Μήπως πρέπει να δοκιμάσουμε ωμό κρέας;

Αυτό το "τα αδέσποτα γιατί δεν παθαίνουν τίποτα" εγώ δεν το καταλαβαίνω. Στην περίπτωση δεσποζόμενου ζώου, του ζώου μας, το μόνο σημείο αναφοράς που έχουμε είναι η κατάσταση του συγκεκριμένου. Ξέρουμε το ιστορικό του, το τρέχουμε στον κτηνίατρο για το παραμικρό, ίσως και να θεωρούμε ότι "αρρωσταίνει συχνά", απλώς και μόνο επειδή εμείς έχουμε την ευθύνη γι' αυτό.
Τα αδέσποτα είναι τόσα πολλά, που είναι αδύνατον να ξέρουμε την τύχη τους ή τη φυσική τους κατάσταση. Πόσα αδέσποτα μπορεί να πέθαναν από σαλμονέλα και να μην το ξέρουμε εμείς; Άπειρα. Πόσα αδέσποτα που γνωρίζαμε πέθαναν σε ηλικία 10 ας πούμε χρόνων και εμείς το αποδώσαμε σε γεράματα, ενώ αυτά κατέληξαν λόγω μιας αρρώστιας;
Και βέβαια παθαίνουν τα αδέσποτα. Απλώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν το γνωρίζουμε επειδή δεν τα τρέχουμε στους κτηνιάτρους όπως τα δικά μας.
Δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά της ωμοφαγίας στα ζώα. Δεν το έχω ψάξει. Απλώς θεωρώ ότι το επιχείρημα αυτό εμένα δεν θα με έπειθε ποτέ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εγω παλι δεν μπορω να καταλαβω γιατι επιμενουμε στον ανθρωπομορφισμο των ζωων. "Εμεις δεν τρωμε ωμα, γιατι να φανε αυτα;", "εμεις αν φαμε ωμα θα αρρωστησουμε, οποτε αν δωσουμε και στην γατα θα αρρωστησει". Αυτο που κανουμε ειναι χειροτερο για την υγεια του ζωου. Οι γατες δεν ειναι ανθρωποι.period.
Αν συγκρινεις ενα αδεσποτο με ενα γατακι του σπιτιου, το αδεσποτο εχει πολυ πιο δυνατο ανοσοποιητικο συστημα επειδη ειναι εκτεθειμενο σε περισσοτερα μικροβια. Δεν απορω που πολλες γατες που ζουν μονιμα μεσα εχουν αλλεργιες. Επισης το αδεσποτο τρωει οτι βρει και δεν παθαινει periodontal disease τοσο συχνα οσο οι υπολοιπες γατες. Ερευνες εχουν δειξει οτι γατες που δεν μασανε κατι σκληρο, οπως ωμο κρεας, κινδυνευουν απο προβληματα στα δοντια. Ουτε φυσικα τειθεται θεμα παχυσαρκιας στα αδεσποτα. Τα αδεσποτα πεθαινουν σε μικροτερη ηλικια αλλα απο αλλες αιτιες και οχι απο τυχον σαλμονελλα στο ποντικι που μολις επιασαν και εφαγαν.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Στο εξωτερικό η κατάσταση που επικρατεί στα κρέατα είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα. Κι εγώ αν ζούσα στον Καναδά μπορεί να το ρίσκαρα αλλά στην Ελλάδα όχι. Και στους -18 υπάρχουν κύστεις παρασίτων και βακτηρίων που αδρανοποιούνται αλλά μετά αν το αφήσεις σε θ. δωματίου να ξεπαγώσει επανενεργοποιούνται και γίνεται τρελλό πάρτυ...
Ο κίνδυνος δεν είναι τόσο για το ζωντανό αλλά για εμάς... Οι γάτες δεν πεθαίνουν από κολοβακτηρίδιο, εμείς μπορεί. Μη ξεχνάτε ότι οι γάτες επειδή γλύφονται ότι έχουν στο γαστρεντερικό τους σωλήνα το μεταφέρουν σε όλο τους το τρίχωμα. Τέλος πάντων, αν είναι να το κάνετε ακολουθήστε κάποιους κανόνες.
Μην το κάνετε αν σκοπεύετε να τεκνοποιήσετε και αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά, γέρο άνθρωπο ή άτομο σε ανοσοκαταστολή(άτομο που παίρνει κορτιζόνη σε καθημερινή βάση, καρκινοπαθή και λοιπές ευαίσθητες ομάδες). Να ξέρετε ότι σε ασθενείς με AIDS απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών θαλασσινών.
Στο εξωτερικό αγοράστε ψάρια και θαλασσινά ποιότητας sushi cleared, χοιρινό καθόλου και αρνί-μοσχάρι-πουλερικά kosher.
Μη δίνετε ποτέ εντόσθια ή μεδούλια οποιουδήποτε είδους. Καθαρίστε ψάρια και πουλερικά πάρα πολύ καλά. Κατόπιν μουλιάστε κρέατα και λαχανικά στο ξύδι και ξεπλύντε με άφθονο (αλλά άφθονο) νερό. Δώστε τους κάποιο καλό κομμάτι, ψαχνό, όχι κόκκαλα, λίπη, πέτσες, εντόσθια. Όχι ωμό αυγό, ωμά θαλασσινά και συκώτια στην Ελλάδα. Τα θαλασσινά φέρουν πολύ πιο επικίνδυνα μικρόβια από τη σαλμονέλλα....Τέλος, αν το δέχονται σερβίρετέ το με λεμονάκι.
Και σε τελική ανάλυση δεν μπορώ να καταλάβω τι στο καλό πειράζει να το βάλεις για λίγο σε ατμό υψηλής θερμοκρασίας. Και οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται και είσαι και καλυμμένος.

εγω στα γατακια μου εκτος της ξηρας τροφης που τους δινω σε μονιμη βαση που και που τους βαζω και απο ο δικο μας φαγακι παντα μαγειρεμενο βεβαια (κρεας) το μονο ωμο που τους βαζω 1 με 2 φορες τον μηνα ειναι κανα αυγουλακι διοτι κανει καλο στο τριχωμα τους.Δεν θα εδινα ωμα κρεατα στα γατια μου διοτι εχουν μικροβια κ οσων αφορα τα κατεψυγμενα ωμα κρεατα θεωρω πως εξακολουθει να υπαρχει κινδυνος διοτι τα μικροβια αναπτυσσονται σε χαμηλες θερμοκρασιες ως γνωστον

Το ωμό κρέας ευθύνεται για την περίφημη τοξοπλασμάτωση στις γάτες που τρέφονται με αυτό.;) Οι γατούλες που δεν τρώνε ωμό κρέας είναι απόλυτα υγειείς.:)
Τοξοπλασμάτωση

οι γατουλες ειναι hosts για το τοξοπλασμα. Αν κολλησουν τοξοπλασμα δεν πεθαινουν. Ελεος με αυτο το τοξοπλασμα πια, δεν ειναι κατι τοσο τρομακτικο. Ειναι επικινδυνο μονο σε ατομα που το ανοσοποιητικο τους συστημα ειναι ανυπαρκτο ή εντελως εξασθενημενο. Μπορει και να το εχεις κολλησει ηδη, οχι απο γατα αλλα απο καταναλωση μισοψημενου κρεατος. Επισης τα βρασμενα ειναι οκ, αλλα αν δεν ειναι εντελως βρασμενα παλι υπαρχει κινδυνος για μικροβια, οποτε τι ωμο τι μισοβρασμενο; Αυγα ολοκληρα ωμα δεν κανει να δινουμε στην γατα. Μονο κροκους ωμους γιατι το ασπραδι εχει ενα ενζυμο που δεν αφηνει την γατα να απορροφησει αλλα θρεπτικα συστατικα.
Αν το προβλημα ειναι στα μικροβια, πιστευω πως ξερετε οτι οι κροκετες ειναι γεματες μικροβια, εκτος φυσικα αν ζειτε στην αυστραλια που περνανε απο υπερβολικη δοση ακτινοβολιας για την εξολεθρευση των περισσοτερων μικροοργανισμων.
Δυστυχως η προσπαθεια μου να τον ταιζω με ωμα απετυχε. Μονο τα ωμα αυγα του αρεσουν. Θα ξαναπροσπαθησω καποια στιγμη στο μελλον. Ενταξει, ουτε βραστα ουτε ψητα τρωει, μονο κονσερβες. Επεσα σε κακομαθημενο γατι :down: No wonder, που δεν μπορει να μασησει τιποτα μεγαλυτερο απο 1 κυβικο εκατοστο.

Επαναφέρω το θέμα καθώς θέλοντας και μη,πρεπει να το ερευνήσω.Η εκτροφέας της Breena και του Yogi,που θα μετακομίσουν μαζί μας το καλοκαίρι,μου έστειλε ένα ενημερωτικο μειλ σε σχεση με τη διατροφή τους.Εκεί αναφέρει ότι δίνει πολύ καλής ποιότητας ξηρά τροφή,αναφέρει και κάποιες μάρκες,και τουλάχιστον 2-4 φορές την εβδομάδα ωμό μοσχάρι.Στα μικρά δίνει κιμά,ενώ στα μεγαλύτερα λεπτές φέτες.Επίσης 3 φορές την εβδομάδα δίνει μαγειρεμένο ψάρι και κοτόπουλο.Τη ρώτησα σχετικά,και μου είπε ότι επειδή είναι μεγαλόσωμη φυλή τα νορβηγάκια,το θεωρεί απαραίτητο.Με συμβούλεψε να το έχω στο ψυγείο και να τους δίνω μικρές μερίδες για να μη μενει εκτεθειμένο.Όταν τη ρώτησα για τον κίνδυνο της τοξοπλάσμωσης,μου είπε ότι αποπαρασιτωνει τακτικα τις γατες της και δεν υπαρχει ούτε υπηρξε θεμα.Ειμαι σε μεγάλο δίλημμα,τη ρώτησα αν το θεωρεί μεγάλη έλλειψη αν αφαιρεσω το ωμο κρεας απο τη διατροφη τους και περιμενω να μου απαντησει.
Ο ενδοιασμός μου έγκειται στον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης,καθώς βλέπω ότι ο Σείριος π.χ. που μένει μόνο μέσα στο σπίτι και τρέφεται με κροκέτες,ακόμα και με drontal κάθε τρίμηνο,μερικές φορες εχει προβλημα με παρασιτα,πόσο μάλλον μια γάτα που τρώει ωμά.Κατά δεύτερον,δεν είμαι σίγουρη για την ποιότητα των κρεάτων που τρώμε εμείς οι ίδιοι,και έχω περιορίσει πολύ το κρέας για αυτό το λόγο.Κι έπειτα είναι και θέμα υγιεινής,αν τρώνε τέσσερις φορες την εβδομαδα κρεας τι θα γινει οταν θα χρειαζεται να λειψουμε,ή τις μερες που θα εχει αυξημενες θερμοκρασιες,μπουκια μπουκια θα τους το δινω;

Δώρα μου δεν ξέρω τι κρέατα έχουν εκεί αλλά όταν εδώ έχουν παρουσιαστεί ένα σωρό αρρώστιες το να δώσει κάποιος ωμό κρέας νομίζω ότι είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένο κ όχι μόνο για το τοξόπλασμα :hmm:

Αυτο σκεφτομαι κι εγω...απο την αλλη αναρωτιεμαι αν υπαρχει καποιος τροπος να αναπληρωσω αυτη την τροφη.Γιατι για να λεει οτι δεν τους αρκει η ξηρα και να εκτρεφει τη φυλη τοσα χρονια,κατι θα ξερει.

εγω παλι θα επιμεινω στις θεσεις μου. Το ωμο κρεας ειναι ενταξει (αρκει να μην ειναι χοιρινο, κουνελι ή αρνι) και δεν ειναι τοσο επικινδυνο οσο νομιζουμε. Πολλοι ειναι οι εκτροφεις που ταιζουν γατες και γατακια με ωμα. Συνηθως το μοσχαρι, τα ψαρια και το κοτοπουλο δεν ειναι μολυσμενα με παρασιτα οποτε δεν υπαρχει μεγαλος κινδυνος. Καλο ειναι να δινεις καπου καπου αλλα να τα βαζεις πρωτα στην καταψυξη για σιγουρια. Ειναι καλο και για τα δοντια τους. Για τα παρασιτα θα πρεπει να το συζητησεις με την κτηνιατρο σου. Να κανεις αναλυση κοπρανων και να επικεντρωθει η θεραπεια στο συγκεκριμενο παρασιτο που τον ταλαιπωρει. Η ποιοτητα των κρεατων που τρωμε εμεις ειναι κατα πολυ καλυτερη απο την ποιοτητα των κρεατων που βαζουν στις ζωοτροφες. Αν φοβασαι και δεν θελεις να το ρισκαρεις μπορεις να τα βραζεις λιγακι, δεν χανουν πολλα απο τα θρεπτικα συστατικα ετσι :) Καλο ειναι να δινεις και λιγο βραστο κρεατακι στα Μοιρομωρακια. Παντως αναμεσα σε κροκετες και βραστα κρεατα, τα βραστα ειναι πολυυυυυυυυ καλυτερα. Μπορεις να συνδιασεις κονσερβουλες με βραστο κοτοπουλο και κροκετουλες :D

Καλο ειναι να δινεις καπου καπου αλλα να τα βαζεις πρωτα στην καταψυξη για σιγουρια.

Θα συμφωνήσω με το παραπάνω, η κατάψυξη είναι καλό μέτρο προφύλαξης. Θυμάμαι παλιότερα κάποιος κτηνίατρος είχε γράψει πως ο κίνδυνος με τα ωμά αφορά περισσότερο εμάς παρά τις ίδιες τις γάτες (αλλά αυτό είναι χαμένο κάπου στα άδυτα του φόρουμ):P.

Στα μωρα δεν το ρισκαρω,ειναι σε πολυ μικρη ηλικια και θελω να ειμαι σιγουρη οτι τρωνε πληρη τροφη.Αυτο με την καταψυξη ωραιο κολπο,αλλα και παλι δεν ξερω,μου φαινεται λιγο παρακινδυνευμενο το ολο θεμα.Σιγουρα ισως δεν τιθεται θεμα για την υγεια της γατας,αλλα δεν θα ηθελα να διακινδυνευσω ουτε και τη δικη μας υγεια.Οι γατουλες αυτες θα μενουν οπως και οι τωρινες μου,μαζι μας μεσα στο σπιτι,θα κοιμουνται στα κρεβατια μας και δε θα ηθελα ουτε να τις αποκλεισω,ουτε να ζω με την αγωνια των παρασιτων.Σιγουρα το να αποπαρασιτωνονται καθε μηνα το θεωρω μη λυση του προβληματος,αν ειναι για να τρωνε μερικες μπουκιες ωμο κρεας να τα χαπακωνω με φαρμακα καθε μηνα...

Στα μωρα δεν το ρισκαρω,ειναι σε πολυ μικρη ηλικια και θελω να ειμαι σιγουρη οτι τρωνε πληρη τροφη.Αυτο με την καταψυξη ωραιο κολπο,αλλα και παλι δεν ξερω,μου φαινεται λιγο παρακινδυνευμενο το ολο θεμα.Σιγουρα ισως δεν τιθεται θεμα για την υγεια της γατας,αλλα δεν θα ηθελα να διακινδυνευσω ουτε και τη δικη μας υγεια.Οι γατουλες αυτες θα μενουν οπως και οι τωρινες μου,μαζι μας μεσα στο σπιτι,θα κοιμουνται στα κρεβατια μας και δε θα ηθελα ουτε να τις αποκλεισω,ουτε να ζω με την αγωνια των παρασιτων.Σιγουρα το να αποπαρασιτωνονται καθε μηνα το θεωρω μη λυση του προβληματος,αν ειναι για να τρωνε μερικες μπουκιες ωμο κρεας να τα χαπακωνω με φαρμακα καθε μηνα...

τα μωρακια ειναι μικρουλια ακομα, μπορεις να δινεις οταν γινουν 1+ μηνων λιγο κοτοπουλακι βρασμενο και αλεσμενο με γαλα για γατακια. Δινε καλυτερα βρασμενα για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο! Μπορεις να δινεις και βραστα ψαρια και θαλασσινα για να παιρνουν ιωδιο. Πιστευω μια διαιτα με βραστα κρεατα σε συνδιασμο με κροκετουλες και κονσερβες θα εισαι καλυμενη. Ουτε εγω πιστευω πως ειναι καλο να τις χαπακωνεις τοσο συχνα. Εγω πλεον το σκεφτομαι αν πρεπει να τον χαπακωνω καθε τριμηνο. Η κτηνιατρος μου ειχε πει οτι οι γατες που ζουν μεσα πρεπει να αποπαρασιτωνονται καθε 6 με 12 μηνες. Γενικα ολο αυτο με την διατροφη με εχει τρελανει γιατι δεν εμπιστευομαι και πολυ τις γατοτροφες οσο καλες και αν ειναι :(

τα μωρακια ειναι μικρουλια ακομα, μπορεις να δινεις οταν γινουν 1+ μηνων λιγο κοτοπουλακι βρασμενο και αλεσμενο με γαλα για γατακια. Δινε καλυτερα βρασμενα για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο! Μπορεις να δινεις και βραστα ψαρια και θαλασσινα για να παιρνουν ιωδιο. Πιστευω μια διαιτα με βραστα κρεατα σε συνδιασμο με κροκετουλες και κονσερβες θα εισαι καλυμενη. Ουτε εγω πιστευω πως ειναι καλο να τις χαπακωνεις τοσο συχνα. Εγω πλεον το σκεφτομαι αν πρεπει να τον χαπακωνω καθε τριμηνο. Η κτηνιατρος μου ειχε πει οτι οι γατες που ζουν μεσα πρεπει να αποπαρασιτωνονται καθε 6 με 12 μηνες. Γενικα ολο αυτο με την διατροφη με εχει τρελανει γιατι δεν εμπιστευομαι και πολυ τις γατοτροφες οσο καλες και αν ειναι :(
Αν ομως τα αποπαρασιτωνεις τοσο αραια,υπαρχει ο κινδυνος της τοξοπλασμωσης.Οποτε ειναι φαυλος κυκλος...

Αν ομως τα αποπαρασιτωνεις τοσο αραια,υπαρχει ο κινδυνος της τοξοπλασμωσης.Οποτε ειναι φαυλος κυκλος...

σωστο και αυτο!!!! Αν ομως κανεις αναλυση κοπρανων και ειναι καθαρος δεν υπαρχει λογος να δινεις, αλλα το προβλημα τοτε ειναι οτι κοστιζει περισσοτερο :hmm:

Αναλυση κοπρανων καθε μηνα δια βιου;:confused::confused::confused:

Αναλυση κοπρανων καθε μηνα δια βιου;:confused::confused::confused:

κακη ιδεα :P Θα οδηγησει σε χρεωκοπια :lol: Με αυτα τα χρηματα θα μπορεις να παιρνεις και καλυτερες τροφες ή να ταιζεις αδεσποτα :)

κακη ιδεα :P Θα οδηγησει σε χρεωκοπια :lol: Με αυτα τα χρηματα θα μπορεις να παιρνεις και καλυτερες τροφες ή να ταιζεις αδεσποτα :)
Ετσι κι αλλιως θα τους παιρνω τις καλυτερες τροφες,οπως και στα γατακια που εχω τωρα,αλλα θα προτιμουσα οπως λες αυτα τα χρηματα να πηγαινουν σε ζωακια που εχουν αναγκη.
Οποτε μαλλον τζιφος το ωμο,θα πρεπει να βρω ομως καποιο τροπο να το αντικαταστησω.

Οποτε μαλλον τζιφος το ωμο,θα πρεπει να βρω ομως καποιο τροπο να το αντικαταστησω.
Nα τα ζεματιζεις.;)
Εγω μαλλον αυτο θα κανω.Με εχει πιασει μια σιχαμαρα-αηδια-ανασφαλεια-μπλιαχ για τις ξηρες που διαβαζω ωστε να κανω στροφη στα φρεσκα τροφιμα,με τα οποια ειχα τα καλυτερα αποτελεσματα στο ζωο μου.

Το ωμο κρεας ειναι ενταξει (αρκει να μην ειναι χοιρινο, κουνελι ή αρνι)
Αν οχι αρνι,κουνελι τι θα μεινει βρε σακουρα???:lol:Μονο κοτοπουλα θα τρωνε?
Δεν εχουμε εδω βυσονες,ταρανδους και αυτα που εχετε εκει.

Εχω επισης μια απορια.Η θεωρια του barf λεει πως πρεπει σε διαστημα 4 εβδομαδων να καταναλωνει το ζωο ενα ολοκληρο θηραμα(καλα οχι καμια αγελαδα) πχ ενα κοτοπουλο.Ο σκυλος σπαει το μπουτι κοτοπουλο με ευκολια.Μια γατα δεν νομιζω να μπορει.Εκει τι κανεις?Δινεις μονο φτερουγες και ψαχνο?Δυσκολο μου κανει...:hmm:

Μου ειπε η εκτροφεας οτι πρεπει να το δινω εντελως ωμο,αλλιως δεν κανει δουλεια.Τα παρασιτα σκοτωνονται με ενα απλο ζεματισμα;Γιατι ακομα και σε μισοψημενο κρεας το τοξοπλασμα επιζει.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back