Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Η γατούλα μου , η Ίντα εδώ και ενάμισι μήνα έκανε κακάκια στο κουτί υγειηνής.Μια χαρά ήταν!Όμως δεν ξέρω πως και γιατί αλλά άρχισε να κάνει κακά στο κρεβάτι.Λέω οκ μια φορά και θα σταματήσει.Έλα μου ντε που μάλλον το έχει συνδιάσει με κακά το κρεβάτι και για μία ευδομάδα έκανε τα κακα της εκεί.Το κουτί υγειηνής δεν το άγγιξε καθόλου!Γιατί έγινε αυτό;Και τι μπορώ να κάνω τώρα για να την προτρίνω να πάει πάλι στο κουτί;![]()
Θα έλεγα άμεσα να της εμποδίσεις την πρόσβαση στο κρεββάτι σε πρώτη φάση. Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το βιολί, θέμα υγιεινής. Παράλληλα, κάπου στο δρόμο για το κρεββάτι, βάλ'της μια άλλη αμμολεκάνη και παρότρυνέ την να πηγαίνει εκεί. Δεν αναφέρεις την ηλικία της γατούλας σου για να πιθανολογήσουμε την αιτία

Διότι αν είναι μωράκι, μάλλον μαθαίνει ακόμα, και θέλει περαιτέρω δασκάλεμα.
Αν είναι ενήλικη κάτι την ενόχλησε και άλλαξε τακτική ενάμισυ μήνα μετά ή/και πρέπει να τη δει κτηνίατρος μήπως το πρόβλημα είναι σωματικό

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πεπιτουλης
Νεοφερμένο μέλος
Ακριβως πριν ενα μηνα σαν σημερα μου χαρισανε μια θυληκια γατουλα 3 χρονων,ρατσας μαλλον διασταυρωση αγκυρας με περσιας
(δεν ειμαι 100%σιγουρος,δεν ειχε ουτε βιβλιαριο)
Η γατα σαν μεγαλη σε ηλικια σχετικα,απο τη πρωτη στιγμη συμπεριφερθηκε ΄'κοσμια΄' με το που μπηκε στο σπιτι
Δηλάδη δεν εσκιζε καναπεδες με τα νυχια της,δεν ανεβαινει στο τραπεζι η να ζητιανευει την ωρα του φαγητου,φαινεται πως ειναι γενικα μαθημενη.απο το ιδιο βραδυ που την εφερα,της υπεδειξα την λεκανη με την αμμο και αμεσως αρχισε να την χρησιμοποιει.παρατηρω ομως πως ποτε δεν τα σκεπαζει
και αναγκαζομαι να τα αφαιρω κατευθειαν λογω οσμης.(ειχαμε παλιοτερα ημιαιμες αγκυρας οι οποιες ομως μπαινοβγαινανε μεσα στο σπιτι και ποτε δεν ειχα αγορασει λεκαννη αμου 7 χρονια γιατι κανανε παντα τις αναγκες τους εξω στον κηπο)εχω ερθει αντιμετωπος ομως με ενα προβλημα εδω και 5 μερες και θα ηθελα τα φωτα σας!
Η κυρια εχει οιστρο,δεν ειναι στειρωμενη και εκτος της γνωστης φασαριας εδω και 5-6 μερες καθημερινα κανει τις ακαθαρσιες της στο σαλονι,δυστηχως επανω σε πανακριβα χαλια και το σπιτι ειναι διωροφο με εσωτερικη σκαλα και παει σε καθε πιθανο σημειο,τα κανει μεχρι επανω και στα σκαλοπατια,πισω απο πολυθρονες οπουδηποτε εκτος απο την αμμο της!!η δε μυρωδια ειναι αισθητη σε ολο το σπιτι και ανακαλυπτω κοπρανα ημερων η κοιλιδες ουρων....πριν απο λιγο τα εκανε επανω σε ασπρο καναπε και ειναι ο λογος που γραφω γιατι το σπιτι δεν ειναι δικο μου και παροτι η μητερα μου αγαπαει τις γατες εχει μεγαλο προβλημα με τη καθαριοτητα και δεν πιστευει αυτο που συμβαινει εδω και λιγες μερες,οποτε αν δε βρεθει καποια λυση η γατα θα πρεπει να βρει αλλη οικογενεια κατι που δεν θα ηθελα.
Επικαλουμαι συνεχως στη μητερα μου πως ειναι μαλλον λογω οιστρου.αληθεια δε ξερω ομως αν ειναι αυτος ο λογος πραγματικα.
Να σημειωσω πως της αλλαξα αμμο πριν 3 μερες και της πηρα μια πιο χοντρη της purina την κοκκινη τσαντα.Επισης στο παλιο σπιτι που εμενε υπηρχαν αλλες 5 ομοιες γατουλες και ηταν πολυ μικροτερο σα διαμερισμα.Δε ξερω αν της βγαινει σε στρεςς η οτι της λειπουν τα αδερφακια της και συμπεριφερεται ετσι αλλα απο την αλλη σκεφτομαι γιατι να ξεκινησει να κανει ακαθαρσιες εκτος λεκανης μετα απο 3 εβδομαδες και με το που της ηρθε ο οιστρος???
Ειναι στα σχεδια μου να την στειρωσω μολις της περασει ο οιστρος,αλλα αν συνεχισει ετσι πολυ φοβαμαι πως δεν θα προλαβω

Αν γνωριζετε την λυση σε μια τετοια συμπεριφορα,περιμενω ανυπομονα της απαντησεις σας.Ευχαριστω,Νικος!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
moukelis
Επιφανές μέλος
Καλησπερα και καλωσηρθατε.
Πιστευω πως η συμπεριφορα αυτη οφειλεται στον οιστρο.Η γατα με αυτο τον τροπο μαρκαρει,δηλαδη χρησιμοποιει τα κοπρανα και τα ουρα για να σηματοδοτησει στους επιδοξους αρσενικους την αρχη του οιστρου της.Κατα πασα πιθανοτητα μετα τον οιστρο και αφου στειρωθει,θα σταματησει να το κανει.Παρολα αυτα πρεπει να καθαρισετε διεξοδικα τα σημεια οπου εχει ουρησει,πλακακια αρμων,μαξιλαρια,υφασματα,καθως ακομη κι αν η μυρωδια εχει φυγει για εμας,για τη γατα μενει,και μπορει να το ξανακανει στο ιδιο σημειο.Εκτος απο μαρκαρισμα ομως μπορει να προκειται και για καποιο προβλημα υγειας.Απο τη στιγμη που την πηρατε απο σπιτι,και ειδικα αν την πηρατε με καποιο αντιτιμο υιοθεσιας,πρεπει να ζητησετε το βιβλιαριο της,αν της εχουν γινει καποιες εξετασεις,να ξερετε ποτε εχει αποπαρασιτωθει,ποια εμβολια εχει κανει κτλ.Επισης καλο θα ηταν να αναζητησετε στην αγορα μια αμμο συγκολλητικη (clumping) στην οποι μολις πεφτουν ουρα,σχηματιζονται συμπαγεις σβωλοι,που αφαιρουνται με το ειδικο φτυαρακι.Ειναι πολυ πιο υγιεινη,καθαριζεται πιο ευκολα,και συγκρατει καλυτερα τις μυρωδιες.Υπαρχουν αντιστοιχα και αμμολεκανες κλειστου τυπου,με φιλτρα για τις οσμες,ωστε να ελαχιστοποιηθει το προβλημα.
Mattheos
Νεοφερμένο μέλος
Λογικά έχει οίστρο. Πρέπει να την στειρώσεις. Αλλά, μίλα και με κτηνίατρους, μην πράξεις βεβιασμένα. Η στείρωση σε οίστρο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο ( για το θάνατο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, μην το πάρεις κατά γράμμα). Και η δικιά μου είναι σε οίστρο και αντιμετωπίζω παρόμοια προβλήματα (όχι όμως με την αμμολεκάνη και τα κόπρανα της).
koukimanster
Πολύ δραστήριο μέλος
Η στείρωση εν τω μέσω οίστρου είναι φυσικά μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τη γάτα αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Πρέπει να προσέχουμε λίγο τι γράφουμε ορισμένες φορές, ειδικά αν βάζουμε μέσα και τη λέξη "θάνατος". Ξέρω ότι έγραψες ότι δεν είσαι σίγουρος μεν, έβαλες το θάνατο μέσα δε. Φιλικά στο λέω αυτό.
Εμείς τη γατούλα μας εν τω μέσω οίστρου τη στειρώσαμε, γιατί πολύ απλά δεν το ξέραμε ότι δεν της είχε "περάσει". Νομίζαμε ότι αφού σταμάτησε τα γρυλίσματα και τα τριψίματα θα είχε σταματήσει και ο οίστρος, αλλά αποδείχτηκε όταν την "άνοιξε" η γιατρός ότι όλο της το αναπαραγωγικό σύστημα ήταν φουσκωμένο και πρησμένο, άρα οι ορμόνες της ήταν ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Όπως μας εξήγησε η γιατρός, αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερη αιμορραγία και λίγο μεγαλύτερη τομή, λόγω της διόγκωσης των οργάνων. Μας εξήγησε ότι αν δε συντρέχει άλλος λόγος υγείας, η στείρωση υπό τις συνθήκες αυτές είναι μεν απόλυτα ασφαλής, προκαλεί δε λίγο δυσκολότερη ανάρρωση, μας μίλησε συγκεκριμένα για 3-4 μέρες παραπάνω.
Να σημειώσω ότι η δικιά μας σε 4 μέρες ήταν περδίκι, παρόλο που σύμφωνα με την κτηνίατρο ήταν όλα της τα όργανα εξαιρετικά διογκωμένα. Η τομή ήταν τόση δα.
Η ηλικία της δεν ξέρω αν θα παίξει κάποιο ρόλο βέβαια. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να μιλήσεις με κτηνίατρο.
Όλα αυτά που κάνει είναι λόγω οίστρου αφενός, ίσως συντρέχει κι άλλος λόγος βέβαια. Αυτό το ψιλοαποκλείω, αφού ένα μήνα ήταν αγγελούδι και ξαφνικά άρχισε να τα κάνει παντού, ταυτόχρονα με την έναρξη του οίστρου.
Καλά θα είναι να πάρετε κλειστή αμμολεκάνη και μια καλύτερη, clumping, άμμο, όπως σου πρότεινε και η moukelis. Γενικά είναι καλύτερα δηλαδή, όχι μόνο για τώρα που κάνει αυτά τα περίεργα η γατούλα σας.
Το ιδανικό θα ήταν να τη δει ένας κτηνίατρος τώρα και να σας καθοδηγήσει εκείνος στο τι πρέπει να πράξετε. Έτσι και θα εξετάσει τη γατούλα και θα δει αν παίζει και τίποτε άλλο, αλλά θα σας συμβουλεύσει και σχετικά με το πότε θα γίνει η στείρωση. Πραγματικά πιστεύω ότι όταν στειρωθεί θα σταματήσει τελείως το μαρκάρισμα.
Πεπιτουλης
Νεοφερμένο μέλος
ευχαριστω πολυ ολους για τις απαντησεις σας
δυστηχως πρωι πρωι η γατα ειχε τα ειχε κανει σε 6 σημεια πανω σε χαλια
νομιζω οτι σημερα πρεπει να ξεκινησε η αντιστροφη μετρηση για να τη δωσουμε
μπηκε στην 7η μερα οιστρου και δε δειχνει να ξεθυμαινει για κανεναν λογο
γνωριζω πως σε αυτη τη κατασταση δεν μπορω να της κανω στειρωση
ποια ειναι η μεγιστη διαρκεια οιστρου?αποφασισα να μεταφερω λεκανη μπωλακια φαγητου στο δωματιο μου και να την κραταω μονο εκει σαν μια υστατη προσπαθεια να μην την χασω.Μολις της περασει ο οιστρος θα ξαναχρησιμοποει την λεκανη της κανονικα?και μια ερωτηση οι κλειστες λεκανες,αν εχει συνηθησει σε ανοιχτη μετα θα μπαινει εκει η τσαμπα θα τη παρω?γιατι τις ειδα λιγο μικρες σε χωρο σχετικα.
moukelis
Επιφανές μέλος
Σκεψου μονο τι στρες θα περασει απο την αρχη,αν την ξαναδωσετε πισω μολις μετα απο λιγες μερες...Λογικα αφου ειναι στην εβδομη μερα,θα αρχισει να καταλαγιαζει.
Οσον αφορα την αμμολεκανη,μπορεις να βρεις και μεγαλυτερες σε μεγεθος.Θα πρεπει η γατουλα να μπορει να στεκεται ορθια μεσα και να γυριζει.Μπορεις επισης για αρχη να της βγαλεις το πορτακι,μεχρι να μαθει,και να το βαλεις αργοτερα,οταν την εχει συνηθισει.
Mattheos
Νεοφερμένο μέλος
koukimanster
Πολύ δραστήριο μέλος
νομιζω οτι σημερα πρεπει να ξεκινησε η αντιστροφη μετρηση για να τη δωσουμε
μπηκε στην 7η μερα οιστρου και δε δειχνει να ξεθυμαινει για κανεναν λογο
γνωριζω πως σε αυτη τη κατασταση δεν μπορω να της κανω στειρωση
Το να τη δώσετε σε μια άλλη οικογένεια, ειδικά όσο είναι σε αυτή την κατάσταση, απλά θα τη στρεσάρει περισσότερο.
Επίσης, καλό είναι να μιλήσεις με έναν κτηνίατρο. Ακόμα δε καλύτερα είνα να την πας να τη δει. Σου είπε κάποιος κτηνίατρος ότι δεν μπορείς να της κάνεις στείρωση όσο είναι σε οίστρο; Ή το εικάζεις; Εφόσον είναι ήδη στην έβδομη μέρα οίστρου, σε λίγες μέρες θα της περάσει, εμπειρικά μιλώντας.
Εγώ πάντως στο προηγούμενο μήνυμα σου μετέφερα και την εμπειρία με τη δική μου γατούλα αλλά και την άποψη της κτηνιάτρου μας. Μην ξεχνάς ότι πολλές αδέσποτες γάτες όταν πιάνονται και στειρώνονται από φιλοζωικά σωματεία είναι σε περίοδο οίστρου. Αν δε συντρέχει άλλος λόγος, τότε δεν είναι επικίνδυνο για τη γάτα.
Ειλικρινά εύχομαι να αποφασίσεις να επισκεφτείς έναν κτηνίατρο μαζί με τη γατούλα σου, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το πώς πρέπει να πράξετε στο εξής. Έτσι θα προγραμματιστεί ό,τι πρέπει να γίνει, με αποτέλεσμα και τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία της γατούλας σου, όπως και τη δική σας ηρεμία και τάξη στο σπίτι.
Σίγουρα το να βασίζεσαι μόνο στις απαντήσεις που σου δίνουμε εμείς από ένα φόρουμ δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, είναι αναγκαίο να μιλήσεις με τον αρμόδιο γι' αυτά τα πράγματα άνθρωπο, ο οποίος είναι ο κτηνίατρος.
Καλό σου βράδυ

Mattheos
Νεοφερμένο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Stefania L.
Νεοφερμένο μέλος
Ο Ciros μου είναι 2,5 χρονών και τον έχω από όταν πήγα στο γυμνάσιο μέχρι τώρα που είμαι πρώτη λυκείου...
Γενικά ποτέ δεν μου δημιούργησε παρόμοιο πρόβλημα αλλά διαβάζοντας όλα αυτά που γράφετε πιστεύω πως πρέπει να τον στειρώσω...
Μη σας πω πως έχω αργήσει κιόλας....
Χθες μου λερώθηκε και τον έκανα μπάνιο...Αλλά δεν γίνεται να συμβαίνει κάθε μέρα αυτό...Μήπως πρέπει να τον κουρέψω λιγάκι γιατί είναι Περσίας...???

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Asteroa
Νεοφερμένο μέλος
Πως να καταφέρω τον Elvis να ξεφοβηθεί και να μην τρέχω από πίσω του κάθε φορά που θέλει τη λεκάνη του?
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος

Asteroa
Νεοφερμένο μέλος
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

Asteroa
Νεοφερμένο μέλος
Καλησπέρα! Σήμερα θα μοιραστώ ένα θέμα που έχω με την μεγάλη γάτα μου. Δεν τα κάνει μέσα στην αμμολεκάνη της. Μα με τίποτα! Ήταν πάντα ένα φοβικό γατί και καταλήξαμε με τον γιατρό πως φταίει το άγχος της και το γεγονός πως το μικρό μας λερώνει τη δικιά της άμμο αντί για την δικιά του. ο γιατρός πρότεινε λοιπόν κλειστή αμμολεκάνη. ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. τι την έπαιρνα αγκαλιά, την χάιδευα, τίποτα, με το που έκανα κίνηση να την βάλω μέσα (έχω βγάλει το πορτάκι) εξαφανιζόταν. Έβαλα έπειτα τα μεγάλα μέσα. την πήρα αγκαλιά, κλείδωσα την πόρτα και κάθε φορά που την έβαζα (με το ζόρι μέσα) της έδινα λιχουδιά. Μετά από 10! φορές έμπαινε με λιγότερη προσπάθεια! Έχετε καμιά ιδέα τι να κάνω???
moukelis
Επιφανές μέλος
Αν υπαρχουν δύο ή περισσοτερες ανοιχτες αμμολεκανες στο χωρο,ωστε να μην πηγαινει το μικρο σε ολες;
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Υποθέτοντας οτι το πρόβλημα προέκυψε μετά την άφιξη του μικρού, το οποίο προτιμάει τη δική της άμμο, αυτό που σου προτείνει η moukelis(Δώρα)
είναι μια καλή λύση

Όμως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο γιατρός πρότεινε την κλειστή αμμολεκάνη, εκτός του οτι έχει το προσόν να μη σκορπίζονται τα χαλίκια παντού?
Ή πιθανόν επειδή υπολόγισε οτι το μικρό θα φοβηθεί και δεν θα αρχίσει να πηγαίνει και στην κλειστή, οπότε θα μείνει ελεύθερη να τη χρησιμοποιεί η γατούλα σου η μεγάλη?Αν είναι το δεύτερο, να ξέρεις οτι στην κλειστή λεκάνη είναι πιο "δύσκολη" η εξοικείωση της γάτας από την ανοιχτή. Μάλλον επειδή ακριβώς είναι κλειστή και πιθανόν να νιώθει εγκλωβισμένη (δεν είναι πάντα δεδομένο οτι θα νιώσουν ασφαλείς σε κλειστό χώρο) πόσο μάλλον που από τη φύση της είναι λίγο φοβική όπως λες.. Μπορεί πάλι να την αποτρέπει το πορτάκι και να θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να το συνηθίσει
Στην περίπτωση αυτή, θα σου συνιστούσα να βγάλεις για αρχή το καπάκι όλο, να την αφήσεις αν καταδεχτεί αρχίσει να χρησιμοποιεί την καινούργια αμμολεκάνη κι αν δεις οτι πηγαίνει, άσε λίγες μέρες και δοκιμάζεις να προσθέσεις και το καπάκι.Διότι κατευθείαν, λίγο δύσκολο το βλέπω να αρχίσει να πηγαίνει στην κλειστή..
Επίσης θα πρότεινα να δοκιμάσεις τη δική της άμμο να τη βάλεις κάπου που να μην έχει πρόσβαση το μικρό. Έχει στρεσαριστεί και πρέπει να της εξασφαλίσεις τουλάχιστον φαγητό-νεράκι και αμμολεκάνη σε μέρος όπου νιώθει ασφάλεια και πως δεν απειλείται!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 10 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool