Μωρό γατάκι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Απάντηση: Μωρό γατάκι στο σπίτι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Λυπάμαι πολύ, Δήμητρα...
Έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες αλλά πολλές φορές είναι όντως αρκετά δύσκολο να τα καταφέρουν τα γατάκια όταν είναι σε τόσο μικρή ηλικία και τα αποχωρίζουν από τη μητέρα τους.
Έκανες το ανθρωπίνως δυνατόν και δεν έχεις καμία ευθύνη, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά όποιον τα πέταξε...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Βοήθεια

Σας παρακαλω, χρειάζομαι ΒΟΗΘΕΙΑ. Η γατουλα μου έφυγε, κρύφτηκε για να πεθάνει. Εντελώς ξαφνικά σημερα το πρωι. Ειχε σαλια και σπασμους. Εχω τα 4 ματακια της που ειναι 18 ημερών. Τι να κανω πως να τα φροντισω?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Βοηθεια

Να παρεις ειδικο γαλατακι και μπιμπερο για μωρα γατακια για να τα ταϊσεις. Μη τα αφησεις. :worry:
Δεν μπορεις να βρεις τη μαμα τους και να την πας αμεσως στον κτηνιατρο;;:worry:

Απάντηση: Βοήθεια

Εξω την εχεις την γατουλα;ή οικοσιτη;Τι απεγινε μηπως την βρηκες;βγες εξω να φωναξεις να σ ακουσει και πηγαινε γυρω γυρω μην ντρπεσαι αν σ.ακουνε.στην γειτονια Οσο για τα μωρακια παρε ΤΗΛΕΦΩΝΟ τον κτηνιατρο σου ή βρες απο δω στην ενοτητα κτηνιατροι Πατα το πανω στην αναζητηση..
Περιμενουμε οτι εξελιξη εχεις πες..

Πέρασα ενα φρικτό πρωινό.Η Ιουλιεττα μου, έλειπε απο τις 8 το πρωι. Όοοοολο το πρωι ήμουν έξω έψαχνα και τη φώναζα. Τελικα, εμφανιστηκε στις 2 το μεσημέρι, πολυ ταλαιπωρημένη , αλλα γεμάτη όρεξη και αγάπη για τα μωρά της. Ανησυχώ, όμως που τα μωρακια της ήπιαν γάλα. Επίσης, μετα απο εμετους, σπασμους τι πρεπει να της δώσω να φάει? εγω της έβαλα λιγο γάλα. Έκανα καλα?

Στο μπαλκόνι μου την εχω την οικογένεια. Σε μια μεγαλη λεκάνη. Πολυ πολυ ζεστά. ´οποτε θέλει η μαμα κατεβαίνει και έρχεται.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Απάντηση: Βοήθεια

Αν η γατούλα έχει δηλητηριαστεί θα έλεγα να επικοινωνήσεις άμεσα με τον κτηνίατρο για να σου πει τι πρέπει να της χορηγήσεις. Υποθέτω πως θα είναι επικίνδυνο και για τα μικρά.

SOS! Νεογέννητα γατάκια φτερνίζονται συνέχεια κι ανοίγουν το στόμα

Γεια σας εχουμε μια αδεσποτουλα που γεννησε δυο γατακια τα οποια ειναι 8 ημερων και εδω και δυο μερες φτερνιζονται πολυ βγαζουν υγρο απο τη μυτουλα και ανοίγουν συνέχεια το στοματάκι. .Η γατα πριν καιρο ειχε εμφανισει συμπτώματα της γρίπης της γατας αλλα εδω κ ποκυ καιρο ηταν μια χαρα. Ο κτηνιατρος μου εδωσε κατι χαπια ronaxan να της δινω λεει 1μιση τη μερα για 10 μερες και οτι μεσω του θηλασμου θα γινουν καλα... ισχυει ? Μπορω να κανω κατι αλλο για να γινουν καλα? Και οσο για αυτό που ανοιγουν το στομα?? Επίσης το ένα ειναι πιο μικρουλικο και αδυνατο ..Πως μπορω εγω να βοηθησω? Η γατουλα τα προσεχει και τα θηλάζει κανονικά. .

Καλημέρα. Μήπως να πάρεις μια δυναμωτική παστούλα να τους δίνεις κάθε μέρα; Εύχομαι περαστικά στην οικογένεια!

3 μωράκια 6 ημερών

Καλημέρα. Καταρχάς ζητώ συγνώμη που θα ρωτήσω πράγματα που ίσως έχουν απαντηθεί, αλλά δεν έχω τον χρόνο να κάτσω να ψάξω. Έχω βρεθεί με 3 μωράκια 6 ημερών. Γεννήθηκαν Παρασκευή (11/04) βράδυ και μέχρι χθες (16/04) της 20:00 το βράδυ ήταν με την μανούλα τους η οποία τα θήλαζε κανονικά. Χθες βράδυ όμως η μανούλα μπήκε στο χειρουργείο και θα παραμείνει για νοσηλεία μέρες και δεν μπορεί πλέον να τα φροντίζει. Άρα τα γατάκια τα πήρα σπίτι μου. Απ ότι κατάλαβα είναι πολύ θετικό οτι έχουν πάρει το γάλα της μαμάς έστω γι αυτές τις 5 μέρες. Απο δω και πέρα όμως τί γίνεται? Διάβασα αρκετούς οδηγούς για νεογέννητα. Στην θεωρία όλα καλά. Στην πράξη όμως, δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες.

1. Μπιμπερό. Του έκανα τρύπα με καρφίτσα. Ξέρω οτι οταν το γυρνας ανάποδα δεν πρέπει να τρέχει. Όντως δεν τρέχει. Πρέπει να το πιέσω λίγο για να βγάλει. Πως μπορώ να βεβαιωθώ οτι δεν τρέχει πολύ ή λίγο?? Πρέπει να το πιέζω όταν τους το δίνω για να βγάζει ή να πιπιλάνε και οτι βγάλουν μόνα τους απο το πιπίλιμα?? Επίσης, πρέπει να το βάλω όλο μέσα στο στόμα του ή λίγο την άκρη?

2. Πόσο πρέπει να πιούν??? Πόσα ml? Έχω προσπαθήσει να κάνω 2 ταίσματα. Αρνούντε να βάλουν το μπιμπερό στο στόμα. Αρχίζουν μια απίστευτη γκρίνια και μόνο με το ζόρι έχω καταφέρει να τα κάνω να πιούν λίγο. Μήπως ήταν χορτασμένα? Οι κοιλίτσες πάντως είναι καλα γεμισμένες.

3. Μετά το τάισμα, τα τρίβω με βαμβάκι και ζεστο νερό. Ξεκινάνε κατευθείαν και κάνω τσία. Πέφτουν σταγόνες (έχει πολύ πλάκα). Κακά όμως δεν έχουν βγάλει. Θα έπρεπε να βγάζουν? Και αν θα έπρεπε να βγάζουν, σε τι μορφή τα βγάζουν? Θέλω να πω οτι είναι πολύ μικρά για να βγάλουν σχηματισμένα κόπρανα. Ρωτάω για να ξέρω τι να περιμένω για να σιγουρευτώ οτι τα κάνουν.

4. Αν πεινάνε, θα γκρινιάξουν?? Κοιμούνται πάντα πολύ ήσυχα και αγκαλιασμένα. Γκρινιάζουν μόνο αν τα ενοχλήσω για τάισμα.

5. Θερμοκρασία. Τους έχω μια ηλεκτρική κουβέρτα και μια πετσέτα για να μην ακουμπάνε απευθείας στην κουβέρτα. Που και που αν νιώθω λίγο ψυχρή την ατμόσφαιρα, ανάβω αερόθερμο.

Ξαναζητάω συγνώμη αν ρωτάω πράγματα που έχουν απαντηθεί ήδη αλλά νιώθω οτι τα γατακια κινδυνεύουν επειδή δεν κάνω σωστά τις διαδικασίες. Για να προλάβω δυσάρεστες καταστάσεις!!

Απάντηση: 3 μωράκια 6 ημερών

Καλημέρα! απ΄όσο διαβάζω μια χαρά τα κάνεις!

1) το μπιμπερό δεν χρειάζεται να έχει αρχικά, όσο είναι τόσο μικρά, μεγάλη τρύπα για να μην πνίγονται. Προσπάθησε να τρώνε τουλάχιστον ανά 3ωρο. Αν είναι χορτασμένα θα τα βλέπεις ήρεμα να κοιμούνται. Ισως δεν θέλουν γιατί δεν ξέρουν θα πεινάσουν όμως και θα φάνε. Θέλει λίγη προσπάθεια. Βάζεις όλη την άκρη της μύτης της πιπίλας μέσα για να μπορούν να ρουφήξουν γαλατάκι, όπως κι ένα μωρό κάνει (αν έχεις δει).

2) Δεν ξέρω πόσα ml. Είναι και μικρούλια. Εγώ έφτιαχνα το γαλατάκι 1 προς 3. Δηλαδή μια μεζούρα γάλα, 3 νερό. Το είχα βράσει το νερό στο βραστήρα για να είναι αποστειρωμένο και μετά λίγο το ζέσταινα για να τρώνε. Δοκίμαζα και την πρώτη γουλιά να πέσει στον καρπό μου εσωτερικά, όπως κάνουμε με τα μωρά, για να μην τα κάψω. Είναι μωρούλια ακόμα και δεν έχει ενεργοποιηθεί η ανάγκη τους ακόμα για φαγητό....θα πεινάσουν λογικά και θα αναζητάνε σε λίγο. Εσύ καλά κάνεις και τα ταίζεις συχνά για να μην αδυνατίσει ο οργανισμός τους.

3. Για την ανάγκη τους καλά κάνεις και τα τρίβεις. Τα τσίσα είναι εύκολα....τα κακά δεν βγαίνουν αμέσως όπως θυμάμαι....θέλει λίγη υπομονή... εμένα έβγαιναν τότε στο χρώμα της μουστάρδας....δεν είχα θέμα διάρροιας ήταν ακριβώς σαν την υφή της μουστάρδας.... όταν θα αρχίσουν να τρώνε σιγά σιγά μετά τα τσίσα θα ακολουθήσουν και τα κακά. Πρέπει να προσπαθήσεις να τα τρίβεις μετά από κάθε γεύμα ώστε να ενεργούνται μέσα στην ημέρα γιατί αλλιώς κινδυνεύουν.

4. Συνήθως κλαίνε όταν πεινάνε και μένουν ήρεμα όταν είναι ταισμένα και φροντισμένα. Τώρα δεν ξέρω μήπως συντρέχει άλλος λόγος και δεν αντιδρούν. Εσύ θα τα ενοχλείς να τρώνε συχνά να μην χάνουν γεύματα.

5. Μια χαρά με τη θερμοκρασία. Πολύ καλά έκανες και τους έβαλες ηλ. κουβέρτα. Θα τα έχει ζεστά και δεν θα χουν πρόβλημα.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τα μικρούλια. Κρίμα που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τη μανούλα τους. Τι έπαθε η γατούλα; είναι καλά τώρα; έχεις νέα της...;;;

Απάντηση: 3 μωράκια 6 ημερών

Η μανούλα την γλίτωσε αρχικά απο την γέννα. Είχε μείνει αρκετές ώρες με νεκρό γατάκι το οποίο κρεμόταν πίσω της και της το τραβήξαμε εμείς. Στην συνέχεια μετά απο αρκετές ώρες την βρήκαμε με δεύτερο νεκρό γατάκι και το τραβήξαμε κι αυτό. Μετα απο 3 ώρες με πήρε η μητέρα μου και μου είπε οτι η γάτα δεν είναι καλά. Δεν έτρωγε, δεν έπινε, μόνο ανέπνεε. Πήγα Πύργο και την έφερα Πάτρα Σάββατο βράδυ και την συνεφέραμε. Χθές απόγευμα παρατήρησα κάτι παράξενο στον ένα μαστό, την πήγα σε άλλον κτηνίατρο ο οποίο διέγνωσε προχωρημένη μαστίτιδα. Έκανε χθές βράδυ χειρουργείο και παραμένει για νοσηλεία. Μέχρι στιγμής καλα είναι! Με τα γατάκια να δώ τι θα κάνω!

:( Ευτυχως που είχε σένα δίπλα της....εύχομαι τα καλύτερα για τη γατούλα!!! όλα καλά θα πάνε και με τα μωράκια. Να σκέφτεσαι θετικά. Απλά θα κουραστείς πολύ. Να μας λες τα νέα τους!!! και ειλικρινά μπράβο που έτρεξες για τη γατούλα και τα γατάκια. :D

Πολλά περαστικά κι από εμένα στη μανούλα! Δυστυχώς δε γνωρίζω από μωράκια αλλά εύχομαι ό,τι καλύτερο! :)

Γειά σας εγώ σήμερα το πρωί βρήκα ένα γκρίζο γατάκι να φωνάζει στονδρόμο και έτσι είπα να το μαζέψω. Κατάφερα να το τα'ί'σω 12 ml περίπου τώρα κοιμάται. Να το τα'ί'ζω ανά 3ωρο η λιγότερο.Παρόλα αυτά είναι ζεστό. Ξέχασα να αναφέρω πως έει ανοιχτά μάτια.

Δεν καταφέρνω να το ταισω , δεν το δίνω ακόμα ειδικό γάλα γιατί δεν μπορούσα να αγοράσω σήμερα αλλά nulac όπως μου είπε ο κτηνίατρος αλλά ανυσήχω πάρα πολύ γιατί δεν τρώει? Να το ζορίσω για να φάει ή θα το πνίκσω? (Το ταίζω με σύρυγγα)

Καλησπέρα!
Αν θέλεις, διάβασε αυτό το άρθρο: Ορφανά γατάκια και πώς να τα μεγαλώσετε!.
Εύχομαι να τα καταφέρεις και να πάνε όλα καλά για το μικρούλι! :)

Να ρωτήσω και κάτι άλλο φένεται να έχει ακόμα δυνάμεις αλλά δεν θέλει να φάει και όλο θέλει να είναι μέσα στην πετσέ τα του . Λες άμα το αφίσω εκεί που το βρήκα να υπαρχει περιπτωση να το βρεί η μαμά του?Όπως ειπα το έχω ταισει 1,5 σειριγγα των 5 μλ αλλα ανυσηχω γιατι ολοι πως δεν θα ζισει και επειδη δεν θελει αλλο γαλα. Το υποκαταστατο θα το πινει? Ευχαριστώ εκ τω προτέρων

Τελευταία επεξεργασία:
Αν το αφήσεις εκεί που το βρήκες, το πιθανότερο είναι να μην επιβιώσει. Η μαμά του μπορεί να μη μπορούσε να το φροντίσει ή ακόμα και να μη ζει! Εγώ στη θέση σου, θα πήγαινα εκεί που το βρήκα και θα έψαχνα τη λεχώνα. Αν το φρόντιζε, κάπου εκεί θα γυρνάει και θα το ψάχνει. Μόνο του δε θα το άφηνα σε καμία περίπτωση.
Αν έχει ανοιχτά ματάκια, είναι σίγουρα πάνω από 7 ημερών, οπότε έχει συναίσθηση πότε πεινάει. Αφού κοιμάται ήσυχο, ίσως δεν έχει πεινάσει ακόμα.

Υ.Γ. Αν θυμάμαι καλά, κάθε γεύμα δεν πρέπει να είναι πάνω από 10ml.
Το άρθρο θα σε κατατοπίσει καλύτερα.

Τελευταία επεξεργασία:
Παρατηρω απο ψηλα την κατασταση αλλα δεν νιαουριζει απλος κοιμαται οταν πλησιαζω ανοιγει τα ματια του και με κοιταει και νοιαρουζει ειναι καλο σημαδι αυτο?Εχω τοσες αποριες συγνωμη για το "πριξιμο" αλλα φοβαμαι πως θα πεθανει και θα φταιω εγω για αυτο. :(

Α, να του έχεις και μπουκάλια με ζεστό νερό σκεπασμένα πρέπει. Να μην ακουμπάει απευθείας πάνω και καεί.
Ο κτηνίατρος δε σου είπε κάθε πότε πρέπει να το ταΐζεις και πόσο;
Δυστυχώς, δε μπορώ να βοηθήσω και πολύ γιατί τα μικρούλια που έχω εδώ είναι με τη μαμά τους. :/:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back