Γρατζουνάει και δαγκώνει!!!

Αν βάλετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού (μέσα) κομμάτια κορμών, δεν βλέπω γιατί να συνεχίσει να προτιμα τους καναπέδες.. επισης αν είνα ζωηρός θα βοηθούσε αν έπαιζες μαζί του όσο πιο πολύ μπορείς, για να εκτονώνει την ενεργητικότητά του.. όμως φίλε μου το να "τιμωρούμε" ένα ζώο επειδή εκδηλώνει την φυσική του συμπεριφορά δεν είναι σωστό.. οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους και για να τα ακονίσουν αλλά και για να αφήσουν τη μυρωδιά τους στο χώρο, κυρίως τα αρσενικά.
Πίστεψέ με, δεν καταλαβαίνει λοιπόν ότι τον τιμωρείτε. Μάλλον μπερδεμένος θα αισθάνεται και σίγουρα αν τον βρέχετε και με νερό θα έχει αρχίσει να επηρεάζεται και η μεταξύ σας σχέση. Επίσης, ο περιορισμός στο μπαλκόνι μάλλον θα τον κουράζει και θα τον στενοχωρεί. Βλέπεις, χρειάζεται συντροφιά. Γι' αυτό και πιο πολύ θα χει ανάγκη να εκτονωθεί όταν μπαίνει σπίτι, αφού θα χει πλήξει θανάσιμα έξω.. :/:
Έτσι, πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί ένας λυπηρός φαύλος κύκλος..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Το ξερω σιγουρα εχει βαρεθει συνεχεια εξω αλλα μεσα κανεις δεν τον αντεχει εκτος απο μενα.Κομματια κορμων τι εννοειτε?Υπαρχουν τιποτα ειδικα για γατια??Θελω να πιστευω παντος οτι κατι καταλαβαινει αλλα το κανει επιτηδες διοτι οταν τον φωναζουμε εξαφανιζετε.Το κανει πισω απο την πλατη μας και επισης ειναι και πολυ εκδικητικος.ΑΧ δεν θα τον καταλαβω ποτε αυτον τον γατο μου.Ενα παραδειγμα χθες εκει που τον χαιδευα ησυχα και γουργουριζε οχι για πολυ ωρα με δαγκωσε χωρις λογο.Αντε βγαλε ακρη.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Το ξερω σιγουρα εχει βαρεθει συνεχεια εξω αλλα μεσα κανεις δεν τον αντεχει εκτος απο μενα.Κομματια κορμων τι εννοειτε?Υπαρχουν τιποτα ειδικα για γατια??Θελω να πιστευω παντος οτι κατι καταλαβαινει αλλα το κανει επιτηδες διοτι οταν τον φωναζουμε εξαφανιζετε.Το κανει πισω απο την πλατη μας και επισης ειναι και πολυ εκδικητικος.ΑΧ δεν θα τον καταλαβω ποτε αυτον τον γατο μου.Ενα παραδειγμα χθες εκει που τον χαιδευα ησυχα και γουργουριζε οχι για πολυ ωρα με δαγκωσε χωρις λογο.Αντε βγαλε ακρη.

Δεν έχω ακούσει για κομάτια κορμών για γατιά..:hmm: Μάλλον θα εννοεί σκέτα κομάτια κορμών σαν αυτά που καίμε στα τζάκια. Εμείς χρησιμοποιούμε ένα ονυχοδρόμιο, αλλά άρχισα να την εκπαιδεύω από μωρό, πιάνοντας τα δυο μπροστινά της ποδαράκια και τοποθετώντας τα στο ονυχοδρόμιο, μιμούμενη την κίνηση που κάνουν όταν θέλουν να ακονίσουν τα νυχάκια τους. Και τώρα εκεί πηγαίνει, αν και τα ακονίζει λίγο κάθε μέρα, ίσως λόγω του οτι έχω πάρει ειδικό ψαλιδάκι και της τα κόβω στις άκρες, όταν αρχίζουν και γίνονται γαμψά.
Για το δεύτερο που λες, αμφιβάλλω αν το έκανε χωρίς λόγο. Τουλάχιστον δυο αιτίες τις βρίσκω: Η πρώτη γιατί έκρινε οτι
βαρέθηκε τα χάδια και έδωσε σήμα οτι θέλει να παίξει (κι η δική μου όταν τη χαϊδεύω σε ώρα εγρήγορσης, θα δαγκώσει μετά από λίγο), και η δεύτερη, γιατί απλά...βαρέθηκε!:P
Γενικά πιστεύω οτι ο γατούλης προσπαθεί (κι ας είναι με λάθος τρόπο) να διεκδικήσει την προσοχή σου.
Μη σταματάς να προσπαθείς...όσο κι αν τα αποτελέσματα μπορεί στην αρχή να είναι αποθαρρυντικά, η υπομονή σου πιστεύω θα σε ανταμείψει με την σταδιακή βελτίωση της συμπεριφοράς του :)

Θελω να πιστευω παντος οτι κατι καταλαβαινει αλλα το κανει επιτηδες διοτι οταν τον φωναζουμε εξαφανιζετε.Το κανει πισω απο την πλατη μας και επισης ειναι και πολυ εκδικητικος.

το πιο συνηθισμενο λαθος που κανουν οι ιδιοκτητες γατιων/σκυλιων. ειναι λαθος η προσεγγιση σου. και οσο δεν ενδιαφερεσαι να προσεγγισεις το θεμα αυτο σωστα, μην περιμενεις βελτιωση, ειναι φαυλος κυκλος οπως λεει και η ριανα πιο πανω :/:
κατα κανονα τα ζωα δεν κανουν κατι (πχ καποια ζημια στο σπιτι) για να μας εκδικηθουν! αυτη ειναι ανθρωπινη συμπεριφορα. και ποσο μαλλον οταν μιλαμε για ξυσιμο νυχιων που ειναι εκδηλωση της απολυτα φυσιολογικης συμπεριφορας της γατας. ειναι μια αναγκη του οχι κατι που κανει για να στη σπασει. συμφωνω οτι δεν ειναι ευχαριστο να το κανει στα επιπλα σου. γιαυτο ακριβως το λογο ειναι σημαντικοτατο οταν παιρνουμε μια γατα μεσα στο σπιτι να της βαζουμε απο την αρχη σαφη ορια. αν απο την αρχη του ειχες εναλλακτικες (ονυχοδρομιο/κορμο δεντρου) και τον επιβραβευες οταν εξυνε εκει τα νυχια του μαλωνοντας τον παραλληλα με ενα σταθερο "μη!" οταν το εκανε στον καναπε το προβλημα δεν νομιζω να υπηρχε. τωρα σιγουρα θελει πολλη παραπανω προσπαθεια για να σταματησει αυτη την κακη συνηθεια.

συμφωνω με την ριανα δεν εχει κανενα νοημα αυτο που κανεις (που τον βγαζεις στο μπαλκονι) περα απ το οτι πληττει οταν τον ξαναβαζεις μεσα λογικο ειναι να ειναι πολυ ενεργητικος. παιξε μαζι του ωστε και να εκτονωνεται και να δεθειτε και μην τον βγαζεις στο μπαλκονι δεν καταφερνεις απολυτως τιποτα.

ως προς το χαιδεμα επισης αντιμετωπιζεις το θεμα λαθος. συμπεριφερεται σαν κλασσικη γατα εσυ πρεπει να προσαρμοστεις οχι το αναποδο. δες και αυτο ισως σε βοηθησει https://www.youtube.com/watch?v=hpI8fzPeBSM

Του εχουμε αγορασει ονυχοδρομιο. https://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=137002747 Καπως ετσι ειναι.Απο μονος του αρχισε να παει εκει.Επισης στην βεραντα εχουμε εναν πολυ παλιο καναπε ολο δικο του και εκτονονετε οσο θελει εκει.Αυτο με την προσοχη οντως το εχω προσεξει μερικες φορες κανει τα παντα για να την τραβηξει ακομα και σε σημειο να δαγκωσει απλα δεν θα τον καταλαβω.Υπομονη μονο εγω κανω κανεις αλλος ισως φταει αυτο.Αυτο με το κορμο δεντρου το κατανοω αλλα μεσα στο σπιτι δεν ειναι καπως??Αυτο με το μπαλκονι ειναι τακτικη των δικων μου και ετσι νομιζουν πως καταλαβαινει τ να πω.Το βιντεακι με το χαιδευα πολυ καλο.Ειναι πολυ κλειστα ζωα γενικα οι γατες παντος δεν θα σου δειξουν αμεσα τα συναισθηματα τους.Σας ευχαριστω για τις προτασεις σας.

δεν ειναι οτι δεν εκδηλωνονται απλα πρεπει να μαθεις να καταλαβαινεις τη γλωσσα του σωματος του. ποτε νευριαζει, ποτε ειναι σε υπερενταση, ποτε δε θελει χαδια κλπ. το ονυχοδρομιο το χρησιμοποιει δηλαδη? αν οχι υπαρχουν τροποι για να τον παροτρυνεις. αν ναι και απλα ξυνει και τον καναπε πιστευω θα πρεπει να τον μαλωνετε με τον ιδιο τροπο καθε φορα σταθερα και με υπομονη μεχρι να το κοψει. οταν λεμε μαλωμα δεν εννοω να τον τρομαζεις. αλλα συνηθως για να σε ακουσει η γατα θα πρεπει να εχεις χτισει και μια σχεση εμπιστοσυνης μαζι της. το να παιζεις μαζι του πχ με το καλαμι και το ποντικι που κρεμεται ή με ο,τι του αρεσει και δινοντας του λιχουδια μετα θα βοηθησει τη σχεση σας και θα εκτονωνεται και αυτος. δοκιμασε να το κανεις καθε μερα αυτο σιγουρα θα δεις βελτιωση. δεν ειναι ο,τι πιο ευκολο να χτισεις μια γερη σχεση και να "εκπαιδευσεις" μεχρι ενα βαθμο μια γατα, αλλα αν το καταφερεις θα εχεις μια αρμονικη και ευτυχισμενη συμβιωση μαζι του. αξιζει να προσπαθησεις ;)

Το ονυχοδρομιο το χρησιμοποιει.Φετος λογο ελειψης χρονου δεν ασχολουμαι οσο ασχολιομουν περυσι.Ευχαριστω για τις συμβουλες σου αννα θα προσπαθησω να τις εφαρμοσω.

Βασιλη, συμφωνω κι εγω απ τη μερια μου με οσα σου ειπανε παραπανω.. παρολο που δεν τα εφαρμοζω πληρως, ουτε εχω εκπαιδευσει την γατα μου τοσο καλα. ομως ο βασικος λογος που γραφω ειναι επειδη η συμπεριφορα του γατου σου μου θυμισε την δικια μου, ειναι 16χρονων οποτε καταλαβαινεις οτι οταν ηρθε σπιτι ημουν κι εγω ενα παιδι. ημουν η μονη που την ηθελε τοσο πολυ. συνεπως μια ασχολιομασταν μαζι της και μια οχι..την ταιζαμε παντα, την στειρωσαμε επισης. ομως με τον καιρο απεκτησε μια συμπεριφορα σαν ημιαδεσποτης γατας, ποτε ηταν κοντα μας και φιλικη και ποτε εως "επιθετικη" (βαζω σε εισαγωγικα αυτον τον ορο γιατι γενικα δε μ'αρεσει σαν εκφραση). καθως μεγαλωνα κι εγω λοιπον, μεγαλωνε κι η γατα.. εφτασε τα 8 και τοτε ηταν που αρχισαν τα πρωτα προβληματα υγειας, και τοτε εκτος απ την επισκεψη σε κτηνιατρο ξεκινησα να'ρχομαι κοντα της μερα με τη μερα.. το μαγικο κουμπι ηταν η αγκαλια κι η αγαπη. τιποτα αλλο. δε σου λεω πως δε βγαζει νυχια πλεον, οτι δε κακιωνει καμια φορα ή ακουει παντα, ομως οταν θελει ειναι τοσο τρυφερη οσο δε φανταζομουν.

ελπιζω κι εσυ να καταφερεις να χτισεις μια ομορφη σχεση με τον γατο σου, παντα υπαρχει χρονος, μετα να δεις πως θα χαλαρωνετε μαζι. κι επισης, εξηγησε και στους δικους σου, οπως σου ειπαν και παραπανω η τιμωρια στο μπαλκονι δεν ωφελει σε τιποτα..μη σου πω μπορει και να χειροτερευει την συμπεριφορα του. να ξερεις με υπομονη κι αγαπη ολα λυνονται, αυτο μου εμαθαν τα ζωα μου.:)

ρε κοριτσια δινω στο τουλουζακι μου λιχουδια και οταν πλησιαζω το χερι μου να της τις δωσω να τις φαει μου γατζωνει το χερι λες και νομιζει οτι θα τις τα φαω εγω..μου εχει κανει το χεριι τρυπιτηρι...ειναι φυσικο αυτο που κανει ? το κανουν οι δικες σας γατες αυτο?

Η γατούλα σου πόσο χρονών είναι ;ΓΙατί μπορεί να είναι σε ηλικία που τα πάντα είναι θήραμα ( όπως κι ο μικρός μου)
Όταν παίζετε πώς συμπεριφέρεται;Σου γρυλίζει; Σε δαγκώνει με πρόθεση να σε πονέσει;Αν ναι, τότε έχει κάποιο πρόβλημα στην αλληλεπίδρασή της μαζί σου... μήπως υπάρχει κάτι στο χώρο που την αγριεύει ( έπιπλο κλπ.) και ξεσπά πάνω σου;

ειναι 3,5 με 4 μηνων....οταν παιζουμε δαγκωνει ουτε πολυ δυνατα αλλα ουτε και πολυ απαλα..αλλα συνηθως ετσι στο ασχετο μου δαγκωνει τα ποδια τα χερια...αυτο που την αγριευει δεν ειναι επιπλο αλλα κυριως η μικρη μου αδερφη (8 χρονων ειναι) η οποια συνεχεια οταν κοιμαται παει το χαιδευει και ξυπναει το παιρνει συνεχεια αγκαλιες και η τουλουζ δεν ειναι τηςς αγκαλιας και του χαιδεματος... μονο το πρωι μολις ξυπνησει ερχεται και μου γουργουριζει και θελει χαδακια ή οταν θελει να κοιμηθει...παντως δεν μπορω να καταλαβω ποτε νευριαζει και ποτε οχι γιατι γενικα ειναι ζωηρουλη γατι..

Ένα γατάκι 4 μηνών χρειάζεται το παιγνίδι όσο και τον ύπνο. Γι' αυτό αγοράστε της παιγνίδια δεμένα με σχοινί ούτως ώστε να εκτονώνεται μαθαίνοντας παράλληλα ότι με τα χέρια δεν παίζουμε. ;)
Επίσης εξήγησε στην αδερφούλα σου ότι το γατάκι όταν κοιμάται αναπτύσσεται γι' αυτό ποτέ δεν το ξυπνάμε! Όσο χαριτωμένο κι αν είναι δεν είναι παιγνίδι. Και οι γάτες γενικά ανταποκρίνονται πιο θετικά στα άτομα που τους δείχνουν σεβασμό.

της εχω αγορασει τετοια παιχνιδια στην αρχη επαιζε πολυ μ αυτα αλλα τωρα σαν να τα βαρεθηκε και δεν τα παιζει...:(

Χμμμμ, Ελίνα μου η μικρή σου όπως την περιγράφεις είναι ίδια με τη Μίσι μου! Και στα χάδια αλλά και στο παιχνίδι της σε εκείνη την ηλικία! Εγώ σώθηκα με γάντια φλις όταν παίζαμε μαζί, γιατί γρατζουνούσε και δάγκωνε πάνω στο παιχνίδι, ήταν οφθαλμοφανές, δεν ήταν νεύρα... Τώρα αν την παρατηρήσεις θα καταλάβεις πότε έχει νεύρα και με τον καιρό θα την μαθαίνεις καλύτερα. Με λέιζερ έχεις δοκιμάσει; Εμένα με αυτό ξετρελαίνεται η δική μου. Τα καλάμια τα βαρέθηκε αλλά κυρίως τα παραχωρεί στον Ορφέα... Σκέφτεσαι μήπως για δεύτερο; Τα δικά μου παίζουν τόσο πολύ μεταξύ τους που πλέον δεν τη συγκινεί τόσο να παλεύει με το χέρι μου. Κι όταν πλέον το κάνει νιώθω τέτοια χαρά που παίζει μαζί μου που δεν με νοιάζει κι αν γρατσουνάει λίγο! :P Αλλά ελέγχει αρκετά τη δύναμή της νομίζω.

το δοκιμασα το λαιζερ και της αρεσει πολυ.... πόλυ θα ήθελα να παρω και αλλο γατακι για να παιζει το τουλουζακι μου αλλα οι γονεις μου δεν νομιζω να τους αρεσει και πολυ αυτη η ιδεα...εδω εκανα αγωνα για να κρατησω την τουλουζ....στην αρχη μου ειπαν οτι θα την κρατουσαμε για λιγο μεχρι να βρουμε οικογενεια να την δωσουμε αλλα με τον καιρο τους επεισα και την κρατησαμε.... :D

Ελίνα, νομίζω ότι στην ηλικία που είναι η γατούλα είναι φυσιολογικό και να δαγκώνει και να γρατζουνάει, πιθανότατα άθελά της.
Κι αυτό διότι ακόμα προσπαθεί να μάθει τις δυνάμεις της, θέλει να εξερευνήσει τι μπορεί να κάνει, τι δυνατότητες έχει κ.λπ.
Με τον καιρό νομίζω ότι θα το ελαττώσει από μόνη της.
Σχετικά με τις αγκαλιές και τα παιχνίδια, οι περισσότερες γάτες δεν θέλουν να τις παίρνουμε αγκαλιά όλη την ώρα ή να τις "ενοχλούμε".
Κατανοώ τον ενθουσιασμό και την αγάπη της αδερφής σου προς τη γάτα σας αλλά θα ήταν καλύτερο να την αφήσει να την προσεγγίσει από μόνη της, όποτε εκείνη το θέλει. :)

Nαι ,προσπαθω να της το υπενθυμίζω γιατι όλη την ωρα με την τουλουζ θελει να ασχολειται... κατι αλλο που θελω να ρωτήσω επειδη η τουλουζ ανεβαινει συνεχεια στο τραπεζι της κουζινας και δεν θελω της λεω απότομα'' μη'' την κατεβαζω αλλα αυτη ξανανεβαινει μετα απο κανα πενταλεπτο ...πιστευω πως το καταλαβαινει και το κανει επειτιδες γιατι οταν ανεβαινει με κοιταει ...τι πρεπει να κανω ? να συνεχιζω να της λεω απότομα ''μη'' ?

Θα βοηθούσε αν της παρείχες άλλα μέρη όπου μπορεί να ανεβαίνει ψηλά, όπως ένα γατόδεντρο, ράφια στον τοίχο, ή μια ψηλή καρέκλα κοντά σε ενα παράθυρο απ' 'οπου θα χαζεύει έξω. Οι γάτες το κάνουν αυτό και επειδή ψηλά αισθάνονται ασφαλείς (βρίσκονται σε θέση ισχύος) αλλά και γιατί έχουν την ανάγκη να εξερευνήσουν.
Να της λες "μη" όταν ανεβαίνει σε πάγκους και να την επιβραβεύεις με μια γατολιχουδιά όταν προτιμά τα μέρη που θα προορίζονται για εκείνην.

ΑΑ οκ ευχαριστω πόλυ για τη βοήθεια !!:):)

Καλησπέρα σε όλους. Η γατούλα μου είναι 3 χρονών, στειρωμένη εδώ και δύο χρόνια. Την έχω από 3 μηνών, την βρήκα τυχαία στο δρόμο και την πήρα - ήταν πολύ τρυφερή, όμορφη και παιχνιδιάρα. Είμασταν σχεδόν συνέχεια μαζί! Μετά από μήνες όμως αναγκάστηκα να μετακομίσω σε άλλο σπίτι - ήταν φοβισμένη, πράγμα λογικό και το περίμενα κι εγώ. Με τον καιρό άρχιζε να προσαρμόζεται στο καινούργιο της σπίτι μέχρι που ήρθε ο καιρός για ζευγάρωμα - δεν είχα την δυνατότητα να την στειρώσω αμέσως, μέχρι που πρόσεξα ότι άρχιζε ν' αλλάζει ο χαρακτήρας της, δηλαδή... δεν ήθελε να την χαϊδεύω στην κοιλίτσα και γενικά στιγμές που δεν είχε όρεξη - ούτε για πολλή ώρα! Μού έπιανε λαβή τα χέρια μου, με δάγκωνε και έσπρωχνε με τα πίσω πόδια της. Σήμερα παρόλο που είναι στειρωμένη δύο χρόνια τώρα συνεχίζει να κάνει τα ίδια αλλά όχι τόσο βίαια - περισσότερο με προειδοποιεί ( κουνάει την ουρά της νευρικά χτυπώντας τη πάνω κάτω και κάνει και τα αυτιά της προς τα πίσω ) Αν ζητάει από μόνη χάδια είναι πολλή καλή και τρυφερή, με φιλάει και μου χαιδεύεται. Τι μπόρει να φταίει για όλη αυτή την περίεργη αλλαγή της? Φταίω εγώ σε κάτι?

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back