Αποψη μου ειναι οτι αυτος που θελει να δωσει για υιοθεσια ενα ζωο θα πρεπει να αντιμετωπιζει το θεμα με την ιδια σοβαροτητα ειτε αυτο συμβαινει εδω ειτε στο εξωτερικο. Δεν εχω προκαταληψεις για τα ζωα που δινονται για υιοθεσια στο εξωτερικο. Θα πρεπει ομως να γινεται καποιος ελενχος και να υπαρχουν πληροφοριες για τους καινουργιους ιδιοκτητες οπως και τηλεφωνα επικοινωνιας.
Επισης ειναι κατι αλλο που μου εκανε μεγαλη εντυπωση σ'αυτη μου την επισκεψη στη Γερμανια και νομιζω οτι αυτο ειναι το κλειδι της ιστοριας.
Στην Γερμανια αυτος που υιοθετει ενα ζωο απαγορευεται να το αφησει να ζευγαρωσει... Επιτρεπεται η αναπαραγωγη μονο σε ειδικα εκτροφεια αναπαραγωγης ρατσας με ειδικη αδεια για αυτο (πολυ ακριβη σε κοστος).
Οταν καποιος υιοθετει ενα ζωο υπογραφει ενα συμβολαιο και του γινονται καποιοι ελενχοι κατα διαστηματα. Αν το ζωο που υιοθετησε δεν ειναι στειρωμενο και ειναι σε ηλικια καταλληλη πρεπει να στειρωθει. Αν σε ευλογο χρονικο διαστημα δεν γινει αυτο τον προειδοποιουν οτι αν στον επομενο ελενχο δεν εχει βεβαιωση απο τον κτηνιατρο οτι το ζωο του στειρωθηκε θα του επιβληθει χρηματικο προστημο. Αν και στον επομενο ελενχο δεν εχει συμμορφωθει τοτε απλα του περνουν πισω το ζωο.
Νομιζω αυτη ειναι και η λυση του προβληματος της υπαρξης αδεσποτων. Συζητουσαμε με ενα φιλο κτηνιατρο και μου ελεγε. Δεν φτανει μονο να στειρωνονται τα αδεσποτα. Θα πρεπει και η ιδιοκτητες των ζωων να μαθουν να στειρωνουν τα ζωα τους. Αφησαμε την πρωτη μας γατα να γεννησει. Εκανε μονο 3. Απ' αυτα ξερω οτι το ενα κατεληξε αδεσποτο, το αλλο τους πεθανε γιατι δεν τον στειρωνανε και προσπαθουσε να πηδηξει απο τον εκτο στον εβδομο για να ζευγαρωσει με την γατα του ρετιρε. Για τον τριτο επισης δεν ειμαι καθολου αισιοδοξη... Ολα αυτα βεβαια πριν 15 χρονια.
Το μεγαλο μαθημα το πηρα οταν πηγαμε να μεινουμε στο ισογειο μιας οικοδομης διπλα στο δασος με 30 γατες αδεσποτες ακριβως εξω απο την πορτα μας. Ολοι οι μυθοι για την "φυση" και το ζευγαρωμα κατερευσαν απο την σκληρη πραγματικοτητα. Ολες οι γατες ηταν σαν σκελετοι. Ξερεται τι μ'εκανε ν' αρχισω να ταιζω αδεσποτα? Μια εγκυο γατα πετσι και κοκαλο που ετρωγε βρεγμενο...αφρολεξ πιστευω, απλως και μονο για να νοιωσει οτι εχει κατι να γεμισει το στομαχι της. Οταν της εδωσα να φαει κονσερβα η αντιδραση της δεν περιγραφεται. Ειδαμε μπροστα στα ματια μας μητερα για να προφυλλαξει τα μωρα της να καθεται να την ξεσκιζουν στα δυο σκυλια, αρσενικα ενηλικα να πνιγουν μωρα αρσενικα. Ολο το βραδυ να ακους καυγαδες, ΟΧΙ. Δεν θα ξεχασω μια γατα οταν την στειρωσαμε μετα απο πολλες προσπαθειες πως μου εγλυφε τα χερια στην συνεχεια. Δεν νομιζω οτι υπαρχει γατα αδεσποτη που αν ειχε την δυνατοτητα επιλογης θα ηθελε να γεννησει τα ζωα της κατω απο αυτες τις συνθηκες. Να μην ξερει πως να προστατεψει τα μωρα της, να μπλεκεται συνεχεια σε καυγαδες, να ψαχνει απελπισμενα για τροφη και μετα απο τοσο αγωνα να επιβιωνουν ελαχιστα...
Νομιζω το καλυτερο που θα μπορουσαμε να κανουμε ως σαιτ ειναι καταρχην να σταματησουν οι αγγελιες "συνοικεσιων". Οταν η κατασταση ειναι τοσο τραγικη εξω δεν πρεπει εμεις να κρατησουμε λιγο πιο υπευθηνη σταση?