεταξύ τους να έρθου όλο και πιο κοντά μου λες και περίμεναν να το ζώσω από το μαρτυ΄ριο τους...δυστηχώς δεν μπορούσανα κάνω τίποτα....έπειτα στο στάδιο της ανασθητοποίησησ με το που έφτασαν στην συρραγκα που θα τα οδηγούσε εκεί, έτρεξαν όλα προς τα πίσω να ξεφύγουν...τα έβλεπες να πλαίβουν να ουρλιάζουν και να παθαίνουν σοκ, λίγ μολισ λεπτά πριν η λεπίδα σκίσει τα σοθηκά τους. Στα κοτόπουλα ακόμη χειρότερη η κατάσταση...Βλέποντας όλα αυτά πως θα ξααφάω μετά κρέασ???

πάντως είχα διαβάσει πως υπίρχε και ένασ λαός ο οποίος ήταν μακροαιονόβιος και τρεφόταν από τον ήλιο και τους καρπούς δέντρων, κυρίος τα ροδάκινα!

Hlianna
Διάσημο μέλος
εν μέρη συμφωνω με αυτά που λες.πριν λίγους μήνες βρέθηκα μέσα σε σφαγείο. έβλεπα τα γουρουνάκια να ουρλιάζουν και να παλεύουν να ξεφύγουν από την σφαγή. τα έβλεπα ζωντανα ποθ τα έπλεναν πριν τα σφάξουν και με το που πλησίασα έτρεξαν όλα κοντά μου. κοίταζα με ένα βλέμα όλο φόβο. τα μάτια τους ήταν κατακόκκινα και σπροχνωνταν μεταξύ τους να έρθου όλο και πιο κοντά μου λες και περίμεναν να το ζώσω από το μαρτυ΄ριο τους...δυστηχώς δεν μπορούσανα κάνω τίποτα....έπειτα στο στάδιο της ανασθητοποίησησ με το που έφτασαν στην συρραγκα που θα τα οδηγούσε εκεί, έτρεξαν όλα προς τα πίσω να ξεφύγουν...τα έβλεπες να πλαίβουν να ουρλιάζουν και να παθαίνουν σοκ, λίγ μολισ λεπτά πριν η λεπίδα σκίσει τα σοθηκά τους. Στα κοτόπουλα ακόμη χειρότερη η κατάσταση...Βλέποντας όλα αυτά πως θα ξααφάω μετά κρέασ???
πάντως είχα διαβάσει πως υπίρχε και ένασ λαός ο οποίος ήταν μακροαιονόβιος και τρεφόταν από τον ήλιο και τους καρπούς δέντρων, κυρίος τα ροδάκινα!![]()
σταματα:cry::cry::cry:
skai-animals
Δραστήριο μέλος
σταματα:cry::cry::cry:
είναι τραγικό...εμένα αυτό πουμε ενοχλεί, είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν...(δεν το λέω γιοα εσένα Ηλιάννα, ούτε για αυτούς που είναι ευαίσθητοι με αυτά, το λέω για κάτι ανθρώπους, όπωσ ο πατέρασ μου, όπως άλλοι αδιάφοροι κρεατοφάγοι, που λέε "δε με νοιάζει τίποτα. εγώ θα φάω την μπριζόλα μου, και δεν θέλω να ξέρω τίποτα άλλο")

Hlianna
Διάσημο μέλος
μα πως μπορουν και δουλευουν αυτοι οι ανθρωποι εκει?είναι τραγικό...εμένα αυτό πουμε ενοχλεί, είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν...(δεν το λέω γιοα εσένα Ηλιάννα, ούτε για αυτούς που είναι ευαίσθητοι με αυτά, το λέω για κάτι ανθρώπους, όπωσ ο πατέρασ μου, όπως άλλοι αδιάφοροι κρεατοφάγοι, που λέε "δε με νοιάζει τίποτα. εγώ θα φάω την μπριζόλα μου, και δεν θέλω να ξέρω τίποτα άλλο")![]()

skai-animals
Δραστήριο μέλος
μα πως μπορουν και δουλευουν αυτοι οι ανθρωποι εκει?![]()
έλα ντε??? εντομεταξύ τους ρωτάγαμε, ο ένας ήταν φιλόλογος αλλά δε έβρισκε δουλειά, και είχε και 3 παιοδιά, οπότε του άρεσε ή οχι έκανε αυτή την δουλειά...εξάλου η επαρχεία δεν έχει πολλές επιλογές, και η πολιτεία δεν ενοίγει δρόμους για αυτούς τους ανθρώπους... το χειρότερο ήταν που ρωτήσαμε αν οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την δουλειά είναι εκπαιδευμένοι, ή έουν κάποια ειδίκευση. η απάντηση που πήραμε ήταν ότι είαι απλοί κατοικοι των γύρω περιοχών, χωρίς ειδίκευση, εκπαίδευση ή προιπυρεσία...τα μαθαίνουν εδώ όλα...

Nonika
Διακεκριμένο μέλος
Ειδα μαθημα σφαγης στο μαθημα των ΤΕΙ της ζωικης παραγωγης-δουλευα με stage-το καημενο το γουρουνακι ετρεχε μισοσφαγμενο(η λεπιδα δεν κανει παντα σωστα τη δουλεια της) γυρω γυρω με ανιγμενο το λαιμο,ουρλιαζοντας απελπισμενο και τρομοκρατημενο σκορπιζοντας αιμα παντου,ηταν λες κι εβλεπα ταινια θριλλερ μονο που ηταν πολυ πιο τραγικο.Το παιδι που το εσφαζε ηθελε να ανοιξει χασαπικο,ωραιο ονειρο ζωης ειχε...

Μου γυρισαν τα σωθικα και βγηκα εξω,πρεπει να εισαι πολυ αναισθητος για να κανεις αυτη τη δουλεια.
Ας μην ξεχναμε ομως οτι αυτος ο ανθρωπος πληρωνεται απο οοοοοολους αυτους που θελουν να φανε την μπριζολα τους,οποτε δεν ειναι αυτος ο ηθικος αυτουργος,ειναι απλα αυτος που βγαζει το φιδι απο την τρυπα....
ruko
Διάσημο μέλος
Δυστυχώς, αυτά πρέπει να γίνονται συνέχεια ιδίως τις περιόδους αιχμής, π.χ. Πάσχα και Χριστούγεννα, που πρέπει να φεύγει γρήγορα η γραμμή παραγωγής.
Ειδικά για τα γουρούνια, αν σκεφτούμε πόσα γυράδικα υπάρχουν, κάθε μέρα πρέπει να είναι περίοδος αιχμής.

skai-animals
Δραστήριο μέλος
ούτε η διοχετευση ηλεκτρικού ρεύματος κάνειπάντα δουλειά...εκεί που πήγαμε τα αναισθητοποιούσαν υποτύθεται, αλλά αυτά την ώρα που σφαζονταν ούρλιαζαν...τι είδους αναισθητοποίηση ήταν αυτή???
για ναμηνπω για τα κοτόπουλα... ντροπηΣημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nonika
Διακεκριμένο μέλος
Δεν υπαρχει αναισθητοποιηση ,αυτα τα λενε απλα για να τα ακουνε καποιοι και να νιωθουν καλα,ολα τα ζωα καταλαβαινουν πολυ καλα τον θανατο τους και μαλιστα βλεπουνε με τα ιδια τους τα ματια την σφαγη του ζωου που ειναι πιο μπροστα τους στην σειρα,ξερουν πολυ καλα τι τους περιμενει.

skai-animals
Δραστήριο μέλος
συμφωνώ απόλυτα. εξάλλου η σφαγή, είτε γινεταιμε αναισθητικά, είτε χωρίς, έχει κοινό αποττέλεσμα. εγώ προσωπικά εν ξεχωρίζω ένα πρόβατο από την γάτα ή τον σκύλο μου. η ζωή όλων των ζώων είναι κοινή, και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους την στερεί. εξάλλου έχει αποδειχθεί πως ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγο!!!
Nonika
Διακεκριμένο μέλος
συμφωνώ απόλυτα. εξάλλου η σφαγή, είτε γινεταιμε αναισθητικά, είτε χωρίς, έχει κοινό αποττέλεσμα. εγώ προσωπικά εν ξεχωρίζω ένα πρόβατο από την γάτα ή τον σκύλο μου. η ζωή όλων των ζώων είναι κοινή, και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους την στερεί. εξάλλου έχει αποδειχθεί πως ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγο!!!
Κι εγω ετσι το βλεπω,για τα τετραποδα τουλαχιστον,αυτο λεω και στη μανα μου οταν φτιαχνει μπριζολες κτλ,αν ειναι οκ μ'αυτο τοτε να μην φρικαρει με τους κινεζους που τρωνε γατες και σκυλακια,ειναι ακριβως το ιδιο.
Παρεπιπτοντως εχω ξετρελλαθει με το γαλα σογιας,εκανα βλακεια τοσα χρονια που δεν τολμουσα την αλλαγη,ειναι πολυ νοστιμο και καθε πρωι πινω μια μεγαλη κουπα και την ευχαριστιεμαι!!!

Τερμα το αγελαδινο για μενα!!!
Τυρακι θα τρωω κι απο τα δυο.

skai-animals
Δραστήριο μέλος
ναι το καλό με τα φυτικά γάλατα είναι ότι δεν κολλάνε στο στόμα, δεν βρωμάνε, δεν φέρνουν αναγούλα, προσφέρουν στο οργανισμό πολύ περισσότερα από ότι το ζωικό γάλα....με λίγα λόγια είναι ΄τεελια!!!!! εγώ έχω ξετρελαθεί με το γάλα ρυζιού, και καρύδας1!!!το πρώτοο ειδικά μπορώ να το πίνω συνέχεια!!!!!
- Status
- Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool