Anima, αν και θεωρούμαι ακόμη "μικρή", έχω υπάρξει φανατική αντικαπνίστρια, όμως επειδή όσο δίκαιο κι αν ένιωθα ότι είχα, κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα να επιβάλλω στον άλλον τον "αντικαπνιστικό" νόμο μου ή να καταλήγω μόνη μου. Μέχρι τα 18 μου δεν είχα βάλει τσιγάρο στο στόμα μου και ας είχα δύο γονείς καπνιστές. Ωστόσο, οι σχέσεις μου ήταν καπνιστές και αν δεν έδειχνα θέληση συμβιβασμού -όσο και αν ήξερα ότι αυτό με μειώνει γιατί στο κάτω κάτω, δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι καπνιστές να επιβάλλουν το κακό που κάνουν στον εαυτό τους και στους άλλους- θα έμενα μόνη μου! Δεν μπορείς να πείσεις εύκολα έναν καπνιστή να το κόψει ή να το περιορίσει ακόμη, εφόσον ο ίδιος δεν το πάρει απόφαση.
Όταν ακούω άτομα σαν τη φίλτατη Anima να μιλάνε για το κάπνισμα λέω από μέσα μου "Θεέ μου, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καπνίσει ποτέ!". Δεν τους υποτιμώ με αυτό, κάθε άλλο, τους θαυμάζω! Γιατί κι εγώ δεν καπνίζω μανιωδώς, ωστόσο ούτε μπορώ να βγάλω το τσιγάρο 100% από τη ζωή μου. Απλώς, είναι δύσκολο να πας αποτελεσματικά τόσο ενάντια στο ρεύμα. Αναγκαστικά, απομονώνεσαι και περιθωριοποιείσαι.
Όταν πριν 2 χρόνια περίπου έκανα σχέση με τον τωρινό μου σύντροφο, ενώ κάνπιζα κιόλας, είχα φρικάρει μαζί του, γιατί εκείνος είχε ως συνήθεια το κάπνισμα οπουδήποτε, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο! Εγώ μόνο πχ στο τζάκι, στο μπαλκόνι, στον απορροφητήρα, και στο αυτοκίνητο σπάνια, ποτέ δεν είχα λερώσει το τασάκι, γιατί σιχαίνομαι τη μυρωδιά που αφήνει το τσιγάρο... Ωστόσο, αναγκάστηκα να υποχωρήσω και να συμβιβαστώ, και δε θεωρώ ότι "έριξα" τον εαυτό μου ή τον έβαλα υπό, γιατί ως καπνίστρια κατανοώ τον εθισμό ενός "βαρβάτου" καπνιστή. Και απλώς φροντίζω να αερίζω και να καθαρίζω συχνά μέσα στη μέρα τα τασάκια.... Αυτό είναι όλο!
Θεωρώ υπερβολή να μην έρθεις στη συνάντηση, επειδή κάποιες είναι κανονικές έως μέτριες καπνίστριες.... Το ακούω και μου φαίνεται λες και ζεις σε έναν άκαπνο πλανήτη!! Και το λέω από τη σκοπιά ότι μέχρι τα 18 μου και ενδιάμεσα διαστήματα μηνών μέχρι τώρα αυτά τα 4 χρόνια, έχω υπάρξει μη καπνίστρια.... Μην είμαστε και τόσο υπερβολικοί...
Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, καλώς ή κακώς, απαιτεί πολλών ειδών συμβιβασμούς. Το ξέρω ότι δεν είναι, αλλά καλό θα ήταν να θεωρήσουμε το κάπνισμα σαν ένα "κουσούρι" με το οποίο συμβιβάζεται κάποιος ως ένα βαθμό, προκειμένου να απολαμβάνει την καλή παρέα, τη συζήτηση και την κοινωνικότητα... Μια στάθμιση αγαθών είναι όλα σ'αυτή τη ζωή.
Υ.Γ. Mia_m σε ποια περιοχή μένεις; Εγώ συμφωνώ για Καμάρα, απλώς θα έρθω με αυτοκίνητο μέχρι τα πανεπιστήμια (κι εκεί θα το αφήσω) γιατί μένω Θέρμη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.