Καλησπέρα σε όλους!
Έψαξα λίγο τις ενότητες, ελπίζω να μην είναι αναδημοσίευση, αλλά τα θέματα που βρήκα αφορούσαν κυρίως πτήσεις σε Ευρώπη.
Το θέμα μου λοιπόν: σκέφτομαι να μεταναστεύσω Αμερική και εξετάζω όλες τις παραμέτρους. Από τις πιο βασικές είναι φυσικά η ασφαλής μεταφορά και εγκατάσταση της γατούλας μου. Είναι 6 χρόνων και περίπου 5 κιλά.
Γνωρίζετε εάν μπορεί να ταξιδεύσει στην καμπίνα μαζί μου; Ποιες εταιρίες αεροπορικές υποστηρίζουν κάτι τέτοιο; Αποκλείω να επιτρέψω να τη μεταφέρει εταιρεία μεταφοράς χωρίς να είμαι μαζί. Τι μπορώ να κάνω ρε παιδιά; Είναι η ζωή μου δε μπορώ να σκεφτώ ότι κάτι θα πάει στραβά. Επίσης, έχω ακούσει ότι τα ζώα μπαίνουν καραντίνα ένα διάστμα κάπου απομονωμένα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Τέλος, υπάρχουν επιπρόσθετα έγγραφα για την Αμερική που πρέπει να έχει η γατούλα μου;
Αυτά νομίζω.
Ευχαριστώ!
To πιο βασικο ερωτημα ειναι: θα εχεις ενδιαμεση σταση σε χωρα της ΕΕ;
Αν δεν κανεις σταση σε χωρα της ΕΕ, τοτε η γατουλα χρειαζεται διαβατηριο (ζητα τον απο τον κτηνιατρο σου) και αντιλυσσικο εμβολιο. Για το μικροτσιπ δεν ειμαι σιγουρη οτι χρειαζεται, αλλα καλο ειναι να την τσιπαρεις για να μην αντιμετωπισεις προβληματα (πρωτα τσιπαρισμα και μετα αντιλυσσικο ή ταυτοχρονα και τα 2 μαζι). Επισης θα πρεπει να την δει κτηνιατρος λιγες ημερες (μεχρι 7 ή 10) πριν το ταξιδι και να σημειωσει στο διαβατηριο οτι ειναι υγιεστατη και μπορει να ταξιδεψει.
Αν κανεις σταση σε χωρα της ΕΕ, τοτε ειναι απαραιτητο το διαβατηριο, το τσιπαρισμα και ο αντιλυσσικος εμβολιασμος. Αν δεν ειναι τσιπαρισμενη, θα πρεπει να της επαναλαβεις τον αντιλυσσικο εμβολιασμο μετα το τσιπαρισμα και θα πρεπει να περιμενεις 21 ημερες πριν ταξιδεψεις. Επισης θα πρεπει να την δει κτηνιατρος λιγες ημερες πριν το ταξιδι. Προτεινω να αποφυγεις να ταξιδεψεις μεσω Μ. Βρετανιας γιατι νομιζω καποιες αεροπορικες δεν δεχονται ζωα στην καμπινα. Μεσω Γερμανιας, Γαλλιας, Ολλανδιας, κτλ δεν υπαρχει προβλημα.
Οι περισσοτερες αεροπορικες εταιριες επιτρεπουν κατοικιδια στην καμπινα. Θα σου προτεινα να ταξιδεψεις με Delta η Lufthansa, ειναι πιο χαλαροι στις διαστασεις και το βαρος. Οταν κλεισεις τα εισητηρια θα πρεπει να παρεις την αεροπορικη εταιρια τηλεφωνο και να τους πεις οτι ταξιδευεις με γατα. Θα σε ρωτησουν ποσα κιλα ειναι η γατα και τις διαστασεις της τσαντας μεταφορας της (επελεξε πανινη για να μην εχεις προβληματα με τις διαστασεις, εκτος αν η γατα αγριευει και πιστευεις οτι μπορει να κανει την πανινη κομματια). Αν το ταξιδι σου περιλαμβανει πανω απο μια αεροπορικη εταιρια, πχ lufthansa και aegean, θα πρεπει να παρεις ολες τις εταιριες τηλεφωνο. Μερικες εταιριες μπορει να σου ζητησουν να πληρωσεις μεσω τηλεφωνου, οποτε καλο ειναι να εχεις διαθεσιμη μια πιστωτικη καρτα. Υπολογιζε το κοστος μεταφορας μεσα στην καμπινα να φτασει τα 150 ευρω και ισως να χρειαστει να πληρωσεις ενα μικρο ποσο (λιγοτερο απο 50 δολλαρια) στις κτηνιατρικες αρχες στις ΗΠΑ.
Επειδη το ταξιδι θα ειναι μεγαλο, προτεινω να κολλησεις με ταινια στον πατο της γατοφορου 1-2 πανες και να εχεις μαζι σου μια συριγγα (χωρις βελονα) για να της δινεις νερο γιατι ειναι πολυ πιθανο να μη θελει ουτε νερο ουτε τροφη.
Η εισαγωγη κατοικιδιου στις ΗΠΑ ειναι πολυ ευκολη οποτε δεν χρειαζεται να μπει η γατουλα σε καραντινα. Μοναδικη εξαιρεση αποτελει η Χαβαη (εκει χρειαζεται καραντινα)
Edit: Ξεχασα να προσθεσω οτι καλο ειναι να βρεις σπιτι που να δεχεται κατοικιδια πριν κανεις το ταξιδι ή τουλαχιστον να εχεις μια λιστα με ξενοδοχεια που επιτρεπουν κατοικιδια ή μια λιστα με ξενοδοχεια ζωων ωστε αν χρειαστει να την αφησεις καπου, να εχεις εναλλακτικες.