Εγώ έχω κάνει στη γάτα μου εξετάσεις αίματος για τοξόπλασμα λίγο πριν μείνω έγκυος. Άρα ή ο δικός σου δεν ξέρει ή ο δικός μου γιατρός μου είπε ψέμματα?
Αν και πιστεύω ότι όπως υπάρχει στον άνθρωπο ειδική εξέταση αίματος έτσι θα υπάρχει και στη γάτα.
Συγκεκριμένα είναι εξέταση αίματος που μετράει τα αντισώματα IgG και IgM για το παράσιτο "toxoplasma gondii" . Τα αντισώματα IgG δείχνουν αν το έχεις τώρα και τα αντισώματα IgM δείχνουν αν το έχεις περάσει στο παρελθόν. Αυτή είναι και η εξέταση που πρέπει να κάνουν οι έγκυες κάθε μήνα (άσχετα αν έχουν γάτα ή όχι, είναι στο βασικό έλεγχο, γιατί η κύρια πηγή τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο είναι το μισοψημένο κρέας και τα άπλυτα λαχανικά).
Αν το IgG είναι αρνητικό σημαίνει ότι δεν το περνάς τώρα (ή δεν το έχεις μόλις κολλήσει). Αν είναι θετικό σημαίνει ότι έχεις κολλήσει πολύ πρόσφατα και "νοσείς".
Αν το IgM είναι αρνητικό σημαίνει ότι δεν το έχεις περάσει ποτέ στο παρελθόν. Αν είναι θετικό σημαίνει ότι το έχεις περάσει παλιά και έχεις αντισώματα, άρα έχεις και ελάχιστη πιθανότητα να ξανακολλήσεις.
Για τις γλάστρες, θα σου πρότεινα να μην ανανεώσεις το χώμα και αν τις έχεις καιρό και είναι σε προστατευμένο χώρο (π.χ. μπαλκόνι) λογικά δεν κινδυνεύουν από ακαθαρσίες άλλων ζώων. Πάντως, θεωρώ ότι στην εγκυμοσύνη οι κηπουρικές εργασίες πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και γάντια χοντρά ή ακόμα και να αποφεύγονται. (έχω βρει σύριγγα μέσα σε σακούλα με χώμα!)
Επίσης, όταν με το καλό μείνεις έγκυος, να θυμάσαι να μην πιάνεις ποτέ ωμό κρέας με γυμνά χέρια, να προσέχεις πολύ την υγιεινή των επιφανειών της κουζίνας (πάγκοι, επιφάνειες κοπής) και να πλένεις καλά τα ωμά λαχανικά και φρούτα. Ειδικά για τα σαλατικά, ο γυναικολόγος μου μου είχε τονίσει να μην τρώω τίποτα ωμό έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες κλπ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.