γΕΙΑ ΣΑς, είμαι νέο μέλος, έχω μια γατούλα 3 χρονών μεσα στο σπίτι και αλλους 3 εξω στην αυλή. είναι ότι έχω μείνει έγκυος και ο γιατρός με τρομοκράτησε με το τοξόπλασμα. Απο 6 χρονών ήμουν πάντα με γάτους, ετσι έκανα την ανάλυση για τοξόπλασμα νωρίς νωρίς. Δε βρίσκω το γιατρο μου΄όμως να με ενημερωσει για το αποτέλσμα. Μήπως κάποια απο εσας γνωρίζει ? Bγήκε IgG 257 και IgM 0.15. Τηλεφωνικως πηρατα αποτελεσματα και δεν ξερω αν ειναι σωστα οπως τα ειπα. Θα εκτιμουσα αν καποιος γνωρίζει γιατι απο την Παρασκευη που πηγα στο γιατρο είναι σε καραντίνα η γατουλα μου υ και δεν αντεχω να τη βέπω ετσι.
Καλημέρα και καλώς όρισες!
Μην αγχώνεσαι, κι εγώ έγκυος είμαι με γατούλα και κάνω τις εξετάσεις κάθε μήνα. Σου γράφω τα παρακάτω κατά 99% γιατί δεν είμαι σπίτι και δεν έχω μαζί τις δικές μου εξετάσεις!
Το ΙgG είναι τα υπάρχοντα αντισώματα από παλιά, το οποίο από ό,τι καταλαβαίνω από αυτό που βλέπω, σημαίνει ότι έχεις περάσει τοξόπλασμα στο παρελθόν = δεν κινδυνεύεις να επαναμολυνθείς! Το IgM είναι η σημερινή κατάσταση και από την τιμή που γράφεις σημαίνει ότι είναι αρνητικό, δηλαδή δεν έχεις τώρα.
Δηλαδή IgG = αυτό που έχεις περάσει
και IgM = αυτό που έχεις τώρα.
Το σημαντικό στην εγκυμοσύνη είναι να μη σου βγει θετικό το IgM. Ρώτα και το γιατρό σου για επιβεβαίωση, γιατρός δεν είμαι και δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου, σου γράφω αυτά που θυμάμαι απ'έξω.
Για τη γατούλα σου που είναι μέσα στο σπίτι θεωρώ ότι η καραντίνα είναι υπερβολή. Η δικιά μου τριγυρίζει παντού πλην κρεβατοκάμαρας. Το σημαντικό είναι να μη χειρίζεσαι ό,τι αφορά την τουαλέτα της με γυμνά χέρια. Ή θα φοράς γάντια όταν καθαρίζεις/αλλάζεις την άμμο (εγώ φοράω γάντια μιας χρήσεως και μετά πλένω πολύ καλά τα χέρια μου) ή θα αλλάζει κάποιος άλλος την άμμο. Για τα γατάκια που έχεις στην αυλή, καλό θα είναι να μην ακουμπάς με γυμνά χέρια χώματα κλπ που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ως τουαλέτα και για παν ενδεχόμενο να πλένεις τα χέρια σου αφού τα χαϊδεύεις, επειδή ζουν έξω και μπορεί να φάνε κάτι μολυσμένο. Και να φροντίζεις να κάνουν την αποπαρασίτωση κάθε τρίμηνο με το ειδικό χαπάκι για τα εσωτερικά παράσιτα.
Επίσης, να ΜΗΝ ακουμπάς με γυμνά χέρια ωμά κρέατα όταν μαγειρεύεις, μπορεί να έχουν τοξόπλασμα και φυματίωση. Όταν ψηθούν καλά δεν κινδυνεύεις. Και να πλένεις πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα φας, ιδίως μαρούλια και καλό είναι αν τρως έξω να μην τρως ωμές σαλάτες, για την περίπτωση που δεν είναι καλά πλυμένες. Βραστά λαχανικά για να είσαι σίγουρη! Και τα κρεατικά καλοψημένα, όχι μόνο για το τοξόπλσσμα, αλλά και για τη σαλμονέλα (κυρίως το κοτόπουλο).
Με το καλό το μωράκι σου και μην αγχώνεσαι, με λίγη προσοχή και πολλή ψυχραιμία όλα θα πάνε καλά!