Μωρό γατάκι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Ααχ, ψυχούλια μου όμορφα.... Έτσι ήταν και τα "δικά μου". όταν τα φιλοξενούσα... Και μια φωνή... τσιρίδα! :P Κροκετούλες αφού καταφέρνουν και τρώνε θα έλεγα να τους δώσεις, ελαφρώς μουλιασμένες στην αρχή και σταδιακά σε λίγες μέρες στεγνές! ;)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ω θεοι. ομορφιες....απ' οτι εχω καταλαβει θα τα κρατησετε ε; ονοματα τους βγαλατε;;;
Θα το ήθελα πολύ να τα κρατήσω. Έστω το ένα... Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο...
Ονόματα δεν έχουν. Είναι το πορτοκαλί και το σκούρο - το αγοράκι και το κοριτσάκι.

Υπάρχει και αγγελία για τα μικρά: https://www.mypetz.gr/threads/Δύο-μωρά-γατάκια-για-υιοθεσία-Ηράκλειο-Κρήτης.239378/

Ααχ, ψυχούλια μου όμορφα.... Έτσι ήταν και τα "δικά μου". όταν τα φιλοξενούσα... Και μια φωνή... τσιρίδα! :P Κροκετούλες αφού καταφέρνουν και τρώνε θα έλεγα να τους δώσεις, ελαφρώς μουλιασμένες στην αρχή και σταδιακά σε λίγες μέρες στεγνές! ;)
Καλά η φωνούλα τους είναι τουλάχιστον διαπεραστικότατη... Έχουν αναπτύξει παράλληλα και ορειβατικές ικανότητες, καθώς σκαρφαλώνουν από τα πόδια μέχρι να φτάσουν στην αγκαλιά. Σήμερα το κορίτσι ανέβηκε και στην πλάτη όταν έσκυβα για να προσέχω το αγόρι που πασαλειβόταν με την κονσέρβα και τις κροκέτες....

Πόση περίπου ποσότητα σκέτες κροκέτες αντιστοιχεί για ένα γεύμα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

οση αντεχουν ειναι η ποσοτητα. ειναι στην αναπτυξη βλεπεις. κριμα που δεν θα τα κρατησετε, ειναι φοβεροι οι δεσμοι που αναπτυσσονται..

Πόση περίπου ποσότητα σκέτες κροκέτες αντιστοιχεί για ένα γεύμα;
΄Ολες οι τροφές στην συσκευασία γράφουν την ποσότητα που αντιστοιχεί σε κάθε ηλικία.

Πραγματικά Νίκο κι εμένα με σκαρφάλωναν π α ν τ ο ύ !
Χαχαχαχ! Μεγαλειώδεις στιγμές! Κροκετούλες κι εγώ τους έδινα όσο έλεγε η συσκευασία χωρισμένη σε γεύματα. Κι αυτό γιατί μου είχε πει τότε φίλη κτηνίατρος πως σε αυτήν την ηλικία δεν αντιλαμβάνονται τον κορεσμό και μπορούν να φάνε ανεξέλεγκτα και να έχουν προβλήματα με το γαστρεντερικό. Πάντως είχα την εντύπωση τότε πως αν μπορούσαν θα έτρωγαν κι εμένα! Δεν ξέρω αν θα σταματούσαν αν θα τους είχα γεμάτο το μπολ.
Σε αντίθεση με τη Μίσι μου που τη βρήκαμε περίπου 2 μηνών και έτρωγε όσο πεινούσε.

οση αντεχουν ειναι η ποσοτητα. ειναι στην αναπτυξη βλεπεις. κριμα που δεν θα τα κρατησετε, ειναι φοβεροι οι δεσμοι που αναπτυσσονται..
Το καταλαβαίνω ήδη... Άλλωστε και με τη μανούλα τους είχαμε μία όμορφη σχέση και μου λείπει, έστω και αν ερχόταν μόνο από την αυλή... Συνέχεια από όταν "χάθηκε" τριγυρνάει στη σκέψη μου...

΄Ολες οι τροφές στην συσκευασία γράφουν την ποσότητα που αντιστοιχεί σε κάθε ηλικία.
Ναι όντως, το είχα κοιτάξει κιόλας... Η ποσότητα που αναφέρεται είναι ανά 1 γεύμα ή η συνολική από όλα τα γεύματα;

Recommended daily quantities (g/day):
Water should be available at all times
Age Weight of kitten
(months) (kg) (g) cup*
1 0.35 - 0.6 25-35 2/8 - 3/8
2 0.8 - 1.2 40-55 3/8 - 5/8
3 1.4 - 2.1 55 - 70 5/8 - 6/8
4 1.8 - 2.8 55 - 80 5/8 - 7/8
6 2.4 - 3.9 60 - 85 5/8 - 7/8
9 2.9 - 4.8 60 - 80 5/8 - 7/8
10 03.ٌـى 60 - 80 5/8 - 7/8
11 03.ٌـى 60 - 80 5/8 - 7/8
12 03.ٌـى 60 - 80 5/8 - 7/8
Gestating cat 3KG 50 ? 75g 4/8 - 6/8
Gestating cat 5KG 85 ? 125g 7/8 - 1 3/8
Lactation Ad libitum

Πραγματικά Νίκο κι εμένα με σκαρφάλωναν π α ν τ ο ύ !
Χαχαχαχ! Μεγαλειώδεις στιγμές! Κροκετούλες κι εγώ τους έδινα όσο έλεγε η συσκευασία χωρισμένη σε γεύματα. Κι αυτό γιατί μου είχε πει τότε φίλη κτηνίατρος πως σε αυτήν την ηλικία δεν αντιλαμβάνονται τον κορεσμό και μπορούν να φάνε ανεξέλεγκτα και να έχουν προβλήματα με το γαστρεντερικό. Πάντως είχα την εντύπωση τότε πως αν μπορούσαν θα έτρωγαν κι εμένα! Δεν ξέρω αν θα σταματούσαν αν θα τους είχα γεμάτο το μπολ.
Σε αντίθεση με τη Μίσι μου που τη βρήκαμε περίπου 2 μηνών και έτρωγε όσο πεινούσε.
Πως θα καταλάβουμε αν δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα; Θα έχουν π.χ. διάρροια;

Ναι, πιθανόν. Ή δεν ξέρω αν θα μπορούσε να προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο, δηλ. δυσκοιλιότητα. Αλλά οπωσδήποτε δεν είναι καλό να "σκάνε" στο φαγητό. Εκτός αν δεις πως όντως σταματάνε σε κάποια φάση. Εγώ να φανταστείς τους έδινα σε ποσότητα περίπου όση έδινα και στα δίχρονα γατιά μου. Και πιστεύω άλλη τόση να είχαν θα την έτρωγαν, τόσο λαίμαργα έτρωγαν! Αυτό βέβαια πιστεύω πως οφείλεται κυρίως στον βίαιο αποχωρισμό από τη μητέρα τους. Πώς να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά δυο μωράκια, τα οποία μόλις ωρών ενδεχομένως, βρέθηκαν σε μια σακούλα σε κάδο σκουπιδιών; :(

Δεν ξερω που να γραψω και τι....πεθανε στα χερια μου το μωρακι μου και φταιω εγω...το ειχα 3 μερες ηταν ζωηρο χαρουμενο με την φωνουλα του την δυνατη δεν ειχε ανοιξει τα ματακια του..και σημερα αφου το ταϊσα ξεψυχησε στην αγκαλια μου και κοντευω να τρελλαθω...μηπως το επνιξα με την συριγγα;;; ηταν μια χαρα και μετα το φαγητακι του εγινε υποτονικο..εβγαζε σιγανη φωνουλα και δεν κουνιοταν ζωηρα κ ανεπνεε πιο αργα με λιγο δυσκολια...κουλουριστηκε στην αγκαλια μου εγινε μια μπαλιτσα κ κοιμηθηκε για παντα και γω κοντευω να τρελλαθω...υπαρχει περιπτωση να πηγε γαλα στους πνευμονες;; δεν ξερω και τρεμω στην ιδεα οτι ισως να υπεφερε...οποιος ξερει ας μου πει σας παρακαλω!!!

sad_eva..λυπάμαι πάρα πάρα πολύ για το μικρό σου...αν κατάλαβα καλά, ανέλαβες ένα αδεσποτάκι που το παράτησαν?μπιμπερό...πρόκληση να ενεργηθεί, ξενύχτι κ πολλή αγωνία?
φοβάμαι, πως δε σε προειδοποίησε κάποιος πόσο δύσκολη, σχεδόν αδύνατη αποστολή ανέλαβες...αυτά τα μικρουλια σε αυτή την πολύ ευαίσθητη κατάσταση δυστυχώς δεν έχουν πολλές ελπίδες..σκουληκάκια,υποθερμία,ίσως λάθος δοσολογία στο μπιμπερό είναι πιθανές αιτίες για την κατάληξη του μικρού..
μπορεί όμως να μην ήταν τίποτα και από όλα αυτα.μπορεί απλά να είχε μια αρρώστια από τη γέννησή του κ να έφευγε έτσι κι αλλιώς..
δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε..
πάντως σιγουρο είναι ένα..πέθανε μέσα σε αγκαλιά αγάπης..
τα έχω περάσει κι εγώ κ ξέρω πως πονάει..κ το χειρότερο..ξέρω πόσο υπεύθυνη μπορεί να νιώθεις τώρα.
είναι άδικο για εσένα...το μικούλι..δυστυχώς ήταν καταδικασμένο κι εσύ του έδωσες μια ελπίδα..κ μια αγκαλιά να φύγει ήρεμο..
με το καιρό θα καταλάβεις, πως σίγουρα το λάθος δεν ηταν δικό σου αλλά όποιου το πήρε από τη μαμά του..ή της φύσης, που προνοεί πολλά γατάκια ανά γέννα, γιατί μοιραία δεν τα καταφέρνουν όλα..
είναι στο γατοπαράδεισο τώρα...μπορείς να είσαι ήσυχη..

Καλημέρα!Το γατακι το βρηκες ορφανο και το υιοθέτησες?ποσο μωρο ηταν?ειχε ανοιχτα ματακια?Σε κάθε περιπτωση να ξερεις πως τα μωρα γατακια είναι υπερβολικα ευαίσθητα και εύθραυστα..δυστυχως!Επομένως δεν πιστευω πως εκανες εσυ κατι λαθος μιας και δυσκολα τα καταφερνουν χωρις την μαμα τους.Κατι αντιστοιχο συνεβει και σε μενα το περασμενο καλοκαιρι,βρηκα 3 νεογέννητα με κλειστα ματακια και δυστυχως κανενα δεν επιβιωσε οσο και αν προσπαθησα να τα βοηθησω.Μην ριχνεις ευθύνες στον εαυτο σου.Ειναι πολύ συνηθες αυτό που περιγραφεις,γινονται υποτονικα και μεσα σε ελαχιστη ωρα εχουν φυγει..Προσπαθησε να ηρεμησεις και να σκέφτεσαι πως πιθανότατα αν δεν ησουν εσυ,δεν θα ειχε ζησει ουτε οσο εζησε.

Νεογέννητα γατάκια SOS

Καλησπέρα! Σορι αν εχει ειπωθει παλι το θεμα απλα αυτη τη στιγμη ειναι επειγον! Βρηκα 3 μικρα γατακια στα σκουπιδια, τα οποια ευτυχως φαινονται σχετικα καλα προς το παρον. Τα εβαλα σε ζεστουλα και πηρα ειδικο γαλα για να ταισω. Εχω μερικες αποριες ομως γιατι δε μου εχει ξανατυχει με τοσο μωρα.
1) τους δινω το μπιμπερο αλλα προς το παρον δεν πινουν γιατι προφανως τους φαινεται κατι ξενο. Αν συνεχισουν ετσι τι κανω για να φανε?
2) στο ενα ειδα κατι πανω του να περπαταει μαλλον για ψυλλος μου φανηκε. ΤΙ κανω σε αυτη την περιπτωση?
Και τελος μπορει να ακουστει και χαζο αλλα πραγματικα δεν ξερω και επειδη εχουμε πολλες γατες στην αυλη που τις φροντιζουμε ολη η γειτονια υπαρχει πιθανοτητα να τα θηλασει καμια απο μονη της;
Ευχαριστω για την οποια βοηθεια!

Θα μπορούσε να τα θηλάσει μια γάτα που έχει γεννήσει, αλλά θα πρέπει να καθίσετε εκεί και να παρακολουθήσετε αν τα δέχεται και αν τρώνε. Νομίζω η πιθανότητα να τα απορρίψει είναι μεγαλύτερη. Εγώ με μπιμπερό δεν έχω ταΐσει και δεν έχω εμπειρία από νεογέννητα. Με κτηνίατρο μιλήσατε?

Καλησπέρα! Σορι αν εχει ειπωθει παλι το θεμα απλα αυτη τη στιγμη ειναι επειγον! Βρηκα 3 μικρα γατακια στα σκουπιδια, τα οποια ευτυχως φαινονται σχετικα καλα προς το παρον. Τα εβαλα σε ζεστουλα και πηρα ειδικο γαλα για να ταισω. Εχω μερικες αποριες ομως γιατι δε μου εχει ξανατυχει με τοσο μωρα.
1) τους δινω το μπιμπερο αλλα προς το παρον δεν πινουν γιατι προφανως τους φαινεται κατι ξενο. Αν συνεχισουν ετσι τι κανω για να φανε?
2) στο ενα ειδα κατι πανω του να περπαταει μαλλον για ψυλλος μου φανηκε. ΤΙ κανω σε αυτη την περιπτωση?
Και τελος μπορει να ακουστει και χαζο αλλα πραγματικα δεν ξερω και επειδη εχουμε πολλες γατες στην αυλη που τις φροντιζουμε ολη η γειτονια υπαρχει πιθανοτητα να τα θηλασει καμια απο μονη της;
Ευχαριστω για την οποια βοηθεια!
Γατούλα αδέσποτη, αν παραμείνει αδέσποτη και χωρίς επίβλεψη, δεν είναι σίγουρο πως θα τα δεχτεί και δεν θα είσαι κι εσύ σίγουρη για το τι γίνεται. Αν ήταν σπιτική γατούλα θα ήταν αλλιώς γιατί θα έβλεπες τι γίνεται και θα τα φρόντιζες εσύ.
Για το πρώτο ερώτημά σου τώρα. Να επιμείνεις αρκετά χωρίς όμως να τους κάνεις ζημιά πιέζοντας πάρα πολύ. Στην αρχή όλα έτσι κάνουν, σαν να μην το δέχονται το μπιμπερώ. Βέβαια παίζει ρόλο και το είδος του γάλατος. Τι γάλα τους δίνεις;
Για το δεύτερο ερώτημά σου, θα πάρεις ένα σπραίυ frontline και φορώντας γάντια θα ψεκάσεις τα χέρια σου 3-4 φορές το πολύ και μετά θα πασαλείψεις τα γατάκια να πάει παντού εκτός από τα ματάκια τους, την μυτούλα τους και το στοματάκι τους φυσικά. Και μετά θα κοιτάξεις να είναι ζεστά γιατί για κάποια ώρα θα είναι βρεγμένα.
Εγώ νομίζω πως αν επιμείνεις έχουν αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρουν μια και είναι 3 και θα έχουν το ένα το άλλο για να κουρνιάζουν και για ζεστασιά. Φυσικά εσύ θα τους βάλεις και θερμοφόρα, που θα την καλύψεις με κάποια πετσετούλα για να μην καούν. Βάλε και ένα ρολογάκι κάτω από τα στρωσιδάκια τους για να νομίζουν πως είναι η καρδιά της μανούλας τους. Και να είσαι αρκετά επίμονη αλλά με τρυφερές και απαλές κινήσεις, στο να τους τρίβεις χαμηλά στην κοιλίτσα για να κάνουν τσισάκια και κακάκια.
Σημαντικό πολύ είναι να τους αλλάζεις συχνά τα στρωσίδια και να φροντίζεις να μην μένουν βρεγμένα για πολύ ώρα.
Εύχομαι να τα καταφέρεις και να πάνε όλα καλά γι' αυτά τα μωρούλια. Γράψε μας πως τα πας και ότι άλλη απορία έχεις, εδώ είμαστε εμείς.:)

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας!
Τους πήρα γάλα ειδικό σε σκόνη απο το pet shop και το αραιωνω με νερακι. Τωρα το βραδυ ηπιαν λιγο παραπανω με δυσκολία βέβαια αλλά δε νομίζω ότι αρκεί ακόμα. Φοβάμαι μήπως τους δίνω πολύ λιγότερο από ότι πρέπει.
Τα έχω βάλει σε ζεστούλα και όντως είναι κολλημένα μεταξύ τους και ζεσταίνονται περισσότερο. Νιαουρίζουν κιόλας όταν τα πιάνω για να τα ταίσω ή όταν τα χαιδεύω. Η κτηνίατρός μας μου είπε ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω να τα βάλω στην αυλή πάντα με προσοχή και επίβλεψη ώστε να τα μυρίσουν οι γατούλες αν και τώρα που τα έχουμε ακουμπήσει και εμείς είπε ότι ίσως είναι πιο δύσκολο αλλά όχι απίθανο να τα θηλάσει κάποια. Ίσως το δοκιμάσω αύριο αν δω ότι δεν τρώνε ακόμα γιατί οι γατες που ειναι στην αυλή ουσιαστικά είναι μονιμοι κάτοικοι.
Μετα το γάλα πρέπει να τα χαιδεύω ελαφρα στην κοιλιτσα για να ενεργηθουν? Δοκίμασα αλλά ακομα τίποτα ίσως επειδή δεν έχουν φαει και πολυ. Στο κουβερτακι ομως μυριζε λιγο σαν τσισα και τους το αλλαξα.
Εντωμεταξύ ξαναπέρασα και από τον καδο που τα βρήκα μπας και τα αναζηταει καμια μανούλα αλλά τίποτα. Δυστυχως μαλλον για πεταμα τα ειχαν.
Αυτα προς το παρόν. Θα ενημερώσω για ότι νεότερο.

Διάβασε το παρακάτω άρθρο, είναι αρκετά βοηθητικό: https://www.mypetz.gr/threads/Ορφανά-γατάκια-και-πώς-να-τα-μεγαλώσετε.220884/
pinakas.GIF

Δες και αυτό το βίντεο για το πως θα κάνουν τα μωρά τσίσα και κακά: https://www.youtube.com/watch?v=KExOXnZHt50

Καλύτερα να χρησιμοποιείς για υπόστρωμα πάνες που είναι και απορροφητικές, ώστε να μην είναι στην υγρασία τα γατάκια και να τις αλλάζεις όταν λερωθούν, χωρίς να πλένεις κάθε λίγο το κουβερτάκι.

Ευχαριστώ πολύ Νίκο!
Το βιντεάκι είναι πολύ βοηθητικό όπως και ο πίνακας με τις ποσότητες! Είχα μπερδευτεί κάπως με το πόσο mΙ να τους δίνω τελικά σε μια μέρα.
Με τα κακάκια ελπίζω να τα καταφέρω.
Όσο για τις πάνες, θα πάω σήμερα να αγοράσω γιατί δεν είχα και όντως θα είναι καλύτερα με αυτές. Οπότε να τη βάζω την πάνα πάνω από τα κουβερτάκια τους έτσι;
Σήμερα έχουν αρχίσει δειλά να θηλάζουν και τα 3, αν και το ενα με δυσκολεύει αρκετά ακόμα! Νομίζω όμως ότι συνηθίζουν σιγά σιγά το μπιμπερό. Όποτε μπορέσω θα ανεβάσω και φωτό να τα δείτε! :)
Και μια ερώτηση ακόμα! Τώρα που δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα ματάκια τους, ισχύει ότι δεν έχουν καλή ακοή εκτός από όραση; Κάπου διάβασα ότι μόνο η όσφρησή τους λειτουργεί καλά στα νεογέννητα.

Τίποτα! Και εγώ άλλωστε πριν λίγες μέρες ήμουν σε αντίστοιχη θέση και με βοήθησαν οι κοπέλες εδώ όσο μπορούσαν, με τα link που σου παρέθεσα προηγουμένως και όχι μόνο.

Οι πάνες ναι θα είναι πάνω από τα κουβερτάκια τους για να λερώνουν εκεί. Η θερμοφόρα ζεστή και τυλιγμένη με πετσέτα στον "πάτο".

Για την όραση και την ακοή που ρωτά δεν ξέρω, ως νέος και 'γω γατοπατέρας, να σου απαντήσω.

Φαγανε παλι πριν λιγη ωρα και βελτιωνονται αργα αλλα σταθερα στο κομματι του θηλασμου!
Για να ενεργηθουν ποση ωρα χρειαζεται να τους τριβω την κοιλίτσα και τον ποπό; Γιατι δοκιμασα ξανα μετα το τελευταιο γευμα κανα 5λεπτο το καθενα αλλα τίποτα. Και νιαουριζαν αρκετα και ψιλοκουνιουνταν και μετα σταματησα γιατι φοβηθηκα μηπως το παρακανα.

Update: εκαναν τσισακια τους!!
Γενικά τα κακακια τους θα ειναι σχηματισμενα σε αυτη την ηλικια; Γιατι βλεπω μερικες καφε σταγονες και στην πανα και στο βαμβακι (λιγοτερες ομως) αλλα δεν ξερω αν ειναι κακακια η κατι αλλο.
Ρωτησα την κτηνιατρο γιατι δεν τα κανουν και μου ειπε οτι μπορω να περιμενω 2-3 μερες να κανουν κακακια αφου ουσιαστικα απο χτες πινουν γαλατακι και αυτο σιγα σιγα.

Τελευταία επεξεργασία:
Άσχημα νέα αφού το ένα γατάκι πέθανε σήμερα το απόγευμα. Δεν ξέρω τι έφταιξε αφού τους είχα βάλει πολλή ζεστούλα και τα ταίζω όσο πιο συχνά μπορώ. Το πρωί τα τάισα κανονικά και μετά έπρεπε να λείψω 4 ώρες και μόλις γύρισα είχε ήδη φύγει το καημενούλι.
Τα άλλα δύο είναι και αυτά λίγο υποτονικά τώρα και δεν έχουν πολλή όρεξη για φαγητό. Υπάρχει περίπτωση να φταίει η πολλή ζέστη που τους έχω στο δωμάτιο?

Άσχημα νέα αφού το ένα γατάκι πέθανε σήμερα το απόγευμα. Δεν ξέρω τι έφταιξε αφού τους είχα βάλει πολλή ζεστούλα και τα ταίζω όσο πιο συχνά μπορώ. Το πρωί τα τάισα κανονικά και μετά έπρεπε να λείψω 4 ώρες και μόλις γύρισα είχε ήδη φύγει το καημενούλι.
Τα άλλα δύο είναι και αυτά λίγο υποτονικά τώρα και δεν έχουν πολλή όρεξη για φαγητό. Υπάρχει περίπτωση να φταίει η πολλή ζέστη που τους έχω στο δωμάτιο?
Δεν το νομίζω, το αντίθετο θα τα πείραζε μια και τα μωρά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μηχανισμό ομοιόστασης και χρειάζονται τεχνητή ζεστασιά ακόμα και καλοκαίρι να είναι.
Κάτι άλλο θα συμβαίνει, κάποια μωρά κληρονομούν κάποιες αρρώστειες από την μάνα τους και δυστυχώς ότι και να κάνουμε εμείς, όσο σωστά και να τα κάνουμε όλα, τελικά δεν τα καταφέρνουν...:(

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back