Πώς να φυτέψεις catnip
---------------------------
Το πόσο θα φυτέψεις εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου που μπορείς να διαθέσεις. Άλλοι το φυτεύουν σε μία γωνίτσα του κήπου τους (αν δεν τους πειράζουν οι τετράποδοι επισκέπτες) και άλλοι σε γλαστράκια. Όπως και να 'χει να θυμάσαι ότι το catnip χρειάζεται αρκετό ήλιο αλλά γενικά είναι πολύ ανθεκτικό φυτό οπότε 'πιάνει' εύκολα. Το φυτεύεις άνοιξη και καλοκαίρι -οπότε τώρα είναι ιδανική εποχή- και δεν είναι καθόλου δύσκολο. Απλά πίεσε τους σπόρους στο χώμα ίσα ίσα να σκεπαστούν. Δεν θέλουν πολύ βάθος, ίσα ίσα να είναι κάτω από την επιφάνεια του χώματος.
Καλό είναι οι σπόροι να έχουν γύρω τα 5 εκατοστά κενό μεταξύ τους. Αν αργήσουν να βλαστήσουν μη νομίζεις πως δεν έπιασαν --- καμιά φορά τους χρειάζονται μία - δύο εβδομάδες. Εξαρτάται από το κλίμα και το χώμα.
Αφήνεις το φυτό να μεγαλώσει μέχρι που πάει να βγάλει λουλουδάκια και τότε κόβεις τους μίσχους ώστε να είναι μόλις 20 εκατοστά περίπου από το χώμα. Ξαναπετάνε πολύ γρήγορα καινούργια κλωναράκια όταν τα κόβεις.
Τέλοσπάντων, αφού κόψεις τα κλωναράκια αυτά, αφαιρείς και κρατάς μόνο τα φύλλα του όχι τα κοτσανάκια. Απλώνεις τα φύλλα σε ένα δίσκο και τα αφήνεις κάπου να αερίζονται καλά. Θέλουν ανακάτεμα μία ή δύο φορές την ημέρα για να 'αναπνέουν' και είναι έτοιμα περίπου σε μία - δύο εβδομάδες. Θα δεις τα φύλλα να μαραίνονται και να τρίβονται οπότε και είναι ό,τι πρέπει να τρίψεις και να τα χρησιμοποιήσεις. Άλλοι για να μην τα τρίβουν τα κόβουν στο 'multi'.
Φυσικά η συσκευασία που θα το κρατάς το catnip να είναι αεροστεγής. Εγώ έχω βρει πιο πρακτικό τα γυάλινα βαζάκια. Αν χάσει τη μυρωδιά του δεν πιάνει στα γατιά χεχε
Ελπίζω να μην ξέχασα τίποτα
A! ναι --- το catnip έχει χρήσεις και για εμάς τους ανθρώπους. Μπορεί να φτιάξει κανείς τσάι από τα φύλλα και τα λουλούδια - είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και είναι χαλαρωτικό (ιδανικό για συναχώματα) αλλά εμένα η γεύση - θα το ομολογήσω- δεν μου αρέσει καθόλου.
[FONT=verdana,arial,sans-serif]
[/FONT]