Ονυχεκτομή

Πέραν του ότι συμφωνώ με όλα όσα είπαν οι προηγούμενοι, προσθέτω ότι όλες οι γάτες που είχα, όταν έξυναν τα νύχια τους δεν απαγόρευε η μια στην άλλη να μπει στο χώρο αυτό. Και το έκαναν ακριβώς όπως εμείς τεντώνουμε τα χέρια μας για να ξεμουδιάσουν. Αλλά βασικά σημασία δεν έχει γιατί το κάνει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Βλέπω ομοψυχία στη γατοπαρέα! Αυτό είναι ευχάριστο, αλλά συγχωρέστε με, θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου.

Δέχομαι χωρίς δεύτερη κουβέντα την άποψη ότι δεν δέχεστε την ονυχεκτομή για ηθικούς λόγους. Είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αντιπαρατεθώ με κάποιον. Όμως, τα υπόλοιπα επιχειρήματα που βάζετε, έχουν ισχυρό αντίλογο:

Από τη στιγμή που η γάτα είναι προσαρμοσμένη να ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, όταν το «σκάσει» κινδυνεύει από τόσες μεριές που τα νύχια τής είναι άχρηστα (αυτοκίνητα, σκύλοι, φόλες, κ.λπ). Επιπλέον, νομίζετε ότι μια γάτα που μεγάλωσε μέσα σε σπίτι, αν βρεθεί έξω ξέρει να χρησιμοποιεί τα νύχια της για άμυνα;

Η ονυχεκτομή δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά της γάτας και δεν έχει καμία επίδραση στη μετέπειτα ζωή της γενικά. Αυτό έχει αποδειχτεί και γι' αυτό στις ΗΠΑ είναι ρουτίνα.

Η επέμβαση είναι απλή και η γάτα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα. Υπάρχουν πρωτόκολλα αναλγησίας με άριστα αποτελέσματα και κάθε τόσο βγαίνουν και πιο αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου.

Τέλος, από αυτά που γράφετε μάλλον δεν έχετε δει πραγματικά καταστροφική γάτα. Κάποιες γάτες δεν μαθαίνουν ποτέ το ονυχοδρόμιο, αλλάζουν συνεχώς προτίμηση για να ξύνουν τα νύχια τους, με αποτέλεσμα σε πολύ λίγες εβδομάδες όλα τα έπιπλα να είναι σχισμένα, δεν δέχονται να τους κόψεις τα νύχια και βέβαια κάποιες γάτες (εκούσια ή ακούσια με το παιχνίδι) τραυματίζουν τα μέλη της οικογένειας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

" Ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο...."

issava

Αυτό που λες δεν έχει νόημα - Από τη μία υποστηρίζεις πως μία γατούλα που έχει μεγαλώσει εντός του σπιτιού, ευρισκόμενη εκτός αυτού δεν θα ξέρει να χρησιμοποιήσει τα νύχια της να αμυνθεί (οπότε θεωρούνται άχρηστα ούτως ή άλλως) και από την άλλη ότι η γάτα μπορεί να είναι άγρια και να τραυματίσει μέλος της οικογένειας. Δεν έχει λογική.
Και η Σβούρα δεν είχε βγει ποτέ έξω, αλλά τα νυχάκια της
ήξερε μία χαρά να τα χρησιμοποιήσει όταν ένιωσε ότι απειλείται.
;)

Όσο για την Αμερική, βλέπω τους ανθρώπους να αλλάζουν σιγά σιγά
και κτηνιάτρους να λενε όχι σε τέτοιες τακτικές. Ευτυχώς. Για τα γατόνια.
:)

** Επιπλέον, νομίζετε ότι μια γάτα που μεγάλωσε μέσα σε σπίτι, αν βρεθεί έξω ξέρει να χρησιμοποιεί τα νύχια της για άμυνα;

**

Αρκετοί έχουμε γάτες που μαζέψαμε από το δρόμο. Η δική μου π.χ. ήρθε οικότροφη μετά τους 5 μήνες. Ως τότε ζούσε έξω, σκαρφάλωσε σε όλα τα δέντρα της γειτονιάς, έμπλεξε σε καβγάδες και με σκύλους (περιέργως κατάφερε να σωθεί ρίχνοντας όσες γρατζουνιές μπορούσε, κι ας ήταν ένα τοσοδάκι 3 μηνών) και με γάτες...
Κάποτε, όταν ήταν αποκλειστικά μέσα, έπεσε από το παράθυρο (Α' όροφος ευτυχώς) και πήγε τις βόλτες της έξω. Τη βρήκα μετά από μια ώρα κάτω στον κήπο, αγχωμένη και τρελή (εγώ, όχι η γάτα, αυτή ήταν άνετη, το ξέρει το μέρος), και τη μάζεψα. Από τότε δεν ξανάφυγε, άρα μάλλον κατά λάθος ήταν. Όταν θέλει, τη βγάζουμε έξω.
Πάντως, θα μπορούσε να τύχει να βρεθεί έξω, όπως οποιαδήποτε γάτα, όσο κι αν προσέχουμε. Καλό είναι να έχει τα νύχια της!
Η Νιάρα, ακόμα και δεμένη δίπλα μας σε μια ταβέρνα (στην εκδρομή που πήγαμε πρόσφατα) σκαρφάλωσε εν ριπη οφθαλμού σε δεντράκι μόλις αντιλήφθηκε σκύλο :lol:.

**
Η ονυχεκτομή δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά της γάτας και δεν έχει καμία επίδραση στη μετέπειτα ζωή της γενικά. Αυτό έχει αποδειχτεί και γι' αυτό στις ΗΠΑ είναι ρουτίνα.

Η επέμβαση είναι απλή και η γάτα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα. **

Γιάννη, ευτυχώς δεν είμαστε στις ΗΠΑ...

Επιπλέον δεν καταλαβαίνω γιατί να προκαλέσουμε άσκοπο πόνο σε φυσιολογική γάτα...

" Ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο...."

"...για να μην υποφέρεις, φύγε μακριά μου
κρύψου από μένα..."

Είναι μέλη του σώματος και δεν έχει καμιά σημασία αν θα μπορέσει ή όχι να αμυνθεί μ αυτά. Μην αρχίσουμε να βγάζουμε περίσσευμα εξαρτήματα…

Βρήκα αυτόν το δικτυακό τόπο κατατοπιστικότατο
:/:

νομιζω οτι απο ενστικτο και μονο η γατα θα ξερει πως να χρησιμοποιησει τα νυχια της.η Τσικι απο 30 ημερων ηταν μονο μεσα στο σπιτι.οταν ομως ειδε(και απο μακρυα)σκυλο στο εξοχικο μας καμπουριασε και εβγαλε αμεσως τα νυχια της.

μετα την επεμβαση η γατα θα μπορεσει ποτε να ξανατεντωθει ανακουφιζοντας τους μυς της?να χρησιμοποιησει τα πελματα της "ζυμωνοντας"για να σημαδεψει τα "δικα"της σημεια?
θα μπορεσει να χρησιμοποιησει παλι την αμμο της η θα την πονανε τα ποδια της?μια κοπελα που δουλευει σε καταφυγιο αδεσποτων στην αμερικη μου ελεγε ποσες γατες τους φερνουν γιατι μετα την ονυχεκτομη δεν ξαναχρησιμοποιουν την αμμο τους και λερωνουν μεσα στο σπιτι.

επισης,αληθευει οτι παυσιπονα πολυ ισχυρα δοκιμαζονται στην αμερικη σε γατες που εχουν υποστει ονυχεκτομη ακριβως για να τσεκαριστει το ποσο αποτελεσματικα ειναι σε περιπτωσεις πολυ δυνατου(ανυποφορου πονου?)

αλλαζει η γωνια με την οποια η γατα παταει μετα την επεμβαση στο εδαφος προκαλωντας της προβληματα στην πλατη?

οταν ειχα πρωτοακουσει για την ονυχεκτομη,βρηκα αυτη τη σελιδα που με κατατοπισε αρκετα.εχει πολλες φωτο,απλα να πω οτι η φωτο στην κεντρικη σελιδα ισως φανει σε καποιους λιγο "αγρια"

https://community-2.webtv.net/zuzu22/STOPDECLAWCOM/

Πολύ καλή σελίδα ~ αν και άγρια η πρώτη εικόνα όπως είπες...:cry:

Κι εγω δεν θα μπορουσα να μπω σε αυτη τη διαδικασια αλλα αισθανομαι λιγο υποκρητρια να το λεω. Στη διαδικασια της στειρωσης μπηκα κι ας ηταν κι αυτη βαρβαρη κατα πολλους επεμβαση στη φυση τους. Το εκενα όμως επειδη με βολευε
Απο την αλλη όσο και να με διβεβαιωναν πως δεν επηρεάζεται μια γατα απο μια τετοια επεμβαση δεν μπορω να το φανταστω. Και τα δικα μου τα γατακια καταστρεφουν τα επιπλα και αδιαφορουν για το ονυχοδρομιο που τους εχω πάρει. Σύχνα γίνεται μάχη με τον αρραβωνιαστικό μου γι' αυτό, αλλά κι εγω τι να κανω? Ετσι ειναι τα γατάκια. Υπαρχει ενα κόστος για την διατηρηση του. Και τα παιδακια κανουν ζημιες στο σπιτι αλλα δεν τα δενουμε στη καρεκλα, κανουν φασαρια αλλα δεν τα φυμωνουμε.... Ετσι και τα γατακια. Χαλανε επιπλα, αφηνουν τριχες.... Το αποδεχεται κανεις. Εγω λεω του αρραβωνιαστικού μου πως κακως αγόρασε ακριβά έπιπλα και χαλια:lol: Δεν τον παρηγορώ όμως... Προφυλάσσεται κανείς όσο μπορει με καλλυματα, μαξιλάρια κλπ
Πάντως στείρωση έκανα

Οι λόγοι που μας οδηγούν να κάνουμε στείρωση στα ζώα που φροντίζουμε στο σπίτι μας είναι κάθε άλλο παρά εγωιστικοί κατά τη γνώμη μου. Τουλάχιστον εγώ δεν το έκανα για τη δική μου ευκολία αλλά για να προστατέψω μελλοντικές ψυχούλες που θα υποστούν ευθανασία και μία ζωή στο δρόμο.
Γεμάτα τα σωματεία και τα σκουπίδια δυστυχώς από νεογέννητα γατάκια που κανείς δεν θέλει και όμως αφήνουν τις γατούλες τους να τα γεννούν.
Δεν το βρίσκω εγωιστικό. Το κάθε άλλο. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

έχεις δίκιο πως είναι ανόμοια πράγματα. Αλλά εγω στο γατουλι έκανα στείρωση μόνο επειδή με βόλευε. (Η γάτα ήταν ήδη στειρωμένη αρα δεν θα κάνανε γατάκια) Για να μη μαρκάρει τη περιοχή του όταν θέλει θηλυκό. Δεν το μετανοιωνω αλλά δεν ξέρω κατα πόσο ήταν δίκαιο για εκείνον. Γι' αυτό είπα πως είμαι λίγο υποκρητριούλα.... Λίγο όμως.:redface: Γιατι τα νυχάκια του δεν θα του τα στερούσα. Εξάλλου τα χρησιμοποιούν στο παιχνίδι. Πχ να πιανουν το σχοινακι

Ρε παιδιά μοιάζει να το σκέφτεστε. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι κακό να αφαιρεθούν τα νύχια; Τι σημασία έχει κι αν ξέρει ή όχι να τα χρησιμοποιεί, τι σημασία αν δεν στραβοπατάει ή οτιδήποτε άλλο; Οπως και να’χει είναι κακό για το ζώο

Δε θα το'κανα!
Δεν υπάρχει λόγος.
Μια τόσο "άγρια" γάτα που περιγράφει ο κ.καθηγητής, δε θα'ταν για σπίτι, θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη...

Αρχική Δημοσίευση από vicki v.:
Αυτό που λες δεν έχει νόημα - Από τη μία υποστηρίζεις πως μία γατούλα που έχει μεγαλώσει εντός του σπιτιού, ευρισκόμενη εκτός αυτού δεν θα ξέρει να χρησιμοποιήσει τα νύχια της να αμυνθεί (οπότε θεωρούνται άχρηστα ούτως ή άλλως) και από την άλλη ότι η γάτα μπορεί να είναι άγρια και να τραυματίσει μέλος της οικογένειας. Δεν έχει λογική.
Γιατί δεν έχει λογική; Έτερον εκάτερον.

Αρχική Δημοσίευση από Αθανασία:
Επιπλέον δεν καταλαβαίνω γιατί να προκαλέσουμε άσκοπο πόνο σε φυσιολογική γάτα...
Για μένα αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημα.

Αρχική Δημοσίευση από χριστινα:
Κι εγω δεν θα μπορουσα να μπω σε αυτη τη διαδικασια αλλα αισθανομαι λιγο υποκρητρια να το λεω. Στη διαδικασια της στειρωσης μπηκα κι ας ηταν κι αυτη βαρβαρη κατα πολλους επεμβαση στη φυση τους. Το εκενα όμως επειδη με βολευε.
...

...εγω στο γατουλι έκανα στείρωση μόνο επειδή με βόλευε ... Δεν το μετανοιωνω αλλά δεν ξέρω κατα πόσο ήταν δίκαιο για εκείνον.
Πολύ ειλικρινής δήλωση. Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν έτσι.

Αρχική Δημοσίευση από Thanasis46:
Υπάρχει περίπτωση να μην είναι κακό να αφαιρεθούν τα νύχια; ... Οπως και ναʼχει είναι κακό για το ζώο
Το αυτονόητο για εσάς δεν είναι αυτονόητο για όλους. Άλλωστε, δεν μας αποδείξατε ακόμα γιατί είναι κακό.

Για τον isavvas: Θεωρώ πως το θέμα που έθεσες για συζήτηση είναι επιεικώς άτοπο ειδικά όταν αυτή η συζήτηση ξεκινά όχι από έναν αδαή αλλά από κτηνίατρο..
Εν συντομία αναφέρω ότι επί 3 μήνες κυκλοφορούσα με τα χέρια κατα-γρατζουνισμένα γιατί το γατουνέλι μου ήταν μικρό και δεν ήξερε να τα μαζεύει κι εμένα μ'αρεσε να παίζω μαζί του.. Επίσης η προηγούμενη μας γάτα είχε αφήσει τα σημάδια από τα νύχια της πάνω στα καινούρια μας έπιπλα αλλά ούτε αυτό το είχαμε βρει δραματικό..
Το θέμα είναι ότι όταν παίρνεις ένα ζώο πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς την διαφορετικότητα του και να το αγαπάς γιαυτό.
Έχω γείτονες που έχουν ένα χάσκι διαρκώς κλεισμένο στο μπαλκόνι για να μην τους χαλάσει το σπίτι και δυστυχώς δεν καταλαβαίνω αυτού του είδους την συμπεριφορά..
Λυπάμαι αλλά δεν καταλαβαίνω..

Αρχική Δημοσίευση από kony:
Για τον isavvas: Θεωρώ πως το θέμα που έθεσες για συζήτηση είναι επιεικώς άτοπο ειδικά όταν αυτή η συζήτηση ξεκινά όχι από έναν αδαή αλλά από κτηνίατρο..

Τι εννοείτε άτοπο;

Άτοπο σημαίνει ότι βρήκες το λάθος τόπο για να το θέσεις. Νομίζω πως αυτός γενικά είναι ο ορισμός της λέξης "άτοπο"...

Αρχική Δημοσίευση από kony:
Άτοπο σημαίνει ότι βρήκες το λάθος τόπο για να το θέσεις. Νομίζω πως αυτός γενικά είναι ο ορισμός της λέξης "άτοπο"...

Αν ανοίξετε ένα λεξικό, θα δείτε ότι άτοπο σημαίνει παράλογο, απρεπές, ανάρμοστο. Έκανα κάτι τέτοιο;

Αν πάλι εσείς δίνετε στο άτοπο την έννοια του εκτός θέματος (κάτι που δεν είμαι υποχρεωμένος να μαντέψω), πάλι δεν καταλαβαίνω. Εννοείτε ότι δεν έπρεπε να βάλω τέτοιο θέμα σε αυτό το forum επειδή είμαι κτηνίατρος;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back