Τοξοπλασμάτωση και δημόσια υγεία

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Κυριως οι γιαγιαδες μας....η αμαθεια., καποιοι γιατροι απο τους γυναικολογους -αλλα πιστευω οτι ειναι λιγοι -η μη φιλοζωια μας..και το ζαβο μας το κεφαλι..που οτι και να μας λενε οι επιστημονες..εμεις ακουμε τη..γιαγια μας..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

και κατι αλλο πολυ σημαντικο..ακομα και να εχει τωρα τοξοπλασμωση,η διασπορα μεσω κοπρανων διαρκει απο λιγες μερες εως 3 εβδομαδες..μετα η γατα παραμενει φορεας..αλλα ΔΕΝ μεταδιδει την τοξοπλασμωση...οποτε ακομα και φορεας να ειναι,αν τωρα τηρητε απλα τους κανονες υγιεινης..και δεν της δωσετε ωμο κρεας..το πολυ σε 3 εβδομαδες θα ειστε σιγουροι οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα...αν θελεις διαβασε και αυτο το αρθρο..https://vetgr.spaces.live.com/Blog/cns!1B1ECAA87A6EF012!128.entry?wa=wsignin1.0&sa=270946160

Νομίζω πως αυτό το σημείο είναι το πιο σημαντικό. Αν κατάλαβα καλά εφόσον την έχεις πανω απο 3 βδομάδες μέσα στο σπιτι, με ξηρή τροφή και χωρίς επαφή με άλλες γάτες τα κόπρανα της παύουν να ειναι πλεόν επικίνδυνα (εκτός απο τις σπανιες περιπτωσεις αναζωπύρωσης).
Στη δική μου περίπτωση με δεδομένο ότι το γατάκι μου ειναι μικρό και μπορει να πατήσει τα κακάκια του και μετά να βολτάρει στο σπιτι τον κίνδυνο τον είχα ας πουμε χοντρικά τον 1ο μήνα που το σπιτωσα. Οι κάνόνες υγειινής πήγανε περίπατο για την περίοδο αυτη μιας και τι κι αν έπλενα τα χέρια μου, που δεν τα βουτούσα και μέσα στην άμμο, τι κι αν ακουμπουσα το χέρι μου στον καναπέ που έχει βάλει το ποδαράκι/κολαράκι του το καλό μου. Φυσικά όταν είμαι σπιτι και τον βλέπω θα τον καθαρίσω , αλλα όταν ειμαι στη δουλειά...?
Όχι, έγκυος δεν ειμαι, αλλα θα πρεπει να απογορέψω τις επισκέψεις σε εγκυους στο σπιτι μου, έστω και για αυτη τη σπανια περίπτωση αναζωπυρωσης για να μη με φάνε οι τύψεις. Ή να κάνω εξετασεις στον γατούλη για να ξέρω πως δεν ειναι φορέας και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος διορθώστε με :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Και ομως καταλαβες λαθος..Γιατι θα πρεπει να απαγορευσεις να ερχονται εγκυες σπιτι σου;; κανενας απολυτως λογος δεν υπαρχει.απο τη στιγμη που δεν την ταιζεις με ωμα κρεατα...ΔΕΝ μπορει να παθει τοξοπλασμωση και ετσι να την μεταφερει.Επισης θα τα κακακια της γατας,ακομα και αν εχει τοξοπλασμωση..αρχιζουν να μεταδιδουν την ασθενεια,μετα απο 3 μερες ,δηλαδη θα πρεπει να εχουν μεινει κακακια στην αμμολεκανη..για πανω απο 3 μερες.Φανταζομαι οτι δεν τα αφηνεις τοσο.Αλλα και παλι θα πρεπει να ανακατευτει με τα κακα η εγκυος,και να μην πλυνει τα χερια της.Οπως καταλαβαινεις ειναι εντελως απιθανο απο οικοσιτη γατα να παθεις τοξοπλασμωση.Το λεω και θα το ξαναπω(οι επιστημονες δηλαδη) το μεγαλυτερο ποσοστο εμφανισης της τοξοπλασμωσης σε ανθρωπο..γινεται απο μισοψημενα κρεατα,καποια αλλαντικα..και οχι καλα πλυμενα λαχανικα( εχεις αναλογιστει τι πλυσιμο κανουν στα εστιατορια;;)
Παιδια..απαξ και δεν δινετε στη γατα σας ωμο κρεας..δεν υπαρχει περιπτωση να κολλησει τοξοπλασμωση.Για οικοσιτη γατα μιλαμε..:)

Δεν αντιλέγω πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι (που δεν έχουν καμία σχέση με τη γάτα) να κολήσεις τοξοπλασμα, ούτε τους θεωρώ ασήμαντους.
3 μέρες τα κακάκια στην αμμολεκάνη δεν μένουν , αλλα δεν αναφέρομαι σε αυτα που ειναι στη λεκάνη. Αυτη τη στιγμη μπορει να υπαρχουν υπολείμματα στο χαλί, στο πατωμα, στον καναπε, οπουδηποτε μπορει να παει ο λερωμένος γατούλης μου. Και όχι, δεν σκουπίζω/σφουγγαρίζω, ουτε πλένω το κάλυμμα του καναπε κάθε 3 μέρες. :redface: Ίσως επειδή είναι ακόμα μικρός, να ειναι πιο συχνό το φαινόμενο να λερώνεται.
Αναφέρομαι στη περίπτωση που είναι φορέας και υπάρξει αναζωπύρωση της νόσου. Σπάνια περίπτωση θα μου πεις και θα συμφωνήσω απολυτα μαζί σου, αλλα είναι μια πιθανότητα...?

Τωρα...δεν θα μιλαμε για σεναρια επιστημονικης φαντασιας..τοσες γυναικες,ακομα και απο το σαιτ,εχουν γατες..και μια χαρα γεννησαν...υπενθυμιζω οτι η γατα ειναι νουμερο 1 κατοικιδιο παγκοσμιως...αυτο για την αναζοπυρωση ειναι πολυ σπανια περιπτωση..ειναι απειρως πιο πιθανο να το παθεις απο εστιατοριο,που δεν πλενουν καλα τα λαχανικα.Αλλα ακομα και σε αυτην την περιπτωση της αναζοπυρωσης...θα πρεπει να ερθεις σε επαφη με τις ακαθαρσιες τις γατας..μετα να μην πλυνεις τα χερια σου..και να φας κατι...,και δεν νομιζω οτι καποιος(και μαλιστα εγκυος) σκουπιζει με τα χερια της το πατωμα..και μετα τρωει χωρις να τα πλυνει.

να προσθεσω οτι οσοι φοβαστε να δινετε ωμο κρεας στις γατες σας λογω τοξοπλασματος, μπορειτε να το βαζετε στην καταψυξη στους -20C για 54 ωρες. Αρκει για να σκοτωθει ο μικροοργανισμος :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πολύ καλό!:clapup:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εγω εχω γατες στο χωραφι,που οπως ειναι φυσικο κυνηγανε οτιδηποτε...εμβολιασμενες δεν ειναι...:worry:και αγκαλια τις παιρνω,και τις χαιδευω συνεχως και πολλες φορες ξεχνιεμαι κ μπορει να πιασω τη μυτη η το στομα μου...υπαρχει περιπτωση να εχω κολησει τοξοπλασμα???πως μπορω να το μαθω?με εξετασεις αιματολογικες?

με τον εχινοκοκο τι παιζει????:worry:

δηλαδη εγω που εχω και ζωα που ζουν εκτος σπιτιου θα παψω να τα χαιδευω η αγκαλιαζω η θα εχω τα χερια μου απλωμενα μακρυα απο το προσωπο λες κ πιανω δεν ξερω και εγω τι????μη τρελαθουμε κιολας:mad:

Τελευταία επεξεργασία:
Το τοξόπλασμα είναι επικίνδυνο μόνο αν είσαι βρέφος ή έγκυος. Ακόμα και αν έχεις κολλήσει τοξόπλασμα ο οργανισμός σου κάνει αντισώματα και είσαι πάλι μια χαρά (και καλύτερα γιατί έχεις αντισώματα). Μπορείς να το διαπιστώσεις με εξετάσεις αίματος. Εγώ έχω αντισώματα για το τοξόπλασμα αλλά το κόλλησα από σαλάτες κλπ που παρέγγελνα απέξω.
Ο εχινόκκοκος δεν κολάει από τις γάτες, αλλά από σκύλους, πρόβατα, γελάδες, γουρούνια και βέβαια από μολυσμένα άπλυτα λαχανικά.

πολυ ωραιο αρθρο οντως χρειαζοταν! ΄)

Καλησπέρα και από εμένα..πολύτιμες οι συμβουλές και γνώμες σας για το τοξόπλασμα..Έχω μια ερώτηση..Φιλάω για το γατί μου (αν δείτε μαγουλάκια δεν θα αντιστεκόσασταν ούτε εσείς!!:D μάλιστα κάποιες φορές διαγράφεται ένα μειδίαμα σαν απαλό χαμόγελο και τότε την ρουφάω...συν ότι πολλές φορές απιατεί μόνη της φιλί στο στόμα "μουσουδάκια" και "μυτούλες".). Ας υποθέσουμε ότι καθαρίζεται η γάτα και έχει τοξόπλασμα. Γλύφει τα ποδαράκια που ακούμπησαν τα κακάκια. Το στοματάκι κουβαλάει το μικρόβιο. Εγώ με τα φιλιά το αρπάζω??? Επίσης τι εννοείτε ότι καθαρίζετε τα κακά με γάντια?? Εγώ έχω φτυαράκι, καθημερινά πετάω τα κόπρανα και ούρα-μπαλίτσες και κάθε 4-5 μέρες πετάω και όλη την αμμο. Το δοχείο το τυλίγω με σακούλα σκουπιδιών που με βοηθάει στο άδειασμα. Εννοείται πως μετά πλένω χέρια. Μια φορά την εβδομάδα περνάω το δοχείο με dettol. Το θέμα είναι με τα ποδαράκια που τα φέρνει στο κρεβάτι και στα σεντόνια. Τα ποδαράκια έχουν υπολείμματα άμμου..επομένως κακάκια...Επομένως???Κινδυνεύω?? Θέλω μωρό και αν μας κάτσει με το σύντροφό μου θα είμαστε πανευτυχείς..

και κάτι ακόμη...Τι γίνεται με τις γλάστρες?? Η δικιά μου αράζει στο χώμα από τις μεγάλες γλάστρες που έχω στη βεράντα και δεν την ξεκουνάς με τίποτε....Χώμα=τοξόπλασμα...Σωστά???:(

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Κρατας ολους τους κανονες υγιεινης, εαν ομως σε απασχολει το θεμα και θελεις οντως να μεινεις εγγυος, μπορεις να κανεις μια εξεταση αιματος στη γατα σου και σε εσενα κι εαν τυχον βρεθει καποια απο τις δυο σας θετικη να κανειτε τη θεραπεια. Δεν ειναι τιποτα και θα εχεις και το κεφαλι σου ησυχο:)

Για να κολλήσεις τοξόπλασμα από την γάτα σου, πρέπει πρώτα να κολλήσει η γάτα σου από κάτι που θα φάει (ωμό κρέας (μη κατεψυγμένο), ποντίκι, πτηνό). Ακόμα όμως και αν κολλήσει, αφήνει κύστες του παράσιτου για 2 εβδομάδες νομίζω. Μετά είναι μια χαρά. Δε νομίζω ότι μπορείς να κολλήσεις το παράσιτο από το στόμα της γάτας. Άδικα ανησυχείς. Δε νομίζω επίσης ότι μπορεί να κολλήσει η γάτα σου τοξόπλασμα από το χώμα της γλάστρας. Το χώμα είναι επικινδύνο όταν κάνουν εκεί την ανάγκη τους διάφορα ζώα, άγρια και μη. Ακόμα και αν το χώμα που αγόρασες είχε τοξόπλασμα, το βρίσκω πολύ απίθανο να έχει επιβιώσει τόσο καιρό στις γλάστρες.

Ετσι ειναι.Εφοσον η γατα σιου ζει μεσα στο σπιτι,δεν θρεφεται με θηραμα απεξω,και δεν τρωει ωμα(μη κατεψυγμενα..που λεει και η φιλη μας η ceres),εχουν περασει και 2 βδομαδες απο τοτε που την εβαλες μεσα.,και καθαριζεις τακτικα την τουαλετα..δεν υπαρχει κανενα προβλημα.Να ξερεις οτι..για να μπορεσει να μεταδωθει η τοξοπλασμωση.θα πρεπει να εχουν περασει τρια 24ωρα απο την ωρα που εκανε τα κακακια..Πιο πριν δεν μεταδιδονται ακομα και να εχει.Οποπτε αν καθαριζεις καθε μερα την αμμολεκανη..εισαι μια χαρα.Και στο τριχωμα το ιδιο ισχυει.Η γατα καθαριζεται συνεχεια.:)

Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση..Πήγα σήμερα στον κτηνίατρο και μου είπε ότι δεν υπάρχει εξέταση ειδικά για τοξοπλάσμωση στη γάτα..Απλά γενικές αίματος που αν δείξουν κάτι προχωράς σε βιοχημικές....:(

Εγώ έχω κάνει στη γάτα μου εξετάσεις αίματος για τοξόπλασμα λίγο πριν μείνω έγκυος. Άρα ή ο δικός σου δεν ξέρει ή ο δικός μου γιατρός μου είπε ψέμματα?

Αν και πιστεύω ότι όπως υπάρχει στον άνθρωπο ειδική εξέταση αίματος έτσι θα υπάρχει και στη γάτα.

Συγκεκριμένα είναι εξέταση αίματος που μετράει τα αντισώματα IgG και IgM για το παράσιτο "toxoplasma gondii" . Τα αντισώματα IgG δείχνουν αν το έχεις τώρα και τα αντισώματα IgM δείχνουν αν το έχεις περάσει στο παρελθόν. Αυτή είναι και η εξέταση που πρέπει να κάνουν οι έγκυες κάθε μήνα (άσχετα αν έχουν γάτα ή όχι, είναι στο βασικό έλεγχο, γιατί η κύρια πηγή τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο είναι το μισοψημένο κρέας και τα άπλυτα λαχανικά).
Αν το IgG είναι αρνητικό σημαίνει ότι δεν το περνάς τώρα (ή δεν το έχεις μόλις κολλήσει). Αν είναι θετικό σημαίνει ότι έχεις κολλήσει πολύ πρόσφατα και "νοσείς".
Αν το IgM είναι αρνητικό σημαίνει ότι δεν το έχεις περάσει ποτέ στο παρελθόν. Αν είναι θετικό σημαίνει ότι το έχεις περάσει παλιά και έχεις αντισώματα, άρα έχεις και ελάχιστη πιθανότητα να ξανακολλήσεις.

Για τις γλάστρες, θα σου πρότεινα να μην ανανεώσεις το χώμα και αν τις έχεις καιρό και είναι σε προστατευμένο χώρο (π.χ. μπαλκόνι) λογικά δεν κινδυνεύουν από ακαθαρσίες άλλων ζώων. Πάντως, θεωρώ ότι στην εγκυμοσύνη οι κηπουρικές εργασίες πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και γάντια χοντρά ή ακόμα και να αποφεύγονται. (έχω βρει σύριγγα μέσα σε σακούλα με χώμα!)

Επίσης, όταν με το καλό μείνεις έγκυος, να θυμάσαι να μην πιάνεις ποτέ ωμό κρέας με γυμνά χέρια, να προσέχεις πολύ την υγιεινή των επιφανειών της κουζίνας (πάγκοι, επιφάνειες κοπής) και να πλένεις καλά τα ωμά λαχανικά και φρούτα. Ειδικά για τα σαλατικά, ο γυναικολόγος μου μου είχε τονίσει να μην τρώω τίποτα ωμό έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες κλπ.

Χρυσα Respect:clapping:

Επισυνάπτω ένα εξαιρετικό άρθρο ενός π. καθηγητή του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, για τις ζωοανθρωπονόσους και για το τοξόπλασμα (σ. 4-10)

Αν μου πει κάποιος και πώς να επισυνάψω το κείμενο, γιατί ο συνδετήρας είναι απενεργοποιημένος, θα ήταν ακόμα καλύτερα

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
youla, στην φόρμα συγγραφής μηνύματος κλίκαρε στο κουμπί "Περισσότερες επιλογές μορφοποίησης".
Εκεί θα δεις τον συνδετήρα.
Εγώ δοκίμασα να τον ανοίξω και μου άνοιξε μια χαρά. ;)

Δυστυχώς George ούτε έτσι είναι ενεργοποιημένη η επισύναψη. Θα δοκιμάσω και από το σπίτι το βράδυ

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back