Προβλήματα στα δόντια και στα ούλα

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
και η Σιντυ εχει χασει καποιους κοπτηρες νομίζω αλλά οχι κυνοδοντα. η οδοντοκρεμα που σου λεω δεν τις πλενεις τα δόντια απλα την "εναποθετεις στα δοντακια (λίγη ποσοτητα) και μετα η γατουλα γλυφεται (πρεπει να εχει ωραια γευση και παει παντου..αρα ουτε εσυ θα ταλαιπωρηθείς ουτε η γατουλα. Ισως θα επρεπε για τον κυνοδοντα να μιλησεις αυριο με τον γιατρο για να δεις τι μπορείς να κανεις και κυριως τι να ταιζεις τι γατουλα..εγω θα συνιστουσα λιιγο μουλιασμενες κροκετουλες..(καλης ποιοτητας ομως senior ή mature)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Παιδιά μετά λύπης μου σήμερα ανακάλυψα ότι έπεσε ο ένας κυνόδοντας της γιαγιάς γατούλας μου. Η γατούλα όπως βέπετε και στην υπογραφή μου είναι πάνω από δέκα χρόνών και της είχαν πέσει κι άλλα δόντια παλαιότερα. Την είχα πάει τότε, πριν τετραετία περίπου στο γιατρό, της είχε κάνει καθαρισμό με ολική νάρκωση και εξετάσεις για να δει αν είχε περιδοντίτιδα και αν είχαν προσβληθεί και άλλα όργανα του σώματος. Επίσης μου είχε πει τότε ακόμα, ότι δεν θα το ξαναεπαναλάβουμε αυτό λόγω της ολικής νάρκωσης και της ηλικίας της γάτας. Σήμερα όμως διαπίστωσα ότι έπεσε ο κυνόδοντας! Μήπως έχετε καμιά ιδέα για το τι μπορεί να φταίει και πως πρέπει να ενεργήσω? Έχω δει γατιά πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική μου, με όλα τους τα δόντια. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν? Έχετε καμιά ιδέα?

Για φτασουν να της πεφτουν τα δοντακια της προφανως η γατουλα εχει προχωρημενη ουλιτιδα.:hmm:Λογω επαγγελματος αφ'ενος και λογω του οτι η Μυρτουλα μου εχει σχηματισει πετρα στα πισω δοντακια της ,το εχω συζητηση πολλες φορες με τον κτηνιατρο μου και δυστυχως δεν μπορει να γινει αποτρυγωση(καθαρισμα της πετρας) χωρις ολικη ναρκωση(λογω κινδυνου να αναρροφησει υγρα απο τον υπερηχο που κανει το καθαρισμα της πετρας).
Οποτε συμφωνα με τους ενδοιασμους του κτηνιατρου σου ο καθαρισμος της πετρας μαλλον ειναι απαγορευτικος στην δικη σου γατουλα.Αυτο βεβαια ειναι και το πρωτο οπλο στην καταπολεμηση της ουλιτιδας.Τωρα τι αλλο,σιγουρα αν υπαρχει εντονη φλεγμομη(κοκκινα και πρησμενα ουλα) σιγουρα θα χορηγησει αντιβιωση για να υποχωρησουν τα εντονα συμπτωματα.Στους ανθρωπους σε δοντια με μεγαλη κινητικοτητα χρησιμοποιουμε ειδικο υγρο για να μαλακωσει την πετρα και να καθαριστει πολυ πιο ευκολα , καθως και ναρθηκοποιηση των δοντιων δηλαδη την προσδεση μεταξυ τους αλλα ολα αυτα μαλλον δεν εχουν πρακτικη εφαρμογη στις γατες:hmm:
Και επειδη εγω ΔΕΝ ειμαι κτηνιατρος απλα λεω την γνωμη μου,σιγουρα οι κτηνιατροι τους σαιτ θα σε κατατοπισουν πολυ καλυτερα αλλα ο πλεον αρμοδιος να σε συμβουλεψει ειναι ο κτηνιατρος σου. :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ψάχνω το θέμα για την οδοντόκρεμα που μου είπες και δεν μπορώ να το εντοπίσω. Θα την πάω στον κτηνίατρο αύριο μάλλον, αλλά για τις κροκέτες που λες είναι και λίγο δύστροπη. Της είχα πάρει δοκιμαστικά κάποιες πολύ ακριβές και καλές που μόνο οι κτηνίατροι μπορούν να προμηθευτούν και η σκασμένη προτιμούσε να είναι νηστική παρά να της δοκιμάσει!
Αχ τι να πω. Απλά είδα την τρύπα από το δόντι που λείπει κι έπαθα ένα ψιλισόκ!

Για φτασουν να της πεφτουν τα δοντακια της προφανως η γατουλα εχει προχωρημενη ουλιτιδα.:hmm:Λογω επαγγελματος αφ'ενος και λογω του οτι η Μυρτουλα μου εχει σχηματισει πετρα στα πισω δοντακια της ,το εχω συζητηση πολλες φορες με τον κτηνιατρο μου και δυστυχως δεν μπορει να γινει αποτρυγωση(καθαρισμα της πετρας) χωρις ολικη ναρκωση(λογω κινδυνου να αναρροφησει υγρα απο τον υπερηχο που κανει το καθαρισμα της πετρας).
Οποτε συμφωνα με τους ενδοιασμους του κτηνιατρου σου ο καθαρισμος της πετρας μαλλον ειναι απαγορευτικος στην δικη σου γατουλα.Αυτο βεβαια ειναι και το πρωτο οπλο στην καταπολεμηση της ουλιτιδας.Τωρα τι αλλο,σιγουρα αν υπαρχει εντονη φλεγμομη(κοκκινα και πρησμενα ουλα) σιγουρα θα χορηγησει αντιβιωση για να υποχωρησουν τα εντονα συμπτωματα.Στους ανθρωπους σε δοντια με μεγαλη κινητικοτητα χρησιμοποιουμε ειδικο υγρο για να μαλακωσει την πετρα και να καθαριστει πολυ πιο ευκολα , καθως και ναρθηκοποιηση των δοντιων δηλαδη την προσδεση μεταξυ τους αλλα ολα αυτα μαλλον δεν εχουν πρακτικη εφαρμογη στις γατες:hmm:
Και επειδη εγω ΔΕΝ ειμαι κτηνιατρος απλα λεω την γνωμη μου,σιγουρα οι κτηνιατροι τους σαιτ θα σε κατατοπισουν πολυ καλυτερα αλλα ο πλεον αρμοδιος να σε συμβουλεψει ειναι ο κτηνιατρος σου. :)

Σ' ευχαριστώ κι εσένα Νίκη μου. Ας ελπίσω να τα καταφέρω να την πάω αύριο στο γιατρό, γιατί όσο προχωράνε κι οι δικοί μου μήνες δεν νομίζω ότι εύκολα θα μπορώ να ασχοληθώ μαζί της.

δεν το εχει γραψει το θεμα ακομη η gatouni αλλιως θα σε παρεπεμπα εγω. απλα στο αναφέρω.. ρωτα και τον κτηνιατρό σου σχετικα (dentisept λέγεται τελικα το είδα τη δική μου).
Royal canin της εδωσες; οι περισσοτερες γατες τις βρισκουν αρκετα νοστιμες.

Ο κτηνίατρος και τότε μου είχε πει να της πλένω τα δόντια με οδοντόβουρτσα, αλλά που να καθήσει η γάτα! Λες να δημιουργηθεί καμία μόλυνση στην τρύπα του δοντιού? Θα την πάω στο γιατρό, αλλά λέω αν έτσι συμβαίνει γενικώς στις ηλικιωμένες γάτες ή συνέβει μόνο στη δική μου! Μου είχε πει ότι φταίει η κονσερβοποιημένη τροφή που κάνει κάτι σα γλίτσα και επικάθεται στα δόντια χωρίς να μπορεί να φύγει. Από τότε και για σχεδόν τρία και μισό χρόνια έτρωγε μόνο κροκέτες. Τους τελευταίους μήνες όμως επειδή την είδα να δυσκολεύεται της δίνω μια φορά την ημέρα από ένα μικρό φακελάκι gourmet. Λες πια τόσο κακό να της έκανε? Μήπως τελικά έφταιγε από την αρχή κάτι άλλο? Ακούω και διαβάζω τόσα πολλά που δεν έχω πια και τόση εμπιστοσύνη στους γιατρούς.
Η κονσερβα οπως ακριβως το λες κανει γλιτσα γυρω απο τον αυχενα του δοντιου που θα οδηγησει στην οδοντικη πλακα και αργοτερα στον σχηματισμο της πετρας.Αυτη η γλιτσα μονο με βουρτσισα απομακρυνεται.Εγω οσο και αν προσπαθησα να πλενω τα δοντακια της Μυρτουλας δεν τα καταφερα.Οποτε η λυση ειναι οι κροκετες αλλα προληπτικα πολυ πριν γινει η ζημια και φτασουμε στην κινητικοτητα του δοντιου.Οι κροκετες λογω της σκληροτητας τους αλλα και του μεγεθους τους αναγκαζουν την γατουλα να κανει πολυ πιο εντονες μασητικες κινησεις φαντασου κατι σαν πολυ καλο μασαζ στα ουλα(η εξηγηση ειναι πιο συνθετη αλλα ας μην το αναλυσω τωρα):)

σωστα λες για την νάρκωση σε σχέση με την ηλικία της γατουλας, ειναι οντως και επικινδυνη και ταλαιπωρητική..υπαρχει μια οδοντοκρεμα (πολύ εύκολη στην εφαρμογη) νομίζω την έχει παρει και η gatouni για την Σιντυ η οποια νομίζω ειναι καλή για ουλίτιδα, νομίζω λεγεται ντεντασεπτ αλλα δεν ειμαι σιγουρη. Ετσι κι αλλιως νομιζω ομως οτι θα επρεπε να ρωτησεις τον κτηνιατρο σου
Nota μηπως ξερεις που μπορω να την βρω αυτην την οδοντοκρεμα?, με ενδιαφερει αμεσα :) Μηπως ξερει κανεις αν υπαρχει στην Θεσσαλονικη?:)

Η κονσερβα οπως ακριβως το λες κανει γλιτσα γυρω απο τον αυχενα του δοντιου που θα οδηγησει στην οδοντικη πλακα και αργοτερα στον σχηματισμο της πετρας.Αυτη η γλιτσα μονο με βουρτσισα απομακρυνεται.Εγω οσο και αν προσπαθησα να πλενω τα δοντακια της Μυρτουλας δεν τα καταφερα.Οποτε η λυση ειναι οι κροκετες αλλα προληπτικα πολυ πριν γινει η ζημια και φτασουμε στην κινητικοτητα του δοντιου.Οι κροκετες λογω της σκληροτητας τους αλλα και του μεγεθους τους αναγκαζουν την γατουλα να κανει πολυ πιο εντονες μασητικες κινησεις φαντασου κατι σαν πολυ καλο μασαζ στα ουλα(η εξηγηση ειναι πιο συνθετη αλλα ας μην το αναλυσω τωρα):)

Nota μηπως ξερεις που μπορω να την βρω αυτην την οδοντοκρεμα?, με ενδιαφερει αμεσα :) Μηπως ξερει κανεις αν υπαρχει στην Θεσσαλονικη?:)

Θα μου πεις είναι αργά τώρα,η γατούλα είχε χάσει ήδη δοντάκια και πριν την αφαίρεση της πέτρας. Αλλά είναι δυνατόν σε τρεις μήνες, μπορεί και λιγότερο, που ξαναξεκίνησα να της δίνω κονσερβοποιημένη τροφή να της έπεσε με τη μια ο κυνόδοντας?
Αν βρω κι εγώ την οδοντόκρεμα θα τη δοκιμάσω. Ψάχνω στα post, αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω το συγκεκριμένο.

Ψάχνω το θέμα για την οδοντόκρεμα που μου είπες και δεν μπορώ να το εντοπίσω. Θα την πάω στον κτηνίατρο αύριο μάλλον, αλλά για τις κροκέτες που λες είναι και λίγο δύστροπη. Της είχα πάρει δοκιμαστικά κάποιες πολύ ακριβές και καλές που μόνο οι κτηνίατροι μπορούν να προμηθευτούν και η σκασμένη προτιμούσε να είναι νηστική παρά να της δοκιμάσει!
Αχ τι να πω. Απλά είδα την τρύπα από το δόντι που λείπει κι έπαθα ένα ψιλισόκ!

Για την τρυπα (μετεξακτικο φατνιο) που εμεινε απο το δοντι που επεσε μην ανησυχεις καθολου.Θα κλεισει πολυ συντομα απο μονη της και δεν υπαρχει κινδυνος μολυνσης εκτος αν η γατουλα εχει διαβητη(ζαχαρο) η καποια αλλη σοβαρη παθηση.Το προβλημα ειναι το δοντακι που χαθηκε και η πιθανοτητα να εχουν προχωρημενη κινητικοτητα και καποια αλλα δοντακια της.:)

Νικη μου την είχα παρει απο τον κτηνιατρό μου αλλα θα ρωτήσω και θα σου πω.
:)
Πεσμας νεα απο τη γατουλα αυριο

Για την τρυπα (μετεξακτικο φατνιο) που εμεινε απο το δοντι που επεσε μην ανησυχεις καθολου.Θα κλεισει πολυ συντομα απο μονη της και δεν υπαρχει κινδυνος μολυνσης εκτος αν η γατουλα εχει διαβητη(ζαχαρο) η καποια αλλη σοβαρη παθηση.Το προβλημα ειναι το δοντακι που χαθηκε και η πιθανοτητα να εχουν προχωρημενη κινητικοτητα και καποια αλλα δοντακια της.:)
Αυτό φοβάμαι να σου πω! Γι' αυτό και θέλω να την πάω όσο πιο σύντομα γίνεται στο γιατρό. Μπορεί αργότερα να μην μπορώ κι εγώ εύκολα να κινηθώ! Δεν κάθεται και να τη δω, φοβάμαι μη με δαγκώσει κιόλας! Κι αυτό τυχαία το είδα, γιατί δεν είδα το συγκεκριμένο κυνόδοντα να προεξέχει όπως είχα συνηθίσει να τον βλέπω!

Νικη μου την είχα παρει απο τον κτηνιατρό μου αλλα θα ρωτήσω και θα σου πω.
:)
Πεσμας νεα απο τη γατουλα αυριο
Αν καταφέρω να την πάω αύριο στο γιατρό θα σας μεταφέρω τα νεότερα. Ευχαριστώ για την ώρα.

Jasmine μην ανησυχείς! Και ο δικός μας "παππούς", ο 17χρονος Ηρακλής, έχασε πέρσι έναν κυνόδοντα, αλλά τα πάει μια χαρά. Ούτε μολύνθηκε, ούτε τρώει λιγότερο, όλα καλά. Μάλιστα, μασουλάει τις κροκέτες του κανονικότατα, όχι μουλιασμένες.
Η Dentisept, που σου είπε η Νότα, είναι πολύ καλή λύση. Δρα περίπου όπως το στοματικό διάλυμα σ' εμάς, δηλαδή απολυμαίνει γενικά ολόκληρο το στόμα. Είναι κτηνιατρικό φάρμακο, επομένως θα μπορείς να την παραγγείλεις σε οποιοδήποτε φαρμακείο φέρνει κτηνιατρικά, αλλά πιθανότατα και στον κτηνίατρό σου.

Κοπέλα μου περαστικά με την μικρή σου νομίζω πως όπως λένε όλες οι άλλες θα είναι περαστικά και όλα θα πάνε καλά.....
Αντε και μόλις έχεις νέα να μας πεις οκ?????

μην ανυσηχεις ειναι και λογο ηληκιας η γατα μιας θειας μου παλια εζησε 19 χρονια απο τα 16 ειχε μεινει χωρις κανενα δοντι αλλα και ετρωγε αλεσμενα κρεατα και κονσερβες μια χαρα βεβαια αυτη ειναι αρκετα μεγαλη σε ηλικια και δεν τον ειχε παει ποτε σε κτηνιατριο η να του κανει εμβολιο!!(τον ειχε μεσα στο σπιτι )περνουσε υπαρχει περιπτωση να τσακωθηκε το γατι σου με κανενα αλλο η να του εδωσε κανεις κλωτσια???? η αγρια γατα που ταιζω εχει χασει και εκεινη 1 κυνοδοντα αλλα το ειδα απο την πρωτη μερα που την ταισα και δεν πρεπει να ειναι πανω απο 4 χρονων γιατι δεν την ειχα δει στη γειτονια πριν και ειναι απο καβγα τι κονσερβα να φαει η αγρια γατα καμοια πετρα ισως!!σε παρηγορησα τωρα ε?!!!!ειναι λιγο περειαργη αλλα θελω να σου πω οτι απο την στιγμη που την φροντιζεις θα ειναι μια χαρα παντως αντι για κονσερβες μπορεις να την ταιζεις οτι τρως και εσυ αρκει να ειναι σε λιγο ψιλοαλεσμενη η τροφη αν ειναι σκληρο το κρεας π.χ κοτοπουλο το ψαρι θα το φαει χωρις αλεσμα ειναι καλυτερο απο τις κονσερβες παλι

Περαστικά!!!!:(Δεν είναι όμως αφύσικο σε διαβεβαιώ και εγώ, γιατί και ο δικός μας γάτος ο Βαλεντίνο είχε χάσει δοντάκι όταν ήταν και αυτός παππούς και έτρωγε και κροκέτες...:/:
Άσχημα τα γεράματα σε όλα τα ζωντανά!
Αλλά η δικιά σου δεν έχει ανάγκη μια χαρά είναι. Ζωντανή, ζωντανή...
Εξάλλου το 'παμε αυτή σας φιλοξενεί στο σπίτι:lol:

Όχι δεν βγαίνει έξω σχεδόν ποτέ, ειδικά τώρα με τη δική μου κατάσταση είναι απαγορευμένο. Ούτε και την κλωτσάει κανένας. Τα πρώτα δόντια τα έχασε πριν τέσσερα χρόνια. Απλά χτες ανακάλυψα ότι της λείπει και ο κυνόδοντας, αφήνοντας στη θέση του μια μεγάλη τρύπα!
Μα δεν είναι πολύ μεγάλη η γάτα, μόνο 10,5 ακόμα!
Πάντως επειδή την πήγα σήμερα στο γιατρό, απόρησε κι αυτός για τον κυνόδοντα. Μάλλον όπως μου είπε είναι από ουλίτιδα, αλλά ευτυχώς στην τρύπα δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά είδους μόλυνση ή πληγή ή απόστημα. Απλά είναι μια μεγάλη τρύπα και θα πάρει αντιβίωση για 7 μέρες περίπου. Την Παρασκευή θα την ξαναπάω για καθαρισμό πέτρας στα πίσω δόντια. Μου είπε ότι δεν θα της κάνει ολική νάρκωση αυτή τη φορά, απλά θα παιδευτεί αυτός λίγο παραπάνω.
Όσο για την οδοντόκρεμα μου είπε καλύτερα να την αποφύγουμε γιατί είναι κάποιου είδους ισχυρό φάρμακο και όσο και να είναι με τη γλώσσα θα καταπιεί ποσότητα και μπορεί να πειραχτούν κάποια άλλα όργανα. Δεν ξέρω τι να πω. Μακάρι να πάνε όλα καλά την Παρασκευή και να την πάρω πίσω ξύπνια.:( Αχ δεν ξέρω τι θα κάνω αν μου πάθει κάτι.

jasmin έλα μην κάνεις έτσι:( σε παρακαλώ! Ξέρω πως νιώθεις αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα ζωάκια μας γερνούν και πεθένουν πιο γρήγορα απο εμάς και σε όλους θα μας συμβεί κάποια στιγμή.
Απλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε πολλές καλές αναμνήσεις με τα μωρά μας που ούτος ή άλλως εσύ έχεις και το έχουμε δεί στο άλλο σου μήνυμα. :)
Ζήσε το τώρα!!!:):):)
Ας περνάμε καλά με τα μωρά μας χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει στο μέλλον...

jasmin έλα μην κάνεις έτσι:( σε παρακαλώ! Ξέρω πως νιώθεις αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα ζωάκια μας γερνούν και πεθένουν πιο γρήγορα απο εμάς και σε όλους θα μας συμβεί κάποια στιγμή.
Απλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε πολλές καλές αναμνήσεις με τα μωρά μας που ούτος ή άλλως εσύ έχεις και το έχουμε δεί στο άλλο σου μήνυμα. :)
Ζήσε το τώρα!!!:):):)
Ας περνάμε καλά με τα μωρά μας χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει στο μέλλον...

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, αλλά δυστυχώς δεν παύω να ανησυχώ. Έχω τρομερό άγχος όχι τόσο για την επέμβαση όσο για την νάρκωση, γιατί η γατούλα δεν είναι μικρή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα την αφήσω στο έλεος της και δεν θα προσπαθήσω να τη βοηθήσω όσο μπορώ. Δεν θέλω να της πέσουν όλα τα δόντια. Πως θα τρώει η καημενούλα.
Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να κάνω πως δεν το σκέφτομαι, τουλάχιστο μέχρι την Παρασκευή. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, αλλά δυστυχώς δεν παύω να ανησυχώ. Έχω τρομερό άγχος όχι τόσο για την επέμβαση όσο για την νάρκωση, γιατί η γατούλα δεν είναι μικρή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα την αφήσω στο έλεος της και δεν θα προσπαθήσω να τη βοηθήσω όσο μπορώ. Δεν θέλω να της πέσουν όλα τα δόντια. Πως θα τρώει η καημενούλα.
Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να κάνω πως δεν το σκέφτομαι, τουλάχιστο μέχρι την Παρασκευή. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

Ολα θα παμε καλα μην ανησυχεις:) Ενημερωσε μας οταν εχεις νεοτερα:D

Ολα θα παμε καλα μην ανησυχεις:) Ενημερωσε μας οταν εχεις νεοτερα:D

Σ' ευχαριστώ Νίκη μου. Είμαι κι εγώ καμμένη από δόντια (δυο μπροστινά σπασμένα) και καταλαβαίνω τη γατούλα μου.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back